2022-08-01 6582 瀏覽
Cafe 103 collaborated with Qeelin and has a new afternoon tea set featuring their Panda Bobo.The scones and the drinks came first. I tried a sip of my friend's signature chocolate which was as outstanding as usual, with a hint of bitterness to the drink which actually balanced it quite well. My peach tea was also refreshing but I loved their chocolate more. Their scones were also as buttery as usual.The tea set finally came and it was quite adorable, just like the Panda serving us.The server adv

The server advised us to try the crispy sesame puff first, then finish the savory before moving to the desserts at the bottom.

Out of all the savory, my favorite would be the salmon eclair. The ginger and cranberry mousse made the savory extra appetizing.

For the desserts, many of them featured the cute panda/bear.

My favorite would be the chocolate verrine. The flavor of the lemon tea was a lovely contrast to the chocolate inside, making it the most memorable dessert of the afternoon tea set.

If you are a Marriot Member, you will also enjoy a 10% discount.
2022-07-31
2022-07-04 3464 瀏覽
今年生日想食自助餐,同老公講去Ritz Calton.星期一晚人唔多。好幸運今日坐到窗口位置。老公平時對食物都好有要求,但老公同我都覺得幾好食, 生蠔新鮮,冷盤新鮮,乳豬好食,熱盤好食,湯好飲。雖然款式唔係話非常多,但我覺得大部份都幾好味,對一個中年人來講而家又貴精不貴多,食嘢係要食得好味,唔係淨係要食飽。依間餐廳我覺得係一間好好嘅選擇。雖然呢間餐廳唔算平。D侍應都有禮貌,招呼OK。見到OpenRice都多負評,所以都想俾返個正評佢。
今年生日想食自助餐,同老公講去Ritz Calton.

星期一晚人唔多。好幸運今日坐到窗口位置。

D侍應都有禮貌,招呼OK。

見到OpenRice都多負評,所以都想俾返個正評佢。

2022-07-04
用餐優惠
優惠券
2022-06-29 3465 瀏覽
中伏的 Lunch Buffet 去咗呢間5星級酒店嘅 cafe 103 食自助餐, 訂枱前已看了很多有關的資料及食評, 見到有不少劣評, 但堅信這間5星級酒店差極都應該有限度, 於是與家人一齊去體驗吓 Lunch buffet。首先講吓環境, 見到真正能直接睇到景色的枱, 就只有幾張靠窗的枱, 而大多數枱都要透過樓下餐廳的窗才可睇到外邊景色;在座位佈局方面亦有些問題, 有些枱是設在自助餐熟食枱旁, 因太接近自助餐熟食枱, 會聚集很多人在枱旁邊, 影响食客進食及有機會顯生環境衛生問題價錢是包含好多嘢 - 食物、環境、服務都會是在其中, 而好多人都話去呢間酒店是食景色多過食食物, 但就這樣看, 如不是座在那幾張 window seat, 就已失去食景色這一環了。論食物, 真係冇諗過會咁差, 嘢食少選擇外, 擺放在 buffet 枱上的食物份量亦少, 很快就給客人夾晒, 但補充食物速度慢, 以致有些食物, 跟本就未能享用 😤;味道方面有進步空間;而食物種類亦未如一間 5 星級酒店, 雖然是 Lunch 自助餐, 但有些價格在這酒店之下, 都會提供蟹腳或龍蝦🦞食物, 不過這間就沒有, 而在提
中伏的 Lunch Buffet

味道方面有進步空間;而食物種類亦未如一間 5 星級酒店, 雖然是 Lunch 自助餐, 但有些價格在這酒店之下, 都會提供蟹腳或龍蝦🦞食物, 不過這間就沒有, 而在提供的蜆肉內亦存在很多沙, 跟本食不下, 在 quality 方面都要有所留意。
於 carving station 食物方面, 提供燒牛肉及羊脾, 但配給給客人份量就是自助餐中之最 “少”, 平時在其他酒店食, 都會完整切一片, 但這間就只切 3 份 1 片, 見到有客人要求切多少少, 職員就真是切多少少一角位, 份量少之餘 quality 亦差;
只有甜品是有回正常水準😋, 但我不是來吃甜品自助餐

服務方面, 員工欠缺笑容, 說話沒有尾音, even 是經理級亦一樣不專業 🤔, 反而有 2 位 part time 職員能在說話時有禮貌及笑容, 亦有 repeat 我們的飲品 order 👍。

正如其他食評所說, 以這個價錢, 是否有更好的 quality、更多食物種類選擇、更好的服務及環境嗎? 而食物成本又極低, 真是不值這個價錢。

希望酒店方面能正視問題, 不讓你的支持者失望吧!

2022-06-15 3411 瀏覽
好耐無食過自助餐,今次一行4人黎cafe 103食buffet dinner。久聞呢到景靚食物質素好,今次終於可以一試。老實講,未黎之前係幾期待,黎咗之後就真係失望咗少少,因為近窗有靚景嘅座位比我想像中少好多,而食物選擇種類又唔多,唯有當試新嘢見識過就好。我哋嘅座位都睇到夜景,不過就頗遠呢一區就係熱食區,你無睇錯,係咁多….海鮮區唔記得影…不過值得一提嘅係有生蠔🦪,我嘅至愛甜品區嘅甜品擺放得好齊整,種類算多,而且質素唔錯,係成餐自助餐我最滿意嘅地方。講返食物,一如既往,我先食刺生。剌生算新鮮,但就無我鍾意食嘅甜蝦之後又拎咗其他海鮮,包括龍蝦、生蠔和螺。特別一讚嘅係生蠔,够新鮮和乾淨輪到熱食,乳豬脆口,牛扒生熟度適中另外,試咗西班牙海鮮飯,呢個我老公話幾好食最後就係甜品,全晚最滿意嘅一part,可惜太飽,只試了呢幾樣總結而言,都係果句,食物種類過少….希望可以改善下。

我哋嘅座位都睇到夜景,不過就頗遠

呢一區就係熱食區,你無睇錯,係咁多….
海鮮區唔記得影…不過值得一提嘅係有生蠔🦪,我嘅至愛

甜品區嘅甜品擺放得好齊整,種類算多,而且質素唔錯
,係成餐自助餐我最滿意嘅地方。

講返食物,一如既往,我先食刺生
。剌生算新鮮,但就無我鍾意食嘅甜蝦

輪到熱食,乳豬脆口,牛扒生熟度適中

另外,試咗西班牙海鮮飯,呢個我老公話幾好食

總結而言,都係果句,食物種類過少….希望可以改善下。
103/F的早餐無懈可擊!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻因為食境多過食野雖然係Semi Buffet Breakfast但buffet檯選擇其實已經好夠食而且非常有新鮮感麵包桌上種類繁多而且唔係普通方包麥包係有菠蘿包、吞拿魚包、火腿芝士牛角酥等等…🥟中式點心只有少少唔算好吸引亦都有即整奄列大盤有乾燒伊麵、海鮮炒飯、紅油抄手、粟米魚柳、魚湯米線中式粥品係我至愛煮到好綿滑嘅皮蛋瘦肉粥旁邊有欖菜、菜甫、肉鬆,脆脆真係非常好味😋果汁、沙律、生果應有盡有之後職員問需唔需要點menu其實menu選擇主要分🍳ᴇɢɢ sᴘᴇᴄɪᴀʟɪᴛɪᴇs 🍜ɴᴏᴏᴅʟᴇs sᴇʟᴇᴄᴛɪᴏɴ🥞sᴡᴇᴇᴛ ᴛᴏᴜᴄʜ我叫左溫泉蛋蕎麥麵應該出面buffet檯已經填飽左個肚所以食唔落姐如果下次再嚟過會留肚試下佢sweet touch嘅牛角窩夫🧇如果香港仲有呢個景色應該趁有機會欣賞下所以呢個早餐竟然食左3個鐘⏰😂
103/F的早餐
無懈可擊!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
因為食境多過食野
雖然係Semi Buffet Breakfast
但buffet檯選擇其實已經好夠食
而且非常有新鮮感
麵包桌上種類繁多
而且唔係普通方包麥包
係有菠蘿包、吞拿魚包、火腿芝士牛角酥等等…

🥟中式點心只有少少
唔算好吸引
亦都有即整奄列
大盤有乾燒伊麵、海鮮炒飯、紅油抄手、粟米魚柳、魚湯米線
中式粥品係我至愛
煮到好綿滑嘅皮蛋瘦肉粥
旁邊有欖菜、菜甫、肉鬆,脆脆
真係非常好味😋
果汁、沙律、生果應有盡有

之後職員問需唔需要點menu

應該趁有機會欣賞下
所以呢個早餐竟然食左3個鐘⏰😂
2022-05-14
早餐
喺103層高空嘆下午茶你試過未?🗼Ritz Carlton 今次推出的café 103日式下午茶🍡唔只可以喺高空眺望維港 甜點鹹點都樣樣精緻好食🥰每件茶點的骰但心思十足 份量唔多唔少剛剛好👍🏻環境寧靜景色又開揚 職員都好細心友善💆🏻‍♀️係我食過最滿意嘅下午茶 果然係五星級酒店🥰Café 103 下午茶兩位 (星期一至五)$748 (加10%服務費)🥪SAVOURIES煙雞肉、瑞可塔芝士及櫻花漬配迷你三文治 雪蟹肉及木魚啫喱配三文魚撻香烤紫薯栗子卷日式咖喱雞肉丸配烤芝麻、唐辛子及味噌第一層的鹹點賣相非常特別又吸引😍靚到一度以為係甜品 尤其是粉紅色的櫻花三文治💕三文魚撻一口吃下 魚鮮味噴發而出 🐟紫薯栗子卷不甜 食得出係用新鮮紫薯栗子壓泥製作🍠雞肉丸就正常味道 但鹹味足夠中和甜品的膩👍🏻🧁MINI CONFECTIONS草莓紅豆慕絲蛋糕焙茶蜜桃杯抹茶櫻花蛋糕草莓柚子撻紫薯泡芙原味鬆餅及伊予柑鬆餅配草莓果醬及奶油忌廉先講鬆餅 還暖暖的scone加上細滑的jam and clotted cream 🥰食落非常鬆化 又充滿牛油香氣 🧈所有精緻甜點每一件其實都好好食🫶🏻忌廉幼滑 撻皮脆身 蛋糕鬆軟
喺103層高空嘆下午茶你試過未?🗼
唔只可以喺高空眺望維港 甜點鹹點都樣樣精緻好食🥰
每件茶點的骰但心思十足 份量唔多唔少剛剛好👍🏻
環境寧靜景色又開揚 職員都好細心友善💆🏻‍♀️
係我食過最滿意嘅下午茶 果然係五星級酒店🥰

Café 103 下午茶兩位 (星期一至五)
$748 (加10%服務費)

🥪SAVOURIES
煙雞肉、瑞可塔芝士及櫻花漬配迷你三文治
雪蟹肉及木魚啫喱配三文魚撻
香烤紫薯栗子卷
日式咖喱雞肉丸配烤芝麻、唐辛子及味噌

第一層的鹹點賣相非常特別又吸引😍

所有精緻甜點每一件其實都好好食🫶🏻
忌廉幼滑 撻皮脆身 蛋糕鬆軟 亦唔會過甜🥰
最好食嘅話會揀焙茶蜜桃杯🍑🍵
估唔到焙茶慕絲加上蜜桃會咁夾咁好食🤤
麗思卡爾頓103自助晚餐伏到一個點,這個價錢完全沒有好嘢食,食完覺得非常之氣憤。收這個價錢完全將啲客當係水魚,食物種類太少,只有蠔覺得新鮮,燒味比豉油雞,乳豬乳豬皮係林,雪糕唔夠凍,最喜歡食嘅沙律見到完全冇興趣,嘅坐的地方張凳太重隔離如果要出去攞嘢食,每一次都要移開張好重嘅櫈,希望大家要慎重考慮,在香港食自助餐依間算係最差,依個價錢$910.8食自助餐的話,在香港做生意都唔想寫衰人。今次實在忍唔住要吐下苦水😡😡😡
2022-06-06
  • 生蠔
2022-05-08 2422 瀏覽
N年前食過Choco theme既afternoon tea for 2之後,今次第二次嚟,一行四人,見到個主題係日式下午茶,有啲期待,不過期待不似預期⋯⋯最頂層嘅係鹹點,雞肉丸串啲肉又乾又硬,配咖喱味嘅汁,正常配搭。甜點個樣正常發揮,不過食落有一件係我哋四個一致認為都好難食既紅豆泥抹茶卷?我咬咗一搭就冇再食喇。另外幾件食完連味道都唔係好記得喇,成個set最好食嘅係個scone(不過又唔會好食過MO)⋯⋯之前聽過朋友話呢度嘅High tea好麻麻,我諗住話哂係Ritz Carlton,以前食過又覺得Ok,應該伏極有個限度⋯⋯係我錯⋯Conclusion, 暫時冇下次。

Conclusion, 暫時冇下次。
Japanese  Afternoon  Tea  for  2
鹹點
甜點  Deck  2
甜點  Lowest  deck
Scones  &  Strawberry  jam
Afternoon  tea  menu
Scones  &  Strawberry  jam
2022-05-08 1972 瀏覽
Cafe 103的早餐雖說是在Ritz-Carlton Staycation之下的附送品, 但説是代表酒店的食肆, 而且又是六星級酒店, 除了無敵海景外, 食物質素也有合理期望. 這裡選擇不少, 但每項菜式的水準令我不禁問——這是正式錄用的酒店早餐嗎?烘焙品冷如凍點, 不太品嚐到牛油香; 點心味道如微波爐點心般, 沒有食材本身的味道, 口感乾而厚; Cold Cut沒有油香, 同樣口感乾如紙; 煙三文魚出油出得太多, 像吃油浸魚多過吃煙三文魚; 雞蛋炒得太老, 豬肉腸同樣乾如肉乾….其他我也不想說, 我想是餐廳的問題, 還是我當日味覺的問題, 再和老婆確定才敢有這樣的Comment.在(曾經)是世界最高的酒店餐廳吃早餐, 高聳入雲的景色和一望無際的海景故然是其賣點, 但作為一家餐廳, 食物才是其初心. 都同樣景色宏偉的酒店自助餐, 我首推越南峴港的InterContinental, 在Citron餐廳的漂浮半空圓形用餐包廂, 品豐豐富而又地道特色的美咪早餐, 看著一望無際的北部灣, 冇得彈.The breakfast buffet from Cafe 103 of Ritz-Carlt

The breakfast buffet from Cafe 103 of Ritz-Carlton is free of charge for staycation. The view is incredible as it is at the second highest hotel in the world. However the quality of cuisine is quite awful. From bakery to cold cut, from cold cut to dim sum, from dim sum to hot dishes, all are not at standard. I know that the view is important but as the restaurant, food quality is the foundation.
2022-05-01 2141 瀏覽
同樣接近嘅價錢(約$1100)食 brunch buffet,寧願去彌敦道盡頭。1 人地生蠔有人送上,唔使出去爭。(103要出去搶,reload又慢!)2 蠔有幾款選擇。3 贏多個 main course。場面就高級~以上3理由,唔會再去!
2 蠔有幾款選擇。
3 贏多個 main course。

場面就高級~
以上3理由,唔會再去!
2022-04-28 2206 瀏覽
明明一早訂咗枱,同小朋友慶祝生日,今日打嚟話取消就取消,仲要冇原因剩返幾日,臨急臨忙叫我去邊度訂枱呢幾日係公眾假期諗住提早一個月訂枱,好安全啦點知遇着呢啲冇信用、冇責任感,不知所謂嘅餐廳,原來一早訂枱係唔等於你訂到枱到頭來,你一樣要四圍book餐廳食生日飯對於呢間餐廳,一個字「伏」呢個星級嘅餐廳,不負責任都算,員工仲要冇禮貌,真係請都唔去,大家諗清楚!!!我有問過餐廳,會唔會因為有人確診,所以要突然取消所有人的Booking取消訂枱得咁突然,寧願唔做生意如果唔係有人中招,我諗唔到其他原因但係餐廳話100%冇人確診,咁仲衰即係毫無原因,我係要取消你地訂枱唔使同你地解釋
明明一早訂咗枱,同小朋友慶祝生日,
今日打嚟話取消就取消,仲要冇原因
剩返幾日,臨急臨忙叫我去邊度訂枱
呢幾日係公眾假期
諗住提早一個月訂枱,好安全啦
到頭來,你一樣要四圍book餐廳食生日飯
對於呢間餐廳,一個字「伏」
我有問過餐廳,會唔會因為有人確診,
所以要突然取消所有人的Booking
取消訂枱得咁突然,寧願唔做生意
如果唔係有人中招,我諗唔到其他原因
但係餐廳話100%冇人確診,咁仲衰
即係毫無原因,我係要取消你地訂枱
唔使同你地解釋
2022-04-18 1618 瀏覽
原本之前已經book了4月頭然後突然話取消 好啦唔緊要啦我同我個朋友都已經再改時間就返酒店話開餐廳嗰幾日 直至到去我今日18-4-2022 早上突然話吾開 覺得好唔尊重人 起碼你都提前返幾日通知 人哋特登改假過嚟食飯 一個咁高星級的酒店 竟然如此踐踏人哋嘅時間 好無禮貌
原本之前已經book了4月頭
人哋特登改假過嚟食飯
一個咁高星級的酒店
竟然如此踐踏人哋嘅時間 好無禮貌
生日
 很久沒去ℝ𝕚𝕥𝕫 ℂ𝕒𝕣𝕝𝕥𝕠𝕟吃ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ啦🤭! 上次去過ᴛʜᴇ ʟᴏᴜɴɢᴇ & ʙᴀʀ,今次就去• ℂ𝕒𝕗𝕖 𝟙𝟘𝟛 ✨•試試吧~餐廳環境舒適,我們預先要求坐窗邊位,高聳入雲的景觀,一邊看著藍天白雲,一邊吃下午茶,多麼的享受呀~ 供應時間🕞: 星期一至日•下午3時15分至6時。包括: 4款鹹食,5款甜食和2件英式鬆餅。 鹹食•包括: 煙肉瑞可塔芝士櫻花漬三文治、雪蟹肉木魚啫喱三文魚撻、香烤紫薯栗子卷 和 日式咖喱雞肉丸。 三文魚撻鹹香又鮮美,是我的最愛😍! 甜甜的紫薯栗子卷也不錯🍠。不過我𣎴太愛吃櫻花🌸,浪費了件三文治了🥺~ 甜品•包括: 草莓紅豆慕絲蛋糕、焙茶蜜桃杯、抹茶櫻花蛋糕、草莓柚子撻 和 紫薯萢芙。 甜品的味道不太甜,紫薯萢芙又香又濃,好吃哦😆!!! 草莓撻因為加入柚子後,吃起來也不會過膩呀。 鬆餅各有2個口味,有原味和伊予柑味,可以配奶油和草莓醬。

供應時間🕞: 星期一至日•下午3時15分至6時。

包括: 4款鹹食,5款甜食和2件英式鬆餅。

鬆餅各有2個口味,有原味和伊予柑味,可以配奶油和草莓醬。
2022-04-09
2022-03-05 3839 瀏覽
三月疫情影響朋友book左lunch buffet已經無得再改期又pre-paid左無得唔去打左三針唔怕嘅 照去啦!12點開始 不過我差不多12點半先到可惜都未入去係門口已經扣左分🙈Reception問訂枱人全名 但係book枱係friend個friend我真係要打電話問朋友喎唔緊要嘅 但係佢個語氣態度完全係驚死你白撞覺得你消費唔起個種喎雖然我只係一個普通小小上班族都唔駛禁嘅.算數 入到去見到其實50人都無 坐得勁梳都好好彩有個勁靚窗邊位出到去攞野食行左一轉咦 點解好似無咩特別想食😂攞野飯分3張枱冷盤壽司海鮮 甜品 熱熏粉麵燒牛肉其實我一向甜品當主食嘅點知…講左冷盤先凍海鮮有青口、蜆、蝦、小龍蝦、波士頓龍蝦同生蠔全部食左一次就無意欲再食叫做有凍海鮮囉壽司刺身就唔好提啦有個師傅企足全場嘅 完沙律呢 嗯鐘意食沙律醬就會好開心勁到蘋果沙律連蘋果都見唔到淨係見到啲醬芝士就有啲非常唔衞生 完全冇蓋冚住好顛啊所以點返題先三兜沙律菜真係好正 雖然又係無野冚但係 有菜食好感動 終於有野落到手跟住熱食一黎就一籠燒賣Keep住不停蒸所以個樣就 你懂的Naan bread硬到咬唔到咖哩羊係好食嘅燒味有豉油雞
打左三針唔怕嘅 照去啦!
12點開始 不過我差不多12點半先到

冷盤壽司海鮮 甜品 熱熏粉麵燒牛肉
其實我一向甜品當主食嘅
點知…

講左冷盤先
凍海鮮有青口、蜆、蝦、小龍蝦、波士頓龍蝦同生蠔
全部食左一次就無意欲再食

竟然會將過年嘅糖冬瓜糖金橘蛋散都擺出黎
真係好正啊大佬
生果有四款蜜瓜菠蘿火龍果西瓜
我都知食到2:30就收工
都唔使點半左右做唔再refill啊?!
都係想食多舊菠蘿啫
最尾食返個movenpick
收工

我諗最加分個位係最尾俾餐茶個姐姐
態度又好又細心

總括嚟講真係好難想像自己去咗間六星級酒店食自助餐
Openrice嘅食評睇咗一定要信啊!!!一定 一定 一定要信
2022-03-05
2022-02-21 2578 瀏覽
一早預約了birthday lunch,兩日前已確定訂位,早一日通知訂位要取消,因為要緊急維修,沒有任何其他安排,你覺得我咁短時間仲可以搵到其他地方?對呢間酒店非常失望,我一定不會再光顧這品牌的任何餐飲服務!
2022-02-21