2023-01-28 1065 瀏覽
👫 CHATERAISE#JM港島 🪬推薦度:9/10冬天就係要食雪條雪糕啊🍧平時去CHATERAISE都係買蛋糕🎂今次行過見到有我地都鍾意既味道😍‍ 👁️‍🗨️波子汽水雪條💸$8 🧸性價比:10/10成條都係波子汽水🥤唔會太甜✨入邊仲有細細粒既波子汽水糖🍬好驚喜🤩鍾意波子汽水可以閉眼大量入手👍🏻‍ 👁️‍🗨️薄荷朱古力雪條💸$15 🧸性價比:9/10比波子汽水雪條貴左差唔多一倍😂不過仲係好抵呀😗大條啲之餘入面仲有真既朱古力🍫唔會太甜~大推大推呀😎📍 Chateraise (北角匯) (北角)北角渣華道123號北角匯2期1樓101號舖⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️
👫 CHATERAISE

不過仲係好抵呀😗
大條啲之餘入面仲有真既朱古力🍫
唔會太甜~
大推大推呀😎

📍 Chateraise (北角匯) (北角)
北角渣華道123號北角匯2期1樓101號舖

⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️⏺️
2022-04-15 1479 瀏覽
小朋友總喜歡吃甜品🍮,仲要設計到咁可愛。大人要掏出荷包了!由於選擇困難症又出現,所以買晒三款動物樣甜品。- 粉紅兔寶寶cute bunny 係士多啤梨加朱古力🍫小朋友評語話好味!我信佢😆- 熊寶寶蛋糕chocolate bear 鍾意食朱古力嘅應該會幾鍾意❤️我見到佢哋食得津津有味,一下子已經食晒應該唔錯⋯⋯- 歡樂熊貓cute panda ,內裏係白朱古力。- 朱古力方塊是必食之選!👍🏻濃濃的朱古力味!真係食過返尋味!- 軟軟疏乎厘芝士蛋糕🍰,名副其實軟軟的!一家大細都食得好開心😃
- 歡樂熊貓cute panda ,內裏係白朱古力。
- 軟軟疏乎厘芝士蛋糕🍰,名副其實軟軟的!
一家大細都食得好開心😃
2022-03-28
  • 朱古力方塊
2022-04-01 745 瀏覽
我鍾意食甜品尤其係焦糖同朱古力就更加無法抵抗一直都中意呢間日本餅店之前最鍾意紅豆忌廉銅鑼燒忌廉絲絨幼滑又唔甜不過最近紅豆越來越少成個燒餅高度都越嚟越矮不過依然好好味然後就係必食嘅草餅糯米皮薄 紅豆餡足料唔算太甜 口感非常好 切件西餅 我淨係鍾意下面幾款原味焦糖千層啲人成日都話冇得同Lady M比大佬呀 Lady M $80/件呢度$35咋 我覺得完全食得過層層疊非常細緻 忌廉又剛剛好合格㗎然後疏乎厘芝士餅芝士味好香濃 疏乎厘質地又鬆又軟唔膩 好好味朱古力脆皮好香好滑嘅朱古力忌廉朱古力蛋糕都好香濃夾住脆皮朱古力碎超讚最後係我最鍾意嘅朱古力方塊最香濃幼滑嘅朱古力蛋糕食過一定返尋味
我鍾意食甜品

最香濃幼滑嘅朱古力蛋糕
食過一定返尋味
2022-04-01
2021-06-22 2628 瀏覽
在復活節 Staycation 之前,我已經提早一星期上網搵美食資訊,尋找位於北角的維港凱悅尚萃酒店附近的美食地圖! 原來酒店附近正是北角匯商場一期、二期及三期,酒店下面是一期商場,相對二期較多餐廳食肆、購物消閒娛樂!一於買甜品帶回酒店食吧!趁晚餐後,逛逛商場順便走到二期商場的 Chateraise 買甜品!供應:甜品、蛋糕、蛋卷、果凍、雪條...!恰巧!一期及二期商場有貓貓美術館,大把公仔影,同時可以打發時間及幫助消化!走返酒店下面一期商場影相時,有位靚女叫我幫她影相,舉手之勞啫! 她還告訴我,哪裡有打卡影相位,既然大家都得閒,於是,大家都走勻兩期商場互相為對方影相,非常盡興!然後,我走返酒店睇陣電視節目,便走去酒店做 Gym,做 Gym 後飲水補充,還食埋個甜品!我帶備餐具,影相效果會更好!白桃果凍 $18看看這款果凍的成份,除了白桃汁之外,還加入蘋果汁,打開蓋子,香甜撲鼻,  質感軟滑似啫喱,相信女生抑或小朋友都會喜歡呢!

一於買甜品帶回酒店食吧!
趁晚餐後,逛逛商場順便走到二期商場的 Chateraise甜品

供應:甜品、蛋糕、蛋卷、果凍、雪條...!

我帶備餐具,影相效果會更好!

白桃果凍 $18
  質感軟滑似啫喱,相信女生抑或小朋友都會喜歡呢!

2021-04-04
外賣自取
$18 (宵夜)
2021-02-15 3154 瀏覽
女士對蛋糕甜品總有一定的愛好,多次經過Chateraise,真係好吸引!新年食好啲,食豪啲,一於對自己好啲!其中熊貓造型好cute,好可愛!朱古力方塊好適合朱古力控。甜品首選Cheese cake 又點少得!Chateraise 的千層蛋糕,都係招牌菜之一。太多款想試😋最後揀了三款:歡樂熊貓寶寶,內裡原來係白朱古力,超好味!脆皮朱古力蛋糕,人氣No.3,果然不同凡響,蛋糕好鬆軟,脆皮令到朱古力有口感,又唔會覺得好甜,恰到好處!藍莓芝士蛋糕,香濃芝士味道,令人回味無窮!

其中熊貓造型好cute,好可愛!
朱古力方塊好適合朱古力控。

甜品首選Cheese cake 又點少得!

Chateraise 的千層蛋糕,都係招牌菜之一。

太多款想試😋最後揀了三款:
歡樂熊貓寶寶,內裡原來係白朱古力,超好味!
藍莓芝士蛋糕,香濃芝士味道,令人回味無窮!
2021-02-15
2021-01-01 1725 瀏覽
千層蛋糕麻麻哋好食 比不上lady M雪條好好味 蘋果批都好好吃 吃到想吃多一個結果:好好味 好正👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
千層蛋糕麻麻哋好食
比不上lady M
雪條好好味
蘋果批都好好吃 吃到想吃多一個
結果:好好味 好正
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
2021-01-01
5 分鐘 (外賣自取)
2020-12-09 1443 瀏覽
Super rich chocolate cake !The cake shop is near AIA (fortress hill),chocolates,cakes and pluffs are directly imported from Japan. Have brought an around 0.8 pound mini chocolate cake.On top ,there are 8 pieces chocolates. The cake is layering alternatively with smooth and infused chocolate flavour cream and chiffon cake . Is an enjoyable dessert experience to accompany with sweet Muscato after dinner !
Super rich chocolate cake !

Mini Chocolate Cake
2020-11-22
其他
生日
Mini Chocolate Cake
  • MiniChocolateCake
2020-12-08 958 瀏覽
有人探班所以帶咗北角分店嘅蛋糕俾我哋食 泡芙同蛋糕都好好食極力推薦:原味千層蛋糕呢間店喺第二度都見過係日本風格嘅甜品店之前都試過呢啲雪條一直都保持住水準不過一件蛋糕一個人食真係太多啦如果要減肥唔好食滿足
有人探班
如果要減肥唔好食
滿足
2020-12-08
2020-08-09 2140 瀏覽
因為本身我自己比較少食甜品,所以對於泡芙類都唔係特別喜好,但係尋日經過北角嗰間我見到竟然有兩隻味嘅泡芙,因為平時喺街上都係見到只有一個味,所以我就買咗過嚟試吓,但係點知出乎意料之外好食,仲要係唔甜,值得返轉頭買第二次
2020-08-04 1127 瀏覽
其實咁啱行過去買外賣,係度等緊外賣之制就行吓等吓,見到好多蛋糕甜品都好吸引呀❤️❤️,所以好想食😍😍,就買咗做飯後甜品🤪🤪,買咗一件cake,一個雪糕,咁啱2個都係matcha🤣🤣個蛋糕好鬆軟呀而且又平👍🏿👍🏿,個雪糕好好好好味😋,雖然佢個脆筒有少少淋左,但係感覺好似去咗日本旅行咁❤️❤️

2020-04-16 2140 瀏覽
鑱咀萬萬歲!🙌🏻ChamZeoiLongLongLife🙌🏻🐭 Chateraise萬歲萬歲萬萬歲🙌🏻....🐭不知不覺間已經成為咗Chateraise嘅常客,雪條、蛋糕、泡芙丶銅鑼燒丶卷蛋、大福,全部都好優秀😋原來Chaterise係日本已有66年歷史,甜品老字號,係信心嘅保證。....🐭 鹽豆大褔$15、艾蒿大福$12、豆餡大褔 $12賣相👅👅👅👅👅味道👅👅👅👅👅口感👅👅👅👅👅份量👅👅👅👅👅性價比👅👅👅👅👅大福有3款口味,每日新鮮日本空運到港,冇落防腐劑,所以食用期限只有3至5日。大福皮用日本糯米製成,香糯軟棉,口感好煙韌。雖然望落去個皮有啲厚,但因為裏面嘅紅豆餡料相對亦超級多,所以比例剛剛好。 紅豆餡香濃軟滑,散發陣陣紅豆香。 鹽豆味有啲好大粒嘅鹽豆係個皮度,咸配甜,感覺幾得意。艾蒿即係艾草,艾草味非常濃烈,而我個人唔太受得呢陣濃烈嘅艾草味。我最鍾意都係最簡單嘅豆餡大福。....🐭Chaterise 軟軟疏乎厘芝士蛋糕 $25賣相👅👅👅👅👅味道👅👅👅👅👅口感👅👅👅👅👅份量👅👅👅👅👅性價比👅👅👅👅👅蛋糕質感軟綿,裏面夠濕潤,有啲輕乳酪cream cheese嘅口感。芝士味香濃,整體
鑱咀萬萬歲!🙌🏻

🐭Chaterise 軟軟疏乎厘芝士蛋糕 $25
口感👅👅👅👅👅
份量👅👅👅👅👅
性價比👅👅👅👅👅
蛋糕質感軟綿,裏面夠濕潤,有啲輕乳酪cream cheese嘅口感。芝士味香濃,整體感覺較清怡,冇一般芝士蛋糕咁膩。
軟軟疏乎厘芝士蛋糕

🐭食神鼠到Chateraise好滿充一遊,拜拜~
雪糕條/甜筒好好味
  • 🐭比利時朱古力甜筒
  • 🐭朱古力脆脆雪條
  • 🐭軟軟疏乎厘芝士蛋糕
2020-02-03 936 瀏覽
Chateraise日本直送牛乳雪條 $12 /條🐭Chateraise 真係有好多款甜品!淨係雪糕雪條都幾十款,而且經常有優惠!今次就試左日本直送嘅牛乳雪條!每條$12,但依排做緊優惠,買6條或以上有7折優惠,姐係平均大約$8.4/條,都算低食!🐭依款雪條一共有三款口味,分別係:原味牛乳🍼丶士多啤梨牛乳味🍓丶同埋咖啡牛乳味☕️!3個味道都好吸引!萬歲指數:賣相👅👅👅👅味道👅👅👅👅👅口感👅👅👅👅份量👅👅👅👅性價比👅👅👅👅🐭口感及味道同一般嘅Frozen Yougurt非常相似,感覺佢只係變咗做雪條形狀咗Fro Yo。牛奶味非常之濃郁,士多啤梨味入面仲有粒粒新鮮士多啤梨果肉!口感好滑,只係略嫌質地有啲太軟。🐭整體泥講絕對值得一試!
Chateraise日本直送牛乳雪條 $12 /條

牛乳雪條
士多啤梨牛乳雪條

萬歲指數:
賣相👅👅👅👅
口感👅👅👅👅
性價比👅👅👅👅

🐭整體泥講絕對值得一試!
牛乳雪條
士多啤梨牛乳雪條
  • 牛乳雪條原味
  • 士多啤梨味牛乳雪條
  • 咖啡味牛乳雪條
2020-01-30 617 瀏覽
Keep Calm and Eat Ice Cream🍦Chateraise日本直送雪條萬歲🙌🏻香濃朱古力雪條, 薄荷朱古力雪條推薦度:👅👅👅👅👅🐭 朱古力味非常濃郁!雪糕好creamy好滑!脆脆香草朱古力雪條, 脆脆朱古力雪條推薦度:👅👅👅👅🐭好特別嘅一款,脆皮並唔係雪糕外面,而係混入左雪糕入面,咬落啖啖卜卜趣朱古力片曲奇脆皮雪條 推薦度:👅👅🐭雪糕奶味唔夠濃郁,曲奇嘅口感亦唔夠突出,但優點係唔太甜❤️買完之後先發覺原來仲有多款雪糕筒,下次一定要試!Keep Eating!化腐朽為食量!
Keep Calm and Eat Ice Cream🍦
Chateraise日本直送雪條萬歲🙌🏻

日本直送雪糕條

香濃朱古力雪條, 薄荷朱古力雪條
推薦度:👅👅👅👅👅
🐭 朱古力味非常濃郁!雪糕好creamy好滑!

脆脆香草朱古力雪條, 脆脆朱古力雪條
推薦度:👅👅👅👅

曲奇脆皮雪條
推薦度:👅👅
🐭雪糕奶味唔夠濃郁,曲奇嘅口感亦唔夠突出,但優點係唔太甜

2020-01-09 525 瀏覽
鑱咀萬萬歲!🙌🏻ChamZeoiLongLongLife🙌🏻Chateraise 萬萬歲🙌🏻原味千層蛋糕 $35、千層抹茶 $38、千層朱古力$38賣相👅👅👅👅👅味道👅👅👅👅👅口感👅👅👅👅份量👅👅👅👅性價比👅👅👅👅🐭千層皮厚薄均勻適中。 忌廉濃厚,口感細滑。原味充滿焦糖芳香、朱古力味醇厚,又不會太膩,而抹茶味濃郁而且回甘。個人最中意原味,因為能食到千層皮本身嘅蛋香味。鮮忌廉蛋糕$38賣相👅👅👅👅👅味道👅👅👅👅口感👅👅👅份量👅👅👅👅性價比👅👅👅👅🐭 上面嘅士多啤梨非常新鮮鮮甜。出面厚厚一層忌廉,裏面有士多啤梨醬同啫喱。但蛋糕質感略為乾身。🐭食神鼠到Chateraise滿足一遊,拜拜👋🏻
鑱咀萬萬歲!🙌🏻
ChamZeoiLongLongLife🙌🏻
Chateraise 萬萬歲🙌🏻

原味千層蛋糕 $35、 千層抹茶 $38、 千層朱古力$38、鮮忌廉蛋糕$38

原味千層蛋糕 $35、千層抹茶 $38、千層朱古力$38
口感👅👅👅👅

鮮忌廉蛋糕$38
味道👅👅👅👅
口感👅👅👅
性價比👅👅👅👅

🐭食神鼠到Chateraise滿足一遊,拜拜👋🏻
  • 原味千層蛋糕
  • 千層抹茶
  • 千層朱古力
  • 鮮忌廉蛋糕
2019-12-01 1508 瀏覽
雪條很滑,很濃味道,今次試左牛奶咖啡味和牛奶士多啤梨味,下次要再試其他味道梳乎厘芝士蛋糕⋯⋯非常好味道,口感特別,第一次試,會encore濃濃芝士蛋糕⋯⋯也好味道,加埋店𥚃的濃滑雪條一起吃,絶配員工服務態度非常好,對客人很親切,笑容滿面,有專業訓練和知識
濃濃芝士蛋糕⋯⋯也好味道,加埋店𥚃的濃滑雪條一起吃,絶配
2019-11-30
下午茶