2019-06-12 2193 瀏覽
同朋友經過九龍塘YMCA,先發現到這間Courtyard Cafe試下食小小野,坐低傾下計,感覺不錯。環境清幽,又冇人趕你走。同朋友傾計最啱。特別推介他們的西湯。我點的蘑菇湯,入口有濃濃蘑菇味,有口感餐包點一點湯,好正。另外我們也點了小吃,黑松露薯角。看得出這餐廳很用心做好食物。下次我要試試他們的晚餐

特別推介他們的西湯。我點的蘑菇湯,入口有濃濃蘑菇味,有口感
2019-06-07 1376 瀏覽
如果唔怕地方有啲唔就腳既話,courtyard cafe絕對係同三五知己聚腳既好地方。環境安靜,坐得舒服,人流唔算多,但食物係高水準,仲可以慢慢坐。老闆娘亦係好客之人,服務細心。每次得都必叫豬手,佢係即叫即做,需時較長,大約30-45分鐘,但都係值得等既。所以如果一心想黎食又唔想等咁耐可以訂位時落埋單訂定先。
2019-05-08 1137 瀏覽
早兩日去咗又一居探朋友一家,夜晚諗唔到食咩好,朋友介紹下就去咗呢間女青年會既Cafe度食晚餐,呢間餐廳係只招待會員。(因朋友既囡囡有去女青年會度上興趣班,所以先可以去食)先講餐廳環境方面,裝修一般簡單,座位數目亦唔多,價錢方面亦都同一般西餐廳差不多。我哋四個大人兩個小朋友,一共叫咗兩客意粉同一客紅酒會牛尾,以及一客羊架。我哋叫咗牛尾配白飯,牛尾質素同口感都唔錯,但係配嗰個白飯就真係少到有點兒誇張。至於羊架方面,份量唔錯,一共有四條,羊味亦好濃厚,值得推薦!總括來講,價錢同食物質素都成正比,下次可以再去過。
總括來講,價錢同食物質素都成正比,下次可以再去過。
紅酒會牛尾
燒羊架
紅酒會牛尾
燒羊架
2018-07-16 1912 瀏覽
在九龍塘不想在又一城吃連鎖或大集團餐廳,Courtyard Cafe是你另一個選擇 Courtyard Cafe 的位置十分隱蔽,從石硤尾走過去,要經一條長樓梯到達又一村的附近,走了大概十分鐘才到達我點了一個set lunch,包前湯、主菜和飲品(茶或咖啡)前湯是忌廉蘑菇湯配一塊烤麵包,湯十分濃,可以吃到一些蘑菇粒。麵包塗上了一些牛油,十分香軟,點湯吃也好味主菜我點了一個Fish & Chip配薯角,魚柳炸得香脆,肉質鮮美,切開不會散開,配上他他醬一流

2018-06-29 1267 瀏覽
剛剛為我囝囝在YWCA報了暑假班,又是時候吃午餐,就近近哋去Courtyard Cafe。這個Cafe真是隱世,藏於民區的YWCA內,好有secret garden feel。午餐我選了香辣雞扒飯,適合夏天的天氣, 很野味及一杯凍lemon tea,再加一客cheese cake。Perfect match!看,甜品很有心思,cheese cake很細滑,伴碟還有用strawberry做的花,及一隻手繪畫鴨仔,好cute。

2018-02-13 1239 瀏覽
不顯眼路經,遇上甜度適中的甜品,Apple Crumble一直感覺太甜,很少吃,此店一吃令你會再來!配上一杯香濃咖啡,在冷冷的下午變得暖了。餐廳位置很寧靜的,休閒一個下午!
不顯眼路經,遇上甜度適中的甜品
配上一杯香濃咖啡,在冷冷的下午變得暖了。
餐廳位置很寧靜的,休閒一個下午!
Apple Crumble
Apple Crumble
2017-06-09 2423 瀏覽
今日同朋友們試新野,去左舊時學校附近既女青女會(係正又一村花園俱樂部對面),全部都好食到超乎預期!是晚雜菜雞湯😋黑松露薯角 呢味最正👍👍脆焗德國咸豬手(食左先影😂)卡邦尼意粉香草燒春雞同烤羊架都唔記得左影相! 😋😋對我來講食物係最重要嘅!食物份量充足! 配菜有烤過的👍👍性價比很好!係呢到同朋友食,真係好暢快同環境坐得都好舒服!呢到仲好易泊車!有朋友石峽尾站行過黎,都好快!呢間鋪頭佢有好多自家製嘅食物! 例如有今晚試咗既「沾媽桂花糕」係最令人回味!桂花好靚,食落唔會淋! 下次我好想再嚟試班蘭蛋糕,今晚最後一件都賣晒所以我哋就未有緣份啦!留下一個法線下次再嚟食過! 服務都是一流,侍應生好快就幫手!👍👍

是晚雜菜雞湯😋

黑松露薯角

呢味最正👍👍脆焗德國咸豬手(食左先影😂)
  脆焗德國鹹豬手

卡邦尼意粉

香草燒春雞同烤羊架都唔記得左影相! 😋😋

對我來講食物係最重要嘅!食物份量充足! 配菜有烤過的👍👍
性價比很好!

有朋友石峽尾站行過黎,都好快!

服務都是一流,侍應生好快就幫手!👍👍
  脆焗德國鹹豬手
  • 脆焗德國咸豬手
  • 沾媽桂花糕
2017-05-03 1632 瀏覽
豬手確實做得好出色,皮硊肉香!燴牛肋條,回味無窮,一星期食了四次!自家做的蛋糕,好好味!可惜未必日日有得供應!有新鮮香草,即時採摘做菜,難得一見,其他食物水準高,價錢合理,稱得上超值!!
外賣自取
2016-08-27 2127 瀏覽
鎮定之寶咸豬手香脆可口 配青咖哩汁別有一番風味 青咖哩辣辣地好特別 好岩中意食咖哩既人 其他既飯麵份量十足 特飲好夠創意外型新穎薄餅亦口感味道唔錯 同出面既薄餅唔同餡料份量足 薄餅外皮好脆值得一試
其他既飯麵份量十足

特飲好夠創意外型新穎

值得一試
2016-08-27 1445 瀏覽
此餐廳是與朋友聚餐的好選擇,價錢合理此餐廳的食物很有特色有些菜餚是專門出自此餐廳的雖然我是第一次來這間餐廳吃晚飯,但我會再次光顧此餐廳我們可以在此餐廳燒烤生日可在此處進行慶祝可以訂場盛載飲品的杯是很有層次感食物的賣相很吸引
此餐廳是與朋友聚餐的好選擇,價錢合理
此餐廳的食物很有特色
有些菜餚是專門出自此餐廳的
雖然我是第一次來這間餐廳吃晚飯,但我會再次光顧此餐廳
我們可以在此餐廳燒烤
生日可在此處進行慶祝
可以訂場
盛載飲品的杯是很有層次感
食物的賣相很吸引
2016-08-25 1060 瀏覽
雖然要行一段路上嚟但地方都吾唔算難穩既餐廳環境唔錯多 絕對好適合一大班同三五知己去聚會傾計絕對係無得頂食物方面由於友人唔算太肚餓所以點左啲串燒食燒都好好食特別推介紹墨汁墨魚腸價錢適中整體嚟講 真係唔錯一定會再嚟幫襯
雖然要行一段路上嚟

價錢適中

整體嚟講 真係唔錯

一定會再嚟幫襯
  • 串燒
第一次嚟呢到食 本身諗住同兩個朋友嚟食但最後有一個朋友甩底結果得我地兩個食我地嗌左兩個set一個係脆皮德國咸豬手同泰式青咖喱蝦球為食既我 仲嗌左幾串串燒個咸豬手配薯菜焗得超級好食 又會太膩岩岩好個青咖喱辣辣地幾特別餐廳地方環境好舒服 傾計一流仲有好多嘢想試又有好多甜品特飲下次一定會再嚟
第一次嚟呢到食

又有好多甜品特飲
下次一定會再嚟
  • 脆皮德國咸豬手
  • 泰式青咖喱蝦球
雖然十月一日公眾假期,但"佔中"影響去處。突然想起九龍塘一間可以給寵物活動餐廳,於是致電留枱。電話中店員非常禮貌,而且自動為我及寵物準備位置 (有太陽傘及低椅給寵物)。食物價錢適中,中午停車場半價,食物質量亦非常好,環境亦適合寵物活動。特別推廌甜品 (Home Made) Apple Crumble 蘋果撻,蘋果新鮮,甜度適中,價錢超值。
冰水
All Day Breakfast
紅酒牛尾加菜
Apple Crumble 蘋果撻

2014-10-01
紅酒牛尾加菜
Apple Crumble 蘋果撻
2014-05-26 1082 瀏覽
第二次黎呢間餐廳, 一樣都係唔洗等位^^話說呢度既焗飯係即叫即整,非常新鮮仲好好食添hahad豬扒咬落去個種口感真係好到難以形易haha而且個飯同D汁真係好甲,,完全係可以用一百個好味黎形容呀!!!!!
第二次黎呢間餐廳, 一樣都係唔洗等位^^
話說呢度既焗飯係即叫即整,非常新鮮仲好好食添haha
d豬扒咬落去個種口感真係好到難以形易haha
2014-05-24