2022-10-17 101 瀏覽
今日約咗朋友過嚟西營盤因為早咗到嘅關係,所以就自己食嘢先行過高街見到呢一間Cafe,就諗住入去試吓閒日嘅中午都有啲人飲緊啡~ Home Office時落嚟扮下工都係good choice🤭是日Ding's Choice ~Italian ComboRiva $82+ Latte $25有好幾款三文治,今次就揀咗用法包夾住火腿肝醬同Brie Cheese組合成嘅Riva🙂一口咬入口係脆卜卜~ 入邊嘅餡料係鹹香幾惹味Latte 入口有淡淡咖啡香~ 拉返靚靚仔仔,睇得又飲得Croissant $20先焗熱~ 香口得來酥脆,咬開見到一層層嘅酥皮,有層次見到仲有Gelato ~ 但係今日已經好飽,唯有下次再過嚟試吓😌

今日約咗朋友過嚟西營盤
因為早咗到嘅關係,所以就自己食嘢先
行過高街見到呢一間Cafe,就諗住入去試吓

是日Ding's Choice ~

Italian Combo
Riva $82
+ Latte $25

Latte 入口有淡淡咖啡香~ 拉返靚靚仔仔,睇得又飲得

Croissant $20

先焗熱~ 香口得來酥脆,咬開見到一層層嘅酥皮,有層次

2022-10-12 94 瀏覽
由電車路上斜路 就被森林綠的門口吸引住呢間小店係教堂對面🧡🧡無論設計同地點都好似進入了傳統意大利cafe 一進店 店員熱情遞上餐牌 并且介紹店入面嘅招牌佢介紹Italian Combo同意大利雪糕我點左一個火腿佐雞肝肉醬配布里芝士配flatwhite店員又向我展示雪糕櫃🥰店入面有個雪櫃櫃 一見令人心花怒放我揀左開心果同雜莓味 店員好貼心咁話幫我後上我哋坐左係高檯等食 枱面上有好多關於咖啡嘅書我拎起一本邊閱讀邊等店員為我準備食物🤩早上嘅店人比較少 有一種悠閑嘅感覺過左冇耐 傳黎陣陣咖啡香氣 我嘅Italian combo終於到左火腿佐雞肝肉醬配布里芝士包有好豐富嘅火腿同Brie cheese但最特別係塗了一層厚厚嘅雞肝醬🤤令味道多左層次感Flat white略嫌味淡了一點 但也非常不錯食完三文治之後仲有dessert time!雪糕一上枱 我就即刻「心心眼」😍兩球一紅一綠嘅揸雪糕 好有聖誕嘅感覺佢提供嘅貝殼匙羹仔好可愛呢!我好中意個開心果味雪糕😝👍🏻雪糕真係有吃得出啖啖的開心果香雜莓味就酸酸的 好有夏天嘅感覺就咁樣 我就係coffeelin過左一個懶洋洋懶洋洋嘅早上整體上我都好中意佢地嘅
由電車路上斜路 就被森林綠的門口吸引住

我拎起一本邊閱讀邊等店員為我準備食物🤩

早上嘅店人比較少 有一種悠閑嘅感覺
但最特別係塗了一層厚厚嘅雞肝醬🤤令味道多左層次感
Flat white略嫌味淡了一點 但也非常不錯

食完三文治之後仲有dessert time!
雪糕一上枱 我就即刻「心心眼」😍
兩球一紅一綠嘅揸雪糕 好有聖誕嘅感覺
佢提供嘅貝殼匙羹仔好可愛呢!

我好中意個開心果味雪糕😝👍🏻
雪糕真係有吃得出啖啖的開心果香
雜莓味就酸酸的 好有夏天嘅感覺

就咁樣 我就係coffeelin過左一個懶洋洋懶洋洋嘅早上
整體上我都好中意佢地嘅三文治配咖啡😂😂
就好似置身歐洲一樣 值得再訪!
【高質Gelato🍨 西營盤意式悠閑打卡CAFE✨】推薦程度:●●●●◐抵食程度:●●●●◐———一個繁忙車多嘅斜路中段竟然有間咁世外桃源、咁悠閑嘅意式咖啡店☕️🤍 入去休息下,望住門外嘅車來車往有種喘息嘅感覺✨ 餐廳除咗有著名嘅Gelato亦有唔同嘅bakery同意式三文治、咖啡等,座位亦設有插電座方便work from cafe🫶🏻🍨 2 Scoops Gelato|$70比起軟雪糕,Gelato會更少奶香味而更突出獨特嘅口味~ 今次揀咗開心果同粟子,2款都唔算常見,比較特別,而2款都好驚喜,好好味🙌🏻 私心大推係開心果味‼️ 就算凍一凍仍然好香濃,並無任何澀味;甜度適中;口感非常順滑👍🏻✨ 栗子味就口感比較thick、漿口稠杰少少,好似食緊凍嘅栗子蓉咁!唔太甜,聞起同食落都有陣果香氣,喺口腔揮之不去,好誘人🤍🥪 Riva|$82除咗有Gelato,亦叫咗份意式三文治做主食,揀咗較特別嘅火腿佐雞肝醬配布里芝士🫶🏻✨ 雞肝醬一定都唔羶,口感好creamy令整體多份濕潤👍🏻 連埋火腿同芝士食落咸香十足!麵包外層烘到好香脆,整體飽足又好味🤍🧊 Cold Brew|$55咖啡豆果酸香較重,飲落
【高質Gelato🍨 西營盤意式悠閑打卡CAFE✨】

推薦程度:●●●●◐
抵食程度:●●●●◐

———

🍨 2 Scoops Gelato|$70

🥪 Riva|$82

🧊 Cold Brew|$55
咖啡豆果酸香較重,飲落微微帶酸而唔苦澀👍🏻 雖然個人都係比較鍾意nutty啲嘅咖啡,但呢杯酸香嘅都好易入口,相信鍾意fruity嘅朋友一定唔可以錯過🙌🏻✨
2022-09-29 120 瀏覽
係西環有唔少既小店可以chill下,感受下香港既慢活,今日晏就就黎嘆個下午茶,呢間cafe以綠色為主,比人好舒服既感覺!Gallia以火腿同芝士為主,再配上蕃茄用料一點都不吝嗇,厚厚既toast,包烘得好脆!Hojicha latte唔會過甜而且重焙茶味,奶既份量唔會過多呢度仲有唔同既甜品選擇,我叫左巴斯克蛋糕,蛋糕有好香濃既芝士味,口感軟糯!因為太飽所以無試到gelato,下次有機會一定會再試下!!
係西環有唔少既小店可以chill下,
感受下香港既慢活,
今日晏就就黎嘆個下午茶,
呢間cafe以綠色為主,比人好舒服既感覺!

Gallia

以火腿同芝士為主,再配上蕃茄
用料一點都不吝嗇,
厚厚既toast,
包烘得好脆!

Hojicha latte

唔會過甜而且重焙茶味,
奶既份量唔會過多

呢度仲有唔同既甜品選擇,

我叫左巴斯克蛋糕,

蛋糕有好香濃既芝士味,
口感軟糯!

因為太飽所以無試到gelato,
下次有機會一定會再試下!!
2022-09-28 136 瀏覽
去開去慣~都係呢間💚 Cafe有意大利品牌Griso嘅咖啡豆賣,除了咖啡和蛋糕,還有Gelato和雪葩。裝修簡潔,擺放了攀藤植物,綠白相襯,予人輕鬆的感覺。雪櫃櫃前有長木櫈,餐枱就有3張,座位不多,但樓底高不會侷促。今次佢已經出咗新菜式同埋新飲品~ 🥪ʀɪᴠᴀ ᴄᴏᴍʙᴏ $𝟾𝟸 (ℕ𝕖𝕨!)新出左三文治~最愛嘅拖鞋包夾住有藍芝士、厚厚嘅火腿~ 🍫ʙʀᴏᴡɴɪᴇ $𝟹𝟶 灑上鹽平衡甜度~不過都係兩個人sʜᴀʀᴇ好啲~ 🥃ᴄᴀɴᴀʀɪɴᴏ $𝟼𝟾 (ℕ𝕖𝕨!)ʜᴏɴᴇʏ ʟᴇᴍᴏɴ ɢᴇʟᴀᴛᴏ x ᴊᴀsᴍɪɴᴇ ᴛᴇᴀ ᴛᴏɴɪᴄ味道清香再配上雪糕夠特別。🥃ʀʜɪɴᴏ $𝟼𝟾 (ℕ𝕖𝕨!)ᴍɪxᴇᴅ ʙᴇʀʀʏ sᴏʀʙᴇᴛ x ᴄᴏʟᴅ ʙʀᴇᴡ ᴛᴏɴɪᴄ莓甜加上有汽咖啡及雪糕,香甜又解渴。

去開去慣~都係呢間💚

今次佢已經出咗新菜式同埋新飲品~

🥪ʀɪᴠᴀ ᴄᴏᴍʙᴏ $𝟾𝟸 (ℕ𝕖𝕨!)
新出左三文治~最愛嘅拖鞋包夾住有藍芝士、厚厚嘅火腿~

🥃ᴄᴀɴᴀʀɪɴᴏ $𝟼𝟾 (ℕ𝕖𝕨!)
味道清香再配上雪糕夠特別。

🥃ʀʜɪɴᴏ $𝟼𝟾 (ℕ𝕖𝕨!)
莓甜加上有汽咖啡及雪糕,香甜又解渴。
2022-09-21
2022-09-26 78 瀏覽
星期日早上好想飲咖啡,去咗高街呢一間因為啲咖啡好,仲有意大利三文治好啱食。今次我哋兩個人叫咗兩個combo,全日供應加$25有咖啡,幾化算。Alba 係潛水艇長型包,餡料有火箭菜、蕃茄、芝士、松露油等,我鍾意呢個組合火箭菜好食,松露油香,麵包外脆內軟。Tridente 係烘底三文治,三角形的,餡料係茄子、風乾火腿、芝士及香草醬。麵包薄所以覺得啲餡料更加豐富,呢度啲風乾火腿又係非常靚,豐富的香草醬夾溶化芝士,超正。最正都係甜品,呢杯雪糕飲品係新出嘅,餐牌都未有,香片茶溝有汽水,然後加個檸檬味雪糕筒,倒轉都夠擺得穩真玩嘢,味道很清新,好好食。環境服務都好好,價錢合理。

環境服務都好好,價錢合理。

2022-09-26 63 瀏覽
大佬有時lunch hour會搭兩個站去西營盤Lunch, 今日就再次嚟到Coffeelin,一來鍾意食佢哋嘅toast 同gelato,二來,佢哋嘅店員都好Nice,同佢哋傾吓計都幾relax Italian Combo Riva with Latte佢哋有幾款唔同嘅Toast同Sandwich,我揀嘅Riva 係火腿佐雞肝肉醬配布里芝士,烘得脆脆嘅法包包住咸香嘅火腿,搽上咗佐雞肝肉醬同焗溶咗嘅布里芝士,外脆內軟。Latte 咖啡香得來入口順滑。Gelato Single Scoop當然要試埋佢哋嘅招牌Gelato!揀咗香芋味,每一淡食落都係芋頭嘅香味!Croissant朋友仔揀咗牛角包,牛角包酥脆,又唔會覺得好油膩。Canarino由香片 Tonic Gelato 組成,番石榴雪糕清新,香片加埋Tonic令人有清爽嘅感覺,仲係30度嘅高溫下,呢個西環高街分店限定一定要試!

Italian Combo

Riva with Latte

Gelato Single Scoop

Croissant
朋友仔揀咗牛角包,牛角包酥脆,又唔會覺得好油膩。

Canarino
2022-09-12 102 瀏覽
Cold Brew Tea Tonic,Italian Toastie,Gelato.Feel like travelling Italy ☕️🥺🇮🇹吃完午餐又去Cafe吃下午茶系列麵包控吃到一份美味三文治是真的很滿足㗎呢🥪Yum yum toastie must try 💓而Gelato我比較喜歡pistachio🍨Tea tonic & espresso tonic 也很不錯!🙌🏻而我想遊真嘅意大利Cafe🇮🇹🫠
Cold Brew Tea Tonic,
Italian Toastie,
Gelato.

吃完午餐又去Cafe吃下午茶系列
麵包控吃到一份美味三文治是真的很滿足㗎呢🥪
Yum yum toastie must try 💓

而Gelato我比較喜歡pistachio🍨

而我想遊真嘅意大利Cafe🇮🇹🫠
2022-09-10 82 瀏覽
放假真係想揾地方Chill下,今日過左黎西營盤高街呢間cafe店內環境簡潔,沖咖啡位置在大窗前,採光度十足,大約有10每坐位。一睇menu 有三文治🥪,甜品🍰,咖啡☕️同雪糕🍦。我們點左以下食品:Gallia~即係芝士火腿三文治😊😊麵包烘得好脆,芝士同火腿味道適中,唔太咸,最喜歡是有酸酸甜甜嘅醬汁Tuscan~磨菇包包🍄🍄超多磨菇,加埋黑松露汁好好味,法包焗得啱啱好,唔乾又脆叫左杯Mocha 拉花好靚,另一杯抹茶latte都好好飲,入口香滑,回味回甘😶‍🌫️😶‍🌫️😶‍🌫️最後嘆埋件lemon cake就滿足了,即叫即焗,lemon味剛剛好,唔太酸😋😋

Gallia~即係芝士火腿三文治😊😊

Tuscan~磨菇包包🍄🍄
超多磨菇,加埋黑松露汁好好味,法包焗得啱啱好,唔乾又脆

平時較少到西環這邊 ...友人帶路周圍逛之後嚟食個悠閒下午茶 ~~儍媽點了杯店員推介的 Signature Drink ... Canarino (HK$68)除了賣相好打卡,仲解決了我想飲野又想食雪糕的願望 ~~Canarino 由冷泡香片 + Tonic + Gelato 調配而成雪糕是店家招牌的 Gelato番石榴 Gelato 味道好清新,帶點番石榴天然的甜香茶味清香,味道清爽,消暑解渴,好適合悶熱的天氣 ~~Canarino 也有咖啡版架,下次帶埋儍爸嚟試吓先 ~~配多件味道清新的 ... Lemon Cake (HK$21) ... 實在太滿足 ~~友人點了份全日供應的 Italian Combo Set選購任何意式三文治 / 意式吐司,可以 +HK$25 配一款飲品友人揀了 ... Riva Combo (HK$82) +HK$25 配了杯 Flat White麵包使用即日新鮮出爐的法包,烘至外脆內軟中間夾了雞肝肉醬、火腿和布里芝士,滋味好吃 ~~** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
平時較少到西環這邊 ...
友人帶路周圍逛之後嚟食個悠閒下午茶 ~~

除了賣相好打卡,仲解決了我想飲野又想食雪糕的願望 ~~
雪糕是店家招牌的 Gelato
番石榴 Gelato 味道好清新,帶點番石榴天然的甜香
茶味清香,味道清爽,消暑解渴,好適合悶熱的天氣 ~~

Canarino 也有咖啡版架,下次帶埋儍爸嚟試吓先 ~~
友人點了份全日供應的 Italian Combo Set
麵包使用即日新鮮出爐的法包,烘至外脆內軟
中間夾了雞肝肉醬、火腿和布里芝士,滋味好吃 ~~
2022-09-08
下午茶
  • Canarino
  • riva
  • flat white
2022-09-08 65 瀏覽
西營盤一直都係文青集中地 大街小巷都有咖啡小店🥣 人流唔太多 去coffee shop可以安靜地chill下relax下🍃 好喜歡呢帶嘅coffee shop 今次嚟到第二街嘅coffeelin 環境令人好舒服💆🏻‍♀️ 除左咖啡 Toastie 竟然仲有Gelato🍧 滿足晒所有食鹹或者食甜嘅人 好細心💯🥪 Eggplant Burrata Prosciutto Crudo Pesto 餡料用咗風乾嘅火腿配布拉塔芝士 呢個組合已經冇得輸 再加上羅勒醬其實配任何麵包都已經好好食😍 Toast烘烤過 外脆內軟 微微脆邊👍🏻 本人就真係好喜歡🍫Brownie and Dark Choco gelato 特別一提個Brownie係會幫你整返熱 有啲心太軟嘅感覺 Gelato味道濃郁到一個點配埋Brownie Perfect Match🍵Hojicha Latte 非常之重焙茶味 唔會太甜 食完野飲呢個真係好完滿 可以解膩☺️
又是Coffeelin,今次去西環店,第一次光顧,加上又可以試gelato。店內大約有8個位去油畫好靚Combo set 三文治或多士另加$25 有飲品,好經濟Tuscany $68香噴噴,烤得金黃色黑松露醬蘑菇配巴馬臣芝士麵包夠熱又香脆,黑松露味好香,配芝士是絕配,幸福的味道Rica $82麵包塗了層雞肝醬,再配厚厚的布厘芝士,還有火腿。即製也是熱騰騰出來,吸引的金黃色賣相,雞肝醬夠香帶濕潤,不會太膩,而芝士都香濃,配少少鹹味火腿,確實不錯。在Coffeelin 咖啡是必點,因為拉花又靚又有特色,其他cafe 咖啡師未必有心機這樣做。前面是Cappiccino及latte,啡味濃郁夠滑。Gelato 有幾款口味一球開心果 $45質地好軟滑,開心果味重

店內大約有8個位

去油畫好靚

Combo set 三文治或多士另加$25 有飲品,好經濟

Tuscany $68
香噴噴,烤得金黃色

黑松露醬蘑菇配巴馬臣芝士
麵包夠熱又香脆,黑松露味好香,配芝士是絕配,幸福的味道

Rica $82

Gelato 有幾款口味

一球開心果 $45

質地好軟滑,開心果味重
2022-09-07 36 瀏覽
終於俾我等到放假既一天來臨喇~我等呢日等到頸都長,我同個fd講,今日一定要好好咁過~首先我地一行二人都決定趁早上黎西環呢間coffeelin 悠閒享受個意式風情先~意大利式既面包Cambo 同店舖既雪糕都有所聽閒唔錯既。去到鋪店門口當堂覺得好療癒,雖然唔算大間,但我完全唔覺得有擠逼既感覺,店內既坐位都好闊落,飲杯野,食件新鮮夾包,chill一陣再食埋個雪糕真係享受悠閒時光,差足電 又可以有精神咁行街喇~

2022-09-07
早餐
2022-09-05 52 瀏覽
今日朋友咁啱係西營盤 所以就約佢係一間我好鍾意嘅Cafe 🥰👉🏻Coffeelin等-Matcha Latte $50.00淡淡嘅抹茶味Latte好好飲🍵而且上面嘅草泥馬好Cute🥰-Hojicha Latte $50.00朋友話茶味都幾特出 而且一啲都唔甜😉啱晒減肥/崇尚健康嘅朋友🤣-Original Burnt Cheesecake $45.00蛋糕質地好軟滑😍甜度恰到好處😋十分推介大家食🍰-Gelato 🍨 4 scoops $95.00Gelato唔係間間cafe都有 😎所以朋友見到呢度有即刻話要嗌😝White Peach Yogurt 乳酪加桃簡直係天作之合🤩而且絕對係真材實料 可以食到桃肉碎🍑Salted Caramel係我食過最濃郁啲焦糖味Gelato😻Guava石榴味道清新🧚🏻‍♂️Honey Lemon花蜜嘅味道比較濃烈🍯有少少檸檬味🍋 🤏🏻
今日朋友咁啱係西營盤

Honey Lemon
花蜜嘅味道比較濃烈🍯
有少少檸檬味🍋 🤏🏻

2022-09-04 50 瀏覽
星期六過嚟高街呢一邊探朋友,順道係佢屋企樓下呢間靚靚嘅coffee shop度食個早餐。佢哋呀Combo幾抵食,意式雪糕都好受客人歡迎。炎炎夏日見到好多附近嘅街坊過嚟買杯啡或者買球雪糕外賣邊行邊食。✨Tuscany$68Black Truffle Sauce, Sautéed Mushroom Parmesan#黑松露醬蘑菇配巴馬臣芝士碎✨Imperia$65Eggplant, Parmesan, Sun-dried Tomato#巴馬臣芝士茄子佐羅勒醬我哋首先揀咗兩個Combo,兩款意式麵包味道都好豐富,Tuscany黑松露香氣極其濃郁,而且佢哋仲好大方咁俾咗好多蘑菇,啖啖都爆餡。Imperia就芝士量好澎湃,飲品方面我哋揀咗一杯hojicha Latte同一杯dirty。首先先講講前者,焙茶嘅烘焙香氣非常濃郁,凍冰冰有滿滿嘅日式感,好正,非常推介。Dirty口感絲滑,凍熱交融,啡味層次先酸後醇厚,細細杯已足夠提神。Brownie 加gelato ($30+$30)Brownie苦中帶甜,加上自家製低甜清新gelato,配搭恰到好處,gelato仲係呢一間分店獨有,值得一試。

✨Tuscany$68
#黑松露醬蘑菇配巴馬臣芝士碎

✨Imperia$65
#巴馬臣芝士茄子佐羅勒醬

Brownie 加gelato ($30+$30)