2024-03-28 91 瀏覽
去觀塘我就最鐘意去工業區搵食,今次我地去左位於成業工業大廈的「Bubble Tree 」食Lunch 。餐廳採用自助形式,先係App落單,侍應就會幫忙送餐,最正就係不用加一。日本飛驒牛漢堡滑蛋蓋鐵板拌飯用鐵板上,上枱時仲熱辣辣,飛驒牛煎得香口,夠厚身,牛味濃郁,而且還有肉汁,好Juicy ,滑蛋蛋味香濃夠滑,配上半溶芝士,令整個飯更邪惡。韓式辣汁海鮮意粉配煙三文魚意粉火喉剛剛好,軟硬適中,煙三文魚鹹香,每條意粉都掛滿韓式辣汁,帶點微辣。玉桂蘋果烤批配雪糕蘋果和肉桂確實是絕配,酸甜蘋果與香濃的肉桂粉味道,配上香滑的雲呢拿雪糕,一冷一熱的配搭冰火交融,口感極滿足。熱朱古力鮮奶&凍鮮奶咖啡

韓式辣汁海鮮意粉配煙三文魚

玉桂蘋果烤批配雪糕

熱朱古力鮮奶&凍鮮奶咖啡
2024-03-22 112 瀏覽
以為要等位,怎知可以直接有位,雖然店內也不算少人。餐廳採取自助點餐形式,掃座位的QR code。然後選擇食物和飲品,可以加錢加湯,確認訂單付款。我選了煙肉白菌卡邦尼蝴蝶粉和加錢飲熱玫瑰咖啡。由於覺得應該會夠飽,所以沒有加湯。餐廳除了點餐用自助形式,取餐具也是一樣。等了不久,餐點到達了。白菌卡邦尼汁夠creamy,而且喜歡粉夠熱。不過不是蝴蝶粉,而是長通粉。這樣更好,我更喜歡長通粉。而這裏的latte比較偏重奶香,咖啡味相對沒那麼突出。另外,我覺得玫瑰糖水較甜。但喜歡奶泡夠厚身。下次會再去光顧。P.S. 喜歡先付款的概念,不需餐後等付賬。

餐廳除了點餐用自助形式,取餐具也是一樣。

下次會再去光顧。

P.S. 喜歡先付款的概念,不需餐後等付賬。
✨Jumbo Burger 雙重牛肉大啡菇流蛋漢堡 $128 呢個Jumbo Burger真係吸引眼球🥳樣樣都好大好有誘人嘅賣相 兩層牛肉勁juicy加埋烤好嘅啡菇同流心蛋牛肉好多汁加埋啡菇嘅香脆味道更加豐富流心蛋仲更加增加咗個柔滑嘅口感🤩芝士超厚😂😂(唔係出面嗰啲片裝芝士)連伴碟薯條都勁正👍🏼薯條係厚切 金黃香脆 一定要試吓真係忍唔住一口接一口 超足料抵食✨田園素菜沙律配牛油果 🥑+$12 田園素菜沙律好fresh蔬菜同新鮮嘅牛油果色彩繽紛 好開心😆每一口都有蔬菜嘅清爽同牛油果口感滑順feel like 健康style✨西蘭花蕎麥薯仔沙律 🥗+$12 呢碗西蘭花蕎麥薯仔沙律色彩好豐富新鮮嘅西蘭花同蕎麥搭配埋脆口嘅薯仔🥔每一口都有唔同嘅口感 沙律醬微酸微甜完美配合整碗沙律😉✨P3 蟹籽蘆筍煙三文魚伴香蒜橄欖油意粉 $65 呢道意粉真係幾正精緻嘅擺盤上有蟹籽放喺煙三文魚上面意粉煮得剛剛好有嚼勁加埋香蒜橄欖油嘅香獨特風味令人回味無窮✨+$番茄甘筍湯 $6 呢碗番茄甘筍湯顏色鮮豔 勁有胃口!濃郁嘅番茄香氣湯 口感濃稠滑順 熱辣辣🔥番茄嘅酸甜同甘筍嘅自然甜味相得益彰綠茶鮮奶 12oz +$10

呢個Jumbo Burger真係吸引眼球🥳
樣樣都好大好有誘人嘅賣相 兩層牛肉勁juicy
加埋烤好嘅啡菇同流心蛋
牛肉好多汁加埋啡菇嘅香脆味道更加豐富
流心蛋仲更加增加咗個柔滑嘅口感🤩
芝士超厚😂😂(唔係出面嗰啲片裝芝士)
連伴碟薯條都勁正👍🏼

精緻嘅擺盤上有蟹籽放喺煙三文魚上面
意粉煮得剛剛好有嚼勁加埋香蒜橄欖油嘅香
獨特風味令人回味無窮✨

+$番茄甘筍湯 $6
呢碗番茄甘筍湯顏色鮮豔 勁有胃口!
濃郁嘅番茄香氣湯 口感濃稠滑順 熱辣辣🔥
番茄嘅酸甜同甘筍嘅自然甜味相得益彰

綠茶鮮奶 12oz +$10
口感濃郁滑順茶同奶嘅比例岩岩好
令人飲得好滿足 特別係喺寒冷嘅冬天

凍檸茶 +$6
清澈嘅茶底 濃濃嘅檸檬🍋算係水準之上

這家絕對是必吃的好去處 食物質素有保證!
2024-03-19 104 瀏覽
星期五放工過咗觀塘買野,咁當然會食埋飯先返屋企啦~ 嚟得觀塘食飯,去工廠區呢邊就最啱,選擇夠哂多!呢間係成業工業大廈2樓ge cafe,之前同朋友食過一次,今日再encore~香煎三文魚扒滑蛋鐵板蓋飯 :三文魚夠哂厚,肉質鮮嫰油脂豐富,配埋滑蛋蓋飯,健康又好味瘋狂芝士日本飛驒牛漢堡配炸薯條:牛肉漢堡肉質紮實,充滿肉汁好非常juicy。配埋大大片原塊芝士、蕃茄生菜,口感豐富西蘭花藜麥薯仔沙律&南瓜湯:本身對藜麥麻麻地,但呢個沙律又OK喎,健康又好食。南瓜湯有驚喜,平時果D係cream多,呢間南瓜湯係啖啖南瓜蓉, 一定要加配。朱古力心太軟配雪糕:心太軟外脆內軟,切開之後濃濃嘅朱古力醬流出嚟, 配上雲呢拿雪糕,超級好味不過晚市都好旺場,全場滿座。雖然忙,但食物都保持水準。準備下個月再嚟過😋

2024-03-08
5 分鐘 (堂食)
  • 香煎三文魚扒滑蛋鐵板蓋飯
  • 瘋狂芝士日本飛驒牛漢堡配炸薯條
2024-03-18 94 瀏覽
上次幫朋友慶祝生日食過一次,覺得好食,今次又嚟呢間餐廳食~⭐️日本飛驒牛漢堡滑蛋蓋鐵板拌飯漢堡肉質鮮嫩。滑蛋又好滑。記得趁熱板仲熱,要整溶芝士。仲有粟米粒&蕃茄仔配搭一齊食。⭐️煙三文魚酸忌廉鹹味可麗餅(包芝士及雞蛋)無諗過分量都幾多下。打開餅皮,都幾大塊,有煙三文魚、酸忌廉、生菜、青瓜、蕃茄仔、太陽蛋,材料豐富,好法式早餐嘅感覺。⭐️芝士香草番茄醬焗肉丸好濃厚番茄醬&芝士味道,推薦要食。⭐️熱檸茶、凍蘋果茶
上次幫朋友慶祝生日食過一次,覺得好食,今次又嚟呢間餐廳食~

⭐️日本飛驒牛漢堡滑蛋蓋鐵板拌飯

⭐️煙三文魚酸忌廉鹹味可麗餅(包芝士及雞蛋)

⭐️芝士香草番茄醬焗肉丸
好濃厚番茄醬&芝士味道,推薦要食。

⭐️熱檸茶、凍蘋果茶

2024-03-16 79 瀏覽
有驚喜的午餐,紫薯湯有紫薯香味,濃度適中,抹茶奶可添加自己喜愛濃淡。三文魚煎得剛好,飯有紅米,總體是一可口午餐,feeling good,店內清潔,自助水,自助取餐具,qr code 選項,先付款,才能下單。唯大廈出電梯lobby 環境有待大廈改進。
  • 紫薯湯
  • 香煎三文魚扒滑蛋蓋鐵板拌飯
  • 綠茶鮮奶
果然7pm 去到要排隊,大概等咗十分鐘,室內裝修為類近台灣休閒風格,職員有禮及主動收拾👍🏽 地下有水灘未乾,都提左我兩次 💯🩷📣📣📣 介紹下我哋食咗咩先 📣📣📣✅ 煙燻黑椒燒牛肉•大啡菇墨汁包 $95( 呢個色真係好食 🤤 所以野加埋一齊夾住食,口感好有層次,勁juicy 💯 )+南瓜湯 $15 ( 好甜好味 ) 👍🏽+田園素菜沙律配牛油果 + $30 ( 有半個牛油果,蛋白質豐富,蔬菜新鮮 ) ⭐️+Apple Juice + 15✅ 新鮮雜菌配香蒜忌廉汁意大利飯 $68( 忌廉汁適中,配以雜菌,食落煙煙韌韌,唔錯 ) 👏🏻✅ 玉桂蘋果烤批配雪糕(叫上) $58( 呢個一定要叫,即叫即做,甜到適中帶有甜配,餅底香口,上層有 cream and ice cream,夾埋一齊食,好特別,凍暖酸甜,好好味 ) 🩷⭐️ 服務幾好 ⭐️ 地點方便 ⭐️ 價錢便宜 人均 $120

📣📣📣 介紹下我哋食咗咩先 📣📣📣
✅ 煙燻黑椒燒牛肉•大啡菇墨汁包 $95
+南瓜湯 $15 ( 好甜好味 ) 👍🏽
+Apple Juice + 15

✅ 新鮮雜菌配香蒜忌廉汁意大利飯 $68
( 忌廉汁適中,配以雜菌,食落煙煙韌韌,唔錯 ) 👏🏻
✅ 玉桂蘋果烤批配雪糕(叫上) $58

2024-03-01
10 分鐘 (堂食)
  • 大啡菇雞肉配南瓜汁燴意大利飯
  • 墨汁包多士
  • 田園素菜沙律配牛油果
  • 蘋果批
2024-03-08 317 瀏覽
週末和友人到訪觀塘區,自之前無意發現這個工廈區,有好多隱世小店,便愛上了,於是近期小妹蠻喜歡在這裡覓食😋Lunch Set~~日本飛驒牛漢堡滑蛋蓋鐵板拌飯 $89香煎三文魚扒滑蛋蓋鐵板拌飯 $89南瓜湯 + 餐飲牛肉漢堡扒厚身有肉汁,滑蛋幼滑,漢堡扒表面佈滿車打芝士碎,半溶芝士配上牛肉,極邪惡,粟米粒鮮甜,拌飯係紅米飯,健康有營養之餘,充滿口嚼感;至於香煎三文魚扒同樣出色,一整大塊魚扒震撼視覺效果,三文魚扒煎得剛剛好,皮香脆肉嫩,同樣配滑蛋蓋飯,好味,大滿足💯💯💯

Lunch Set~~
日本飛驒牛漢堡滑蛋蓋鐵板拌飯 $89
香煎三文魚扒滑蛋蓋鐵板拌飯 $89
南瓜湯 + 餐飲

香煎三文魚扒滑蛋蓋鐵板拌飯
南瓜湯,熱檸茶,熱檸水
香煎三文魚扒滑蛋蓋鐵板拌飯
南瓜湯,熱檸茶,熱檸水
2024-03-08 71 瀏覽
☕️Bubble Tree (觀塘)📍今次嚟到觀塘呢間超抵食,冇加一,冇限時🕐,人均百零蚊嘅樓上cafe。🍴南瓜湯 + $6南瓜湯本身見到淨係要6蚊🎃,對佢冇乜期望,點知飲落幾驚喜下,勁杰身,好濃南瓜味,同埋食到啲纖維。🍴田園素菜沙律配牛油果 + $1212蚊仲要有半舊牛油果🥑,真係勁抵。🍴法式慢煮豬仔脾配有機紅米飯 $88豬仔髀姐過慢煮之後好淋🐷,個汁好濃蕃茄味🍅,偏甜同酸同豬仔脾幾夾。啲菜幾新鮮同爽口🥬,食完完全冇制同油膩嘅感覺👍🏻。🍴藍青口蒜香白酒忌廉汁意粉 $98 佢個把擺盤🍽️,完全唔輸出邊個啲打卡cafe📸,擺到好精緻。青口份量好多🦪,食落唔會有沙之餘仲唔會有雪藏味,意粉嗰硬到都啱啱好🍝,好掛汁同埋好creamy。🍴朱古力心太軟配雪糕 + $30佢個皮唔係行脆嘅路線✨,但個心太軟好流心🌋,個擺盤都好靚,配埋雪糕一凍一熱🍨,簡直係Perfect match🫱🏻‍🫲🏼。🍴凍檸茶 + $6好多餐人均$100都唔使🤑,就可以有齊前菜,主菜、甜品🤩,又可以同朋友傾吓偈,係喺觀塘Cafe嘅好選擇😽。不過留意番,由於唔收加一,啲餐具要自肋🙌🏻。📍 Bubble Tree (觀塘) @b
☕️Bubble Tree (觀塘)📍

🍴南瓜湯 + $6

🍴田園素菜沙律配牛油果 + $12
12蚊仲要有半舊牛油果🥑,真係勁抵。

🍴法式慢煮豬仔脾配有機紅米飯 $88

🍴藍青口蒜香白酒忌廉汁意粉 $98

🍴朱古力心太軟配雪糕 + $30

🍴凍檸茶 + $6

📍 Bubble Tree (觀塘) @bubble.tree
喺觀塘真係要識上工廈先搵到平靚整嘅嘢食!📍今次喺成業工業大廈搵到間樓上小店,Main Menu $62起有交易,唔洗加一,自助形式用app落單,自己拎水同餐具,好似MOS burger咁,可以睇自己食量同budget加錢配湯、飲品、甜品等🍽️,豐儉由人!🪟鋪仔細細,裝修好有課室feel,一塊畫咗得意公仔嘅黑板🖼️,感覺幾自在溫馨!🍠紫薯湯 +$6原來紫薯可以做湯!鮮艷嘅紫色,綿密濃郁,仲有絲絲纖維,勁飽肚!🍛日本飛驒牛漢堡滑蛋蓋鐵板拌飯  $89鐵板拌飯上枱仲熱辣辣,啲汁甜甜哋,厚厚嘅飛驒牛漢堡肉汁豐富,連埋滑蛋、爽甜嘅粟米,仲有拉絲芝士,真係極邪惡!🧇大啡菇。牛油果。可麗餅 $65 +帕爾馬火腿 +$25睇少咗可麗餅嘅份量,所以加多咗塊帕爾馬火腿,有成隻碟咗大,仲要夾咗芝士同蛋,就咁食都已經好豐富,連埋牛油果同大啡菇就更清新!🍰紐約芝士切餅配雪糕球 +$30芝士切餅就幾滑身,好濃芝士味,$30有埋雪糕幾抵食!🍵熱朱古力 +榛子 +焦糖 +$8最正係飲品可以免費加自己想要嘅配料,有榛子、薄荷、肉桂、曲奇碎等揀,仲要有埋拉花,誠意十足!☕熱玫瑰Latte +薄荷 +曲奇碎 +$8Latte有
紫薯湯

🍠紫薯湯 +$6

🍛日本飛驒牛漢堡滑蛋蓋鐵板拌飯  $89
大啡菇。牛油果。可麗餅
大啡菇。牛油果。可麗餅

🧇大啡菇。牛油果。可麗餅 $65 +帕爾馬火腿 +$25

🍰紐約芝士切餅配雪糕球 +$30
芝士切餅就幾滑身,好濃芝士味,$30有埋雪糕幾抵食!
熱朱古力

🍵熱朱古力 +榛子 +焦糖 +$8

☕熱玫瑰Latte +薄荷 +曲奇碎 +$8
Latte有拉花又有玫瑰花瓣,本來好靚嘅!🤣哈哈~下次我唔敢加曲奇碎了,搞到個拉花崩壞咗!!!
2024-03-03
2024-03-01 94 瀏覽
Bubble Tree@成業工業大廈工廠餐廳自然舒適,食物質素高質,而且價錢唔貴。🍔魚柳漢堡——香脆鬆軟的口感 。含有薯條及沙律 $75🥑牛油果無花果無花果三文魚沙律$68🥗——以健康青生菜為基底,搭配新鮮的無花果和三文魚,帶給您一份營養豐富的美食享受主菜系列加$6就有 🍠紫薯湯——發著香濃的味道,讓您在品嚐的同時感受溫暖和滿足。Bubble Tree在繁忙嘅地區停下來舒適一下的好地方🍹而且餐廳寧靜適合三五知己聚會
Bubble Tree@成業工業大廈工廠
餐廳自然舒適,食物質素高質,而且價錢唔貴。
🍔魚柳漢堡——香脆鬆軟的口感 。
含有薯條及沙律 $75
2024-02-28 116 瀏覽
▫️All Day Breakfast ($88)👉🏻一共有8 個Item,最鍾意芝士焗大啡菇好惹味🥰牛角包好鬆脆、炒蛋好夠滑,煙肉煎得香脆唔會太鹹、牛油果熟度啱啱好非常軟滑,仲有腸仔、薯仔沙律同沙律菜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 大啡菇.雞肉配南瓜汁燴意大利飯($68)👉🏻大啡菇好Juicy🍄意大利飯硬度適中,質地好Creamy,粒粒都沾滿香濃南瓜汁😋雞肉粒好平均咁Blend 喺飯入面⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️田園沙律配牛油果(套餐+$12)👉🏻估唔到套餐加配嘅沙律,份量都咁多,尤其係牛油果,超級底食😆⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ Hot Matcha Latte🍵(16oz) (套餐+$12)👉🏻綠茶味好出,但又唔會搶咗奶味💚⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️Hot Rose Latte (12oz)(套餐+$8) 👉🏻有淡淡嘅玫瑰香味,整體唔會太甜⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️南瓜湯(套餐) 👉🏻 南瓜忌廉湯質地幼滑,味道濃郁⭐️⭐️⭐️⭐️——————評分:8/10.平圴消費:~$120
▫️All Day Breakfast ($88)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 大啡菇.雞肉配南瓜汁燴意大利飯($68)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️田園沙律配牛油果(套餐+$12)

⭐️⭐️⭐️⭐️
👉🏻綠茶味好出,但又唔會搶咗奶味💚

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
👉🏻有淡淡嘅玫瑰香味,整體唔會太甜

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️南瓜湯(套餐)
👉🏻 南瓜忌廉湯質地幼滑,味道濃郁

——————
評分:8/10
平圴消費:~$120
2024-02-28 96 瀏覽
Bubble Tree觀塘成業街19-21號成業工業大廈2樓27室 百幾銀食到飽一飽 工廈有質素西餐 由前菜 餐湯 主菜 飲品 甜品 五樣嘢食晒 價錢都係$120左右紫薯湯 足料夠哂紫 係天然番薯嘅甜味西蘭花藜麥薯仔沙律呢一度沙律嘅組合第一次食 西蘭花藜麥同薯仔撈埋一齊西蘭花處理到好似一粒魚蛋仔咁大粒 冇沙律醬健康啲黑椒鯷魚蕃茄醬吞拿魚菠菜意粉黑椒辛辣濃郁 鯷魚 一種鹹味魚肉 同蕃茄醬酸酸甜甜撈埋味道又唔錯初頭以為又鹹又酸會怪怪地 食落惹味 鍾意芝士嘅可以落單嘅時候講聲抹茶雪糕伴朱古力心太軟輕輕切開心太軟 溶化朱古力流心效果抹茶雪糕撈埋朱古力一齊食 明顯食到一冷一熱
Bubble Tree

黑椒鯷魚蕃茄醬吞拿魚菠菜意粉

抹茶雪糕伴朱古力心太軟
輕輕切開心太軟 溶化朱古力流心效果
抹茶雪糕撈埋朱古力一齊食 明顯食到一冷一熱

新年之後,好耐冇出去食飯,放工之後就同朋友去咗觀塘工業區附近食飯。觀塘區出名多隱世小店,今次搵咗間Bubble Tree,見OpenRice好多人推薦蓋飯,就試左:日本飛驒牛漢堡滑蛋蓋鐵板拌飯(free 餐湯及飲品)個牛肉真係好香濃,肉汁有多,仲有個滑蛋有好多芝士,有拉絲效果😍另外on top加咗個大啡菇,好厚身。啲飯用咗紅米飯,非常健康,撈埋啲汁甜甜哋好好味😋跟餐有湯同嘢飲同湯,叫咗南瓜湯同埋熱檸水。個湯香濃,每一口都好creamy 。另外叫左份無花果巴馬火腿沙律,完全估唔到佢咁大份!除咗新鮮嘅沙律菜,仲有蝴蝶粉同蕎麥,兩個人都食唔晒,最後仲可以打包拎走。叫沙律都可以加錢叫嘢飲,加左$28飲熱情果梳打,你仲有半個熱情果,同埋成樽獅頭梳打水,絕對足料。另外仲叫咗碗紫薯湯,應該真係成隻紫薯打出嚟,飲完個湯其實都幾飽。🍫朱古力心太軟最後梗係要食埋個甜品,叫咗心太軟,朱古力好香濃,配埋綠茶雪糕好夾。整體來講,食物質素唔錯,份量好大,而且價錢好超值,好適合月尾冇乜錢剩,但又想食好啲。

日本飛驒牛漢堡滑蛋蓋鐵板拌飯(free 餐湯及飲品)

另外叫左份無花果巴馬火腿沙律,完全估唔到佢咁大份!

🍫朱古力心太軟

2024-02-23 70 瀏覽
軟殼蟹蟹籽香辣蕃茄汁雜錦海鮮意粉$108日本飛驒牛漢堡滑蛋鐵板拌飯$89玉桂蘋果烤批配雪糕$58今日去左工廈飛驒牛漢堡同平時嘅漢堡扒唔同,啲肉唔係搞爛晒既,而且好香牛肉嘅味道,滑蛋炒到好滑😍加埋啲燒汁,好好味😍唔驚唔覺食晒全部😱軟殼蟹勁大隻炸到金黃香脆無油膩感,加上蟹子同意粉一齊食,有卜卜脆既感覺勁得意,但係味道真係覺得略略辣左啲啲!玉桂蘋果批配雪糕,唔會好甜,加埋抹茶雪糕啱啱好,好香嘅玉桂味😍正呀,蘋果同肉桂完美融合,一冷一熱勁特別✨佢啲價錢好抵食,下次會再嚟食過🥰
軟殼蟹蟹籽香辣蕃茄汁雜錦海鮮意粉$108
日本飛驒牛漢堡滑蛋鐵板拌飯$89
玉桂蘋果烤批配雪糕$58

唔驚唔覺食晒全部😱

佢啲價錢好抵食,下次會再嚟食過🥰