2021-07-01 135 瀏覽
(.❛ ᴗ ❛.) 今朝應個個都扎爭返工定留係安全既地方😂.雨聲滴地係好好既懶惰催眠曲😴 心情重停留係Weekend Mood🤤 好適合去 Dozy~石屎森林既深水埗早排開左一間以復古工業水泥風.樓高令空間感增加.唔同既傢俬舊物裝置.有少少好似去左泰國.馬來西亞既Cafe 📺感覺好放鬆🐻 : Barista Special係咩尼ga?👦🏻 : 唔知ga.睇我心情..想整咩就整咩..(🤯!?)🐻 : Ha.咁你今日心情係...?👦🏻 : 想放工 (.....😑)🐻 : 但宜家先9:30am..你地先啱啱返工wor 你係咪會亂整一杯比我? (好似買大細既心情🎰 )👦🏻 : 睇下心情.你想飲熱定凍ar?🐻 : 咁我....信你la 咁熱緊係凍laBarista同成間店既風格係一體化.都係隨性風格😎結果Barista 就整左一杯好似cocktail 既咖啡比我.糖片同漸層做得不錯感覺似Latte Macchiato🧐但飲到底既糖漿未溶得哂🍯整體成個環境都好啱每個想耍廢既人去😂Dozy 係Pet Friendly🐶.幫毛孩們打下卡都好適合.有時間會再去試下食物..➿ ʙᴀʀɪsᴛᴀ sᴘᴇᴄɪᴀ
(.❛ ᴗ ❛.)

🐻 : Barista Special係咩尼ga?
👦🏻 : 唔知ga.睇我心情..想整咩就整咩..(🤯!?)
🐻 : Ha.咁你今日心情係...?
👦🏻 : 想放工 (.....😑)
👦🏻 : 睇下心情.你想飲熱定凍ar?
🐻 : 咁我....信你la 咁熱緊係凍la

➿ ʙᴀʀɪsᴛᴀ sᴘᴇᴄɪᴀʟ ʜᴋᴅ 𝟻𝟾
👩‍🍳  整體味道: 7/10
💸  性價比: 6/10
📸  打卡指數: 7=8/10
🤵🏼  環境服務: 8/10
🤔  推薦指數: 7/10
2021-06-28
$100 (早餐)
2021-06-28 161 瀏覽
𝐃𝐨𝐳𝐲-慵懶感 工業風 水泥牆 木系 空間感對我這個怕壓迫 怕人多 追求簡單的人很適合𝐃𝐨𝐳𝐲- ʙᴀʀɪsᴛᴀ sᴘᴇᴄɪᴀʟ連我自己都唔知自己想點所以都係交由ʙᴀʀɪsᴛᴀ幫我決定今日飲咩而我只需要決定飲凍定熱❣️食物質素也很高今次嗌左apple crumble應該無made to order😂因為等得有啲耐好薄身😂不過幾脆!個雪糕先無精粹 好好食🥰深水埗「新開」的咖啡店應該沒有一年半載 我都無辦法去得哂😂😂😂唯有繼續慢慢試🥲
𝐃𝐨𝐳𝐲-

而我只需要決定飲凍定熱❣️

食物質素也很高
今次嗌左apple crumble
應該無made to order😂因為等得有啲耐
好薄身😂不過幾脆!
個雪糕先無精粹 好好食🥰

深水埗「新開」的咖啡店
應該沒有一年半載 我都無辦法去得哂😂😂😂
唯有繼續慢慢試🥲
2021-05-09
𝙳𝚘𝚣𝚢偏輕食為主,而且有每天精選甜品,但當天沒有嘗試,靠你們去試完話我知了。而食物方面,是有用心的出品,可一試喔大家。重點是 寵物友善餐廳 喔慢煮特級牛小排三層三文治配自家製番茄麵豉醬 $98首先,用到我喜歡的酸種麵包,外脆內煙韌。配合自家製蕃茄麵豉醬,酸酸甜甜的,蠻開胃的。而牛肉味不太突出,但整體 很不錯吃。薯片脆雞三文治配是拉差辣醬 $78脆雞口感比較紥實,可能並不是用到嫩滑的雞肉部分,有些少乾。但配合是拉差辣醬,酸酸辣辣的,也是開胃的一道,都不錯的。 •𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 𝚂𝚖𝚘𝚘𝚝𝚑𝚒𝚎 $𝟻𝟾 超!級!好!飲!推介! 有一直看我食評的 會知道我超怕甜,特別是𝚊𝚏𝚏𝚘𝚐𝚊𝚝𝚘,雪糕溶化後 甜掉牙的咖啡。這就算飲到最後,還是剛剛好。首先 雪糕是曲奇味的,曲奇塊超大,很有口感,很不錯。而咖啡很濃郁口感,和 有比平時的苦,濃濃的,喜歡,跟雪糕超搭的。夏天,喝上這一杯,爽呀。

而食物方面,是有用心的出品,可一試喔大家。
重點是 寵物友善餐廳 喔

慢煮特級牛小排三層三文治配自家製番茄麵豉醬 $98
而牛肉味不太突出,但整體 很不錯吃。

薯片脆雞三文治配是拉差辣醬 $78
脆雞口感比較紥實,可能並不是用到嫩滑的雞肉部分,有些少乾。
但配合是拉差辣醬,酸酸辣辣的,也是開胃的一道,都不錯的。

•𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎 𝚂𝚖𝚘𝚘𝚝𝚑𝚒𝚎 $𝟻𝟾
這就算飲到最後,還是剛剛好。
首先 雪糕是曲奇味的,曲奇塊超大,很有口感,很不錯。
夏天,喝上這一杯,爽呀。

2021-06-24 122 瀏覽
成間咖啡店都係以水泥工業風為主要風格,而且今日嚟到,都見到好多客人會帶埋自己嘅寵物過嚟,好適合有養寵物嘅朋友過嚟飲下咖啡同傾吓計!成間咖啡店嘅空間感都幾大,座位都算多,座位與座位之間嘅距離都算足夠!咁我就點左佢哋嘅脆薯片辣雞肉三文治 ($78),食落有多重口感,香脆之餘有少少辣味,而且雞肉都好滑,個多士都烘到好香脆,而且都配左啲沙律同蕃茄仔!另外我都叫咗一杯比較特別嘅咖啡 - Mochaccino, 係一杯好似給cappuccino咁樣Macha,飲落去會比較多奶泡。呢度影相打卡真係一流

呢度影相打卡真係一流
脆薯片辣雞三文治
點樣食推介✨⭐️工業風Cafe⭐️⭐️深水埗cafe⭐️Dozy Cafe地址:深水埗基隆街199號地舖🍖自家制蘋果撻配雪糕 $58 (7/10)某一日係深水埗經過見到一間新開cafe好闊落,又見到好多狗仔係入面😍,就比佢吸引左入去,試埋佢menu上唯一嘅甜品(都有d卷蛋啊,cheesecake食嘅,不過menu冇寫)佢面頭d蘋果片幾甜又微脆,有埋雲尼拿雪糕一齊食好難唔好食,係唔差嘅👍🏻,兩三啖就食完🤣,但係佢塊酥皮神奇地可以做到超極薄,好似食左一陣風咁,大家睇圖應該都feel到佢得2mm薄,真係唔係講笑,未試過食完一個甜品之後會咁空虛🚬 佢塊酥皮係唔夠酥脆,真係一塊皮黎🙈好彩佢擺盤都算靚,有幾塊花瓣咁,都可以接受嘅,大家想感受空虛可以嗌黎食🚬🍖Dirty $40 (6.5/10)今次係難得地係男朋友西面,佢話未見過咁多奶嘅dirty,成杯野expresso太少,真係比40蚊飲一杯奶咁wor,我睇返個杯身都係上窄下闊,奶真係離奇地多嘅,同埋面頭d expresso好似本身已經加左奶咁白白地色🤔,利申我完全唔飲咖啡,以上內容純粹男朋友意見🙈回頭指數: 🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)好坐指數: 🧎🏻
點樣食推介✨

⭐️工業風Cafe⭐️
⭐️深水埗cafe⭐️

Dozy Cafe
地址:深水埗基隆街199號地舖

🍖自家制蘋果撻配雪糕 $58 (7/10)

🍖Dirty $40 (6.5/10)

回頭指數: 🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️(滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)

依度都幾啱打卡,見到好多女仔都影得好開心,佢環境其實佈置得真係唔錯,可惜得兩個梳化位,而其他櫈都係硬木櫈(幫襯左幾間ssp cafe都係覺得唔好坐,唔知大家有冇同感),同埋普遍d櫈會高過張枱,如果嗌野食會食得好狼狽,建議大家熱得濟黎飲杯野hea下好d,依度整體空間闊落,好多人都帶毛孩黎😻,有寵物嘅大家可以黎👍🏻
2021-06-16 180 瀏覽
Dozy Cafe 有著比一般咖啡店高的樓底,水泥打造的空間擺放著復古的電視和皮梳化,衝突而不突兀。咖啡豆來自意大利,深烘焙濃郁得只有苦澀的感覺,令人耳目一新。自家製蘋果撻撻皮薄身,牛油味香濃的蘋果撻配上曲奇雪糕,又是一次味蕾的新體驗。
2021-06-15 103 瀏覽
難得平日放假,就去深水埗咖啡店hea下。最喜歡店舖工業風的設計,很有格調。點了一杯mocha, 再叫了牛小排三文治,豆腐cheesecake及蘋果批。 mocha為必點飲品,層次分明,入口先嘗到朱古力味,咖啡豆味再慢慢滲出來,非常美味。牛小排加了芥末醬,很惹味,略嫌份量較細。蘋果批很香脆,但也是較細份,豆腐芝士蛋糕不會太甜,豆腐味和芝士味平均,值得一試。唯一是餐枱和椅子高度差不多,吃起上來不太舒服,雖彎腰或拿起碟子,如果太高的人可能會較辛苦。店舖沒有設門,夏天時冷氣流失得大,會邊吃邊流汗。

牛小排加了芥末醬,很惹味,略嫌份量較細。

店舖沒有設門,夏天時冷氣流失得大,會邊吃邊流汗。
2021-06-14 92 瀏覽
近年深水埗開左好多cafe 呢間係基隆街既新cafe 全店都係水泥牆 店面空間感都好大 配矮矮既枱櫈 陰陰既燈光 坐番大半日都真係好悠閑🥰🍴慢煮特級牛小排三層三文治🥪慢煮牛小排火候岩岩好 都嫩口 配上甜甜酸酸又爽口既紅菜頭絲 兩者好夾 多重口感 有驚喜‼️🤤 另外 仲有d沙律菜車厘茄 做伴碟 好清新🥗🌿🍴普洱茶卷蛋卷蛋相比之下就比較失色 個cream其他好香奶油味 都好滑身 但係無味普洱茶既香味🤔☕️Dirty個漸層估唔到可以hold甘耐 影左成10分鐘相 都仲keep到👍🏻奶加咖啡 入口好滑 朋友話咖啡比例再多dd會好d☕️Iced americano可能冰多既緣故 入口比較淡 而咖啡係比較nutty環境寬敞 好chill好舒服 個牛小排三文治有驚喜好出色🤩

🍴慢煮特級牛小排三層三文治🥪

🍴普洱茶卷蛋

☕️Dirty

☕️Iced americano
可能冰多既緣故 入口比較淡 而咖啡係比較nutty

環境寬敞 好chill好舒服 個牛小排三文治有驚喜好出色🤩
  • 慢煮特級牛小排三層三文治
慢煮特級牛小排三層三文治配自家製蕃茄麵包 $98首先講個三文治整得好有心思 二份可以砌成一個心型so cute❤️ 而且配菜有車厘茄同沙律菜 加咗黑醋就更加好食同埋份量都算多🤣 麵包有烘過食落都幾脆 可能影咗一陣相既關係 食落有啲凍 同埋牛小排肉味唔出同有啲難咬 整體一般🤧評分: 5/10🌟自家製蘋果撻配雲尼拿雪糕 $58呢個蘋果撻賣相都唔錯😆 蘋果撻都偏薄身 而且個撻皮都唔算脆 不過蘋果肉既份量都多同埋幾甜 加埋雪糕一齊食就更加正🤤評分: 7/10🌟抹茶巴斯克芝士蛋糕 $58呢個芝士蛋糕幾有驚喜! 焗得好好 蛋糕外脆內滑 面頭個陣好脆帶少少焦香 而蛋糕個質地好creamy 抹茶味都幾出🍵 一個人食哂都唔會膩 推介!🥰評分: 9/10🌟Matcha Latte(cold) $50呢杯matcha latte感覺一般 好快就沉底冇咗個漸層 而且抹茶味較淡 奶既比例較多 唯一係佢夠凍 係咁熱既天氣飲到會開心番少少🥲評分: 6/10🌟———————————————————————Dozy (深水埗)深水埗基隆街199號地舖
慢煮特級牛小排三層三文治配自家製蕃茄麵包 $98

評分: 9/10🌟

Matcha Latte(cold) $50
評分: 6/10🌟
———————————————————————
Dozy (深水埗)
深水埗基隆街199號地舖
慢煮特級牛小排三層三文治配自家製蕃茄麵包
慢煮特級牛小排三層三文治配自家製蕃茄麵包
抹茶巴斯克芝士蛋糕
Matcha Latte(cold)
抹茶巴斯克芝士蛋糕
星期六十二半人唔算多,一點半開始多人,多人影相打卡,鹹食甜食選擇唔多,但好多時候都係貴精不貴多~*卷蛋 $38 (抹茶/烏龍茶) 🌕🌕🌕🌕🌕蛋糕濕潤,茶味濃又唔會過甜,抹茶茶味比烏龍茶茶味強烈,忌廉順滑而且份量足夠,食完唔會覺得漏,大推*Long Black Iced $42🌕🌕🌕🌕🌑咖啡味道介乎Fruity與Nutty之間,唔會太苦,適合飲Black新手*Mochaccino Hot $45🌕🌕🌕🌑🌑朱古力味強烈,唔會過甜,咖啡只有少少味,似朱古力奶,奶泡打得唔夠細膩,多大泡泡,消泡亦好快
卷蛋 $38 (抹茶/烏龍茶)
🌕🌕🌕🌕🌕
抹茶卷蛋
2021-06-05
抹茶卷蛋
  • 烏龍茶卷蛋
呢間pet friendly 既咖啡店,食物選擇雖然唔多,但食物味道意外地OK,係份量比較少。(🌟5分滿分)🍽整體推薦度:4/5😋好味道: 4/5💰價錢合理度:4/5🎡打卡度: 4/5

(🌟5分滿分)
2021-05-22
  • 脆雞三文治
  • Barista  Special
2021-05-24 214 瀏覽
📌 Dozy~深水埗一開店已經比呢間隨性嘅咖啡店吸引🤩工業風的環境帶點慵懶同復古的感覺📺門口的招牌串錯jungle便用手劃掉重寫 很隨性保留了舊店舖的殘破感 牆壁帶點斑駁🔧水泥風裝修配上木系傢俬同皮革沙發加上不少復古感傢俬擺設同植物 簡單隨意🌿枱與枱之間都有一棵大植物擋住 私隱度十足樓底好高 環境唔會覺得好侷促👍🏻坐近門口會有啲熱 不過光線會比較好入邊會比較暗 但很涼快🌬見到有唔少人帶寵物過嚟 好pet-friendly🐶食物方面有幾款輕食 主要係三文治同沙律平日人流不算很多 完全唔使排隊就入到🥳1️⃣ 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗥𝗼𝗹𝗹 𝗖𝗮𝗸𝗲 $𝟯𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)見到佢哋不時會更新卷蛋嘅味道😍今次去到就係抹茶味 抹茶味幾突出蛋糕體濕潤鬆軟 忌廉也非常幼滑😋甜度剛剛好 味道不錯🤤2️⃣ 𝗗𝗶𝗿𝘁𝘆 $𝟰𝟬 (𝟳/𝟭𝟬)用咗富士山型嘅玻璃杯 賣相不錯😜一上枱層次感唔算好明顯 奶味比咖啡味重 咖啡味偏nutty☕️3️⃣𝗠𝗼𝗰𝗵𝗮 $𝟰𝟱 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)拉花只係堅持左十秒就起晒泡🥲本身圖案也不知是什麼形狀😫朱古力味太重完全蓋過咖啡味朋友問我係咪嗌錯咗熱朱古力 但真係嗌左mocha的🤭✄----------
📌 Dozy~深水埗

見到佢哋不時會更新卷蛋嘅味道😍
今次去到就係抹茶味 抹茶味幾突出
蛋糕體濕潤鬆軟 忌廉也非常幼滑😋
甜度剛剛好 味道不錯🤤

2️⃣ 𝗗𝗶𝗿𝘁𝘆 $𝟰𝟬 (𝟳/𝟭𝟬)
用咗富士山型嘅玻璃杯 賣相不錯😜
一上枱層次感唔算好明顯
奶味比咖啡味重 咖啡味偏nutty☕️

3️⃣𝗠𝗼𝗰𝗵𝗮 $𝟰𝟱 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)
拉花只係堅持左十秒就起晒泡🥲
本身圖案也不知是什麼形狀😫
朱古力味太重完全蓋過咖啡味
朋友問我係咪嗌錯咗熱朱古力 但真係嗌左mocha的🤭

✄----------------------------✄
整體味道😋: 7/10
性價比💵: 7/10
打卡指數😍: 8/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 7.5/10

🍴: Dozy
📍: 深水埗基隆街199號地舖
🔍: 10:30-18:00(Mon-Fri); 09:00-18:00(Sat-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie深水埗
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodiecafe
2021-05-09 377 瀏覽
水泥再配以木系設計沒有很多的裝飾 簡單的花草 隨性 不花巧在密度高的深水埗出現了一片淨土慢煮特級牛小排三層三文治$98一開看到紅菜頭還未吃,內心打算扣分說實話有驚喜,完全沒有一點草青味帶點酸酸的很開胃跟牛肉很搭_Mocha $45飲後感口感很滑,濃厚,不是水稀稀的拍完照冷了還是很好喝🤤Dirty $40(朋友叫的)—Cafe應該剛開不久所以食物選擇不多但贏在質素和環境搭夠———————————————————💛以上是以個人的喜好所作出分享和感受
水泥再配以木系設計
沒有很多的裝飾 簡單的花草
隨性 不花巧
在密度高的深水埗出現了一片淨土

慢煮特級牛小排三層三文治$98
一開看到紅菜頭還未吃,內心打算扣分
說實話有驚喜,完全沒有一點草青味
帶點酸酸的很開胃跟牛肉很搭
_
Mocha $45
飲後感口感很滑,濃厚,不是水稀稀的
拍完照冷了還是很好喝🤤

Dirty $40(朋友叫的)

Cafe應該剛開不久所以食物選擇不多
但贏在質素和環境搭夠

———————————————————

💛以上是以個人的喜好所作出分享和感受
2021-05-08 238 瀏覽
復古金屬燈具 ,鐵木混合收納架,原色皮革沙發 ,仿倉庫和工廠的冷調氛圍,黑白灰的空間基調。以上通通都是工業風的特色,而深水埗在4月開底的新Cafe (又一間) 就是工業風cafe 的代表。環境篇先談環境 ,現場都是有10多個座位,而且有一定距離,保證了私人空間,為”真正”Cafe。打卡位不少,例如鏡,長櫈,那個大電視等等。從店主的訪問中,大點空間感是他的堅持,所以坐在這裡,就可以靜靜地看看書,也有插頭,可以”WFH”一下。食物飲品篇: 圖中美照為Cappuccino,友人說不錯,而我就點了不算經常有的Mochaccino 。還記得前一日飲了一杯失望的Mocha , 這裡的朱古力咖啡就做到濃朱古力,咖啡味也突出的好啡。店主說用了朱古力粉加上熱奶和Espresso 相撞而成,比坊間多用朱古力漿不同,個人認為若喜歡咖啡和濃朱古力的Mocha , 可以考慮點這,值得推介。🟠慢煮特級牛小排三層三文治配自家制蕃茄麵包(HKD $98)🟠當店主和我們說,見两個人食,幫我們分開,已見細心一面。即點即弄關係,所以都要等待一會兒,不過送到時,見不論份量,外表都不錯時,加上吃的肉感都做得不錯,嫩滑,嚼感都有

環境篇

打卡位不少,例如鏡,長櫈,那個大電視等等。

食物飲品篇:

當店主和我們說,見两個人食,幫我們分開,已見細心一面。
即點即弄關係,所以都要等待一會兒,不過送到時,見不論份量,外表都不錯時,加上吃的肉感都做得不錯,嫩滑,嚼感都有一定水平,加上自家制蕃茄包,配在牛肉上,又出乎意料地配合。

唯一問題,拍到食物都有點涼,未能做到關羽<溫酒斬華雄>的速度,......啊......到底有沒有人明白我在說什麼呢🤡。

感謝支持我Ig @fatfatdevil ☺️。

Cappuccino
慢煮牛小排三明治
Cappuccino
慢煮牛小排三明治
  • 慢煮牛小排三文治
充滿Loft style cafe!🥰好raw嘅水泥牆身,配搭返綠色熱帶植物同埋懷舊電視仔📺,比人感覺簡單隨意,真係有cafe official social media所寫嘅「vanish in concrete jungle」 嘅感覺🌳~喺咁繁忙嘅深水埗基隆街,呢間cafe好似傳送門去左旅行咁😚入面仲有種越南嘅味道~𝙁𝙤𝙤𝙙🥪慢煮特級牛小排三文治 $98牛味算重,三文治入面夾雜紅菜頭絲;醬汁酸酸甜甜,原來係自家製嘅麵豉蕃茄醬😳跟碟配菜沙律都比想像中足料🤩食完超滿足🥧蘋果撻配雲呢拿雪糕 $58個撻好鬆化,有一片片蘋果;但就較薄身,而且批嘅份量比較細。打卡就快手啦😈呢度嘅雪糕等唔到你轉filter,好快溶🤣但質素仲靚過上鏡,抵嗌🤗𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨🍫Dozy chocolate $45/50今次冷熱都嗌一杯😈,真係冇令我哋失望😍唔係又淡又似奶水嗰啲,朱古力味濃到好似成舊朱古力擺落去咁🤤室內都算多位,但照舊自然光定律,坐近門口位仍然係上策🥰留意返,最近都幾紅,今次平日去都好快full house😇如果想坐得舒服啲,有幾張皮梳化位,Jenny就係度見完朋友再睇吓書。Cafe未有用餐時間,服務態度

𝙁𝙤𝙤𝙙
🥪慢煮特級牛小排三文治 $98

🥧蘋果撻配雲呢拿雪糕 $58

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
🍫Dozy chocolate $45/50

室內都算多位,但照舊自然光定律,坐近門口位仍然係上策🥰

Cafe未有用餐時間,服務態度又好👍🏻bookmarked 以後去深水埗又多個地方chill

𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩
門口梳化位