2022-11-21 485 瀏覽
天氣咁好,我哋又去咗觀塘海濱公園,今次由觀塘碼頭行到尾,仲去咗海濱匯食好嘢😋,有朋友介紹話呢度有好多好嘢食,有唔同菜式:意大利菜、比利時菜、越南菜等等,不過我哋今次就試咗一間新派精品Cafe:Break門面最吸引嘅地方係佢哋有個屋仔形嘅卡位,另外環境好舒服,自成一角,最啱約閨密嚟邊傾邊食🥰。除咗門面吸引,呢間餐廳另一個特別嘅地方係佢哋每星期都會轉餐牌,所以今次嚟食嘅嘢下次想再食都未必有得再食㗎啦,所以要把握機會😉48度慢煮三文魚🐟牛油果醬丼成日食三文魚一係刺身,一係就香煎熟透,今次呢個係慢煮,原來另有一番風味,半熟狀態嘅三文魚味道似食刺身,但質感又唔似刺身咁冰凍,配埋少許魚子、紫菜及佢哋特製嘅牛油果醬🥑,好Fresh,唔似一般刺身丼。呢個定食仲有味噌湯及前菜,飲品亦可享半價優惠添👍玉子燒吉列豬扒三文治🥪玉子燒好厚身,味道甜甜地,吉列豬扒勁鬆軟,配咗少許蛋黃醬,和風味濃,麵包亦烘得適中,唔會太乾,側邊有少許沙律菜🥗,係均衡飲食嘅健康之選💪芝麻雞翼🐔即叫即製,外皮鬆脆,內裡雞肉嫩滑,好juicy,帶小許辣,刺激味蕾,亞女平時唔食辣都話好味😅我哋另外order咗手搖水蜜桃冰茶及latte,六

48度慢煮三文魚🐟牛油果醬丼

玉子燒吉列豬扒三文治🥪

芝麻雞翼🐔

我哋另外order咗手搖水蜜桃冰茶及latte,六日假期配飲品仲有半價😊
午餐
秋天最啱就係去野餐🍁觀塘海濱不嬲都吸引左好多人去打卡🏖️咁啱比我發現到附近有間cafe推出咗picnic set 帶埋過去影相就perfect📸️.📌二人前三層和洋picnic set $428三層共十四款鹹甜單品 用三層木盒裝住 賣相好精緻😚不過有少少抱歉 因為可能要影相同去得遠先開始食 所以食物質素會差左🙏🏻1️⃣火腿芝士多士嘅麵包應該係有烘過幾香 但可惜腍晒 配埋入面三層芝士+火腿+蛋黃醬 有啲漏 不過味道係唔錯 芝士鹹香味好夠🥪唐揚炸雞炸皮唔會腍晒但都唔脆 不過食落唔油膩 肉質就鞋左啲啲🍗炸薯絲蝦 如果新鮮食應該會脆卜卜 蝦都爽口🍤烤香草香腸就有啲overcook 太乾硬😳另外配嘅牛油果他他幾好食 酸酸地 好creamy 仲有牛油果肉同洋蔥粒粒🧅🥑仲有個蛋黃醬可以點野食 幾解膩😝2️⃣五色素麵配柚子麵汁幾清爽 酸酸地好開胃🍜水蜜桃香草沙律 蜜桃夠爽甜 但食到底太多汁 偏甜左少少🍑蒜芯結好特別 賣相又靚 仲幾好食喎 有驚喜😋涼伴茄子就有啲失望 落好多麻油 食到底浸晒油咁 太油膩了🍆3️⃣抹茶蕨餅就係donki食到咁 可以再有咬口爽啲🍵白玉丸子蜜紅豆丸子好軟糯 加埋清甜紅豆 唔錯🍡🫘黑糖吉士忌廉大
📌二人前三層和洋picnic set $428

1️⃣

2️⃣

3️⃣
抹茶蕨餅就係donki食到咁 可以再有咬口爽啲🍵白玉丸子蜜紅豆丸子好軟糯 加埋清甜紅豆 唔錯🍡🫘黑糖吉士忌廉大福黑糖味好香 包住吉士忌廉 好似食緊焦糖布甸🍮芝麻大福入面係忌廉 唔會好甜又香口🖤🤍馬卡龍有三款 分別係雲尼拿味, 朱古力味同紅桑子醬😆外殼都算脆 杏仁味都出 但全部都係偏甜🍦🍫法式蛋糕應該係歌劇蛋糕?見到都幾有層次 但主要食到係焦糖加朱古力味 都係太甜🙈另一款係檸檬撻 好夠酸 撻底都脆🍋

包兩杯$50或以下咖啡或飲品☕️
1️⃣Cold Brew $50
原本係一間cafe 所以飲品係出色好多👍🏻咖啡味好香濃☕️唔太識飲咖啡 但感覺咖啡豆應該係fruity啲 所以飲落係偏酸味多過苦澀🤎配甜品食 好解膩🥰
Cold brew

2️⃣Matcha Latte $42
抺茶嘅苦澀回甘味好出🍵牛奶味都好出 平衡都幾好🥛不過略嫌有啲茶粉顆粒感 可能係凍飲 所以融得唔夠好😢
Matcha  latte

外賣自取
二人前三層和洋picnic set
Cold brew
Matcha  latte
觀塘海濱附近有棟海濱匯好多餐廳雲集在此今次行完海濱嚟左間Cafe 留意Menu有唔同限定食物睇翻餐廳IG就知係咩款式每次嚟都可比到新鮮感比客人🔸48°C慢煮三文魚牛油果醬丼 $148 🔸Tiramisu卷蛋 $48🔸焙茶拿鐵 $21 (跟餐半價)今次叫左款限定款,用48 °C慢煮嘅三文魚超軟滑,完全無腥味。牛油果醬軟滑香濃,配埋三文魚真係意想不到咁好食!跟餐配有味噌湯及小食,飲品仲可半價!焙茶拿鐵☕️拉花好靚☺️焙茶味濃郁而不苦澀,完美。叫左是日蛋糕,有Tiramisu或粟子味揀,我揀左Tiramisu味,卷蛋亦非常出色!唔會太甜,蛋糕濕潤鬆軟,cream係tiramisu味,必點之選!
觀塘海濱附近有棟海濱匯
好多餐廳雲集在此
今次行完海濱嚟左間Cafe
留意Menu有唔同限定食物
睇翻餐廳IG就知係咩款式
每次嚟都可比到新鮮感比客人

🔸48°C慢煮三文魚牛油果醬丼 $148

🔸Tiramisu卷蛋 $48

🔸焙茶拿鐵 $21 (跟餐半價)

2022-11-19
午餐
星期日去咗九龍灣志明橋打卡🤣,並順便探索一下旁邊新建成嘅海濱商廈有乜好食。幸好週末啲餐廳都有開,我哋最終揀咗「break」。小店係一間和風咖啡店,估計應該唔係連續吧。餐廳面積唔大,座位唔多,特別之處係中間位置整咗個屋頂🏡。另一邊收銀處就同時係沖咖啡嘅位。All Day Brunch早午餐餐牌適用於週末,所提供嘅食物以輕食類為主🍞,當中亦包含是日款式,價錢由$88起,屬正常水平,嗌飲品可享折扣優惠。南蠻炸雞牛油果醬丼($118),🍚炸雞丼唔錯喎,大大碗,飽肚之選,如果想食得輕盈啲,可以轉沙律。珍珠飯撈匀牛油果醬莎莎一齊食🥑,入面仲有洋蔥同芝麻,食落令米飯變得唔單調。南蠻炸雞有成五至六件,而且每件都大大嚿,炸至外脆肉嫩,再配埋上面嘅燒汁食,好惹味🐔🍗。丼飯跟配味噌湯同小食,湯味道偏濃,帶蝦香;而小食就係味附螺肉🐚。玉子燒吉列豬扒三文治($88),🥪雖然係三文治,但份量都有返咁上下。三文治餡料十足,玉子蛋🥚同吉列豬扒🐷各自都超過1cm厚,咬落口感豐富,而且配上沙律醬食,唔會太乾身。麵包塗上牛油,烘成多士🍞,但拎上手避免唔到有啲油,如果包層紙套住食可能會好啲。伴旁附有蘋果沙律🥗,可清清味蕾。G
南蠻炸雞牛油果醬丼
丼飯跟配味噌湯小食,湯味道偏濃,帶蝦香;而小食就係味附螺肉🐚。
玉子燒吉列豬扒三文治
玉子燒吉列豬扒三文治
Ginger Chilling
Ginger Chilling(原價$58),呢杯係特色咖啡☕️,佢由薑味梳打同濃縮咖啡溝成,並附上一粒薑糖㗳住飲。特飲嘅薑味無想像中咁強,但又無一般Espresso咁苦。搭伴有一條肉桂木🪵,散出啖啖香氣,但就千奇唔好浸落杯嘢飲度。
Ginger Chilling
凍焙茶拿鐵(原價$42),🥛焙茶拿鐵香滑,焙茶經煎香,唔苦澀,整體又唔會太甜,幾好飲。不過飲飲吓發覺味道同Mc Cafe嘅出品有啲似🙈。
總括嚟講,🎌呢間和風小店各方面都OK。我見商廈內西餐佔多,餐廳自不然有佢嘅獨特之處,難怪週末都有唔少人幫襯!
南蠻炸雞牛油果醬丼
有時候生活太忙碌會好想自己me time下但又唔係間間都適合自己一個人慢慢坐同食😿好開心上星期係觀塘搵到間叫「break」cafe顧名思義叫我唞吓 Enjoy me time ♥️餐廳環境舒服 唔算人多 主打日式西餐👅介紹比大家去chill 一 chill~📍鰻魚丼 ($128)呢個係一個定食✨總會跟麵豉湯同1個小食當日小食係墨魚咀🦑唔知道會唔會變鰻魚嚟講有兩舊😍算係肥美厚肉size中等食落去濃味冇骨 如果多啲鰻魚汁更加好最開心係飯素多 紫菜更多 撈飯一流🤘🏻😗整體份量都多 小編就食唔晒😳📍 是日蛋糕:玄米茶蛋卷 ($58) 呢個味道好特別 食落去有驚喜味道好濃郁 茶味都算重 尾韻有少少苦澀味~入面cream唔算多 唔會好膩😗最驚喜係入面竟然有麻薯 口感更加好作為飯後甜品🍮的確幾正👍🏻📍Earl Grey Latte ($45)星期六日假期配飲品半價 折咗都係20幾蚊首先拉花已經好靚,可以打卡📸Earl grey 同咖啡比例好好 冇蓋過兩者嘅味道 不錯不錯🤭小編仲見到餐廳嚟緊諗住推出Picnic set🧺因為餐廳喺觀塘海濱走廊附近~所以應該都幾方便大家😙—————————————————
有時候生活太忙碌會好想自己me time下
但又唔係間間都適合自己一個人慢慢坐同食😿
好開心上星期係觀塘搵到間叫「break」cafe
顧名思義叫我唞吓 Enjoy me time ♥️
餐廳環境舒服 唔算人多 主打日式西餐👅
介紹比大家去chill 一 chill~

📍鰻魚丼 ($128)
呢個係一個定食✨總會跟麵豉湯同1個小食
當日小食係墨魚咀🦑唔知道會唔會變
鰻魚嚟講有兩舊😍算係肥美厚肉size中等
食落去濃味冇骨 如果多啲鰻魚汁更加好
最開心係飯素多 紫菜更多 撈飯一流🤘🏻😗
整體份量都多 小編就食唔晒😳

📍 是日蛋糕:玄米茶蛋卷 ($58)
呢個味道好特別 食落去有驚喜
味道好濃郁 茶味都算重 尾韻有少少苦澀味~
入面cream唔算多 唔會好膩😗
最驚喜係入面竟然有麻薯 口感更加好
作為飯後甜品🍮的確幾正👍🏻

📍Earl Grey Latte ($45)
星期六日假期配飲品半價 折咗都係20幾蚊
首先拉花已經好靚,可以打卡📸
Earl grey 同咖啡比例好好
冇蓋過兩者嘅味道 不錯不錯🤭

小編仲見到餐廳嚟緊諗住推出Picnic set🧺
因為餐廳喺觀塘海濱走廊附近~
所以應該都幾方便大家😙
————————————————————
味道😋:8/10
抵食🥳:8/10
環境🥂:7/10
  • 鰻魚丼
2022-11-15 54 瀏覽
Break今日去開觀塘做嘢,睇openrice見到間餐單都好用心設計嘅餐廳,地點係志明與春嬌隔離嘅海濱匯。餐廳用心嘅程度比我感到非常驚喜,餐單有時限性,過左就未變有得食,要食真係要襯早食,過左就真係冇🥺。每臺客人店員都會介紹餐廳食物嘅特色。而且中間仲有靚靚小屋位置可以打卡。————————————————————————𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:⧐香煎大蝦泡菜味噌溫泉蛋意大利麵⧐香煎芝麻吞拿魚牛油果丼⧐Hojicha⧐Hokkaido Milk⧐Lemonade⧐Kokoffee⧐Matcha yama☻香煎大蝦泡菜味噌溫泉蛋意大利麵,估唔到泡菜夾埋意大利麵味道咁夾,入面加埋仲有柚子皮同蟹子,幾種味道夾埋一齊,將成個意大利麵嘅味道昇華哂,好有層次感,配埋沙律同埋類似麻薯口感嘅甜點。☻香煎芝麻吞拿魚牛油果丼,大大舊嘅香煎吞拿魚赤身部位,只有皮脆,但內層仍然係魚生,非常特別,唔怕變左熟魚,撈埋牛油果醬加埋明太子又幾夾,可以見餐廳對味道嘅配搭特別用心,個麵鼓湯亦到好吸引,唔係平時食個啲溝粉就算嘅湯,加埋螺肉做埋前菜。☻cake加左是日Hojicha同Hokkaido Milk捲蛋,兩個捲蛋都好鬆軟,3.6
Break

⧐Hokkaido Milk
⧐Lemonade
⧐Kokoffee
⧐Matcha yama

☻cake加左是日Hojicha同Hokkaido Milk捲蛋,兩個捲蛋都好鬆軟,3.6牛乳整出嚟蛋糕一直都係我最愛正。

☻餐飲叫咗Kokoffee,Matcha yama,Lemonade。
Matcha yama係抹茶紅豆豆乳,因為怕太甜嘅關係,咖啡師用紅豆沙代替完粒紅豆,令到味道啱啱好,飲到豆奶同紅豆沙夾埋嘅味道,唔會被甜味搶風頭。
Kokoffee,姜嘅椰奶咖啡,有沖繩黑糖係面,以為姜味好驚中伏,但咖啡師調製得好出色,飲落去好有層次感。
Lemonade 每日限量🤭

觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號舖
2022-11-14
  • 香煎芝麻吞拿魚牛油果丼
  • 櫻花蝦味噌湯
近期天氣終於無咁熱周末下午跟朋友到觀塘海濱行了一陣 來到牛頭角附近鄰近牛頭角宏利 找到咖啡店 🤩海濱匯 沿電梯上1樓就係 咖啡店充滿清新氣氛日文的招牌 半開放式設計啡木與綠色植物為主調外邊陽光也照射著座位很多 也很寬敞舒適 餐牌上不少和風主食輕食有三文治 牛角包 沙律等而定食也有丼飯 意粉選擇當然還有各款咖啡 跟餐有半價 //南蠻炸雞牛油果醬丼 $118//看到牛油果醬丼就被吸引著,這個是定食之一,跟餐有前菜小碟和日式餐湯。炸雞的雞肉嫩滑,炸粉不厚,卻炸得很香脆!炸雞的下面就是牛油果醬丼,入口creamy不會膩,帶有微酸口感,新鮮牛油果味濃郁,不禁令人食完一口又一口。 //玉子燒吉列豬扒三文治 $88//以和風做法的三文治,麵包烘烤得金黃色,入口鬆脆;吉列豬扒厚身又肉質鬆軟,唔會鞋口;而雞蛋以玉子燒煮法,香甜軟滑,整體食落很搭配,口感豐富,不錯! //LATTE +$19//咖啡店的Houseblend 由3種豆拼炒,飲落偏Nutty風味,牛奶夠滑,溫度和奶泡控制很穩,就連拉花也清晰又可愛,飲到最尾仍然未散開。也可加錢轉soe 豆,有fruity口味的ethiopia豆選擇。
近期天氣終於無咁熱

//玉子燒吉列豬扒三文治 $88//

//LATTE +$19//
  • 南蠻炸雞牛油果丼
2022-11-10 38 瀏覽
💚 break 西式日系cafe 木系帶園林風裝潢,令人享受悠閑小休嘅時間午市套餐每星期都會換新菜式令人keep住有份新鮮感#香煎大蝦泡菜味噌溫泉蛋意大利麵每啖麵條🍝充滿泡菜味道加上蟹子口感層次更加豐富大蝦🦐煎得香口惹味大愛呢款意粉🫶🏻#牛肉生薑燒採用韓國四素牛肉,食落口跟真牛一樣口感軟硬適中,素牛肉配上生薑跟帶少少甜甜嘅醬汁,份外滋味喺cafe不少得當然係咖啡拉花超用心,舒適環境下嘆一杯latte寫意了一個中午星期一至五late lunch - lunch set有 85折,而家新優惠仲有印花卡儲10個印花可以當$200使用添💚
💚 break 西式日系cafe
木系帶園林風裝潢,令人享受悠閑小休嘅時間

午市套餐每星期都會換新菜式

加上蟹子口感層次更加豐富
大蝦🦐煎得香口惹味
大愛呢款意粉🫶🏻

#牛肉生薑燒
採用韓國四素牛肉,食落口跟真牛一樣
口感軟硬適中,素牛肉配上生薑跟帶少少甜甜嘅醬汁,份外滋味

喺cafe不少得當然係咖啡
拉花超用心,舒適環境下嘆一杯latte
寫意了一個中午

而家新優惠仲有印花卡儲10個印花可以當$200使用添💚
2022-11-08 36 瀏覽
平時工作忙錄,午餐鬆一鬆對我來說好重要!❤️ 最近在海濱匯搵到一間好值得再來, 不但環境好舒服,食物好有水準! 而且午餐套餐都有優惠呢!🐮牛肉生薑燒採用韓國🇰🇷素牛肉, 不但口感好像食緊真牛肉, 而且好惹味,豐富味道配上生薑,燒出來的素牛肉特別好吃😋🐟 鰻魚丼 鰻魚控的我表示滿意!肥美又大塊的鰻魚,新鮮嫩滑多汁,飯上滿滿紫菜送飯一流!而且優惠都吸引🤩 一至五 lunch set 85折 , 加上新優惠:有印花卡,10個印花可作$200使用! Break觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號

🐮牛肉生薑燒

🐟 鰻魚丼

Break
觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號
2022-11-07 71 瀏覽
#pb食在觀塘 Gimme a 「break」☕️前幾日去左觀塘海濱附近 發現個邊有間隱世日式cafe🥰 佢位置近牛頭角個邊 環境幾寛敞 裝修用左木系 + 自然feel😍 佢有搞團購、Party到會 仲有Latte Art Workshop 幾多元化👍🏻 佢希望提供大家係壓迫嘅生活搵到一個喘息空間❤️.食物以日式定食為主 有丼飯 仲有一款是日意粉😋 星期一至五有6款lunch set 價錢$98-$168不等😍 Late lunch仲會有85折 而星期六、日配飲品半價👍🏻 🔹南蠻炸雞牛油果醬丼🐥推介❤️ 炸雞份量好多 有8大舊 炸皮好脆😋 飯嘅份量都唔少 男仔食都夠飽😍 佢仲配小食、櫻花蝦味噌湯 $118幾抵食👍🏻🔹北海道珍寶帶子 · 煙三文魚 • 菠菜 · 巴馬臣芝士脆片 · 三文魚子 · 忌廉意大利麵🍝擺盤超靚😍 珍寶帶子得兩粒 唔算多 不過肉質幾爽口👍🏻 煙三文魚、三文魚子份量幾多😋 加埋兩塊巴馬臣芝士脆片增加鹹香🥰🔹玄米茶麻糬卷蛋🍰推介❤️ 玄米茶已經夠特別 食落好濃茶味 微微嘅苦澀😋 中間有少少麻糬 口感更加豐富👍🏻 卷蛋口感偏實、飽肚 如果鬆軟少少就更加好🤪🔹Flat White
#pb食在觀塘
Gimme a 「break」☕️

🔹南蠻炸雞牛油果醬丼🐥

🔹玄米茶麻糬卷蛋🍰

🔹Flat White ☕️
🔹Dirty☕️

整體✨ 小店位於觀塘海濱附近 地點唔算就脚🤪 裝修用左木系 就算假日都唔太多人 幾chill👍🏻 食物以日式丼、定食為主 擺盤幾靚 質素都幾好😋 去開附近嘅可以去支持下💛

break (觀塘) · 🤝🏻🤪
觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14舖
#pb支持黃店💛
2022-11-05
  • 南蠻炸雞牛油果醬丼
2022-11-07 25 瀏覽
Break 舖名同佢裝修一樣,好木系好舒服~好適合休息下take下break🤣香煎牛側腹 牛側腹煮到半熟,好嫩好易咬唔會好un 不過加埋洋梨己鹽漬柚子皮同葡萄柚醬油先係精粹!牛肉本身調味唔重,加埋就啱啱好!附餐嘅櫻花蝦味噌湯都好鮮味,面頭勁多櫻花蝦好足料🤣而且調味都啱啱好唔會太咸抺茶蛋糕卷蛋糕體好鬆軟唔會好乾 抹茶cream都幾幼滑~茶味唔算太濃但茶味都食得出嘅🤣而且唔會太澀~P.s.星期一至五Late Lunch仲有85折添!而且下午茶餐好抵食~附近嘅打工仔一定要try try

香煎牛側腹
牛側腹煮到半熟,好嫩好易咬唔會好un

抺茶蛋糕卷

2022-11-07 163 瀏覽
觀塘志明與春嬌橋隔離起左一幢新的建築 "海濱匯"放假又考完試,同女女去橋影下相,過來搵野食係1樓搵到呢間餐廳 " break" ,有咖啡, CAKE, 又有日式定食 坐低後,侍應送上餐牌和口罩套,好細心上菜都幾快,影下相,就已經上哂了~女女好鐘意食鰻魚飯,一見餐牌有就決定呢間~HAHA鰻魚丼係SET 黎,包埋前菜同湯~ 加飲品仲可以半價本黎覺得呢個SET 128 唔算平,但見到呢2舊咁厚咁大塊的鰻魚又覺得幾抵鰻魚超厚肉,每塊都有手掌心咁大,燒得外香肉嫩加埋D燒汁,非常惹味 飯入面仲有大量紫菜, 用黎拌飯一流白飯粒粒飽滿,軟硬適中,煙韌唔糊口跟飯的味噌湯都唔馬虎,好足料有豆腐,紫菜,仲有櫻花蝦添~ 前菜竟然配墨魚咀,好難得~小食好經濟一口炸池魚 $ 32 鹿兒島甘栗炸紫薯薯餅 $ 28 估唔到池魚份量有咁多,起碼十幾條。池魚係BB SIZE, 真係一條一啖炸到脆脆成條食,骨都食埋架~鹿兒島甘栗炸紫薯薯餅外皮炸得非常鬆化,入面既紫薯蓉又好軟淋加入左幾粒甘栗增加口感~ 甜甜地我的Cappuccino ,因為正值六日假期:配飲品半價,19蚊, 抵在滿滿的奶泡中仍感受到咖啡味咖啡屬淡口,無落糖都
觀塘志明與春嬌橋隔離起左一幢新的建築 "海濱匯"
放假又考完試,同女女去橋影下相,過來搵野食
坐低後,侍應送上餐牌和口罩套,好細心
上菜都幾快,影下相,就已經上哂了~
女女好鐘意食鰻魚飯,一見餐牌有就決定呢間~HAHA
鰻魚丼係SET 黎,包埋前菜同湯~
加飲品仲可以半價
鰻魚超厚肉,每塊都有手掌心咁大,燒得外香肉嫩
加埋D燒汁,非常惹味
飯入面仲有大量紫菜, 用黎拌飯一流
白飯粒粒飽滿,軟硬適中,煙韌唔糊口
跟飯的味噌湯都唔馬虎,好足料
有豆腐,紫菜,仲有櫻花蝦添~
前菜竟然配墨魚咀,好難得~
小食好經濟
一口炸池魚 $ 32
鹿兒島甘栗炸紫薯薯餅 $ 28
估唔到池魚份量有咁多,起碼十幾條。
池魚係BB SIZE, 真係一條一啖
炸到脆脆成條食,骨都食埋架~
鹿兒島甘栗炸紫薯薯餅
外皮炸得非常鬆化,入面既紫薯蓉又好軟淋
加入左幾粒甘栗增加口感~ 甜甜地
在滿滿的奶泡中仍感受到咖啡味
咖啡屬淡口,無落糖都唔會覺苦
冰搖茶 (有多種口味,阿女揀左蜜桃味)
賣相好靚,杯墊都好靚
蜜桃味非常濃,不過成杯真係好多冰,適合坐低HEA 一個下午飲~
原來一至五早餐時段仲有免費添飲
仲有印花卡新優惠,10個印花可作$200使用添~
如果我係度返工就好啦~

下次黎,我要坐呢間草草屋~
2022-11-06
  • 鰻魚丼
2022-10-31 64 瀏覽
牛頭角喺呢兩年變化好多,見證住由美食沙漠變成走到令人有選擇困難。當然,咁都係多得成個觀塘一眾地產發展商喺呢區瘋狂建設,插針咁插嘅商廈,翻新後升格成為甲級寫字樓嘅情況亦屢見不鮮。而喺云云「新盤」之中,最啱vibe嘅我諗都只有佢,#海濱匯💁🏻‍♀️。佢可以話係有晒靚view 得嚟又比較遠離擠壓觀塘區嘅一棟甲級寫字樓,幾層都進駐咗好幾間高質餐廳,就連grab n go 都有好多我愛嘅選擇!重點係大廈每個角落,包括餐廳嘅氛圍都好chill,就算lunchtime 嚟都有種放假食飯嘅閒適感。例如係呢間 Break 就真係舖如其名,幾啱tea time 嚟輕食Take 牙break,食物係西日路線,而嘅中menu每日都可能有變,想知是日推介係咩就上返IG睇先知。而飲品方面餐廳都幾有特色,可愛插畫繪製出幾杯signature drinks,睇賣相都好吸引。指定款嘅飲品喺一至五早餐時段有得免費添飲,唔止teatime抵食,平時late lunch period 仲有85折,一句講晒抵deal👏🏻!

1K
喺觀塘返工午餐除咗頹飯原來有唔少好選擇❤️ 呢間Cafe唔少木系嘅裝修同埋植物嘅點綴🪵 感覺好Relaxing 好舒服😋 食物方面主打日式輕食🇯🇵 有點無印風的影子🤣 喺忙碌嘅工作中食個悠長午餐可以Take A Break叉個電🔋星期一至五黎食Late Lunch Set 仲有85折添 或者黎食下午茶都好抵💰⭐️ 香煎牛側腹 🐮呢個牛側腹定食用料好高質🥩 牛肉特登處理到半熟口感好軟嫩🤤 配料用咗洋梨🍐鹽漬柚子皮 加上葡萄柚醬油🍋 種種和風嘅調味料令到味道更清爽🍀 特別一提附餐嘅櫻花蝦味噌湯好鮮味好足料🦐⭐️ 鹿兒島甘栗紫薯薯餅 🍘薯餅香脆食到一粒粒嘅紫薯同埋栗子粒🌰果然夠真材實料🇯🇵⭐️ Ginger Chilling ☕️似係一杯Espresso Tonic既變奏板🥂 咖啡味夠濃👍🏻 加上薑汁汽水味道更豐富帶點點辛口🌶 面頭嘅糖漬薑粒增加了甜度🥳⭐️ 焙茶蛋糕卷 🍰蛋糕意外地做到滿滿既日式感🤩 蛋糕本體入口好輕盈 加上濕潤嘅焙茶Cream超幼滑🧁 焙茶味甜度適中🍵 食到茶味但唔會太澀

⭐️ 香煎牛側腹 🐮

焙茶蛋糕卷

⭐️ 焙茶蛋糕卷 🍰

鹿兒島甘栗紫薯薯餅
焙茶蛋糕卷
break 日系簡約cafe喘息小空間餐廳宗旨為打破香港既午餐劣食文化,為壓迫生活裡提供一個喘息的小空間。😮‍💨園林風裝潢🪴🌵,有唔少植物,好relax。主打西日式料理,午市套餐每星期都會換,咁啱仲見到呢到有Latte Art Workshop玩~ ☕️如果成日都黎仲可以草埋印花卡,10個印花可以作$200使用🌟玉子燒吉列豬扒三文治 🥪 $88好厚好厚既玉子燒吉列豬扒三文治,多士同吉列豬扒夠脆,玉子燒甜甜地好滑,味道咸甜咸甜,口感都幾好🌟是日蛋糕🍰 $58每日既口味都唔同,今日係粟子同抺茶卷蛋中間有粟子蓉、粟子粒同cream,唔會好甜,粟子蓉同cream順滑,外面既蛋糕濕潤,幾好食🌟鹿兒島甘栗紫薯薯餅🍠 $28炸得好香脆,中間仲有啲紫薯粒,唔係團粉嗰啲,可以試下🌟Iced Americano ☕️ $18🌟Latte ☕️ $18星期六日同假期會有加配飲品半價優惠🍹📍break @break_co_ 觀塘海濱道77號海濱匯1樓13-14號舖
break 日系簡約cafe喘息小空間

🌟玉子燒吉列豬扒三文治 🥪 $88

🌟是日蛋糕🍰 $58
每日既口味都唔同,今日係粟子同抺茶卷蛋

🌟鹿兒島甘栗紫薯薯餅🍠 $28
炸得好香脆,中間仲有啲紫薯粒,唔係團粉嗰啲,可以試下

🌟Iced Americano ☕️ $18
🌟Latte ☕️ $18