難得五點多來到完全冇人排隊 搬咗新鋪大咗好多😬環境幾清靜我們一行三人叫了三樣食物 本來想着不吃那麼飽 當一個輕晚餐😂食物看起來份量不大 但食完原來都幾飽下🤭✨金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司🦀$108賣相非常吸引好吸睛😍原隻軟殼蟹份量好足🦀海鮮沙律醬甜甜的 有蟹子同魷魚🦑配埋炒蛋好豐富🤤好好食金沙味是指鹹蛋黃!?吃不出來🤔配有少量沙律同炸番薯條🍟番薯條淋上少少蜜糖 🥰甜甜的 如果可以多點就更好啦✨Double芝士豬柳滑蛋盒子吐司🧀🍳$ 55芝士🧀豬柳加滑蛋🍳這個配搭本身已經好無敵🤣不可能不好吃啊!吐司爆曬餡🤤炒蛋份量非常慷慨醬是酸酸甜甜的👍🏻非常開胃✨焦糖雞蛋布丁盒子吐司🍮$60雞蛋布丁好滑比較甜🍞麵包系偏軟身的 烘得外脆內軟🥰好幸福的味道感覺自己食完一個會幾膩 最好兩個人分享😬本來以為這間的食物都是賣相比味道吸引 沒想到味道令我有驚喜🤭🤭下次過來大圍可以再試試其他盒子吐司🍞味道:🌕🌕🌕🌕🌕環境:🌕🌕🌕🌕🌑服務:🌕🌕🌕🌕🌑價錢:🌕🌕🌕🌑🌑回頭率:🌕🌕🌕🌕🌗
難得五點多來到完全冇人排隊 搬咗新鋪大咗好多😬環境幾清靜

✨金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司🦀$108
賣相非常吸引好吸睛😍原隻軟殼蟹份量好足🦀
海鮮沙律醬甜甜的 有蟹子同魷魚🦑配埋炒蛋好豐富🤤好好食
金沙味是指鹹蛋黃!?吃不出來🤔

✨Double芝士豬柳滑蛋盒子吐司🧀🍳$ 55
芝士🧀豬柳加滑蛋🍳這個配搭本身已經好無敵🤣不可能不好吃啊!
吐司爆曬餡🤤炒蛋份量非常慷慨

2022-07-04
  • 焦糖雞蛋布丁盒子吐司
  • Double芝士豬柳盒子吐司
2022-10-12 112 瀏覽
🐭 米奇老豬Vol. 268 🐷[E FOR EGG]@eforegghk今次老豬公眾假期去大概10:50到已經有幾組客人排隊 😳11點開門之後 所有客人都可以直入啱啱好坐滿第一層 ~聽講平日午市係人山人海😅.🐖🐖《金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司》🐖🐖 🛑 8.1/10 🛑 💰$108💰軟殼蟹炸得啱啱好 唔會過油配埋個金沙沙律醬 酸酸地幾開胃不過三文魚籽就好似見唔到 😳滑蛋就中規中矩 如果流心d會好d~但小驚喜位係吐司入面有d幾彈牙嘅魷魚粒 🦑至於個吐司就係老豬最愛嘅部分 係類似布里歐 邊邊好脆 🍞入面牛油香大爆發 同埋好鬆軟 ☁️.🐖🐖《E FOR EGG芝士奶蓋窩夫》🐖🐖 🛑 7.9/10 🛑 💰$98💰老豬本身就係衝住呢個同布甸吐司(不過當日menu唔見有😫)來嘅可能太高期望啦窩夫外脆 但入面就唔夠鬆軟 🧇不過好在有個鹹香👍🏻嘅芝士奶蓋 🧀同埋估唔到入面仲有兩粒雪米糍增添口感 ❤️伴碟嘅brownie粒粒朱古力味濃 但偏乾身~❣️🐭總評分🐷❣️味道:8/10服務:7.7/10環境:7.8/10 (餐廳洗手間只供洗手用,如有需要就要去附近嘅公廁)CP值:✴️ 中 ✴️ ENCORE:🤔 (
🐭 米奇老豬Vol. 268 🐷
[E FOR EGG]
@eforegghk
今次老豬公眾假期去大概10:50到已經有幾組客人排隊 😳
11點開門之後 所有客人都可以直入
啱啱好坐滿第一層 ~
聽講平日午市係人山人海😅
🐖🐖《金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司》🐖🐖
🛑 8.1/10 🛑 💰$108💰
軟殼蟹炸得啱啱好 唔會過油
配埋個金沙沙律醬 酸酸地幾開胃
不過三文魚籽就好似見唔到 😳
滑蛋就中規中矩 如果流心d會好d~
但小驚喜位係吐司入面有d幾彈牙嘅魷魚粒 🦑
窩夫外脆 但入面就唔夠鬆軟 🧇
不過好在有個鹹香👍🏻嘅芝士奶蓋 🧀
同埋估唔到入面仲有兩粒雪米糍
增添口感 ❤️
伴碟嘅brownie粒粒朱古力味濃 但偏乾身~

❣️🐭總評分🐷❣️
味道:8/10
服務:7.7/10
CP值:✴️ 中 ✴️
ENCORE:🤔 (想試布甸吐司😂)

自費️⭕/試食

📍E for Egg📍
大圍城河道19-25號城河樓地舖

#米奇老豬_沙田區
#米奇老豬_cafe
#米奇老豬_窩夫班戟
#米奇老豬_包

#eforegg #大圍美食 #大圍好去處 #沙田美食 #沙田好去處 #大圍小館 #軟殼蟹 #軟殼蟹滑蛋吐司 #滑蛋吐司 #滑蛋 #蕃薯條 #奶蓋 #芝士奶蓋 #窩夫 #格仔餅 #雪糕控 #雪米糍 #布甸包 #布里歐 #盒子吐司 #屋子咖啡 #夏雪 #香港麵包 #香港cafe #cozycoffee #dearcoffeeandbakery
2022-10-08 120 瀏覽
💥餐點精緻、打卡一流📍E FOR RGG|大圍📍人均消費 $ 1 X X#CL大圍 #CL四圍食 #CL西餐 ⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️嗰日拜完山咁就梗係搵吓附近有咩正餐廳啦😝見到呢間OpenRice話距離地鐵站只係數分鐘路程又有好多好評💗(p.s:我哋冇行錯路但係其實嗰段路係要10分鐘)等咗大約一個鐘就可以入座,好好彩我哋可以上樓上原來係榻榻米格局😇💟金沙軟彀蟹三文魚子海鮮盒子 $ 1 0 8 + 1 0 %大概個尺寸係平時正方形三文治對接左,中間放滿咗滑蛋然後夾住軟殼蟹,上面再有啲芝士汁同三文魚子😍影得勁好睇,有少少難切開,因為麵包都給索咗蛋汁同埋醬汁,不過最緊要嘅係原來係仍然係脆卜卜🦀💟雙重三文魚芝士滑蛋盒子 $ 8 8 + 1 0 %呢嘅滑蛋份量係比軟殼蟹嗰個我諗多一倍左右🤣除咗一樣有三文魚子之外上面卷左兩塊煙三文魚花,個包體一樣係索滿晒蛋汁🫠但呢個感覺冇咁Heavy😌💟蒲燒星蟃蔓定食 $ 9 8 + 1 0 %星蟃份量不手軟有三條,話明定食梗係有齊沙律同埋前菜:泡菜同蛋絲😉,整體不過不失😎💟 桂香香梨茶 $ 5 2 + 1 0 %特別推介‼️呢個唔係一個茶包,真係有香梨乾桂花等等,解
💥餐點精緻、打卡一流
📍E FOR RGG|大圍
📍人均消費 $ 1 X X

#CL大圍 #CL四圍食 #CL西餐

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️

💟雙重三文魚芝士滑蛋盒子 $ 8 8 + 1 0 %

💟蒲燒星蟃蔓定食 $ 9 8 + 1 0 %

💟 桂香香梨茶 $ 5 2 + 1 0 %
特別推介‼️呢個唔係一個茶包,真係有香梨乾桂花等等,解膩一流喔

💟栗子小屋窩夫 $ 8 8 + 1 0 %
老實講呢個就唔係好抵食,間小屋幾細間🤣不過上面吱滿栗子蓉,幾igable🤔不過下次就未必會再叫啦

🤟🏻不負責任點評
好味道🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
性價比🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑
回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑
(十粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
2022-10-07 107 瀏覽
呢間人氣特色Cafe有兩層,上層有個新裝修嘅榻榻米座位,打卡一流,坐得超舒服,仲有啲好柔和嘅音樂🎐,環境氣氛絕對值滿分!用QR 落單,仲有個鐘仔可以叫店員,不過就算唔撳鐘店員都成日上嚟睇吓使唔使加水,勁好服務!坐上層少人啲,好彩嘅話仲可以包晒成層,私隱度滿分🥸!------------------------------🍳◖芝士奶蓋招牌窩夫◗ $88佢係舖頭嘅招牌菜式,有粒粒朱古力布朗尼圍住,上面有粒招牌蛋,造型好可愛,淨係擺碟都滿分!面頭係帶微鹹嘅芝士奶蓋🧀,多到滿瀉,好有誠意! 窩夫好脆,中間夾住麻糬,加埋凍凍哋嘅奶蓋食,口感好有層次,味道好豐富!🍞◖三文魚籽星鰻海鮮沙律盒子吐司◗ $98有番薯條同沙律菜伴碟,蛋黃醬好貼心咁分開上!呢款係期間限定菜式黎㗎,原條星鰻上,甜甜嘅醬汁,仲要有啲魚子,脆脆地好有口感!裏面係滿滿嘅海鮮沙律🦑🦐,又係滿到瀉出嚟,爆曬餡!雞蛋同魷魚粒再加上酸酸地嘅沙律醬,超開胃!🍵◖日式穴子茶漬丼◗ $96係夏天限定商品,用咗玄米茶做茶漬,茶味超香;有三條鰻魚,超級足料!飯上面有啲飯素、蘑菇、粟米粒同脆米,同珍珠米一齊食有幾重口感!建議一啖飯倒少少茶咁食,咁啲飯
🍳◖芝士奶蓋招牌窩夫◗ $88

🍞◖三文魚籽星鰻海鮮沙律盒子吐司◗ $98

🍵◖日式穴子茶漬丼◗ $96
係夏天限定商品,用咗玄米茶做茶漬,茶味超香;有三條鰻魚,超級足料!飯上面有啲飯素、蘑菇、粟米粒同脆米,同珍珠米一齊食有幾重口感!建議一啖飯倒少少茶咁食,咁啲飯就唔會索得太腍;鍾意食泡飯嘅朋友仔,都可以一次過倒曬落碗飯度,咁樣每粒米都會充滿住玄米茶嘅味道!

🍮◖灸燒布甸奶油千層◗ $56
千層蛋糕有好多層,用咗勁吸引嘅雞蛋布甸舖面,仲有一層脆皮焦糖面🍯,口感勁creamy!夾層之間嘅cream唔會落得太重手,食多幾啖都冇咁易漏!

🍶◖木瓜百合茶◗ $52
嚟到要焗佢一陣先飲,聞落淡淡木瓜香味,飲落好清甜!茶壺放入咗滿滿嘅果乾,有木瓜、百合同提子乾🍇,所以飲落去會有淡淡嘅甜味,食完嘢食,可以即刻飲返啖refresh下!

🌟Encore指數:9.5/10
呢間cafe菜式主食同甜品都好特別又好食,餐單仲會定時update,次次嚟都可以試新菜式!平時peak hour黎預咗要排返成個鐘,想試又唔想排咁耐,可以試下下午5:00-6:00果啲位~如果想坐上面榻榻米座位,可能就要預先訂位request定啦!
2022-10-05 77 瀏覽
揀佢,全因睇完YouTuber 既介紹過來片太舊無左芫茜特典,試吓原味芝士吉列炸蝦定食炸蝦交足貨,夠大隻,加上芝士係面又唔怕太漏,推介👌🏻另一份點左招牌菜——炸軟殼蟹炒蛋多士,炸蟹基本上已完勝,加埋炒滑蛋撈埋一齊食口感好豐富💪🏻💪🏻飲品當然要招牌奶蓋咖啡同竹炭黑芝麻咖啡奶蓋芝味淡淡滲出來,又不太甜,合哂小甜既我黑芝麻就小許失色,感覺似即沖芝麻糊加水溝𤋮再加咖啡既味道😝大圍區有不少新派食店,今次用佢打頭陣😋
揀佢,全因睇完YouTuber 既介紹過來

片太舊無左芫茜特典,試吓原味芝士吉列炸蝦定食

炸蝦交足貨,夠大隻,加上芝士係面又唔怕太漏,推介👌🏻

飲品當然要招牌奶蓋咖啡同竹炭黑芝麻咖啡
奶蓋芝味淡淡滲出來,又不太甜,合哂小甜既我
黑芝麻就小許失色,感覺似即沖芝麻糊加水溝𤋮再加咖啡既味道😝

大圍區有不少新派食店,今次用佢打頭陣😋

2022-09-28
20 分鐘 (堂食)
  • 招牌奶蓋咖啡
位於大圍嘅E for egg裝修完後添置左上層嘅榻榻米位,充滿日式風情,打卡一流。不過親身去到之後發現其實最打卡嘅榻榻米位得一個四人位,而且週末係冇得book位,先到先得,所以坐唔坐到真係睇彩數,而且週末都幾多人,我哋11點鬆啲去到已經坐滿晒人,所以唔想等位嘅話建議一開門就要去到。除咗裝修頗有心思之外,餐廳嘅食物都加入左唔少蛋嘅元素,例如招牌奶蓋咖啡同埋芝士奶蓋窩夫上面都有一個超級可愛嘅太陽蛋造型,十分吸睛🤩。整體而言,餐廳食物價錢合理,而且味道有驚喜,Toast同Waffle 都整得好出色又大份,唔係純打卡,性價比頗高,唔怪之得咁多人嚟啦!E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫🧇 $88焦糖雞蛋布丁盒子吐司🍞 $60招牌奶蓋咖啡☕️ $48特濃朱古力🍫 $38

E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫🧇 $88

焦糖雞蛋布丁盒子吐司🍞 $60

招牌奶蓋咖啡☕️ $48

特濃朱古力🍫 $38
  • 焦糖雞蛋布丁盒子吐司
  • 招牌奶蓋咖啡
2022-10-02 82 瀏覽
🚌係大圍站附近🤑價錢約 $100-200🪑上層有榻榻米 👘 weekend 4點幾去到 就算落住雨 都要等位 限時坐60分鐘 但唔多人的話 都會俾坐多陣用QR Code order 幾方便👍🏻Ⓙ 軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 🍞$108好澎湃 亦係大部分顧客嘅favourite軟殼蟹脆脆地 而且係原隻軟殼蟹🦀吐司入面有炒蛋mix埋大大粒嘅三文魚籽同魷魚粒🦑整體唔會太鹹太膩旁邊仲有蕃薯薯條🍠 同沙律菜🥗Ⓙ 栗子小屋waffle 🌰 $88好打卡~~😜 唔會太甜 waffle 都幾脆 仲有粒粒真嘅栗子伴碟 但要等20分鐘倒⏰Ⓙ 抹茶鮮奶 🍵 $38唔會太甜 幾重抹茶味Ⓙ 招牌奶蓋咖啡 $45奶同咖啡嘅balance 幾好 望落上面好似有個煎蛋pattern 🍳

🚌係大圍站附近

Ⓙ 栗子小屋waffle 🌰 $88

Ⓙ 抹茶鮮奶 🍵 $38
唔會太甜 幾重抹茶味

Ⓙ 招牌奶蓋咖啡 $45
:/📍E For Egg 大圍-🕯金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律滑蛋吐司🍞🦀 (hkd 108)Soft crab •Salmo roe•Seafood salad•Scramble egg基本上是衝着這個而來\(//∇//)\ 軟殼蟹炸得很鬆脆🦀💥唔知佢金沙嘅意思係唔係有鹹蛋黃味🌝咁我就唔係幾食得出 可能炒蛋同沙律醬已經蓋過左個味(/ω\) 不過炒蛋很滑🍳💕 而且三文魚子都好新鮮配上軟殼蟹在吐司上 這個組合十分夾(´▽`)✅ 🍞(((特別想講吓這個盒子吐司無論外內都用牛油烘過🧈🔝 非常香脆🤣!!🕯凍Iced 招牌奶蓋咖啡☕️🍫 (hkd 48)(含酒精alcohol🍾)其實冇諗過佢咩味 見到佢個樣幾得意上面有一隻雞蛋 就嗌左(◐‿◑)�畢竟影相打卡幾靚🌝💨 基本上就係奶蓋Bailey 咖啡 味道有少少tiramisu😀🍫☕️ 奶蓋厚厚的一層 帶有少少鹹味 比較似海鹽奶蓋(◐‿◑)�不過都幾好!中和成杯咖啡嘅甜味 我不過我諗唔係人人接受到而且味道又未到好特別 非試不可🌞➿➿🔓E For Egg🍳🍞Address: 大圍城河道19-25號城河樓地舖
📍E For Egg 大圍

🕯凍Iced 招牌奶蓋咖啡☕️🍫 (hkd 48)

(含酒精alcohol🍾)

🔓E For Egg🍳🍞

Address: 大圍城河道19-25號城河樓地舖
2022-09-23
5 分鐘 (堂食)
2022-09-29 59 瀏覽
いただきます🥢大圍人氣ᴄᴀғᴇ《ᴇ ғᴏʀ ᴇɢɢ》呢間用雞蛋作為主題嘅ᴄᴀғᴇ,相信最近唔少人都留意到,都好受歡迎,去到都大排長龍,唔想排隊嘅就記得ʙᴏᴏᴋ位啦。...-金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司🍞($108)sᴏғᴛ ᴄʀᴀʙ,sᴀʟᴍᴏ ʀᴏᴇ,sᴇᴀғᴏᴏᴅ sᴀʟᴀᴅ, sᴄʀᴀᴍʙʟᴇ ᴇɢɢ相信基本每一位到訪嘅客人都會必點,打卡一流🔥。軟殼蟹都算酥脆,但係就唔係好食得出有鹹蛋黃味。炒蛋嘅沙律醬稍為搶咗軟殼蟹嘅味,同埋食到最後會有少少膩,不過炒蛋好滑身,三文魚籽都好鮮甜,整體同吐司都夾。雖然價錢偏貴,但都推薦鍾意食海鮮嘅朋友。-泡菜豚肉温泉蛋定食($78)ᴋᴏʀᴇᴀɴ sᴘɪᴄʏ ᴘᴏʀᴋ,sᴏғᴛ-ʙᴏʟʟᴇᴅ ᴇɢɢ,ᴋɪᴍᴄʜɪ,ᴋɪɴsʜɪ ᴛᴀᴍᴏɢᴏ本身menu係有個辣椒仔🌶, 以為會好辣,但係食落又唔係,甜味比較上突出啲,所以怕辣既朋友都可以試下,份量足夠,配菜有蛋絲,泡菜同埋沙律。-和風烤雞扒定食($68)ᴛᴇʀɪʏᴀᴋɪ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ, ᴋɪᴍᴄʜɪ,ᴋɪɴsʜɪ ᴛᴀᴍᴏɢᴏ肉質嫩滑,份量適中,但味道似平時食雞肉串嗰種味,配菜都係蛋絲加泡菜,略
いただきます🥢

大圍人氣ᴄᴀғᴇ《ᴇ ғᴏʀ ᴇɢɢ》

...

-金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司🍞($108)

-泡菜豚肉温泉蛋定食($78)

-和風烤雞扒定食($68)
肉質嫩滑,份量適中,但味道似平時食雞肉串嗰種味,配菜都係蛋絲加泡菜,略嫌唔夠吸引。

-黑松露番薯條🍠($58)
ʙʟᴀᴄᴋ ᴛʀᴜғғʟᴇ sᴡᴇᴇᴛ ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ ᴄʜɪᴘs
番薯條有驚喜,番薯味好香好甜,外脆內軟,推薦👍🏻。

-熱竹炭黑芝麻鮮奶($38)
ʙʟᴀᴄᴋ sᴇsᴀᴍᴇ ᴄʜᴀʀᴄᴏᴀʟ ʟᴀᴛᴛᴇ
第一啖飲落黑芝麻味都有,但略嫌黑芝麻味唔夠,鮮奶味較重,不過飲落唔會太甜。

-凍竹炭黑芝麻鮮奶咖啡($48)
ʙʟᴀᴄᴋ sᴇsᴀᴍᴇ ᴄʜᴀʀᴄᴏᴀʟ ᴍɪʟᴋ ᴄᴏғғᴇᴇ
一入口好重咖啡味,建議要攪勻先至會有黑芝麻味,但整體來講唔太特別,如果唔係特別鍾意飲咖啡嘅話會比較推薦竹炭黑芝麻鮮奶。

-熱桂花拿鐵🌼($42)
ᴏsᴍᴀɴᴛʜᴜs ʟᴀᴛᴛᴇ
平時喺出面比較少見有桂花咖啡,所以就嗌咗嚟試吓。飲落桂花味較淡,咖啡味偏重,細嚼先飲得到桂花味,但比想像中同咖啡夾。如果比例上調整一下應該會更好飲。

...

🏷整體評分
♡食物:●●●○○
♡環境:●●●●○
♡服務:●●●●○
♡回頭:●●●◐○

如果想坐樓上榻榻米位記得要打電話去預約!

📋ᴇ ғᴏʀ ᴇɢɢ
📞53470262
📍大圍城河道19-25號城河樓地舖
2022-09-27 85 瀏覽
今次叫咗香蒜雜菌黑松露拉絲芝士盒子吐司同和風烤雞扒定食😋滑蛋配搭黑松露雜菌,好可口,再加上一口酥脆吐司,更加有口感!番薯條都好好食😋雞扒定食有配泡菜同雞蛋絲,唔會太油膩。白飯配上飯素,粒粒分明。餐廳裝修主要以白色為主,每張枱有一隻貓仔/狗仔擺設,很可愛🐱🐶好chill 既cafe👍🏻💖🤤 值得一試!

好chill 既cafe👍🏻💖🤤 值得一試
2022-09-26 113 瀏覽
毛毛蟲同朋友係大圍食飯,當然要試下新嘢,經過一輪找尋,決定試下E for EGG 🥚毛毛蟲開餐!❶E for Egg 🥚星期五的晚上,約了7點,門口己經有一些人在等。幸好不用太耐,等約15分鐘就有位了。❷金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律子吐司 $108🦀打咭必叫!大大一隻蟹係吐司上面。上面有幾粒三文魚籽,吐司上面的醬汁很好味!❸和風烤雞定食 $68🐓本以為係普通的定食,但上來時比想像中豐富,有雞扒、蛋絲、泡菜、特別是飯面上的飯素給我地驚喜。送飯一流。❹小食拼盤(韓式炸雞粒&芝士年糕) $68🍗炸雞粒比想像中的辣,芝士年糕新鮮上來會好食D﹐凍了會差很多。食物整體質數唔錯,拍起照來也很漂亮,當晚的客人也可看出以喜歡拍照的年輕人為主 。離大路有小小遠,不熟路的人可能要預多小小時間搵路。另外店內是沒有洗手間的,這點要扣分。🐛推薦指數美味🌕🌕🌕🌕🌕抵食🌕🌕🌕🌕🌑環境🌕🌕🌕🌕🌑回頭🌕🌕🌕🌕🌑店舖資料🗺大圍城河道19-25號城河樓地舖📞53470262⌚星期一至日 1100-2100#hkfood #hkgoodies #yummy #foodiehk #foodblogger #eat#毛毛蟲美食 #香
毛毛蟲開餐!

店舖資料
🗺大圍城河道19-25號城河樓地舖
📞53470262
⌚星期一至日 1100-2100

#毛毛蟲美食 #香港食評 #大圍美食 #香港美食指南 #食好西 #食好西系列
金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律吐司
和風烤雞定食
2022-09-26 133 瀏覽
選擇星期一中午去,人流冇假日咁多,好快就有位!餐廳環境簡潔舒適,最開心係可以帶狗狗,不過只能坐室外如果狗狗都可以坐室內就好了!今次嗌咗人氣必食金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司,除咗好味之外打卡必食👍🏻另外仲叫咗個蒲燒星鰻定食,燒鰻魚居然好有驚喜,燒得好好味😋白飯中加上飯餸野味非常!飲品叫咗招牌奶蓋咖啡和鳳梨柳橙乳酸起泡水,除咗外型美觀適合打卡影相之外,味道都好好👍🏻值得推介!金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司蒲燒星鰻定食
選擇星期一中午去,人流冇假日咁多,好快就有位!

蒲燒星鰻定食
2022-09-26
5 分鐘 (堂食)
2022-09-26 65 瀏覽
來到大圍的邊緣,一間隱世蛋主題cafe要行到近河邊的位置,都幾隱蔽,整體已打卡為主。食物質素方面是以安全的食物配搭拼湊一起,也很難說難吃得去邊。就像all day breakfast一樣,很難整得難吃。我畢竟奉行去他專業的地方叫專業的東西,所以就叫兩個招牌吐司。軟殼蟹炒蛋海鮮吐司,裏面真的有海鮮碎,加上蛋黃醬和炸軟殼蟹,極度穩陣。煙三文魚魚子蛋吐司,感覺就好像打直了的Benedict,又是安全之選。黑芝麻牛奶拉花完整,我另外叫一個E for egg 奶蓋coffee, 奶蓋濃滑,說是含有微量酒精,原來就是Bailey,整個咖啡底也是Bailey的口味。甜品就是栗子窩夫,極度飽肚之選,兩塊窩夫切成金字塔形狀裏面還有一個雪米糍,配上栗子蓉栗子醬等等打爆個胃之選。
來到大圍的邊緣,一間隱世蛋主題cafe
要行到近河邊的位置,都幾隱蔽,整體已打卡為主。

2022-09-23
2022-09-26 31 瀏覽
📍E FOR EGG #wgz_tw 🦀金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108 (8.2/10) 🦀睇相以為細細份,點知隻蟹有隻手咁大!炸得好香脆,炒蛋好滑,鋪滿成舊包。用牛油烘過嘅麵包入面仲有啲海鮮粒粒同三文魚籽❤️☕️招牌奶蓋咖啡 (7.9/10) $45☕️見個個都嗌就試下,上面隻蛋好得意!基本上就係奶蓋bailey's 咖啡,ok嘅但又冇咩特別,試過就算咁樣嗌一個人真係飽到傻🤣2個人share加個甜品就啱哂!
📍E FOR EGG #wgz_tw
☕️招牌奶蓋咖啡 (7.9/10) $45☕️
咁樣嗌一個人真係飽到傻🤣2個人share加個甜品就啱哂!
2022-09-26 52 瀏覽
📌E FOR EGG~大圍呢間真係會係咁回訪嘅一間咖啡店,因為食物甜品飲品都好高質🥹去到大圍真係必食!之前都介紹過兩次,今次又再試吓新嘢,果然冇令我失望😙依家仲擴建左一樓榻榻米的空間,整體氛圍更加日式🎏除咗招牌嘅爆餡吐司,仲有定食、小食同甜品可供選擇~𝕋𝕚𝕡𝕤: 可加10%服務費訂座,省卻排隊時間🤭🔸金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $𝟭𝟬𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)女仔其實食一個吐司都會真係好飽,因為都幾大份🤣旁邊仲有沙律菜同炸番薯條,好豐富!吐司外脆內軟,配上厚厚嘅炒滑蛋同充滿造型咁嘅軟殼蟹🦀入邊仲有三文魚籽同魷魚,口感豐富🦑但就略嫌軟殼蟹冇金沙味同少肉🔸牛油果海鮮沙律滑蛋吐司 $𝟳𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)呢份吐司都係賣相滿分,滑蛋非常澎湃🍳上面有四大嚿牛油果🥑入邊係海鮮沙律有蝦肉同蟹柳,味道都好出色🤤🔸招牌芝士奶蓋窩夫 $𝟴𝟴 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)外型超級可愛,上面好似有一隻雞蛋咁🍳窩夫很鬆軟,入邊係有麻糬同cream,但又唔會太甜膩🧇芝士奶蓋鹹鹹甜甜,味道都幾驚艷👅🔸抹茶軟心千層蛋糕 $𝟱𝟲 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)呢款甜品真係有驚喜,餅皮做得好薄,抹茶味香濃,仲有流心添👍🏻甜度剛剛好,絕對想encor
📌E FOR EGG~大圍

𝕋𝕚𝕡𝕤: 可加10%服務費訂座,省卻排隊時間🤭

🔸牛油果海鮮沙律滑蛋吐司 $𝟳𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)

🔸招牌芝士奶蓋窩夫 $𝟴𝟴 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)

🔸抹茶軟心千層蛋糕 $𝟱𝟲 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
呢款甜品真係有驚喜,餅皮做得好薄,抹茶味香濃,仲有流心添👍🏻甜度剛剛好,絕對想encore😋

🔸熱抹茶鮮奶 $𝟯𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)
上次飲凍嘅抹茶鮮奶反而麻麻哋,今次飲熱嘅反而唔錯👍🏻無粉感,抹茶味道較濃,奶泡順滑,但甜度偏高🍵

🔸凍桂花拿鐵 𝗢𝘀𝗺𝗮𝘁𝗵𝘂𝘀 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟰𝟱 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)
桂花味都幾突出,但咖啡唔算濃☕️

🔸熱特濃朱古力 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 $𝟯𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
特濃朱古力果然係特濃😂😂朱古力味好香,但甜度偏高,整體味道不過不失🍫

💡整體嚟講,食物依舊質素高,賣相一流💯上次覺得雞蛋布丁吐司同其他口味吐司都好食,今次食窩夫同千層蛋糕有驚喜👍🏻有得訂位更加係加分,絕對會不斷回訪!

整體味道😋: 8.5/10
性價比💵: 8/10
打卡指數😍: 8/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 9/10

🍴: E FOR EGG
📍: 大圍城河道19-25號城河樓地舖
🔍: 11:00-21:00 (Mon-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie大圍