2015-10-22 207 瀏覽
見最近好流行半熟芝士撻,所以見少人排隊,就來試一下。半熟芝士撻$18(5/5)我覺得芝士味不夠濃郁,味道又非常普通。 撻皮太厚,而且一咬芝士和皮就分開了。這間食過一次就夠,因為沒有什麽特別。
見最近好流行半熟芝士撻,所以見少人排隊,就來試一下。

半熟芝士撻$18(5/5)
這間食過一次就夠,因為沒有什麽特別。
2015-10-22
2015-10-21 200 瀏覽
糖果乳酪奶昔 ( 6.5/10 ) $36旺角新開的特色甜點舖!店舖既特色係可以選擇自己中意嘅糖果打入奶昔中。糖果款式好多,約二十至三十款,有麥提沙、麵包超人公仔頭果汁糖、梳打護齒糖等,好多都係大家由細到大食開架!我地就揀左日本既乳酸糖,個人覺得可以奶昔同糖果比例有差別,導致乳酸味相對較低,如果味道重一點會更好。呢個都算係近期較有趣既小店,但試一次就可以了。除左有奶昔,仲有分子雪糕、蛋糕等Candy Shake (旺角)旺角登打士街55號
糖果乳酪奶昔 ( 6.5/10 ) $36
除左有奶昔,仲有分子雪糕、蛋糕等
Candy Shake (旺角)
旺角登打士街55號
2015-10-21 233 瀏覽
今日同朋友行完旺角,諗住去掃下街,點知無意中發現左呢間Candy Shake一入門口,見到好多唔同種類嘅糖掛係牆邊倏裝飾,店鋪唔算太大,只少量Bar枱坐位,大約可以供4~6人使用。原來店鋪賣點係將糖果加入奶昔,香港人真係創意無限,攪到我同朋友都幾想試下咩味道奶昔有2款口味,有原味同乳酪味,而糖就有30款比你任揀1款,想加多一款就要加多$4。因為好怕中伏,所以諗左好耐,又問埋啲員工,最後我地每款奶昔都要左一杯黎試試第1杯望上去好有DIY feel,奶昔上面會隨機加上唔同嘅Toppings,令我即時諗起細個食雪糕時要加啲彩針、彩珠上去。因為會令到個顏色靚啲,視覺效果豐富啲。而我呢杯係乳酪味奶昔加鹽味檸檬糖,店員都極力推介,仲話好多人都話好好飲。奶昔好滑,就算加左硬身嘅糖,都唔會覺得有細細粒嘅野未打碎,呢個方面好抵讚不過乳酪味唔算太重,所以鹽味檸檬糖味道比較特出。整體味道咸咸酸酸,但配乳酪味同奶昔口感,真係有少少奇怪而呢一杯一打開,就好香提子味,而且仲有我中意嘅彩針係面原味有好濃嘅牛奶味,而提子味就淡淡地,但竟然異常地夾,唔算好甜,又唔膩我自己會比較中意呢個,所以想試糖果奶昔嘅朋友,可以由呢

鹽味檸檬糖乳酪奶昔
而呢一杯一打開,就好香提子味,而且仲有我中意嘅彩針係面
我自己會比較中意呢個,所以想試糖果奶昔嘅朋友,可以由呢個開始。不過飲到咁上下,就會咬到有Toppings,雖然我中意彩針,但因為係朱古力黎,所以我覺得太甜,唔加會比較好!
占卜提子糖奶昔
總括而言,糖果奶昔味道比較新奇特別,雖然加左朱古力Toppings會較為吸引,但亦都會比較甜膩。
所以如果想無咁甜嘅朋友仔,記得同店員講聲喇!

另外,見到好多人都去排隊買半熟芝士撻,下次黎都會買一個試下
15 分鐘 (堂食)
占卜提子糖奶昔
2015-10-19 239 瀏覽
星期日好多人係旺角同妹妹行過見到呢間野咁多人排隊就八卦望望原來排隊的都是為半熟芝士撻而來不過我是為milk shake而入店鋪我太奇怪吧是因為我不愛排隊等候, 情願下次經過少人再買吧一般價錢如下:糖果奶昔$34 (自選一款糖果)糖果乳酪奶昔$36 (自選一款糖果)另加一款糖果加$4太多選擇, 見店鋪員工個個都好忙因為實在太多人......咁就只好係買飛時問店員有咩milk shake推介係店員分享下, 佢話可以買之前比我試左隻糖個味道先呢我怕桃味會中伏係藥水味就問店員可唔可以比我試試店員二話不說拎左比我不過後面太多人排隊了我最後都係選擇左店員推介的 "鹽味檸檬糖果乳酪奶昔"味道咸咸地, 酸酸地, 好特別的味道好味呀而妹妹都選擇店員另一個推介 "占卜提子糖 + 叮噹梳打糖果乳酪奶昔"我試左一啖同鹽味檸檬完全不同沒有咸味多了甜味都係好味下次經過要試下其實味milk shake同半熟芝士撻先
星期日好多人係旺角

同妹妹行過見到呢間野咁多人排隊就八卦望望

原來排隊的都是為半熟芝士撻而來

不過我是為milk shake而入店鋪

我太奇怪吧

是因為我不愛排隊等候, 情願下次經過少人再買吧
一般價錢如下:
糖果奶昔$34 (自選一款糖果)
糖果乳酪奶昔$36 (自選一款糖果)
另加一款糖果加$4
鹽味檸檬糖果乳酪奶昔
太多選擇, 見店鋪員工個個都好忙

因為實在太多人......

咁就只好係買飛時問店員有咩milk shake推介

係店員分享下, 佢話可以買之前比我試左隻糖個味道先呢

我怕桃味會中伏係藥水味就問店員可唔可以比我試試

店員二話不說拎左比我

不過後面太多人排隊了

我最後都係選擇左店員推介的 "鹽味檸檬糖果乳酪奶昔"

味道咸咸地, 酸酸地, 好特別的味道

好味呀

2015-10-18
鹽味檸檬糖果乳酪奶昔
另一杯係 - 占卜提子糖 + 叮噹梳打糖果乳酪奶昔
2015-10-18 322 瀏覽
我有個習慣就是喜歡拿著一大杯飲料逛街,隨時喝幾口,又解渴又消暑。但是,天天都是蜂蜜綠茶或珍珠奶茶實在太悶了,經過這Candy Shake,希望能找到一些特色和特別的飲品。對於飲料店來説,裝潢也太華麗了吧。了解了一下,原來這間創意飲料店是用最受歡迎的日本糖果和朱古力,配上奶昔,攪拌在一起,就叫做Candy Shake。墻上展示了很多日本糖果,全部味道都好吸引。各款糖果都可任意選擇配上原味牛奶奶昔或乳酪奶昔,十分有創意和心思,值得嘗一嘗。還有十分精致的cakes我order了麥提莎配奶昔喝一口,奶昔一口口滑進口腔,十分香濃,麥提莎味道也很出衆,和牛奶奶昔很match,不會搶了各自的風頭。用料十足,一點也不稀,很濃郁,很滑,很香。喝著這杯香濃又特別的麥提莎奶昔,不禁哼著Cause the players gonna play, play, play, play, playAnd the haters gonna hate, hate, hate, hate, hateBaby, I'm just gonna shake, shake, shake, shake, shakeI shake i
對於飲料店來説,裝潢也太華麗了吧。
墻上展示了很多日本糖果,全部味道都好吸引。
還有十分精致的cakes

我order了麥提莎配奶昔

喝著這杯香濃又特別的麥提莎奶昔,不禁哼著

I shake it off, I shake it off

2015-10-14
15 分鐘 (外賣自取)
2015-10-18 306 瀏覽
老老實實, 我就唔算係好鍾意食芝士既人, 但行旺角既時候見到有個日本流心芝士撻,$18, 唔係唔試下, 但一食就知有少少"流", 芝士唔夠香, 味道比較淡, 個皮冇咩特別, 可能我真係唔食芝士迷,對比物真係唔太喜歡, $18, 買一個, 可一不可再
2015-10-16
1 分鐘 (堂食)
2015-10-15 299 瀏覽
唔駛排隊的cheese tart... 已經告訴你味道如何反正未食過日本來的,見唔駛排就試試仲幻想緊會唔會係cheese cake味,嗚呀,答案係又甜又甜又酸又鹹,點解可以做出咁嘅甜品到底係佢整得難食,定係間間都係咁,我睇唔透老老實實,我不如食返pie & tart算
唔駛排隊的cheese tart... 已經告訴你味道如何
反正未食過日本來的,見唔駛排就試試

到底係佢整得難食,定係間間都係咁,我睇唔透

老老實實,我不如食返pie & tart算
Cheese tart
外賣自取
2015-10-15 272 瀏覽
近排登打士街一帶越黎越多特色小店進駐, Candy Shake就係其中一間, 糖果奶昔, 聽到名已覺特別, 黎開行街就試試先黎到見到, 除左奶昔, 仲有近排大熱小食"芝士撻",好多人買,不過今日唔試住, 試奶昔先睇完menu, 都幾多糖果款可以揀, 奶昔可揀原味或乳酪味, 而室內環境都好多糖果做裝飾麥提莎乳酪奶昔, $36第一次試呢類飲品, 就問店員有咩推介, 店員就介紹麥提莎乳酪奶昔, 感覺會幾特別, 等左5分鐘, 第一感覺好colourful, 乳酪幾滑, 仲有淡淡既麥提莎味, 加上少少朱古力碎, 有少少野食下, 唔會齋飲野咁悶
麥提莎乳酪奶昔, $36
2015-10-14
2015-10-12 251 瀏覽
經過登打士街不難目睹一家新開的 Candy Shake被它長長的人龍吸引著 因為他們原來也有賣Cheese Tart看來Cheese Tart的吸引力到現在還沒有絲毫減退然而Candy Shake主打賣的是奶昔不想排隊... 即管嘗一下它的Candy Milk Shake 店鋪裝修頗日系 右邊牆上全部都是一排裝著糖果的透明筒 還是想模仿美國New York M&M 的風格呢?看一下餐牌 😱 有30款糖果選擇...對於選擇困難症的我簡直是大考驗... 糖果奶昔一款糖果 $34糖果乳酪奶昔一款糖果$36 另加糖果每款加$4生病了還是打算跟友人一人一杯...友人千辛萬苦選擇第一杯是 3(明治青檸蘇打泡泡糖果)+21(麥提莎)選的是普通糖果奶昔我還是叫店員替我選一杯她覺得好喝的 那我相信至少兩杯會有一杯好呢哈哈 店員給我選的是 7(占卜提子糖)+17(味覺薄荷糖果)也是普通糖果奶昔結果是第二杯比較好喝 薄荷比較清新 配上提子糖果的蘇打味道其實真係幾 GURRRR雖然兩杯都偏甜 但濃而不膩夏天喝這杯會很爽爽的 主要是奶昔不會很醬很厚 裡面也沒有冰沙畢竟其他地方的奶昔經常會喝到一塊一塊的冰如果想去
經過登打士街不難目睹一家新開的 Candy Shake
看來Cheese Tart的吸引力到現在還沒有絲毫減退
然而Candy Shake主打賣的是奶昔
店鋪裝修頗日系 右邊牆上全部都是一排裝著糖果的透明筒
還是想模仿美國New York M&M 的風格呢?
看一下餐牌 😱 有30款糖果選擇...
對於選擇困難症的我簡直是大考驗...
糖果奶昔一款糖果 $34
糖果乳酪奶昔一款糖果$36
另加糖果每款加$4
生病了還是打算跟友人一人一杯...
選的是普通糖果奶昔
3+21奶昔
店員給我選的是 7(占卜提子糖)+17(味覺薄荷糖果)
7+17 奶昔
也是普通糖果奶昔

結果是第二杯比較好喝
雖然兩杯都偏甜
但濃而不膩
如果想去的朋友我建議還是選擇搭配多一款糖果口味更豐富更有層次
他們朱古力也有10款 喜歡朱古力的朋友一定會很開心的哈哈
題外話/補充資料: 還有分子雪糕。 下次去試埋
2015-10-11
5 分鐘 (外賣自取)
$38 (宵夜)
3+21奶昔
7+17 奶昔
2015-10-12 379 瀏覽
Dundas street is one of the most fascinating street in Hong Kong in terms of local street- side snacks. You can find a lot of newly arrived snacks which soon become a trendy icon among youngsters. Some snacks and drinks such as fried chicken fillet and tea drinks have been long stayed here since ten years ago. However the keen competition and prohibitively high rent lead to quite a number of shops forced to close easily. You'll find at least a new shop open every month.Today we're trying out the
Today we're trying out the first launched candy shake in Dundas Street. The shop is quite popular and surrounded by many people waiting for freshly-made milkshake and baked cheese tarts. The shop is decorated with various type of candies like a candy shop.
You can choose a flavor in the menu and they will make the shake according to what you've ordered. There're 30 kinds of flavor you can choose from, including candies and chocolates. Most of the flavors are well-known as you can find them in an ordinary supermarket. For the price, they sell $34 for original shake and $36 for yogurt shake. Only regular size is offered. They will offer a half price discount if you buy a cheese tart at the same time.
I ordered a cup of candy shake with Dove chocolate flavor. As seen in the photo, there were full of tiny size candies and chocolate chips on the brown-colored fluid. They were colorful and eye catching at the first sight. When drinking the shake, I found them quite chewy and crispy. Moreover, the shake had a strong taste of chocolate bar. Its sweetness was mild and thus acceptable to me.
Dove
My friend ordered a cup of shake with Lemon candy flavor. I found that the candies on top of my friend's cup were quite different from me. It seems that they will add candies based on your order. The shake got refreshing lemon taste and my friend also liked it very much.
Lemon
The shop is quite popular as you can spot out a crowd here waiting for the freshly baked cheese tarts. I intended to have one but changed my mind later because of the long queue. Hope I can have a try next time.
2015-10-07
5 分鐘 (外賣自取)
$34 (宵夜)
Dove
Lemon
2015-10-09 336 瀏覽
最近經常聽友人說要吃芝士撻,但排隊的人龍很長,每次經過也放棄,而這間食店位於旺角登打士街 - Candy Shake, 名字令我想起一個遊戲,也是同樣售賣半熟芝士撻,糖果奶昔,泡芙,等等。今次就是要吃 *人氣* 的半熟芝士撻,只售$18, 排了大概5分鐘,新鮮出爐了,登登登登.........熱辣辣香噴噴,一口咬下去,撻內芝士流出來,味道不是太特別,可能是撻與芝士上層已烤的皮分開了,然而撻身較厚,不太有口感,淡淡的,相比日本出品的,一定會有差別吧。另外,這店設有堂食,是企位,但設於店子兩側,空間位置很少,等候的人多,等取撻的人也多,剛進店時有點迷惘,到底那邊的隊伍是付錢的呢?! 買了店員才知道, 所以我建議店主需改善人流安排,清楚劃分位置,這樣可方便客人,增加人流吧。此店另一款主打是糖果奶昔,店子的牆上有玻璃箱架,全是糖果, 巧克力,等等。當初以為這間有糖果賣,原來是用糖果制作奶昔,也可加雪糕一同造成奶昔,店主真的很有創意,下次我一定會試糖果奶昔。

招牌
半熟芝士撻
2015-10-09
5 分鐘 (堂食)
$18 (宵夜)
2015-10-08 289 瀏覽
旺角掃街真係無奇不有,前兩日去完旺角又發現左新奇野,就係糖果變奶昔!一入門口已經見到唔同類型的糖果掛在牆上,嘩!究竟得唔得㗎!就係因為好想知係咩味,而促使我買左一杯試下!都有三十幾款不同的糖果選擇,回甘的綠茶,大路的朱古力,酸爆的Super Lemon 都有!你估下我揀左咩味?我最後係揀左M&M花生味!係未好帶頭盔呢,笑!因為我覺得朱古力同奶昔係最夾吖嘛!店員會在成品最上面都隨手放左唔少的Topping, 簡單中加添不少色彩及咬口!奶昔質感都幾滑溜順喉,甜度不高,加左M&M 味道正常,初時我覺得會同麥旋風差不多吧,但入口花生味濃郁,又唔會食到結塊的朱古力片,可想而知個blender 可以打到啲糖好碎!問下店員,原來雪糕都係店家自製,採用法國的牛奶同忌廉去做,低糖低脂,難怪加左朱古力都不會太甜太膩吧(以上資料由店員提供)同場仲有新鮮出爐的半熟芝士撻,金黃色外表好吸引呢!加上買奶昔可以加少少錢試下,所以都好多人猶豫不決!總括來說,味道不差,只係覺得略大杯同定價略貴,建議掃街的朋友二人一杯,否則食飽左就會錯過其他好野了!
一入門口已經見到唔同類型的糖果掛在牆上,
因為我覺得朱古力同奶昔係最夾吖嘛!
m&m 奶昔
奶昔質感都幾滑溜順喉,甜度不高,加左M&M 味道正常,
可想而知個blender 可以打到啲糖好碎!

問下店員,原來雪糕都係店家自製,採用法國的牛奶忌廉去做,低糖低脂
難怪加左朱古力都不會太甜太膩吧(以上資料由店員提供)
m&m 奶昔
同場仲有新鮮出爐的半熟芝士撻,金黃色外表好吸引呢!
加上買奶昔可以加少少錢試下,所以都好多人猶豫不決!

2015-10-07
2015-09-30 374 瀏覽
今日行過登打士街 見到新開既candy shake 用咗hit到爆既半熟撻做招來一入去 成間店都係粉藍色 裝修都幾靚 除咗撐仲有飲品 糖品可以選擇 當然我係要試半熟芝士撻既咁岩個陣係最後五六個 所以個撻係微暖的 食落有淡淡既芝士味 對我黎講岩岩好 但半熟程度就...冇sogo個間,其他半熟撻既效果 勝在唔使排隊 同同街仲有好多野食其他野就冇試到啦 睇下仲有冇機會
冇sogo個間,其他半熟撻既效果
勝在唔使排隊 同同街仲有好多野食

其他野就冇試到啦 睇下仲有冇機會
2015-09-26
下午茶
2015-09-29 361 瀏覽
雖然我唔係好明點解賣甜品同賣milkshake的地方都開個角仔賣埋芝士撻😂仲要又係叫半熟😶我有一刻以為係半熟工房比佢賣🌚講翻個芝士撻先😍平均十幾分鐘就會出爐🔥所以食到嘅一定係岩岩焗好熱辣辣👻餅皮牛油味好香仲好鬆脆😁 而且芝士味亦都好濃🎈流心效果同樣出色🎎比起BAKE的味道只係淡少少🎉但係餅皮卻勝一籌😁唔洗排隊又平啲但味道唔係差好遠☺你識揀嘅😎‪#‎hkfoodsnap_推介‬
你識揀嘅😎‪#‎hkfoodsnap_推介‬
2015-09-26 348 瀏覽
這裡以把仼何糖果加入奶昔為賣點,店內放滿都是各式各樣的糖果。除了奶昔新穎之外,這裡的分子雪糕也很有趣,有粟一燒、熱浪、雞尾酒味。這個粟一燒味的,原來就是雲呢拿雪糕混入了一點粟一燒碎,質感柔韌有拉力,可嚐到一點脆粒,但粟一燒味不太突出,若加重一點粟一燒的份量會更好。另外這裡亦隨芝士撻熱潮,新推出了半熟芝士撻!可惜,餡料是梳夫里口感,芝士味毫不顯眼,撻皮脆卻欠缺牛油香,整個都很淡味,而且比美心更貴$2,我還是會選美心的。

另外這裡亦隨芝士撻熱潮,新推出了半熟芝士撻!