2020-03-07 1010 瀏覽
📍 Coffee masters 💛💛💛💛黃色經濟圈💛💛💛💛不完美 要改善 今日黎到長沙灣尋找隱世cafe。黎到呢間小店。佢既裝飾好有心思,給人一種慵懶既感覺,氣氛幾適合慢活既態度。-Ice drip coffee $50 店員話係用Ethiopia coffee,唔會好fruity。入口有d普通,唔夠濃郁,亦冇乜回甘,$50既話會覺得有少少overpriced。-latte味道都算可以接受,咖啡豆唔會感到太酸,唔會太甜。latte價錢唔貴,合理價錢。-好難得可以喺市區可以有間咁好feel嘅咖啡店,值得再去慢活下。-地址: 深水埗欽州街74A號地下3號舖
📍 Coffee masters

💛💛💛💛黃色經濟圈
💛💛💛💛不完美 要改善
Ice drip coffee $50

latte

地址: 深水埗欽州街74A號地下3號舖
2020-03-01 663 瀏覽
呢間係一間打卡一流,但食物質素一般嘅cafe🍴。本身想叫蛋糕同牛角酥但係咁岩未有😢我哋去啲時候冇冷氣,食到身水身汗!1️⃣英式鬆餅(2件)配果醬忌廉 $35鬆餅牛油🧈香味略嫌唔夠濃郁。我就鐘意混醬(唔係混x呀😈),點藍莓醬同忌廉落英式鬆餅度,味道都冇太大分別。🙆🏻‍♀️美味指數:6.55/102️⃣牛油果蟹柳多士 $58呢個要每一樣都要分開食,唔可以一次過食,因為一拎上手就比較鬆散。牛油果🥑份量唔算多同埋冇咩味可能有少少生,蟹柳同沙律菜幾有咬口。多士就冇咩特別。🙆🏻‍♀️美味指數:6.55/103️⃣Cinnamon Latte $44玉桂味聞落去就香啲,但係飲落去味道就比較淡。🙆🏻‍♀️美味指數:6.66/104️⃣Mocha $44呢個嘅朱古力味🍫同埋奶味都比較淡。🙆🏻‍♀️美味指數:6.25/10💡整體來講,環境唔錯,食物質素普普通通。COFFEE matters 地址🐾:深水埗基隆街170號地舖
[深水埗~COFFEE matters]
1️⃣英式鬆餅(2件)配果醬忌廉 $35
🙆🏻‍♀️美味指數:6.55/10
2️⃣牛油果蟹柳多士 $58
🙆🏻‍♀️美味指數:6.55/10
3️⃣Cinnamon Latte $44
玉桂味聞落去就香啲,但係飲落去味道就比較淡。
🙆🏻‍♀️美味指數:6.66/10
4️⃣Mocha $44
呢個嘅朱古力味🍫同埋奶味都比較淡。
🙆🏻‍♀️美味指數:6.25/10
💡整體來講,環境唔錯,食物質素普普通通。
COFFEE matters
地址🐾:深水埗基隆街170號地舖
2020-03-01 386 瀏覽
今日一男一女睇舖,女嘅負責收銀落單,木面,男嘅沖咖啡悠哉悠哉咁。見佢幫個客手沖,沖完唔夠重,竟然直接加水落咖啡壺。之後兩個整下呢樣整下嗰樣行嚟行去,然後先整杯expresso畀另一個客。個女嘅不停聊佢傾偈吹水,個男嘅又吹埋一份。感覺上d嘢都係hea做,唔覺得佢哋係serve緊客人。我睇食評唔錯先嚟,可能今日唔同人睇舖。同埋應該唔少人係因為佢哋門口放咗文宣先幫襯。但佢哋一d待客之道都冇,冇熱誠,冇活力,冇責任感。其實total都係得嗰4枱客,兩枱得1個人,咁都可以漏咗我張單。我要佢哋退錢即走。唔值得花錢响佢哋兩個度。
2020-02-17 429 瀏覽
呢度嘅咖啡除左普通之外,可以揀深/淺烘焙嘅咖啡豆。我要左杯熱Hazelnut Latte 揀左深烘焙,少左啲hazelnut嘅甜味但咖啡個香味多左,個人幾中意。值得一提係兩位咖啡師(定年輕老闆?)都好有禮貌,令人好享受喺店內嘅時光

2K
2020-01-20 696 瀏覽
沒想到在 深水埗-基隆街角,竟然隱藏著這種有個性的咖啡店 Coffee Matters , 最重要的 , 是一間 「良心小店」💛 ~餐廳的裝修簡潔 , 有所謂的 "文青風" , 即是在70年代所謂的 "書卷氣" , 氣氛夠 chill ~Menu ~Ice drip 冰滴咖啡 $50 : 店員稱 , 是使用 阿塞俄比亞豆 , 深烘焙的味道,沉鬱幽香 , 酸度不高 , 入口濃郁帶回甘 , 適合慢慢享受 , 越飲越有味道 ~深深體會到 , It's coffee that matters ~餐廳設有最低消費 , 人均 $35 ~本篇完 ~
最重要的 , 是一間 「良心小店」💛 ~

Menu ~

餐廳設有最低消費 , 人均 $35 ~

本篇完 ~
2020-01-05 401 瀏覽
深水埗內街轉角地舖,位置清靜,光線充足,門外有座位。佈置簡潔,坐得舒服,吧枱那邊卻很有心思,小擺設、花葉、小書誌、匙叉杯碟。咖啡好飲,蛋糕好食,亦有其他甜品、多士沙律等等。
2019-12-05 582 瀏覽
啱啱星期二,見幾好天氣,咁就緊係要運動一下啦,我就住葵涌嗰邊嘅,咁就自然踩下去小欖嗰邊嘅青山公路啦。踩完,見仲有大把時間,咁就踩出去深水埗,見下啲老友吹下水咁。出到去,吹咗一陣,見有啲口乾,想飲下嘢,醒起之前見到有間咖啡店喺附近,咁不如去飲杯咖啡啦。去到咖啡店,好開心,因為我要泊單車,見佢門口有座位可以坐,就咩都唔諗,一於嘆杯先,咁我就叫咗杯凍嘅美式咖啡慢慢嘆。味道真係唔錯,唔會太甜,咖啡又夠味,啱哂我口味,價錢又唔貴,合理價錢。好難得可以喺市區可以有間咁好feel嘅咖啡店,值得再去。
好難得可以喺市區可以有間咁好feel嘅咖啡店,值得再去。
2019-12-03
2019-10-08 914 瀏覽
[📍香港篇🇭🇰] 燕麥奶綠茶[📍Hong Kong🇭🇰] Green Tea Oat Milk Latte有時香港地想搵個人少少靜靜地hea既地方實在不易~今次俾我搵到位於深水埗區既一間coffee shop☕好文青der~~座位雖然唔多,不過環境好舒適😆😆除左有咖啡、茶等飲品,仲會有沙律、muffin等食物😙😙 今次呢杯燕麥奶綠茶 (~$45 實際價錢忘了)雖然飲落一定冇鮮奶咁滑,不過都勿有一番味道☺都係一個鮮奶以外既好選擇🤩綠茶味亦好香😌😌不過要留意營業時間只會去到7:30🙂
[📍香港篇🇭🇰] 燕麥奶綠茶
在長沙灣裡面 無意間被發現這小店🤔🤔等待人的時間最好嘆一杯飲品 休息一會兒小店的裝修挻簡約風格 店鋪雖然不太大但坐位坐得挻舒服 咖啡選擇也有不少☕🥳🥳不過坐位真的有限 只有十多個坐位而已·焦糖咖啡 HKD$44咖啡杯挻漂亮 有點保暖的功效 又有美美噠拉花很喜歡心型的拉花 味道不會太甜剛剛好挻不錯咖啡豆不會感到太酸 飲了過後挻醒神又飽肚不過要少人來就要工作日吧 周未應該會多人雖然小店地方偏僻 但應該也有人經過會買

在長沙灣裡面 無意間被發現這小店🤔🤔

咖啡豆不會感到太酸 飲了過後挻醒神又飽肚[悠闲]

不過要少人來就要工作日吧 周未應該會多人
雖然小店地方偏僻 但應該也有人經過會買
2019-09-05
大部份人說起深水埗都只會覺得這是一個老區,但在一帶布料/絲帶/鈕扣的老店之間,卻藏著這一間小咖啡店。閑日11點來到,剛剛碰上他們開門,只有我一個人!小店的裝飾很有心思,給人一種懶洋洋的舒服感覺,氣氛與深水埗這老區挺夾的。感覺很像台灣的小咖啡店,給人一種香港久違的慢活的生活態度。( 反而現在有很多所謂文青咖啡店,其實就是淘寶所謂的小清新風。)肉桂拿鐵咖啡很細滑,略淡。玉桂粉的份量拿捏得剛剛好,而且很香。如果喜歡濃咖啡的朋友,建議你再加一個shot。杯子也很好看。以後有機會再到深水埗的話,一定會再去試試其他咖啡。

閑日11點來到,剛剛碰上他們開門,只有我一個人!

感覺很像台灣的小咖啡店,給人一種香港久違的慢活的生活態度。

肉桂拿鐵

咖啡很細滑,略淡。玉桂粉的份量拿捏得剛剛好,而且很香

如果喜歡濃咖啡的朋友,建議你再加一個shot。

杯子也很好看。

以後有機會再到深水埗的話,一定會再去試試其他咖啡。
2019-09-21 342 瀏覽
因附近有展覽睇,睇完想搵個地方坐下休息...咖啡...叫左 ice drip...等左超耐先上!!!!!!隻豆非常普通!!!! 什至有點唔新鮮!!!!!!!!!!味道 just average, even poorer than average......坐得唔舒服.....服務等於無.....一間cafe應有嘅體驗....一樣都delive得唔好.......但係價錢貴到不可理喻!!!!!!!!!又一間扮哂嘢追潮流偽cafe 🤷🏽‍♂️!!!!!!!!!No next time, bye bye!!
因附近有展覽睇,
睇完想搵個地方坐下休息...
咖啡...叫左 ice drip...
等左超耐先上!!!!!!
隻豆非常普通!!!! 什至有點唔新鮮!!!!!!!!!!
坐得唔舒服.....
服務等於無.....
一間cafe應有嘅體驗....
一樣都delive得唔好.......
但係價錢貴到不可理喻!!!!!!!!!
又一間扮哂嘢追潮流偽cafe 🤷🏽‍♂️!!!!!!!!!
No next time, bye bye!!
2019-05-28 980 瀏覽
本身喺深水埗行嚟行去,就想用電腦做下公司啲嘢。周圍搵都搵唔到wi-fi。話時話,深水埗居然連starbucks,Pacific coffee有冇。所以喺呢個地區做有wi-fi嘅咖啡室都應該好有市場。呢間咖啡室冇wi-fi嘅,但冇辦法我唯有用電話data佢做公司啲嘢。 間咖啡室嘅客人都幾有文化同質素,講嘢唔會好大聲,大家都好安靜,而且有禮貌。呢一點一定好過starbucks,而家starbucks都好多大媽。。。 冷氣啱啱好,坐得好舒服個人可以好專注,好啱要做啲專注嘅tasks.下面係杯咖啡我叫咗hazelnut latte, 個hazelnut可以畀多一shot, 個味太淡。 通常會揀焦糖,hazelnut呀嗰種人都係重口味, 就係為咗嗰種味先飲呢杯。所以呢個味一定要滿足到。杯咖啡我畀7分。佢鋪頭外面有張長凳,鍾意坐喺舖頭外面嘅人可以攞住咖啡睇街景。我覺得呢樣嘢幾好我好鍾意,好有休閒嘅感覺。舖頭入面就係咁,客人都比較後生,比較有文化同安靜。 呢一點我都好鍾意。 IMG:1]其實可以考慮買一個usb路由器,最平嘅百零蚊都有一個。 插落電腦度,部電腦就會識得自己放wi-fi,又可以自定密碼

IMG:1]
其實可以考慮買一個usb路由器,最平嘅百零蚊都有一個。 插落電腦度,部電腦就會識得自己放wi-fi,又可以自定密碼。咁樣成間舖頭所有客都用到,冇限幾多人。
諗諗佢。
2019-05-20 460 瀏覽
I like the environment. Basically it’s all white. Very comfortable. Quiet place. It’s just nice when you need a quiet place to relax and have a cup of coffee ☕️
2019-05-20
原來全香港有200幾間咖啡店可以喝到 Oatly燕麥奶,這個數字還未計幾間大型連鎖咖啡店,即是梗有一間在左近的意思。上禮拜行去巴士站搭車去紅館的路上,發現沒見過的咖啡店,所以那天沒事就去坐一下,畢竟我都係一個文青系的深水埗街坊。咖啡店就在我家附近,隔壁不是車房就是皮革店,裝修型格的新店看起來很突出。入面座位不多,平地的大概十個以內,也有一些吧檯座位。我喜歡店內的紙皮石地磚,老香港情懷,跟我外婆家的一地磚一樣。這裡的咖啡可以轉植物奶,不過植物奶一般比較難拉花,別太為難咖啡師。除了咖啡之外,這裡也提供簡單的早餐食物,如牛角酥或沙律等。玻璃櫃內也有一些烘焙小點心,口痕可以選一兩款吃吃看,配英式鬆餅的果醬也是店家自製的呢。大面積的鐵窗除了好看之外,也讓很多陽光進店內,感覺很舒適。小小的街坊咖啡店竟然有炒豆機啊。 // Latte HK$42 (+HK$5 轉Oatly)店內有深淺焙咖啡豆可以揀,深焙對我來說有點兒over,也可能是燕麥奶始終較淡的關係。下次或者可以試試淺焙。

入面座位不多,平地的大概十個以內,也有一些吧檯座位。

大面積的鐵窗除了好看之外,也讓很多陽光進店內,感覺很舒適。

小小的街坊咖啡店竟然有炒豆機啊。

// Latte HK$42 (+HK$5 轉Oatly)

2019-04-14 583 瀏覽
今日下午自己去了這間位於深水埗的coffee shop飲咖啡。Coffee shop門口以灰白色為調,出面門口有座位,可以比吸煙人士使用。入面環境比較暗,有些像復古懷舊的感覺,有bar 枱丶二人同四人枱,還有一些坐梳化的位置。點了一杯latte$42(熱)同一個牛角酥$22。價錢偏貴。Latte咖啡偏酸,濃濃的咖啡味,不偏奶味不濃,飲起來太酸,奶味不夠濃郁。牛角酥甜甜的朱古力味道,而且外層脆口,內層鬆化。可以享受一個寧靜悠閒時光,不過咖啡不是太出色,而麵包就不錯。

Latte
Latte

牛角酥
甜甜的朱古力味道,而且外層脆口,內層鬆化。

Latte+牛角酥

2019-04-14