2024-03-20 898 瀏覽
一間我非常喜歡的印度菜ก็ʕ•͡ᴥ•ʔ, 已經回訪好幾遍了,餐廳裝潢以充滿異國風情的酒窑風格為主,聚會或節日慶祝也很合適,會送賀卡和即影即有(職員很會拍📸!)還能試穿印度頭紗拍照;相較正宗印度菜,這裡的食物的香料味道不會太濃重,不需擔心會吃不慣。推介幾個我認為一定要點的菜式♡Aloo Tikka Chaat 很開胃的一道前菜,炸薯餅上鋪滿了鷹嘴豆、薄荷醬,還羅望子醬,層次很飽滿,酸甜的醬汁和薯餅很搭,意外地一試難忘(^u^)。Bombay fired chicken雞肉加了很多香料醃製,包括蒜粉、薑、肉桂、辣椒粉和小荳蔻,看起來很乾,但肉質意外地嫩滑,帶微微的辣,點蕃茄忌廉醬吃很惹味ʕ˶’༥‘˶ʔ。Rara mutton curry with Bombay bun以羊肉碎、蕃茄、洋蔥和酸忌廉煮成的咖喱,吃起來一點也不羶,搭着鬆軟的牛油餐包,又是一款吃到停不下來的菜式♡。Butter chicken/ +Naan bread坦白說不是我吃過最美味的butter chicken,但味道也是平均值以上,醬汁偏甜一些,不會很辣,香料味也不算重,感覺有按香港人的口味作調整。Naan是印度薄餅,沾任何

推介幾個我認為一定要點的菜式♡

Bombay fired chicken

Butter chicken/ +Naan bread
Naan是印度薄餅,沾任何醬汁吃也很合適,牛油和蒜味很香濃,而且充滿韌性,非常上癮ʕ ᵔᴥᵔ ʔ。

Mango Penna Cotta/ Festive dessert
布甸很軟滑,很香的奶味,內有芒果粒;另一款是節日慶祝時會送上的short cake,蛋糕的層次很豐富,杏仁牛油餅底上是草莓味的果醬塗層和慕絲蛋糕,即使吃到八分飽再享用就也不會有太大負擔ฅʕ•̫͡•ʔฅ。

趁𝐫𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 𝐰𝐞𝐞𝐤有𝐩𝐫𝐨𝐦𝐨𝐭𝐢𝐨𝐧,當然要把握機會!同是𝐩𝐢𝐫𝐚𝐭𝐚 𝐠𝐫𝐨𝐮𝐩旗下的我𝐜𝐡𝐚𝐢𝐰𝐚𝐥𝐚主打印度菜。地點頗為難找,入口是隱蔽的藍色門,走過大門向下走樓梯到𝐛𝐚𝐬𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭會看到的。底下環境寬敞,裝潢設計門面超美❤️——— ✤ 𝐇𝐊 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 𝐖𝐞𝐞𝐤 𝐒𝐞𝐭 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫|$𝟐𝟗𝟖 𝙥𝙚𝙧 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙣吃印度菜就是有一種「唔係好知道食緊啲乜嘢」的感覺😹➊ 𝐏𝐀𝐍𝐈 𝐏𝐔𝐑𝐈 𝐖𝐈𝐓𝐇 𝐉𝐀𝐋-𝐉𝐄𝐄𝐑𝐀|𝐏𝐚𝐧𝐢𝐩𝐮𝐫𝐢是印度常見的街頭小吃,超新鮮的味覺體驗🤗!➋ 𝐀𝐋𝐎𝐎 𝐓𝐈𝐊𝐊𝐈 𝐂𝐇𝐀𝐀𝐓|醬料由咖哩🥘、羅望子酸辣醬同甜乳酪混合而成,香辣過癮,味道富層次。➌ 𝐌𝐄𝐗𝐈-𝐓𝐇𝐀𝐋𝐈 𝐁𝐄𝐄𝐅 𝐒𝐔𝐊𝐇𝐀|有點酷似𝐭𝐚𝐜𝐨𝐬的餅🥴➍ 𝐂𝐇𝐈𝐂𝐊𝐄𝐍 𝐓𝐈𝐊𝐊𝐀|經典印度烤雞🍗,用上各種香料大放異彩,展示印度菜味道豐富,香辛突出的特色😋 (只有𝟏件)➎ 𝐓𝐀𝐍𝐃𝐎𝐎𝐑𝐈 𝐇𝐀𝐑𝐈 𝐆𝐎𝐁𝐈|西蘭花配𝐦𝐢𝐧𝐭 𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞🥦超普通😑 (同樣也是只有𝟏件,少得可憐)➏ 𝐊𝐄𝐑𝐀𝐋𝐀 𝐅𝐈𝐒𝐇 𝐂𝐔𝐑𝐑𝐘|咖哩味道偏甜,魚肉嫩滑🐟搭配飯一流🍚。➐
———
吃印度菜就是有一種「唔係好知道食緊啲乜嘢」的感覺😹

➐ 𝐎𝐋𝐃 𝐃𝐄𝐋𝐇𝐈 𝐁𝐔𝐓𝐓𝐄𝐑 𝐂𝐇𝐈𝐂𝐊𝐄𝐍|入口之際,感受到超香牛油味🧈隨之而來是咖哩是我微辛感🥰

➑ 𝐍𝐀𝐀𝐍|總共𝟒個𝐨𝐩𝐭𝐢𝐨𝐧,分別是𝐆𝐚𝐫𝐥𝐢𝐜、𝐑𝐨𝐭𝐢、𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞(+$𝟔𝟎)以及𝐉𝐚𝐬𝐦𝐢𝐧𝐞 𝐫𝐢𝐜𝐞,各有特色、配咖哩一絕🍛

➒ 𝐆𝐔𝐋𝐀𝐁 𝐉𝐀𝐌𝐈𝐍
由𝐤𝐡𝐨𝐲𝐚和香料糖漿製成的傳統𝐝𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭,甜到懷疑人生😹

✤ 𝐖𝐢𝐧𝐞 𝐏𝐚𝐢𝐫𝐢𝐧𝐠|$𝟏𝟗𝟖 𝙥𝙚𝙧 𝙥𝙚𝙧𝙨𝙤𝙣
酒鬼我們當年也有加𝐰𝐢𝐧𝐞 𝐩𝐚𝐢𝐫𝐢𝐧𝐠,分別是𝐏𝐫𝐨𝐬𝐞𝐜𝐜𝐨、𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞以及𝐑𝐞𝐝~不過不失,缺點是店員上得略快,趕收工𝐟𝐞𝐞𝐥🥂🍸🍷
  • Butter  Chicken
  • Aloo Tikka Chaat
2024-03-09 854 瀏覽
中環隱藏住好多唔同嘅美食,而且仲係裝修風格好靚嘅,今次就嚟到呢一間外觀好普通藍色牆磚紅門,推開呢道門會帶你走入裝修華麗,氣氛十足嘅印度餐廳,呢度嘅裝修同埋擺設都10分靚,真係好適合聚會同埋情侶拍拖當然打卡都係一流三款前菜都係好經典印度常見小食,油炸空心脆球載住薯蓉同鷹嘴豆等餡料,外層脆薄配甜甜酸酸的醬汁,味道清新,口感豐富Aloo Tikka Chaat煎香薯餅配上各種配料,鷹嘴脆米、羅望子、石榴、乳酪醬、燒烤醬等口感清爽酸甜,十分開胃🤤Bombay Fried Chicken雞髀🍗 外酥內嫩外層裏了咖哩粉及香料,食落味道香辣,雞肉嫩滑,每一口都足滿印度香料香氣Tandoor Tower for SharingTandoor用兩層塔上,十分適合打卡一層 chicken tikka香料烤雞例外一層鹽味三文魚兩款食物外焦內嫩,會食到淡淡嘅炭香味,烤雞味濃郁,口感嫩滑辣度剛哂鐘意吃辣我,十分惹味Kasoori Gobi乾煎花椰菜,外表金黃色,配上Salmon烤三文魚,魚肉鮮嫩配上薄荷醬汁,令人更開胃🤤(Chaiwala Dal & Old Delhi Butter Chicken)雞肉🍗 與

三款前菜

Bombay Fried Chicken

Tandoor Tower for Sharing
Tandoor用兩層塔上,十分適合打卡
辣度剛哂鐘意吃辣我,十分惹味

配上薄荷醬汁,令人更開胃🤤

雞肉🍗 與扁豆咖喱牛油及奶油一起熬煮所以味道好濃肉嫩滑色香味俱全
Garlic Naan和Butter Naan:烤至金黃色,外皮酥脆
例外薑黃印度米未食過可以試吓非常有特色

South Asian spice
呢款比較甜口感扎實外仲有mango pudding
2024-03-04 801 瀏覽
數年前的生日,和朋友在Chaiwala吃過一餐生日飯,對他的印象很深刻。當初的入口位隱蔽,我們找了一輪。進入餐廳後,沿著樓梯向下行,發現別有洞天,內裏的用餐空間大,裝修華麗,氣氛相當好。而大廚以新派手法演譯傳統印度菜,做法及賣相精緻,食物味道也不錯。今次初嚐他家的Weekend Brunch ($368/位),實在非常豐富,飽到要捧住個肚走。Chaats Street of India for sharing分別有三款前菜Pani Puri with Jal-jeera 這是印度經典及常見的傳統街頭,以油炸空心脆球載住薯蓉同鷹嘴豆等餡料,食前倒入清涼醬汁,味道清新,口感豐富。Aloo Tikka Chaat煎香的薯餅沾滿鷹嘴脆米、羅望子、石榴、乳酪醬、燒烤醬等多種配料,酸酸甜甜很開胃。Bombay Fried Chicken去骨雞髀肉外層裹了咖哩粉及香料,酥脆香辣,雞肉嫩滑,搭配番茄蛋黃醬一齊食剛剛好。Tandoor Tower for Sharing每人會有各一件用餐廳內設土窯爐烤製的chicken tikka香料烤雞、 pink salt salmon鹽味三文魚及tandoori

分別有三款前菜

Pani Puri with Jal-jeera

Bombay Fried Chicken

Tandoor Tower for Sharing
每人會有各一件用餐廳內設土窯爐烤製的chicken tikka香料烤雞、 pink salt salmon鹽味三文魚及tandoori gobi烤椰菜花,以下午茶兩層架形式上,十分有趣。三款皆外焦內嫩,富炭香,辣度較剛才的前菜上升了,怕辣的人可沾多點醬中和一下。

Curry per Peron – 會配印度香米/Nann

Gosht Kofta Curry
我們也是初嚐這款咖哩,先將beef meatball牛肉球炸好,再與番茄洋蔥汁一起熬煮。

Old Delhi Butter Chicken
將雞肉與番茄、牛油及奶油一起熬煮,creamy順滑

Biryani印度香飯
Mutton Biryani羊肉飯

Sweet
忌廉威化批配雪糕;旁邊的啡色球球令人印象深刻,它叫Gulab Jamun,傳統Gulab Jamun主要由麵粉、奶粉和印度酥油揉製後油炸而成,之後泡入充滿藏紅花和豆蔻香味的糖水裡,表皮維持扎實口感,咬下後則軟綿濕潤,而這個Gulab Jamun更帶薑味

Chaiwala
中環雲咸街43-55號余悅禮行地庫
🥘I recently had the opportunity to try the lunch menu at Chaiwala, and it provided a delightful Indian culinary experience. While Chaiwala is known for its food quality in Hong Kong, I must admit that the lunch session didn't completely live up to my expectations in terms of flavor intensity. However, it still remains a great choice for a team lunch or a sophisticated dining experience with friends.
𝐃𝐚𝐰𝐚𝐭𝐡 𝐄𝐱𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 - 𝐋𝐚𝐦𝐛
𝐃𝐚𝐰𝐚𝐭𝐡 𝐄𝐱𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 - 𝐋𝐚𝐦𝐛
想不到中環有高質印度brunch,飲品可以任free flow. 環境同食物絕對有保證,適合朋友聚餐,飲下野,食下野,傾下計。話明brunch 但份量十分勁👍先上一個3款Chaats & small plate Pani Puri:清爽而辛辣的小吃,外層脆薄,內部填充著香辣的酸辣水和各種配料,如土豆、鷹嘴豆和薄脆餅乾。再配甜甜酸酸的醬汁令口感層次提升,吃的時候要一口放入口,才感受到酸甜的交替Aloo Tikki Chaat:薯餅配上酸辣醬和各種配料,如乳酪、紅石榴、薄脆餅乾、洋蔥和蒜蓉醬。味道清爽酸甜,感覺很沙律,十分健康。Bombay Fried Chicken:孜然味的炸雞,外酥內嫩,味道香辣,帶有濃郁的印度香料和炸雞的香氣。Tandoor用兩層塔上,十分適合打卡Chicken Tikka:烤雞肉塊,用特製的印度香料醃制後烤制而成,味道濃郁,口感嫩滑 Kasoori Gobi:乾煎花椰菜,花椰菜經過特殊的烹飪方法,煎至金黃色,味道香氣四溢,口感酥脆,香烤味濃Salmon:烤三文魚,魚肉鮮嫩多汁,味道鮮美,上述三款再配上薄荷醬汁,令人更開胃主菜Curry,份量也十分多,其實star

話明brunch 但份量十分勁👍

先上一個3款Chaats & small plate

Tandoor用兩層塔上,十分適合打卡
Salmon:烤三文魚,魚肉鮮嫩多汁,味道鮮美,

上述三款再配上薄荷醬汁,令人更開胃

主菜Curry,份量也十分多,其實starter 同Tandoor 已經令我吃飽🤣但係有naan再配curry,真係點忍得口😆
Gosht Kofta:牛肉丸子,用牛肉和香料製成,燉煮在濃郁的醬汁中,味道濃郁,口感鮮嫩,放到口中會感受到肉汁漏出。
Butter Chicken:雞肉經過特製的黃油醬汁燉煮而成,味道濃郁,口感嫩滑

Vegetable Biryani:蔬菜炒飯,用香料炒制的米飯和各種蔬菜混合而成,而且帶有濃郁的印度香料。

Dessert Platter:朱古力雪糕配黃豆粉,感覺不會太甜。開心果撻甜點拼盤,帶有濃郁的奶香和甜味,另一款像蓮蓉加棗,味道甜美,三款中最甜
任飲朋友選了Mango Lassi:用新鮮芒果和乳酪混合而成,入口清甜。
我自己選 Lillet Spritz:清爽的氣泡酒配上利萊特苦艾酒和檸檬汁,味道清新,口感輕盈,帶有苦艾酒和檸檬的香氣。仲有玉桂枝散發甜香的味道
2024-02-28 2374 瀏覽
門口係寶藍色牆身 + 紅色大門,完全睇唔出係食印度菜。沿著樓梯向下行,就會見到充滿印度風情既華麗裝潢,好有氣氛。○ 𝐅𝐫𝐞𝐞-𝐟𝐥𝐨𝐰 𝐁𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡 // $368逢星期六-日/公眾假期 12:00 - 15:00 都有既 sᴇᴛ ᴍᴇɴᴜ。前菜已經揀好幾個人 sʜᴀʀᴇ 每樣可以試少少,主菜用 ʜɪɢʜᴛᴇᴀ 雀籠上枱好 ɪɢ-ᴀʙʟᴇ。唔夠喉仲可以加 $$ 要多幾個主菜,一定捧住個肚走!- 𝑪𝒉𝒂𝒂𝒕𝒔 -♢ 𝐏𝐚𝐧𝐢 𝐏𝐮𝐫𝐢 𝐰/ 𝐉𝐚𝐥-𝐣𝐞𝐞𝐫𝐚傳統街頭小食脆餅,其實係油炸空心球釀入薯泥、鷹嘴豆乾咖哩、其他香料,自己再倒入檸檬湯汁,口感清新開胃。♢ 𝐀𝐥𝐨𝐨 𝐓𝐢𝐤𝐤𝐚 𝐂𝐡𝐚𝐚𝐭薯餅浸滿辣椒、乳酪、黃薑 、 咖喱鷹嘴豆、ᴄʜᴜᴛɴᴇʏ,食落好綿密,酸酸甜甜非常惹味。一向係薯仔狂迷既代表,當然係食到停唔到口!♢ 𝐁𝐨𝐦𝐛𝐚𝐲 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧我覺得係三款前菜最好食嘅一款,去骨雞髀肉外層包住咖哩粉,外面微辣酥脆,入面嫩滑 ᴊᴜɪᴄʏ,點埋番茄蛋黃醬。- 𝑻𝒂𝒏𝒅𝒐𝒐𝒓 𝑻𝒐𝒘𝒆𝒓 𝑭𝒐𝒓 𝑺𝒉𝒂𝒓𝒊𝒏𝒈 -♢ 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐓𝐢𝐤𝐤𝐚用土窯爐焗既傳統印度乳酪烤雞,
門口係寶藍色牆身 + 紅色大門,完全睇唔出係食印度菜。
沿著樓梯向下行,就會見到充滿印度風情既華麗裝潢,好有氣氛。

○ 𝐅𝐫𝐞𝐞-𝐟𝐥𝐨𝐰 𝐁𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡 // $368

- 𝑪𝒉𝒂𝒂𝒕𝒔 -
♢ 𝐏𝐚𝐧𝐢 𝐏𝐮𝐫𝐢 𝐰/ 𝐉𝐚𝐥-𝐣𝐞𝐞𝐫𝐚
傳統街頭小食脆餅,其實係油炸空心球釀入薯泥、
鷹嘴豆乾咖哩、其他香料,
自己再倒入檸檬湯汁,口感清新開胃。

♢ 𝐀𝐥𝐨𝐨 𝐓𝐢𝐤𝐤𝐚 𝐂𝐡𝐚𝐚𝐭
薯餅浸滿辣椒、乳酪、黃薑 、 咖喱鷹嘴豆、ᴄʜᴜᴛɴᴇʏ,
食落好綿密,酸酸甜甜非常惹味。
一向係薯仔狂迷既代表,當然係食到停唔到口!

♢ 𝐁𝐨𝐦𝐛𝐚𝐲 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧
我覺得係三款前菜最好食嘅一款,
去骨雞髀肉外層包住咖哩粉,
外面微辣酥脆,入面嫩滑 ᴊᴜɪᴄʏ,點埋番茄蛋黃醬。

- 𝑻𝒂𝒏𝒅𝒐𝒐𝒓 𝑻𝒐𝒘𝒆𝒓 𝑭𝒐𝒓 𝑺𝒉𝒂𝒓𝒊𝒏𝒈 -
♢ 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐓𝐢𝐤𝐤𝐚
用土窯爐焗既傳統印度乳酪烤雞,
炭烤過程令雞肉外焦內嫩。

♢ 𝐏𝐢𝐧𝐤 𝐒𝐚𝐥𝐭 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧
三文魚焗完裡面保持鮮嫩 ᴊᴜɪᴄʏ,
加埋少少微辣牛油果醬,食落比較清新。

♢ 𝐓𝐚𝐧𝐝𝐨𝐨𝐫𝐢 𝐆𝐨𝐛𝐢
同樣用土窯爐烤過既椰菜花,非常香口有炭香 ,
都幾辣,好彩有青瓜乳酪醬汁可以中和返。

- 𝑪𝒖𝒓𝒓𝒚 𝑭𝒐𝒓 𝑺𝒉𝒂𝒓𝒊𝒏𝒈 -
♢ 𝐒𝐚𝐚𝐠 𝐏𝐚𝐧𝐞𝐞𝐫 𝐂𝐮𝐫𝐫𝐲
菠菜加左蒜蓉茴香 + ᴄᴏᴛᴛᴀɢᴇ ᴄʜᴇᴇsᴇ 非常惹味 ᴄʀᴇᴀᴍʏ。

♢ 𝐎𝐥𝐝 𝐃𝐞𝐥𝐡𝐢 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧
因為唔係好食到辣,揀左依款比較溫和既咖哩。
燒過既雞肉用奶油番茄醬煮,味道偏甜,
襯埋充滿牛油蒜香既鬆軟煙韌 ɴᴀᴀɴ ʙʀᴇᴀᴅ 真係完美 ~

- 𝑩𝒊𝒓𝒚𝒂𝒏𝒊 -
♢ 𝐌𝐮𝐭𝐭𝐨𝐧 𝐁𝐢𝐫𝐲𝐚𝐧𝐢
免治羊肉炒飯加左酥油,非常香口。

- 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 𝑶𝒇 𝑻𝒉𝒆 𝑫𝒂𝒚 -
咖啡忌廉威化批配莓果雪葩,酸甜解膩。

○ 𝐂𝐥𝐚𝐬𝐬𝐢𝐜 𝐅𝐫𝐞𝐞 𝐅𝐥𝐨𝐰 // $198
推介 ʙᴇᴇғᴇᴀᴛᴇʀ ɢɪɴ & ᴛᴏɴɪᴄ

FOLLOW IG @ FISWEET FOR MORE.

• Chicken Tikka
  • Aloo  tikka  chaat
  • PINK SALT SALMON
  • OLD DELHI BUTTER CHICKEN
2024-02-26 404 瀏覽
Chaiwala 📍Central$470+1 ($258.5 pp)👋🏼👋🏼有冇印度菜fans? 🇮🇳 呢間印度餐廳喺香港都頗出名~ 試吓先!👍🏼Pani Puri $90呢個係印度一款街頭小食黎😌 空心嘅油炸球入面有薯蓉、鷹嘴豆蓉、洋蔥、蕃茄等,外脆內軟,仲有個酸酸辣辣嘅汁俾你倒入去一齊食,食落好開胃,口感好複雜,係個幾唔錯嘅前菜☺️👍🏼Aloo Tikka Chaat $130薯餅配上印度醬汁,例如乳酪醬、薄荷醬等,面頭有鷹嘴豆,調味酸酸辣辣,食落幾飽肚~👍🏼Old Delhi Butter Chicken $160好食!雞肉份量多,好足料👍🏼 係食到尾有少少膩Garlic Naan $45正常發揮~ 上枱時熱辣辣,味道同預期差唔多Chai Tea $45味道好特別嘅印度茶,超重香料味,有少少羶味🤔 如果之前未試過,可以先嗌一杯同朋友share~ 因為隻味未必人人可以接受😹 對本人嚟講,試過就好了😂味道🌝🌝🌝🌝🌚環境🌝🌝🌝🌝🌚服務🌝🌝🌝🌝🌚抵食🌝🌝🌝🌚🌚整體🌝🌝🌝🌝🌚#yyss_central #yyss_中環 #yyss_港島綫#foodie #foodiehk #hkfoodi
Chaiwala
📍Central

$470+1 ($258.5 pp)

👍🏼Pani Puri $90

👍🏼Aloo Tikka Chaat $130

好食!雞肉份量多,好足料👍🏼 係食到尾有少少膩

Garlic Naan $45
正常發揮~ 上枱時熱辣辣,味道同預期差唔多

Chai Tea $45

味道🌝🌝🌝🌝🌚
環境🌝🌝🌝🌝🌚
服務🌝🌝🌝🌝🌚
抵食🌝🌝🌝🌚🌚
整體🌝🌝🌝🌝🌚

#foodie #foodiehk #hkfoodie #香港美食 #中環美食 #港島美食 #yyss_印度菜
2024-02-19 351 瀏覽
門口外面我覺得有啲似多啦A夢的隨意門,一打開道門就好似進入另外一個世界,見到好多陶瓷的裝飾,真係琳瑯滿目😍我哋叫咗brunch set,先來幾款小食Aloo Tikka Chaat:呢個做得不錯,有啲potato,pea,yoghurt去撈埋,幾開胃,推介呢個😍另外有個外型有少少似炸咸水角😂配凍汁淋上去,呢個食落去有啲驚喜Bombay fried chicken:呢個點tomato mayonnaise 又幾夾,雞肉一啲都不楷Chicken tikka,salmon和椰菜花:呢個點薄荷醬最後嚟到主食:butter chicken,veg ball 配上印度飯和bread無論環境食物服務質素都好好,服務員會主動換碟,每一道菜睇得出廚師好放心機,而且份量都唔少,香料味唔重,食到原材料嘅鮮味,地方夠大可以適合一大班朋友聚會
我哋叫咗brunch set,先來幾款小食
2024-02-18 422 瀏覽
寶藍牆磚紅門,坐落中環大街嘅一間新派印度餐廳。緩緩推開大門,走入迷人嘅香料國度🇮🇳❦Every Weekend Brunch ($368/person)❥ Chaats Street of India🫘Pani Puri with Jal-Jeera 金黃脆球載住薯蓉同鷹嘴豆,係印度經典同常見嘅街頭小食🇮🇳食嘅時候倒入孜然汁再成個啪落口🤣豐富口感同味道一擊爆發💥🥔Aloo Tikka Chaat煎香嘅薯餅上佈滿鷹嘴脆米、羅望子、石榴、乳酪醬、燒烤醬等多種材料🥗匙羹每勺入口都有吾同嘅風味,係一道超好味超驚艷前菜✨🐤Bombay Fried Chicken 雞肉薄脆香口,亦都醃得好入味,配番茄蛋黃醬都幾惹味❥Tandoor tower主菜分別有香料烤雞、鹽味三文魚同烤椰菜花,三者都由餐廳內設土窯爐烤製而成,十足香味之餘,份量亦係非常實在。❥Curries(Chaiwala Dal & Old Delhi Butter Chicken)印度貴為香料王國,印度咖喱風味馥郁,揀嘅扁豆咖喱同牛油雞咖哩都係色香味俱全🍛蒜蓉牛油Nana更係不可或缺嘅存在,扭一扭、Lam一Lam再浸一浸😋大家明有幾好食

❥ Chaats Street of India

🫘Pani Puri with Jal-Jeera

🥔Aloo Tikka Chaat

🐤Bombay Fried Chicken
雞肉薄脆香口,亦都醃得好入味,配番茄蛋黃醬都幾惹味

❥Tandoor tower

❥Curries
蒜蓉牛油Nana更係不可或缺嘅存在,扭一扭、Lam一Lam再浸一浸😋大家明有幾好食嘅
當然薑黃印度米都係非常出色嘅👍🏻

❥ Drinks
其實套餐性價比真係好高,除左精緻菜品,飲品係任飲架😭2個鐘入面大家就可以同朋友盡情暢飲啦🍻
我同朋友就試左比較特色嘅Mango Lassi同Chai Tea,乳酪清新又解辣,拉茶香料味突出又香滑☕️

❥ Dessert of the day
咖啡忌廉脆筒·拉杜球伴莓果雪葩,以簡單嘅甜蜜作結
Tandoor tower
Tandoor tower
2024-01-28 310 瀏覽
早前與好友聚餐,選擇了這間印度餐廳🥰晚上去位置有些隱蔽,找了一會才找到🙈但進入餐廳之後別有洞天,裝飾精美有種進入印度國度的華麗感⚜️⚜️讓我對裡面的菜式非常期待!🪟環境:首先會看到很多瓷器,經過吧台,廚房,最後才到了我們吃飯的位置📍🛎️菜品第一道前菜是Pani puri with Jal-Jeera侍應非常nice提醒我們吃之前可以將醬汁淋在波波上🤏🏻波波炸得非常脆口,裡面有少許牛油果,口感順口,加入醬汁後味道酸酸的,十分開胃💚第二道菜是Butter chicken🍗牛油咖哩雞上來時熱辣辣,這道咖哩汁比起我在其他餐廳吃的汁較為偏甜,在品嘗到甜味口,才會上來少許辣味,不能吃辣的朋友亦能接受🫶🏻既然有牛油咖哩,當然要配上ButterNaan🫓💛最開始點了一碟Naan,一碟有三大塊,吃完後侍應會問是否還需要追加,由於味道不錯,我們又追加了一碟!😹最後一個菜品是侍應推薦的牛肉Naan💁🏻‍♀️我們想要試試牛肉,當晚牛肋骨無供應,侍應推薦了這道。整體來說,牛肉味道偏鹹,但底下的Naan和經典那道Naan口感不同,比較軟。個人較為喜歡這款的Naan飲品則叫了Mocktail-Chaiwala orangi
早前與好友聚餐,選擇了這間印度餐廳🥰

晚上去位置有些隱蔽,找了一會才找到🙈
但進入餐廳之後別有洞天,裝飾精美
有種進入印度國度的華麗感⚜️⚜️
讓我對裡面的菜式非常期待!

🛎️菜品

第二道菜是Butter chicken🍗

既然有牛油咖哩,當然要配上Butter
Naan🫓💛

最後一個菜品是侍應推薦的牛肉Naan💁🏻‍♀️

飲品則叫了Mocktail-Chaiwala orangina
清爽順口👍🏻

這間氣氛非常不錯,當天有人在此慶祝生日,菜品表現亦為中上,值得推薦💛💛💛💛
  • OLD DELHI BUTTER CHICKEN
2024-01-25 342 瀏覽
朋友話上網見2月13號之前食野有機會贏到去意大利既機票,酒店同餐飲券勁吸引,又未試呢間餐廳,評分又高,一於黎食!希望我同朋友都會中奬😍tasting menu可以試到好多款式,仲有香檳飲,果然冇簡錯!服務超好,個個都好有禮貌,食到一半會換碟好好☺️推介牛肉同咖哩!🐮Mexi thali鬆軟慢煮牛肉面滿佈脆粒,好香,推介🐥Chicken tikka用精緻tea set架放得好靚,烤雞好入味,都幾辣好惹味,肉質好滑!推介🍛Old delhi butter chicken & naan超推介 butter chicken,香料味好香甜甜地唔辣,配naan超好食,呢款naan獨立食都好好味!推介🥗Aloo tikka chaat豆蓉同醬汁好夾,其他餐廳比較少食到呢個味道🧆Pain puri with jal jeera圓形波波好薄好脆,食既時候倒醬汁,入面有薯仔,豆蓉,味道好豐富🍮Bollywood style芒果椰子布甸,質感比較實似moose,好味🍡South Asian spice呢款比較甜,建議試芒果甜品!

🐮Mexi thali
鬆軟慢煮牛肉面滿佈脆粒,好香,推介

🐥Chicken tikka

🥗Aloo tikka chaat
豆蓉同醬汁好夾,其他餐廳比較少食到呢個味道

🧆Pain puri with jal jeera

🍮Bollywood style
芒果椰子布甸,質感比較實似moose,好味

🍡South Asian spice
呢款比較甜,建議試芒果甜品
2024-01-25 260 瀏覽
今日放工係中環搵好野食,行過呢到見到有道好靚既藍磚門,於是決定入去試下。估唔到係門後面,可以劃分咁多唔同區域,首先我地經過一個酒吧、再去到OPEN KITCHEN,有個富有特色焗Naan的烤爐,然後就帶我地坐左係非常有印度風彩的餐廳區域坐底。因為樓底好高,同埋見到好多印度特色的擺設,感覺就好似突然之間去左印度旅行咁,waiter們都非常親切,於是決定聽佢地介紹,試下呢個星級套餐。等待期間waiter都有同我地傾計,我讚佢地呢個地方好有民族色彩,佢都有同我地講: 原來餐廳係旗下Pirata Group ,而佢地將會舉辦New Year Jackpot 活動 😜 由2024年1月10日至2月13日期間,去任何 Pirata Group 旗下的餐廳食lunch/brunch/dinner,都有機會參加抽獎,幸運兒仲可以贏得意大利之旅 🇮🇹 除左大獎,其他獎品都好豐富。嘩希望食完呢餐之後,就可以中埋個獎去行啦!無幾耐已經開始上菜,一黎就有3個頭盤,等我係到介紹下啦:頭盤 (1) Pani Puri - 最受歡迎印度小食!脆餅球有一個小洞,入面有洋蔥、馬鈴薯、豆子的配料。特別之處是將帶有微酸辣的

頭盤

(1) Pani Puri - 最受歡迎印度小食!脆餅球有一個小洞,入面有洋蔥、馬鈴薯、豆子的配料。特別之處是將帶有微酸辣的醬汁倒在波波球內,食個時好有層次感和好清新,口感非常豐富。

(2) Dakshini Prawns

炸蝦,食落去已經覺得隻蝦非常新鮮,而且炸物入面用左香料和醬汁醃製,味道可口。

(3) Samosa Chaat

呢到菜整得非常有心機,佢的製作方法是將切碎的samosa放在碟子上,然後在上面加入各種chaat的配料。這些配料通常包括碎碎的洋蔥、番茄、青椒、薄荷醬、酸橙汁、紅辣椒粉、孜然粉和其他香料。有時候還會加入切碎的花生、腰果或葡萄乾,食落去有好多種口感,酥脆、香辣、酸甜和清爽的美食,係一道非常好味的開胃菜。

Main Courses

(1) Chicken Tikka

然後第一個main course竟然係用兩層tea set 層架登場,上層是Chicken Tikka, 下層是烤椰菜花。

雞肉入面口感豐富,包括印度優格、姜蒜漿、檸檬汁、紅辣椒粉、孜然粉、肉桂粉、丁香粉等。這些香料使得雞肉入味並賦予其獨特的印度風味,帶來一個美味的燒烤感覺。伴隨著烤椰菜花,剛剛好中和左兩者的味道,非常出色!

(2)Butter Chicken + Kerala Fish Currry +Garlic Naan +Kashimiri Pulao

跟住落黎到另一重頭戲,是由嫩滑的雞肉塊在濃郁的番茄醬汁中燉煮而成的Butter Chicken。雞肉先用香料和優格醃製,醬汁有濃稠而充滿奶油的口感。除此之外,有用新鮮的魚而成的Kerala Fish Curry,魚肉與椰奶、番茄、香料和喀拉拉邦特有的香料混合物一起燉煮,令到這道菜味道鮮美,辛辣而微酸,塔配埋用酵母發酵的Garlic Naan和以香料和果仁Kashmiri Pulao一起食用, 成為左一道不可或缺的主菜。

Dessert

估唔到甜品都有兩款選擇,分別有Cinnamon dumplings+mango pudding。這兩道甜品為到這餐飯劃上甜蜜的句號。食緊甜品期間,分別見到附近的客人都有在餐廳慶祝生日,仲會為主角帶上擁有印度特色的頭巾+影即影即有,真係一間很有心思的餐廳!

⭐️評分:8.5/10-隱蔽高質印度菜😍還有酒吧區,氣氛環境超好!而且菜式特別,很值得一試-✳️Chicken Tikka 👍👍👍軟熟嫩滑雞肉🐔保留肉汁香辣配搭濃郁印度香料味道風味特別-✳️Nalli Roganjosh 👍👍👍羊肉推介!肉質軟腍,撕出絲絲肉包裹濃郁稠密咖哩🤤🤤以Naan 吸收醬汁更出色-✳️Onion Bhajji 👍👍👍外層酥脆,內里綿密口感實在豐富😍 洋蔥蓉香濃,帶特有香料香氣-✳️黑松露Naan 👍聞著超濃郁黑松露香一片片現切!香氣完美蓋過咖哩😱Naan 質地軟熟綿密柔軟煙軔😍😍個人應該會更喜歡蒜蓉味更好配搭咖哩Curry!-✳️Pani Puri with Jal-jeera ⭐️脆身空心油炸波波,內里放入多種餡料薯蓉、鷹咀豆...等不知名東西再加入特製醬汁甜酸鹹辣,口味豐富很特別❗️雖然不太合我口味‼️但值得一試‼️--⭐味道 8/10⭐️特色 9.5/10⭐️環境 8/10⭐️性價比 8/10 ⭐️賣相 7/10
⭐️評分:8.5/10
✳️Chicken Tikka 👍👍👍
軟熟嫩滑雞肉🐔
保留肉汁
香辣配搭濃郁印度香料
味道風味特別

✳️Nalli Roganjosh 👍👍👍
羊肉推介!
肉質軟腍,撕出絲絲肉
包裹濃郁稠密咖哩🤤🤤
以Naan 吸收醬汁更出色

✳️Onion Bhajji 👍👍👍
外層酥脆,內里綿密
口感實在豐富😍
洋蔥蓉香濃,帶特有香料香氣

✳️黑松露Naan 👍
聞著超濃郁黑松露香
一片片現切!
香氣完美蓋過咖哩😱
Naan 質地軟熟綿密
柔軟煙軔😍😍
個人應該會更喜歡蒜蓉味
更好配搭咖哩Curry!

✳️Pani Puri with Jal-jeera ⭐️
脆身空心油炸波波,內里放入多種餡料
薯蓉、鷹咀豆...等不知名東西
再加入特製醬汁

• Chicken Tikka
  • Nalli Roganjosh
  • Onion Bhajji
  • Naan
之前同朋友講開好耐冇食印度嘢佢就介紹咗我佢近日食過嘅一間店 話啲嘢食唔錯之餘,環境仲好啱我呢啲鍾意影相打卡嘅港女😂仲話佢呢期做緊個promotion 【Pirata Group 終極旅遊獎賞到意大利】1 月10 日至2 月13 日期間在Pirata Group 的任何一家餐廳用餐的客人,有機會贏得兩趟意大利往返機票​​、在著名的Castello Banfi Wine Resort 豪華一晚住宿、獨家酒莊之旅和卓越的米其林指南- La Sala dei Grappoli 的星級晚餐體驗見之前疫情都抽得中免費機票,今次即管都試吓睇吓到時會唔會有得食有得飛😂😂由於餐牌係全英文,加上對印度嘢食唔係好熟悉所以就直接揀個類似tasting menu嘅,咁就唔使諗$480位,已經齊晒由前菜到甜品頭盤慢煮牛肉taco, 少少脆口,同平時食開嘅Mexico taco 有少少唔同。我同屋企人都好鍾意食。而圓形波波嘅PANI PURI,倒少少佢嘅秘製醬汁入去再成個擺入口食,除咗覺得好新穎之外,食落有啲似煎堆,呢款小食都係第一次食。基本上每台人都有叫呢個😂 應該都係因為俾佢嘅擺盤吸引到 而平時我同屋企人都唔係
之前同朋友講開好耐冇食印度嘢
佢就介紹咗我佢近日食過嘅一間店
話啲嘢食唔錯之餘,環境仲好啱我呢啲鍾意影相打卡嘅港女😂
仲話佢呢期做緊個promotion
【Pirata Group 終極旅遊獎賞到意大利】

見之前疫情都抽得中免費機票,今次即管都試吓
睇吓到時會唔會有得食有得飛😂😂

由於餐牌係全英文,加上對印度嘢食唔係好熟悉
所以就直接揀個類似tasting menu嘅,咁就唔使諗

$480位,已經齊晒由前菜到甜品
頭盤
基本上每台人都有叫呢個😂 應該都係因為俾佢嘅擺盤吸引到

而平時我同屋企人都唔係太食豆蓉,但係呢個調味整得唔錯,令我哋對豆蓉改觀
BEEF SUKHA
SAMOSA CHOLE CHAAT
PANI PURI

main
通常食印度嘢都唔少得會有烤雞
同埋咖喱加薄餅
椰汁咖喱魚,好重椰香味,用嚟點薄餅真係好正
不過佢嘅naan,其實本身都已經有調味,有少少香草同蒜蓉味,亦都有牛油味。所以其實就咁食都好味。
我自己幾乎唔點汁都食到成塊

其實本身食到呢度都幾飽,因為多澱粉質同肉類,最初見到個飯都擔心食唔晒。不過佢個飯有調味之餘,裏面有唔少提子粒,nuts,仲有青豆
所以食食吓都食晒成碗

CHICKEN TIKKA
OLD DELHI BUTTER CHICKEN ,KERALA FISH CURRY WITH COD ,KASHMIRI NUTTIE MUTTER PULAO ,NAAN

Dessert:
兩個甜品我就比較鍾意芒果呢一款
因為有少少似布甸,而且酸酸地,已經食到咁上下飽,食返啲酸嘢就可以中和番

而另外一款Traditional Indian desert ,口感好特別,而且細細粒唔會令到覺得好膩
BOLLYWOOD  STYLE
SOUTH ASIAN SPICE

朋友話佢上次有飲過印度奶茶
提我記得要試
所以我哋就再額外order加埋masala chai tea
喜出望外,比預期中冇咁甜。由於而家多數食得健康,盡量戒甜食,呢杯真係好啱口味。
MASALA  CHAI  TEA

整體上環境同服務都好舒適
嘢食唔單止外貌影相靚
食落都好好👍🏻
下次如果我有朋友話想食印度嘢,而家可以,除咗以前淨係識去尖沙咀之外,而多個選擇
2024-01-17
BEEF SUKHA