2022-08-12 401 瀏覽
係灣仔倔頭巷入面 有一間咖啡小店☕️💛環境舒服又清靜 平時都鍾意去飲杯啡 食個tea,hea下時間~無論dirty定mocha都好好飲🥺第一杯覺得好飲既dirty就係係呢到~可惜在一月中已宣布求頂手😞有機會希望可以再去多次…▫️📍Café Relay (灣仔)灣仔大王東街明仁里3號地下
係灣仔倔頭巷入面 有一間咖啡小店☕️💛
無論dirty定mocha都好好飲🥺
第一杯覺得好飲既dirty就係係呢到~

可惜在一月中已宣布求頂手😞
有機會希望可以再去多次…
▫️
📍Café Relay (灣仔)
灣仔大王東街明仁里3號地下
2022-07-15 551 瀏覽
當日行完寵物展想找個地方飲咖啡吃午茶, 想起很久沒來的Cafe Relay, 這裡環境不錯, 食物質素也很好, 雖然座位不多, 午餐時間最好要預約, 但下午茶時間還可以, 剛好有位, 可以跟朋友靜靜地享受美食, 及傾談也不錯除了咖啡, 這裡還有茶可以選擇, 但我們當然選擇喝咖啡, 選擇種類也算多以前很多時會來食lunch, 下午茶時間來也是第一次, 窩夫即叫即整, 熱熱的窩夫配了士多啤梨醬&cream, 非常好味, 如果同朋友share食可以order全份
白汁煙肉長通粉
士多啤梨醬窩夫
2022-06-25
白汁煙肉長通粉
士多啤梨醬窩夫
2022-05-10 894 瀏覽
A small home-style coffee shop at wanchai! I like the atmosphere where u can enjoy coffee/ tea with friends!! They also offer some all day breakfast sets! Highly recommended!
2022-04-27 650 瀏覽
唔知係咪疫情嘅關係,原本嘅店主唔好再打理呢間Cafe,轉咗手之後我都係第一次幫襯,但係發現舖頭其實好多嘢都冇改動到,欣賞你哋門口有一個位置讓左比報紙檔,令到呢個式微嘅行業都仲有一個空間。佢哋嘅早餐瞓咗大分定係細分,女士們來講呢個應該係一個喜訊😂雖然話ALL DAY BREAKFAST 係一啲好普通嘅嘢,但係要每一樣上碟嘅時候都仲保持到熱嘅,其實係一件難事。由蛋開始食到薯條都keep到溫度呢份係值得Encore嘅「早餐」

佢哋嘅早餐瞓咗大分定係細分,女士們來講呢個應該係一個喜訊😂

由蛋開始食到薯條都keep到溫度
呢份係值得Encore嘅「早餐」
2022-03-26 816 瀏覽
灣仔窩心小店。近排重開,哥哥接咗弟弟手用心經營.食品有水準,店員態度誠懇。食完main dish 必食earl grey waffles. Earl grey味啱啱好,waffle鬆化香口。配高質咖啡同特色茶簡直係comfort food. 絕對值得支持! This lovely cafe tucked away in one of the lanes in Wanchai reopened recently. Friendly service and good quality food. Highly recommend their earl grey waffles - subtle taste of earl grey in the perfectly crisp waffles that go so well with their fragrant tea and coffee.
2022-03-03
  • Earl  grey  waffle
2022-03-04 774 瀏覽
☕️ Cafe Relay 💛灣仔最愛Cafe 既結業倒數(//∇//)早排Cafe Relay係MEWE宣佈轉讓業都明飲食業既難處各位有心頂租既話都可以係MeWe dm 佢地非誠勿擾頂唔到租都幫幫手做最後支持呀🥺最後營業未定 會係2月23號前不過24號之前我都無得堂食啦更新:已經有人頂租大家可以繼續支持💪🏼原味窩夫 配 蜜糖 $46 半份唔知點解佢地啲窩夫好外脆內軟上菜既時候見到得好少蜜糖但係原來呢個份量食落去個味岩岩好食食下我老細仲同我講我地第一次見面都係坐呢個位🥺Mochaccino $45唔會太甜又唔會太苦味道適中配埋窩夫好夾
☕️ Cafe Relay 💛

灣仔最愛Cafe 既結業倒數(//∇//)

早排Cafe Relay係MEWE宣佈轉讓業

Mochaccino $45
唔會太甜又唔會太苦
味道適中
配埋窩夫好夾
雖然之前已經出過一次post 但其實呢個先係我第一次去呢度叫嘅嘢食🤪好喜歡佢cozy嘅感覺 不過定價稍高 好彩味道唔錯🌝不過再提多次 午餐時段嚟嘅話 記得要預先book訂😛🤍-🥑Avocado Toast with mushroom ($85)🍄🐟Add $25 for extra smoked salmon份量都係偏小 揀咗嘅多士烘到好脆 但我覺得佢係屬於空氣感比較強🤣密度唔高 麵包食落會較蘇脆但就比較冇咁飽肚🤫(lunchtime好肚餓啊⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄)牛油果配炒雜菌好惹味 另外加埋三文魚嘅鹹香好喜歡💕同埋值得一提嘅係 跟餐嘅普通黑咖啡都幾唔錯!!

2022-02-26 219 瀏覽
仲未認真幫呢間餐廳寫食評,老闆娘就決定轉手。由2020年開始認識呢間店,呢間店對我嚟講一直都mean something, 之後每隔三四個月就要去食一次,唔止係去支持,仲好掛住兩位老闆好真誠、耿爽嘅性格。牆上嘅曼陀羅花都係老闆娘親手織。實在去過太多次,好多嘢都試過。自己最中意嘅都係all day breakfast, 就算係全素食都食得好飽。全份超級飽,一個女仔通常都食唔曬,要男朋友幫拖。男朋友中意食意粉,又係每款都試過曬,可惜去到最後一日已經無曬意粉。點都好,希望呢間一直都咁好食,保持自己理念、初心。老闆可以好好休息,日後重返cafe relay!
仲未認真幫呢間餐廳寫食評,老闆娘就決定轉手。

2022-02-04 362 瀏覽
一間即將結業嘅良心小店 去過就知道點解大家都咁鍾意佢🥺環境清幽舒適 出品相當有水準 老闆娘仲好nice💓脆魚柳新鮮炸起 外脆內嫩🐟豬肉腸輕輕煎過 咬開有肉汁 亦都無一般肉腸過鹹嘅問題🤓滑蛋熟度掌握得啱啱好 滑得嚟又唔會有未熟嘅蛋汁流出😚鷹嘴豆藜麥沙律好清新 酸酸地好開胃☺️美中不足嘅係鷹嘴豆嘅口感帶爽 如果煮得軟綿就更好了😳.餐飲加配咗凍特濃朱古力($24) 香濃得嚟唔膩 苦甜嘅朱古力同奶香味平衡得好好🍫甜度亦剛剛好又要讚下長通粉嘅al dente質感 係我最喜歡嘅口感😆每條都裹住薄薄嘅一層忌廉 帶住微微嘅芝士鹹香 overall感覺好輕盈 一個人食晒都ok👍🏻切嗰下已經feel到外面超脆🤩裡面係好靚嘅蜂巢組織 濕潤軟綿 蛋香超濃亦無蛋腥味 就咁食已經非常好食👍🏻另外加配咗Movenpick雪糕($35)有2球🍨.餐廳嘅ADB同waffle都有得揀半份或者全份 好貼心 啱晒細食嘅/想試多幾款嘅人🥰好唔捨得呢間咁優質嘅cafe🥺惟有趁結業之前幫襯多幾次!
脆脆魚早餐(Small)

忌廉煙肉雜菌意粉
經典原味窩夫 (Half)

2022-02-03
$160 (早餐)
脆脆魚早餐(Small)
忌廉煙肉雜菌意粉
經典原味窩夫 (Half)
灣仔小巷裏的一間小型咖啡店 記得如果想去食午餐嘅話要預先訂枱啊 位置有限好似冇咩位置可容納walk in😆環境氣氛幾cozy而且食物質素高 值得去試吓😚-🧇Avocado & Parma Ham on Classic Waffle ($85)🐟Add $25 for extra smoked salmon呢個配搭味道好驚喜💛窩夫厚度係我好喜歡好厚身而且烘得好香脆 入面質感係好鬆軟嘅 味道係甜甜地 免頭仲灑左些少糖粉 但恰到好處唔會過多🥰甜窩夫就食得多 不過搭配牛油果同parmaham冇諗過都咁夾😍本身麻麻哋parmaham嘅我都覺得佢呢隻幾好食🤫creamy牛油果蓉同埋微微鹹香嘅parmaham襯落甜甜地嘅窩夫 冇左平時食窩夫可能會有嘅膩 另外加左嘅煙三文魚都搭配到!今次嘅配搭係另一種享受 值得推介😚

• Avocado & Parma Ham on Classic Waffle
2021-12-28 467 瀏覽
友人生活將會掀開新的一頁,除了祝福,還是祝福!朋友係素食者,以非素食餐廳計,呢度算頗多選擇。最後揀咗半份素食all day breakfast同牛肝菌長通粉,再追加半份士多啤梨窩夫。超級滿足!All day breakfast有半個牛油果、炒雜菌、炒滑蛋、沙律菜,同薯條(可選多士)。薯條極度推薦,係粗薯,仲係新鮮熱辣炸起,好香脆!卡路里、熱氣嗰啲就唔好理住啦,食完先再算啦~🤤牛肝菌長通粉牛肝菌味頗濃郁,仲有幾多菇菇,但略嫌長通粉過腍,同但汁唔夠掛身。餐飲叫咗美式咖啡,一熱一凍,啡味幾濃,不苦不澀。欣賞凍飲吸管係天然嘢!👍愛護地球人人有責。士多啤梨窩夫唔記得咗影相窩夫好脆,又不太甜,好好食。希望下次試到伯爵茶窩夫😊有啲遺憾,下次可以揀少樣。閒日下午2點幾唔多人,所以我同朋友一路傾計,一路食,差不多食咗個幾鐘,店家都無趕,多謝你。🙏(傾到咁上下,見有人想食,都即刻走人,免得阻人做生意;後來先知原來有用餐時限,Sorry)💛
友人生活將會掀開新的一頁,除了祝福,還是祝福!

All day breakfast

牛肝菌長通粉

士多啤梨窩夫唔記得咗影相

2021-12-24
下午茶
2021-11-13 970 瀏覽
今次係誤打誤撞先揾到依間咖啡店本身係星街揾食點知無啱心水餐廳於是向灣仔方向出發途中先遇上依間小店,好好彩店鋪雖小只有十個位左右但感覺舒服叫左炸魚all day breakfast, full份量真係唔少炸魚香脆熱辣辣,好食麵包都有烘過的,抵讚炒蛋creamy,富有蛋香其他配料都唔錯當然少不了Latte偏向nutty但不苦,啱口味奶泡也不錯,滿意整體黎講不錯,食物咖啡都有質素街過路過可以一試以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
今次係誤打誤撞先揾到依間咖啡店
本身係星街揾食
點知無啱心水餐廳
於是向灣仔方向出發
途中先遇上依間小店,好好彩

店鋪雖小只有十個位左右
但感覺舒服
叫左炸魚all day breakfast, full

份量真係唔少
炸魚香脆熱辣辣,好食

麵包都有烘過的,抵讚

炒蛋creamy,富有蛋香
其他配料都唔錯
當然少不了Latte

偏向nutty但不苦,啱口味
奶泡也不錯,滿意
整體黎講不錯,食物咖啡都有質素
街過路過可以一試

以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
2021-11-11 532 瀏覽
小店得十個座位左右,中午時分一定要訂檯,之前無訂到真係無得食架🥺仲可以睇定餐牌落定野食先,去到即刻比錢,就好快出野食😎▪️牛油果風乾火腿窩夫 💲85風乾火腿有鹹香得黎唔會係死鹹,而且完全無渣,加上熟透既牛油果蓉,軟腍質感好輕易就可以塗抹係窩夫度🥑窩夫外脆內軟既程度幾有驚喜🧇唯一就係女仔食完都唔係好夠飽,男仔應該要食兩份🤫🤣飲品可以係咖啡或茶,要左伯爵茶,題外話個茶壺連杯一套勁靚☕️🔎 整體評分(8/10)

▪️牛油果風乾火腿窩夫 💲85

牛油果風乾火腿窩夫

🔎 整體評分(8/10)
牛油果風乾火腿窩夫
TEA
2021-09-16 1200 瀏覽
今日2人行一日玩樂 灣仔有樂有食 搵到呢間CAFE評分唔錯,想試好耐!每份套餐包咖啡或茶 主打甜品或輕食意粉麵先黎下個窩夫配牛油果巴馬火腿片 即焗既鮮窩夫,脆口美味 配以打成蓉既牛油果加咸香火腿片咸味既食法配搭出奇地夾 牛油果香滑火腿咸香 口感有獨特既風味又出奇地美味另一份係忌廉汁長通粉 配以煙肉片 芝士 忌廉汁 每條通粉煮到岩岩好 唔太軟身 吸滿醬汁仍然好煙韌有彈性忌廉夠濃又滑身好食一人一杯精品黑咖啡 濃香重果仁味 好順口灣仔大王東街明仁里3號地下平均消費$100評分8/10
每份套餐包咖啡或茶 主打甜品或輕食意粉麵
忌廉夠濃又滑身好食
一人一杯精品黑咖啡 濃香重果仁味 好順口

灣仔大王東街明仁里3號地下
平均消費$100
評分8/10
2021-06-01 3434 瀏覽
🥗 是日餐湯 & 雜菜沙律餐湯不稠但味道香濃,不會在餐前飲得太飽滯,沙律上的醬汁酸酸味味,比較開胃,而且蔬菜算新鮮🍝 菠菜忌廉汁煙肉雜菌意大利粉 $98味道有驚喜,十分香濃的芝士味,整個意粉十分入味,價錢與另外一、兩間連鎖cafe差不多,卻是當中最濃郁最足料的🥤 Home Made Ginger Ale +$25因為寫上home made,所以我對它很有期望,果然味道不會過甜,而且有很強烈的薑味,明明是凍飲,飲完喉嚨竟有溫熱的感覺

是日餐湯 & 雜菜沙律

🥗 是日餐湯 & 雜菜沙律