2019-02-19 823 瀏覽
2月14同女友去食,點左兩杯茶同窩夫+檸檬批檸檬批得個甜字無檸檬香,呢個可以話係口味唔啱我,可以接受但個窩夫係完全凍,全硬身窩夫顏色係無烤焗過既淺黃色我好聲氣扲番去同店員A講個窩夫硬到切唔開店員A就話:你試下唔好切直接食啦我扲左番位研究左一陣,再扲去同店員B講個窩夫又凍又硬食唔到,我想換過一份店員B就黑臉悔氣地講:我地既窩夫一向係咁再整過比你個質量都係咁我地賣左好多份都無問題,我退番錢比你講到窩夫咁樣係好正常我之後Email去公司問點知公司既講法係同店員有出入其實我只係想佢地保證唔會再出d垃圾比客食同當人傻仔都無要求佢比著數我,等左4日都無覆呢間餐廳真係唔推薦人去
2月14同女友去食,點左兩杯茶同窩夫+檸檬批
檸檬批得個甜字無檸檬香,呢個可以話係口味唔啱我,可以接受
但個窩夫係完全凍,全硬身
窩夫顏色係無烤焗過既淺黃色
我好聲氣扲番去同店員A講
個窩夫硬到切唔開
店員A就話:你試下唔好切直接食啦
我扲左番位研究左一陣,再扲去同店員B講
個窩夫又凍又硬食唔到,我想換過一份
店員B就黑臉悔氣地講:我地既窩夫一向係咁
再整過比你個質量都係咁
我地賣左好多份都無問題,我退番錢比你
講到窩夫咁樣係好正常
呢間餐廳真係唔推薦人去

窩夫
  • 烏龍人參茶
2018-12-25 1494 瀏覽
今日plan左去pmq行下,去之前就黎左呢度食個brunch. Tiffany blue既門面裝修,再沿住樓梯落兩層就到餐廳。Open area既感覺好舒服,北歐既裝修好多打卡位重點喺好少人,你想點影都得。難得星期六有個餐廳喺少人啲。好,講翻野食先,我叫左個龍蝦burger,蘑菇忌廉餐湯,朋友就叫左牛油果大蝦🍤pizza。 老老實實,我喺有眼光啲😆我個波士頓原隻龍蝦burger好好食! 物有所值! 喺堅多龍蝦肉,而且薯條亦好食,唔使source都好有味! 強烈建議大家食❤️ 至於牛油果pizza就....你懂的下次試下咖啡同麵食先~~~
Open area既感覺好舒服,北歐既裝修好多打卡位
重點喺好少人,你想點影都得。難得星期六有個餐廳喺少人啲。

下次試下咖啡同麵食先~~~
2018-12-14 906 瀏覽
突然被召要一早到中環總部開會。雖貴為白領麗人,但一D都唔中意中環,返工要迫地鐵,迫隧巴,連辦公室電梯都要迫。今早個會唔早唔遲,時間好怪。唔想太早到,因我個位唔係係呢度,早到冇位坐。但又唔可以遲到。唯有係中環公司樓下揾間咖啡室坐下。但如果俾人見到以為我蛇王就弊傢伙。好彩,我知有呢間咖啡店,佢係我的中環秘密基地。佢係一間地庫,門口得到牌,好唔覺眼。但落到去,內裡好寬敞,環境好舒服。叫咗個輕食早餐,有少少沙律,滑蛋,牛角包及最重要的咖啡!沙律好新鲜,蛋都好滑。不過冇味而枱上又有salt and pepper,差少少。牛角包,就真心冇驚喜,唔熱唔脆。好在有杯咖啡搶番D分數。

叫咗個輕食早餐,有少少沙律,滑蛋,牛角包及最重要的咖啡!

2018-09-04 2321 瀏覽
朋友約食lunch簡左呢間成日經過門口但無落過去既餐廳🍴落到去見到唔洗排隊好驚訝🤭·望住餐牌選擇困難🤣最後點左胡麻汁冷麵配蟹柳及野菜🥦🥒($95)跟餐配沙律同野飲,點左推介既red ginseng latte🍵如果呢個價錢其實我寧願食bagel🤣·冷麵普通,都係食醬😂反而杯latte 好特別!!飲完第一啖鄒哂眉😵陣人蔘味好難頂👽但飲下飲下又覺得奶味好出⋯好順喉好好飲😋果然係推介😋
2018-08-23 1561 瀏覽
昨天偶然經過這間 Coffee Central 的餐廳,走入去試試,我想在中環一點鐘食晏,預咗要等,排隊買飛後,攞了一個提示器,坐在一張椅上等,其間只見一班後生人,茫茫然,非常不樂意地,為顧客準備咖啡及食物,等了十分鐘後,見到完全沒有提示,便走到counter 問問,服務員答:未得,於是再等十分鐘,再沒有消息,再走到台前詢問,這次服務員理直氣壯地答我漏了單,要從頭再等,這時我的午飯時間已過了一半,他們半點歉意也沒有,反而怒視我阻著他們,我要見他們的上司,更精彩,在旁邊有個“大佬”話他就是supervisor ,問我“想點”,這時我只好要求退單盡快離開!翻查這咖啡店是韓國品牌,應該不錯,只是完全欠缺高質素監管,比太排擋的服務水準更底,可惜,可惜!
2018-08-07 1153 瀏覽
如果你喺中環返工既話,你絶對明白午飯時間人多得有幾恐怖。除非去食200蚊以上既餐廳,否則12點去食你就要搶位,1點去食你就要排隊,又要被攝位,亂搭枱,間食肆仲趕過你,返緊工都無咁趕咁有壓力。。。呢間cafe 格局跟星巴巴差不多,但枱與枱之間較寬敞,無咁迫人既感覺,雖然位處地牢,人較多時都不算嘈吵,可能因為我食得較早,點好餐後,攞埋杯咖啡都仲大把位揀。由於自助,唔會有人指點你攝位亂搭枱。今日點既午餐係 a la carte 吉列魚柳漢堡配炸薯條 + Flat White 齋睇樣我以爲唔夠食,但如來好滿足雖說係炸,但絶不油膩,又有點蔬菜,感覺跟茶記黎個炒野或燒味飯黎得清新食到飽上足網坐到夠先走,輕輕鬆鬆無人趕,呢啲先係返工午飯時既重點。呢度已經喺我返工既飯堂之一

齋睇樣我以爲唔夠食,但如來好滿足

呢度已經喺我返工既飯堂之一
2018-07-08
2018-07-27 742 瀏覽
大約下午三點半同朋友嚟呢間地庫咖啡店食下午茶,餐廳樓底高,座位多,呢個時段人流唔多,環境安靜,舒服。同朋友傾計傾左三個鐘,都冇被職員趕走,幾好。先來一杯Espresso Macchiato,一場奶泡配Espresso,第一次飲不知道原來份量很少,有啲唔夠喉😝但咖啡味道很好。素菜漢堡包分量足夠!薯條熱辣辣,漢堡包夾了一塊厚厚的菠蘿,超愛的!煙三文魚三文治非常普通,麵包偏硬,見職員係雪櫃個膠盒度夾出嚟,預先已經整好。

特色素菜漢堡包

煙三文魚番茄麥包三文治
2018-07-14
特色素菜漢堡包
2018-07-09 671 瀏覽
相約了朋友到中環逛街,剛好經過一個不顯眼的舖位外放了一個餐牌,原來地庫有間cafe,沿着樓梯下去才發現下面是個新天地!店舖裝修以雲石為主,感覺優雅,且地方遠比想像中大。餐廳採用自助點餐,我點了個胡麻汁冷麵配野菜,跟餐另配了忌廉蘑菇湯及熱咖啡,胡麻汁酸酸甜甜的味道加上大量青瓜絲、黃椒絲等都令整個冷麵口味清新,而蟹柳條及紫菜鋪面亦令整碟菜的口感更加豐富,是夏天必吃之算。此外,特別要一提這裏的咖啡,咖啡豆的選材上盛,咖啡份外香濃幼滑。

胡麻汁冷麵配蟹柳及野菜
胡麻汁冷麵配蟹柳及野菜
2018-04-23 906 瀏覽
走過肩摩轂擊的中環,根本不會留意到這個只有五尺的入口。望入去 只見白色牆,幾線燈,一個寫滿字的牌。再走近點就是一條向地庫走的樓梯。 感覺神祕 😆 ~走到最底,發現地方闊落,樓底高,裝修簡單,以 turquoise 色為主調~ 竟然仲有自助早餐添 $69 💪🏻 ,眼見都有幾多嘢食 👍🏻 可惜時間唔夠 ~黑松露鮮菌炒蛋配直布羅陀雞肉腸及煙肉 $49 ~ +$10 咖啡和橙汁 😉  餐飲點了 Red Ginseng Latte 紅蔘味道不假 , 跟牛奶一起感覺很滋潤 😃。 食物方面炒蛋 👌🏿 有微松露香~ 番茄烤過,上面有芝士 😃  什麼直布羅陀腸 和牛角包 比較普通 😆 整體 不是太驚艷 但感覺良好~😘 坐得舒服以這個價錢來侻 算不錯了 ~ 有機會再來試午餐吧~飢point : 6 /10#hungermarch #飢詩 #非飢詩
走過肩摩轂擊的中環,根本不會留意到這個只有五尺的入口。

飢point : 6 /10
#hungermarch #飢詩 #非飢詩
Coffee Central is an underground cafe with nice interior design and ample space for you to chill and enjoy a cup of coffee. On top of ordinary coffees, Coffee Central also has something that surprised me.This Red Ginseng Latte is absolutely unique in Hong Kong. It does not taste like yucky Chinese medicine. Instead, it has a special herbal like flavour which makes it enjoyable. The drink was quite foamy indeed, more like a cappuccino than latte.

Red  Ginseng  Latte

2018-03-12
Red  Ginseng  Latte
2018-03-05 749 瀏覽
在香港的商業核心地段 — 中環,突然被路上一抹碧藍色的光所吸引,那是一抹在煩囂鬧市之中能帶給人心靈寧靜的光。順著這道光往地庫走去,映入眼簾的是一個走後現代主義的碧藍石室,桌椅是用會發光的雲石來製做的,用別有洞天來形容這一藏身於中環鬧市的地庫並不為過。由於時間是下午四點多的關係,這裡的客人不算太多,可說是相當的寧靜,向店員點了一個輕食套餐,友人則是點了一個芝士雞肉意粉。輕食套餐包含了忌廉蘑菇湯、人蔘奶、輕食三文治、及巧克力蛋糕,雖然名為輕食套餐,但我一個大男人吃起來也可說是有飽腹之感,其中以忌廉蘑菇湯、人蔘奶味道最佳,令人一試難忘。輕食三文治味道偏淡,合乎輕食之名,功克力蛋糕味道正常。店員表示現在大眾點評上還有一些套餐在做優惠,期待下次可以嘗嘗這些套餐。

輕食三文治味道偏淡,合乎輕食之名,功克力蛋糕味道正常。

2018-03-01
  • 忌廉蘑菇湯
  • 人蔘奶
呢間cafe 非常別致,位於電車路旁地底,電話係收唔到既,好適合老友開心相聚,唔洗掛住㩒電話。食物選擇好多,但我鍾意佢既sandwich ,好fresh 又多種類簡;相中既記得係小龍蝦沙律三文治。味道好唔錯,想食light d 真係好選擇。咖啡黎講,大大杯好底飲;香味都尚存,但好有要求既就唔洗黎啦 hahahaha仲有一碗南瓜湯,成個餐大概$6x中環午餐黎講算係咁

仲有一碗南瓜湯,成個餐大概$6x
中環午餐黎講算係咁
2018-01-12 489 瀏覽
I love their flat white. Nice environment. A bit crowdy during lunch hour but I do think they roast seriously.
2017-12-28 576 瀏覽
a nicely decorated space with poor quality food but the worst of it all is the service.Coffee isn’t too bad but the breakfast was very disappointing. They all looked like leftovers and nothing fresh. The tomato soup tasted like Campbell soup. There is so much room for improvement.However i will not go back and will not recommend this place to anyone.

2017-12-28
早餐
2017-12-06 725 瀏覽
如果想暫時忘記身處中環,吃一頓物有所值的早、午、晚餐,可以試試這裡。地方整潔、裝潢簡約、雖說餐廳在地庫,但樓底很高。食物可口、悅目。白光燈下,令人想起Matrix 3 開場的地下鐵站或Harry Potter 和 Professor Dumbledore 最後見面的火車站…… 今次買的只是簡單早餐,牛角飽雖是室温的,卻還脆,很正常。蛋是現炒的。咖啡是cappucinno,不用加錢。上次和妹妹吃堂食,記得感覺是良好,份量也大。並不是老饕,所以未能細述食物的滋味。和你的好朋友或office spouse來吃一頓吧。小小的門面、長長的樓梯。穿越到一個self contained的空間。
2017-12-06
10 分鐘 (外賣自取)
早餐