早兩日經過上環見到有呢間新餐廳喺度派傳單,即刻上去試吓上到去餐廳,地方唔大,不過裝修都幾有feel,好小小似快餐店,又好似buffet枱,三個店員哥哥企晒出嚟,一個負責打單,兩個負責整嘢食。嗰日唔算好多人,我同店員哥哥吹吓水,餐廳主打係食燒牛肉, $98有一個餐盒,我見位唔多就問吓可唔可以堂食,如果有位都可以坐喺度堂食。店員哥哥仲話之後有酒水供應,有生啤又有雞尾酒,店員哥哥有啲紋身,但係傾落原來好有禮貌仲好有心添🤣🤣🤣食物方面,因為好似buffet咁,可以一眼睇晒有咩揀,原來每日都有三至四款沙律,四至五款熱食有得揀。我揀咗蕃茄沙律同埋忌廉菠菜,仲加錢要多碗粟米湯。蕃茄沙律個蕃茄係有皮嘅,不過同啲油醋汁好夾,仲有切咗絲應該係羅勒葉同埋松子仁,好開胃。忌廉菠菜平日都係去扒房先有得食,估唔到咁樣外賣店都有得叫,忌廉菠菜正常水準,啲菠菜唔會霉晒,食落啲忌廉有一浸好熟悉嘅味但係我又唔知係乜,睇吓下次有冇人可以話返俾我知粟米湯熱辣辣嘅一碗粟米湯,食得出唔係現成交貨嗰種,係自己整嘅,入邊仲有一粒粒粟米,不過我自己覺得甜咗少少燒牛肉重點黎啦,同店員哥哥溝通過,知道餐廳係做英式切法,即係切4mm厚,燒牛
早兩日經過上環見到有呢間新餐廳喺度派傳單,即刻上去試吓

蕃茄沙律

忌廉菠菜

粟米湯

燒牛肉
重點黎啦,同店員哥哥溝通過,知道餐廳係做英式切法,即係切4mm厚,燒牛肉個外邊有好重香料味,全塊都係粉紅色㗎,溫度到我手嘅時候係暖,唔算熱辣辣!不過講真有幾多人食牛扒係熱辣辣啊?哈哈哈!我覺得呢個溫度啱啱好

餐廳提供係膠餐具,但係都切到啲牛肉喎,不過到最後我都係豪爽啲,成見叉住佢咬

同燒牛肉一齊薯蓉同燒汁,我覺得呢個組合係冇得輸嘅,餐廳亦都整得好好食,唔怪得每個餐都一定跟薯蓉同埋燒汁啦! 將件肉點落啲燒汁度食仲好食呀!

以上咁多嘢食都係收咗我$98+18,即係$116 ,上環如果有咁嘅質素,我覺得收貨啦,食得出餐廳好有心,佢哋話七月會轉新Menu,到時會有其他新食物揀,一定要再返去試

• 燒牛肉
  • 忌廉菠菜
  • 粟米湯
  • 蕃茄沙律
2021-06-21 703 瀏覽
見佢啱啱新開,決定同同事一齊去試一試佢。店舖嘅位置都幾易搵,見到三哥上電梯轉右就係,真係唔會估到喺呢個位會有間咁高質嘅舖頭。Order嘅時候已經有幾個人喺到等緊,心諗可能都會等得耐,不過唔緊要,好食就得!落單要選擇嘅野都唔多,只係揀要邊一款沙律同小食就得。個餐本身已經包埋有兩塊扒同埋薯蓉,外賣都只係$100都唔使!Order完之後,其實都只係等咗10分鐘左右就有,而且店員都非常有禮貌添!返到office打開個盒真係好驚喜!啲蕃茄好新鮮好juicy,薯蓉都好好食😋個扒完全超出我哋所有人預期,真係好好食。完全係上班一族嘅恩物!

2021-06-21
外賣自取
2021-06-19 572 瀏覽
lunch time見公司附近開左間燒牛肉店. 入到去除左牛,仲有好多沙律選擇. 揀左大蝦沙律同薯條. 包2大片燒牛肉同薯蓉 蝦好大隻好弹牙,完全冇雪味 薯蓉好香好滑口而牛肉好嫩又juicy好有肉味呀岩哂我牛魔王,配埋個汁真係幾好食,同事都話咁大份夾好食嘅真係好難得我覺得好食過平時食buffet嗰D,98蚊勁大個lunchbox水準又唔錯 算係上環高水準我哋見個bar仲有好多其他沙律揀, 下次同同事再買個外賣返office食
蝦好大隻好弹牙,完全冇雪味
薯蓉好香好滑口
而牛肉好嫩又juicy
好有肉味呀

• 燒牛肉
2021-06-19 397 瀏覽
平時成日經過呢頭,見到開咗一間新嘅餐廳,成日都心思思想試下!今日lunch 諗唔到食咩,一於試下先!餐廳主打食Roast Beef 燒牛肉!聽落已經好有驚喜😍因為香港冇乜地方食呢樣嘢,次次想食都要去L字頭嗰間或者buffet 先有得食!呢間新開嘅餐廳同我實在太夾啦!成日想食好嘢但係又唔想用咁多時間😅聽廚師講佢以前喺酒店嘅扒房做過,所以我更加期待我嘅lunch !! $98 有兩塊牛肉,薯蓉,再加兩個sides 好抵!同埋好少餐廳配菜有咁多選擇,所以我最後加錢要左大蝦沙律($18)同Mac and cheese($18) , 兩種薯條同同事share。。。個餐本身唔跟嘢飲,我叫咗一杯佢哋signature Cocktail Moo Moo , 有啲似朱古力奶味嘅Cocktail, 唔會太甜同佢啲嘢食都好夾!廚師可能見我哋咁為食。。送咗少少粟米湯俾我哋飲!所以基本上餐牌上邊嘅嘢都揀左咗大部分!講咗咁耐終於到主題啦!落完單好快就有嘢食~ 一試,真係冇失望,完全係快餐店速度但係fine dine 嘅味道😍燒牛肉: 主打嘅燒牛肉好嫩滑,生熟度啱啱好,而且成塊肉好有牛味,最重要既係成塊內外都好好味

今日lunch 諗唔到食咩,一於試下先!
餐廳主打食Roast Beef 燒牛肉!

$98 有兩塊牛肉,薯蓉,再加兩個sides 好抵!

廚師可能見我哋咁為食。。送咗少少粟米湯俾我哋飲!
所以基本上餐牌上邊嘅嘢都揀左咗大部分!

燒牛肉: 主打嘅燒牛肉好嫩滑,生熟度啱啱好,而且成塊肉好有牛味,最重要既係成塊內外都好好味,出面唔會乾柴柴咁,推介!淨係食呢兩塊已經值$98!!

Mac & cheese : 一食落口,佢地用既芝士非常之香!而且就算唔係即焗!口感煙韌度啱啱好,好al dente~~

薯蓉 : 薯蓉個gravy sauce 好好味,用黎點roast beef 一流,而且又滑又有牛油香,雖然好邪惡不過我都食晒。。。

大蝦沙律 : 呢個要加$18 所以我對佢既期望都比較高! 見到佢用既蝦咁大隻即刻覺得呢$18比得好抵,沙律菜就係正常既新鮮,食左咁多漏既食物食返d沙律好refreshing !

粟米湯: 飲落去好Rich,好唔同平時嗰啲!一問之下廚師話佢哋除咗係用真粟米,唔係用粉開嘅之外,仲用咗粟米芯打碎黎煮個湯,超級有heart 😍

其實我哋已經飽到傻不過都係食到停唔到口🤣因為佢哋嘅兩種薯條有甜(yam fries ) 有咸(deviled fries) 兩種都係外脆內軟熱辣辣!好好味呀救命!

我雖然我有啲私心怕太多人推介搞到我第日lunch 要排好耐隊!但係好耐冇見過咁有心嘅小店,希望多啲人去支持下佢哋😆

2021-06-16
  • Roast  beef
  • Fries
  • Corn  soup
  • Mac  and  cheese
2021-06-16 467 瀏覽
聽講上環開左間roast beef餐廳,得閒即刻去試下。餐廳位於一棟service apartment既閣樓,面積不大但係好有feel,入到去即刻聞到好香既牛排味,令人非常肚餓😆。食物唔洗講都知係牛啦,個餐$98包兩個sides,加埋份野目測有400-500gram食物,真係超抵食!牛肉係用澳洲穀飼牛,個老闆好似係以前系大角嘴做隱世fine dining,廚師就係系5星級酒店過來,都係後生仔想做d靚野,絕對係高成本之作,好好食一定會再試!

• roast  beef
  • Mac  and  cheese