今日黎到港島地鐵西延線之一既西營盤站,沿站外石階上行,黎到高街跟西邊街交界教堂對面,好容易就見到一間全薄荷綠色外觀既COFFEE SHOP。陰雨天的日子,最岩就係坐低飲杯熱騰騰既咖啡寧神充充電,跟濕淋淋煩惱既感覺SAY BYEBYE。推門步入Coffeelin,用餐座位唔算多,食客可以帶寵物一齊,整店感覺好親切!餐單選項不見得花巧,陳列架上展示出各類咖啡產品及書籍,即便自己對咖啡沒有研究,亦都可以靜心細嚐咖啡既魅力。手中既呢杯mocha,面層做出精緻拉花圖案,嚐第一口帶温感既奶泡咖啡特別香濃順滑暖心,過後朱古力味道突出仲有朱古力碎。咖啡緊係要趁熱飲啦!Misty Forest 係一杯冷泡可可殼茶加上espresso 調製出黎。可可殼好處多,含抗氧化元素、可可鹼、維他命、礦物質元素。仲可以改善浮腫,改善代謝,緩解便秘既功效。可可殼無苦澀味,清爽既口感平衡左espresso 濃厚既感覺! Salami & porchetta pesto panini 將意大利面包壓烤成凹凸面,超鬆脆香口。烤豬肉薄片、莎樂美腸油脂融入芝士、青醬,咸香味更突出~Truffle mushroom panini

咖啡緊係要趁熱飲啦!

Misty Forest
係一杯冷泡可可殼茶加上espresso 調製出黎。
Misty Forest

將意大利面包壓烤成凹凸面,超鬆脆香口。
烤豬肉薄片、莎樂美腸油脂融入芝士、青醬,咸香味更突出~

Truffle mushroom panini
烤烘過既panini令松露醬香味更濃,又無蓋過黑蘑菇既菌香。

Truffle mushroom panini
I felt a sense of home and warm the moment I walked into the cafe. The location is across the street from a church, isn't it lovely? The shop owner must have put a great deal of thoughts in decorating the shop. It has a warm and cozy vibe. A great place to pass time and refresh yourself.We went there during lunch time,  I have a classic porchette & cheeese panini. The cheese is of high quality, creamy and runny. It definitely goes well with the harm. It just can't go wrong.Cheesecake is always g

Cheesecake is always good. The cream cheese is  the soul of a cheesecake. The texture of this cheesecake is firm but not hard. The top of the cheesecake is a lightly roasted to give an extra taste. Yummy.

Basque Burnt Cheesecake (original)

Morning call is definitely one of a kind. Its cold brew tea (jasmine tea)  infused with single origin expresso. The fact that the coffee beans are single originated giving it a special character. The floral tea on the other hand balanced out strong favour of coffee and making it airy and smooth. Recommended.

Morning Call

I reckoned that coffee is a match with cheesecake and pannini. Honey Black Ling is basically black coffee with a little bit of honey and lemon. Some people like adding lemon zest into balck coffee to give it a uplifted aroma.

Honey Ling Black

They also do gelato. Since we are full. Maybe next time...

Morning Call
Honey Ling Black
  • morning call
  • Honey Black Ling
  • cheesecake
2K
2021-06-11 443 瀏覽
位於西環的Coffeelin,是一間主打宣揚意大利咖啡文化的小店。咖啡店總店在香港,另有兩家分店在內地,誇區開店,實力雄厚呢。Coffeelin的品牌顧問,來自意大利,擁有超過30年咖啡烘焙經驗。他亦是知名咖啡店Griso的創辦人,所以店內的咖啡必定有品質保證哦。 Coffeeline以綠色為主調,在街道看上去份外顯眼。裝潢以綠色和白色為主,配上木製長椅和雲石枱,很有清新感覺。不過小店地方不大,只有十張椅子,而向牆的其中兩個座位,是專為員工用餐而設,所以即使空著,我們也不能坐呀。 由於店家致力宣揚意大利咖啡文化,除了一般咖啡店有售的餐點外,最特別的是加入Gelato和Affogato元素,令客人有更多選擇。 Hojicha Latte $55焙茶拿鐵的味道不夠濃,焙茶味重一點更好喝。Basque Burnt Cheesecake $45 打卡必選的巴斯克焦香芝士蛋糕,有原味和綠茶味兩種口味。芝士蛋糕造得相當不錯,芝香滿滿,帶有微微焦香感,值得一試。 Lemon Cake $21 檸檬蛋糕甜中帶酸,適合怕甜的朋友選用。 Croissant $20 當日中午一時光顧,但店員指只餘下一件牛角
位於西環的Coffeelin
,是一間主打宣揚意大利咖啡文化的小店。

,所以即使空著,我們也不能坐呀
。

Hojicha Latte $55

焙茶拿鐵的味道不夠濃,焙茶味重一點更好喝。

Basque Burnt Cheesecake $45

Lemon Cake $21

檸檬蛋糕甜中帶酸,適合怕甜的朋友選用。

Croissant $20

當日中午一時光顧,但店員指只餘下一件牛角包,也太好賣了吧! 烤熱的牛角包,充滿牛油香,味道不錯。

Homemade Brownie with gelato $60

招牌的朱古力布朗尼配意式雪糕,味道也很好呢! 布朗尼較為甜膩,配上人氣的開心果雪糕,更有層次更加美味。

不過在我們用餐期間,有客人進店。明明店內有兩個空的靠牆坐位,但店員卻不讓他們坐
,要那兩位客人在門前等候,指明要我交枱
,所以我們布朗尼還沒吃完,就店員忽然被收走
,忙著離開了~
2021-06-05
2021-06-10 236 瀏覽
〖 Coffeelin 💚西環 〗全綠色裝潢頓化身IG打卡熱點!💕世外桃園感覺令人身心放鬆🍃諗緊今個weekend去邊度chill?😛一於去西營盤一日遊啦!😎 【ᴄᴏꜰꜰᴇᴇʟɪɴ ᴀꜰꜰᴏɢᴀᴛᴏ ($62)🍧】去Coffeelin必試嘅一定係Affogato!Pistachio gelato口感綿延順滑☺️Texture夠thick開心果味又非常rich! 入口溶化間滲出陣陣開心果香🌰淋上一shot espresso後gelato更加幼滑微苦中散發陣陣甘甜Gelato甘香正好中和espresso的苦澀👏🏻必定令你一啖接一啖停唔到口!😍 【ʜᴏɴᴇʏ ʟɪɴɢ ʙʟᴀᴄᴋ ($45)🍯】Coffeelin今期仲新推岀ʜᴏɴᴇʏ ʟɪɴɢ ʙʟᴀᴄᴋ係確確實實嘅「檸啡」呀!😂 特別在用上自家醃製的honey candied檸檬👍🏻巧妙利用蜜糖獨特甘甜🍯中和black coffee的微微澀感值得讚嘅係咖啡飲落唔會有酸味☕️反而honey candied lemon更加吊岀咖啡香氣的確係令人驚喜之佳作!❤️ ========================== 好味指數:😋😋
〖 Coffeelin 💚西環 〗
全綠色裝潢頓化身IG打卡熱點!💕
世外桃園感覺令人身心放鬆🍃
諗緊今個weekend去邊度chill?😛
一於去西營盤一日遊啦!😎

【ᴄᴏꜰꜰᴇᴇʟɪɴ ᴀꜰꜰᴏɢᴀᴛᴏ ($62)🍧】
去Coffeelin必試嘅一定係Affogato!
Pistachio gelato口感綿延順滑☺️
Texture夠thick開心果味又非常rich!

入口溶化間滲出陣陣開心果香🌰

2021-05-30
  • Coffeelin  affogato
  • Honey  Ling  Black
2021-05-22 709 瀏覽
我喜歡尋覓個性小店,原來出家門步行30分鐘已到高街,Coffeelin 是家不乏創意的小小咖啡店。Honey Long Black 是新作,相信是帶點甜酸味的黑啡,不過今日唔想飲。Cold Brew $55冷泡咖啡色澤烏黑,適合細意品嚐,味帶酸,涼涼地透出莓子味道,現在多飲就懂了,無奶無糖的咖啡亦可口。Salami & Porchetta Pesto Panini $80Porchetta Ham, Salami Napoli, Mozzarella Cheese/Pesto, Sun Dried Tomato多款意大利三文治中這一款口感最豐富,打開可見四層餡料,包括兩款火腿、芝士、香草醬及風乾蕃茄,包身脆脆地,層次變化,甚可口。Coffeelin Affogato $62我選了金橘味的意大利雪糕,酸香出眾,倒進咖啡同吃,依然霸氣,香酸中有少許甘,口感生變化,美味。環境乾淨企理舒適,如一般咖啡店,半自助形式。

Cold Brew $55

Coffeelin Affogato $62

環境乾淨企理舒適,如一般咖啡店,半自助形式。
2021-05-22
2021-07-21 0 瀏覽
放假專程來拜訪呢間位於西營盤高街附近既一間Coffee Shop,雖然當日落住雨,但當嚟到一打開門既時候,所有厭惡感都好神奇地消失了☺️門口係以綠色做主調,一入到裡面係裝潢好清新舒服既感覺💚🌟Flat White $40🌟我都係貫徹始終,鐘意飲Flat White,多奶既咖啡😋拉花勁靚🤩大大杯夠滿足🥰店內有一個書櫃,影相打卡嘅時候,可以拎本書襯托之餘,仲增添下啲文藝氣質🤪🌟Matcha Latte $50🌟朋友就飲抺茶Latte,味道好濃抺茶味,不帶苦澀味,同奶既比例剛剛好💚🌟Original Burnt Cheesecake $45🌟Chessecake配咖啡係絕配既配搭,一啖cheesecake,一啖咖啡,完美呀😍

🌟Flat White $40🌟

🌟Matcha Latte $50🌟

• Flat White
  • Matcha Latte
2021-07-17 1 瀏覽
週日 隨意在西營盤堅尼地城一帶走走、拍照,目光突然被小店清新奪目的綠色裝潢吸引住,於是便決定進去喝杯咖啡、吃點輕食。店內座位不多,不會人擠人,還有很好拍照的角落(笑)話說回來,來嚐一下食物品質如何吧Coffeelin Affogato ($62) 以店名命名的Affogato想必是店家的招牌之一,所以想也不想就點了。Affogato是意大利語意思就是浸沒,就是把Espresso澆於gelato上享用。Gelato是Cantucci口味,比較少見些,吃下去帶點杏仁的香氣,配上微苦帶酸的espresso,兩者相得益彰,又不會搶奪對方的風頭。Truffle Mushroom Panini ($68)素來喜愛吃panini,總覺得一個好吃的panini,就是要帶點外脆內軟的口感,這個光是外表就頗夠金黃,吃著也覺得口感不錯。Homemade Brownie with Gelato ($60)感覺店家的食物質素很不錯,意猶未盡的我們,最後還點了一件布朗尼蛋糕配金橘gelato。第一次嘗試這個配搭,想不到還挺有驚喜的!金橘味gelato配上濃濃巧克力的布朗尼蛋糕,相當的refreshing,一點甜膩

店內座位不多,不會人擠人,還有很好拍照的角落(笑)

話說回來,來嚐一下食物品質如何吧

Coffeelin Affogato ($62)

Truffle Mushroom Panini ($68)

第一次嘗試這個配搭,想不到還挺有驚喜的!金橘味gelato配上濃濃巧克力的布朗尼蛋糕,相當的refreshing,一點甜膩的感覺也沒有,我們也吃得十分開懷。

這家清新的綠色小咖啡店,下次再會了

2021-07-17 4 瀏覽
早上約了朋友到大學附近辦事, 晨早流流最需要是飲杯咖啡提一提神 ~ 自從西營盤地鐵站開通後,我們九龍人過海搵食方便左好多~ 今日就去咗呢間Coffeelin cafe! 佢就喺地鐵站三分鐘路程非常之方便就腳早上十點左右,坐了幾枱客人, 客人都熱愛咖啡文化的文青人士~ 熱情嘅店員小姐們為我們推介咖啡 他們小店雖然主打咖啡,但還有其他食物的供應,他們家的包點也吸引, 一件牛角包不過$20,價錢不貴  小姐說他們的Gelato雪糕也很受歡迎!不過下次再試吧 佢地推薦下,我哋叫咗兩杯咖啡一件蛋糕 Misty forest $55,是他們的signature coffee! 是必點 必點 必點! (重要的事要講三次) 因為真係太令人難忘! 口感複雜而純正, 第一口飲起來淡淡的,入口之後回甘,再 等一陣口腔充滿果味!而其味道不太酸,也不太苦!總之就係一個平衡之中 ~聞起來陣陣朱古力嘅香氣,原來佢上面仲放咗一啲朱古力碎 Flat white $40上面的奶泡打得棉密,很細膩!拉花也很別緻,打卡一流! 咖啡味濃郁 ,早上飲非常之適合Basqu

小姐說他們的Gelato雪糕也很受歡迎!不過下次再試吧

佢地推薦下,我哋叫咗兩杯咖啡一件蛋糕

Flat white $40

Basque Burnt Cheesecake$45
 口感好滑!芝士味濃郁!推介配對黑咖啡或者cold brew 會更完美!

是小店主打食物之一,數量有限,售完即止! 我見人家說綠茶味也很正!有機會會再來試

一天美好嘅開始在coffeelin
2021-07-05 13 瀏覽
前幾日既下雨天 經過西營盤見到呢間湖水綠小店就即刻入左去hea下避下雨小店只有十個座位左右 位置不大 但周邊既攞設就令人好舒服Morning call ($60)試左小店signature之一既Morning call 加左風乾檸檬片作點綴 賣相精美 係茶同咖啡既融合 比齋啡更易入口 入口仲有淡淡既茶香同咖啡既濃香 感覺好醒神Mocha ($45)男朋友罕有地會order mocha 但結果真係唔係好岩佢口味 佢覺得朱古力味蓋過左咖啡味 可能佢本身就麻麻地mochaSalami & Porchetta Pesto Panini ($80)Panini烤到又香又脆 熱辣辣 咬落去仲發現有拉絲 火腿、芝士、腸、蕃茄乾等餡料融為一體 口感十分豐富 有驚喜Lemon cake ($21)睇落細細件 但配埋杯coffee 就岩岩好 檸檬味好岀 感覺好清新

小店只有十個座位左右 位置不大 但周邊既攞設就令人好舒服

Morning call ($60)

Morning call

Mocha ($45)

Mocha

Lemon cake ($21)

Lemon cake
2021-07-05 15 瀏覽
平日放假最鍾意捐窿捐罅打咭,揾好野食😆前排做野成日黎西營盤,經過好多靚餐廳、Cafe... 今日就黎到呢間「綠色小盒子Coffeelin」~Cafe門口以多種綠色配搭裝潢,非常eyecatching👁👁輕輕力推開度門,幻想自己去左小旅行🧳進入小店,右邊掛著一幅威尼斯的油畫,仿佛回到當年的威尼斯🥰一陣陣咖啡香氣撲鼻☕️吸引朋友仔點左杯Dirty~我就點杯我的至愛Matcha Latte🍵閒日下午坐係緣色小盒子嘆番杯~人少少,幾relax!來一份Truffle mushroom 🍄 PaniniPanini脆卜卜,黑松露磨菇好香呀!加埋芝士超好味😋 仲有必食嘅Homemade Brownie with Gelato🍨 Brownie嘅朱古力🍫味濃郁,配上清新清甜橘子🍊意大利雪糕🥰 感覺好滿足呀!朋友仔大讚橘子🍊Gelato~~ 下次要試埋其他甜品😝😝
平日放假最鍾意捐窿捐罅打咭,揾好野食😆

輕輕力推開度門,幻想自己去左小旅行🧳

進入小店,右邊掛著一幅威尼斯的油畫,仿佛回到當年的威尼斯🥰

一陣陣咖啡香氣撲鼻☕️吸引朋友仔點左杯Dirty~

我就點杯我的至愛Matcha Latte🍵

閒日下午坐係緣色小盒子嘆番杯~人少少,幾relax!

來一份Truffle mushroom 🍄 Panini
Panini脆卜卜,黑松露磨菇好香呀!加埋芝士超好味😋

朋友仔大讚橘子🍊Gelato~~ 下次要試埋其他甜品😝😝
2021-06-15
  • Truffle  Mushroom  Panini
  • Homemade  Brownie  with  Gelato
☕️一直想黎呢間coffee shop,因為鍾意佢店嘅色tone,淺綠色好refreshing;另外,就係因為ice cream time有特別味道嘅雪糕🍨首先,叫咗杯🍵Hojicha Latte☕️ 焙茶咖啡,唔係好多地方有,所以見到呢個即刻叫。配上靚靚latte art好令人開心,飲落好香,我鍾意!!另外,叫咗d人小食,Classic Porchetta & Cheese Panini 同 Croissant,整熱都好脆。之後到咗我想試嘅雪糕,有4種口味,”Kumquat” 柑桔,”Darjeeling” 紅茶,”Pistachio” 開心果,同埋 “Cantucci” 杏仁。 4個口味都好特別,自家製,唔會係出面食到。 我揀咗”Kumquat” 柑桔 配 Coffeelin Affogato 。柑桔個texture有d似sorbet,微酸,醒神啱晒夏天。

2021-06-09
  • Gelato
2021-06-24 19 瀏覽
自從上次喺Coffeelin飲完Morning Call後,一直好掛住呢度嘅咖啡,所以呢日就特登約媽咪去食Brunch。Misty Forest ($55)殼,原來呢款咖啡係Cold Brew Cocoa Husk殼茶茶底,加入一shot House Blend Espresso而成,Espresso嘅烘焙濃郁咖啡味好突出,同時加入可可嘅香氣,令espresso嘅味道層次更加豐富有深度!上次杯Morning Call就比較清新易入口,呢杯Misty Forest就比較複雜D,各有特色!Dirty ($40)媽咪鍾意飲熱奶啡,不過天氣熱佢又心思思想飲凍飲,所以就幫佢點咗一杯Dirty。凍鮮奶撞上熱espresso,我鍾意呢度嘅牛奶夠凍,既飲到牛奶嘅奶香,同時咖啡味道亦非常濃郁。Classic Porchetta & Cheese Panini($72)Panini烘得外脆內軟熟,口感帶韌度,夾住熱熔芝士及火腿,配料簡單但美味。Basque Burnt Cheesecake ($45)飲咖啡最啱配蛋糕,上次試過抹茶味巴斯克焦香芝士蛋糕,今次試下原味。巴斯克焦香芝士蛋糕做得濕潤軟滑,芝士味道

Misty Forest ($55)

Dirty ($40)

Basque Burnt Cheesecake ($45)
飲咖啡最啱配蛋糕,上次試過抹茶味巴斯克焦香芝士蛋糕,今次試下原味。巴斯克焦香芝士蛋糕做得濕潤軟滑,芝士味道香濃,如果可以用上新鮮呍呢拿籽,味道及香氣會更加提升呢!
2021-06-23 20 瀏覽
我習慣每日飲一杯咖啡,平日沒什麼要求,只要是真正咖啡唔太差就可以,少奶少糖,提一提神,個胃有些食物,一天的開始,周末唔使趕上班,可以搵些精品咖啡店慢慢嘆,高街一帶有唔少,當中我幾喜歡 Coffeelin,不時有新作,今日我飲檸啡。Honey Long Black 是現代名勁好多,我哋以前在茶餐廳叫檸啡,材料上乘得多,檸檬三大片用蜜糖,酸酸甘甘咁嘅味,杯底有蜜糖,攪勻之後都唔算甜,這個組合沒有蓋過咖啡本身的香味,唔太酸,反而帶出果實香,咖啡香味俱全,我認為幾好。晨早吃得不多,檸檬蛋糕,様靚小巧,檸檬味強,好食,檸檬更加強化了蛋糕的奶味,我對奶味非常敏感。同伴飲Matcha Latte,拉花靚,佢飲得斯文,飲到未拉花仲喺度。亦吃了 Salami & Porchetta Panini,芝香配沙美腸及火腿,麵包烤至脆薄,做得好。個性店子,十個八個位,舒服的。