2018-12-02 140 瀏覽
首先第一次食呢間店嘅蛋糕係源於同事生日,一食覺得驚為天人,咁足料咁甜嘅朱古力蛋糕仲要做個厚嘅脆脆底,個人相當討厭海綿蛋糕嘅口感同味道,難得食到海綿蛋糕只佔約30%,非常開心。而且每個蛋糕都做得相當細緻,同美x,東海x係兩個層次,而且亦唔貴$呢個係買比好友慶生嘅朱古力雲石蛋糕,朋友都大讚好味好足料,兩個人係食唔晒嘅,要有打包返屋企做宵夜嘅準備。之後另一位朋友生日再買呢個粉紅色嘅玫瑰紅莓蛋糕,三個人剛好食得晒,入面有乳酪味道酸酸甜甜好開胃,仲有淡淡玫瑰味。呢個就係同事生日嘅蛋糕,仲以繽紛樂做裝飾就知幾heavy,食蛋糕就係要足料,咁健康不如食麥皮啦係咪?呢個散水餅mini tart $23/pc,真係超好味,派剩啲同事係搶住清晒佢。買左三次每次服務好好,以wtsapp溝通又會教我點行入去搵舖頭,散水餅果次送貨又好準時有交帶。三次啲同事朋友都不約而同話好靚好好食,蛋糕$365/5寸其實差唔多啦,我寧願買貴啲食得晒,好過平啲大家唔願食嘅蛋糕🎂。
Dark  choco  mirror  glaze  cake

Rose  and  rapsberry

Dark  chocolate  drip  cake
Mini  tart  $23/pc
  • Mini  tart
2018-10-20 662 瀏覽
一年前在觀塘區上班時, 每次午飯經過看到廚櫃的精美甜品都份外心動奈何總是未有機會品嘗今日工作關係再次經過, 就買下來當作獎勵自己買了Bailey's & cheese, 表面的鏡面朱古力不算太甜剛剛好, 只是鏡面朱古力不能太厚太硬, 令朱古力味未算太突出而內裡的cheese 同樣不算太甜剛好, 不會像cheese cake 般的厚重口感, 吃完一個都不會有膩的感覺, 只是稍嫌芝士味同樣不算突出, 或許因為要維持外型堅挺, 估計魚膠粉的份量需要較多,而令口感比較像布甸, 如能再輕盈一點像mousse會更令我喜歡
今日工作關係再次經過, 就買下來當作獎勵自己

2018-10-20
  • Bailey's & Cheese
2018-10-18 458 瀏覽
適逢我生日,朋友想同我慶生!好可惜嘅係人大左真係食唔到咁多甜品,所以幾個人都只係想一件件個細細地嘅蛋糕。所以今次呢間蛋糕店就真係合晒我哋心意啦!我發覺其實好多呢啲嘅小舖其實都有好好嘅品質,所以你話呢今時今日啲鋪租係唔係殺晒香港人嘅技能啦!不過好好彩仲有一啲小小嘅空間比一啲有才華嘅香港人去發揮一下!今次叫咗五件cake,講真生果嗰兩件呢就冇乜特別啦,但另外果三件都非常之有特色,而且味道亦都非常出色!黑白雲石色嗰件呢係Bailey味道,坦白講唔係好識得出,但係淨係睇個樣都贏曬!二啡色雲石色嗰件就係溜心朱古力,最好嘅係佢唔甜啊!我諗啱晒一眾嘅中女🤣🤣但係我最歡喜嘅都係剩返嘅嗰件,係朱古力香蕉蛋糕,香蕉熟得來唔會太稔太爛,好香甜,而佢上邊嘅朱古力片,竟然係有少少煙韌架!口感好有趣!幾件cake加埋都唔係太貴,所以好適合突然間想食甜野又唔想咁甜嘅你!

#fridayla_kwuntong⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀又再次試咗呢間觀塘甜品鋪😍事關上次出Post,反應超好超過400個收藏😳😳反映大家其實都好支持小店⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀今次就試咗佢地既中秋set😝翻到屋企同家人分享好似食緊甜品放題咁而且每一件都好高質絕不馬虎😍😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀黎緊中秋節,呢個絕對喺月餅以外既一個絕佳應節禮品!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣Duo Patisserie 由兩個80後開設,均有多年做餅經驗,由於出身自酒店,用料講究。開店三年,一直用心,其用料講究,而且味道唔會太甜。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣九星映月Mini Tart Set💲388💭總共有10件迷你Tart😍💭當中好多款色都喺平時無做💭伯爵茶好香濃😝😝💭柚子芝士依舊甜而不膩🤤💭焦糖咖啡好濃,綠茶有回甘💭Tiramisu較清淡💭但朱古力出其地香濃,令人上癮🍫💭雜莓及雜果都好新鮮🤤🤤💭檸檬就最清新,適宜作為收尾🍋💭中間隻兔仔🐇其實喺黑芝麻軟心💭最欣賞既地方
#fridayla_kwuntong
又再次試咗呢間觀塘甜品鋪😍
事關上次出Post,反應超好
超過400個收藏😳😳
💭總共有10件迷你Tart😍
💭當中好多款色都喺平時無做
💭伯爵茶好香濃😝😝
💭柚子芝士依舊甜而不膩🤤
💭焦糖咖啡好濃,綠茶有回甘
💭Tiramisu較清淡
💭但朱古力出其地香濃,令人上癮🍫
💭雜莓及雜果都好新鮮🤤🤤
💭檸檬就最清新,適宜作為收尾🍋
💭中間隻兔仔🐇其實喺黑芝麻軟心
🎆Mood:🔥🔥🔥🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥🔥
#fridayla_desserts
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #dessert #sweet #pink #柚子 #cheesecake #rose #觀塘美食 #rasberry #香港美食 #甜品 #散水餅
2018-08-31 786 瀏覽
今年生日好開心有一大班姊妹幫我慶生食完飯仲送上生日蛋糕見到個盒都知唔係普通大眾品牌一打開!「好靚呀」瘋狂影相,仲引來了待應問蛋糕係邊買呢個蛋糕打破左好睇唔好食既定律食落好味但唔會感覺太甜反而有陣清新既感覺食完一啖又一啖中間有層冰冰既質感,令蛋糕更有層次而餅底朱古力更係有可可脆返到屋企即刻問番朋友係咩鋪頭買已經介紹左好幾個朋友等下次有人生日我都要幫襯下先得一路打一路已經好想食
今年生日好開心
有一大班姊妹幫我慶生
食完飯仲送上生日蛋糕

見到個盒都知唔係普通大眾品牌
一打開!「好靚呀」
瘋狂影相,仲引來了待應問蛋糕係邊買

呢個蛋糕打破左好睇唔好食既定律

食落好味但唔會感覺太甜
反而有陣清新既感覺
食完一啖又一啖

中間有層冰冰既質感,令蛋糕更有層次
而餅底朱古力更係有可可脆
返到屋企即刻問番朋友係咩鋪頭買

已經介紹左好幾個朋友
等下次有人生日我都要幫襯下先得
一路打一路已經好想食
2018-08-29
#fridayla_kwuntong⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀係觀塘返左工咁耐,偶爾都會發現到d驚喜😳⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀今次呢間甜品鋪就座落於鴻圖中心門面簡約而帶點文青風😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀佢既甜品係每日新鮮製造而味道則令人驚嘆!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣Duo Patisserie 由兩個80後開設,均有多年做餅經驗,由於出身自酒店,用料講究。開店三年,一直用心,其用料講究,而且味道唔會太甜。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣Yogurt & Yuzu Cheese💲395/5吋 (推介👍🏻)💭呢款柚子口味真係超正😍😍💭採用三層設計,分別係寒天&慕絲&芝士💭寒天柚子果凍帶點微酸😳💭同芝士慕絲超夾,又唔會過甜💭一家人都食唔停口,不得了🤤⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2⃣Rose & Raspberry💲45 (推介👍🏻)💭入口有玫瑰香氣,而唔顯得假😝💭食落酸酸甜甜,都幾過癮而有層次⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀3⃣Dark Chocolate Lava
#fridayla_kwuntong
係觀塘返左工咁耐,
偶爾都會發現到d驚喜😳
今次呢間甜品鋪就座落於鴻圖中心
門面簡約而帶點文青風😍
佢既甜品係每日新鮮製造
而味道則令人驚嘆!
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💭呢款柚子口味真係超正😍😍
💭採用三層設計,分別係寒天&慕絲&芝士
💭寒天柚子果凍帶點微酸😳
💭同芝士慕絲超夾,又唔會過甜
💭一家人都食唔停口,不得了🤤
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2⃣Rose & Raspberry💲45 (推介👍🏻)
💭入口有玫瑰香氣,而唔顯得假😝
💭食落酸酸甜甜,都幾過癮而有層次
3⃣Dark Chocolate Lava💲45
💭切開既流心唔算誇張,有點失望
💭但食落朱古力極濃稠,而且順滑
💭一啖已經值得細味片刻😍😍
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥🔥🔥
#fridayla_desserts
2018-06-10 4664 瀏覽
DUO Patisserie門市位於觀塘巧明街,小店供應各款甜品,例如蛋糕、迷你撻、蝴蝶酥等,深受歡迎,一早喺社交平台留意過佢地嘅蛋糕。去年朋友生日亦有意訂購佢地嘅出品,可惜最終冇選擇到,今次一試,對出品十分滿意,黎緊友人生日,可以考慮觀塘鴻圖中心愛琴坊是以愛琴海小白屋為藍圖的小型商場,商戶不多,小店隱身其中,網上訂購蛋糕後可於門市自取。蛋糕一律即日即場新鮮製作,原個蛋糕必須提前預訂,而現場可購買件裝甜點,款式視乎當日供應,亦可預訂。餅櫃中的蛋糕非常吸引,賣相精美,件裝蛋糕定價$40-45/件。今次試了其中三款,一樣有質素,媲美酒店出品,難怪不少客人會於小店訂購散水餅、婚禮甜品等Dark Chocolate Lava $45/件被蛋糕賣相驚豔到,像藝術品般淋醬展現鏡面蛋糕的高雅。朱古力慕絲搭配朱古力流心,滿足朱古力迷。淋醬薄身,慕絲同樣綿滑濕潤,輕輕切開,朱古力醬澎湃流出,味道香濃而甜度適中Rose & Raspberry $45/件方形的鏡面蛋糕亦很吸引,以玫瑰花作裝飾,淋醬紋路平均。覆盆子口味慕絲酸酸甜,蛋糕整體較為輕盈,清爽不甜膩Mango Tart $45/件撻約8cm,挺有份

Dark Chocolate Lava $45/件

Rose & Raspberry $45/件
方形的鏡面蛋糕亦很吸引,以玫瑰花作裝飾,淋醬紋路平均。
覆盆子口味慕絲酸酸甜,蛋糕整體較為輕盈,清爽不甜膩

Mango Tart $45/件
撻約8cm,挺有份量,面頭佈滿芒果肉,粒粒香甜。忌廉輕盈幼滑,撻中尚有蛋糕平衡,撻底亦十分香脆。
Mango Tart
一向食厭連鎖店,傾向購買網店或者小店出品,呢間DUO Patisserie屬於回訪之列
2018-06-08
父親節
2018-06-04 1309 瀏覽
早排有同事買散水餅,喺呢間餅店買左好多打迷你撻,其中一個朱古力撻,簡直一試愛上。朱古力味濃但唔會死甜,撻皮係重點,鬆化、脆、富牛油香!剛出糧豪一豪佢,買幾件同家人分享。原來normal size冇朱古力撻,勁失望,迷你版要好多日前訂,20件以上起貨,無緣。結果買左三件其他款試下。聞名嘅朱古力流心,雲石鏡面好靚,頭兩淡好甘,超濃朱古力,中間似慕絲,好rich。食多兩啖,中間有流心,稍甜,中和番。呢件香蕉咖啡撻大推!外型先聲奪人,中間有香蕉蓉,咖啡粉加香蕉,估唔到又幾夾,最重要仍然係撻皮,讚!藍苺芝士相對冇咩特別,但咬落幾實淨。三件蛋糕盛惠$130,酒店級價錢,星級水準!

2017-12-24 2263 瀏覽
地點在Aegean Place 愛琴坊,入到去我也找了一陣,要打畀負責人帶我入去,他們就在一間餐廳後面的小巷,門面小小的,但櫥櫃擺放了非常精緻的西式糕餅。見到有聖誕的tart set很可愛非常吸引因朋友生日所以較早前whtsapp店主,訂了一個 [heart shape mini tart set] 16pcs,看圖片還以為很大,看到實圖,真的很mini,但就感覺很可愛很漂亮。朋友看到也很開心,不單止外形漂亮 ,味道還很好,不太甜,tart皮味道是牛油曲奇,朱古力味香濃,士多啤梨大粒香甜, 內裏有些少吉士醬。他們除了mini也有normal 的size,還有全統的蛋糕可以訂購,他們有facebook可以瀏覽。已經推介給朋友
地點在Aegean Place 愛琴坊,
入到去我也找了一陣,
要打畀負責人帶我入去,
他們就在一間餐廳後面的小巷,
門面小小的,
但櫥櫃擺放了非常精緻的西式糕餅。

見到有聖誕的tart set
很可愛非常吸引

因朋友生日所以較早前whtsapp店主,
看圖片還以為很大,
看到實圖,真的很mini,
但就感覺很可愛很漂亮。

朋友看到也很開心,
不單止外形漂亮 ,味道還很好,不太甜,
tart皮味道是牛油曲奇,朱古力味香濃,
士多啤梨大粒香甜, 內裏有些少吉士醬。

他們除了mini也有normal 的size,
還有全統的蛋糕可以訂購,
他們有facebook可以瀏覽。

已經推介給朋友

heart shape mini tart set 16pcs
2017-11-28 4299 瀏覽
在虛幻國度下的「愛琴坊」,環境碓是怡人舒泰,唯吃過的兩間食店也不過爾爾,既吃得不夠飽,味道又不滿足,著實不是味兒,也吃得我就是原本在牆壁上的藍天白雲,也看得變成寒煙雨!潔白的海鷗,彷彿也變成黑色的鴉兒在恥笑著我!吃畢肉骨茶,將餐具交還「海南寶寶」後,穿越無人冷巷後返回「愛琴坊」,途中經過一間甜品店,黎太見店內的甜品造型美麗,便打算買一個品嚐,向店員查問後,店員謂櫃內的甜品全已被購下,不作出售,但見我們想吃,便謂即做一個給我們。那我們決定要一個「Banana & Coffee Tart」。待了約十數分鐘後,店員從店舖走到虛幻國度,送來這個「Banana & Coffee Tart」!這個「Banana & Coffee Tart」,非常好味!名字上雖然不見朱古力的名字,但撻上那六條朱古力實在好味到不得了,濃濃的朱古力味不甜不膩,吃得我滿心歡喜,沾上略帶苦味的可可粉和帶有咖啡味的忌廉,就是一個絕配,再連同鬆脆的撻皮和香蕉一起吃,絕對是天衣無逢的美味,而這種美味,才能夠匹配牆壁上的藍海白雲,甜美的味道,吃得我就如揚帆在藍海中,仰望白雲高掛在藍天下,柔和的陽光照得我原本心寒的內心也溫暖起來!而
這個「Banana & Coffee Tart」,非常好味!名字上雖然不見朱古力的名字,但撻上那六條朱古力實在好味到不得了,濃濃的朱古力味不甜不膩,吃得我滿心歡喜,沾上略帶苦味的可可粉和帶有咖啡味的忌廉,就是一個絕配,再連同鬆脆的撻皮和香蕉一起吃,絕對是天衣無逢的美味,而這種美味,才能夠匹配牆壁上的藍海白雲,甜美的味道,吃得我就如揚帆在藍海中,仰望白雲高掛在藍天下,柔和的陽光照得我原本心寒的內心也溫暖起來!而海鷗,亦終於悠閒地再次飛舞著!
至於這件甜品的賣相,雖與餐牌上有少許出入,但仍不失精緻,而我更欣賞是盛放甜品的長方形碟,一塊過的,邊紋亦打造得如岩石似的形狀,非常有形!這件甜品,絕對推介!這間甜品小店,亦很有意思!我會記著「DUO Patisserie」這個名字!
Banana & Coffee Tart
亦終於,在這個美麗的虛幻國度吃到非常令人滿心歡喜的味道!
離開這個虛幻國度,返回殘酷無情的現實都市去,通過「愛琴坊」的門口,回想,剛才就是經過這度門走進「愛琴坊」的,單看這道門,坦白說,真的不知道原來這個是美食廣場。

走回觀塘地鐵站,也走了十多分鐘的時間,在抱恙下走,不其然感到有點累,唯想起剛才的美味,心裡還是笑了。
2017-11-25
Banana & Coffee Tart
原來愛琴坊呢個地方有其他野食,環境都幾唔錯,好好座,好有希臘的感覺。今次去了呢間買甜品,買了個士多啤梨和籃妹撻,水果好甜的😃而成個撻整體上都唔係太甜,不過味道無乜特別,好普通,唔可以講話好好味,今次係去開觀塘,順便過埋黎,如果要特登入黎買就未必了,因為唔係勁好味姐😃😃
2017-11-05 1592 瀏覽
今日經過觀塘,比櫥窗的蛋糕吸引着,餅店服務員很好禮貌,逐一介紹,忍唔住買幾件回家同家人分享。蛋糕種類很多,咪道又多,樣樣也很特別。今天買了兩件生果撻,兩件朱古力,一件綠茶紅豆,一件咖啡。其實件件都有驚喜, 不是太甜,用心製作,好食到停不到口。有機會值得一試。
2017-08-12 3166 瀏覽
老闆(娘)態度好,服務好臨急臨忙早一日前先Whatsapp訂都肯幫我做Mini都有好多款選擇全部細細地一啖一個可以試多幾隻味唔會太甜,連唔特別喜歡甜食既男同事都讚好呢款Dark Chocolate Lava同事們勁讚又靚又好味,仲真係識流心不過就得normal size
老闆(娘)態度好,服務好
臨急臨忙早一日前先Whatsapp訂都肯幫我做

Mini都有好多款選擇
全部細細地一啖一個可以試多幾隻味

唔會太甜,連唔特別喜歡甜食既男同事都讚好

呢款Dark Chocolate Lava同事們勁讚
又靚又好味,仲真係識流心
不過就得normal size
2017-08-05 2068 瀏覽
琴日星期五last day, 最近啲同事嘅散水餅多數都係cupcakes,自己都食到有啲悶,所以決定提早一日訂呢間嘅tarts and cakes。佢地有normal size 同mini size, 其實兩隻size 都靚,不過mini size睇落精緻好多,所以今次買左差唔多70件mini size做散水餅!啲餅唔止得外表靚,仲好好味,而且唔會太甜,好多同事都唔止食一件,仲話好味過酒店啲cakes,用黎做散水餅一流! 值得一提嘅係雖然鋪頭細細,得三個人,但佢地服務好好,又有耐性,仲有送貨服務,會幫你諗埋點樣砌啲餅,令盒餅睇起黎再靚啲,睇得出真係用足心機做,抵讚!自己都忍唔住係拎餅嘅時候,買多兩件normal size,因為有啲款佢地係冇出mini,正

2017-08-04
外賣送餐
2017-06-18 1672 瀏覽
前一排在facebook看到介紹DUO Patisserie的蛋糕有朱古力牌裝飾,剛好和家人在觀塘晚飯,就即日決定訂蛋糕。一共訂了4個normal size和一塊朱古力牌。爸爸很喜歡👍🏼以往慶祝都是吃一大個蛋糕,今次可以試幾款口味,份量不太多對我們來說剛剛好。原本不抱太大期望,但一試後就有驚喜。每款蛋糕也各有特式,我喜歡黑朱古力岩漿,士多啤梨和藍莓😋對於不太喜愛甜品的我,吃了幾款也不覺得膩,當中的應該是吉士醬跟水果和餅底配搭得很好。黑朱古力岩漿甜度適中,味道香濃。不喜歡吃太甜的人可以一試。下次有機會我也會到店品嘗😋

一共訂了4個normal size和一塊朱古力牌。
爸爸很喜歡👍🏼

原本不抱太大期望,但一試後就有驚喜。
每款蛋糕也各有特式,我喜歡黑朱古力岩漿,士多啤梨和藍莓😋

不喜歡吃太甜的人可以一試。
下次有機會我也會到店品嘗😋
2017-06-17