2018-09-18 659 瀏覽
We visited this restaurant for dinner, because it had some good reviews; however, these reviews must be fake because the meal we had was terrible. We got the dinner for two set meal. I ordered the chicken set and my friend ordered the ox tail curry set. The ox tail was not cooked long enough, leaving the meat tough, and inedible. The outer ox tail parts seemed to be cooked fast, and resulted in it being bone dry, absolutely disgusting. As for the chicken set. The chicken was bone dry all around,

As for the chicken set. The chicken was bone dry all around, even the brown meat parts managed to be dry somehow. I’m not sure how this could even happen? Maybe it was baked and microwaved perhaps?

I will definitely never be coming back. For 160 dollars they should’ve paid me to eat this
2018-09-18
2018-09-10 439 瀏覽
之前行過見到哩間小店,今日機緣巧合入咗去食晚餐~佢有得揀 set dinner 或者 n人餐,見個 n人餐 同就咁叫 set dinner 價錢上冇咩大分別,但反而限制咗你揀咩main dish,決定都係食番set dinner~🔶是日餐湯: 南瓜湯南瓜湯上枱時賣相唔錯,飲落有好香嘅南瓜甜味(如果佢唔預先幫我地落咗啲黑胡椒會更好),似乎都幾足料,可惜飲落冇佢睇落咁杰,以南瓜湯嚟講再杰啲口感會更好。 ☂️蘑菇意大利飯 $72蘑菇意大利飯嘅賣相冇餐牌上嘅圖咁靚,好彩食落冇佢睇落咁頹,夠晒creamy同有陣陣菇/松茸嘅香味。 🐮烤沙朗牛扒配薯條 $122牛扒冇特別問我地要幾成熟,上枱時睇落介乎五成到七成熟左右,都唔會太韌,不過肉味唔算好濃,同埋佢個汁有啲太咸。而個薯條外脆內軟加上薯味十足,好搶主角牛扒嘅戲。 🥟印度雞肉餃子配辣蕃茄汁 $52除咗上面嘅兩個set,我地仲加咗哩個小食。印度雞肉餃子應該係啱啱炸起,個皮好脆,可惜面頭落咗太多鹽同黑胡椒作調味(圖中都仲見到啲鹽粒喺個皮上面),有啲咸。入面嘅雞肉餡有濃濃嘅香料味道,變咗唔係好食得出係雞🙈但點埋佢提供嘅辣番茄汁,酸酸辣辣咁又幾惹味,越食越辣
之前行過見到哩間小店,今日機緣巧合入咗去食晚餐~

🔶是日餐湯: 南瓜湯

烤沙朗牛扒配薯條

🥟印度雞肉餃子配辣蕃茄汁 $52
印度雞肉餃子配辣蕃茄汁
印度雞肉餃子配辣蕃茄汁
除咗上面嘅兩個set,我地仲加咗哩個小食。印度雞肉餃子應該係啱啱炸起,個皮好脆,可惜面頭落咗太多鹽同黑胡椒作調味(圖中都仲見到啲鹽粒喺個皮上面),有啲咸。入面嘅雞肉餡有濃濃嘅香料味道,變咗唔係好食得出係雞🙈但點埋佢提供嘅辣番茄汁,酸酸辣辣咁又幾惹味,越食越辣但又會想繼續食~

🥞法式可麗餅 $14
法式可麗餅(楓糖醬)
最後想食番個甜品,所以加咗$14叫埋跟餐嘅法式可麗餅。喺檸檬糖牛油醬、朱古力醬、蜜糖醬、楓糖醬同焦糖醬中,我地揀咗最基本嘅楓糖醬。如圖中所見,哩個crepe比較薄,佢個邊仲煎到非常脆(好似雞蛋仔啲脆邊咁),變咗食落同平時喺其他餐廳食到嘅crepe好唔同。楓糖醬唔算太香,食落得陣甜味,仲唔知點解帶點雲尼拿味😂

整體嚟講,啲食物比較普通,有部分仲有啲重口味(太咸),但好在份量正常,就性價比嚟講算係咁。
2018-09-07
2018-08-13 374 瀏覽
無期待過呢間小店咁好味,外表平平無奇,好似一間普遍快點知內裏有美食。晚餐時間有一人set 2人set 4人set. 果晚揀左咖哩牛尾墨西哥飲,咖哩雞墨西哥餅,野菌意大利飯同海鮮意粉。最好味係意大利飯,通常呢個價位的餐廳佢地會用電飯煲d飯撈d 白汁就係意大利飯,呢間唔係,佢地係用d外國米煮,味道一流!!!至於咖喱,很香,不太辣,沾墨西哥餅食很夾,套餐包沙律或餐湯及一杯飲品,每人約100蚊左右,加十二蚊仲可以加多一個crepe, 扺食嘅一家餐廳服務:良好,待應熱心助人,不嫌麻煩環境k 小餐廳格局交通:尚算ok 離港鐵站出口不太遠
扺食嘅一家餐廳
服務:良好,待應熱心助人,不嫌麻煩
k 小餐廳格局
交通:尚算ok 離港鐵站出口不太遠
2018-08-12 249 瀏覽
E' Best 最好的埃文達$92配埃文達芝士、煙肉、蛋、蘑菇、菠菜譯到個中文名好搞笑預期可麗餅邊邊位會脆卜卜,中間會有點濕潤、鬆軟既口感因為即叫即做,所以比起意粉、意大利燴飯遲上菜感覺賣相唔錯,配上沙律菜同車里茄,色彩更吸引一切開有少少失望,邊位冇一切就裂開,即係唔脆啦餅皮比較軟同淋身,唔會覺得太厚雞蛋半熟,蛋黃呈流心狀態芝士做到拉絲效果,味道香濃餡料都幾多,煙肉咸香,煎得香脆蘑菇好香野菌味,菠菜夠淋身沙律菜清新,中和左膩既感覺有飽腹感,都幾滿足
E' Best 最好的埃文達$92

配埃文達芝士、煙肉、蛋、蘑菇、菠菜

譯到個中文名好搞笑

預期可麗餅邊邊位會脆卜卜,中間會有點濕潤、鬆軟既口感
因為即叫即做,所以比起意粉、意大利燴飯遲上菜
感覺賣相唔錯,配上沙律菜同車里茄,色彩更吸引
一切開有少少失望,邊位冇一切就裂開,即係唔脆啦

餅皮比較軟同淋身,唔會覺得太厚
雞蛋半熟,蛋黃呈流心狀態
芝士做到拉絲效果,味道香濃
餡料都幾多,煙肉咸香,煎得香脆
蘑菇好香野菌味,菠菜夠淋身
沙律菜清新,中和左膩既感覺
有飽腹感,都幾滿足
2018-08-11 236 瀏覽
因為住呢頭先知道有呢間食肆,裝修唔突出唔起眼,不過見有牛扒食,就想嚟試下親民價水準如何,去度環境真係唔太ok,有一個位冷氣滴水、坐入類似房又冷氣不足,食物水準又一般,所以今次試過就算,下次都係去返隔離間尼X餐湯新鮮南瓜湯 – 我平時抗拒食南瓜,但湯就要視乎味道同口感,呢度整得好好味,杰身得嚟口感又唔錯,我居然成碗飲晒,值得一讚烤沙朗牛排配薯條 $122薄扒牛扒切開已經十成熟,但入口又唔覺靭,都有dd牛味,但我哋比較鍾意食生少少既,所以扣咗少少分,但薯條就好ok,即叫即炸熱辣辣,仲係粗薯條,呢個要比個讚佢牛尾配墨西哥薄餅$74首先講塊餅,一d都唔軟熟,我明白唔係即拉,但真係硬咗dd;至於牛尾就咸咗dd,幸好個醬味道都唔差,都叫食得落啦後記:其實員工幾有heart,又勤力又有禮貌,可惜水準差咗dd二人共消費: $216

餐湯

烤沙朗牛排配薯條 $122

牛尾配墨西哥薄餅$74

二人共消費: $216
2018-08-04
2018-06-23 186 瀏覽
第一次食最好食,第二次開始差,最後一次就非常失望,今次叫左豬排,賣相本來唔錯,但塊排硬到好難切,亦都咬唔開,去茶餐廳好過我唔知佢係邊到入貨,$64個餐真的不能接受

我唔知佢係邊到入貨,$64個餐真的不能接受
2018-06-13 117 瀏覽
《Ecrepe》 #西環📍西環西營盤皇后大道西335至339號地舖-今次中午去食佐個午餐,午餐有兩款。有午市套餐(湯+餐茶)&快速套餐 (凍檸茶)午市套餐約$60~90,快速套餐約$40~60-今次試了快速套餐🔹意粉肉醬意大利麵蕃茄羅勒醬 $49 (包凍檸茶)意大利面上有很多肉醬,有好重番茄味但冇番茄肉。食落仲有少少芝士味,意粉唔會太乾身。唔似一般肉醬意粉好淋身,食落底仲有汁。-🔹檸檬茶正常但份量只有¾,不會太甜-另外叫咗甜品,呢度好出名嘅🔹法式可麗餅$14 -今次試咗朱古力醬 (另外仲有牛油檸檬,楓糖,蜜糖,焦糖)聽講可麗餅喺呢度好出名甜品,甜品大概等左10分鐘可麗餅好似pancake皮,好薄好脆加左朱古力醬亦唔會太甜平時好少地方可以試到可麗餅(另外可加$5加雪糕球)-一間細細間嘅西餐廳,員工全部都係外國人或印度人,其實今次係第二次食午餐Menu已經同第一次唔同左,可能定期更改總共消費大概$70左右可以同朋友去試吓可麗餅呀😋
《Ecrepe》 #西環
📍西環西營盤皇后大道西335至339號地舖
今次中午去食佐個午餐,午餐有兩款。
有午市套餐(湯+餐茶)&快速套餐 (凍檸茶)
午市套餐約$60~90,快速套餐約$40~60
今次試了快速套餐
🔹意粉肉醬意大利麵蕃茄羅勒醬 $49 (包凍檸茶)

意大利面上有很多肉醬,有好重番茄味但冇番茄肉。
食落仲有少少芝士味,意粉唔會太乾身。
唔似一般肉醬意粉好淋身,食落底仲有汁。
🔹檸檬茶正常但份量只有¾,不會太甜
另外叫咗甜品,呢度好出名嘅
🔹法式可麗餅$14

今次試咗朱古力醬 (另外仲有牛油檸檬,楓糖,蜜糖,焦糖)
聽講可麗餅喺呢度好出名甜品甜品大概等左10分鐘
可麗餅好似pancake皮,好薄好脆加左朱古力醬亦唔會太甜
平時好少地方可以試到可麗餅
(另外可加$5加雪糕球)
午餐Menu已經同第一次唔同左,可能定期更改
總共消費大概$70左右
可以同朋友去試吓可麗餅呀😋
2018-02-07 356 瀏覽
法式可麗餅💕有鹹有甜Lunch set ($48) 多謝 hkfoodie_nxh 推薦西環的一間新餐廳,西餐廳專食Crepe,即是可麗餅。好久沒吃過crepe,急不及待同同事試食,午餐除了Crepe,仲有其他選擇,有同事點烤雞、意粉。小店由外國人主理,感覺地道,lunch幾抵食不過不會吃得好飽🙈⋯我點的鹹Crepe的皮軟身而且薄,入面餡料有鹹香味充足的芝士,菠菜,菇,燈籠椒😺不過份量不夠😂😂⋯餐可以加$12 多要一個甜crepe,主菜份量太少,3個人點不同的餐都覺得不夠,肚子好空虛,另外點多兩款甜可麗餅做甜品,一個焦糖另一個係牛油檸檬加糖,焦糖比較重口味,另一個比較清新,甜crepe皮較煙軔,又是另一番滋味😀⋯
法式可麗餅💕有鹹有甜

Veggie  lover  savoury  galette
Sweet  crepe
Sweet  crepe
2018-01-10 193 瀏覽
行到攰又想休息下high tea 有間歺廳很特別,歺廳近西營盤好近地鐵站,食個high tea 之后去玩都方便,歺廳的pancake 叫可麗餅,呢個pancakes最有名,特別在於形狀同賣相吸引外形夾著四方外皮熱烘烘,裹面包著的料係煙肉,磨菇,雞蛋,芝士,生菜等,好滋味呢另外有香草忌廉煙肉意大利粉芝士香濃,最欣賞芝士忌廉汁非常出式,不會太重,同時意大利粉軟身入口很滑甜品有蘋果焦糖pancake可麗餅焦糖香脆,外皮軟身

特別在於形狀同賣相吸引

另外有香草忌廉煙肉意大利粉

甜品有蘋果焦糖pancake可麗餅
焦糖香脆,外皮軟身
2017-12-25 183 瀏覽
Went there for lunch and the crepes as they say in the front are not very authentic.The place looks dab and dull.Ingredients are bland needs to be seasoned well.Nothing here taste like french food.My father tried a galatte which he didnt like either.For me-Chicken risotto was just hedious.It was mushy....like cooked rice.No wonder the price is just $48.Heads up if you really hungry and need some cheap eats.Not worth!
2017-12-12
2017-12-18 205 瀏覽
Ecrepe友人係西營盤番工,自從有左地鐵之後全區都好似開多左好多餐廳,搭幾個站地鐵黎搵佢食飯都好方便。見到呢間西餐廳個quick lunch menu都幾抵食兼幾多選擇,位唔算多但係幾好坐,侍應同你用英語對答完全多左一份異國情調,氣氛唔錯好輕鬆!😁Lunch set 只係$48, 主菜餐茶仲可以加少少錢有個crepe食,好抵食!點左一個risotto,很rich 好好味!同行友人點海鮮意粉,好足料意粉煮得彈牙恰到好處,完全無諗過平平地既價錢可以食到好食既意粉!有d飽無食個crepe,但係見到隔離有點都有少少覺得應該要試埋。完全係一個西環既驚喜,如果再去西營盤應該都會再去食! 間餐廳又唔係咩大集團小本經營又好味既餐廳真係好值得推介等多d人黎試下!
Ecrepe

2017-12-13 167 瀏覽
我午餐時段行經位於西營盤皇后大道西的Ecrepe餐廳,見是提供歐陸式餐款為主,即該叫左個午餐款式。我喜歡各式意粉,又會經常去餐廳食野,當食到香滑又夠熱度的意粉時就會食多兩口,下次再來食過。叫左香烤雞肉意粉配意式羅勒蕃茄醬- 美味熱辣煮出的香汁會意粉,以醃味切雞肉粒作主要餸料,再配以意式蕃茄醬及蔥菜碎粒等,加上些黑胡椒粉,食落雞肉香味意粉嫩滑爽口,意大利式膳食特色進在其中,食過都想下次再食。一面食意粉又一面休息是高級享受。

一面食意粉又一面休息是高級享受。

2017-12-08 150 瀏覽
今日放假, 約左friend試試屋企附近呢家貌似幾吸引嘅餐廳. 食物有好幾種菜式, 主要都係歐洲 / 西方菜式, 而我地既然黎到呢度, 理所當然要嗌啲crepes試下啦, 就要左個招牌嘅焦糖牛油crepes. 有crepes又自然都想食埋galettes, 所以亦嗌左個smoky chicken galette. 然後諗諗下覺得似乎都係唔夠食, 於是另外再叫埋一個法式油封鴨脾.招牌crepe幾唔錯, 甜度適中, 唔會太「死甜」, 而個crepe本身亦好香, 水準真係唔錯.至於個smoky chicken galette 亦佳, 幾鍾意呢幾樣材料嘅配搭, emmentale cheese同雞本身已經夾, 再加埋好香嘅紅洋蔥, 令到呢個galette更香, 味道更豐富, 唯一要挑剔嘅係價錢有少少貴 (如果a la carte咁嗌). 話雖如此, 對比起其他區嘅西式店鋪, 佢嘅價位已經唔算係貴架喇. 最後不得不提係呢個食到我地lam lam脷嘅法式油封鴨脾. 首先賣相已經唔差, 點知食落去都係有驚喜. 鴨油本身已經香到不得了, 再加埋個port wine sauce, 成道菜就變得非常非常好

最後不得不提係呢個食到我地lam lam脷嘅法式油封鴨脾. 首先賣相已經唔差, 點知食落去都係有驚喜. 鴨油本身已經香到不得了, 再加埋個port wine sauce, 成道菜就變得非常非常好食, 個醬汁可以話係冇得頂. 鴨脾本身係慢煮而成, 不但保留到佢自身嘅味道同質感, 而且亦得夠食到製作上嘅用心, 以百零蚊嘅價錢黎講, 絕對令人非常滿意. 如果大家唔怕有少少油, 睇落有少少肥膩的話, 去呢度食嘅時候, 呢道菜絕對值得一試.
2017-11-08
  • 法式油封鴨脾
  • crepes
  • galettes
2017-12-04 2820 瀏覽
早前,有朋友推薦一間位於西環西營盤皇后大道西的 Ecrepe,顧名思義是法式可麗餅!一於找個週末來幫襯,起碼悠悠閒閒,不會食到趕頭趕命嘛!單是門外的相片,已知小店主打法式鹹可麗餅 Galette 及甜可麗餅 crepe!週末午餐時段,除了供應意粉及主菜之外,還有特式法式可麗餅!如果想飽肚的話,可以點意粉或意大利飯,包餐湯及餐飲,價錢由 $62~$92 不等,比散叫更加抵!卻是未及我意!便散叫了一份鹹食法式可麗餅!法式可麗餅的選擇也不少,鹹甜任選!則視乎個人口味!而且可麗餅即叫即做,新鮮熱辣口感更佳!這裡悠閒舒適又寧靜,是享用美食的好地方!E best $88包括:埃文達芝士、煙肉、蛋、蘑菇、烤薯仔,十分豐富!Crepe 以蕎麥粉製造,色澤金黃而薄身,散發香氣, 餅邊食落香脆,包住餡料的部份質地口感帶煙韌!底部是溶化的芝士,芝味洋溢! 煙肉鹹香滿載,太陽蛋的蛋黃拌勻餡料濕潤口感,加上烤薯仔增添飽肚感,配上混合了酸酸甜甜沙律醬的沙律菜, 令人開胃又可中和味蕾!Blueberry Smoothie $45新鮮即打,質感濃稠,啖啖夾雜藍莓果肉,充滿天然果香甜!是不錯喝的特飲!
顧名思義是法式可麗餅!
一於找個週末來幫襯,起碼悠悠閒閒,不會食到趕頭趕命嘛!

週末午餐時段,除了供應意粉及主菜之外,還有特式法式可麗餅!

卻是未及我意!便散叫了一份鹹食法式可麗餅!
法式可麗餅的選擇也不少,鹹甜任選!則視乎個人口味!
而且可麗餅即叫即做,新鮮熱辣口感更佳!

這裡悠閒舒適又寧靜,是享用美食的好地方!

E best $88
包括:埃文達芝士、煙肉、蛋、蘑菇、烤薯仔,十分豐富!
Crepe 以蕎麥粉製造,色澤金黃而薄身,散發香氣,

E best
Blueberry Smoothie $45
Blueberry Smoothie
2017-09-30
E best
Blueberry Smoothie
2017-12-02 150 瀏覽
喺教會附近開咗一間食法式可麗餅的小店叫Ecrepe,店員和廚師都是外國人,見價錢都合理所以來幫襯。牛排非常鮮味,簡單的調味已經帶出牛的鮮味,肉質鮮嫩,肉汁充足,尚好的材料配上精心的烹調,就是極佳的享受!牛扒以焗的方法烹煮,不會有熱氣感覺!難得黎到,又點可以只係食塊牛扒就算?一定要試埋crepe先走呀!點左個甜的crepe做甜品!好邪惡啊,熱辣辣整好的crepe真心驚喜。而榛子醬配可麗餅是絕佳的配搭,一點都不滯,香甜鬆軟,入口無比的幸福感。加上焦糖醬,是一個慰勞自己的好禮物!甜品方面除咗有上面嗰款可麗餅之外,仲有好多唔同款,好似蘋果批和香蕉等等,啱晒鍾意食甜品嘅你 。仲有咸點選擇,下次黎食下午茶都唔錯!