作為減肥人士,不太能夠和進食過量的食物,所以現在比起量足味美的菜,更傾向於視覺體驗以及味蕾體驗~這次就和姐妹們一起去了北角的這家cruise。一上到去就看到這個無敵大海景,真的是身處在香港也有種去了旅行的愉快感覺,藍色的一片海整個人都身心舒暢,在舒服的氣溫下坐在桌椅上,已經開始期待起食物~小碟的前菜都很吸引人,雖然只是小碟,但是也感覺到精心設計。菜與菜之間的味道很平衡,這個海鮮沙津有脆脆的烤椰子,配上酸甜的羅白真的是打開味蕾感受。然後是午餐,我點了安格斯先生,牛肉入口即即化,配合著東南亞風味的香料,感覺到微微的玉桂香氣,配上一口白飯!即使是很多咖哩專門店也沒有那麼層次豐富的香氣,配著炸得香噴噴的香蔥,絕對是很棒的。最後是精美的甜品!和姐妹幾個把幾個甜品都點了。各有各出色,可可椰子有柔軟的椰子雪糕,又有有口感的威化,配上忌廉,給予你午後美麗的體驗。芒果椰子奶凍,芒果醬甜的口感配上金寶,就是享受!!最後一杯咖啡完成整個賽事。看著美麗的風景,與美好的人相伴,吃著好吃的食物,真是人生一大樂事啊。
這次就和姐妹們一起去了北角的這家cruise。

最後是精美的甜品!和姐妹幾個把幾個甜品都點了。
芒果椰子奶凍,芒果醬甜的口感配上金寶,就是享受!!

最後一杯咖啡完成整個賽事。
2022-12-08
  • 安格斯先生
2022-12-20 224 瀏覽
去過好多次北角Hyatt Centric食自助餐一直覺得食物質素好好👍🏻,所以今次特登去到23/F Cruise空中餐廳試下佢地嘅平日午餐。環境真喺無得輸,落地大玻璃窗直望海景一覽無遺🌊,有被震撼到😍!最估唔到平日都好多人幫櫬想坐窗邊位記得要預先訂位~平日午市套餐包含小碟、主菜分別有$280/$190兩款Lunch Set。當中菜式都以東南亞風味為主🇹🇭,咖啡/茶+$20☕️另外都有紅白酒+$30選擇🍷🔸CORN SALAD 燒粟米沙律🔸PORK SALAD 烤黑毛豬沙律🔸KOREAN FRIED BROCCOLI 韓式炸西蘭花·分別試咗三款小碟最特別深刻喺燒粟米沙律🥗粟米表面經過烤焦但都唔會燒得乾身失去水份,咬落仲粒粒爽甜🌽加埋酸辣汁特別開胃!另外炸西蘭花超有驚喜🤩外表同韓式炸雞分別不大,外層包滿韓式辣汁越食越辣,超刺激完全唔似食緊西蘭花🥦!🔸MR ANGUS 安格斯先生· 烤美國牛仔骨每件都超級厚肉,肉質頗軟腍吸收晒咖喱汁,咖喱偏向印度風味香料較濃🍛但辣度容易接受,撈白飯絕對一流🫶🏻🔸TIGER CURRY (+$20) 紅咖喱虎蝦感覺紅咖喱椰汁味偏濃帶點甜辣,虎蝦非常大隻爽彈夠新鮮
最估唔到平日都好多人幫櫬想坐窗邊位記得要預先訂位~

🔸CORN SALAD 燒粟米沙律

🔸PORK SALAD 烤黑毛豬沙律

🔸KOREAN FRIED BROCCOLI 韓式炸西蘭花

🔸MR ANGUS 安格斯先生

🔸TIGER CURRY (+$20) 紅咖喱虎蝦

感覺紅咖喱椰汁味偏濃帶點甜辣,虎蝦非常大隻爽彈夠新鮮🦐配料仲有菠蘿、椰子等等用嚟撈飯一樣好出色🤤

🔸可可椰子

🔸夏日鮮果蛋白餅

甜品只要額外+$30,可可椰子造形相當特別🥥,看似平平無奇其實喺用上朱古力醬包著椰子雪糕🍫再加上朱古力威化,口感好豐富!蛋白餅就𣺉上柚子蛋黃醬+熱情果芒果醬兩款混合味道酸甜,雙重享受💫

🔸Goodnight, and Bye $108
🔸Sotally Tober $108
除咗餐飲今次我就額外叫咗兩杯Cocktail,兩杯都喺店員推薦非常易入口,仲要第一次飲熱嘅Cocktail天氣凍凍地真係啱晒暖身🥶
2022-12-19 2774 瀏覽
/𝘾𝙧𝙪𝙞𝙨𝙚 𝙍𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩 𝙖𝙣𝙙 𝘽𝙖𝙧🇭🇰/#sa北角篇 #sa酒店篇 ➖➖➖<北角凱悦酒店空中酒吧x餐廳🍴>➖➖➖之前有食過佢地嘅晚餐自助餐 質素不錯隔一段時間襯住weekday有時間再去chill 下✨今次就係頂層嘅空中餐廳x酒吧近窗邊位仲可以睇海景😍幾舒適可惜當日無陽光🥲落雨佢地嘅lunch set 主要都係泰式!! 酒店黎講食物係幾高質🫶🏻尤其係主食同甜品Set lunch 會有小菜+main Main 仲有分滋味碗午餐 $190 同奢綽臻選午餐 $280另外可再加$30 要甜品 +$20要飲品✨適合聚會慶祝☺️☺️➖➖➖🔹小碟🔹燒粟米沙律/烤黑毛豬沙律/韓式炸西蘭花/綠豆沙律 (選一)今次就揀左粟米沙律同黑毛豬沙律辣度比想像中強勁 好似平時食嘅泰式沙律🥗粟米嗰款有車厘茄、蛋、辣椒、花生另有青檸 所以食到酸辣😆燒粟米都幾甜黑毛豬嗰款大致上差唔多味道~➖➖➖🔹主菜🔹🌟呢兩款都係$280/set 嘅 大家都係咖喱~除咗咖喱 都有每個set 都會跟白飯一碗 1️⃣安格斯先生配料有烤牛仔骨、乾蔥、薯仔咖喱嘅香料味更突出 呢款唔辣嘅 不過都好食 更飽肚 烤牛仔骨都夠
/𝘾𝙧𝙪𝙞𝙨𝙚 𝙍𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩 𝙖𝙣𝙙 𝘽𝙖𝙧🇭🇰/
#sa北角篇 #sa酒店篇
<北角凱悦酒店空中酒吧x餐廳🍴>
之前有食過佢地嘅晚餐自助餐 質素不錯
隔一段時間襯住weekday有時間再去chill 下✨
今次就係頂層嘅空中餐廳x酒吧
近窗邊位仲可以睇海景😍幾舒適
可惜當日無陽光🥲落雨
佢地嘅lunch set 主要都係泰式!!
酒店黎講食物係幾高質🫶🏻
另外可再加$30 要甜品 +$20要飲品✨
適合聚會慶祝☺️☺️

🔹小碟🔹
燒粟米沙律/烤黑毛豬沙律/韓式炸西蘭花/
綠豆沙律 (選一)
今次就揀左粟米沙律同黑毛豬沙律
辣度比想像中強勁 好似平時食嘅泰式沙律🥗
粟米嗰款有車厘茄、蛋、辣椒、花生
另有青檸 所以食到酸辣😆
燒粟米都幾甜
黑毛豬嗰款大致上差唔多味道~

🔹主菜🔹🌟
呢兩款都係$280/set 嘅 大家都係咖喱~
除咗咖喱 都有
每個set 都會跟白飯一碗
1️⃣安格斯先生
配料有烤牛仔骨、乾蔥、薯仔
咖喱嘅香料味更突出 呢款唔辣嘅

都算係香港人接受到嘅程度
但反而無沙律咁辣 另外仲加左烤菠蘿同椰子
中和番個辣度🫶🏻咖喱汁稠身 都幾足料
用來撈飯一流😆
虎蝦新鮮 唔會好淡口 質感爽彈~ 有兩大隻!

🔹甜品🔹+$30 🌟
加錢我覺得幾值得😆另外有款芒果椰子奶凍
3️⃣ 可可椰子
由椰子雪糕、朱古力威化、
朱古力醬、吉士忌廉整成 朱古力味濃郁✨
最有驚喜係中間嘅朱古力筒 質感硬實
有果仁粒 似平時食嘅朱古力脆皮雪條咁
入面有椰子雪糕夾心餡🥳!

4️⃣鮮果蛋白餅
主要由柚子蛋黃醬、熱情果芒果醬同椰子雪糕而成~味道酸酸甜甜 清新醒胃☺️☺️
蛋白餅都唔會太甜 口感微微硬脆

White  wine

📍Cruise Restaurant and Bar
White  wine
2022-12-15 209 瀏覽
對上一次在Cruise用餐,算起來大概都有兩年了。依然是那麼的景致怡人,遇上了藍天白雲的日子,海上偶有船隻經過,就如一幅活的名信片,安寧謐靜的感覺,油然而生。想享受海風與陽光的放題,又可以在露天區盡情享用。一般人都以為Cruise係西餐廳,而事實上,餐廳主打東南亞菜,而且午間有Set Lunch供應,難怪在平日的中午,都有7,8成客。套餐分為[滋味碗午餐]($190)及[奢綽臻選午餐]($280起)兩款,另有餐前小食,至於甜品及餐飲就要另外收費Set Lunch小碟燒粟米沙律(辣)賣相一絕,燒至焦香的栗米,既香且甜,配上車厘茄、蛋、辣椒、花生及青檸,清新中帶少許辛辣,完全打開了胃口,我好鍾意。烤黑毛豬沙律(辣)其實豚肉的份量不多,有點超出預期,但配料好多,有蕃茄、青瓜、芽菜、金不換、薄荷、辣椒和青檸,味道其實不錯,好有熱帶風情。韓式炸西蘭花(辣)上了脆漿再炸的西蘭花,外表好似咕嚕肉,但外層沾上了辣椒醬,口感特別,再蓋上椰菜及紅蘿白絲沙律,最後灑上芝麻,非常香口。綠豆沙拉同樣是一道清爽怡人的前菜,沒有了辣度,卻有四季豆、魷魚、烤椰子及醃蘿蔔絲,色彩繽紛,尤其是烤椰子比較少機會食到。滋味碗
對上一次在Cruise用餐,算起來大概都有兩年了。
想享受海風與陽光的放題,又可以在露天區盡情享用。

Set Lunch

小碟

燒粟米沙律(辣)

烤黑毛豬沙律(辣)

韓式炸西蘭花(辣)

綠豆沙拉

滋味碗午餐

每位$190(選一個)

豬肉船麵

最有驚喜的一道菜,黑毛豬腩肉肥而不膩,翻弄一下,發現竟然有豬紅,正,粉底是金邊粉,幼身而滑溜,一向係我首選,又有泰國香草、芽菜及醃辣椒的加持,結果是最快消滅的一道菜。
香辣海鮮碗(辣)

雖然餐牌上有素菜碗,但成班都係食肉獸,當然要了海鮮碗,餡料有炒蝦、魷魚、通菜、辣椒、煎蛋及乾蔥,配上椰子飯,辣度偏強,對於愛好勁辣的朋友,啱晒。

奢綽臻選午餐

每位$280(選一個)

蕉葉烤紅鯛魚

以蕉葉包裹後去燒,而內裡加入了粉絲、南薑及椰子,味道稍淡,而且個人覺得可以烤得更焦香一點,效果可能更好。
安格斯先生

烤美國牛仔骨、乾蔥、薯仔、玉桂、椰子、白飯(加50升級至馬沙文咖哩燴和牛面頰肉跟自家製烤餅)
今次係升級版,牛面頰炆得超稔,而咖喱汁又香滑,兩者是絕配,又有烤餅蘸汁,味覺大滿足。
紅咖哩虎蝦(辣)(加$20)

另一道咖喱同樣出色,兩者超大虎蝦爽甜啖啖肉,配菜的烤菠蘿又甜香,用咖喱汁拌白飯真係無得輸。
沙嗲雞($130)

意猶未盡而追加的一道菜,是朋友推薦的菜色,果然有水準,雞肉足足有三大串,而且份量十足,烤得微焦而不過火,非常惹味,伴碟更有醃菜,真係好少見。
甜品或咖啡、茶($30)(選一個)

可可椰子

主要是椰子雪糕,澆上了朱古力醬,置面是朱古力威化,再以吉士忌廉層層相間,甜度輕盈,又有椰子芳香,幾好。
芒果椰子奶凍

對於甜品,自己鍾情於 Tiramisu ,而奶凍則是次選,貫徹了熱帶風情,奶凍是芳香馥郁的椰子,澆上了泰國青檸芒果醬,再放上椰子金寶,香甜酸滑集於一身,又係必食。
夏日鮮果蛋白餅

如果天氣稍熱,就好適宜食夏日鮮果蛋白餅,無他,因為有柚子蛋黃醬與熱情果芒果醬,拌和椰子雪糕一齊食,真係人間美味。

若果對甜品興趣不大,可以加$20來一杯咖啡或茶,而且有意式特濃咖啡、意式泡沫咖啡、意式鮮奶咖啡、美式咖啡、意式朱古力咖啡、洋甘菊茶、英式早餐茶或薄荷茶及伯爵茶可供選擇。
喜歡喝上一杯的,沒問題,只要加$30,就可以享用杯裝精選紅酒或白酒,變化都好多。

2022-12-15 165 瀏覽
幸運的遇上藍天喺無敵海景空中餐廳 Cruise食午餐環境非常舒服嘆住海景食東南亞菜 超Enjoy午餐好抵食 有 $190 同 $280兩款套餐前菜推介:韓式炸西蘭花、燒粟米沙律西蘭花炸至香脆 外層被韓式辣醬包裹住 相當惹味燒粟米好香甜 伴上酸甜秘製醬汁 味道有驚喜主菜推介:紅咖喱虎蝦、馬沙文咖哩燴和牛面頰肉虎蝦新鮮爽口 紅咖喱配上泰國香料 加入菠蘿及青檸 好惹味 配白飯一流馬沙文咖哩燴和牛面頰肉 勁好味我最愛和牛面頰肉好軟腍 必叫埋烤餅點嚟食 好滿足 推介甜品推介:芒果椰子奶凍泰國青檸芒果醬配上椰子金寶香甜芒果伴濃郁椰子奶凍 口感有層次我地再點左個沙嗲雞肉串燒用上走地雞 個沙嗲醬好濃郁惹味美景當然要配埋美酒啦好享受呢個咁chill嘅下午
幸運的遇上藍天
喺無敵海景空中餐廳 Cruise食午餐
環境非常舒服
嘆住海景食東南亞菜 超Enjoy

午餐好抵食 有 $190 同 $280兩款套餐
前菜推介:韓式炸西蘭花、燒粟米沙律

西蘭花炸至香脆 外層被韓式辣醬包裹住 相當惹味
燒粟米好香甜 伴上酸甜秘製醬汁 味道有驚喜

主菜推介:紅咖喱虎蝦、馬沙文咖哩燴和牛面頰肉

馬沙文咖哩燴和牛面頰肉 勁好味我最愛

用上走地雞 個沙嗲醬好濃郁惹味

美景當然要配埋美酒啦
好享受呢個咁chill嘅下午
2022-12-11 282 瀏覽
在一個天朗氣清的下午與老友在北角的維港凱悅尚萃酒店共晉午餐,地利關係;必然要選窗邊位,身處23/F,飽覧無遮無擋的維港景色,真是一樂也!喜歡陽光或需時不時抽兩口的人士,可選景觀開揚的天台露天位置,聽說某些晚上,更會有live band及bbq晚會;入夜後又是另一番景象。餐廳提供一系列東南亞美食,午餐有「滋味碗午餐」及「奢綽臻選午餐」可供選擇,有豬有牛有海鮮,另每個餐也包一款小碟。小碟我們叫了燒粟米沙律及韓式炸西蘭花。燒粟米沙律~烤至焦香的粟米微脆卻不過乾,juicy香甜,搭配車厘茄、雞蛋、辣椒、花生及青檸,酸酸甜甜,打開你個胃。韓式炸西蘭花~非常別緻的一道小吃,經酥炸後的西蘭花再伴辣醬及芝麻,鋪滿紫椰菜絲及紅蘿蔔絲,層次多變,味道豐富,誰説素食單調?我的主菜是豬肉船麵,友人的是紅咖喱虎蝦。豬肉船麵~內有不同豬豬:肥瘦均勻的黑毛豬腩肉、炸豬皮及豬紅,泰國香草、芽菜、醃辣椒令湯底香濃,煙韌的金邊粉吸收了湯底的精華,不錯吃。紅咖喱虎蝦(+20)~虎蝦浸在橙紅的咖喱漿裡,望落已相當吸引,加上烤菠蘿及泰國青檸作調味;惹味到不得了!吃罷主菜,又到我至愛的甜品環節,三款選擇,我們要了可可椰子及芒果椰

小碟我們叫了燒粟米沙律及韓式炸西蘭花。

燒粟米沙律~
韓式炸西蘭花~
我的主菜是豬肉船麵,友人的是紅咖喱虎蝦。

豬肉船麵~
紅咖喱虎蝦(+20)~
吃罷主菜,又到我至愛的甜品環節,三款選擇,我們要了可可椰子及芒果椰子奶凍。

可可椰子~
脆脆的朱吉力威化夾著香滑的朱古力醬,再之下是椰子雪糕;墊底的吉士忌廉可用作調整甜度。
芒果椰子奶凍~
面層的金寶酥脆,中層的芒果甜中帶酸,底層的椰子奶凍香滑味濃,三重味道、三重口感,帶來不一樣的美味。
食物不錯而價錢也不太貴,再加靚靚環境;進餐自然倍添愉快!

Cruise Restaurant & Bar
  • 豬肉船麵
  • 紅咖喱虎蝦
  • 芒果椰子奶凍
2022-12-10 156 瀏覽
中午嚟到Cruise空中餐廳,餐廳環豐好舒適,遇上藍天白雲好天氣真係不得了,一邊飽覽維港海景,一邊休閒食午餐午餐價格目分別有$190及$280,前菜4選1,主菜2邊價目各有3選1,菜式偏向東南亞多國菜咁靚海景先點杯白酒嘆下,需另加$30前菜燒粟米沙律,除咗有粟米燒到蕉香又鮮甜多汁外,仲有車厘茄、蛋、辣椒、花生、青檸,好清新又開胃主菜好想試豬肉船麵,估唔到酒店都做到我想要嘅效果,黑色湯底味道濃郁帶肉香,黑毛豬腩肉半肥瘦夠肉嫩,仲有豬紅及香草,金邊粉吸湯又入味,好喜歡呢個喔另外單點食都都好多款,沙嗲雞肉串燒$130,用上爽嫩走地雞肉,掛滿邪惡香濃沙嗲醬最後加$30可3選1甜品,呢款夏日鮮果蛋白餅食落口感細滑,雪糕及蛋白餅倒上熱情果與芒果酸甜汁醬,食埋就好滿足
1976 瀏覽
咁靚海景先點杯白酒嘆下,需另加$30
2022-12-01
2022-12-09 156 瀏覽
約朋友食個lunch傾計 Cruise真係一個唔錯嘅選擇!環境夠靚 再加埋個無敵大海景,喺度食飯真係好舒服~今次叫Set Lunch(奢綽臻選午餐) 燒粟米沙律我自己超鐘意有粟米嘅沙律,而佢嘅粟米仲要係成大排,口感就更加滿足!另外入面有蝦 車厘茄 蛋 辣椒 花生 青檸,醬汁酸酸甜甜 ,粟米燒得好香口,食落非常開胃!紅咖喱虎蝦一共有兩隻虎蝦, 隻蝦超大隻,口感彈牙! 個蝦頭仲要好多膏 蝦膏撈飯再加少少紅咖喱 呢個組合真係無得輸啊~紅咖喱味道唔會超級濃搶哂蝦嘅鮮味,但撈飯又啱啱好夠味。入面仲有啲菠蘿 食落幾得意安格斯先生烤美國牛仔骨烤到肉質勁軟腍同好入味,醬汁非常惹味,真係可以撈哂成碗飯啊!入面仲配有連皮嘅迷你薯仔 唔會煮得非腍,保留返少少咬口可可椰子甜品都做得好精緻,賣相相當唔錯!最上層脆片鋪滿朱古力粉 唔會好甜,面中面係朱古力泡芙包住椰子雪糕, 朱古力泡芙偏硬身,一咬落去就冰凍嘅椰子雪糕,椰子雪糕唔會好死甜,反而係清清地淡淡椰香。同朱古力幾夾~芒果椰子奶凍入面鋪滿泰國青檸芒果醬,酸酸甜甜嘅椰子奶凍 唔會好甜,最上層仲有啲椰子金寶,金寶好香牛油味,呢道甜品無論係味覺定係口感都好有層次啊!
今次叫Set Lunch(奢綽臻選午餐)

2022-12-08 177 瀏覽
適逢與好友來到北角,我們便決定到高層的cruise 餐廳,享用午餐。我們點了午市的$280套餐,當中包括了一份前菜一份主食。燒粟米沙律:酸酸甜甜很可胃烤黑毛豬沙律:黑毛豬口感很煙靭,再配上泰式的配料和調味,相當地道的泰式前菜。安格斯先生:醬汁很惹味,配上很入味的牛仔骨和薯仔,下飯首選!紅咖喱虎蝦:很驚喜的紅咖哩,椰奶與辣味的平衡處理得很好,一開始的甜味再到最後的一點辣味,我本人很喜歡這個醬汁。此外,虎蝦很大隻!可可椰子:這個一百分💯裡面的吉士忌廉和朱古力醬配上椰子雪糕,再加上朱古力威化,多層次的風味與口感!夏日鮮果蛋白餅:喜歡吃比較酸的朋友,一定很愛這個:熱情果芒果醬,雖然比較酸,但如果一起連著蛋白餅來吃,則變成酸甜的口味,很適合夏天!最後,我覺得性價比最高的是,可以與友人看著整個維港,不急不趕的享用午餐。(這裡沒有限時的)

我們點了午市的$280套餐,當中包括了一份前菜一份主食。
燒粟米沙律:酸酸甜甜很可胃

2022-12-02
  • 可可椰子
2022.11.29 😊【約會於海景多國菜餐廳】食在北角作為半職二胎準媽媽 唧出一點時間的確得來不易今次就發現了一間多國菜餐廳不但面向無敵大海景 室內外亦有打卡位🏙️套餐價錢相宜 適合預算不多的情侶慶祝紀念日🔸前菜:燒粟米沙律 - 車厘茄、蛋、辣椒、花生、青檸烤黑毛豬沙律 - 番茄、青瓜、芽菜、金不換、薄荷、辣椒、青檸韓式炸西蘭花 - 辣椒醬、椰菜紅蘿蔔絲沙律、芝麻套餐的前菜有四款可選擇 顏色豐富鮮艷燒粟米沙律外形有趣 粟米有如一隻小小穿山甲🌽加入了辣椒及青檸 酸中帶微辣 帶東南亞風味另有如藝術盆景的韓式炸西蘭花亦叫人驚喜🥦椰菜紅蘿蔔絲清新 而西蘭花被炸漿包裏著 炸至金光閃閃🔸熱葷滋味碗午餐 $190@)豬肉船麵 - 黑毛豬橘肉、豬紅、金邊粉、泰國香菜、芽菜、醃辣椒香辣海鮮碗 - 炒蝦、魷魚、通菜、辣椒、煎蛋、乾蔥、椰子飯多國菜少不了泰式口味豬肉船麵就是摘星之選 集色香味於一身🍜先飲一口湯頭 清甜又不膩 麵質細滑(奢綽臻選午餐 $280@)蕉葉烤紅鯛魚 - 粉絲、南薑、椰子升級至馬沙文咖哩燴和牛面頰肉跟自家製烤餅+$50升級至紅咖哩虎蝦+$20 - 烤菠蘿、椰子、辣椒、泰國青檸、白飯馬沙
2022.11.29 😊
【約會於海景多國菜餐廳】食在北角

作為半職二胎準媽媽 唧出一點時間的確得來不易
今次就發現了一間多國菜餐廳

不但面向無敵大海景 室內外亦有打卡位🏙️
套餐價錢相宜 適合預算不多的情侶慶祝紀念日

🔸前菜:

燒粟米沙律

燒粟米沙律 - 車厘茄、蛋、辣椒、花生、青檸

韓式炸西蘭花

韓式炸西蘭花 - 辣椒醬、椰菜紅蘿蔔絲沙律、芝麻
套餐的前菜有四款可選擇 顏色豐富鮮艷
燒粟米沙律外形有趣 粟米有如一隻小小穿山甲🌽
加入了辣椒及青檸 酸中帶微辣 帶東南亞風味
另有如藝術盆景的韓式炸西蘭花亦叫人驚喜🥦
椰菜紅蘿蔔絲清新 而西蘭花被炸漿包裏著 炸至金光閃閃

🔸熱葷:
(滋味碗午餐 $190@)

香辣海鮮碗

香辣海鮮碗 - 炒蝦、魷魚、通菜、辣椒、煎蛋、乾蔥、椰子飯
多國菜少不了泰式口味
豬肉船麵就是摘星之選 集色香味於一身🍜
先飲一口湯頭 清甜又不膩 麵質細滑

(奢綽臻選午餐 $280@)

蕉葉烤紅鯛魚

蕉葉烤紅鯛魚 - 粉絲、南薑、椰子

馬沙文咖哩燴和牛面頰肉跟自家製烤餅

升級至馬沙文咖哩燴和牛面頰肉跟自家製烤餅+$50
馬沙文咖哩香氣撲鼻
沾上煙煙韌韌烤餅 是個不錯選擇 🌮
另燴和牛面頰肉炆至肉質軟淋 不用一會就清盤

🔸甜品 (+$30@):
可可椰子 - 椰子雪糕、朱古力醬、朱古力威化、吉士忌廉

芒果椰子奶凍

芒果椰子奶凍 - 泰國青檸芒果醬、椰子金寶
夏日鮮果蛋白餅 - 柚子蛋黃醬、熱情果芒果醬、椰子雪糕
甜品是個慶祝紀念日完美的句點👩🏻‍❤️‍👨🏻
熱戀的情侶 就跟芒果椰子奶凍及夏日鮮果蛋白餅不謀而合
酸酸甜甜的 脆卜卜

而可可椰子就跟細水長流的夫婦般 一層又一層
慢慢就會發現另一半的內涵

🔸咖啡或茶 (+$20@) / 杯裝精選紅酒或白酒 (+$30@)

味道: 4/5;環境: 4/5;服務: 4/5;衛生: 4/5;抵食: 4/5

自助晚餐
Cruise Restaurant & Bar 💌
北角香港維港凱悅尚萃酒店西座23樓
2022-11-29
韓式炸西蘭花
馬沙文咖哩燴和牛面頰肉跟自家製烤餅
可可椰子
同Hubby結婚5周年紀念,揀咗北角維港凱悅尚萃酒店staycation,由於想全日都stay喺酒店唔想外出,所以夜晚book咗呢間餐廳晚飯。餐廳分為室內,室外兩區,室內是西餐,環境很有氣氛,而室外就係Bar。室內景觀望到成個海,聽住音樂吹住風好好feel。由於我地唔想太拘謹,所以揀咗室外。大大隻生蠔🦪好新鮮雞翼略嫌硬咗少少呢個甜品唔錯,朱古力味好香濃,夾雜着椰子雪糕唔會太膩👍🏻呢個甜品係餐廳送嘅,酸酸甜甜唔錯因為book枱嘅時候,Remarks左係慶祝結婚周年

生蠔

大大隻生蠔🦪
好新鮮

雞翼

雞翼略嫌硬咗少少

可可椰子

呢個甜品唔錯,朱古力味好香濃,夾雜着椰子雪糕唔會太膩👍🏻

呢個甜品係餐廳送嘅,酸酸甜甜唔錯
因為book枱嘅時候,Remarks左係慶祝結婚周年
慶祝紀念
紀念日
生蠔
  • 時令即開生蠔
2022-11-27 235 瀏覽
聖誕節食聖誕大餐,要揀間由高質,價錢也合理嘅餐廳唔容易今次介紹呢間真係有水準,餐廳係空中餐廳對住無敵大海景氣氛尷尬交流最啱拍拖一齊嚟食,好浪漫㗎。今時佢成套餐係主打泰式菜,又夾啱開正我嗰飯,我有特別鍾意食泰國菜嘅,個牛肉沙律好好食,有少少辣,係令我最懷念嘅,脆薯片三個味道咁呢間都好好味。佢仲有個炸魚㗎都好好食,成條上酸酸甜甜好開胃。聖誕大餐家係配一支紅酒啦,一路對住啲美食有開支紅酒有對住個靚景,又對住個靚人,呢餐飯真係食得開心。環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️❤️♥️衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️❤️美味程度😋:❤️❤️❤️❤️❤️♥️抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️♥️回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️♥️

佢仲有個炸魚㗎都好好食,成條上酸酸甜甜好開胃。
環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️❤️♥️
衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️❤️
美味程度😋:❤️❤️❤️❤️❤️♥️
抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️♥️
回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️❤️♥️
𝗛𝘆𝗮𝘁𝘁 𝗥𝗲𝗴𝗲𝗻𝗰𝘆嘅好幾間餐廳都幾出名,今次就襯屋企人生日,去咗空中泰菜餐廳𝐂𝐫𝐮𝐢𝐬𝐞食午餐慶祝。話明空中餐廳,一坐底就比佢嘅180度海景吸引,可以飽覽維港嘅絕美景色🗾 餐廳環境舒服,食物精緻高質,午餐只係$190起,絕對係性價比之選🔥𝐁𝐮𝐛𝐮推介🔥👍 韓式炸西蘭花 𝙆𝙤𝙧𝙚𝙖𝙣 𝙁𝙧𝙞𝙚𝙙 𝘽𝙧𝙤𝙘𝙘𝙤𝙡𝙞雖然唔係泰國菜,但呢個韓式炸椰菜花作為前菜真係俾到驚喜我。椰菜花炸得香脆,入面軟腍,加上辣椒醬好惹味。配上椰菜紅蘿蔔絲沙律,為辣味嘅口腔帶來一陣清新。👍 蕉葉烤紅鯛魚 𝘽𝙖𝙣𝙖𝙣𝙖 𝘽𝙖𝙨𝙠𝙚𝙩儀式咁滿滿嘅主菜,以一大塊蕉葉包住椰汁紅鯛魚去烤,成功鎖住紅鯛魚嘅肉汁,超嫩滑。椒鹽底部仲包住好多粉絲,吸哂魚同椰汁嘅精華。👍 紅咖喱虎蝦 𝙏𝙞𝙜𝙚𝙧 𝘾𝙪𝙧𝙧𝙮紅紅嘅一碟,有兩大隻虎蝦,紅咖喱配上左烤菠蘿、椰子、辣椒、泰國青檸等充滿香味嘅配料,每一啖咖喱都充滿泰國風情。虎蝦咁大隻,當然有大大隻蝦肉,肉質彈牙,好新鮮。👍 可可椰子 𝘾𝙖𝙘𝙖𝙤 & 𝘾𝙤𝙘𝙤𝙣𝙪𝙩好驚喜嘅甜品🤩 賣相好靚,一層層黑白相間,主要味道係朱古力同椰子,最驚喜係中間嘅朱古力泡芙包住椰子雪糕,外層香脆,椰子雪糕

𝐁𝐮𝐛𝐮推介🔥

👍 蕉葉烤紅鯛魚 𝘽𝙖𝙣𝙖𝙣𝙖 𝘽𝙖𝙨𝙠𝙚𝙩

👍 紅咖喱虎蝦 𝙏𝙞𝙜𝙚𝙧 𝘾𝙪𝙧𝙧𝙮

👍 可可椰子 𝘾𝙖𝙘𝙖𝙤 & 𝘾𝙤𝙘𝙤𝙣𝙪𝙩
好驚喜嘅甜品🤩 賣相好靚,一層層黑白相間,主要味道係朱古力同椰子,最驚喜係中間嘅朱古力泡芙包住椰子雪糕,外層香脆,椰子雪糕好香椰子味。整體用上黑可可,唔會太甜,好滿足🍫

📍Cruise Restaurant & Bar
北角北角邨里1號香港維港凱悅尚萃酒店西座23樓
  • 可可椰子
之前只去過佢嘅海景酒吧🍸今次試埋佢嘅dinner整體環境係⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️超靚嘅夜景加上餐廳氣氛好輕鬆我地叫左Feed Me dinner set ($430/person + 10% service fee)Total 6道菜,真係男仔都覺得飽oysters加左柚子酸汁,好開胃油甘魚刺生個汁有啲辣豬腩肉生菜包厚切燒豬腩肉,食完一塊已經食濟左咖哩燴牛肉 、蔥花蛋炒飯、通菜、烤餅呢個2人餐嘅份量真係好誇張椰子朱古力雪糕唔食dinner上去飲杯野都好正
之前只去過佢嘅海景酒吧🍸今次試埋佢嘅dinner

整體環境係⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️超靚嘅夜景加上餐廳氣氛好輕鬆

Total 6道菜,真係男仔都覺得飽

oysters
加左柚子酸汁,好開胃

油甘魚刺生
個汁有啲辣

豬腩肉生菜包
厚切燒豬腩肉,食完一塊已經食濟左

咖哩燴牛肉 、蔥花蛋炒飯、通菜、烤餅
呢個2人餐嘅份量真係好誇張

椰子朱古力雪糕

唔食dinner上去飲杯野都好正

2022-11-11 500 瀏覽
海景餐廳 我哋好多時候就會即刻諗起尖沙咀 不過今日我就想推介位於北角嘅Cruise Restaurant & Bar🥳餐廳寬敞明亮 毫無保留咁展示優美海景 裝條走低調著華佢哋會有唔同價位嘅lunch set 其實最主要都係主菜嘅分別 你可以揀較平實嘅Savoury Bowls或者來一場寵自己嘅午餐 選擇High Rollers 💖我哋一行四人都選擇咗後者Small Plate有四款 我地各試咗一款🥗Salad調味偏東南亞風 酸甜清夾 特別是烤粟米沙律 韓式西蘭花都好值得試 甜辣醬包裹炸過嘅西蘭花 都幾特別!Tiger Curry絕對係我嘅最愛 紅咖哩味道濃郁 甜甜辣辣 絕對惹味👏🏻虎蝦新鮮大大隻 肉質好爽口 鮮甜好味!另外Banana Basket都好有驚喜 就好似打開寶物一樣緩緩打開外層嘅蕉葉 寶藏就係juicy嘅紅鯛魚 咁樣嘅煮法可以完美保留魚汁 而墊底嘅粉絲都吸收到鮮味 好正💕Mr Angus嘅牛肉 肉味濃 帶少許辛辣及香料味 推介😄最後甜品環節 好精彩呀👏🏻👏🏻Cacao & Coconut 朱古力配上椰子🥥配搭出奇地夾 而且唔膩 另外 Mango Panna Cotta 質地

餐廳寬敞明亮 毫無保留咁展示優美海景 裝條走低調著華

最後甜品環節 好精彩呀👏🏻👏🏻Cacao & Coconut 朱古力配上椰子🥥配搭出奇地夾 而且唔膩 另外 Mango Panna Cotta 質地細滑 奶香味重 熱情果及芒果🥭嘅酸味 帶來平衡感 而Summer Pavlova 又係走清爽路線🥰 好refreshing

店員知道我地慶祝生日 仲會幫我地用即影即有相機留影 好開心、好貼心嘅體驗😃會想再返黎