😋味道:8.5/10🗣服務:6/10🏡環境:7/10🤩特色:7/10💵人均:$50-90💰性價比:7/10👍🏻推薦度:7/10.🐼呢間深水埗cafe好似喺到好耐🤣行懷舊簡約風 裝修幾有特色 網上都見到好多人打卡✨Cafe唔算大 我係非繁忙時間5-6點去都要等位 如果想喺出面個位打卡就真係要揀時間去🥺同埋留意cafe冇wifi‼️已經有兩個朋友同我講過諗住去做嘢但去到先知冇wifi🥲嘢飲味道都唔錯 仲有小食同甜品~🥹小分享一則 做foodie有時真係好尷尬好樣衰 為咗影靚相要去到好盡🥺見大家都係將咖啡擺喺張凳度影我又有樣學樣😫但就要企起身 又要將杯滿滿嘅咖啡搬嚟搬去🤦🏻‍♀️影左幾張 店員就阻止左我話會阻到人😔所以 靚相得嚟不易😭😭😭.🍵Matcha Latte $44 (9/10)欣賞cafe有心思 抹茶會專登配綠色杯碟haha好靚🥳呢度嘅matcha latte好特別 同其他嘅唔似😯甜度適中 抹茶香得嚟又唔係好苦 鮮奶雖然都一樣用meji 但係打到起泡嘅 所以奶味會更出😋飲落唔同一般嘅鮮奶咁滑 但味道好出 味道層次豐富🤩☕️Mocha $44 (8/10)呢度嘅拉花幾靚😍配埋杯碟真係好啱打
😋味道:8.5/10
🗣服務:6/10
🏡環境:7/10
🤩特色:7/10
💵人均:$50-90
💰性價比:7/10
👍🏻推薦度:7/10

🍵Matcha Latte $44 (9/10)
欣賞cafe有心思 抹茶會專登配綠色杯碟haha好靚🥳
鮮奶雖然都一樣用meji
但係打到起泡嘅 所以奶味會更出😋
飲落唔同一般嘅鮮奶咁滑 但味道好出
味道層次豐富🤩

☕️Mocha $44 (8/10)
呢度嘅拉花幾靚😍配埋杯碟真係好啱打✨
有陣陣朱古力味又唔會蓋過咖啡香😌
飲完會有餘香 而且口感順滑
仲有上面層泡好綿密😋
2022-05-26 169 瀏覽
再次嚟到深水埗,因為上次發現深水埗真係好多cafe,今次我就試呢間 coffee matters鋪頭行簡約文青風,比人感覺好鄰居feel牛油果沙律 $54 + Ice Cappuccino $44:我特別鐘意個沙律,醋 同 黑椒嘅份量控制得幾好,由其車厘茄好甜👍🏻

鋪頭行簡約文青風,比人感覺好鄰居feel

2022-05-26
未試過飲杯咁難飲的latte 一啖都飲唔落Over苦澀 口感鞋 喉嚨覺得那 會即刻反胃感覺應該係冇tone好機服務態度差只叫咗一杯 等了20 分鐘去過很多間咖啡店飲咖啡自己也會沖咖啡未試過飲杯咁難入口的同佢講可否換一杯or 有否解決方法或者沖一杯你平時最拿手最好飲嘅俾我佢竟然回答這杯就係佢最拿手🤣 對這位咖啡師的專業我真係無話可說店員拒絕解決 希望老闆可解釋一下他還說貨物出門 恕不退換 我好認真咁評論同希望有解決方法 估唔到係咁嘅回覆 飲咗一啖飲唔落 所以我真係成杯還返俾佢就離開了 一間餐廳或者咖啡室會這樣說話嗎?如果我去到一間餐廳覺得食物唔啱口味 我諗廚師都會諗辦法吧解決吧?
未試過飲杯咁難飲的latte 一啖都飲唔落

或者沖一杯你平時最拿手最好飲嘅俾我

店員拒絕解決 希望老闆可解釋一下
他還說貨物出門 恕不退換

Latte
【懷舊港式FEEL💛 深水埗文青珈琲店💛】推薦程度:●●●●●抵食程度:●●●◐○———🍫 Iced Rich Chocolate|$46被懷念港式嘅紙皮石地板吸引咗,所以入去同朋友坐咗陣,各自叫咗杯飲品。朱古力嚟到覺得份量偏少,但入口非常濃郁,童叟無欺🌟 每啖都好漿口,可可味香濃而不偏甜偏苦,恰到好處,有驚喜🌟☕️ Iced Mocha|$46朱古力蓋過咗咖啡味,對於唔愛好咖啡味苦味嘅朋友嚟講就非常好🌟 唔會偏甜,亦冇因為加冰而味道偏淡。不過不失!但若果喜愛香濃咖啡味嘅朋友,呢杯未必適合~
【懷舊港式FEEL💛 深水埗文青珈琲店💛】

推薦程度:●●●●●
抵食程度:●●●◐○

———

🍫 Iced Rich Chocolate|$46

☕️ Iced Mocha|$46
  • Rich  Chocolate
2021-08-29 826 瀏覽
朋友話深水埗大南街有兩間coffee shop都唔錯,可惜條隊大長,等咗十幾分鐘都唔覺有人離開,熱辣辣要企喺條街度等真係幾辛苦,於是我走去附近嘅基隆街睇吓仲有冇其他咖啡店,發現一間唔洗排隊嘅COFFEE matters ,就即刻叫個朋友轉陣。一杯凍咖啡,配兩件英式鬆餅,咖啡味道淡淡的,帶一點酸味鬆餅真係好細件,而且一D唔鬆,質地比較硬熱Latte都係好一般佢哋嘅服務態度有點趕客,幾個店員自己掛住傾偈,即使你企喺度等佢點餐,佢都懶得理你。另外,唔知點解佢部咖啡機發出嘅聲音好大,究竟係間舖嘅設計令D聲音放大,還是部機嘅問題就真係唔知,但部機真係嘈到影響晒成間舖嘅氣氛

一杯凍咖啡,配兩件英式鬆餅,咖啡味道淡淡的,帶一點酸味

鬆餅真係好細件,而且一D唔鬆,質地比較硬

熱Latte都係好一般

2021-07-16 617 瀏覽
前排係深水埗交收完之後想搵個地方chill下,知道深水埗多左好多文青cafe,於是就諗住去大南街一帶探索下!行行下經過見到呢間Coffee Matters,又唔使等位,所以就決定試試!雖然唔洗等位,但其實都坐得幾滿,所以只可以坐bar枱。望到menu比較多都係輕食類~好鍾意佢地有自家製Mini 版嘅scones / croissant!雖然好想試,但因為個日唔太想食咁heavy嘅野,所以簡單叫左份banana bread 加杯Ice Long Black,靜靜地坐低睇下書,咁又過左個晏晝💕佢地每日都有唔同嘅蛋糕供應架!不過就係off menu,會寫左係cashier隔離嘅小黑板上🙈期待下次再去試下佢地嘅蛋糕同scones! 😆

2021-07-04 471 瀏覽
服務態度差 冇禮貌食物份量唔算多 價錢麻嘛 種類都唔算多 勉強ok I would not come again Places kind of okay because all the 雜物had been placed in the dinning area feeling so dirty ..............................
服務態度差 冇禮貌
食物份量唔算多 價錢麻嘛 種類都唔算多 勉強ok
I would not come again
2021-07-04
  • 牛油果蟹柳多士
2021-05-30 547 瀏覽
假日去深水埗飲咖啡要等位係一定既,三個人去飲,入去問過,目前未有位,因為有1個人坐左4人座位,然後表示我地出去外面坐陣等。隔左一陣,坐4人座位個位客人離開左,我地打算起身入去,突然有3個人衝左入直接坐低,入面既店員望住我地,然後若無其事。如果佢真係事先訂位其實可以講聲。大熱天時想焗到嘔係度呆等,就黎啦!
假日去深水埗飲咖啡要等位係一定既,
三個人去飲,入去問過,目前未有位,
因為有1個人坐左4人座位,然後表示我地出去外面坐陣等。

隔左一陣,坐4人座位個位客人離開左,
我地打算起身入去,
突然有3個人衝左入直接坐低,
入面既店員望住我地,然後若無其事。
如果佢真係事先訂位其實可以講聲。

大熱天時想焗到嘔係度呆等,就黎啦!

2021-05-30 336 瀏覽
朋友介紹的咖啡店入店內的時候我地3個人,剛好沒位子,我們三個人就跟店員說在門外面等結果有新客人直接進去了,也沒有要跟我們解釋。 如果告訴我們佢地訂坐了都比較好,結果咩都無講,亦都無理我地。永不再去!
朋友介紹的咖啡店
入店內的時候我地3個人,剛好沒位子,
我們三個人就跟店員說在門外面等
結果咩都無講,亦都無理我地。
永不再去!
2021-05-25 320 瀏覽
士紳化(Gentrification)指一個地方的特質因為較富裕的人或外來企業遷入而改變,有人說深水埗是其中一個例子,近年多了不少新的商鋪進駐。我覺得深水埗有不少地方還沒有改變,商鋪多了是事實,其中一類就是咖啡店。深水埗各處都有我未曾光顧的咖啡店,今天到這裏辦完事,隨心逛逛,走進了基隆街的一間咖啡店。很幸運,店内午餐時間還有空位。光顧日期:05/01/2021

光顧日期:05/01/2021
2021-05-15 306 瀏覽
估唔到係優質咖啡店林立嘅深水埗,可以搵到一間難食嘅Cafe叫咗牛油果蟹柳多士同埋 flat white兩者都係咖啡店餐單常客冇諗到兩樣都可以整得難食🥲多士⋯⋯個包好難食🥲 佢又唔係 sourdough嗰種質感、但又唔軟綿綿。感覺好似係擺咗好耐嘅包嗰種質地🥲 牛油果好薄,加咗蟹柳同黑椒味道有點古怪 Flat white 嚟嘅時候已經係呢個樣。冇拉花都算,但係味道好淡,咖啡唔香🥲🥲🥲 我諗呢個係我喺香港飲過最難飲嘅肥威無食哂就走咗⋯⋯唯一優點係好chill,同事又nice但喺深水埗有大把更好嘅選擇
估唔到係優質咖啡店林立嘅深水埗,可以搵到一間難食嘅Cafe

叫咗牛油果蟹柳多士同埋 flat white
兩者都係咖啡店餐單常客
冇諗到兩樣都可以整得難食🥲

Flat  white  無拉花

無食哂就走咗⋯⋯

唯一優點係好chill,同事又nice
但喺深水埗有大把更好嘅選擇
深水埗真的很多很多cafe,想找一間咖啡好喝,不那麼打卡的店,走了好一會進了這裡。坐得舒適,餐桌之間相隔很遠,每桌都很有私隱。本來想叫一些pastry吃的,但看到樣子選不下,完全是自家製的樣子,但...不吸引。店員的態度也不怎麼友善,叮囑我們自己紙巾最後要自己拿走,疫情期間有這要求,當然理解,但可以友善一點地表達吧。Americano可選nutty or fruity blend,我選了fruity,味道尚可,是中規中距的Americano,我想比較適合配食物。Cold Brew真的普通,我想多放一兩天,風味會比較出,現在就是杯黑啡味道。坐了90分鐘,被店員邀請離座。
坐得舒適,餐桌之間相隔很遠,
每桌都很有私隱。
本來想叫一些pastry吃的,但看到樣子選不下,
完全是自家製的樣子,但...不吸引。

店員的態度也不怎麼友善,叮囑我們自己紙巾最後要自己拿走,
疫情期間有這要求,當然理解,但可以友善一點地表達吧。
Americano
是中規中距的Americano,我想比較適合配食物。
cold brew
Cold Brew真的普通,我想多放一兩天,風味會比較出,
現在就是杯黑啡味道。

坐了90分鐘,被店員邀請離座。
2021-05-09
Americano
2021-05-02 276 瀏覽
點了一杯Caramel latte, $40+已經預咗, 但質素完全不值這個價, 雖然整體口感順滑,咖啡味極淡, 亦冇什麼咖啡香, 飲開咖啡的人未必喜歡, 士多啤梨磅蛋糕一件$45少於一寸厚,以呢個價錢來說極為普通及偏貴。環境尚算整潔乾淨但可能空間比較細,油煙味甚重。整個餐廳只有兩個人,一個沖咖啡一個收銀,服務就唔好預有幾多。總體來說可一不可再
呢幾年深水埗越開越多coffee shop,好多都係每逢週末都人山人海,今次趁放假放平日,於是約埋閨密一齊去發掘一下~☕️《Iced Latte》&《Hot Cappuccino》☕️☕️Iced Latte表現平穩,咖啡豆香味正正常常,唔會酸,口感順滑,不過唔算大杯,這個價錢可接受。Hot Cappuccino冇拉花有啲扣左分,泡沫夠厚夠均勻,不過都係偏細杯,小編覺得唔夠飲🙉《牛油果蟹柳多士》🥑🦀🥖牛油果同蟹柳都幾多,鋪到滿晒成塊多士,黑椒味好出,一片綠油油非常吸晴,適合下午茶嚟坐低hea吓+食tea+打吓卡。📸《雙拼迷你牛角酥 - 吞拿魚沙律 & 蛋沙律》🥐🐟🍳的確非常精緻迷你,不過就可以一次過食兩種口味,兩款都正常發揮,不過做tea都有啲唔夠飽,性價比較一般。🙊總括來講,咖啡店嘅食物是有一定質素的,但略嫌份量有點少,令價錢相對變得貴,不過打卡影靚相同hea時間就一流🙈!

Iced Latte

Hot Cappuccino

《牛油果蟹柳多士》🥑🦀🥖

《雙拼迷你牛角酥 - 吞拿魚沙律 & 蛋沙律》🥐🐟🍳
雙拼迷你牛角酥

牛油果蟹柳多士
啡·嚐 @ Coffee Matter深水埗espresso 四重奏今次嚟到深水埗另一間人氣咖啡店,一開門見到有幾個年輕嘅咖啡師,即刻感覺到成間鋪好有活力,正呀🤓因為食咗嘢,所以今日預留左多啲quota飲咖啡☕️ 首先試咗佢嘅Espresso四重奏,即係一杯espresso 分開4段提取,可以由淺到深試晒佢嘅不同的風味,哩個體驗幾特別😬之後叫咗少少嘢食,同埋咖啡,感覺都係中上,不過不失,但未有一個記憶點令我會再回頭囉😢食物:⭐️⭐️⭐️咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️番叮:⭐️⭐️⭐️#aus_cafe
啡·嚐 @ Coffee Matter

深水埗espresso 四重奏