2010-02-20
校友聚會, 提議BBQ, 有同學仔介紹呢度, 話近唔近, 又唔算遠, 總好過入新界區吧! 我們成廿多人, 五時許陸續來到這裏, 未開始大吃之前, 我們先互相交流尉慰問一番. 這裏地方也不算細, 幾個鋪位在四邊圍着中間一大片空地, 店主也想得週到, 怕我們凍, 安排了一個鋪位給我們, 內裏有一大張枱, 還有電視, 而鋪前還有一張長枱, 也可坐十多人, 傍邊有兩座烤爐. Chit Chat 了一輪便開始燒烤, 食物頗豐富, 有牛豬羊雞扒, 雞翼, 紅腸, 芝士腸, 司華力, 墨魚丸, 牛丸 和大蝦, 還有蒜蓉包, 份量足! 其中我覺得羊扒甚為出色, 以大量香草醃製, 香味足, 鮮嫩! 當然, 燒烤的功夫是少不得的... 這裏用長夾把食物放在網上來燒, 既方便又可把火喉把握得準! 整晚燒烤在嘻嘻哈哈的氣紛下, 每個同學仔都笑飽玩醉, 這裏真的適合我們這班嘩鬼! 而埋完單唔駛執拾及熄爐就認真方便! 奶果包埋免費泊車就真係無得頂了!