2024-03-30 51 瀏覽
2/5眼鏡女仔木口木面,唧都唔識笑咁。食物味道正常,選擇唔多。熱朱古力好似水咁。Girl with glasses looks like we pissed her off? Not smiling at all to customers. Food was okay, not much choice. Portion could be a little more generous for the price. Hot chocolate tasted like water.
2/5
眼鏡女仔木口木面,唧都唔識笑咁。

食物味道正常,選擇唔多。熱朱古力好似水咁。

2023-12-02 569 瀏覽
圖片同食物完全唔同,個三文治比張相細咗一半,味道都算ok,但係食完仲係好肚餓。叫咗杯earl grey,個茶壺望落好大,但係其實volume可能比益力多仲細杯好處可能淨係得個staff幫你裝多一次熱水113蚊淨係得一塊三文治,同一細壺earl grey,仲有一杯long black下次都唔會再嚟啦真係超級肚餓最好笑係10點落單嘅時候淨係得可以再整多一份三文治,所以每日究竟可以買幾多份真係令人好疑惑真係好失望囉,今日全程都成面問號
圖片同食物完全唔同,個三文治比張相細咗一半
,味道都算ok,但係食完仲係好肚餓。
好處可能淨係得個staff幫你裝多一次熱水
下次都唔會再嚟啦
真係超級肚餓
真係好失望囉,今日全程都成面問號
2023-11-18
早餐
  • sorry無
2023-11-08 493 瀏覽
在openrice找到這間cafe, 專程從黃竹坑過來試試。 有combo set 讓我非常喜歡, 因為不用獨立購買而且價錢合理, 質素又非常ok。Latte好味 + 羅勒葉三文治好新鮮
Came here for a better proper coffee after been to the other restaurant (not just coffee which was insane). Here is so much better, even if it’s not a spacious cafe, but with enough space and good design of combining with high tables and bench for a quick drink or bite while waiting for someone. Love the food, had a hot flat white which is so satisfying, also the girl (one of the barista) was so friendly and professional in food & drink recommendation. We had a great time there and saw 2 lovely puppies from another customer , my kid was so happy playing with them and people were all friendly and nice, he was also so happy with the Nutella gelato which was also very recommended !

Would love to come again for a casual brunch with friends or family next time, highly recommend it to anyone who fancies a nice and chill cozy cafe with high quality of food and service!
2023-09-30
$65 (其他)
  • Gelato
  • Flat White
2023-09-05 466 瀏覽
西營盤的街道充滿文藝氣息,今次到西營盤嘅Coffeelin食靚靚brunch,有個套餐叫Italian Combo,任何Italian sandwich/ Italian toastie,加$25可以加杯飲品!$80 有即整toastie 同手沖咖啡,性價比高!.🥪Italian toastie:GalliaToastie係即叫即整,等左一陣先送到,外面的麵包烤到金黃色,包埋火腿(Jambon)、Fontino芝士、蕃茄同Tartar醬,色香味俱全!食落都好好食,Tartar醬、蕃茄的微酸中和左火腿、芝士的油膩感,推薦💓!.☕️Mocha (Hot)Mocha都係即叫即沖,拉花好靚,又係令人賞心悅目!飲落偏苦、微甜,咖啡味香!.🍵 Hojicha Latte (cold)唔想飲咖啡,餐廳都有提供無咖啡因飲品。Hojicha 即焙茶,用焙茶加奶,飲落有焙茶的苦同茶香,整體都唔錯。

西營盤的街道充滿文藝氣息,
今次到西營盤嘅Coffeelin食靚靚brunch,
有個套餐叫Italian Combo,
加$25可以加杯飲品!
$80 有即整toastie 同手沖咖啡,性價比高!
🥪Italian toastie:Gallia
Toastie係即叫即整,等左一陣先送到,
外面的麵包烤到金黃色,
色香味俱全!
食落都好好食,
Tartar醬、蕃茄的微酸中和左火腿、芝士的油膩感,
推薦💓!

☕️Mocha (Hot)
Mocha都係即叫即沖,
拉花好靚,又係令人賞心悅目!
飲落偏苦、微甜,咖啡味香!

🍵 Hojicha Latte (cold)
唔想飲咖啡,餐廳都有提供無咖啡因飲品。
Hojicha 即焙茶,
用焙茶加奶,
飲落有焙茶的苦同茶香,整體都唔錯。

那天很晚才出門 就想要喝杯咖啡☕️提提神再吃個小東西 等吃晚點的晚餐隨便逛逛 愈走愈上 走到高街一家咖啡廳☕️(是之前去過跑馬地COFFEELIN 的分店(不過我也是第一次☝️ 在COFFEELIN 中喝咖啡☕️哈哈哈MOCHA (ICED) $50夏天喝一杯冰咖啡☕️真的是一個享受 坐在室內慢慢呷咖啡☕️他們這杯即便是ICED 的口感還是厚厚的~ 咖啡☕️非常濃郁有那種咖啡☕️苦感 可是又不會澀 喝起來就會直接掉進去咖啡☕️𥚃頭 浮潛在咖啡的時光𥚃頭Match Basque Burnt Cheesecake $50他們的巴斯克乳酪蛋糕偏紮實的 卻又不會過於硬要用力咬的那種而且有點微黏 不會粉粉 散成一遍 抹茶🍵味存在 卻不會過於苦澀和乳酪蛋糕混合的剛好 兩者味道都有 不過兩者又不會搶風頭要成為主角握手🤝共同存在一般 而烤焦的那層微苦 和主體合起來 就OK 了~他們還有三文治🥪跟GELATO (朋友「他們的GELATO 滿好吃的~」EM~~有機會經過可以再去試試看😌(對耶他們是PET-FRIENDLY 的~ 帶小狗🐶散心的時候經過 可以TRY TRY~
那天很晚才出門 就想要喝杯咖啡☕️提提神
再吃個小東西 等吃晚點的晚餐

隨便逛逛 愈走愈上 走到高街一家咖啡廳☕️
(是之前去過跑馬地COFFEELIN 的分店
MOCHA (ICED)
MOCHA (ICED) $50

夏天喝一杯冰咖啡☕️真的是一個享受 坐在室內慢慢呷咖啡☕️
有那種咖啡☕️苦感 可是又不會澀
喝起來就會直接掉進去咖啡☕️𥚃頭 浮潛在咖啡的時光𥚃頭
Match Basque Burnt Cheesecake

他們的巴斯克乳酪蛋糕偏紮實的 卻又不會過於硬要用力咬的那種

EM~~有機會經過可以再去試試看😌
2023-07-10
MOCHA (ICED)
  • MOCHA
2023-02-17 1042 瀏覽
要了cappuccino and Gallia (係佢一種三文治既名,我都唔知咩language🙊🙊)咖啡係屬於大杯好味果隻,個拉花都好靚❤️三文治黎講,我個人口味問題,我就走左芝士,如果唔係就會再厚身啲因為佢地wrap好先入焗爐,之後先壓實切半,所以成份三文治好實淨好好拎不過要提醒大家食快啲以保持最佳狀態,因為好快凍,凍左啲芝士就會癡埋一舊,我就麻麻地所以走芝,如圖示,佢地落ham好足料,食落真係大滿足👍
咖啡係屬於大杯好味果隻,個拉花都好靚❤️
2022-11-27 743 瀏覽
去開西環經過見到一間好有格調嘅cafe,不止任何位置都可以打卡,而且佢係動物友善,可以帶主子去chill~Rhino coffee X raspberry gelato $68Canarino X lemon honey gelato $68兩杯都係Secret Menu黎,底層都有tonic,但一杯咖啡一杯香片,分開飲同3樣混埋一齊飲係兩個層次。咖啡中帶點茶味同果味,雪糕酸味亦被香片中和左!Lemon cake $21本身以為係普通檸檬味 cheese cake,上桌後驚喜發現係熱!外脆內軟質感,配檸檬&蛋香味濃。下次會試埋brownie + gelato!風乾火腿配軟芝士佐松露油 $78松露味重,啖啖肉,好清楚地睇到幾足料!用軟芝士代替溶芝士,令成個味道同口感升華!性價比高,環境文青,係約會/小聚首選💜🥢Coffelin (高街) (西環)📍 西環西營盤高街99號地下3號舖

Lemon cake $21
風乾火腿配軟芝士佐松露油 $78
性價比高,環境文青,係約會/小聚首選💜

🥢Coffelin (高街) (西環)
📍 西環西營盤高街99號地下3號舖
2022-11-18 514 瀏覽
同阿媽去完買海味之後,深度遊下西營盤,去食個小小嘅下午茶,咖啡加三文治,最啱我個港女阿媽去打卡。我就揀咗火腿佐雞肝醬三文治,嚟到嘅時候火腿係爆滿,揸上香濃嘅雞肝醬令到成個三文治錦上添花,加埋個brie cheese 令到成個口感同層次都好豐富。而媽咪就揀咗風乾火腿配黑松露油加軟芝士,呢個都好驚喜,風乾火腿配埋火箭菜已經好夾,仲有一舊厚切嘅芝士,另外亦都見到職員炮製嘅過程,連個包嘅表面都係香脆嘅。三文治可以加$25有野飲當一個Combo咁嗌,我同媽咪就一人嗌咗一杯凍同熱嘅Mocha,咖啡豆係甘香嗰隻,亦都唔會好甜,咖啡既拉花花,打嘅奶亦都相當之有水準。下次唔係特登經過,都要專登過嚟食。
2022-11-09
2022-11-17 315 瀏覽
型意大利風格的餐廳,裝修格調舒適宜人,環境相當不錯店內也有十多個堂食座位,裝修風枱貫徹原來兩店以墨綠色配搭大膽鮮明的橙色餐廳內有小燈泡裝飾,富有格調。TOASTIE 多士烘到有坑,好鬆脆,多士有滿滿芝士,香夾住火腿芝士同埋蕃茄,輕輕烤過嘅toast入邊有火腿羅勒醬芝士 Ice Matcha latte 有淡淡抹茶香,咖啡香而不苦不酸,牛奶味濃滑又香甜,但並未有遮蓋抹茶嘅味道,咖啡豆的甘苦及酸度取得平衡,奶香順滑Hot latte 熱咖啡微酸,帶有果香,適合我這些長時間失眠人士不習慣飲咖啡的人應該很易接受。味道很有層次感。
型意大利風格的餐廳,裝修格調舒適宜人,環境相當不錯
店內也有十多個堂食座位,裝修風枱貫徹原來兩店
以墨綠色配搭大膽鮮明的橙色餐廳內有小燈泡裝飾,富有格調。

2022-10-30 258 瀏覽
平日來到西環這個滿有古蹟的地方閒遊,在小店喝個咖啡吃個三文治小休一下真是不錯~🥪Gallia 火腿配梵提娜芝士多士三文治白麵包烘得香脆鬆軟夾著軟軟的火腿肉,芝士味濃,再配上香草和蕃茄整個三文治趁熱吃下去口感外脆內軟,令人想一口一口的繼續想吃下去🥪Alba風乾火腿配軟芝士佐松露油法包三文治同樣是火腿三文治,風乾火腿會比較偏鹹,而法包會比白麵包較有口感,感覺相對實在有咬口而且飽足感較大,淡淡的松露油香加上軟軟的芝士,蕃茄和火箭菜,味道豐富!雖然兩款都是火腿三文治,但味道和口感都大不同!🫖由於下午茶時間來到,沒有喝咖啡,又想喝點清淡的,就挑了熱茶longan buckwheat tea,味道較為特別帶點澀味的麥茶🍨最後最後,以甜品作結小小咖啡店竟然有gelato所以一定要吃吃看!選了黑白芝麻味&開心果味雪糕口感很香滑!黑白芝麻味芝麻香很濃!開心果味也是不錯,這兩個口味一起吃的話,開心果味道會相對沒那麼濃整體食物味道不錯,走到累,來小休一下也是不錯的選擇

🥪Gallia
火腿配梵提娜芝士多士三文治
白麵包烘得香脆鬆軟
夾著軟軟的火腿肉,芝士味濃,再配上香草和蕃茄

🥪Alba
風乾火腿配軟芝士佐松露油法包三文治

雖然兩款都是火腿三文治,但味道和口感都大不同!

🫖由於下午茶時間來到,沒有

🍨最後最後,以甜品作結
小小咖啡店竟然有gelato
所以一定要吃吃看!
選了黑白芝麻味&開心果味
雪糕口感很香滑!

整體食物味道不錯,走到累,來小休一下也是不錯的選擇
  • Gelato
2022-10-22 129 瀏覽
今日放假專程來食下這間cafe,位於高街在救恩堂對面,十分有意境,cafe樓底很高,兩個店員親自烘烤三文治,沖咖啡, 點了兩款三文治,兩款麵包皮都不同,Tridente風乾火腿茄子用上特別的布拉客芝士,芝士加熱後溶後配搭上羅勒醬味道十分濃郁,風乾茄子食上口很健康 另一款Riva,有火腿布里芝士,配上雞乾肉醬,這款是用上法式麵包,烘後比較外脆內軟,雞乾肉醬加上火腿芝士,咸味剛好, 行上來熱當然點了杯凍MatchaLatte,焙茶味很濃郁,茶香味可以口腔內逗留很長時間另外點了熱Classic Chocolate,熱的可以拉花,店員手藝很好,朱古力豆味也是十分濃口,所以在旁邊都買了其他咖啡豆可以回家自己沖嚐試其他味道 甜品方面,基本的Tiramisu是必點之選,香濃的咖啡酒和軟滑芝士,十分滿足Lemon cake亦很香檸檬香味,不太甜,很清新 最後點了球Honey Lemon雪糕球,口感很順滑,蜜糖檸檬味道很配搭,而且不容易溶化,慢慢吃完全不怕

2022-10-20 1879 瀏覽
Tuscany Combo $68個包烘得好脆,入面有黑松露醬、蘑菇配巴馬臣芝士🧀 三文治用法包製作,烘烤到外脆內軟,配埋黑松露醬蘑菇,鹹香味好吸引,食到停唔到口🤩Gallia Combo $55一個中間夾著大量火腿配梵提娜芝士包,配埋香草、蕃茄、生菜已經好好食🤩 口感豐富,不太鹹~ 值得一讚嘅係佢每日都係使用新鮮出爐法包,great 🤤Lemon Cake $21食完個包食返個甜品啱啱好😇細細件,檸檬味好岀🍋 食落好清新,必食!!☕️Hojicha Latte (+$25)焙茶味很濃郁,奶香亦突出♥️口感細滑,甜度適中,正😄Canarino 佢係由冷泡香片、tonic、Gelato 調配而成🍾佢係用左意大利Gelato🇮🇹製作天然,不使用任何人工香精,更加健康👍🏻今次呢個雪糕係蜜糖檸檬味,味道好清新,成杯野好fresh ,啱晒用嚟消暑解渴💦總括而言 (5個🤎係最高)好味指數 : 🤎🤎🤎🤎🤍服務態度 : 🤎🤎🤎🤎🤎環境打卡 : 🤎🤎🤎🤎🤍📍Coffeelin SW🏢西環西營盤高街99號地下3號舖🕗星期一至日 08:00 - 18:00
Tuscany Combo $68

Gallia Combo $55

Lemon Cake $21

☕️Hojicha Latte (+$25)
焙茶味很濃郁,奶香亦突出♥️口感細滑,甜度適中,正😄

Canarino

總括而言 (5個🤎係最高)
好味指數 : 🤎🤎🤎🤎🤍
服務態度 : 🤎🤎🤎🤎🤎
環境打卡 : 🤎🤎🤎🤎🤍

📍Coffeelin SW
🏢西環西營盤高街99號地下3號舖
🕗星期一至日 08:00 - 18:00
2022-10-09
2022-10-20 92 瀏覽
今朝起了個大早, 約了朋友談事情,先吃早餐,地點選在他家附近的咖啡店。咖啡店是以綠色為基調,看著舒服拍照也很美。我挻喜歡他們的意式三文治, 今次就選了Riva及Tuscany, 配兩杯Flat White。咖啡店內設有一個小書櫃, 有些咖啡發Gelato 相關書籍,有興趣也可以拿來看看。Riva是火腿佐雞肝醬配布里芝士,所以味道比較濃郁豐富,意式包外脆內軟,非常好吃。Tuscany是黑松露磨菇配巴馬臣芝士,但芝士味道不強烈,是比較輕盈的味道。咖啡拉了可愛的羊頭圖案,入口幼滑,咖啡跟奶味平衡。喝著好啡,吃著美味,這樣的心情談事情真的很愉悅,也談的很有效率耶。臨走時朋友還想吃一個Gelato, 看起來很美味,不過我太飽了,就留待下次吧。

2022-10-18
早餐
  • Riva
  • Flat White
2022-10-18 1269 瀏覽
襯著秋意盎然的天氣就在西營盤附近散散步,在這邊逛累了便找了間咖啡店喝點東西休息一下。Coffeelin 靜靜地佇立在高街一隅,店面以綠色為主調,推門而入,裡面的氣氛悠然且舒服,可以靜靜地享受不被打擾的時光🔸Galli點了一份Italian Toastie,是火腿配Fontina芝士,裡面加了番茄令味道更清新。多士烤成格網紋的賣相令人食慾大增,暖暖又酥脆的口感很棒😋🔹Matcha Latte 🍵這裡有Italian Combo套餐,叫一份sandwich/ toastie +$25 就有一杯飲品,性價比不俗。我點了杯Matcha Latte,沒想到還有可愛的拉花💓 抹茶濃醇順口,甘香而且留有餘韻🔸Gelato 🍨 這裡的Gelato也很有名,我在桂花、栗子和開心果這三個口味中徘徊,最後選了屬於秋天的Chestnut 🌰 果然沒讓人失望,大大杯而且口感幼滑,濃郁的栗子香氣,真的很好吃呢,下次要再來試試其他味道~

Italian Combo

🔸Galli