2019-12-04 177 瀏覽
趁住假期,又唔想淨係喺商場同人逼就渡過一日,一於約埋三五知己入長洲慢活人生。入嚟之前已經bookmark定幾間必試嘅店鋪,”Corner Garden”係其中一間,落船後轉右直行第三個街口入去就係。最欣賞店主嘅用心,除咗粉飾得店鋪溫馨而且有多個打卡位,沿路更放上易拉架,又設計有趣嘅slogan 『 人生不能後悔,但是可以拐彎 』 ,方便一眾吃貨搵到小店。佢哋有提供甜味班戟、鹹味班戟,仲有流心同雪糕系列,款式應有盡有。🍫【73%Belgium Dark Chocolate比利時黑朱古力$38】鋪上滿滿嘅黑朱古力粒同綿花糖,熱力將兩者融化交織一起,用上黑朱古力唔會過於甜膩,下次想試吓加埋雪糕,應該更滋味。🥑【Roasted Avogado招牌火焰牛油果$42】呢個係小店嘅招牌貨之一,店主Kelvin極力推薦,仲話食落會有三文魚軟綿綿般嘅口感。所有crepe都係即點即做,鋪上切片牛油果再抹上自家製蛋黃醬,經火槍燒過後傳出陣陣香氣而且冇一般蛋黃醬嘅膩口,咬落去油滑軟綿,果然有幾分似我最愛嘅”火炙三文魚”。同行朋友仔都試咗其他唔同款嘅crepe,評價都唔錯。值得一題係店主相當親切友善,不時與客人

同行朋友仔都試咗其他唔同款嘅crepe,評價都唔錯。值得一題係店主相當親切友善,不時與客人閒聊交流又會接受意見,仲話嚟緊會有一系列創新crepe添。
2019-10-31 180 瀏覽
入黎長洲玩吓食吓好西,見到呢間crepes好似幾出名就去試試。嗌咗個Oreo crepes,嗌完即整,我地坐喺到食,鋪頭細細但裝修好靚唔少打卡位,Crepe少少脆,薄薄地加埋cream同oreo同埋焦糖醬好好食😋
2019-10-31 150 瀏覽
本身滿心歡喜期待去食牛油果🥑crepes 點知有個呀姐整到塊皮爛晒都不凸止 塊皮太淋唔脆又唔熱個呀姐仲要同我地講:見你個樣咁健康 特登唔整燶成個crepes完全係垃圾 唔好食 無下次!
本身滿心歡喜期待去食牛油果🥑crepes
點知有個呀姐整到塊皮爛晒都不凸止
塊皮太淋唔脆又唔熱
個呀姐仲要同我地講:見你個樣咁健康 特登唔整燶
成個crepes完全係垃圾 唔好食 無下次!
2019-08-22 368 瀏覽
【AUGUST】20190815 Thursday Lunch「招牌火焰牛油果班戟(Roasted Avacado Crepe)」$42最近看Youtuber介紹過「CORNER GARDEN crepes&drinks」的班戟看影片時覺得很吸引🤩想不到誤打誤撞讓我無意間找到此店😆既然這麽有緣又怎能不試試呢~?😙😙😙我點了我最想和最有興趣試的「火焰牛油果班戟」🔥🥑🥞班戟即叫即做在等的過程中我先享用了杯很棒的「橙汁氣泡飲料」😁🍊🍸不久後期待的班戟就新鮮熱辣辣的做好了~以牛油果作 Crepes 的內餡我還是第一次見😃半個滿大的新鮮牛油果切成片🥑🥑🥑加上了沙拉醬後以火槍輕炙其表面最後再撒上粉紅海鹽😚班戟的皮薄而脆脆中又帶點粉漿黏靭😀微微的蛋香從後透出是做得挺不錯的Crepe皮👍🏻😋內餡的牛油果夠新鮮十分十分好吃🤤😋😍而且經火炙後多了份讓人驚喜的焦香😄恰到好處的美乃滋意外地亦為牛油果增了點油脂感微妙地把牛油果的獨有鮮味發揮得更出奇不已😙但要說畫龍點精及讓這班戟直達另一層次的必定是海!鹽!!!完全沒想過它的鹹味會帶來全新的味覺衝擊😍🤩😍🤩很特別!!! 很創新!!!很美味!!!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻唯一

看影片時覺得很吸引🤩
想不到誤打誤撞讓我無意間找到此店😆
既然這麽有緣又怎能不試試呢~?😙😙😙

我點了我最想和最有興趣試的「火焰牛油果班戟」🔥🥑🥞
班戟即叫即做
在等的過程中
我先享用了杯很棒的「橙汁氣泡飲料」😁🍊🍸
不久後期待的班戟就新鮮熱辣辣的做好了~

以牛油果作 Crepes 的內餡我還是第一次見😃
而且經火炙後多了份讓人驚喜的焦香😄
恰到好處的美乃滋意外地亦為牛油果增了點油脂感
微妙地把牛油果的獨有鮮味發揮得更出奇不已😙
但要說畫龍點精及讓這班戟直達另一層次的
必定是海!鹽!!!
完全沒想過它的鹹味會帶來全新的味覺衝擊😍🤩😍🤩
很特別!!! 很創新!!!很美味!!!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
唯一是略嫌其牛油果不夠熟
未能吃到店員說有如吃火焰三文魚般的味道🤨

不過若不論此
這班戟絕對是我下次再來長洲時的 Encore 之選~🥰
還要一讚這裡的店員非常Nice!!!
除了吃班戟和喝特飲外
我更享受與她休閒地聊天☺️😊
那種人情味也值得好好感受和品嚐❤❤❤

📍Corner Garden Crepes & Drinks
長洲大新街61號地下AB舖
火焰牛油果班戟
火焰牛油果班戟
2019-08-11 250 瀏覽
一早睇到報紙有介紹呢間小店所以有d 期待😍果然無失我望❤️❤️❤️❤️❤️我地試左佢的招牌火焰牛油果班戟 $42幾香口 熱辣辣即食最好味🤩❤️唔會太多醬 同太漏 🤩大大推介比大家
一早睇到報紙有介紹呢間小店
所以有d 期待😍
果然無失我望❤️❤️❤️❤️❤️
我地試左佢的招牌火焰牛油果班戟 $42
幾香口 熱辣辣即食最好味🤩❤️
唔會太多醬 同太漏 🤩
大大推介比大家
2019-07-01 305 瀏覽
講到小食,長洲絕對唔係剩係得芒果糯米糍架!呢一間隱蔽既舖仔雖然要行少少路先會到但絕對係值既 👍🏻.😍 鋪面好靚 ✨🍴 即整班戟 😎.👉🏻 招牌火焰牛油果 鹹味班戟 - $42(圖五)牛油果迷們絕對唔可以錯過呀熟得剛好既牛油果 加上蛋黃醬 再用火炙令到裡面既材料味道更加出 同埋好香 😽好少地方有得食鹹既班戟 仲有其他款可以試架!.👉🏻 比利時73% 黑朱古力 流心系列班戟 - $38(圖二)食完非常有滿足感既一款 😆裡面有棉花糖 同埋暖暖地既黑朱古力流心 🍫堂食外面有朱古力餅乾條同埋更加多既棉花糖 🙈再淋上朱古力醬 加$10 仲有Mövenpick 雪糕食!我就加左雲呢拿味雪糕 🤤質素相當唔錯 而且抵過外面百幾蚊果d 好多.除左班戟之外,呢度既飲品都非常值得一試.👉🏻 巨橙大切 - $28(圖六)巨橙大切上面有半個剝左皮既橙 😯中間督左個窿就有埋做杯蓋既功能 😌 夠曬心思佢並唔係一杯普通既橙汁 裡面仲加左薑汁飲落會有清新既感覺 味道非常夾 😁重點黎啦!!為左唔好溝淡杯橙汁,飲品裡面既冰都係橙汁黎架 🤯咁就可以keep 住凍都唔會越飲越淡啦.👉🏻 田園特飲 - $28(圖六)田園特飲係彩虹
講到小食,長洲絕對唔係剩係得芒果糯米糍架!
呢一間隱蔽既舖仔雖然要行少少路先會到
(圖五)
牛油果迷們絕對唔可以錯過呀
熟得剛好既牛油果 加上蛋黃醬 再用火炙
令到裡面既材料味道更加出 同埋好香 😽
好少地方有得食鹹既班戟 仲有其他款可以試架!
👉🏻 比利時73% 黑朱古力 流心系列班戟 - $38
(圖二)
食完非常有滿足感既一款 😆
裡面有棉花糖 同埋暖暖地既黑朱古力流心 🍫
堂食外面有朱古力餅乾條同埋更加多既棉花糖 🙈
再淋上朱古力醬
加$10 仲有Mövenpick 雪糕食!
我就加左雲呢拿味雪糕 🤤
質素相當唔錯 而且抵過外面百幾蚊果d 好多
除左班戟之外,呢度既飲品都非常值得一試
👉🏻 巨橙大切 - $28
(圖六)
巨橙大切上面有半個剝左皮既橙 😯
中間督左個窿就有埋做杯蓋既功能 😌 夠曬心思
佢並唔係一杯普通既橙汁 裡面仲加左薑汁
飲落會有清新既感覺 味道非常夾 😁
重點黎啦!!
為左唔好溝淡杯橙汁,飲品裡面既冰都係橙汁黎架 🤯
咁就可以keep 住凍都唔會越飲越淡啦
👉🏻 田園特飲 - $28
(圖六)
田園特飲係彩虹色既 🤓 打卡一流
主要會飲到橙味,非常清新
老闆同老闆娘都非常友善,
仲同我講起佢地既奶昔全部係用新鮮同埋真材實料去做既
當中Oreo 香蕉奶昔係人氣之選 🤩
一杯剩係$25 咋, 下次再去一定要試!
2019-06-09 235 瀏覽
第一次試完呢間Crepes之後每次黎長洲都必食店鋪唔難搵架落船轉右直行第三個街口轉入就到了店內好Colourful 好適合打卡呃Like鐘意可以堂食又得 拎走外賣都得老闆話Menu會不定期咁更新佢仲好細心 除左有大家最鐘意既打卡之選仲有健康之選 食完都唔怕肥不過我地最鐘意都係招牌火焰牛油果🥑牛油果配合埋蛋黃醬 超級香超級惹味今次就配左杯鹹檸梳打🥤又係大大個檸檬🍋 抵飲!野飲最鐘意係巨橙大切🍊成個橙係到 好 Fresh 超抵飲😍另外門口仲有另一個打卡位
第一次試完呢間Crepes之後

仲有健康之選 食完都唔怕肥

不過我地最鐘意都係招牌火焰牛油果🥑
牛油果配合埋蛋黃醬 超級香超級惹味

今次就配左杯鹹檸梳打🥤
又係大大個檸檬🍋 抵飲!
招牌火焰牛油果

野飲最鐘意係巨橙大切🍊
成個橙係到 好 Fresh 超抵飲😍
巨橙大切

另外門口仲有另一個打卡位

2019-06-09
5 分鐘 (堂食)
招牌火焰牛油果
巨橙大切
2019-02-15 358 瀏覽
因此店的廣告拉架寫著「人生不能重來,但仍可以轉彎」,指引路人到其餐廳,感覺很有趣,所以沿著指示找到了位置有點隱蔽的店主要售賣crepe,有咸和甜可選,還有其他飲品甜點我點了咸牛肉crepe加芝士,$31Crepe是即叫即製,保證新鮮但店員推開粉漿的層不夠薄,可以看見是偏厚的🤦🏼‍♀️而且只燒了crepe的一面,還未烘成啡色就離開熱板,感覺不夠熟和香咸牛肉味道比較普通,芝士就是一般超市的片裝芝士包好後又放回熱板烘一會,因咸牛肉是由雪櫃拿出,而且有芝士,如不烘可能會不夠熱,芝士也不溶第一口的感覺是粉漿算可以,沒太多特別味道但起碼不是完全沒味😕但口感不太好,是軟軟扁扁的,完全沒有crepe的脆邊口感和微烘的焦香大失所望
主要售賣crepe,有咸和甜可選,還有其他飲品甜點
我點了咸牛肉crepe加芝士,$31
Crepe是即叫即製,保證新鮮
但店員推開粉漿的層不夠薄,可以看見是偏厚的🤦🏼‍♀️
咸牛肉味道比較普通,芝士就是一般超市的片裝芝士

大失所望
2019-02-13
5 分鐘 (外賣自取)
長洲新寵CREPE😍怪唔之得都咁多人熱捧‼️ 今次有幸終於食到!所有pancake都係$35至$42不等,如果係牛油果迷就一定一定唔可以錯過煙燻牛油果沙律嘅PANCAKE!!!! The hidden corners at Cheungchau are always worth exploring!! This hidden crepe cafe is definitely a big hit!The drinks were quite refreshing too!! Sweet and savory crepes were enticing! Big thumbs up!!
  • 煙燻牛油果crepe
2018-10-15 265 瀏覽
星期日放假入咗長洲玩見次次黎到都淨係食大魚蛋同芒果糯米糍有啲悶,決定去搵下啲新野食經過屈臣氏見到個牌寫住Corner Garden好似幾得意,於是行入嗰條小行睇下咩黎淨係個招牌都已經吸引咗我呢啲港女入去最後叫咗個73%黑朱古力流心朱古力班戟淨係睇相可能睇唔到班戟入面嘅朱古力有幾流心,不過食落就真係愈食愈多流心朱古力,天氣涼涼地食到暖暖嘅朱古力好滿足個班戟本身都整得好好,軟硬度剛剛好價錢喺甜品黎講都唔算好貴,下次去長洲一定要再黎試下其他味
星期日放假入咗長洲玩

淨係個招牌都已經吸引咗我呢啲港女入去
最後叫咗個73%黑朱古力流心朱古力班戟

73%黑朱古力流心朱古力

個班戟本身都整得好好,軟硬度剛剛好
價錢喺甜品黎講都唔算好貴,下次去長洲一定要再黎試下其他味
73%黑朱古力流心朱古力
2018-10-14 152 瀏覽
A must if you go to Cheung Chau! 真係唔好再話長洲得大魚蛋,今日食左牛油果crepe同特飲。牛油果crepe大大份仲有好多牛油果,新鮮又好唔膩,特別又好味😆橙味特飲都好好味,好fresh因為有大大片橙肉篤黎食,好正!另一杯vanilla specials 沙冰都係必試,沙冰好幼細唔會全冰得少少味!好難得搵倒間隱世小店,靜靜地坐下傾下計真係好舒服。雖然舖面細細地,但客源不斷,個老闆都好nice好好笑,同每個客人都傾下計吹下水!
真係唔好再話長洲得大魚蛋,今日食左牛油果crepe同特飲。
牛油果crepe
Vanilla  specials  沙冰
10 分鐘 (堂食)
牛油果crepe
Vanilla  specials  沙冰
  • 火焰牛油果crepe
  • Vanilla  special  沙冰
  • 橙汁特飲
2018-08-24 243 瀏覽
🍴火焰牛油果班戟 | 73%流心黑朱古力班戟 | 吞拿魚班戟 | 檸橙梳打 | 原橙特飲——————難得有一日冇落雨即刻去長洲💖大家去長洲通常都掃街食大魚旦同埋薯塔,今次去俾我係橫街發現左間crepe cafe,其實喺大街望到個易拉架轉左就係🤭今次同朋友試咗三個味兩甜一鹹🍽近排喺都會見到啲page話牛油果係女士嘅減肥恩物😍呢間cafe嘅招牌crepe就係火焰牛油果班戟🥑🥑🥑佢加咗啲蛋黃醬平衡到牛油果嘅膩度,仲要用火槍燒過,所以成個味更香👼🏻💯-跟住食咗個73%流心黑朱古力班戟🍫🍫🍫話說呢個crepe係溶咗完塊73%朱古力整嘅,所以唔會太苦,再加上佢喺面頭同埋朱古力餡都加咗棉花糖,口感更加豐富一啲都唔慳料❤️❤️❤️雖然會有少少膩,但係甜度適中,啱曬啲朱古力控‼️ -不過咁如果怕膩嘅可以試嚇佢哋嘅嘢飲,主打fruity drinks🍏🍎🍐🍊🍋🍌🍉🍇我同friend一人試左杯檸橙梳打同原橙特飲🍊🍋個人就覺得杯檸橙梳打算中挺,幾refreshing但係偏甜,反而杯原橙特飲就有驚喜,橙味夠濃,超清爽超解膩,係個人最愛😘-臨尾都忍唔住都試埋個鹹嘅吞拿魚班戟🐟因為本人本身比較鍾意食甜嘅crepe所以對呢個

——————
難得有一日冇落雨即刻去長洲💖
今次同朋友試咗三個味兩甜一鹹🍽

近排喺都會見到啲page話牛油果係女士嘅減肥恩物😍
呢間cafe嘅招牌crepe就係火焰牛油果班戟🥑🥑🥑
跟住食咗個73%流心黑朱古力班戟🍫🍫🍫
雖然會有少少膩,但係甜度適中,啱曬啲朱古力控‼️ -
我同friend一人試左杯檸橙梳打同原橙特飲🍊🍋
臨尾都忍唔住都試埋個鹹嘅吞拿魚班戟🐟
因為本人本身比較鍾意食甜嘅crepe所以對呢個都冇乜期望,但係上碟試咗之後係喜出望外⚠️
首先個crepe好足料啊又有topping又有filling,啲吞拿魚同他他醬滿到瀉曬出嚟,味道又同crepe嘅皮十分之夾🌸☺️☺️☺️ 整體來講呢間小店係誠意之作👩🏻‍🍳
兩位老闆好好人,價錢亦都因為長洲鋪租比較低而比出邊cafe食嘅成百蚊塊crepe貼地💵
但係quality一啲都唔失禮,份量又啱啱好,仲要宜家買crepe連嘢飲combo有折💰
2018-08-20 177 瀏覽
無敵性價比長洲班戟✨ 上次因為飽得滯食唔到牛油果班戟所以今次同朋友一定要嚟再戰😏 果然牛油果同沙律醬係好朋友,口味非常夾,聽聞啲醬係佢地自己調配過唔係現成貨,再加上火炙過食落更惹味🤤雪糕口味更加唔洗講啦,觀塘movenpick專門店一球賣四十五蚊,呢度一球movenpick再加埋班戟賣三十五蚊,仲唔係無敵性價比?除咗平時standard口味之外仲有啲限定口味,我哋今次食呢個係冧酒提子,酒味勁香配埋暖暖嘅班戟好正✨傾多幾句老闆仲好好人咁俾款研發中嘅新口味鹹食至戟我地試,就係吞拿魚他他醬,同樣係自己調配過,而且仲響吞拿魚碎入面加咗洋蔥粒令到個口感唔會過膩,好好味囉😌嘢飲方面上次都有講過我橙汁起肉兼用橙冰夠心思,今次是買菠蘿柚子,見到佢係自己整冰菠蘿再切粒,實係不得了,唯一係柚子味比菠蘿蓋過咗咁囉😌

2018-08-05 160 瀏覽
係長洲過左一個星期,慢慢hea下,係街上看到這店的易拉架就去試試,這5天裡食左兩次第一次食火焰牛油果班戟,香蕉朱古力班戟火焰牛油果班戟係牛油果加沙律醬再用火槍燒過,牛油果加上燒過既沙律醬真係好香,微微鹹味好好食,班戟皮係軟身既好容易粘住紙袋,吃起來有點狼狽。香蕉朱古力班戟香香甜甜,香蕉加朱古力都係好match👍👍第二次黎都係食火焰牛油果班戟,但這天等得比較耐,原來係牛油果唔夠熟,要換另外一個新既,所以等左一陣,老闆對品質有要求很好店舖係一條橫街,有點難找,好彩見到易拉架,唔係都錯過左。店員好nice會同我地傾下計。

第一次食火焰牛油果班戟,香蕉朱古力班戟

香蕉朱古力班戟香香甜甜,香蕉加朱古力都係好match👍👍

店舖係一條橫街,有點難找,好彩見到易拉架,唔係都錯過左。
店員好nice會同我地傾下計。
下午茶
  • 火焰牛油果班戟
2018-06-23 157 瀏覽
因為看到openrice推介,所以前往一試究竟。小店只有幾個坐位,由三個男人主理。在門口經過時,店主已很熱情招引我們內進。這裡的班戟款式大概有十多款,老婆想試招牌火焰牛油果的,但因為我覺得牛油果跟班戟始終有點不太相襯,所以最終選了73%黑朱古力流心班戟。73%黑朱古力流心班戟其中一個男人負責煮班戟,很快便弄好了。班戟皮有點脆脆不錯,黑朱古力挺多,而且很濃郁。在朱古力上頭還有幾顆小小的棉花糖,混在一起吃不錯。餐廳的座位是動物椅子,看上去就是中看不實用那款,豈料坐下去椅子很挺身,坐得很舒服呢﹗
因為看到openrice推介,所以前往一試究竟。

2018-06-18
5 分鐘 (堂食)