2006-09-16 32 瀏覽
I went there with 4 other friends and they seated us upstair. The services is really so so as sometime the servers don't look around until you wave couple times. The main dishes are pretty tasty. Please do not expect a big plate. Two people can normally finish at least 3 plates. The Mango sticky rice is really diappointing. THe Mango is Super super sour, I can't really swallow. Overall, I think it's ok for normal dinner, but definitly not for special occasion.

2006-08-07 14 瀏覽
五個人叫左好多野食同drinks.埋單都係$1000加埋個位置(在中環唔係九龍城啊...) ... 好抵下!!生蝦~~> 正..我favourite... 木瓜沙律~~> ok...炸蝦餅~~> 好味炒菜~~> 冇特別冬陰公湯~~> ok爐魚~~> 都幾好.. 我幾like 魚紅咖哩鴨~~> 好味... 第一次次咖哩鴨.. 真係幾好食.. 個咖哩汁都好好味... 我雖然好飽但我都要叫半碗飯o黎送個汁另我就叫左杯薄荷青檸soda
五個人
叫左好多野食同drinks.
埋單都係$1000
加埋個位置(在中環唔係九龍城啊...) ... 好抵下!!

生蝦~~> 正..我favourite...
木瓜沙律~~> ok...
炸蝦餅~~> 好味
炒菜~~> 冇特別
冬陰公湯~~> ok
爐魚~~> 都幾好.. 我幾like 魚

另我就叫左杯薄荷青檸soda
2006-05-06 7 瀏覽
今晚特登同個同事黎食飯....一心諗住食咖哩蟹.....點知佢話無蟹....失望叫左冬陰公粉絲蜆煲....炸蝦餅...蒜蓉炒椰苗全部都好食

叫左冬陰公粉絲蜆煲....炸蝦餅...蒜蓉炒椰苗

全部都好食

2006-05-04 7 瀏覽
The lunch at Cafe Siam was unexpectedly poor! We had pad thai and also another stir fried noodle (thai style). The taste was poor and the soup that came with it has lots of msg which made me very thirsty in the afternoon!.On top of that, the service was extremely poor..Perhaps dinner would be better? I dunno.

2006-05-04 10 瀏覽
近來真多人生日,今次又同另一壽星女慶祝。叫了個4人份量的套餐,再加雞、牛串燒各半打及炸軟殼蟹。青木瓜沙律-泰式沙律汁唔夠多,青木瓜沒有一種青澀味。炸蝦餅併錦繡腐皮卷-我冇食。椰汁青咖哩雞-雞肉冇味,似白烚雞肉,椰汁味唔濃,而咖哩汁亦唔夠香,沒有一種撈飯的衝動。香葉炒豬肉碎-唔算辣,幾野味。炒雜菜-雖然係一碟普遍的炒菜,但佢揀d蔬菜幾嫩綠。炸軟殼蟹-雖然炸得夠脆,但油吸得唔夠乾。冇千炸得咁好。串燒-雞肉燒得好乾、好”鞋”,又冇味,而牛肉就好好多,起碼有肉味,亦不會乾”爭爭”。沙嗲醬好浠。環境算唔錯,好有泰國feel。呢排食得多泰菜,有點膩,要停一停先得。
近來真多人生日,今次又同另一壽星女慶祝。
叫了個4人份量的套餐,再加雞、牛串燒各半打及炸軟殼蟹。
青木瓜沙律-泰式沙律汁唔夠多,青木瓜沒有一種青澀味。
炸蝦餅併錦繡腐皮卷-我冇食。
香葉炒豬肉碎-唔算辣,幾野味。
炒雜菜-雖然係一碟普遍的炒菜,但佢揀d蔬菜幾嫩綠。
炸軟殼蟹-雖然炸得夠脆,但油吸得唔夠乾。冇千炸得咁好。
環境算唔錯,好有泰國feel。
呢排食得多泰菜,有點膩,要停一停先得。
2006-04-07 12 瀏覽
叫左好多野.....叫左一個set lunch海南雞飯..不過佢地話唔好食一人一個椰青.....好清甜....咖哩炒蟹好好味.....送飯就最好....隻蟹都好大隻架炒椰菜, 個小食拼盤就唔太特別(入面左春卷,蝦餅,沙爹雞串,paper包雞)個唐suck魚鬆青木瓜沙律....係最好味...
叫左好多野.....叫左一個set lunch
海南雞飯..不過佢地話唔好食

一人一個椰青.....好清甜....

咖哩炒蟹好好味.....送飯就最好....隻蟹都好大隻架

個唐suck魚鬆青木瓜沙律....係最好味...
2006-03-22 7 瀏覽
五六年前做暑期工時已經經常光顧. 最近都到過兩次, 都保持水準; 算是難得.推介菜單:炒通菜(個人喜歡偏咸味道, 這裡做得幾合口味)Red curry chicken-- 不太辣, 味道不俗蝦醬炒飯-- 夠入味, 但不太特別咖哩蟹-- 個汁真係好得好正泰式西米糕-- 質素算中上,不太甜, 但未至於一吃難忘.中環區, 以這價錢, 此質素, 算抵. 不過值得一提是這裡的裝修, 五年都不變...

推介菜單:
炒通菜(個人喜歡偏咸味道, 這裡做得幾合口味)
Red curry chicken-- 不太辣, 味道不俗
蝦醬炒飯-- 夠入味, 但不太特別
咖哩蟹-- 個汁真係好得好正
泰式西米糕-- 質素算中上,不太甜, 但未至於一吃難忘.

中環區, 以這價錢, 此質素, 算抵.
不過值得一提是這裡的裝修, 五年都不變...
2006-02-03 1 瀏覽
可以試下個蝦醬飯,d味好膿。同埋service 真係好好。仲有,食晏唔洗排隊,中環個頭唔多。
可以試下個蝦醬飯,d味好膿。
同埋service 真係好好。

仲有,食晏唔洗排隊,中環個頭唔多。
2006-01-20 0 瀏覽
四個人到此晚飯點了:芋頭飯-- 上次黎食過,幾好味,連我呢個唔多鍾意食芋頭既人都讚好,今次當然要再encore啦青咖哩雞-- 咖哩唔太辣,ok炒椰苗-- 味道一般
四個人到此晚飯點了:
青咖哩雞-- 咖哩唔太辣,ok
炒椰苗-- 味道一般
2005-10-08 3 瀏覽
三個人食左4個餸:1) 泰式拼盆($88 細) 唔抵同唔好食2) 泰式炒通菜($53) 唔油,ok,有少少辣3) 香草辣椒炒蜆(around $80) 好食,都好辣,d 蜆都ok大隻4) 雞肉炒濕河(around $70) 好食,好多料有蝦片送.......總結: 食得過,lee 間餐廳好多外國人
三個人食左4個餸:

1) 泰式拼盆($88 細)
唔抵同唔好食

2) 泰式炒通菜($53)
唔油,ok,有少少辣

3) 香草辣椒炒蜆(around $80)
好食,都好辣,d 蜆都ok大隻

4) 雞肉炒濕河(around $70)
好食,好多料

有蝦片送.......
總結: 食得過,lee 間餐廳好多外國人
2004-11-12 8 瀏覽
因為一個喜訊, 促使今次相聚. 地點揀中環, 因為大家都港島區辦事. 因為未諗食咩, 都係到先揀. 原來尋晚都幾熱, 舊同事行到好熱, 見到呢間舗, 就話唔好諗啦, 即入!大家幾乎連Ala Carte Menu都無打開就落order, 一個二人餐, 有炸蝦餅, 紅咖喱雞, 蠔汁西蘭花, 絲苗白飯同椰汁西米糕. 我鍾意食青木瓜沙律, 死都要叫一客!好快青木瓜沙律登場, 舊同事少吃泰菜, 說只有好少青木瓜! 咁當然唔係啦, 成碟滿滿都係青木瓜絲, 淡綠色的, 如果唔係有些少番茄, 碟色真係幾齋. 青木瓜幾青新爽口, 其實我唔係幾睇到有辣椒, 但真係幾辣(註: 我唔係咁吃得辣), 不過我次次死都要夾完再夾, 直至狂飲水為止.炸蝦餅有四件, 外層炸得幾香口, 熱辣辣時食真係隨時生飛滋. 不過我就覺得無咩蝦味, 而俾你點食甜酸醬汁又似乎甜.紅咖喱雞一煲, 我驚好辣食唔到, 問侍仔會有幾辣? 佢話mild. 據我經驗, 通常侍仔話mild我都覺得幾辣, 今次又會係點? 咪叫舊同事身先士卒, 幫我試囉! 舊同事吃得辣, 佢話一都唔辣喎. 咁我半信半疑下食囉.攪拌時已經聞到好香香矛味, 將咖喱汁拌絲苗

攪拌時已經聞到好香香矛味, 將咖喱汁拌絲苗白飯食, 好好味呀! 咖喱一都唔辣, 但充滿椰香, 食落仲覺得有微微牛油味, 而且雞肉都幾嫩滑, 幾滿意啦.
就係呢煲咖喱雞, 令平時梗唔會清晒一碗飯我全部掃光, 令要減肥舊同事再叫多一碗飯, 好!!

全場至失敗就數呢個蠔汁西蘭花喇. 一棵西蘭花放碟中間(已切好) 被啡色蠔汁包圍住, 蠔汁已溝稀, 西蘭花應該係先烚熟然後至給淋上蠔汁, 西蘭花腍, 蠔汁又好淡, 唔多鍾意.

呢間泰菜當然唔算正宗, 要吃都去城吃啦! 不過, 水準都可以, 食又唔貴, 雖然裝修唔係好靚, 但都坐得幾舒服. 至於服務呢, 中規中矩啦!
2004-11-03 7 瀏覽
三個女仔黎食泰國菜,食左五樣野,食到好飽,而且唔太貴,味道ok啦,環境good ar招牌暹邏沙律,辣既沙律第一次試,感覺幾得意,而且有好多不知名既泰國香料/菜,所以幾有特色菠蘿炒飯,料唔算好多,有豬肉鬆起面,但菠蘿係罐頭菠蘿黎既.....串燒雞肉同串燒豬頸肉,唔係特別好食,仲有d韌添xx葉包雞,普普通通,點果d sourse同mcdonald果d一樣既tim炒通菜,依個幾好,而且唔多油

串燒雞肉同串燒豬頸肉,唔係特別好食,仲有d韌添

炒通菜,依個幾好,而且唔多油
2004-10-15 9 瀏覽
同個靚鬼仔去食dinner, 佢想食東南亞o野, 見未試過依間, 打過俾FoodKing 遙距問comments 後, 一於試o下~ 我book位時, 順便問埋地點, 聽電話o個位男仕好詳盡咁講解~ 餐廳下層係smoking area, 上層係non-smoking~ 餐廳裝修無咩特別, 唔多講喇~今次由我話事, order o左:冬蔭公湯- 夠酸, 但唔夠辣~鮮蝦刺身- 個sauce味道幾好, 蝦都算新鮮~青咖喱牛肉- 咖喱好清甜, 但係我選擇錯誤, 唔應該配牛肉..... 都係配雞或者海鮮好d........香草免治鴨肉- 又話用生菜包住食o既, 點解d菜o係底o既? ~_~ 味道..... 香草可以再重手d! 依家好似唔拖唔水咁~炒通菜- ok~Mango mango - 即係Mango smoothie, 唔太甜, 唔錯~再加白酒三杯同啤酒一杯, 埋單好似係$6XX.... 唔係咁抵囉...... 食泰國菜, 始終都係九龍城好~

今次由我話事, order o左:
冬蔭公湯- 夠酸, 但唔夠辣~
鮮蝦刺身- 個sauce味道幾好, 蝦都算新鮮~
炒通菜- ok~
2004-06-20 9 瀏覽
下午同屋企人0係度食飯,慶祝父親節~我地叫0左個海鮮青芒果沙律,咖哩蝦酸辣湯,青咖哩牛,紅咖哩雞,緬甸咖哩炒河,同一杯mango mango.一共食0左459蚊.個海鮮青芒果沙律好辣....入面有好多薑..我食0左2啖之後就食唔落去...太辣喇....而且,佢話海鮮,但入面得d蝦米同小魚乾...咩海鮮都冇.個咖哩蝦酸辣湯就好飲好多喇.入面有好多大隻,酸辣得黎又保持到蝦0既鮮味,正!不過唔多覺有咖哩味.青咖哩牛好好食,不過我地要少椰汁,所以個汁清好多.紅咖哩雞就一般,唔係好辣,不過好結同好濃,配料俾咖哩牛多dd,都ok啦.個緬甸咖哩炒河之前食過,媽咪鐘意所以再叫,一樣好食.杯mango mango又好得~好似smoothies咁,夏天飲就0岩哂喇~其實,呢餐係俾4個人食,但我地叫0左6個人0既量...太貪心喇...結果咩都食唔哂,仲打包呢~不過食物好食,環境又好,爸爸父親節又食得快樂,飽d都冇所謂啦~
2004-05-02 5 瀏覽
雖然聽日要考試...但媽咪話輕鬆下,今晚出去食啦~我同媽咪&家姐3個人黎呢間食泰國菜,我地上0左樓上坐.可能星期日晚關係,客人唔多,大概得4-5檯,氣氛同環境都几好~坐得都好舒服我地叫0左個招牌暹邏沙律($52),一個冬蔭公雞湯($56),香辣乾炒雞河粉($62),一個緬式咖哩雞撈粉($65),仲有杯三色冰($28).個沙律好辣,但都几好食,好多香葉,有香花菜,紫蘇,仲有椰汁tim,沙律落椰汁我都係第一次食~感覺都唔錯~冬蔭雞湯係我今晚覺得最好味0既菜式.個湯冇落椰汁,咁樣反而好,冇咁滯,入面料勁多,好多雞,d雞好好食,食得出係新鮮雞,又有好多菇,都有少少香花菜,味方面夠哂酸,又唔會十分辣,鹹味適中,好飲!!個炒河都几好食,好得意,佢落豆角落去炒,不過切0左粒的.又有生菜,應該係炒完河先撈落去,因為菜係生的,咁食冇咁辣.入面仲有d紅椒青椒,同好重魚露味~尾二一般反而係個緬式咖哩撈粉,d咖哩好甜,好重椰汁味,唔知緬式係咪真係咁.入面冇咩料,得d雞肉咁.反而另外上0既一碟粉仲多料,入面有d好似伊麵0既麵,下面舖0左芽菜,再配d緬甸鹹酸菜,同豆角.呢個菜食唔哂,一黎唔太好食,二黎太多椰汁,好
雖然聽日要考試...但媽咪話輕鬆下,今晚出去食啦~
我地叫0左個招牌暹邏沙律($52),一個冬蔭公雞湯($56),香辣乾炒雞河粉($62),一個緬式咖哩雞撈粉($65),仲有杯三色冰($28).個沙律好辣,但都几好食,好多香葉,有香花菜,紫蘇,仲有椰汁tim,沙律落椰汁我都係第一次食~感覺都唔錯~冬蔭雞湯係我今晚覺得最好味0既菜式.個湯冇落椰汁,咁樣反而好,冇咁滯,入面料勁多,好多雞,d雞好好食,食得出係新鮮雞,又有好多菇,都有少少香花菜,味方面夠哂酸,又唔會十分辣,鹹味適中,好飲!!個炒河都几好食,好得意,佢落豆角落去炒,不過切0左粒的.又有生菜,應該係炒完河先撈落去,因為菜係生的,咁食冇咁辣.入面仲有d紅椒青椒,同好重魚露味~尾二一般反而係個緬式咖哩撈粉,d咖哩好甜,好重椰汁味,唔知緬式係咪真係咁.入面冇咩料,得d雞肉咁.反而另外上0既一碟粉仲多料,入面有d好似伊麵0既麵,下面舖0左芽菜,再配d緬甸鹹酸菜,同豆角.呢個菜食唔哂,一黎唔太好食,二黎太多椰汁,好滯.最後講杯珍多冰.呢個真係好一般....有d椰汁仔同大樹菠蘿0既,但杯飲品好稀,又冇咩味咁...我都係鐘意香辣屋杯三色冰多d
3個人食0左3百几蚊,都ok,佢份量都算好多,而且大部份都好好食,服務亦唔錯,都几好