2021-09-19 31 瀏覽
放工想食泰菜 咁啱醒起yoho mall開咗間Chilli Lime仲未試過 即刻約埋屋企人出黎食餐廳環境非常之大 每檯之間好闊落而且好有氣氛員工好多都係外國人每碟嘢食份量唔多 大概都係3-4嚿大家可以嗌多幾款 試多d嘢基本上食物味道正常主要都係食氣氛
放工想食泰菜

主要都係食氣氛

炸蝦餅

馬拉盞通菜

2021-09-18 132 瀏覽
Yoho 開左間新既泰國餐廳Chilli Lime ,位於一期既地下,呢面我仲用班fd一枱三人去試下,我地叫左幾款主食同甜品傳統咖喱羊肉因為朋友唔係好食到辣,所以叫左個傳統咖喱羊肉,雖然佢望落細細兜,但入面羊肉份量都幾多,羊肉煮得好軟糯易入口,唔會好老,重點係我平時食羊好怕騷味,呢到既羊肉一d都唔騷,食幾多都冇問題,羊肉主要都係瘦既部位為主,冇乜肥肉我地另外叫左印度穌油簿餅黎配咖哩食,岩岩講左咖哩妯細兜,但份量冇問題,我地沾完餅食麵有剩,穌油簿餅本身都好香,入面好似蔥油餅咁一層層,食落更有口感菠蘿海鮮炒飯呢個菠蘿海鮮炒飯誠意十足,用左半隻挖空左既菠蘿裝住d飯,入面海鮮既份量都唔少,食落啖啖海鮮肉,配以肉鬆、腰果、提子乾,更添層次泰式炒河粉 配蝦同平時泰式炒金邊粉好似,但呢到就用左幼河粉,配以幾隻大蝦、蔥、花生碎,仲有少少辣粉,反而全台食舠中最辣係呢兜,炒得唔會好油膩,食落唔會好大負擔最後以甜品芒果糯米飯作結尾,因為實在係太飽,甜哈我地都係叫一個算,點知岩岩好有三大件糯米飯,三件都唔同色,有最普通既白糯米,紫米,仲有個藍色既,食落似斑蘭味,糯米飯煮到好軟熟,口感好好,上面椰漿甜甜地,又唔

泰式炒河粉 配蝦

最後以甜品芒果糯米飯作結尾,因為實在係太飽,甜哈我地都係叫一個算,點知岩岩好有三大件糯米飯,三件都唔同色,有最普通既白糯米,紫米,仲有個藍色既,食落似斑蘭味,糯米飯煮到好軟熟,口感好好,上面椰漿甜甜地,又唔會好膩,打卡黎講都好靚
芒果糯米飯

飲品方面,我同朋友要左Mango Smoothie,用一個長型既杯裝到滿,smoothie比較杰身,芒果味都好足

另一個朋要就要左杯mocktail Fruit Float,入邊都橙黃色既水果為主,好似芒果 、橙、菠蘿,配以coconut cream 同grenadine syrup,飲落都幾fresh
2021-09-13
2021-09-17 58 瀏覽
今日同閏蜜去咗YOHO食多國菜,原來呢度係新開嘅,入面嘅裝修好靚,好有格調。我哋兩個人點咗幾樣泰國菜食物包括:👉🏻海鮮冬陰功-雖然份量唔算多,但超足料,有帶子、青口、大蝦喺入面,味道唔算辣都好啱我口味。👉🏻沙嗲串燒牛/豬/雞各2,共6串,都夠兩個人食肉質一啲都唔鞋,個醬好食食!👉🏻菠蘿海鮮炒飯入面有蝦、魷魚等等新鮮海鮮 好香,小朋友都啱食👉🏻馬拉盞通菜呢個炒得好好食😍😍仲要係份量好多,幾乎食唔哂!

我哋兩個人點咗幾樣泰國菜食物包括:
👉🏻海鮮冬陰功
👉🏻沙嗲串燒
牛/豬/雞各2,共6串,都夠兩個人食
肉質一啲都唔鞋,個醬好食食!
👉🏻菠蘿海鮮炒飯
入面有蝦、魷魚等等新鮮海鮮 好香,小朋友都啱食
👉🏻馬拉盞通菜
呢個炒得好好食😍😍仲要係份量好多,幾乎食唔哂!
2021-09-16 69 瀏覽
位於元朗的Chilli Lime,是一間融合泰國菜、印度菜、馬來西亞、素菜的汎亞菜餐廳,客人可以一次過品嚐到多國地道菜式,一次過滿足大家貪婪的胃口啦~餐廳裝修充滿異國風情,以木色為主調,拼上金色吊燈,裝潢得金光閃閃、金碧輝煌,甚有氣派唷。牆上掛滿泰國和印度畫像,帶出多國菜的氣氛。 餐點平衡古代和現代風味,有傳統菜式之中,添加非凡創意,提供一個創新的用餐體驗。 越南鮮蝦米紙卷 $98 清爽又健康的米紙卷,包裹著大量蔬菜和鮮蝦,口感相當豐富,醬汁濃一點更好。 沙嗲串燒 $118/6條 六串沙嗲串燒,包含牛、雞和豬三款肉類,串燒帶有炭燒香,味道不俗。 蒜蓉烤餅 $28 雖然當晚沒有點選咖喱,但單吃蒜蓉烤餅也不錯呢。除此之外,更有芝士和牛油的口味。 越式炸香蕉 $78 第一次吃越式炸香蕉,原來是薄餅捲著香蕉後炸起。不過味道偏淡,沾上蜂蜜較好。
位於元朗的Chilli Lime

越南鮮蝦米紙卷 $98

沙嗲串燒 $118/6條

蒜蓉烤餅 $28

越式炸香蕉 $78

2021-08-19
2021-09-15 120 瀏覽
依間位於元朗Yoho內既餐廳集合泰、馬及印度菜於一身,食物款色多,亦好有特色。餐廳環境寬闊,空間感十足,以木系色調為主。牆身掛滿油畫,裝修擺設既有格調又有氣氛,更設有室內及室外座位~❀ 越式免治牛肉斑蘭卷 🐮原本以為份量好少,點知上枱好大盤,好有驚喜😍 斑蘭葉包裹住免治牛肉球,牛味香濃,但質感有少少乾身。旁邊有兩款醬汁,分別係酸辣醬及甜醬油,個人較鐘意有花生碎既甜醬油,食落甜甜地又好香花生味~想食得無咁單調,仲可以用生菜捲住牛肉球、濱海、蔥粒及炸蒜,並蘸上醬汁一齊食,口感好豐富👍🏻❀ 椰漿牛肉咖喱 🥘❀ 牛油烤餅 🫓平時好少見依款咖喱,就特登叫黎試下✨ 咖喱微辣,充滿香料味,帶有淡淡椰香,牛肉整得好入味,味道好濃郁,建議可加配薄餅或飯~薄餅都有好多款式,最後揀了牛油烤餅。烤餅份量好多,外皮烤至微脆,中間帶點煙韌既口感,配埋咖喱食好惹味~❀ 芒果糯米飯 🥭熱辣辣既三色糯米飯配上冰涼既芒果,冰火交融,味道唔錯!糯米飯特意用上紫米及白糯米製成,其中藍色既糯米係加了蝶豆花,形成三種顏色~糯米飯倒上椰漿,配埋芒果食,香甜軟糯,面頭仲有綠豆仁脆脆,增添口感❀ 高塔脆餅 🥜好有特色既甜品~圓錐型既薄

❀ 越式免治牛肉斑蘭卷 🐮

❀ 椰漿牛肉咖喱 🥘
❀ 牛油烤餅 🫓
椰漿牛肉咖喱
牛油烤餅

❀ 芒果糯米飯 🥭

❀ 高塔脆餅 🥜
好有特色既甜品~圓錐型既薄餅,仲要捲到好高好大份!食法係撕開一塊塊食,入口好香脆,脆餅上更沾滿有粒粒花生碎既花生醬、椰絲及砂糖,味道香甜,好有驚喜
高塔脆餅

❀ Fresh Thai Colada 🥥
必叫依款充滿熱帶風情既特色飲品✨以原個椰青上既cocktail,主要由冧酒、柑橘及椰子水調配而成,入口有清甜既椰子味,更帶有淡淡酒味,味道好清新,亦好易入口
Fresh Thai Colada

❀ Mango Milkshake 🥭
芒果味香甜,奶香味亦突出,整體唔會太甜膩
Mango Milkshake

2021-08-26
椰漿牛肉咖喱
牛油烤餅
高塔脆餅
Fresh Thai Colada
Mango Milkshake
2021-09-15 59 瀏覽
🥢泰式生蝦 $138食泰國野又點可以唔食生蝦🦐😏生蝦大大隻又夠厚身加埋個秘製泰式辣醬同生蒜🧄😍味蕾衝擊世界級正😋-🥢牛油雞 $128牛油雞份量都幾多d雞全部都大大件啖啖肉😋呢度個牛油雞就偏甜小編覺得都ok但少d甜會冇咁膩🤣叫牛油雞記得叫埋蒜蓉薄餅 $28😍呢個先係主菜🤣-🥢印尼炒飯 $128如果多人食可以叫下d炒麵同飯泰國菜呢d全部都好惹味😋印尼飯炒到勁香又唔油!加埋2大串燒雞抵食😉
🥢泰式生蝦 $138

🥢牛油雞 $128

🥢印尼炒飯 $128
2021-08-18
15 分鐘 (堂食)
  • 泰式生蝦
  • 印尼炒飯
2021-09-14 43 瀏覽
好耐都冇去食泰國菜….今日老友帶我去元朗Yo號試間新野入到去環境非常寬堂舒適…而且位置都坐得好舒服首先我都叫咗個最鍾意食嘅鮮蝦金邊粉…蝦肉彈牙而且金邊粉唔會太濕…所以都好好味之後叫咗個軟殼蟹沙律…青瓜絲酸酸地夠晒開胃另外叫咗個咖喱雜菜鍋…再配以燒烤餅…味道真係一流…因為咖喱相當惹味平時我鍾意食飯多啲…不過今次配咖喱烤餅…的確又有另外一番滋味最後我地叫咗個炸香蕉做甜品…呢個甜品外脆內軟…而且可以點少少蜜糖…味道都幾特別
好耐都冇去食泰國菜….今日老友帶我去元朗Yo號試間新野
入到去環境非常寬堂舒適…而且位置都坐得好舒服
首先我都叫咗個最鍾意食嘅鮮蝦金邊粉…
蝦肉彈牙而且金邊粉唔會太濕…所以都好好味
之後叫咗個軟殼蟹沙律…青瓜絲酸酸地夠晒開胃
2021-09-14 81 瀏覽
同朋友聚會有人話想食特色嘢 於是就嚟到yoho嘅呢間Chilli Lime閒日嚟唔使book位 餐廳樓底好高同時掛咗好多民族色彩嘅掛飾同壁畫 十分有風味餐廳有部分是侍應同大多數食客都係少數族裔人士 好有親切感越南炸春捲 同其他地方食嘅越南春捲嘅春捲皮有啲唔同 呢度嘅越南春捲係自家製 外皮炸得勁脆 入面嘅餡料有肉碎 粉絲 蘿蔔絲等等 點埋越式嘅酸甜醬一齊食 非常開胃泰式蟹肉炒飯 分量都幾多 飯炒得粒粒乾身 入面仲有勁多嘅蟹肉 鮮甜味十足 加埋蛋碎同埋蟹子材料豐富 又夠鑊氣好食

餐廳有部分是侍應同大多數食客都係少數族裔人士 好有親切感

2021-09-14 24 瀏覽
原本只有將軍澳分店既Chilli Lime 開左新分店係Yoho mall !東南亞菜既Bar & Restaurant ,牆壁掛滿油畫,裝修富有格調,環境寬敞舒適,設有梳化卡位,係飲野Chill下既好地方👍🏻《椰漿牛肉咖喱》($158)香茅味較椰香味濃,相對突出。肉質有少許韌,但的確整得好入味👍🏻為左冇咁dry 另加配左牛油烤餅🤣煙韌度十足,唔錯!《越式免治牛肉斑蘭卷》($98)拆開斑蘭葉入面係免治牛肉球,不過食唔出斑蘭葉既味道,牛肉球有少許乾身,用生菜包裹所有配料,再點佢附上的兩款醬汁,整體味道唔錯,一款係普道既酸辣醬汁,另一款相對特別,甜甜地仲有D花生碎,幾特別!《Fresh Thai Colada》($98)係一款以椰青作主調既Cocktail,加入左Rum同Citrus,好有驚喜好Fresh!椰子水既清甜令成杯野飲好易入口,唔會好甜亦唔會太苦。原個椰青上,份量十足!🤩《Mango Milkshake》($52)芒果味濃,甜度適中,奶味亦算重。《芒果糯米飯》($88)一上檯就見到有煙出,糯米飯係熱辣辣咁上😍配以冰涼既芒果,一冷一熱,非常好味😍 糯米飯仲有三隻不同顏色,色彩斑斕,

《椰漿牛肉咖喱》($158)

《越式免治牛肉斑蘭卷》($98)

《Fresh Thai Colada》($98)

《Mango Milkshake》($52)
芒果味濃,甜度適中,奶味亦算重。

《芒果糯米飯》($88)
一上檯就見到有煙出,糯米飯係熱辣辣咁上😍配以冰涼既芒果,一冷一熱,非常好味😍 糯米飯仲有三隻不同顏色,色彩斑斕,藍色同白色都係糯米飯,紫色就係用左紫米整成,非常有心思👍🏻

《高塔脆餅》($58)
Cone shape 既造型非常特別,咬落脆卜卜,內層有椰絲、花生碎同糖漿,似食緊糖不甩既味道。份量好大,食到最後都食唔唒🤣
2021-09-13 40 瀏覽
元朗 Yoho 有一家新餐廳,主打泛亞洲美食。位置是以前的Sly Bar,非常寬敞。 食物選擇花多眼亂,有泰國、印尼、印度菜等。各適其式。叫了 Nasi Goreng 印尼炒飯,它很棒。 多重口味在一碟飯中呈現,使其不那麼悶和太滯。 會想不斷食。米飯炒得很好,因為我們可以品嚐到粒粒分明的炒飯。 在泛亞菜餐廳中,我們怎麼能不點馬拉盞炒通菜呢,這是必須嘗試的菜餚。 果然沒有讓人失望。 芬芳的 馬拉盞配上鬆脆的通菜。 一道令人難忘的小炒,為這頓飯加分。
元朗 Yoho 有一家新餐廳,主打泛亞洲美食。

2021-09-11 114 瀏覽
受惠於屯馬開通真的很興奮,見到元朗形點開咗好多裝修好靚嘅餐廳,就揀咗入去Chilli Lime食飯餐廳樓底好高,Bar枱擺滿五顏六色嘅酒樽,天花裝左幾盞長形水晶燈,夜晚食飯燈光非常有格調,情侶食飯都好浪漫🌹開頭我以為係食泰國菜,但原來仲有馬來西亞同印度菜食,款式好多樣化!一見到印度咖喱就會忍唔住嗌一款,仲一定會嗌埋烤餅蘸咖喱一齊食 ~今晚好想食butter chicken~呢款冇令我失望yoghurt同埋蕃茄醬夾得啱啱好,食落一啲都唔油膩,重非常清爽🍃醬汁非常濃,蘸Naan超級好食~今晚個Naan出乎想象咁好,我好衰……成日覺得餐廳食多國菜就唔會做得好,但今日呢個Naan真係令我刮目相看,近年食所講正宗印度Naan,都實棚棚咁,好似搵塊紙皮插落啲咖喱度食咁😞但呢個咬落唔油膩,質地鬆軟帶少少煙韌,而且$28有三大塊,絕對值回票價另外個泰式辣椒膏炒顯對於我來講就唔夠辣,蜆肉每隻都大隻,粒粒都脹卜卜,而且食落無砂,我超鍾意食蜆呢碟份量都唔少,食完好滿足!Phad Thai食落甜甜地,幾有鑊氣!而且酸甜味控制得幾好,啲粉又無炒到一嚿嚿,最重要係唔會超油膩!食完碟底都係乾爽嘅~形點開左越嚟越多商
受惠於屯馬開通真的很興奮,
見到元朗形點開咗好多裝修好靚嘅餐廳,
就揀咗入去Chilli Lime食飯

餐廳樓底好高,Bar枱擺滿五顏六色嘅酒樽,
天花裝左幾盞長形水晶燈,
夜晚食飯燈光非常有格調,情侶食飯都好浪漫🌹

開頭我以為係食泰國菜,
但原來仲有馬來西亞同印度菜食,款式好多樣化!
一見到印度咖喱就會忍唔住嗌一款,
仲一定會嗌埋烤餅蘸咖喱一齊食 ~

今晚好想食butter chicken~呢款冇令我失望
yoghurt同埋蕃茄醬夾得啱啱好,
食落一啲都唔油膩,重非常清爽🍃
醬汁非常濃,蘸Naan超級好食~

今晚個Naan出乎想象咁好,
我好衰……成日覺得餐廳食多國菜就唔會做得好,
但今日呢個Naan真係令我刮目相看,
近年食所講正宗印度Naan,都實棚棚咁,
好似搵塊紙皮插落啲咖喱度食咁😞
但呢個咬落唔油膩,質地鬆軟帶少少煙韌,
而且$28有三大塊,絕對值回票價

另外個泰式辣椒膏炒顯對於我來講就唔夠辣,
蜆肉每隻都大隻,粒粒都脹卜卜,
而且食落無砂,我超鍾意食蜆
呢碟份量都唔少,食完好滿足!

Phad Thai食落甜甜地,幾有鑊氣!
而且酸甜味控制得幾好,啲粉又無炒到一嚿嚿,
最重要係唔會超油膩!食完碟底都係乾爽嘅~

形點開左越嚟越多商店,
我果日都係行完商場買化妝品再搵嘢食,
就搵到一間坐得舒服又chill嘅餐廳 🤩🍸
烤餅(原味)
泰式炒河粉(配蝦)Phad Thai
牛油雞咖喱
2021-09-08 66 瀏覽
新開泰國菜館,裝修、服務、食物質素都不錯,唯獨烤印度芝士不是我杯茶😆。可以encore.是次餐單:-泰式柚子沙律$88👍🏻-牛油雞咖哩$128👍🏻-烤印度芝士$118😬-印度酥油薄餅$28👍🏻-蒜蓉烤餅$28👍🏻

是次餐單:

-泰式柚子沙律$88👍🏻

-牛油雞咖哩$128👍🏻

-烤印度芝士$118😬

-印度酥油薄餅$28👍🏻

-蒜蓉烤餅$28👍🏻
2021-09-08 47 瀏覽
上次到元朗逛街,外面下著滂沱大雨,那就直接在商場裡找家餐廳醫肚吧。這邊較商場中庭寧靜,旁邊一帶都是食肆,有韓式、日式餐廳,也有cafe等。午市套餐較單點划算,有前菜、主食及跟飲品。鮮蝦沙律配薄荷香茅汁細細碗的沙律,鮮蝦細隻,蝦肉爽彈,配以香茅汁、青檸混合香料薄荷醬汁,酸甜又清新。腰果蓉紅花雞肉咖喱配黃飯和烤餅雞肉大大塊,配上印度白米飯吃,米飯比平日常吃的細長,空氣感;至於咖喱,咖喱濃厚,較為黏糊狀,帶微微薑黃,除了拌飯吃之外,還可以沾在烤餅上吃,味道很開胃,烤餅煙煙韌韌,很有口感。雞肉生菜包另外點了一個生菜包。通常外面的都是以豬肉碎為主,很少有雞肉的。這個用了雞肉碎的生菜包,生菜新鮮。
午市套餐較單點划算,有前菜、主食及跟飲品。
鮮蝦沙律配薄荷香茅汁
細細碗的沙律,
腰果蓉紅花雞肉咖喱配黃飯和烤餅
至於咖喱,咖喱濃厚,較為黏糊狀,帶微微薑黃,
雞肉生菜包
另外點了一個生菜包。
通常外面的都是以豬肉碎為主,很少有雞肉的。
這個用了雞肉碎的生菜包,生菜新鮮。
2021-09-07 336 瀏覽
今日就嚟到YOHO 其中一間新店,睇門面以為係食泰國,點知唔止泰國菜。本Menu都好多選擇,令人眼花撩亂。餐廳內外冬蔭功大蝦湯 $108小編去親有冬陰功嘅餐廳,就一定會叫一碗,呢間都不例外。size 以前菜來講啱啱好。雖然冇明火座住,但料方面都好足,有魷魚帶子,青口,如果多一隻蝦就好啦。味道方面,都唔係一味得酸同一味得辣。免治牛肉斑蘭卷 $98另一個前菜,叫咗個免治牛肉斑蘭葉卷,一上到碟都嚇親,因為以前菜份量來講真係好多,用炸過嘅斑蘭葉葉包住嘅牛肉,配搭生菜或者米粉卷,再點酸辣汁,咁就惹味得多。泰式酸辣魚 $218而主菜方面,叫咗一條泰式酸辣魚,價錢方面咁大條都合理,同埋個汁方面好多配菜,例如三色椒同菠蘿。雖然佢叫酸辣魚,但個汁其實得好少辣,唔食得太辣嘅朋友都可以試吓。Dosa $98係Dosa ,冇錯!係Dosa ,小編喺香港真係好少食,可惜,張枱比較細,所以都想放咗係side table ,掛住食其他嘢所以淋左,雖然淋左但都好煙韌。順帶一提,啤酒而家做緊full day promotion $78 生啤買一送一,有Asahi 同1664 都幾抵飲。參考:(餐牌太多,影左部分)

餐廳內外

冬蔭功大蝦湯 $108

免治牛肉斑蘭卷 $98

泰式酸辣魚 $218

Dosa $98

生啤買一送一

參考:(餐牌太多,影左部分)
生啤買一送一
Yoho新開嘅泰國菜店!裝修吸引,估唔到咁有驚喜,唔止食泰國菜,都有其他東南亞菜式,會再來嘅餐廳!環境裝修幾用心,餐廳環境好大,仲有outdoor位置。餐牌 冬蔭功大蝦湯 $108 食泰國嘢又點少得冬蔭功湯?勁足料,酸辣度比例剛好,唔會其中一方搶咗主要嘅味道,入口舒服唔會覺得嗆喉,做前菜開胃十分之適合。 免治牛肉斑蘭卷 $98 十分特別,好似食過咁多次泰國菜都未見過,用斑蘭葉捲着免治牛肉,另外再配有生菜同埋米粉卷俾你包住牛肉食,牛肉應該係連斑蘭葉一齊炸過,沾上醬汁再加米粉卷或者生菜食冇咁乾身。Dosa $98 我勁鍾意食Dosa!對上一次食好似係喺澳洲食,過一間澳洲嘅印度菜係我十分之喜歡嘅餐廳,香港唔係每一間東南亞餐廳都有Dosa食,勁大塊!呢度嘅Dosa並非全脆身,主材料為米嘅Dosa食落有米香,就算唔沾醬汁食本身都有香氣,配其他食物又得。 泰式酸辣魚 $218 通常食烏頭,今次就食泰式酸辣魚,配料好多,醬汁濃郁,有加入三色椒粒、香料,唔會太酸,魚肉都幾嫩滑,將魚肉沾醬汁食,佐飯一流嘅餸。

裝修幾用心,餐廳環境好大,仲有outdoor位置。

餐牌

冬蔭功大蝦湯 $108