2021-09-18 93 瀏覽
Yoho 開左間新既泰國餐廳Chilli Lime ,位於一期既地下,呢面我仲用班fd一枱三人去試下,我地叫左幾款主食同甜品傳統咖喱羊肉因為朋友唔係好食到辣,所以叫左個傳統咖喱羊肉,雖然佢望落細細兜,但入面羊肉份量都幾多,羊肉煮得好軟糯易入口,唔會好老,重點係我平時食羊好怕騷味,呢到既羊肉一d都唔騷,食幾多都冇問題,羊肉主要都係瘦既部位為主,冇乜肥肉我地另外叫左印度穌油簿餅黎配咖哩食,岩岩講左咖哩妯細兜,但份量冇問題,我地沾完餅食麵有剩,穌油簿餅本身都好香,入面好似蔥油餅咁一層層,食落更有口感菠蘿海鮮炒飯呢個菠蘿海鮮炒飯誠意十足,用左半隻挖空左既菠蘿裝住d飯,入面海鮮既份量都唔少,食落啖啖海鮮肉,配以肉鬆、腰果、提子乾,更添層次泰式炒河粉 配蝦同平時泰式炒金邊粉好似,但呢到就用左幼河粉,配以幾隻大蝦、蔥、花生碎,仲有少少辣粉,反而全台食舠中最辣係呢兜,炒得唔會好油膩,食落唔會好大負擔最後以甜品芒果糯米飯作結尾,因為實在係太飽,甜哈我地都係叫一個算,點知岩岩好有三大件糯米飯,三件都唔同色,有最普通既白糯米,紫米,仲有個藍色既,食落似斑蘭味,糯米飯煮到好軟熟,口感好好,上面椰漿甜甜地,又唔

泰式炒河粉 配蝦

最後以甜品芒果糯米飯作結尾,因為實在係太飽,甜哈我地都係叫一個算,點知岩岩好有三大件糯米飯,三件都唔同色,有最普通既白糯米,紫米,仲有個藍色既,食落似斑蘭味,糯米飯煮到好軟熟,口感好好,上面椰漿甜甜地,又唔會好膩,打卡黎講都好靚
芒果糯米飯

飲品方面,我同朋友要左Mango Smoothie,用一個長型既杯裝到滿,smoothie比較杰身,芒果味都好足

另一個朋要就要左杯mocktail Fruit Float,入邊都橙黃色既水果為主,好似芒果 、橙、菠蘿,配以coconut cream 同grenadine syrup,飲落都幾fresh
2021-09-13
芒果糯米飯