2025-06-02
一個普通工作日,放工後同老朋友👫揀咗間坐得舒服、氣氛chill嘅餐廳 🛋️,唔使太高調,但最緊要係可以好好咁食一餐,輕鬆傾幾句 🧑🤝🧑☕。 🍟 松露薯條 呢碟松露薯條一上枱就聞到好香 🤤,真係未食已經加分。 薯條炸得夠脆唔油 🥔🔥,配埋松露醬汁 🍄,鹹香得嚟又唔會太膩,成件事好平衡。 旁邊仲有碟醬可以自己點,幾貼心 👍。 🍝 海膽意粉 呢碟海膽意粉真係好滑 🧡,醬汁金金橙橙咁掛晒喺意粉上面,唔會流晒落碟底,成功!💯 味道好creamy,帶啲淡淡海膽香 🐚,但又唔會腥。 意粉煮得啱啱好 🍝,唔會過腍。面頭仲有魚子醬同蔥花 🌿,加咗啲層次。 鐘意海膽嘅朋友應該會覺得啱晒口味 😍。 🍤 帶子海鮮喇沙意粉 如果要揀一碟最有驚喜嘅,我會揀呢碟 🌶️🧄。 喇沙醬汁夠香但唔會太辣,仲有少少椰香 🥥,食落又香又滑。 意粉吸咗晒啲汁,每啖都好入味 😋。 帶子好大粒 🐚,煎得啱啱好,滑溜又彈牙。 啲蝦都唔係行貨 🦐,外焦內嫩,唔止打卡靚 📸,食落仲好實在。 🧇 焦糖香蕉朱古力竹炭糯米窩夫配朱古力雪糕🍫🍌 黑色竹炭窩夫已經夠特別 🖤,重點係佢唔止外脆,內裡仲係煙煙韌韌 🍡,原來係糯米做!成件事好有層
旁邊仲有碟醬可以自己點,幾貼心 👍。
松露薯條
🍝 海膽意粉
味道好creamy,帶啲淡淡海膽香 🐚,但又唔會腥。
意粉煮得啱啱好 🍝,唔會過腍。
面頭仲有魚子醬同蔥花 🌿,加咗啲層次。
鐘意海膽嘅朋友應該會覺得啱晒口味 😍。
海膽意粉
🍤 帶子海鮮喇沙意粉
如果要揀一碟最有驚喜嘅,我會揀呢碟 🌶️🧄。
喇沙醬汁夠香但唔會太辣,仲有少少椰香 🥥,食落又香又滑。
意粉吸咗晒啲汁,每啖都好入味 😋。
帶子好大粒 🐚,煎得啱啱好,滑溜又彈牙。
帶子海鮮喇沙意粉
帶子海鮮喇沙意粉
🧇 焦糖香蕉朱古力竹炭糯米窩夫配朱古力雪糕🍫🍌
黑色竹炭窩夫已經夠特別 🖤,重點係佢唔止外脆,內裡仲係煙煙韌韌 🍡,原來係糯米做!成件事好有層次。
朱古力雪糕香濃唔膩 🍦,溫溫熱熱嘅窩夫配埋凍冰冰嘅雪糕,一冷一熱好過癮 🥶🔥。
焦糖香蕉甜度啱啱好,仲有啲微微焦香,為成餐畫上完美句號 。
焦糖香蕉朱古力竹炭糯米窩夫配朱古力雪糕