2018-06-10 2704 瀏覽
DUO Patisserie門市位於觀塘巧明街,小店供應各款甜品,例如蛋糕、迷你撻、蝴蝶酥等,深受歡迎,一早喺社交平台留意過佢地嘅蛋糕。去年朋友生日亦有意訂購佢地嘅出品,可惜最終冇選擇到,今次一試,對出品十分滿意,黎緊友人生日,可以考慮觀塘鴻圖中心愛琴坊是以愛琴海小白屋為藍圖的小型商場,商戶不多,小店隱身其中,網上訂購蛋糕後可於門市自取。蛋糕一律即日即場新鮮製作,原個蛋糕必須提前預訂,而現場可購買件裝甜點,款式視乎當日供應,亦可預訂。餅櫃中的蛋糕非常吸引,賣相精美,件裝蛋糕定價$40-45/件。今次試了其中三款,一樣有質素,媲美酒店出品,難怪不少客人會於小店訂購散水餅、婚禮甜品等Dark Chocolate Lava $45/件被蛋糕賣相驚豔到,像藝術品般淋醬展現鏡面蛋糕的高雅。朱古力慕絲搭配朱古力流心,滿足朱古力迷。淋醬薄身,慕絲同樣綿滑濕潤,輕輕切開,朱古力醬澎湃流出,味道香濃而甜度適中Rose & Raspberry $45/件方形的鏡面蛋糕亦很吸引,以玫瑰花作裝飾,淋醬紋路平均。覆盆子口味慕絲酸酸甜,蛋糕整體較為輕盈,清爽不甜膩Mango Tart $45/件撻約8cm,挺有份

Dark Chocolate Lava $45/件

Rose & Raspberry $45/件
方形的鏡面蛋糕亦很吸引,以玫瑰花作裝飾,淋醬紋路平均。
覆盆子口味慕絲酸酸甜,蛋糕整體較為輕盈,清爽不甜膩

Mango Tart $45/件
撻約8cm,挺有份量,面頭佈滿芒果肉,粒粒香甜。忌廉輕盈幼滑,撻中尚有蛋糕平衡,撻底亦十分香脆。
Mango Tart
一向食厭連鎖店,傾向購買網店或者小店出品,呢間DUO Patisserie屬於回訪之列
2018-06-08
父親節
Rose & Raspberry
#fridayla_kwuntong⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀又再次試咗呢間觀塘甜品鋪😍事關上次出Post,反應超好超過400個收藏😳😳反映大家其實都好支持小店⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀今次就試咗佢地既中秋set😝翻到屋企同家人分享好似食緊甜品放題咁而且每一件都好高質絕不馬虎😍😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀黎緊中秋節,呢個絕對喺月餅以外既一個絕佳應節禮品!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣Duo Patisserie 由兩個80後開設,均有多年做餅經驗,由於出身自酒店,用料講究。開店三年,一直用心,其用料講究,而且味道唔會太甜。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣九星映月Mini Tart Set💲388💭總共有10件迷你Tart😍💭當中好多款色都喺平時無做💭伯爵茶好香濃😝😝💭柚子芝士依舊甜而不膩🤤💭焦糖咖啡好濃,綠茶有回甘💭Tiramisu較清淡💭但朱古力出其地香濃,令人上癮🍫💭雜莓及雜果都好新鮮🤤🤤💭檸檬就最清新,適宜作為收尾🍋💭中間隻兔仔🐇其實喺黑芝麻軟心💭最欣賞既地方
#fridayla_kwuntong
又再次試咗呢間觀塘甜品鋪😍
事關上次出Post,反應超好
超過400個收藏😳😳
💭總共有10件迷你Tart😍
💭當中好多款色都喺平時無做
💭伯爵茶好香濃😝😝
💭柚子芝士依舊甜而不膩🤤
💭焦糖咖啡好濃,綠茶有回甘
💭Tiramisu較清淡
💭但朱古力出其地香濃,令人上癮🍫
💭雜莓及雜果都好新鮮🤤🤤
💭檸檬就最清新,適宜作為收尾🍋
💭中間隻兔仔🐇其實喺黑芝麻軟心
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥🔥
#fridayla_desserts
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #dessert #sweet #pink #柚子 #cheesecake #rose #觀塘美食 #rasberry #香港美食 #甜品 #散水餅
2018-08-31 255 瀏覽
今年生日好開心有一大班姊妹幫我慶生食完飯仲送上生日蛋糕見到個盒都知唔係普通大眾品牌一打開!「好靚呀」瘋狂影相,仲引來了待應問蛋糕係邊買呢個蛋糕打破左好睇唔好食既定律食落好味但唔會感覺太甜反而有陣清新既感覺食完一啖又一啖中間有層冰冰既質感,令蛋糕更有層次而餅底朱古力更係有可可脆返到屋企即刻問番朋友係咩鋪頭買已經介紹左好幾個朋友等下次有人生日我都要幫襯下先得一路打一路已經好想食
今年生日好開心
有一大班姊妹幫我慶生
食完飯仲送上生日蛋糕

見到個盒都知唔係普通大眾品牌
一打開!「好靚呀」
瘋狂影相,仲引來了待應問蛋糕係邊買

呢個蛋糕打破左好睇唔好食既定律

食落好味但唔會感覺太甜
反而有陣清新既感覺
食完一啖又一啖

中間有層冰冰既質感,令蛋糕更有層次
而餅底朱古力更係有可可脆
返到屋企即刻問番朋友係咩鋪頭買

已經介紹左好幾個朋友
等下次有人生日我都要幫襯下先得
一路打一路已經好想食
2018-08-29
#fridayla_kwuntong⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀係觀塘返左工咁耐,偶爾都會發現到d驚喜😳⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀今次呢間甜品鋪就座落於鴻圖中心門面簡約而帶點文青風😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀佢既甜品係每日新鮮製造而味道則令人驚嘆!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣Duo Patisserie 由兩個80後開設,均有多年做餅經驗,由於出身自酒店,用料講究。開店三年,一直用心,其用料講究,而且味道唔會太甜。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣Yogurt & Yuzu Cheese💲395/5吋 (推介👍🏻)💭呢款柚子口味真係超正😍😍💭採用三層設計,分別係寒天&慕絲&芝士💭寒天柚子果凍帶點微酸😳💭同芝士慕絲超夾,又唔會過甜💭一家人都食唔停口,不得了🤤⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2⃣Rose & Raspberry💲45 (推介👍🏻)💭入口有玫瑰香氣,而唔顯得假😝💭食落酸酸甜甜,都幾過癮而有層次⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀3⃣Dark Chocolate Lava
#fridayla_kwuntong
係觀塘返左工咁耐,
偶爾都會發現到d驚喜😳
今次呢間甜品鋪就座落於鴻圖中心
門面簡約而帶點文青風😍
佢既甜品係每日新鮮製造
而味道則令人驚嘆!
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💭呢款柚子口味真係超正😍😍
💭採用三層設計,分別係寒天&慕絲&芝士
💭寒天柚子果凍帶點微酸😳
💭同芝士慕絲超夾,又唔會過甜
💭一家人都食唔停口,不得了🤤
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2⃣Rose & Raspberry💲45 (推介👍🏻)
💭入口有玫瑰香氣,而唔顯得假😝
💭食落酸酸甜甜,都幾過癮而有層次
3⃣Dark Chocolate Lava💲45
💭切開既流心唔算誇張,有點失望
💭但食落朱古力極濃稠,而且順滑
💭一啖已經值得細味片刻😍😍
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥🔥
#fridayla_desserts
2018-06-04 969 瀏覽
早排有同事買散水餅,喺呢間餅店買左好多打迷你撻,其中一個朱古力撻,簡直一試愛上。朱古力味濃但唔會死甜,撻皮係重點,鬆化、脆、富牛油香!剛出糧豪一豪佢,買幾件同家人分享。原來normal size冇朱古力撻,勁失望,迷你版要好多日前訂,20件以上起貨,無緣。結果買左三件其他款試下。聞名嘅朱古力流心,雲石鏡面好靚,頭兩淡好甘,超濃朱古力,中間似慕絲,好rich。食多兩啖,中間有流心,稍甜,中和番。呢件香蕉咖啡撻大推!外型先聲奪人,中間有香蕉蓉,咖啡粉加香蕉,估唔到又幾夾,最重要仍然係撻皮,讚!藍苺芝士相對冇咩特別,但咬落幾實淨。三件蛋糕盛惠$130,酒店級價錢,星級水準!

2017-12-24 2029 瀏覽
地點在Aegean Place 愛琴坊,入到去我也找了一陣,要打畀負責人帶我入去,他們就在一間餐廳後面的小巷,門面小小的,但櫥櫃擺放了非常精緻的西式糕餅。見到有聖誕的tart set很可愛非常吸引因朋友生日所以較早前whtsapp店主,訂了一個 [heart shape mini tart set] 16pcs,看圖片還以為很大,看到實圖,真的很mini,但就感覺很可愛很漂亮。朋友看到也很開心,不單止外形漂亮 ,味道還很好,不太甜,tart皮味道是牛油曲奇,朱古力味香濃,士多啤梨大粒香甜, 內裏有些少吉士醬。他們除了mini也有normal 的size,還有全統的蛋糕可以訂購,他們有facebook可以瀏覽。已經推介給朋友
地點在Aegean Place 愛琴坊,
入到去我也找了一陣,
要打畀負責人帶我入去,
他們就在一間餐廳後面的小巷,
門面小小的,
但櫥櫃擺放了非常精緻的西式糕餅。

見到有聖誕的tart set
很可愛非常吸引

因朋友生日所以較早前whtsapp店主,
看圖片還以為很大,
看到實圖,真的很mini,
但就感覺很可愛很漂亮。

朋友看到也很開心,
不單止外形漂亮 ,味道還很好,不太甜,
tart皮味道是牛油曲奇,朱古力味香濃,
士多啤梨大粒香甜, 內裏有些少吉士醬。

他們除了mini也有normal 的size,
還有全統的蛋糕可以訂購,
他們有facebook可以瀏覽。

已經推介給朋友

heart shape mini tart set 16pcs
2017-11-28 4167 瀏覽
在虛幻國度下的「愛琴坊」,環境碓是怡人舒泰,唯吃過的兩間食店也不過爾爾,既吃得不夠飽,味道又不滿足,著實不是味兒,也吃得我就是原本在牆壁上的藍天白雲,也看得變成寒煙雨!潔白的海鷗,彷彿也變成黑色的鴉兒在恥笑著我!吃畢肉骨茶,將餐具交還「海南寶寶」後,穿越無人冷巷後返回「愛琴坊」,途中經過一間甜品店,黎太見店內的甜品造型美麗,便打算買一個品嚐,向店員查問後,店員謂櫃內的甜品全已被購下,不作出售,但見我們想吃,便謂即做一個給我們。那我們決定要一個「Banana & Coffee Tart」。待了約十數分鐘後,店員從店舖走到虛幻國度,送來這個「Banana & Coffee Tart」!這個「Banana & Coffee Tart」,非常好味!名字上雖然不見朱古力的名字,但撻上那六條朱古力實在好味到不得了,濃濃的朱古力味不甜不膩,吃得我滿心歡喜,沾上略帶苦味的可可粉和帶有咖啡味的忌廉,就是一個絕配,再連同鬆脆的撻皮和香蕉一起吃,絕對是天衣無逢的美味,而這種美味,才能夠匹配牆壁上的藍海白雲,甜美的味道,吃得我就如揚帆在藍海中,仰望白雲高掛在藍天下,柔和的陽光照得我原本心寒的內心也溫暖起來!而
這個「Banana & Coffee Tart」,非常好味!名字上雖然不見朱古力的名字,但撻上那六條朱古力實在好味到不得了,濃濃的朱古力味不甜不膩,吃得我滿心歡喜,沾上略帶苦味的可可粉和帶有咖啡味的忌廉,就是一個絕配,再連同鬆脆的撻皮和香蕉一起吃,絕對是天衣無逢的美味,而這種美味,才能夠匹配牆壁上的藍海白雲,甜美的味道,吃得我就如揚帆在藍海中,仰望白雲高掛在藍天下,柔和的陽光照得我原本心寒的內心也溫暖起來!而海鷗,亦終於悠閒地再次飛舞著!
至於這件甜品的賣相,雖與餐牌上有少許出入,但仍不失精緻,而我更欣賞是盛放甜品的長方形碟,一塊過的,邊紋亦打造得如岩石似的形狀,非常有形!這件甜品,絕對推介!這間甜品小店,亦很有意思!我會記著「DUO Patisserie」這個名字!
Banana & Coffee Tart
亦終於,在這個美麗的虛幻國度吃到非常令人滿心歡喜的味道!
離開這個虛幻國度,返回殘酷無情的現實都市去,通過「愛琴坊」的門口,回想,剛才就是經過這度門走進「愛琴坊」的,單看這道門,坦白說,真的不知道原來這個是美食廣場。

走回觀塘地鐵站,也走了十多分鐘的時間,在抱恙下走,不其然感到有點累,唯想起剛才的美味,心裡還是笑了。
2017-11-25
Banana & Coffee Tart
原來愛琴坊呢個地方有其他野食,環境都幾唔錯,好好座,好有希臘的感覺。今次去了呢間買甜品,買了個士多啤梨和籃妹撻,水果好甜的😃而成個撻整體上都唔係太甜,不過味道無乜特別,好普通,唔可以講話好好味,今次係去開觀塘,順便過埋黎,如果要特登入黎買就未必了,因為唔係勁好味姐😃😃
2017-11-05 1469 瀏覽
今日經過觀塘,比櫥窗的蛋糕吸引着,餅店服務員很好禮貌,逐一介紹,忍唔住買幾件回家同家人分享。蛋糕種類很多,咪道又多,樣樣也很特別。今天買了兩件生果撻,兩件朱古力,一件綠茶紅豆,一件咖啡。其實件件都有驚喜, 不是太甜,用心製作,好食到停不到口。有機會值得一試。
2017-08-12 3039 瀏覽
老闆(娘)態度好,服務好臨急臨忙早一日前先Whatsapp訂都肯幫我做Mini都有好多款選擇全部細細地一啖一個可以試多幾隻味唔會太甜,連唔特別喜歡甜食既男同事都讚好呢款Dark Chocolate Lava同事們勁讚又靚又好味,仲真係識流心不過就得normal size
老闆(娘)態度好,服務好
臨急臨忙早一日前先Whatsapp訂都肯幫我做

Mini都有好多款選擇
全部細細地一啖一個可以試多幾隻味

唔會太甜,連唔特別喜歡甜食既男同事都讚好

呢款Dark Chocolate Lava同事們勁讚
又靚又好味,仲真係識流心
不過就得normal size
2017-08-05 1953 瀏覽
琴日星期五last day, 最近啲同事嘅散水餅多數都係cupcakes,自己都食到有啲悶,所以決定提早一日訂呢間嘅tarts and cakes。佢地有normal size 同mini size, 其實兩隻size 都靚,不過mini size睇落精緻好多,所以今次買左差唔多70件mini size做散水餅!啲餅唔止得外表靚,仲好好味,而且唔會太甜,好多同事都唔止食一件,仲話好味過酒店啲cakes,用黎做散水餅一流! 值得一提嘅係雖然鋪頭細細,得三個人,但佢地服務好好,又有耐性,仲有送貨服務,會幫你諗埋點樣砌啲餅,令盒餅睇起黎再靚啲,睇得出真係用足心機做,抵讚!自己都忍唔住係拎餅嘅時候,買多兩件normal size,因為有啲款佢地係冇出mini,正

2017-08-04
外賣速遞
2017-06-18 1572 瀏覽
前一排在facebook看到介紹DUO Patisserie的蛋糕有朱古力牌裝飾,剛好和家人在觀塘晚飯,就即日決定訂蛋糕。一共訂了4個normal size和一塊朱古力牌。爸爸很喜歡👍🏼以往慶祝都是吃一大個蛋糕,今次可以試幾款口味,份量不太多對我們來說剛剛好。原本不抱太大期望,但一試後就有驚喜。每款蛋糕也各有特式,我喜歡黑朱古力岩漿,士多啤梨和藍莓😋對於不太喜愛甜品的我,吃了幾款也不覺得膩,當中的應該是吉士醬跟水果和餅底配搭得很好。黑朱古力岩漿甜度適中,味道香濃。不喜歡吃太甜的人可以一試。下次有機會我也會到店品嘗😋

一共訂了4個normal size和一塊朱古力牌。
爸爸很喜歡👍🏼

原本不抱太大期望,但一試後就有驚喜。
每款蛋糕也各有特式,我喜歡黑朱古力岩漿,士多啤梨和藍莓😋

不喜歡吃太甜的人可以一試。
下次有機會我也會到店品嘗😋
2017-06-17
父親節
2017-02-01 1889 瀏覽
竟然係觀塘工廠區,😱比我搵到一間專造Dessert Cake 嘅 Duo Patisserie , 又揀到至愛嘅 Dark Chocolate 黎試下~⭐😋Ummmm,個甜品比想像中堅實,甜度就最岩情人節食呀!  有D 太甜... 甜到漏, 呢個朱古力唔係我杯茶, 所以我喝返杯茶解甜。鐘意精致嘅朋友,呢間係唔錯嘅!

甜到漏, 呢個朱古力唔係我杯茶, 所以我喝返杯茶解甜。

鐘意精致嘅朋友,呢間係唔錯嘅!
2017-01-18
外賣自取
 為乜野一個葡撻都要寫一篇, 原因一係讚一係彈。賣八蚊一個葡撻價錢算合理, 至小我認為是物有所惜的。葡撻外觀上無論顏色, 酥皮形態以至厚度也不俗, 令人滿有想吃的慾望。將它帶返公司時大約5-6分鐘路程一打開紙袋, 葡撻還是熱辣辣, 於是盡情地一口咬下去。蛋漿蛋白比例較多, 有焦糖香但甜度不會太高。非常鬆化香口, 借得一試。

為乜野一個葡撻都要寫一篇, 原因一係讚一係彈。
賣八蚊一個葡撻價錢算合理, 至小我認為是物有所惜的。
將它帶返公司時大約5-6分鐘路程
一打開紙袋, 葡撻還是熱辣辣, 於是盡情地一口咬下去。
2015-12-21
近來吃甜品的慾望明顯地降低了 (但對其他野既慾望處於正常狀形態, 大家唔使擔心)不過呢個來世界上又點會有唔偷食魚既貓呢?何況我係半隻貓所以我今日又再偷腥啦 。來到DUO ,  之前寫過幾篇食評,  So Far 出品合我口味今日點燈 栗子撻 $32長方形點上金薄點綴外形簡潔大方, 配搭亦沒有花巧, 由頭到腳只有栗子蓉和牛油曲奇餅底。栗子蓉較稀唔夠香, 味道亦不太像真, 甜味較低, 略嫌低於average。我認為應該加啲不同的原素令到甜味和層次感有所提升 , 現在感覺太單調。至於牛油曲奇餅底, 富牛油香亦香脆, 基本上可以接受。
不過呢個來世界上又點會有唔偷食魚既貓呢?
何況我係半隻貓所以我今日又再偷腥啦 。
今日點燈 栗子撻 $32
長方形點上金薄點綴
至於牛油曲奇餅底, 富牛油香亦香脆, 基本上可以接受。
2015-12-03