2014-08-17 1814 瀏覽
兩點零到,開始有5~6人排隊,見人龍短就排,要快D喺比人輪陷前試下。差不多3點終於入坐,野食款式唔太多,意粉,飯同All day breakfast,不過佢既有all day breakfast唔太吸引,睇相價錢同出面差唔多,不過份量少一半。所以最後叫左蘑菇意大利飯同帶子墨汁意粉,再叫佢出名既3眼仔green tea latte,同熊仔latte,個飯好好食,味道香濃,軟硬適中,不過意粉就麻麻,乾左D,無汁,同埋酸酸地。野飲味道ok啦,甜左少少,不過佢個latte art加晒分。
45 分鐘 (堂食)
  • 蘑菇意大利飯
2014-08-17 1653 瀏覽
今天放工特登去左R&C cafe, 店鋪位置都幾偏僻, 所以都行左一路先來到, 幸好唔洗等位!知道哩間小店既拉花公仔得意, 所以點左個green tea chocolate同green tea latte。剩係睇個公仔已經覺得好可愛! 值得一讚!首先係green tea chocolate, 聞落去好香, 有淡淡既朱古力同綠茶味, 飲既時候綠茶味略嫌太重, 朱古力味有點被蓋過。green tea latte方面, 綠茶味都好香, 未至於好濃既綠茶味, 但質素算係不過不失, texture方面有點太稀, 可以略略加重奶既份量。

Green Tea chocolate & Green Tea Latte

2014-08-14
2014-08-15 1404 瀏覽
前陣子在Instagram上po了一杯造型可愛的三眼怪綠茶Latte,結果朋友之間的詢問度很高,所以今天我來介紹一下這間位於銅鑼灣的Cafe R&C。Cafe R&C座落在銅鑼灣的希雲街上,位置稍為有點偏僻,從時代廣場要再走10分鐘。餐廳走低調路線,一不留神就會錯過。推門進去,裝潢像酒吧多於Cafe,倒是氣氛非常輕鬆,侍應人也非常nice。Cafe R&C之名字背後意義為Reading and Coffee,餐廳內放滿了不同類型的雜誌和書,讓顧客一邊看雜誌一邊品味咖啡。餐廳同時也有擺放本地設計師的產品。綠茶Latte是Cafe R&C的主打,當然要點。 朋友怕熱,點了一杯Honey Cooler,我覺得稍微甜了一點。我點的Rose Latte,非常喜歡!泡沫上面的是真的玫瑰花瓣,整杯latte的玫瑰味濃,也很真實。除了綠茶latte,Cafe R&C的另一主打是3D拉花latte。稍嫌咖啡味不夠濃,不過說起來,立體拉花和好咖啡本來就不能兩者兼得吧。(我拖太久才拍,熊熊的臉孔有點扁掉了)吃了一頓不算滿足的韓國菜,看見甜食當然要試一下,反正女生有第二個胃嘛XD綠茶Tiramisu,綠茶味很
綠茶Tiramisu,綠茶味很香,唯一不好的是太小份了XD
另外一份甜食是紅豆和棉花糖toastie。這個絕對推薦,平常吃的toastie多是鹹的配料,這個紅豆與棉花糖的配搭甜而不膩,很新鮮。
銅鑼灣近年來小店/小餐廳愈開愈多,隨便一逛總能找到驚喜。
2014-08-11 1950 瀏覽
行到銅鑼灣少人D既區域, 見到間cafe 有藍色同綠色既咖啡, 好奇下入去食左個brunch.叫左個蛋沙律 同 火腿芝士飛碟食。依家好少地方有飛碟食, 所以一見到就叫左個飛碟。可能好耐無食, 覺得好好味啦。芝士係融融地既質地, 特別好食。另一樣係蛋沙律, 呢個蛋沙律好 fresh, 除左蛋沙律外, 底層有一片片既蘋果, 認真有心思。通常既蛋沙律都有d "流", 但係呢度既蛋沙律有粒粒既蘋果粒係入面, 食落都唔覺好 "流"。由於唔想飲coffee, 同埋一杯coffee 都唔平, 要30-40蚊, 所以無叫。下次一定要試下。
叫左個蛋沙律 同 火腿芝士飛碟食。

依家好少地方有飛碟食, 所以一見到就叫左個飛碟。
火腿芝士飛碟
另一樣係蛋沙律, 呢個蛋沙律好 fresh, 除左
蛋沙律
蛋沙律外, 底層有一片片既蘋果, 認真有心思。

下次一定要試下。
2014-08-02
$50 (早餐)
火腿芝士飛碟
蛋沙律
2014-08-10 1542 瀏覽
黎到緊係試D有特色既野啦,墨汁意粉既墨汁都唔錯,夠濃同香,但我厭意粉硬左少少,口感欠佳而杯green tea latte係卡通圖案,好QQ,抹茶味重得黎唔苦,入口香滑無比,正黑松露忌廉飯香而不膩,忌廉汁同蘑菇配搭得好好仲有佢既ALL DAY BREAKFAST,腸,蛋,多士,茄汁豆夾埋一齊簡直就係PERFECT MATCH總括黎講呢餐真係唔錯
黎到緊係試D有特色既野啦,
黑松露忌廉飯香而不膩,忌廉汁同蘑菇配搭得好好
總括黎講呢餐真係唔錯
2014-08-09 1701 瀏覽
今日難得得閒 同朋友去左銅鑼灣食野。餐廳好偏僻,如果第一次行,應該要搵一段時間。原路有好多唔同餐廳,下次會再去試。首先,去到試左個鮮奶抹茶。抹茶味好濃,鍾意抹茶既人一定要試試。不過怕苦既朋友應該唔太岩。跟著,因為鍾意all day breakfast ,所以即使係晚餐時段都叫左個。幾好味,不過一塊toast黎講就貴左少少。另外仲叫左個飯同咖啡,整體黎講都ok

另外仲叫左個飯同咖啡,整體黎講都ok
2014-07-03
  • green tea latte
2014-08-05 1796 瀏覽
為了毛毛與三眼仔而來原來呢間唔起眼既cafe就係喺富山面家同via tokyo附近大熱天時好彩排左一陣隊就有位男朋友好特別咁嗌左非cafe主流食物呢個面有啲鹹唔知係咪因為啲餐肉鹹呢個意大利飯好有黑松露味熱辣辣幾好食雞翼有蜜糖味肉又滑好好食不過整燶左果啲位有啲苦終於到主角出場喇三眼仔同毛毛都畫得好可愛啊男朋友嗌左既Green tea latte茶味好濃茶控既人一定好愛我嗌既Blue latte sulli 我超級中意波子汽水味超級好飲呀!!!!而且從來無飲過熱既波子汽水好有新鮮感一定會為左毛毛再黎
為了毛毛與三眼仔而來

三眼仔同毛毛都畫得好可愛啊
男朋友嗌左既Green tea latte茶味好濃
茶控既人一定好愛
我嗌既Blue latte sulli 我超級中意
波子汽水味超級好飲呀!!!!
而且從來無飲過熱既波子汽水好有新鮮感
一定會為左毛毛再黎
2014-08-03
15 分鐘 (堂食)
  • Blue latte sulli
友人嚮往這裡的卡通圖案latte很久, 這天就來到這裡午膳, SET LUNCH是任選主餐牌的一款飯或意粉, 加20元就可以享有32元或以下的飲品(可補差價)及雪糕我們到達cafe的時候還未夠12點, 成為當日第一枱客人, cafe的盡頭有沙發座位, 而沙發對着的長餐桌則佔了店面大部分的面積, 其餘則有向着街的吧枱Green Tea Latte (Set lunch補差價$10, 原價$42) 9/10: 不用多說也知道這些得意拉花是我們此行的重點吧, 點餐時店員詢問我們想要的款式(有大眼仔, 三眼仔和熊仔), 為了讓兩杯latte的分別更大, 我們就選了熊仔和三眼仔 拍完照片後輕嚐一口, 很高興這裏的green tea latte不是"得個樣", 抹茶十分香濃, 但這種拉花比起傳統的caffe latte art則難以保持這個樣, 友人的三眼仔在她喝了一口後中間的眼就快速上移了, 後來更變了只剩兩隻尖眼的ET雞肉綠茶泡飯 5/10: 雞肉煎得過韌, 泡飯的茶香不明顯, 調味亦過鹹, 把僅有的綠茶味都遮蓋了煙肉菠菜意粉 4/10: 忌廉汁過稀, 意粉稍為發脹卻很硬, 不推薦結語: 這裏

雞肉綠茶泡飯
菠菜煙肉意粉

結語: 這裏畢竟不是主打飯或意粉類的食物, 因此質素也差強人意, 下次會選teatime來單點一杯green tea latte (這裏還有供應毛毛拉花, 但只限下午三點至五點) 或叫一兩客甜點和友人share吧~

2014-08-04
2014-08-03 1547 瀏覽
30幾度酷熱下,一行二人約下午五點到達,前面有兩三枱在排隊等位中,等候時間不算太耐,約幾個字就有位了,以為入座後可以涼一涼降降溫,點知店內像沒開冷氣般又焗又熱,店員卻表示冷氣已開盡,店內有兩部分體冷氣及我們座位旁有部吹風機,但已調至最大出風量依然極弱及只能吹到櫈底,開咗等如沒開,整個用餐過程都汗流夾背,店外比店內空氣更流通。食物方面,我們點了 sausage and cheese toast 及smoke salmon toast,sausage and cheese toast餡料有點少,而且未吃一拿起就散開口了,而賣相及味道都很普通沒什麼特別,所以沒拍照。此行目標是三眼仔圖案的green tea latte, 所以分別點了三眼仔及大眼仔, 而三眼仔樣子算ok,至於味道就非常一般,實在落得太多抹茶粉,喝進口就好像在喝抹茶粉,滿口都是抹茶粉。因為實在太熱了,整個用餐過程都儘快完成就離開,而整體食物及飲品味道都很一般,所以應該不會再來。

15 分鐘 (堂食)
  • green tea latte
2014-07-26 1903 瀏覽
這間餐廳位置偏僻,地方不大並沒什麽特別裝修。路過給這些可愛的拉花吸引著,便入去試試看,喝一口,口感滑,熊仔綠茶味濃,不錯!另一怪獸毛毛latte,顏色藍色夠特別,香滑Vanilla味。主菜意大利飯太乾,不夠汁,咬下去欠缺一粒粒的口感,但有香濃的菇味。另一鷄肉意粉比較油,意粉硬,鷄肉新鮮嫩滑。最好味是鷄翼,夠大隻又入味,好味。
這間餐廳位置偏僻,地方不大並沒什麽特別裝修。
另一鷄肉意粉比較油,意粉硬,鷄肉新鮮嫩滑。
最好味是鷄翼,夠大隻又入味,好味。
2014-07-26
2014-07-26 1974 瀏覽
與友人行街行到好攰,決定找間特式咖啡店喝點東西和休息一會。我兩都不太餓,所以各人只點了一杯飲品,沒有點食物。 毛毛Latte其實是藍色波子汽水Latte,店員拉出毛毛的樣子,非常可愛。囗感是相當香滑,但太甜,可能是波子汽水囗味的關係吧。三眼仔Latte是綠茶Latte,拉出來的三眼仔也十分吸引。囗感同樣是香滑,但其綠茶味太濃,帶有點苦澀味。雖然味道跟預期中有點兒差別,但看見如此可愛的Latte,心情也會好一些,所以疲倦都立即消失😝。

毛毛Latte

三眼仔Latte

2014-07-26
2014-07-16 2303 瀏覽
偶有巧合的在FACEBOOK看見有介紹三眼仔green tea latte~ 立即openrice一下,再將這家咖啡店加到我的to go list~ 剛好朋友生日打算約在她生日當天下午茶聚聚~ 提出要去試這家有可愛拉花的大家都立即說好~~ 星期一下午三點左右吧~ 閒日人也不少,不用等,坐在一入門對正的BAR枱~ 開初也不為意,後來點餐後發現這裡可看見可愛三眼仔的誕生!第一round點了三杯三眼仔Green Tea Latte~ 另外點了雞翼和兩份飛碟~ 因為兩位朋友都未吃午餐呢~我才剛吃過午飯,只吃了一隻雞翼,不過不失~主菜當然是Green Tea Latte,其實還有其他公仔款式可選,但三眼仔太可愛,我們三個都選了他~~ 而且師傅很有心思,三杯又表情都不一樣~ 未嚐味道單看賣相已經敗了給他!當然,味道也很不錯,抹茶香得來不失奶的香滑~ 面層奶泡很重抹茶味,但又有糖中和一下苦味,香又甜,還有一點茶和糖小粒,口感很好~另外點了兩款甜品,lemon cheese cake和devil ice cream bar~ 略嫌lemon cheese cake不夠清新檸檬味,只帶酸。另外,ice

我才剛吃過午飯,只吃了一隻雞翼,不過不失~
Green Tea Latte
另外點了兩款甜品,lemon cheese cake和devil ice cream bar~ 略嫌lemon cheese cake不夠清新檸檬味,只帶酸。另外,ice cream bar就是硬身rocky road雪糕bar~ 炎炎夏日不錯的選擇,但我們三人分實在太少,只能淺嚐
我一定會再來,下次要試貓貓奶泡cappuccino~~
2014-07-14
慶祝紀念
生日
2014-07-10 2099 瀏覽
由於近期多左係CWB搵野食,之前經過都無留意這間CAFE係朋友IG睇到D得意COFFEE,就決定搵下間鋪頭睇到D食評大多都係寫DRINKS,同睇到環境不錯但去到我覺得食物同環境都比評語好等位:7點幾到等約30-40分鐘由於男朋友去左等先已經排第1, D人都食得比較慢,由於入面黑,氣氛令人會坐耐D傾計所以最好訂位先!食物:叫左一個mushroom risotto +雞肉菠菜扁意粉 份量就比較少,但好好味! 食完真係唔係好夠我估係鋪頭想客人叫埋DESSERT ,DESSERT MENU都唔錯但附近仲有好多選擇所以無叫飲品:叫左兩杯GREEN TEA LATTE味道同出面差不多,主要為個拉花OVERALL: 值我一去!有情調但比較細,去到環境比睇概暗FOOD+DRINKs 都above average既
由於近期多左係CWB搵野食,之前經過都無留意這間CAFE
係朋友IG睇到D得意COFFEE,就決定搵下間鋪頭
睇到D食評大多都係寫DRINKS,同睇到環境不錯
但去到我覺得食物同環境都比評語好

等位:7點幾到等約30-40分鐘
所以最好訂位先!

份量就比較少,但好好味! 食完真係唔係好夠
但附近仲有好多選擇所以無叫

飲品:叫左兩杯GREEN TEA LATTE
味道同出面差不多,主要為個拉花
FOOD+DRINKs 都above average既

2014-06-20
30 分鐘 (堂食)
2014-07-06 2122 瀏覽
很久也沒有寫食評了,是因為工作忙了,還是懶了,心知肚明。今天終於來了這位於銅鑼灣和大坑中間的咖啡店,慕名而來當然是為了其 Green Tea Latte。來之前嘗試打電話先留坐,侍應說下午來不用留坐,walk-in 便可以了。幸好他並沒有騙我,下午兩時三十分來到不用等位便可以直入了。被安排坐在門口的枱頭,是最佳的位置,因為可以看到同事拉花時的情況。咖啡店有一位同事專門負責拉花,十分讚好他有這份創意,而他認真的態度亦是令這間咖啡店成功的原因。點了大眼仔和三眼仔的 Green Tea Latte,賣相當然十分精緻,飲品一送到枱上便吸引著相機的注視。可惜味道一般,茶味太重並帶點苦澀,奶味不夠濃郁,且選用奶味較濃的全脂奶。因為客人的數目也不少,一次過弄數杯的後果是 Latte 起了一粒粒的奶泡,不夠平滑,相對之下當然是大眼仔的那杯做得比較出色!食物方面,坦白說是叫人喜出望外的。蘑菇意大利飯的香味濃郁,芝士和忌廉都充分佈滿於意大利飯當中。飯是軟稔稔的,不太硬,是我喜歡的口感。還有的是他們用上了松露醬,其獨特的香味把意大利飯提升至另一個層次。在一個悠閒的下午,能夠在繁忙的銅鑼灣中找到有這樣的小店去
很久也沒有寫食評了,是因為工作忙了,還是懶了,心知肚明。

Mushroom Risotto

在一個悠閒的下午,能夠在繁忙的銅鑼灣中找到有這樣的小店去享受星期天,的確是值得推薦的好去處。重點是,你一定會影到一張有很多人 like 的相片!
為食鴨分數: 7.5/10

2014-07-06
Mushroom Risotto
2014-07-05 2253 瀏覽
We went to the cafe at 6:45pm. There was not a lot people, so we did not have to wait. We ordered chicken pasta with pesto sauce, as well as one with spinach sauce. The pasta was a bit oily, especially for the one with spinach sauce, but it was definitely tasty. The portions were not too big -- to be honest, I was expecting more pasta, but nicely enough, the portion was enough to fill my stomach up in a good way. This also meant an empty plate back to the kitchen!The highlight of our dinner was

The highlight of our dinner was actually the green tea latte with Little Green Men art. We were not disappointed! It was my first cup of green tea latte, and even though I am not a fan of matcha foods and drinks, this was a good cup of latte. There were also many other coffees to choose from, such as rose latte and honey coffee.

The environment is a bit dark, not a lot of lighting during the night, so if you are looking for a bright environment to enjoy dinner, then you might want to consider other places. But for daytime, this place would be nice to go to.

The staff were friendly and helpful. Overall, Cafe R&C is a cozy place to go to. As their motto on their Facebook page says, "Come in as a guest, leave as a friend".
2014-07-02