2019-01-11 194 瀏覽
之前大學時期喺新加坡交流左4個月,時不時都會勾起d回憶,就會去食東南亞野懷念下~今晚一家人泥食一人一個餐,我揀左串燒+生牛肉叻沙烏冬,串燒正路,沙嗲汁幾香!個烏冬都有口感,叻沙都算入味

2019-01-06
2018-11-10 213 瀏覽
食之前冇睇食評,食完之後睇下,驚訝咁多負評。我們兩人叫了一個叻沙海鮮米缐,一個麻辣海南雞河,一個紙春卷。叻沙和春卷都很不錯。叻沙味很好。海南雞河就一般。但整體是滿意的。
食之前冇睇食評,食完之後睇下,驚訝咁多負評。
2018-10-15 229 瀏覽
落街吾知食咩好,諗起糖水店隔離有間食喇沙,海南雞既就想試試佢。Lunchtime 一入店都有少少忙,店員態度嘛嘛地(個日仲有兩個店員鬧交,要由其他店員分開佢兩個)今次食左lunch menu 既海鹽焗雞髀飯同埋咖喱豬扒飯。海鹽焗雞髀飯雞髀唔算好大隻,但係焗得好脆皮同埋肉汁仲係度吾係太乾咖喱豬扒飯塊豬扒好薄,D咖喱汁好少(本人吾係好食汁都覺得太少汁啦!)但整體黎講都係ok既凍檸檬薏米水(前)凍羅漢果水(後)跟餐吾洗加錢就試試佢,兩杯飲品都係正正常常,冇咩特別,但比起其他飲品好似健康D整體黎講都係可以再食既價錢合理,可以試下人地出名既喇沙同海南雞

海鹽焗雞髀飯

雞髀唔算好大隻,但係焗得好脆皮同埋肉汁仲係度吾係太乾

咖喱豬扒飯

檸檬薏米水

凍檸檬薏米水(前)凍羅漢果水(後)

整體黎講都係可以再食既
價錢合理,可以試下人地出名既喇沙同海南雞
2018-10-01
食完brunch 朋友問我食左咩openrice 搵番間名出黎見到咁多差評我食過兩次覺得正常wor咁睇下d comment la見到有街坊話份量少5人叫4人餐⋯食過一次晚餐 海南雞飯 味份量正常今日差唔多十一點想搵食物十勝牛未有lunch 三哥未開就去左呢間食lunch set $42我地叫左全日餐: 麵+腸/腿/餐肉+包+蛋+野飲$42份量好ok麵有: 蕃茄豬扒麵、咖哩牛、牛肉野飲都大杯、熱奶茶味都ok新裝修、企理、樓底高、舒服
食完brunch 朋友問我食左咩
就去左呢間食
lunch set $42
我地叫左全日餐: 麵+腸/腿/餐肉+包+蛋+野飲$42
份量好ok
麵有: 蕃茄豬扒麵、咖哩牛、牛肉
野飲都大杯、熱奶茶味都ok
新裝修、企理、樓底高、舒服
2018-08-22
2018-07-25 251 瀏覽
5個人林住食餐豐富, 以前食過印像唔錯. 前菜大蝦香柚沙律, 燒烤併盤惹味, 主菜大份.. .叫左$468四人套餐, 人均$93.6, 點知同上次完全唔同, 明顯份量縮水, 質素下降, 似換左廚師.前菜鳳爪, 只夠兩人用; 炸蝦炒飯, 每人只食到半碗, 一個字“慘”. 豬踭煲好羶, 好難入口; 咖喱酥餅同串燒雞, 燒魚餅上面好多鑊撈, 黑色點點, 野已經唔太好味, 仲要鑊都懶得洗. 食完, 大家都只係覺得中伏, 性價比絕對低, 唔覺得飽, 但要每人比成舊水出來. 不如去返同商場既x記或者十x牛, 至少同樣價錢, 我會飽肚好多.
5個人林住食餐豐富, 以前食過印像唔錯.
前菜大蝦香柚沙律, 燒烤併盤惹味, 主菜大份.. .

鳳爪
芒果斑戟
2018-07-24
10 分鐘 (堂食)
2018-06-26 300 瀏覽
午飯叫了海南雞飯和豬頸肉喇沙糝糝,海南雞無骨,滑,但略欠雞味。油飯香,有黏性,不俗。黑豉油濃稠,咸鮮有味。加$20要了兩條米紙春卷,也好吃。午餐送的檸檬薏米水不錯。喇沙湯底濃香,豬頸肉好吃,肉質爽嫩,味濃,只是魚片很難吃。算不上非常好吃,午餐$66也算是合格。
算不上非常好吃,午餐$66也算是合格。
2018-06-23 258 瀏覽
天水圍工作,今次試呢間星馬菜餐廳,去到翻新嘅商場,餐廳在商場一角,店內幾大,色彩鮮豔,我哋被安排坐靠牆位,光猛乾淨!餐牌就係彩色點餐紙,圖文並茂,落單食物好快到!新加坡無骨海南雞飯🇸🇬($66)一盤上晒,店員話指定部位都要加錢(因為我哋有兩人唔食翼,即係唔係要髀,只要指定部位都要加錢)切雞:比咗雞胸,幾厚肉,胸難免會嚡啲,但可接受,有3款醬汁(黑豉油、酸汁、姜茸)自己大愛黑豉油,撈飯同點雞都好味!不喜歡姜茸(我喜歡蔥油)酸汁酸味開胃雞油飯:油飯係淺啡色,鬆軟夠熱,油香幾好!雞湯:夠熱,雞味清爽唔太油,冬瓜爽口!好味!熱薏米水(跟餐):煲得入味,薏米煲到有點滑潺潺,食落煙韌,味道清爽唔甜!好味!海鮮喇沙摻摻($69)食物幾好!店員得一個肥身材嘅女店員招呼,本來覺得佢cool cool地, 不過比錢時佢又肯印多張單比我哋攞泊車優惠!幾好人!幾好味嘅雞飯
雞飯
切雞

醬汁

油飯

雞油飯:油飯係淺啡色,鬆軟夠熱,油香幾好!
雞湯
雞湯:夠熱,雞味清爽唔太油,冬瓜爽口!好味!
冷熱薏米

熱薏米
海鮮喇沙摻摻

海鮮喇沙摻摻($69)

幾好味嘅雞飯

雞湯
冷熱薏米
熱薏米
2018-06-06 189 瀏覽
第一次黎食,超中伏囉!唔记得睇 open rice d comment!食左個肉骨茶,餐牌話二人份量,黎到得三四舊骨,一人都唔夠食,仲無飯跟。其實如果佢个茶牌唔持別標明2人量都冇咁令客人覺得有問題,份量少得可憐,食落去,D肉又鞋又痴牙。超唔掂, 湯有少量葯材味,肉係完全無味。 另外碟菜ok, 但$38得一碗仔,算少分量。 吾低食。服務員態度還可以。總結就係食物一般,價錢有點貴,生意手法有D取巧。black list!
2018-06-02
2018-05-10 218 瀏覽
今日唔想煮同老公落樓下覓食呢間之前食過幾抵..今次食佢晚餐.又小食又飯又野飲.$78一個人.算係咁喇...不過飲品淡左啲.湯又淡左啲雞滑架..可轉白飯...老公個飯都大碟.女仔未必食到
今日唔想煮同老公落樓下覓食
呢間之前食過幾抵..
今次食佢晚餐.
又小食又飯又野飲.
$78一個人.算係咁喇...
不過飲品淡左啲.湯又淡左啲
雞滑架..可轉白飯...
老公個飯都大碟.女仔未必食到
2018-05-09
2018-04-01 300 瀏覽
呢間嘅海南雞飯單點好似係$60(晚市好似要再加一),午市就有套餐$66免加一連熱飲。平時出街食飯六十幾蚊好似算正常,但其實以屋邨商場嚟講,我覺得佢價錢唔夠親民🤔海南雞飯賣相係唔錯,隔離枱嘅一家人望住我地嘅海南雞飯話:「海南雞飯好似唔錯喎!」呢個油飯冇落其他香料一齊整,望落個油飯幾靚,但其實食落唔太有雞油香。雞嘅份量多,海南雞係去哂骨嘅👍🏻不過雞肉唔夠滑。髀位都仲係滑,其他就有點點鞋。坦白講我唔係永遠都會食雞皮嘅人,但食親海南雞飯就一定會食雞皮😍(除非真係咁黑仔遇到雞皮下黃色脂肪成吋厚嗰啲🙈好似暫時未遇過嘅😂)呢到嘅雞皮係爽口嗰種,有啲雞皮下仲有層啫喱😋不過我同朋友碟雞都各有一件雞係去雞毛去得未夠乾淨🧐
新加坡海南雞飯

雞嘅份量多,海南雞係去哂骨嘅👍🏻
不過雞肉唔夠滑。髀位都仲係滑,其他就有點點鞋。
呢到嘅雞皮係爽口嗰種,有啲雞皮下仲有層啫喱😋
不過我同朋友碟雞都各有一件雞係去雞毛去得未夠乾淨🧐
2018-01-05 346 瀏覽
我不知道為什麼會有人給差評,也許,有句話叫『蘿蔔青菜,各有所愛』,我來了一次,再來,再來,再來⋯⋯我對食物要求不會低,我屋企幾個廚師,我自己在朋友圈裏,也是廚藝不俗的一個人⋯⋯我,還有小小潔癖⋯⋯又孤寒,但這家鋪頭,我很喜歡,乾淨、好味、價格可以,也就是大家常講的『性價比高』,如果5分滿分,我會給4.95吧⋯⋯很喜愛這的小食,很喜愛這裡的飲品,,如果你想試試,記得早點去,遲了海南雞就沒了
,如果你想試試,記得早點去,遲了海南雞就沒了
2017-12-16 304 瀏覽
環境方面講真入到黎比我嘅感覺就好濕納納咁好奇怪,印象分麻麻地,裝修好靚但佢keep唔住食物方面,我地4個人叫左兩個海南雞飯,兩個海鮮喇沙,海南雞飯先,個雞汁豉油同個雞係完全唔夾囉好冇,薑蓉得嗰少少,寒寒酸酸咁,個辣椒醬算係咁啦,最重要係個雞超級超級鞋口,心諗你既然咁老都好意思放海南雞呢3隻字落你個舖頭名!?跟海南雞飯個湯先大鑊呀,油到痴線,完全係油雞湯,完全冇冬瓜味,冬瓜還冬瓜,雞湯還雞湯, 個油飯又冇味,完全唔香, 食街邊海南雞飯都冇咁差, 仲要唔算平, 個Fd話個海鮮喇沙好重味精,去其他地方食都唔會咁口渴架,仲要完全冇椰奶味,雞串直頭乾到想死,蝦餅冇乜味,個肉骨茶真係算係咁架啦,平平無奇,竟然已經係呢餐最好,到底呢間餐廳咩事呀?呢間垃圾野,貼錢我都唔黎食呀😵😵完全黎打卡嘅心情都冇曬
環境方面
講真入到黎比我嘅感覺就好濕納納咁
好奇怪,印象分麻麻地,裝修好靚但佢keep唔住
食物方面,

呢間垃圾野,貼錢我都唔黎食呀😵😵

完全黎打卡嘅心情都冇曬
2017-10-27 306 瀏覽
係天耀邨生活既區民都明白這附近一向都無咩好食不過近年商場遭到領展翻新引入左好多唔同既餐廳而呢間新加坡餐廳算係比較特別既一間不過佢既價格就唔太平民午餐都要50左右晚餐都要70-80蚊所以真係唔多學生哥去食如果想坐得舒舒啲既都係一個選擇黎既而食物方便其實味道都真係唔差既特別海南雞飯係味道不錯的,而且又有湯同野飲如果你接受到個價錢都可以去考慮下
係天耀邨生活既區民都明白

如果想坐得舒舒啲既
都係一個選擇黎既

而食物方便
其實味道都真係唔差既
特別海南雞飯係味道不錯的,而且又有湯同野飲

如果你接受到個價錢都可以去考慮下
2017-10-01 304 瀏覽
我同老公夜晚九點半來這間餐廳到食晚飯, 因為之前未食過,想試下,第一次嚟食。因為我手機冇電,所以不能夠影食物的相,但是它的賣相是可以的,但味道就唔得,我叫咗88蚊兩個餐,叫咗酸辣鳳爪, 沙爹雞肉串燒喇,海南雞飯啦,加肉骨茶啦,仲有一個福建蝦湯麵啦 ,仲有兩杯薏米凍熱飲品, 加埋 差不多兩嚿水。個鳳爪我就覺得好入味,都幾好食,酸辣適中爽口,嗰串燒都可以的,個汁未算好濃,適中,但係個福建蝦湯麵,我覺得唔好食,湯冇味,豆腐冇味,蝦冇味,豬軟骨無味,個海南雞飯,個飯就有味道,都食得落肚,個雞就一般,同普通餐廳差不多,個肉骨茶就一般,不是太濃味的,個薏米水我覺得一般好飲,我不會再幫襯這間餐廳,因為好一般
2017-08-17 395 瀏覽
一心諗住,喺天水圍竟然可以食到正宗喇沙同新加坡嘅海南雞飯,一定要去試吓啦!外賣咗一份一人套餐($78),套餐包括自選小食一份(有五隻酸辣鳳爪),(主菜)海南雞飯一個(雞有七件細嘅),雞件雖然冇骨,但一啲都唔滑,完全冇雞味,油飯質地太淋,唔夠香,份量少! 冬瓜湯一碗完全冇驚喜!雞飯跟埋有薑蓉(完全無味),甜酸汁同甜豉油,但個甜豉油份量極少,根本就唔夠點雞!總括份量少唔好食,價錢亦唔平,極之失望! 唔會再幫襯!
外賣自取