2018-10-17 457 瀏覽
The Black Truffle Mushroom Spaghetti and the Strawberry & Lime soda were both absolutely fantastic!! Super ScrumptiousAnd the view is breath-taking, having lunch by the seaside was wonderful.Totally recommend this place when you come to Stanley!!

Strawberry & Lime Soda
2018-10-12
10 分鐘 (堂食)
Strawberry & Lime Soda
  • Strawberry&LimeSoda
  • BlackTruffleMushroomSpaghetti
2018-05-14 594 瀏覽
Perfect place to grab a bite while sitting along the waterfront. This place is probably my favourite choice out of the different eateries along this section of the boardwalk--can't go wrong with a burger and some cheesy fries, or some tender chicken skewers and a spaghetti bolognese. I've also ordered "to go" when the seats are too crowded for my liking on the weekend, and sat closer to the water to enjoy the ocean view--plenty of space all around if you just look for it.Service is good; all t
Service is good; all the different places are vying for potential customers so you'll be pulled in quick. Shout out to the young man who packed my "to go" bag with an even layer of napkins on the bottom so I wouldn't burn my fingers carrying hot food
外賣自取
2018-03-28 801 瀏覽
今日難得黎到赤柱,想搵個地方食下野,睇下風景。行過海旁一帶,其實平平地又有風景嘅地方選擇真係唔多,間間餐廳食嘅野都不外乎漢堡包,熱狗,意粉同埋pizza。 最後我地亂打亂撞揀左呢間cafe grouchos。餐廳屬於開放式,可以望到海景。食物選擇都唔少,我地好唔容易先揀到一份fish n chips 同埋意粉,再加兩杯咖啡。FISH AND CHIPS:  炸得香脆,火喉剛剛好,入口唔會太油,配埋他他醬食,味道非常夾。欖油蒜片辣椒炒意粉:配料唔多嘅佢,用蒜片同埋辣椒炒起後入口香辣,非常惹味,不過如果可以加多少少餸去炒嘅話就好啦。飲品我地叫左一杯latte 同一杯cappuccino ,兩款咖啡味同相當香濃,食完主菜可以慢慢嘆咖啡,享受是日嘅假期。
今日難得黎到赤柱,想搵個地方食下野,睇下風景。

餐廳屬於開放式,可以望到海景。

2017-12-11 671 瀏覽
星期日赤柱攪芬蘭節,順路到郊外走走,好多好多人,非常熱鬧,要泊車泊到入聖士提反里行返出嚟,又經過Grouchos 今次食拼盤唔洗諗,配啤酒一流每次必點的黑松露意粉用料足,好好食
唔洗諗,配啤酒一流

每次必點的黑松露意粉用料足,好好食
2017-12-10
10 分鐘 (堂食)
2017-08-02 723 瀏覽
Alska 啤酒好抵飲, $58/500ml, 試左樽 peach and raspberry fruit cider, 甜甜酸酸得黎好解渴,酒精唔會太高,得4%,一邊享受海景一邊飲都幾正。3色fries $58 值得一試, 有 cheese 有義大利肉醬 同 sour cream。份量足,cheese醬可以拉絲,正!Burger 揀左 pineapple

Burger 揀左 pineapple
2017-01-10 1688 瀏覽
我同肥膏是在赤柱認識的,這裡也算是我們的老地方!得閒無事搭一架73號巴士到赤柱一遊,吹吹海風,放鬆一下。不過不得不說,平日等73號巴士,有夠耐的,等了差不多九個字先有車!雖然等了這麼久,不過仍無損我們的好心情!首先,醫一醫肚子最重要了!上次與LAM小姐食過這間「Cafe Grouchos」,今次就推介了給肥膏!先來一個小食!烤德國香腸拼盤(3條)HKD 88.00(香草腸,辣肉腸,芝士腸)對於我這種嗜辣的人,當然覺得辣肉腸是最好味的!食落去好多汁,又辣得夠勁!再點一點旁邊的土cream cheese!超好味!另外兩種腸是一般的腸,也不錯!就是辣肉腸好好味!下次可以order三條都要辣肉腸嗎?哈哈!欖油蒜片香草辣椒炒意粉 HKD 78.00Order之後店員問要不要減辣,我們回覆不用,但原來真的蠻辣的!因為是用新鮮的指天椒去炒!說回這個炒意粉,味道真的超級惹味!好香的蒜味之餘,還帶了點點的香草味!意粉的軟硬度也要一讚!不會太稔太硬,剛剛好,又有嚼勁!黑松露蘑菇忌廉意粉 HKD 108.00這個意粉上次就吃過了,覺得好好吃所以才encore!絕對不會令人失望!黑松露的味道好香,用足了料!而

首先,醫一醫肚子最重要了!

先來一個小食!
烤德國香腸拼盤(3條)HKD 88.00
(香草腸,辣肉腸,芝士腸)
欖油蒜片香草辣椒炒意粉 HKD 78.00
黑松露蘑菇忌廉意粉 HKD 108.00
而且忌廉汁也很多,滿滿的沾在意粉上,口感好豐富!份量好大,很適合兩個人分享!

最後因為辣了,所以必須的點了一杯飲品。
抺茶牛奶 HKD 45.00
這個抺茶牛奶好好飲!好夠甜,又好多奶,所以一定好喝,再加上上層的忌廉,太邪惡了!

吹著微微海風,享受著誘人美食,到赤柱真的是一個不錯的選擇!
今天去完山頂就落左赤柱行行,竟然假期人不算好擠迫,郊區空氣總比市區舒服。此店員工是由一班充滿活力的後生仔女去做,他們服務承懇有禮(在香港這社會已非常難得),食物水準都OK,環境一流,抵讚!!天氣超超超熱,看見人人都出動巴蕉扇,我們都唔執輸即刻買左把,爽晒!又睇埋日落今日真的圓滿地返屋企喇^^

又睇埋日落今日真的圓滿地返屋企喇^^

菠蘿漢堡,牛奶綠茶
2016-07-17
菠蘿漢堡,牛奶綠茶
  • 黑松露意粉,香烤雞翅膀,BB墨魚串燒
2016-06-26 1608 瀏覽
人的年紀愈來愈大,就不木去人多車多的熱點。今年就特別約了LAM小姐去赤柱過一個平安的晚上。剛好我們兩人都放4點,就約了一起到赤柱閒逛。去到赤柱都七時多,人不算好多,但很多都是情侶呢。這裡是拍拖熱門地點!七點多,走出赤柱市集出面的走廊,到了「Café Grouchos」。開始的時候,原本人不是太多,但當我們坐下不久後,漸漸人就開始多了起來。此店是採用半自助的形式的,先會遞上餐牌,再有order紙,揀好食物後,只要在order紙上剔一剔,或是寫上數量再遞給店員即可。我最喜歡的就是這種簡單的落單方法。雖然是晚上看不到海景,但微微吹來海風,令人感人舒服。不久後我們的餐點就來了。凱撒沙律( 意大利醋) HKD58.00蔬菜新鮮爽口,配上意大利醋酸酸甜甜的,上層加上少許芝士碎,配搭好味。而且份量也OK,不會少。炸鱈魚柳拼薯條(2塊) HKD75.00薯條炸得外層香脆內裡軟稔,最喜歡就是熱辣辣的上菜。而鱈魚柳亦炸得香脆,有水準。而且份量好大一份!黑松露蘑菇忌廉意粉 HKD 108.00黑松露醬的味道好香濃,睇得出落料足。而且意粉的軟硬度亦剛剛好,配上香濃的黑松露忌廉醬汁,好味!黑松露的香味留在口腔久

凱撒沙律( 意大利醋) HKD58.00
炸鱈魚柳拼薯條(2塊) HKD75.00
黑松露蘑菇忌廉意粉 HKD 108.00
黑松露醬的味道好香濃,睇得出落料足。
而且意粉的軟硬度亦剛剛好,配上香濃的黑松露忌廉醬汁,好味!
黑松露的香味留在口腔久久不散,值得推介。
我們的飲品!

每次跟好朋友聚會,都是一件快樂的事。
開心的一天!

2016-06-12 1115 瀏覽
今日雖然下着雨,即興和亞女、狗狗一起入赤柱,有素食和可與狗狗一起進餐(因為座位在室外),就選擇了這一間,食物方面選擇了漢堡,麵包新鮮、餡料好味,份量啱啱好,不過杯mocha 有待改善
香菇素肉漢堡
    脆雞漢堡
2016-06-11
香菇素肉漢堡
    脆雞漢堡
2016-03-29 1138 瀏覽
呢個係菠蘿牛肉漢堡。一咬落去,個包好脆,真係名符其實既「外脆內軟」。起初都怕菠蘿會酸酸的,點知菠蘿都幾甜,煙肉煎得脆卜卜,半融既芝士,加埋厚實既漢堡排,一咬落去,塊排d肉汁會流晒出黎,而且菠蘿同所以配料好夾,因為包裡面有適量既洋蔥,蕃茄,生菜同酸瓜,所以唔會好膩,成個包又好食又滿足!份量適中,食完都有小小飽既,d料又好足!加上對住個海景一邊嘆住食,一邊吹住海風,正!
呢個係菠蘿牛肉漢堡。
一咬落去,個包好脆,真係名符其實既「外脆內軟」。
份量適中,食完都有小小飽既,d料又好足!
加上對住個海景一邊嘆住食,一邊吹住海風,正!
2016-01-15
5 分鐘 (堂食)
2016-01-14 1019 瀏覽
入到赤柱已經中午,本來打算吃出名的四溢。可惜因為內部裝修沒有開而要吃閉門羹,但也因為如此誤打誤撞到了這間餐廳。這間餐廳位於赤柱海旁附近,店舖面積較小。因此座位都搬到餐廳外,但是正好利用這個天然環境,配合赤柱soho區的感覺。這家餐廳主要以美式漢堡及各種薯條作招徠,但同時提供日式食品。我們點了菠蘿牛肉漢堡和日式豬軟骨烏冬。菠蘿牛肉漢堡所有材料好夾好配合,菠蘿的清甜中和了牛肉的油膩感,令人吃完整個包後不會太滯,同時更帶出牛肉的鮮味。值得一提是牛肉漢堡煎得剛剛好,食落有汁,不像市面美式漢堡煎得又乾又硬,吃了有熱氣的感覺。至於烏冬,麵身煙un有口感,豬軟骨煮得酥軟入味。差在湯底有味精味,如果可以用鮮湯會更完美。整體來說,這間店在赤柱來說性價比是高的,加上美麗的海景,實是優閒舒適的一天。

2015-11-27 696 瀏覽
上星期去赤柱行完山好肚餓就求其搵左間鋪頭食,cafe grouchos係一間小店,兩面架啦唔到好多人所以大部份枱都放咗喺店外面而我哋都係坐係嗰度。見佢啲Burger同熱狗都好吸引,最後叫咗個(培根漢堡)煙肉🍔同三色薯條🍟,三色分別係肉醬、忌廉芝士同水牛芝士,一個價錢三款享受😻真心正!而漢堡都好好味😊雖然望落去個樣平平無奇~但係就好是同芝士好夾,亦都好熱辣辣,價錢又唔算貴啵,估唔到赤柱呢個地方都有平民抵食既地方😋👍🏼大力推介呀!
2015-04-16 944 瀏覽
星期六上午,到赤柱海邊走一趟。烈日當空,立即退到有遮蔭的地方,還未走到小店,即有店員殷勤地走出來迎接,態度相當友善啊! 因為快要吃午餐,所以我們點了兩款食物和一杯飲品。
$53 (其他)
2015-02-17 984 瀏覽
上次黎係早幾個月前, 情人節我地想黎依到食同吸收下陽光, 10:45am 就黎到, 11點都未開, 不過唔緊要, 我地坐向出面既向海既地方坐陣先.等到11:15 開門啦, 等佢放哂d 枱向出面, 我地就去坐, 見到個menu 有日本野, 就知道佢應該係轉左手, 問下個老闆, 佢都話係轉左手無耐, 重講笑話, 野食都係一樣好味~哈哈Menu 同未轉手前一樣, 只係多左日本面食~ 我地同上次黎一野, 都係叫返個菠蘿牛肉漢堡同埋三色薯條.菠蘿牛肉漢堡 ($65)確實, 味道依舊, 牛肉好juicy, 菠蘿係好煎過架!! 只係一嘆既係, 冇左生洋蔥…只係分量細左少少, 不過一個人都夠食既~三色薯條 ($54)配料分別有(由右至左) Bacon+ sour cream, cheese and 牛肉.溶既cheese sauce 永遠都係再好味既~牛肉, 反而個味道唔係好夾.Bacon+ sour cream 都好味, 只係少左好香既蔥花.雖然配料既分量係少過以前, 但都覺得夠飽~加兩柸野飲, 每人大約 $80~
菠蘿牛肉漢堡 ($65)
菠蘿牛肉漢堡

三色薯條 ($54)
三色薯條
溶既cheese sauce 永遠都係再好味既~
牛肉, 反而個味道唔係好夾.
雖然配料既分量係少過以前, 但都覺得夠飽~

加兩柸野飲, 每人大約 $80~
題外話/補充資料: 向Stanley 對住海同陽光, 咁既價錢, 邊到揾呢~
2015-02-14
慶祝紀念
情人節
三色薯條
2015-01-31 842 瀏覽
location既關係,我真係好少黎赤柱。呢個地方真係好靚,不過餐廳真係幾貴。想食得經濟好味,去之前我就已經乖乖上openrice做定功課。我行左一陣先揾到海濱小食亭,原來呢邊普遍食物價錢都比赤柱大街平。好似發現新大陸咁XP點左個signature burger, 菠蘿burger, 五十幾蚊同埋個三色薯條,好似都係五十幾蚊。其實黎之前心諗:菠蘿夾漢堡,唔知好唔好。但出到黎都真係幾夾。一啖咬落去個陣,d菠蘿汁mix左d肉到,好正!佢個漢堡扒同我係外國食個d好似,好有牛味之餘仲好有質感。如果可以再juicy d就更好。但我都已經好滿意。 服務員態度好好,仲問我地要唔要切開。呢個就係傳說中既三色薯條。無錯!好肥!中間黃色既芝士薯條不過不失,但左右既酸奶油薯條&肉醬薯條就真係正!d醬就真係整得唔錯啦!美中不足既就係d薯條唔夠脆。如果薯條都可以好脆就perfect子啦!

服務員態度好好,仲問我地要唔要切開。

2015-01-18