旺角唔算太多樓上吧, 不過友人介紹左呢間係旺角726 既Darkleaf Cafe & Lounge 氣氛仲好唔錯雖然今日目標係先去一探究竟, 食個晚飯先, 但下次飲野chill 又有一個新選擇!叫左一人一碟意粉 + mocktail, 比目魚帶子香草意粉同澳洲M5和牛肉眼香草意粉兩個份量都非常驚人, 超大一碟, 而且望賣相都知意粉相當多汁creamy, 完全係岩晒我口味-比目魚帶子香草意粉比目魚超大一塊, 大過手掌, 足料👍肉質非常滑, 魚味香濃,再加埋2大粒金香可口既帶子~ 每條意粉都沾滿忌廉香草汁,非常creamy! 同魚柳非常之夾!-澳洲M5和牛肉眼香草意粉牛扒用上澳洲M5和牛肉眼,牛味香濃,無指明要幾成熟但廚師好有水準, 煎出黎仲係帶點粉嫩, 肉質juciy! 意粉帶點松露味, 味道豐富飲品方面 叫左mocktails Mango Shiso 同Peach Camomile 本身唔中意飲芒果味飲品, 因為多數都好藥水feel, 但呢杯係非常好飲, 好清新, 甜度剛好, 帶有少少檸橙味, 清新!Peach Camomile 係帶有淡淡香氣的洋甘菊味道味, 雖然有少少甘苦味, 但

-比目魚帶子香草意粉

-澳洲M5和牛肉眼香草意粉

Peach Camomile 係帶有淡淡香氣的洋甘菊味道味, 雖然有少少甘苦味, 但反而更好, 飲落去係好舒服既感覺, 唔會齋桃甜味, 飲後飲解膩一流
餐廳型格裝修,有落地大玻璃窗,環境開揚,枱同枱之間有足夠既空間,配合昏暗燈光,幾有Feel,適合想靜靜地傾吓偈嘅朋友食物味道中上,最鍾意佢地調製嘅Mocktail比目魚帶子·香草意粉 比目魚煎得剛剛好,肉質好嫩滑,有入口即化嘅感覺,意粉份量足,牛油味都好香蒜香大蝦帶子·明太子意粉 蝦燒得好香,帶子大大粒有鹹香,意粉軟硬適中,入口滑溜溜,加埋明太子調味岩岩好,好出色荔枝煎茶用上Vodka調製,煎茶味特別突出,所以整杯不會太甜,好岩女仔飲威士忌燻茶相對比較苦澀,微微帶酸,個人鍾意荔枝Vodka 多啲。豬頸肉好有驚喜!燒香熱辣辣,正!

食物味道中上,最鍾意佢地調製嘅Mocktail

比目魚帶子·香草意粉

威士忌燻茶
相對比較苦澀,微微帶酸,個人鍾意荔枝Vodka 多啲。

豬頸肉
好有驚喜!燒香熱辣辣,正!
2022-08-09 46 瀏覽
今日放工約咗朋友食飯,照舊又去咗太子726嗰幢大廈覓食,嗰度有好多餐廳都試過,見到有間新嘅餐廳未食過就試吓間餐廳睇落好chill好relax,有個酒吧,燈光柔和黑黑地,個環境幾令人放鬆,梳化位都幾舒服可能係平日同新餐廳嘅關係,唔算好多客人四至七點係happy hour, 第二杯Cocktail有半價,啤酒白酒紅酒買一送一,又幾抵同朋友叫咗兩個main course share, 有呢個大蝦帶子蟹子意粉,睇落已經好吸引啱晒鍾意食海鮮既我帶子新鮮同大粒,大蝦新鮮肉質有彈性,加埋蟹子簡直係絕配另外仲叫咗個牛扒薯菜配黑松露醬,薯條炸得好香脆,配黑松露醬唔錯,牛扒烤得啱啱好唔太老,有咬口仲加左個小食雞翼,幾香口入味當然唔少得叫返兩杯Cocktail chill 下,又幾易入口,飲返兩杯同朋友傾吓心事,心情都relax 得多!

可能係平日同新餐廳嘅關係,唔算好多客人
帶子新鮮同大粒,大蝦新鮮肉質有彈性,加埋蟹子簡直係絕配

仲加左個小食雞翼,幾香口入味
2022-08-09 44 瀏覽
友人告知有間有型格又chill嘅餐廳,點可以唔黎潮聖一下😎, 不過我地冇食開就冇嗌la~一人一碟意粉,分別係比目魚帶子香草意粉同英格蘭羊仔扒香草意粉🍝比目魚嘅橫切面好夠大呀加上仲要係厚切,足料👍肉質非常滑完全唔會overcooked果種。帶子都係靚食材,絕對稱得上鮮甜嫩滑🤓羊仔扒有三塊,肉質夠淋,做到留有香味但唔係羊騷味。望落簡單嘅兩碟意粉,估唔到性價比咁高咁chill嘅環境當然要嗌返杯cocktail啦,我地嗌左Jasmine(莓)同Sencha(荔枝), 兩杯都係易入口之選,如果真係要兩杯比,Jasmine會比較酸酸甜甜啲,而Sencha第一口飲落就會酒味濃啲同清新啲,兩杯同樣係最開頭果味出啲,後尾就茶味出啲,幾鍾意呢種層次感味道

2022-08-09
Weekdays 工作太忙 趁星期六當然要飲下酒 食下野chill 一下 今次嚟到旺角既 darkleaf cafe & lounge 正好為我地帶來chill爆開心既一餐😚✌🏻一入到去就覺得環境型格得嚟又好chill🤤勁岩一大班朋友過嚟飲酒🍻吹水👏😻我地當時未食dinner 就順便係到食埋正餐 冇諗到都幾出色😚首先 我地叫左 比目魚帶子•香草意粉🍝個香草意粉比我地想像中份量都幾大😁 個白汁勁creamy 唔會好乾身 👏而比目魚更是煮得食出色 ☺️✌🏻它的外皮很脆口😎 而魚肉好鮮甜 滑身😚是健康人士既首選喔🥰帶子有2大粒!煎得金香可口😉整體上都很不錯😜另外 我地都share左 澳洲M2和牛肉眼 •香草意粉🍝香草意粉跟剛才的餐一樣既 皆份量好大 😙至於澳洲M2和牛肉眼 則很juicy 唔會有多餘既筋同肥膏 🤪 配上芥末醬 真是一流😍飲品方面 我叫左Mango Shiso mocktails ☺️芒果味唔係藥水味🥭甜度剛好 易入口😙 非常清新☘️ 絕對推比唔係好飲酒精飲品既朋友🤩男友則叫了earl gray cocktails 🍸 好有伯爵茶嘅茶香 ☕️飲落去好順口 唔會話太嗆 都唔會好苦 正!的

首先 我地叫左 比目魚帶子•香草意粉🍝

帶子有2大粒!煎得金香可口😉整體上都很不錯😜

另外 我地都share左 澳洲M2和牛肉眼 •香草意粉🍝

香草意粉跟剛才的餐一樣既 皆份量好大 😙

的確呢到係聚下飲下飲酒chill下既好地方👯‍♂️👯👯‍♀️🍸
2022-08-09 45 瀏覽
朋友介紹話有間新開bar勁chill,今日放假即刻去試下先一上到去見到個環境都真係幾正,好有feel,一入門口就見到成個bar枱,啲梳化又靚,燈光又正除左cocktail,呢到仲有得,黎呢到同朋友慢慢食下野飲野吹水真係一流!一場黎到緊係要叫返杯signature cocktail啦,呢到用左茶底做cocktail,好新奇,飲落有茶香,酸酸地,賣相亦好靚好細心一杯落肚即刻有feel串燒雞軟骨、雞皮勁香,軟淋淋多醬汁好入味,配酒一流呢個意粉真係唔話得,係極之高質蝦同帶子煎到有紋好靚,一上枱亦已經聞到啲海鮮味意粉係完全無得輸,醬汁啲味道完完全全比意少吸收晒,每一啖都勁入味勁香,唔似得有啲地方煮到係醬汁同意粉分開,要特登點多啲醬黎食意粉,超值得讚可以話係so far食過最高質既意粉,絕無誇張!
朋友介紹話有間新開bar勁chill,今日放假即刻去試下先

一杯落肚即刻有feel

串燒雞軟骨、雞皮勁香,軟淋淋多醬汁好入味,配酒一流

呢個意粉真係唔話得,係極之高質
蝦同帶子煎到有紋好靚,一上枱亦已經聞到啲海鮮味
可以話係so far食過最高質既意粉,絕無誇張!
2022-08-05 35 瀏覽
朋友想搵個地方飲酒但係依家入酒吧又要做快測, 所以就揀咗一家又有酒飲又有晚餐食嘅地方近近哋就揀咗旺角這間酒吧cafe上到去環境很有格調主食揀咗蒜香大蝦帶子明太子意粉+ 比魚帶子香草意粉大蝦帶子明太子意粉,大蝦真係幾大隻,而且蝦頭有好多蝦膏,蝦肉爽口新鮮, 意粉彈牙剛剛好, 而且明太子汁啱啱好掛麵比目魚帶子香草意粉, 原片魚肉,重魚香、彈牙,唔會好多骨,意粉香草汁都非常掛麵,帶子煎得好香重點係叫咗兩杯酒精飲品我揀咗香莓茉莉, 有陣陣雜莓味,酒香濃朋友揀咗陳皮普洱, 仲有一塊果皮, 有陣陣橙香果皮味,而且夾住威士忌香, 非常推介整體嚟講搵個地方傾下計係一個唔錯嘅選擇, 個人而言應該下次會再嚟飲嘢
近近哋就揀咗旺角這間酒吧cafe
上到去環境很有格調

主食揀咗蒜香大蝦帶子明太子意粉+ 比魚帶子香草意粉

重點係叫咗兩杯酒精飲品

我揀咗香莓茉莉, 有陣陣雜莓味,酒香濃

2022-08-02
  • 蒜香大蝦帶子明太子意粉
  • 陳皮普洱
2022-08-04 32 瀏覽
難得約朋友食飯,想搵一間可以坐得耐又舒服嘅餐廳。上網搵到呢間新開又有唔少好comments,於是就決定去試新嘢。餐廳嘅環境舒適,裝修新潮型格,餐廳內柔和嘅燈光+環境真係好適合食野同埋飲杯野chill吓!網上見到佢嘅飲品好特別,就叫咗2杯Mocktail及2碟意粉,可以飲吓嘢食吓嘢傾吓偈。比目魚帶子•香草意粉比目魚煎得啱啱好,肉質嫩滑,至於帶子輕輕煎過後,入口非常鮮甜。意粉沾滿忌廉香草汁,非常creamy!蒜香大蝦帶子•明太子意粉大蝦非常吸睛!帶子大大粒,肉質鮮嫩!意粉加入明太子,入口creamy,味道都幾鮮!Mango Shiso飲落有濃濃嘅芒果香味,好fresh!Peach camomile香桃加甘菊,再加少少果酸,好適合夏天飲。

比目魚帶子•香草意粉

蒜香大蝦帶子•明太子意粉

Mango Shiso
飲落有濃濃嘅芒果香味,好fresh!

Peach camomile
香桃加甘菊,再加少少果酸,好適合夏天飲。

2022-08-03
2022-08-03 35 瀏覽
今日星期日 , 約左 D好耐無見既朋友聚聚舊 , 同朋友食左個下午茶打左底後就覺得意猶未盡佢提議旺角TOP商場附近一帶搵搵地方飲飲野 , 促膝長談最後被朋友帶左上Darkleaf Cafe & Lounge 樓上BAR , 佢話黎過兩次唔錯,即管試下8樓一打開門是巨鏡內裡豪裝, 有點像豪華酒店裝修 , 感覺舒適 , 令人非常放鬆環境乾淨企理 , 店員也殷勤有禮因到店時間尚早 , 約6PM鬆D , 到7PM差不多滿晒客開放式廚房得體 , 幾靚靠牆全是大玻璃鬧市街景MENU簡而精 , order了一陣就有菜上枱蒜香大蝦帶子. 明太子意粉 $158 - 大蝦size幾驚人 , 尤其大頭殼內滿滿蝦膏 , 燒得香濃 , 蝦及帶子都新鮮沒有雪藏味 , 明太子的份量亦不會孤寒 , 意粉質地適中, 配搭牛油淆煮 , 完全入晒味, 好creamy比目魚帶子. 香草意粉 $138 - 比目魚煎得極香口 , 魚肉鮮嫩, 幾滑溜 , 魚肉及帶子均沒有雪藏味 , 帶子軟淋 , 表面微焦是本人至愛 , 配搭上香草味意粉 , 幾出色芒果紫蘇 $ 68 - 沒有酒精 , 賣相精緻 , 入口鮮香 , 芒果味十足粉紅玫塊
佢提議旺角TOP商場附近一帶搵搵地方飲飲野 , 促膝長談

8樓一打開門是巨鏡

環境乾淨企理 , 店員也殷勤有禮
因到店時間尚早 , 約6PM鬆D , 到7PM差不多滿晒客
開放式廚房得體 , 幾靚
靠牆全是大玻璃鬧市街景

MENU簡而精 , order了一陣就有菜上枱

粉紅玫塊花茶 $58 - 熱熱地的花茶 , 味道清香幽雅 , 長期飲用可改善皮膚健康

此bar型格chill得黎 , 食物質素完全不差 , 實為旺角附近樓上暢飲摸下酒杯底選擇之一
2022-08-01 25 瀏覽
到步感覺裝修非常型格新潮可能因為比較早到嘅原因(6PM)餐廳人流唔多。但見到座位非常闊落,亦都舒適。我哋叫咗比目魚帶子意粉加M2和牛肉眼配兩杯mocktail一杯係薰衣草Earl Gray,濃濃嘅茶香,再加少少果酸,夏天飲真係一流。另一杯係Mango Shisho正常發揮,味道偏甜因為嗰日我哋之後有嘢做冇飲到酒,見到酒吧嘅setup 同杯earl gray mocktail,相信如果飲得酒都會幾好之後上嚟兩碟意粉都係pesto 底,同普遍pesto意粉有唔同,佢冇落到好多橄欖油,但依然都好夠味。比目魚同帶子都煎恰到好處。肉眼都聞到香嘅肉味。整體水平唔錯。

到步感覺裝修非常型格新潮

我哋叫咗比目魚帶子意粉加M2和牛肉眼配兩杯mocktail

另一杯係Mango Shisho正常發揮,味道偏甜

整體水平唔錯。
餐廳開業無耐,座位非常闊落,仲有大大塊玻璃可以望到出面既景色,柔和既燈光好適合同朋友係到談天說地一番!🌟比目魚·帶子香草意粉 $138 🍝比目魚肉質好鮮嫩,入口順滑,魚味香濃,肥美既帶子輕輕煎過後仍保留住鮮甜,入口非常軟淋。至於個意粉醬汁好足夠,每條意粉都沾滿忌廉香草汁,非常creamy!😝🌟澳洲M5和牛肉眼·香草意粉 $208 🥩牛扒用上澳洲M5和牛肉眼,牛味香濃,肉質幼嫰,蘸上旁邊既芥末醬,令牛肉食起上黎味道豐富🤩⭐️黑松露薯條 $68 🍟點左份黑松露薯條,即叫即炸,食落熱辣辣,配味道香濃既黑松露醬,令薯條更惹味!😙🌟Mango Shiso $68 🍹呢杯mocktail 飲落有芒果既香味,仲有柳橙香味,係杯上放埋一片紫蘇葉,賣相即時加分!🌟Margarita $88 🍸呢杯Margarita係熱情果口味,用龍舌蘭酒、檸檬汁等等調配而成,濃度都幾高,但飲落甜甜地,仲有果香,最特別係杯口粘上一層細鹽,如果直接用杯飲,唔用吸管又可以飲到咸味,味道更有層次🥰

🌟比目魚·帶子香草意粉 $138 🍝

🌟澳洲M5和牛肉眼·香草意粉 $208 🥩

⭐️黑松露薯條 $68 🍟

🌟Mango Shiso $68 🍹

🌟Margarita $88 🍸

這家位於旺角726彌敦道大廈,裝潢簡約型格,日頭有大玻璃窗嘅陽光照射室內,傍晚後配合昏暗嘅燈光,零舍有Feel☺️食物味道中上,最喜歡是他們調製嘅Mocktail,適合想靜靜地傾吓偈嘅朋友比目魚帶子·香草意粉|$138|8/10比目魚煎得剛剛好,肉質好嫩滑,有入口即化嘅感覺,意粉質感不錯,份量很足,唯獨牛油似落得重手左燒雞翼|$29|7.5/10鹽燒味上枱好熱好香,係日本居酒屋嘅味道燒雞軟骨|$23|7.5/10粒粒都非常香脆,椒鹽嘅簡單調味減輕了油膩感Lavender Earl Grey|$68|8/10聞落無咩薰衣草味,入口先輕輕試到,而入喉後就慢慢感受到伯爵茶的茶香,第一次飲茶味嘅Mocktail,幾fresh😛Green Apple|$68|8/10飲落透心涼,青蘋果嘅酸味好醒胃

比目魚帶子·香草意粉|$138|8/10

燒雞翼|$29|7.5/10
鹽燒味上枱好熱好香,係日本居酒屋嘅味道

燒雞軟骨|$23|7.5/10
粒粒都非常香脆,椒鹽嘅簡單調味減輕了油膩感

Lavender Earl Grey|$68|8/10

Green Apple|$68|8/10
飲落透心涼,青蘋果嘅酸味好醒胃
2022-07-22
2022-07-23 58 瀏覽
星期六同老公去旺角Dark Leaf Cafe & Lounge食晚餐。餐廳環境幾開揚,枱同枱之間隔得幾開,有足夠既空間。我地叫左兩個串燒、一個主菜、兩杯Signature Cocktails。串燒叫左雞軟骨同雞腎。兩種串燒都燒得恰到好處,調味亦都夠惹味。雞軟骨有咬口,軟骨卜卜脆,好好咬。雞腎都唔錯,唔會韌。蒜香大蝦帶子·明太子意粉呢個意粉睇落平平無奇,但出奇地好味。大蝦燒得好香,帶子大大粒有鹹香,意粉軟硬適中,而且滑溜溜,好出色。Signature Cocktails叫左威士忌燻茶 Lapsang Souchong同荔枝煎茶Sencha。威士忌燻茶相對比較苦澀,微微帶酸,幾好飲。荔枝煎茶相對比較甜,女仔好岩飲。
餐廳環境幾開揚,枱同枱之間隔得幾開,有足夠既空間。

串燒叫左雞軟骨同雞腎。
雞軟骨、雞腎

蒜香大蝦帶子·明太子意粉

威士忌燻茶相對比較苦澀,微微帶酸,幾好飲。
威士忌燻茶

荔枝煎茶相對比較甜,女仔好岩飲。

2022-07-23
$245.5 (晚餐)
雞軟骨、雞腎
荔枝煎茶
旺角彌敦道726號就不嬲都多好野食有時想食好少少又諗唔到食咩都會過去望下今次就揀左呢間充滿暗黑氛圍既個性酒吧黎試😎入面空間感充足坐得都舒服😌配合埋果度既輕音樂playlist絕對係周未約朋友小酌聚會既好地方🍻除左環境ok 之外入面既食物一d 都唔馬虎👨🏻‍🍳餐廳主打西式料理同埋特色飲品(酒類飲品同非酒精飲品都有)🍹無論係想同朋友黎暢飲談心定係純粹想享受下美食同氣氛都一定滿足到你地😋👉🏻 美國野生龍蝦 •明太子意粉🦞Wild US Lobster • Mentaiko Pasta💰HKD 2️⃣1️⃣8️⃣呢度既廚師都係外國人🧔🏻可能因為咁煮法都比較外國style唔會好似中式煮法咁煮到d 蝦肉十成熟食落肉質更加滑嫩creamy 既意粉加埋明太子既咸香味又係另一驚喜之作🍝👉🏻 英格商羊仔扒•香草意粉 🥩English Lamb Chops • Herbs Pasta💰HKD 2️⃣1️⃣8️⃣其實我平時唔係太鍾意食羊扒因為覺得d 臊味有d 難入口但呢份羊扒出奇地一啲都唔臊😚配埋用香草調味既意粉好清新👉🏻 雞翼 Wings🍗💰HKD 6️⃣8️⃣Mango Shiso🥭🍸💰HKD 6️⃣8️⃣唔飲酒既朋友仔都有好多mocktail

旺角彌敦道726號就不嬲都多好野食

飲落又唔覺有青蘋果果種酸味
味道唔算好濃

加一服務費⭕️
2022-07-21 220 瀏覽
旺角彌敦道726號有棟好多餐廳既building,想食乜都有,而今次就搵到間酒吧西餐廳,同fd飲下酒吹下水,環境好適合。一上到去見到環境都好好,裝修都幾型格又帶點神秘。見到menu都幾多野食,咁就叫左個蒜香大蝦帶子明太子意粉,呢個有驚喜,如果中意食蒜呢個一定岩你,佢個蒜配埋明太子都好夾,而且大蝦真係大蝦黎,都幾爽甜。兩粒帶子都好大同新鮮,味道冇醃味,如果多兩粒就好😂。另一個餐叫左澳洲M2和牛肉眼香草意粉,塊牛好林,仲好有牛味,唔係話好厚切,但都足夠,好有口感。意粉方面兩個味道都好好,如果要揀,個人會喜歡明太子意粉多過香草意粉,明太子個個有蒜香配埋芝士,所以味道都岩哂我。叫左個小食水牛城雞翼,小食一啲都唔小,有八件雞翼,味道酸酸辣辣咁,好食。酒吧餐廳梗係要嗌番杯酒,叫左佢地既SIGNATURE COCKTAILS。一杯香莓茉莉係gin酒黎,都幾香香莓味。另一杯,柚子菊花你tequila 黎,好清新,飲到尾真係有菊花味。最後,環境舒適,野食好味,又有酒飲,值得再黎。

最後,環境舒適,野食好味,又有酒飲,值得再黎。
2022-07-16