『沉浸粉紅花海的心動,沒有女生能拒絕吧?』𝗖𝗮𝗺𝗲𝗹𝗹𝗶𝗮 揀左山頂開分店,山下景色一覽無遺⛰餐廳面積超大,古典木墻配以少女的粉紅餐桌,坐係入面有種成為名媛淑女嘅錯覺💅🏻樓下仲有花海裝飾的佈景墻可以打卡添📸下午茶鹹甜都做得唔錯,而我自己就好鍾意飲品感覺好有創意推介 🥢蘑菇酥皮盒🥢天鵝伯爵茶忌廉泡芙🥢𝑺𝒄𝒐𝒏𝒆𝒔————————————————————➰𝐀𝐥𝐰𝐚𝐲𝐬 𝐢𝐧 𝐋𝐨𝐯𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐘𝐨𝐮➰𝐇𝐊𝐃𝟐𝟔𝟖/𝟐𝟗𝟖(𝐰.𝐚𝐥𝐜𝐨𝐡𝐨𝐥) ✏︎𝑪𝒓𝒂𝒏𝒃𝒆𝒓𝒓𝒚 & 𝑨𝒍𝒎𝒐𝒏𝒅 𝑺𝒄𝒐𝒏𝒆𝒔 小紅莓杏仁英式鬆餅𝘸. 𝘊𝘭𝘰𝘵𝘵𝘦𝘥 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮, 𝘙𝘢𝘴𝘱𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘑𝘢𝘮 Scone質地濕潤,入面有好多紅莓頗有咬口🔹𝙎𝙖𝙫𝙤𝙧𝙮🔹✏︎𝑩𝒂𝒄𝒐𝒏 & 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝑸𝒖𝒊𝒄𝒉𝒆 煙肉芝士撻✏︎𝑴𝒖𝒔𝒉𝒓𝒐𝒐𝒎 𝑽𝒐𝒍 𝑨𝒖 𝑽𝒆𝒏𝒕 蘑菇酥皮盒✅✏︎𝑪𝒓𝒆𝒂𝒎𝒚 𝑺𝒉𝒓𝒊𝒎𝒑 𝑪𝒓𝒐𝒒𝒖𝒆𝒕𝒕𝒆 鮮蝦忌廉薯仔條除左薯仔條比較普通,另外兩款鹹點都相當出色。尤其酥皮盒做得小巧酥脆,蘑菇味好香🔸𝙎𝙬𝙚𝙚𝙩🔸✏︎𝑱𝒂𝒔𝒎𝒊𝒏𝒆 𝑴𝒂𝒄𝒂𝒓𝒐𝒏 茉莉花馬卡龍✅✏︎𝑹𝒐

『沉浸粉紅花海的心動,沒有女生能拒絕吧?』

推介 🥢蘑菇酥皮盒🥢天鵝伯爵茶忌廉泡芙🥢𝑺𝒄𝒐𝒏𝒆𝒔
————————————————————
Scone質地濕潤,入面有好多紅莓頗有咬口

🔹𝙎𝙖𝙫𝙤𝙧𝙮🔹
✏︎𝑩𝒂𝒄𝒐𝒏 & 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝑸𝒖𝒊𝒄𝒉𝒆 煙肉芝士撻
✏︎𝑴𝒖𝒔𝒉𝒓𝒐𝒐𝒎 𝑽𝒐𝒍 𝑨𝒖 𝑽𝒆𝒏𝒕 蘑菇酥皮盒✅

🔸𝙎𝙬𝙚𝙚𝙩🔸
✏︎𝑱𝒂𝒔𝒎𝒊𝒏𝒆 𝑴𝒂𝒄𝒂𝒓𝒐𝒏 茉莉花馬卡龍✅
✏︎𝑹𝒐𝒔𝒆 & 𝑳𝒚𝒄𝒉𝒆𝒆 𝑷𝒂𝒏𝒏𝒂 𝑪𝒐𝒕𝒕𝒂 玫瑰荔枝奶凍⠀
✏︎𝑷𝒐𝒎𝒆𝒈𝒓𝒂𝒏𝒂𝒕𝒆 𝑳𝒂𝒗𝒂 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝑪𝒂𝒌𝒆 紅石榴流心芝士餅
✏︎𝑬𝒂𝒓𝒍 𝑮𝒓𝒆𝒚 𝑪𝒓𝒆𝒂𝒎 𝑷𝒖𝒇𝒇 伯爵茶忌廉泡芙✅
✏︎𝑹𝒖𝒃𝒚 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 𝑺𝒐𝒇𝒕 𝑹𝒐𝒍𝒍 紅寶石朱古力雲卷⠀

欣賞呢度嘅甜點普遍唔會太甜膩,馬卡龍的茉莉花味道好濃郁有驚喜
玫瑰荔枝朋友好愛而我自己就麻麻地,反而天鵝造型嘅泡芙伯爵茶夠清香好鍾意

🥂𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨🥂
✏︎𝑩𝒆𝒓𝒓𝒚’𝒔 𝑳𝒐𝒗𝒆 紅莓之吻
✏︎𝑮𝒐𝒍𝒅𝒆𝒏 𝑴𝒂𝒏𝒈𝒐 𝑳𝒂𝒔𝒔𝒊 紙醉金迷✅ 芒果味好濃
永恆之愛
看到這個華麗的排場,相信大家也不陌生,一直在尖沙咀大受歡迎的少女心噴發餐廳在山頂開分店了♥︎⃛ ♡⃜ 地方寬敞,滿是玫瑰和粉色的環境適合閨蜜來打卡聊天~ ⸜❤︎⸝ 𝘼𝙡𝙬𝙖𝙮𝙨 𝙞𝙣 𝙡𝙤𝙫𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙮𝙤𝙪 $𝟸𝟼𝟾@ ☻ ☻ ☻ ☻ 個人覺得係咸點有驚喜,甚至比甜點出色~煙肉芝士撻和蘑菇酥皮盒脆鬆化香口,鮮蝦忌廉薯仔條外脆內軟*ˊᵕˋ)੭ 甜品賣相精緻,非常上鏡~ 鬆餅非常重牛油香,好吃不黐牙。 ⸜❤︎⸝ 少女時代 $𝟾𝟾 ☻ ☻ ☻ ☻ 輕乳酪味,底有桃味啫喱,甜度正常順口,大杯得其實兩個人分享都可以。 ⸜❤︎⸝ 玫瑰茉莉果茶 $𝟽𝟾 ☻ ☻ ☻ ☻ ☻茉莉茶沒什麼澀味,值得一讚,有微微花香,可解膩~
Always  in  love  with  you

⸜❤︎⸝ 少女時代 $𝟾𝟾 ☻ ☻ ☻ ☻

⸜❤︎⸝ 玫瑰茉莉果茶 $𝟽𝟾 ☻ ☻ ☻ ☻ ☻
茉莉茶沒什麼澀味,值得一讚,有微微花香,可解膩~
Always  in  love  with  you
2021-04-12 173 瀏覽
Camellia has launched their new restaurant at the Peak, featuring a pink floral theme. The restaurant uses different kinds of flowers for decoration. It’s spacious and elegant, especially perfect for a girly date and photo-taking. We tried out their new tea set “𝑨𝒍𝒘𝒂𝒚𝒔 𝑰𝒏 𝑳𝒐𝒗𝒆 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒀𝒐𝒖” which included both savoury and sweet treats. The portion was decent and presentation was eye-catching. Signature drinks, coffee or tea was included. You may also wish to top up for some alcoholic drinks.|𝑨𝒍𝒘𝒂𝒚𝒔
𝑨𝒍𝒘𝒂𝒚𝒔 𝑰𝒏 𝑳𝒐𝒗𝒆 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒀𝒐𝒖
HKD268 / HKD298 (with alcohol)
[ Food ]
•𝘊𝘳𝘢𝘯𝘣𝘦𝘳𝘳𝘺 & 𝘈𝘭𝘮𝘰𝘯𝘥 𝘚𝘤𝘰𝘯𝘦𝘴
[ Drinks ]
•𝘉𝘦𝘳𝘳𝘺’𝘴 𝘓𝘰𝘷𝘦
•𝘗𝘪𝘯𝘬 𝘗𝘪𝘯𝘬 𝘗𝘪𝘯𝘬
𝑨𝒍𝒘𝒂𝒚𝒔 𝑰𝒏 𝑳𝒐𝒗𝒆 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒀𝒐𝒖 Tea Set
Berry's Love and Pink Pink Pink
2021-04-06
  • Always In Love With You Tea Set
『沉浸粉紅花海的心動,沒有女生能拒絕吧?』

推介 🥢蘑菇酥皮盒🥢天鵝伯爵茶忌廉泡芙🥢𝑺𝒄𝒐𝒏𝒆𝒔

✏︎𝑱𝒂𝒔𝒎𝒊𝒏𝒆 𝑴𝒂𝒄𝒂𝒓𝒐𝒏 茉莉花馬卡龍✅

🥂𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨🥂
✏︎𝑩𝒆𝒓𝒓𝒚’𝒔 𝑳𝒐𝒗𝒆 紅莓之吻

2021-04-11 762 瀏覽
#吃喝玩樂在山頂廣場👍好耐冇同家姐兩姊妹high tea傾下計,趁小朋友去咗玩,我地立即catch up下!Camellia Garden 就啱曬我地呢啲ladies 👩‍❤️‍👩全新 #SweetInLoveStory #愛在故事包括12款咸甜糕點加鬆餅,最喜歡 #意大利火腿忌廉芝士甜包#鮮蝦忌廉薯仔條#迷你紅絲絨蛋糕又可自選 #粉紅香檳🥂 最啱同姊妹一齊chill下!餐廳裝修以粉紅山茶花主題,仲有個粉紅色露台, 陽光☀️好真係來個 #OutdoorHighTea, 睇住日落嘆!..
#吃喝玩樂在山頂廣場👍
好耐冇同家姐兩姊妹high tea傾下計,
趁小朋友去咗玩,我地立即catch up下!

全新 #SweetInLoveStory #愛在故事
包括12款咸甜糕點加鬆餅,
Sweet  in  Love  Story

最喜歡
#意大利火腿忌廉芝士甜包
#鮮蝦忌廉薯仔條
#迷你紅絲絨蛋糕

又可自選 #粉紅香檳🥂 最啱同姊妹一齊chill下!

Sweet  in  Love  Story
2021-04-08 599 瀏覽
»»» 山頂 ♡︎ 𝑪𝒂𝒎𝒆𝒍𝒍𝒊𝒂 ♥︎ 山頂都有得ʜɪɢʜ ᴛᴇᴀ💖超滿足♡︎⠀⠀⠀復活節ˡᵒⁿᵍ ʰᵒˡⁱᵈᵃʸ期間⠀來個少女ʰⁱᵍʰᵗᵉᵃ聚會✨⠀是 camelliahongkong 在山頂新開的分店呢⠀新分店超大,裝潢更美呢!還設有戶外位置,可以一邊ᵗᵉᵃ一邊睇日落~⠀不過怕熱的我們選擇了室內位置更舒適🤣⠀⠀<Summary>⠀山頂廣場分店我覺得比起K11分店更舒適⠀這個ᵗᵉᵃ ˢᵉᵗ 我也覺得更好吃 更特別!⠀甜點正常但勝在甜度不高⠀鹹點有驚喜但款式不多⠀如果多一款鹹點 少一款甜點就好啦✨⠀當天店員服務態度都不錯⠀如果大家要山頂一日遊的話⠀不妨ᵇᵒᵒᵏ這個ʰⁱᵍʰ ᵗᵉᵃ試試!⠀⠀❀ 永恆之愛 𝑨𝒍𝒘𝒂𝒚𝒔 𝒊𝒏 𝒍𝒐𝒗𝒆 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒚𝒐𝒖⠀᯾ $268pp (ᴄᴏғғᴇᴇ/ᴛᴇᴀ) ⠀᯾ $298pp (ᴀʟᴄᴏʜᴏʟ) ⠀⠀꧁鹹點 Sᴀᴠᴏʀʏ꧂⠀• 煙肉芝士撻💖⠀鹹香十足, 撻皮很脆⠀好吃~⠀⠀• 蘑菇酥皮盒⠀有忌廉蘑菇湯的味道⠀酥皮牛油味不算突出但質地不錯⠀⠀• 鮮蝦忌廉薯仔條💖⠀放了好久還是非常脆身⠀完全沒有油膩感!⠀有點像可樂餅~⠀會隱約吃到一粒粒蝦仁

復活節ˡᵒⁿᵍ ʰᵒˡⁱᵈᵃʸ期間⠀

᯾ $268pp (ᴄᴏғғᴇᴇ/ᴛᴇᴀ) ⠀
᯾ $298pp (ᴀʟᴄᴏʜᴏʟ) ⠀

꧁鹹點 Sᴀᴠᴏʀʏ꧂⠀
• 煙肉芝士撻💖⠀
鹹香十足, 撻皮很脆⠀
好吃~⠀

質地不錯的~⠀
配上紅桑子ʲᵃᵐ酸度高 很開胃!⠀
我個人蠻喜歡的⠀

꧁Dʀɪɴᴋs꧂⠀
• Marquise de Leroy-Beauval, Brut Rose⠀
• Moscato d'Asti, Rizzi⠀
最近我們倆都喜歡喝酒⠀
就點了兩杯ᶜʰᵃᵐᵖᵃⁿᵍᵉ⠀
兩杯都頗順口 甜甜的比較容易入口⠀
推薦大家+$30點酒呀⠀
我覺得ʰⁱᵍʰ ᵗᵉᵃ配美酒更夾!⠀

.⠀
ɪ ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ ᴛʜᴇɪʀ...⠀⠀
𝐴𝑙𝑤𝑎𝑦𝑠 𝑖𝑛 𝑙𝑜𝑣𝑒 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑦𝑜𝑢 𝑇𝑒𝑎 𝑆𝑒𝑡⠀⠀⠀
.⠀⠀⠀
Comment了嗎 ´͈ ᵕ `͈ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Like了嗎 ⚆_⚆⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Save了嗎 (〃∀〃)⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2021-04-07 619 瀏覽
📌 Camellia~山頂今次又去咗食港女下午茶🤣呢間裝修充滿粉紅少女心嘅佈置💖除咗K11有分店之外 山頂依家都開咗新店‼️雖然係遊客區 但山頂廣場比我想像中多嘢行 入邊仲有Donki 嚟個山頂一日遊唔錯😎餐廳對住凌霄閣 可以順便去睇吓維港個景🌊座位都幾多 空間感十足而且有好多打卡位 啱晒影相📸而且室外角落位置還有兒童遊樂設施 適合帶埋小朋友過嚟睇吓景食個tea👧🏻店員服務態度友善 亦會主動加水如果咁啱上嚟 呢度都係一個唔錯嘅high tea option~Tea Set入邊嘅嘢食亦都同尖沙咀分店唔同😄1️⃣ 永恆之愛 𝗦𝗲𝘁 𝗳𝗼𝗿 𝟭 $𝟮𝟲𝟴 (𝘄𝗶𝘁𝗵 𝘁𝗲𝗮 𝗼𝗿 𝗰𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲); $𝟮𝟵𝟴 (𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗮𝗹𝗰𝗼𝗵𝗼𝗹) ✨煙肉芝士撻✨蘑菇酥皮盒✨鮮蝦忌廉薯仔條✨茉莉花馬卡龍✨玫瑰荔枝奶凍✨紅石榴流心芝士餅✨伯爵茶忌廉泡芙✨紅寶石朱古力雲卷✨小紅莓杏仁鬆餅伴紅桑子果醬及德文郡忌廉留意番相中嘅係二人份量😆賣相真係好靚靚 充滿少女心💕個人覺得鹹點相對上比甜點出色酥皮都幾酥脆 鹹香十足😋鮮蝦忌廉薯仔條炸皮略為厚 味道偏膩甜點相對上比較多 而且好精緻😍紅寶石朱古力雲卷依舊好鬆軟 伯爵茶忌廉
📌 Camellia~山頂

酥皮都幾酥脆 鹹香十足😋
鮮蝦忌廉薯仔條炸皮略為厚 味道偏膩
甜點相對上比較多 而且好精緻😍
紅寶石朱古力雲卷依舊好鬆軟
伯爵茶忌廉泡芙係天鵝形態好靚 雖然餅乾有少少硬 但伯爵茶味道都算突出😎
其他味道就普通 甜度都偏高
鬆餅質地略乾 但點埋果醬味道都算ok🤔

2️⃣ 紅莓之吻 𝗕𝗲𝗿𝗿𝘆’𝘀 𝗹𝗼𝘃𝗲 $𝟲𝟴
另外仲揀咗兩杯粉紅色嘅飲品襯返個主題😜
呢杯係有士多啤梨、紅莓、蔓越莓同cream製成🍓
上面掛上了棉花糖同士多啤梨 灑上了朱古力粉
本身以為味道會好人工 但係竟然幾好飲👅
味道有少少乳酪味 唔會太甜
食完甜野都好啱解膩👍🏻

3️⃣ 紙醉金迷𝗚𝗼𝗹𝗱𝗲𝗻 𝗡𝗮𝗻𝗴𝗼 𝗟𝗮𝘀𝘀𝗶 $𝟳𝟴
呢杯由芒果、椰子奶製成 都係以乳酪作為基底🥭
相對上比較大杯 上面有乾橙片同士多啤梨😙
味道都係好清新 夏日透心涼
個人比較鍾意呢杯多啲 甜度啱啱好😆

💡整體嚟講 呢款Tea set賣相真係好靚😍
食物精緻 飲品亦都比我想像中好飲好多
環境佈置都係粉紅色 啱晒打卡💗
都係食環境多個真係食嘢😂
如果上山頂想食個Tea就可以嚟呢間試吓~

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整體味道😋: 6.5/10
性價比💵: 7/10
打卡指數😍: 8/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 6.5/10
🍴: Camellia
📍: 山頂山頂道118號山頂廣場G樓G03號舖及1樓101號舖
🔍: 14:00-18:00(Wed-Fri); 11:30-18:00(Sat-Sun)
📍: 尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 地下033號舖