2025-07-15 231 瀏覽
今日同老公去觀塘逛街,之後就去左間隱世人氣樓上café店食晚飯。餐廳走日系文青風,環境好warm,地方大,餐桌座位寬闊,坐得好舒服。另外餐廳都幾full,越夜越多人,好熱鬧。呢度用QR點餐,餐牌有小食、沙律、意粉、燉飯、甜品同特色飲品,每款選擇都多,我哋就叫左小食、意粉、pizza、甜品同飲品各一。吉列廣島蠔配黑醋汁:吉列蠔size適中,外層輕脆,內裡軟軟,熱辣辣,點埋黑醋汁甜甜酸酸,幾好食。雞肉黑松露意大利粉:雞肉調味幾好,有好多菇,黑松露味道濃,每條意粉沾滿醬汁,口感豐富濕潤,意粉煮得爽口,好味。日式大阪燒配八爪魚 Pizza (8寸):八爪魚仔大隻,係原隻,口感新鮮,另外配料有木魚碎、洋蔥同菇等,鋪到滿滿,餅底厚身,焗得脆口,整體唔錯。新鮮蜜瓜配焙茶糯米窩夫:蜜瓜已切好,甜甜地。窩夫外脆內軟,裡面糯米煙韌,配上朱古力雪糕就最match,好好食,值得推介。橙汁:新鮮鮮榨,味道清新夠甜。

橙汁:新鮮鮮榨,味道清新夠甜。
2025-07-12
2025-07-07 438 瀏覽
老友從加拿大回港探親一個月, 指明要我帶他去吃甜品 ,他說最懷念 就是香港的甜品。 經過一番搜尋, 這家觀塘興業街16至18號美興工業大廈 a座 1樓03室 ,資料顯示海鮮意粉和窩夫都非常受年青人歡迎, 是文青的打卡之處 。所以我們就按圖索冀來到這裏, 原來已經很多年青人就坐 ,枱面上放滿了美味的食物 ,特別是窩夫甜品 。我們急不及待馬上數碼點餐, 前菜是檸檬蜜糖醋配鮮果沙律, 一個非常耀眼的沙律, 因為顏色鮮豔 ,味道酸甜可口, 沙律菜非常新鮮, 鮮果就有芒果 ,士多啤梨 ,車厘茄, 還有青瓜,沙律菜, 紅橙黃綠, 見到就開胃 。意粉我首先選了帶子海鮮喇沙意粉, 賣相已是滿分, 三粒 大帶子串成一行,意粉裏還有很多小帶子, 配菜有蘆筍 ,蕃茄,洋蔥, 喇沙味令到意粉香鮮亮麗 ,吃不停口 。好友就揀了蒜香蟹肉意粉 ,厚厚的蟹肉堆在意粉上面, 鮮美多汁 ,好友驚嘆 ,想不到在樓上餐廳都有如此高質素的美食 。甜品是不可或缺的一道菜, 芒果班蘭糯米窩夫, 雪糕球上面插住一支餐廳的旗,班蘭窩夫是熱的, 又香又脆, 旁邊還有士多啤梨和鮮芒果, 整個配搭就是一個藝術品 。難怪很多文青都來這裏打卡,

我們急不及待馬上數碼點餐,

難怪很多文青都來這裏打卡, 為的就是這一個特別出色的甜品。😍😍
  • 芒果斑蘭糯米窩夫配椰子雪糕
  • 帶子海鮮喇沙意粉
觀塘工廠區餐廳好食真係要捐窿捐罅,今次呢一間餐廳其實位置比較隱蔽,都搵咗好耐先搵到,但好彩冇後悔嚟食,我覺得每一款食物都好好食,而且甜品好出色加咗糯米製作。1.芒果斑斕糯米窩夫 $98味道好香濃,食得出斑斕嘅味道,而且加入咗糯米咬口有啲似麻糬,但係食完之後好有飽肚感🤭所以如果多人share一齊食會好啲2.炸魷魚 $78魷魚新鮮炸出嚟好熱辣辣,好有咬口😹唔係細細條魷魚,而係一條好大嘅魷魚鬚切開一嚿嚿,不錯!3.炸薯條欣賞餐廳即刻即刻拎出嚟俾客人食,個味道正常,不過不失4.蒜香雜菌意粉🍝最鍾意嘅雜菌意粉,佢嘅蒜蓉汁好香,味道好濃郁,但本人喜歡重口味的感覺😻我同朋友一齊好快就食晒。5.雜莓冰沙/限定蜜瓜碎冰蜜瓜碎冰,味道比較清甜,而且裏面有好多哈密瓜粒粒冰,如果食咗重口味嘅食物加一杯水冰就好Perfect。雜莓冰沙豆偏向酸少少🤏味道都好飲

1.芒果斑斕糯米窩夫 $98

2.炸魷魚 $78

3.炸薯條
欣賞餐廳即刻即刻拎出嚟俾客人食,個味道正常,不過不失

4.蒜香雜菌意粉🍝

5.雜莓冰沙/限定蜜瓜碎冰
  • 芒果竹炭糯米窩夫
2025-07-06 340 瀏覽
餐廳位於觀塘工業大廈未夠7pm去個陣可以經大堂進入但走個陣大約8pm 大堂門口已經鎖左要經停車場離開眼見唔少walk in客人要等最少一個鐘所以最好預早book枱餐牌只有2頁用QR code落單 清晰方便快捷而且QR code落單既菜式比實物餐牌多出餐速度快 一個鐘內已經食飽飽海膽意粉 $168用上奶油海膽醬 海膽愛好者必食 清碟!帶子海鮮喇沙意粉 $148微辣用左2款帶子加左洋蔥、花生碎增加口感2款意粉色香味俱全口感都唔會過林/硬另外可以加$8轉蒟蒻意粉比傳統意粉少30%卡路里下次要試埋!斑斕糯米窩夫 配楓糖醬 $58可以係落單系統揀叫起食完正餐先再叫店員上甜品外脆內軟期間限定 蜂蜜新鮮蜜瓜碎冰 $70清甜蜜瓜味仲有蜜瓜肉tim
餐廳位於觀塘工業大廈

而且QR code落單既菜式比實物餐牌多
出餐速度快 一個鐘內已經食飽飽

海膽意粉 $168
用上奶油海膽醬
海膽愛好者必食 清碟!

帶子海鮮喇沙意粉 $148
微辣
用左2款帶子
加左洋蔥、花生碎增加口感

2款意粉色香味俱全

期間限定 蜂蜜新鮮蜜瓜碎冰 $70
清甜蜜瓜味
仲有蜜瓜肉tim
2025-07-05 308 瀏覽
Cobber Noodle and Waffle(香港)地址: 香港觀塘興業街16-18號美興工業大廈A座1樓A4室電話: +852 36893113眼見好多香港地架女生都幾識得享受人生,放假不是去旅行shopping 就是去餐廳享受美食打打卡今日陪friend 來了觀塘人氣小店,chill 下食lunch 打卡。noddle waffle 就知道是食pasta 同甜品waffle 啦$78 ceasar salad 感覺比較細碟,但夏天要降溫$68 蒜香牛油雞翼同$58 炸芝士,好香口熱乎乎,炸芝士好creamy ,雞翼味濃突出主食除了pasta ,亦都有cafe 常有的pizza or risotto 泡菜豚肉意粉,辣辣地好開胃,仲可以+$8 轉低卡30 %蒻意粉$98 焙茶糯米waffle加哈蜜瓜,雪糕可自選,荔枝好香呀!必點
Cobber Noodle and Waffle(香港)

電話: +852 36893113

2025-07-03 321 瀏覽
📍Cobber Noodle and Waffle😍觀塘高質素餐廳👍🏻~焦糖朱古力香蕉竹炭糯米窩夫😍好耐冇食過咁正嘅窩夫😘非常脆口又香🤪配上焦糖朱古力香蕉食超正👍🏻~帶子海鮮喇沙意粉❤️勁高質素嘅意粉😘麵條爽口彈牙❤️帶子大大粒😛醬料亦都調配得好好👍🏻~自家製千島醬慢煮雞肉香草薄餅😍勁好味嘅pizza😍薄餅非常脆口😛各種配料亦都相當好味👍🏻千島醬整得勁香☺️~蜜糖芥末雞翼😘雞翼真係超好食❤️每一隻都係外脆內軟🤪調味都做得超好👍🏻~蜜桃乳酪碎冰😍香甜又解膩嘅飲品😘非常推薦👍🏻~順帶一提😛餐廳環境靚😍食物質素高🥳店員服務態度好👍下次一定再嚟食😎📍Cobber Noodle and Waffle (觀塘)觀塘興業街16-18號美興工業大廈A座1樓A4室

~焦糖朱古力香蕉竹炭糯米窩夫😍

~蜜桃乳酪碎冰😍

香甜又解膩嘅飲品😘非常推薦👍🏻

觀塘興業街16-18號美興工業大廈A座1樓A4室
2025-07-02 290 瀏覽
聽過朋友講呢間好好食,今次咁啱約朋友嚟食lunch第一次過嚟,點咗兩個主菜蒜香蟹肉意粉以及海膽燉飯,仲有一個蜜糖芥末雞翼,首先想長嘅係蟹肉意粉,Oh my god ! 個蟹肉多到可以撈勻個意粉咁樣食,真係好豐盛!材料完全唔係係咁咦求求其其,到咗海膽燉飯,啖啖食得出海膽嘅香濃味道,雞翼嘅蜜糖芥末好出色好少食一間餐廳由第一啖讚到尾,喺觀塘出入嘅大家可以試吓(已經好難用文字去形容)唯獨美中不足嘅係坐1小時15分鐘就要即走,唯有下次再食其他嘢食
海膽燉飯
蜜糖芥末雞翼
朱古力咖啡
2025-07-02
海膽燉飯
蜜糖芥末雞翼
朱古力咖啡
  • 蒜香蟹肉意粉
🔥 最近去咗觀塘嘅 Cobber Noodle and Waffle,呢間隱藏喺美興工業大廈嘅小店創意糯米窩夫同意粉好正,啱晒同朋友聚會!😍-✨ 環境:日系文青風超chill
Cobber隱藏喺工廠大廈入面,環境寧靜又溫馨,記得預約避免等位!-🍽️ 我哋試咗:🥗 凱撒沙律
凱撒沙律用新鮮生菜,配上濃郁凱撒醬同脆片,酸香開胃!🥗 -🍝 蒜香蟹肉意粉
蒜香蟹肉意粉蒜香撲鼻,蟹肉鮮甜彈牙,意粉掛汁惹味!🦀 每啖都充滿海鮮香,濃郁但唔膩,推介畀愛蟹嘅你!-🍝 日式明太子忌廉大蝦意粉
明太子忌廉大蝦意粉鹹香濃郁,大蝦粒粒彈牙鮮甜!🍤 忌廉同明太子嘅融合滑嫩到爆,食落層次豐富,日式風味十足!-🍕 日式八爪魚大阪燒 Pizza
八爪魚大阪燒 Pizza 厚批餅底香脆,八爪魚仔新鮮彈牙!🍕 配上木魚碎同芝士,燒烤味同海鮮香完美結合,份量夠share!-🧇 芒果斑蘭糯米窩夫配椰子雪糕
芒果斑蘭糯米窩夫外脆內糯,煙韌口感超正!🥥 配上椰子雪糕,椰香濃郁同芒果嘅酸甜完美融合,甜品控必試,影相打卡一流!-💸 Cobber Noodle and Waffle
環境日系文青風,無論係同朋友聚會定想試創意美食
✨ 環境:日系文青風超chill
🍽️ 我哋試咗:
🥗 凱撒沙律
凱撒沙律用新鮮生菜,配上濃郁凱撒醬同脆片,酸香開胃!🥗
🍝 蒜香蟹肉意粉
🍝 日式明太子忌廉大蝦意粉
🍕 日式八爪魚大阪燒 Pizza
🧇 芒果斑蘭糯米窩夫配椰子雪糕
💸 Cobber Noodle and Waffle
環境日系文青風,無論係同朋友聚會定想試創意美食,呢度都係好選擇 💖 記得預約,唔係人多可能要等!
#CobberNoodleAndWaffle #觀塘美食 #日式fusion #凱撒沙律 #蒜香蟹肉意粉 #明太子大蝦 #大阪燒Pizza #芒果斑蘭窩夫 #打卡餐廳 #香港美食
2025-06-30 205 瀏覽
之前去過佢地姐妹店覺得D意粉同甜品既高質,今次再試下【Cobber Noodle and Waffle】,就算係工廈、客人都算多。香煎阿根廷赤蝦冬陰功墨魚意粉:阿根廷赤蝦大隻彈牙,但個人覺得略帶腥味。冬陰功醬汁香辣惹味,椰奶平衡酸度,墨魚非常彈牙、意粉掛汁力強,整體風味濃郁有泰式風情~自家製千島醬慢煮雞肉香草Pizza:薄脆餅底鋪滿慢煮雞肉、非常嫩滑!千島醬酸甜creamy,芝士拉絲效果滿分。創意配搭意外地和諧。鹹蛋黃雞翼(6隻):雞翼炸到金黃脆皮,外層裹滿鹹蛋黃醬,沙沙口感鹹香帶微辣,邪惡但停唔到口!新鮮荔枝竹炭糯米窩夫配荔枝雪糕:竹炭麻糬窩夫外脆內糯,口感非常特別!新鮮荔枝清甜多汁,荔枝雪糕果香濃郁,整體甜度適中,打卡又好味~橙汁:鮮榨橙汁清爽解膩

橙汁:鮮榨橙汁清爽解膩

2025-06-26 256 瀏覽
Cobber Noodle and Waffle 絕對係我近期食過最正既餐廳!已經準備再去試其他branch😋 每一款菜式都充滿心思同驚喜。首先要講嘅係我既最愛 - 海膽意粉,份量十足,意粉岩岩好,彈牙嘅口感同新鮮海膽完美結合,醬汁濃郁得來唔會過鹹,帶有海膽嘅天然鮮甜,醬汁同意粉融合得天衣無縫,真係一啖接一啖停唔到口😍😍另一個必試嘅係 芒果班蘭糯米窩夫,芒果夠甜度又juicy,窩夫好特別係糯米粉,所以好外脆內軟糯有嚼勁,仲有淡淡班蘭獨特香氣,表面有椰汁提味,充滿層次,超好食🤤鹹蛋雞翼皮脆肉嫩,外面裹住一層香滑嘅鹹蛋醬,味道濃郁又唔油膩,醬汁同雞肉滲透得恰到好處,表面仲有蒜香同葱碎好香。薯蓉配莫扎里拉芝士同焗扇貝,薯蓉滑溜得像絲綢,入口即溶,混入芝士嘅濃郁奶香,拉絲效果好吸引,焗扇貝新鮮得來表面焦香,配上薯蓉嘅柔軟,味道層次豐富。香草咖啡碎冰午餐加配好抵,加26就有,大大pat cream 好邪惡😝 勁好飲,好似甜品

• 海膽意粉
  • 蒜香牛油雞翼
  • 窩夫
2025-06-25 220 瀏覽
🍑期間限定蜂蜜新鮮蜜瓜碎冰 好清新,甜度適中,有蜜瓜肉,解暑一流!🍑 鹹蛋黃雞翼六隻 呢個組合我好喜歡,外層蛋黃好香,上枱時熱 烘烘正,隻雞翼都好大隻,肉都嫩滑好吃, 個人覺得稍欠入味。🍑吉列廣島蠔配黑醋汁 廣島蠔都大隻,外皮酥脆唔覺油,配黑醋味 道唔錯!🍑帶子海鮮喇沙意粉小辣 帶子嘅生熟到拿捏得好好,用鹽輕調味已經好 正 。啲意粉配喇沙都係東南亞嘅風味,係新 推items, 放棄佢最推薦的item, 但又唔覺後悔 幾好味!🍑焦糖香蕉朱古力竹炭糯米窩夫 無得輸窩夫,麻糬配窩夫,煙靭香脆,芝麻味 好濃啊,焦糖香蕉亦都係一絕,好好味,果然. 係waffle 做招牌既cafe!仲有其它組合都好想 試 。下次一定要再去環境舒適,桌面闊偌,係工厦隱世高質cafe 🥑🥑🥑🥑
🍑期間限定蜂蜜新鮮蜜瓜碎冰
好清新,甜度適中,有蜜瓜肉,解暑一流!
🍑 鹹蛋黃雞翼六隻
呢個組合我好喜歡,外層蛋黃好香,上枱時熱
烘烘正,隻雞翼都好大隻,肉都嫩滑好吃,
個人覺得稍欠入味。
🍑吉列廣島蠔配黑醋汁
廣島蠔都大隻,外皮酥脆唔覺油,配黑醋味
道唔錯!
🍑帶子海鮮喇沙意粉小辣
帶子嘅生熟到拿捏得好好,用鹽輕調味已經好
正 。啲意粉配喇沙都係東南亞嘅風味,係新
推items, 放棄佢最推薦的item, 但又唔覺後悔
幾好味!

🍑焦糖香蕉朱古力竹炭糯米窩夫
無得輸窩夫,麻糬配窩夫,煙靭香脆,芝麻味
好濃啊,焦糖香蕉亦都係一絕,好好味,果然.

環境舒適,桌面闊偌,係工厦隱世高質cafe

🥑🥑🥑🥑
用餐優惠
試食活動
2025-06-22 388 瀏覽
一直都好鐘意Cobber 的梳乎厘,舊店關了後,第一次來這間主打Waffle 的分店,兩間分店除了甜品不同外,其他主食飲料都很相似。*日式明太子大蝦意粉($148)鹹香的明太子緊緊包裹住每條意粉,意粉勁掛汁惹味!大蝦粒粒都好大粒,而且彈牙非常。*鹹蛋黃雞翼(6隻 $78)外脆內嫩,鹹蛋黃香氣滿分,每啖都好邪惡!最啱配住飲品邊chill邊食* 炸薯條($52)經典香脆炸薯條,份量超多。*焦糖香蕉朱古力竹炭糯米窩夫($108)甜品有驚喜!黑色竹炭窩夫外脆內軟,入面係煙煙韌韌糯米,好出色!配上香甜焦糖香蕉、朱古力雪糕、甜品控必試!*椰子咖啡碎冰($62) / 士多啤梨乳酪碎冰($56)在椰子冰上淋上一shot咖啡,加埋上面超震撼大大嚿焦糖脆脆,解暑又提神。另外朋友點的 士多啤梨乳酪碎冰酸酸甜甜,夏天飲一流!

*日式明太子大蝦意粉($148)

*鹹蛋黃雞翼(6隻 $78)

* 炸薯條($52)
經典香脆炸薯條,份量超多。

*焦糖香蕉朱古力竹炭糯米窩夫($108)

*椰子咖啡碎冰($62) / 士多啤梨乳酪碎冰($56)
2025-06-19
2025-06-21 418 瀏覽
今次試咗泰式fusion菜,香煎阿根廷赤蝦冬蔭功墨魚意粉,冬蔭功味道好正宗,酸辣帶有泰式香料味,好開胃。紅蝦肉質彈牙鮮甜。仲食咗海膽意粉,好creamy鮮味,完全唔會有唔新鮮嘅臭味。小食有mozzarella焗薯蓉帶子,好有濃郁嘅芝士咸香味,薯蓉又滑。甜品係蜜瓜焙茶糯米窩夫,窩夫焙茶味好濃郁,口感外脆內軟糯,配上一大球椰子雪糕,好滿足。飲品嘅雜莓乳酪碎冰,唔會好甜,酸味味又大杯解喝。晚餐價錢如下:

飲品嘅雜莓乳酪碎冰,唔會好甜,酸味味又大杯解喝。

晚餐價錢如下:
2025-06-21 298 瀏覽
間中想食個有質素嘅甜品,最好就由正餐開始已經有咁上下,可以一間過搞掂,呢度做到我要求。帶子海鮮喇沙意粉用料好澎湃,除咗煎到金黃嘅帶子之外,仲有貝柱粒、蘆筍同蕃茄仔,配料同意粉近乎一比一,好足料。 好鍾意喇沙味真係好夠,好似食咗輕盈版嘅喇沙湯麵一樣。蒜香牛油雞翼炸得好酥脆,雞肉嫩滑juicy,重點係個蒜香唔係得香味咁簡單,而真係有粒粒蒜蓉喺面,非常香口惹味。芝士焗薯蓉帶子表面焗到好香,薯蓉幼滑,如果留幾片薯仔增加口感會更好。藍莓鮮橙伯爵茶糯米窩夫冇令我失望,窩夫脆到好似切緊法包咁,內裡煙韌。 揀左椰子雪糕,成個組合一啖放入口好完美。

2025-06-21 319 瀏覽
平日星期一訂左位,平日都滿座,要食呢間記得預先訂位!當日好多walk in都被reject或建議八點後先會有位Snacks鹹蛋黃雞翼,同一價錢叫左雞翼instead薯條,冇揀錯!主食千島醬雞胸pizza ,一般般, 雞胸太大舊,夾pizza 要分開食韓式泡菜豚肉意粉有驚喜,微微辣好惹味黑松露忌廉蘑菇雞肉燉飯, 好好味,但感覺食得多會好腬,幾個人share就剛剛好甜品班蘭窩夫真係好好食,外脆內軟+煙靭,建議跟椰汁
平日星期一訂左位,
平日都滿座,要食呢間記得預先訂位!
當日好多walk in都被reject或建議八點後先會有位

Snacks
鹹蛋黃雞翼,同一價錢叫左雞翼instead薯條,冇揀錯!
鹹蛋黃雞翼

主食
韓式泡菜豚肉意粉有驚喜,微微辣好惹味
韓式泡菜豚肉意粉

黑松露忌廉蘑菇雞肉燉飯

甜品
班蘭窩夫真係好好食,外脆內軟+煙靭,建議跟椰汁
2025-06-16
鹹蛋黃雞翼