荃灣西這邊越來越多美食😍這次就來到荃灣廣場對面找餐廳發現一間價錢合理、款式多的麵食餐廳🤩‣ 胡椒豬肚雞淮山麵 ($68)湯底的胡椒味道挺香濃,而且比較濃稠豬肚的胡椒味夠👍🏻雞肉煮得很嫩滑,嫩滑得與海南雞不相伯仲!配料還有木耳和油炸鬼等吃起來感覺味道較濃郁~‣ 花膠龍躉魚湯泡飯 ($98)龍躉是煎過的,而且份量不少花膠有兩條,還有木耳和油炸鬼做配料吃起來感覺會比較清淡一點~‣ 凍檸茶 (+$12)‣ 豆漿 (+$9)💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐廳裝修挺企理,款式多、價錢合理大家不妨試試💰Total: $187 ($93.5pp 無服務費)📍BnR|@BnR荃灣大壩街65號地舖🚩更多同類餐廳 #foodstep_中菜 🚩更多同區餐廳 #foodstep_荃灣 📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_ 🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻
荃灣西這邊越來越多美食😍
這次就來到荃灣廣場對面找餐廳
發現一間價錢合理、款式多的麵食餐廳🤩

‣ 胡椒豬肚雞淮山麵 ($68)
湯底的胡椒味道挺香濃,而且比較濃稠
豬肚的胡椒味夠👍🏻
雞肉煮得很嫩滑,嫩滑得與海南雞不相伯仲!
配料還有木耳和油炸鬼等
吃起來感覺味道較濃郁~

‣ 花膠龍躉魚湯泡飯 ($98)
龍躉是煎過的,而且份量不少
花膠有兩條,還有木耳和油炸鬼做配料
吃起來感覺會比較清淡一點~

‣ 凍檸茶 (+$12)
‣ 豆漿 (+$9)

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳裝修挺企理,款式多、價錢合理
大家不妨試試

💰Total: $187 ($93.5pp 無服務費)
📍BnR|@BnR
荃灣大壩街65號地舖

🚩更多同類餐廳 #foodstep_中菜
🚩更多同區餐廳 #foodstep_荃灣

🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻
2024-03-02 26 瀏覽
睇完戲就諗住食個快飯,然後返屋企。朋友仔好鍾意食麵,而我就鍾意花膠雞,所以即刻決定試呢間。花膠雞淮山麵加配餃子金黃色嘅花膠雞湯真係好好飲,雞嘅份量都好多,貌似有¼隻,仲有兩條大花膠,粟米仔,木耳,油炸鬼,淮山麵有咬口。另外加配咗餃子,有兩隻韭菜味濃郁既餃,推介。藥膳釀魷筒淮山麵份量好足好大碗,魷魚筒入邊好似釀左墨魚滑。咬落每一啖都好充實,藥膳湯底好濃郁,同淮山麵好夾,除左魷魚筒之外仲有油炸鬼咬落好脆口👍🏽冷泡菊花蜜蜜糖味濃帶甜香,偏甜味道濃郁,岩天氣乾燥又鍾意飲蜜糖嘅朋友😊

花膠雞淮山麵加配餃子

藥膳釀魷筒淮山麵

冷泡菊花蜜
2024-03-01 23 瀏覽
一段時間冇嚟,這兩天有點涼,心思思又嚟食番碗米線~呢度勝在多款式,我身子虛所以揀咗碗熱嘅湯米線,我朋友返而揀咗個辣嘅涼麵。另外加兩個小食,又係滿足嘅一餐~胡椒豬肚鷄淮山麵淮山麵真係我嘅至愛,嫩滑順口,質感一流。湯底不是那種很重味的,而是透著淡淡的胡椒香,越食越想食。麻辣手撕鷄闊麵微辣冷麵,麻辣味很香,但不會太辣。麵中夾著鷄絲海哲,熱天食真係消暑涼品。炸墨魚卷和炸芫荽牛肉球這裡的小食同樣出色,炸到外脆內軟,非常香口,好易食完一舊又一舊。
一段時間冇嚟,這兩天有點涼,心思思又嚟食番碗米線~

胡椒豬肚鷄淮山麵

麻辣手撕鷄闊麵

炸墨魚卷和炸芫荽牛肉球

• 胡椒豬肚雞淮山麵
2024-02-29 30 瀏覽
Ooo濃雞湯米線泡飯ooO米線最緊要就係湯底 此店的招牌濃雞湯底用大量上等雞隻和食材以烹調多個小時而成有米線、河粉、淮山麵和泡飯選擇OooooO花膠雞米線 $82招牌濃雞湯 入口濃稠 不油不膩 口感順滑雞肉嫩滑 花膠爽口 最特別是有半條脆油炸鬼 開心OooooO海南雞魚湯泡飯 $64魚湯選用多種新鮮漁獲加上配料餚製而成奶白色既魚湯 美味鮮香 泡飯都係有半條脆油炸鬼配上雲耳同其他蔬菜及支竹 好豐富既漁湯泡飯另加了 +13 韭菜餃 皮薄而韭菜餡豐富
Ooo濃雞湯米線泡飯ooO

米線最緊要就係湯底 此店的招牌濃雞湯底
用大量上等雞隻和食材以烹調多個小時而成
有米線、河粉、淮山麵和泡飯選擇

OooooO

泡飯都係有半條脆油炸鬼
配上雲耳同其他蔬菜及支竹 好豐富既漁湯泡飯
另加了 +13 韭菜餃 皮薄而韭菜餡豐富

2024-02-26 45 瀏覽
我哋去咗荃灣大壩街嘅BnR,佢嘅招牌係濃雞湯同鮮魚湯。我哋首先叫咗一個藥膳雞淮山麵,湯麵上嚟就已經散發出濃濃嘅藥膳香氣。湯底非常濃郁,口感順滑,唔會覺得油膩,而且雞湯嘅味道好濃郁,入面嘅雞肉份量都好足夠,配上雲耳同其他蔬菜,令整個湯麵口感更加均衡。另外,我哋亦叫咗魚湯淨手工韭菜餃,可以試吓佢哋嘅魚湯。魚湯呈奶白色,非常鮮味。食完韭菜餃之後,忍唔住要喝晒個湯啊!韭菜餃充滿餡料,皮薄而餡豐富,非常美味。最後,我哋叫咗麻醬手撕雞闊面,闊面有煙韌彈牙嘅口感,配上爽口嘅海蜇,整個菜色都好開胃,令人食指大動。至於飲品方面,我哋試咗冷泡菊花蜜。呢杯飲品清甜可口,又有助消化。

2024-02-26 38 瀏覽
很久沒有來到荃灣了,今天來到大壩街吃飯,這條街有很多食肆選擇,最後選擇了BnR(Broth and Rice)。這間餐廳主打藥膳無味精湯底,有三種湯底可以選擇,有濃雞湯,鮮魚湯和特色湯。除了有米線,也有河粉、淮山麵和泡飯可以選擇。餐廳很乾淨,環境也很舒適。❇️花膠釀魷筒淮山麵 $88招牌濃雞湯底,雞湯不油不膩,雞味濃郁,花膠很大片,很爽口,魷魚筒裏面釀滿了墨魚滑,墨魚滑爽口彈牙。❇️冬陰功雞米線 $64雞的份量很十足,雞也很嫩滑,驚喜的是每碗麵都有一個細油條,油條吸收了清湯的味道,很特別❇️青提梳打 $36很清爽,還能見到一粒粒的提子❇️無糖豆漿🥛$ 18無糖豆漿很健康,也很有豆味

❇️花膠釀魷筒淮山麵 $88

❇️冬陰功雞米線 $64

❇️青提梳打 $36
很清爽,還能見到一粒粒的提子

❇️無糖豆漿🥛$ 18
無糖豆漿很健康,也很有豆味
2024-02-25 43 瀏覽
諗住簡單快脆食一餐,食碗麵又得,食碗飯又得,食碗餃子都得,同朋友一齊見到呢間,得咗😂,咁就入去開餐🤣$68「五指毛桃雞淮山麵」:淮山麵係幼麵,食落幾滑😋;湯底係雞湯,幾好味😋$64「海南雞泡飯」,追加「水餃🥟」+$13 :湯底係魚湯,又係幾好味😋兩碗都有雞件,幾好雞味,肉質幾滑😋兩碗都有半條有少少脆嘅油炸鬼🤣$56「魚湯手工韭菜餃(8隻)」:大大粒,脹卜卜,裏邊有好多肉🤣2個人簡簡單單食得飽飽嘅一餐🤣

兩碗都有雞件,幾好雞味,肉質幾滑😋

兩碗都有半條有少少脆嘅油炸鬼🤣

2個人簡簡單單食得飽飽嘅一餐🤣
2024-02-25 27 瀏覽
平時食麻辣、酸菜米線就食得多,養生湯底嘅米線同養生麵今次就係第一次嚟荃灣試。今晚叫咗:1)胡椒豬肚釀魷魚筒米線$76胡椒豬肚湯唔會辣到你接受唔到,好溫和嘅,亦都有淡淡嘅豬肚湯味,而唔會搶咗魷魚筒嘅鮮味,仲有啲好健康嘅配菜,例如係黑木耳、芫荽。最特別嘅地方就係我第一次食米線會有條油炸鬼做配菜。2)手工韭菜餃米線 $56聽到手工韭菜餃個名,就知道呢度啲餃係自家製啦。粒粒韭菜餃都好飽滿,啖啖肉,韭菜同肉嘅比例各佔一半,非常好湯底我揀咗魚湯,係俾胡椒豬肚湯嗰個清淡少少,但係勝在韭菜餃屬濃味,所以整體嚟講碗米線都好食。3) 炸墨魚卷 $42 (有四條)呢四條炸墨魚卷炸到金黃色,好明顯睇到啲油係新鮮嘅油炸出嚟嘅,一啲都唔會過火,腐皮脆卜卜,點埋配嘅泰式辣醬,非常好味。4) 炸雲吞 $42 (有四隻)呢個炸雲吞夠晒特別,唔係平時麵譜食嗰啲一隻隻包好再攞去炸果種,而係成塊雲吞皮搽滿蝦膠、墨魚膠滑,然後攞去炸,成塊四方形咁上碟,外型好特別,食落都係超級脆口,呢個超級推介。呢度嘅服務員態度好好,亦都好貼心,知道我哋啲嘢食係開心share嘅,就會自動攞多對筷子俾我哋做公筷。

1)胡椒豬肚釀魷魚筒米線$76

2)手工韭菜餃米線 $56

3) 炸墨魚卷 $42 (有四條)

4) 炸雲吞 $42 (有四隻)

胡椒豬肚湯釀魷魚筒米線
手工韭菜餃米線(魚湯底)
炸雲吞(四隻)
炸雲吞
炸墨魚卷(四條)
2024-02-24
胡椒豬肚湯釀魷魚筒米線
手工韭菜餃米線(魚湯底)
炸雲吞(四隻)
炸雲吞
炸墨魚卷(四條)
  • 炸墨魚卷
湯底鮮甜濃稠🤩再配上滿碗嘅雞件同大大件嘅花膠位於荃灣廣場對面街嘅BnR無論餐廳名定係門外嘅裝潢每次路過都以為係cafe原來係一間坐得舒服嘅養生麵店檯面仲要係白色雲石紋, 嘢食點影都靚麻辣手撕雞闊麵辣度幾足夠, 而且充滿麻香配上手撕雞、 青瓜、海蜇係好開胃嘅配搭個人建議第一次食試咗養生湯底先😋個湯真好香濃類似燉湯配料亦係對得住價錢嘅豐富推介花膠雞🐔選擇咗預設嘅淮山麵如果唔食淮山嘅朋友唔使擔心佢係唔會有淮山味, 可以想像成更幼細嘅白麵條( 所以當然更加索湯啦 )當然亦都有其他麵種選擇除咗雞湯選擇亦都有魚湯同限定湯想健康得嚟又好食嘅話🤩呢間會係唔錯嘅選擇
湯底鮮甜濃稠🤩再配上滿碗嘅雞件同大大件嘅花膠

位於荃灣廣場對面街嘅BnR
無論餐廳名定係門外嘅裝潢
每次路過都以為係cafe
原來係一間坐得舒服嘅養生麵店
檯面仲要係白色雲石紋, 嘢食點影都靚

麻辣手撕雞闊麵
辣度幾足夠, 而且充滿麻香
配上手撕雞、 青瓜、海蜇
係好開胃嘅配搭

個人建議第一次食
試咗養生湯底先😋個湯真好香濃類似燉湯
配料亦係對得住價錢嘅豐富

推介花膠雞🐔選擇咗預設嘅淮山麵
如果唔食淮山嘅朋友唔使擔心
佢係唔會有淮山味, 可以想像成更幼細嘅白麵條
( 所以當然更加索湯啦 )

當然亦都有其他麵種選擇

除咗雞湯選擇
亦都有魚湯同限定湯
想健康得嚟又好食嘅話🤩呢間會係唔錯嘅選擇
  • 藥膳花膠雞淮山麵
2024-02-23 16 瀏覽
明亮簡約風格嘅米線店 "BnR" , 發現廚師喺每樣出品上, 都花點小心思🫶, 例如米線會有藥膳湯底, 仲會加條迷你油炸鬼, 魷魚桶讓入花枝滑, 海南雞飯會將油飯造成波波形狀, 非常用心製作👍炸雞中翼 $42雞翼皮炸得金黃脆口, 雞肉嫩滑, 完全做到外脆內嫩👍麻醬手撕雞闊麵 $52原來係用上芝麻醬做醬汁🤗, 開胃美味😋, 加入青瓜絲🥒、海蜇, 令口感更豐富, 唔使一陣, 已經畀我哋清盤😘波波雞飯 $65其實係海南雞飯, 將油飯搓成波波形狀🤭, 雞肉嫩滑啖啖肉, 雖然冇三色醬, 但點上廚師嘅秘製醬油, 仍然好味炸蜜瓜鮮奶🍈 $48呢款甜品已經好少店舖會做🤩, 梗係要點嚟食啦😚💪, 外層香脆, 內裏軟滑, 充滿蜜瓜🍈奶香味🥰

炸雞中翼 $42
雞翼皮炸得金黃脆口, 雞肉嫩滑, 完全做到外脆內嫩👍

麻醬手撕雞闊麵 $52

波波雞飯 $65

炸蜜瓜鮮奶🍈 $48

• 麻醬手撕雞闊麵
2024-02-23 24 瀏覽
同屋企人嚟荃灣攞包裹,搞掂就順便喺附近食埋晏先走。揀咗大壩街呢間「BnR」,餐廳主打濃雞湯、鮮魚湯同特色湯,有河粉、泡飯、米線、淮山麵及小食等供應。點咗海南雞淮山麵、胡椒豬肚釀魷魚筒泡飯同炸蜜瓜奶,午市點任何主食均送熱奶茶、熱咖啡或汽水,星期六、日及公眾假期除外。海南雞淮山麵湯頭金黃鮮香,入口不油不膩,帶濃郁雞味。海南雞皮爽肉嫩;淮山麵煮得啱啱好,爽滑富彈性。配料下得很慷慨,有油條、雲耳同粟米芯,份量十足。另外仲追加2隻手工韭菜餃,採用上等豬肉和韭菜以全手工製作,外形脹卜卜,入口皮薄餡多。胡椒豬肚釀魷魚筒泡飯湯底味道好濃郁,帶陣陣胡椒香,非常暖胃。豬肚爽口唔韌;魷魚筒入面釀滿了墨魚膠,食落彈牙有口感;飯粒浸得非常入味,令人回味無窮!炸蜜瓜奶外脆內軟滑,入口有奶香之餘又有果味,好睇又好食。

炸蜜瓜奶外脆內軟滑,入口有奶香之餘又有果味,好睇又好食。

2024-02-08 40 瀏覽
普遍嘅米線店都係好傳統嘅裝修,但係呢間米線裝修得好似Cafe,坐得好舒服之餘仲可以打卡☺️炸芫荽牛肉波:牛肉波比想像中大粒,炸到外皮金黃酥脆,咬落去好Juicy,每一啖都帶黎滿滿既肉汁。牛肉味道好濃郁同時帶有淡淡嘅芫荽香味,相得益彰。五指毛桃花膠雞米線:見到呢個湯底好特別,五指毛桃可以去濕😆好適合而家咁潮濕嘅天氣所以就叫咗😆同時估唔到湯頭鮮美清甜 配米線掛到多啲湯 好好食。雞肉大大件😌鮮嫩多汁。而花膠都好足料,一碗有兩塊❤️好養顏。藥膳雞淮山麵:藥材味道唔會太濃,藥材香氣融入湯中,而且湯頭熬煮得非常入味。雞肉份量足夠、鮮嫩多汁,淮山麵條的口感比米線更硬,另有一番風味

2024-02-07 37 瀏覽
我們對美食除了追求味道,還追求健康和足料,愛的是真材實料!❤️ 藥膳花膠雞淮山麵 $82輕輕的藥膳,不會太搶,雞湯更濃郁之餘,一點都不肥膩~爽滑的淮山麵本不帶什麼味道,直接成為吸湯好手,感覺比其他麵類更加匹配!材料也一點都不欺場,份量不少的雞件外,花膠有兩大件,還加上油炸鬼!❤ 炸墨魚卷 $42新鮮現炸的墨魚卷,咬下去還有粒粒墨魚肉,很有驚喜,蘸點雞醬,好吃!❤ 麻辣手撕雞闊麵 $52絕對夠麻夠辣!驚喜在闊麵裡竟混了海蜇🤩煙韌的闊麵,軟熟的雞肉,脆嫩的青瓜,還有爽口海蜇!口感超豐富,每一口都很滿足~❤無添加糖豆漿 $18最好的解辣飲料就是豆漿和奶類,加上是無添加糖的,健康零負擔!
我們對美食除了追求味道,
還追求健康和足料,愛的是真材實料!

❤️ 藥膳花膠雞淮山麵 $82
輕輕的藥膳,不會太搶,
雞湯更濃郁之餘,一點都不肥膩~
爽滑的淮山麵本不帶什麼味道,
直接成為吸湯好手,
感覺比其他麵類更加匹配!
材料也一點都不欺場,
份量不少的雞件外,
花膠有兩大件,還加上油炸鬼!

❤ 炸墨魚卷 $42
新鮮現炸的墨魚卷,
咬下去還有粒粒墨魚肉,
很有驚喜,蘸點雞醬,好吃!

❤ 麻辣手撕雞闊麵 $52
絕對夠麻夠辣!
驚喜在闊麵裡竟混了海蜇🤩
煙韌的闊麵,軟熟的雞肉,
脆嫩的青瓜,還有爽口海蜇!
口感超豐富,每一口都很滿足~

❤無添加糖豆漿 $18
最好的解辣飲料就是豆漿和奶類,
加上是無添加糖的,健康零負擔!

2024-02-01
  • 炸墨魚卷
  • 藥膳花膠雞淮山麵
  • 麻醬手撕雞闊麵
《BnR》荃灣cafe風格的養生濃湯麵店主打三款湯底,分別有濃雞湯、鮮魚湯和特色冬蔭功湯仲有較少見到的淮山麵。🐓🍲🐓🍲🐓 。藥膳花膠雞淮山麵 ($82) - 藥膳湯以雞濃湯作湯頭,有淡淡的藥膳味,不會似坊間偏甜的版本,味道以鹹味較突出。黃油雞肉份量不少,雞肉都好滑嫩,花膠夠冧,淮山麵幼滑,仲有條迷你油炸鬼超得意。 。麻醬手撕雞闊麵 ($52) - 麻醬手撕雞闊麵都幾大碟,雞撕份量不少,仲加入了爽口的海蜇增添口感,闊面粗身配麻醬好好味。 。炸墨魚卷 ($42) - 炸墨魚卷炸得外層腐竹皮酥脆,包着的墨魚滑彈牙,好有咬口。 。炸雞啊翼 ($42) - 炸雞翼好大隻,炸得外脆內多汁。
《BnR》
荃灣cafe風格的養生濃湯麵店
主打三款湯底,分別有濃雞湯、鮮魚湯和特色冬蔭功湯
仲有較少見到的淮山麵。
🐓🍲🐓🍲🐓

炸雞啊翼 ($42) - 炸雞翼好大隻,炸得外脆內多汁。

2024-02-03 40 瀏覽
今日去左荃灣揾食, 見到BnR餐廳, 原來主打三款以新鮮食材熬製嘅濃湯, 整成既麵同飯, 就同朋友入去食野胡椒豬肚雞淮山麵雞湯湯底有淡淡胡椒香味, 雞味濃郁淮山麵麵質較幼身, 咬落爽口, 豬肚炆到好腍身, 雞肉份量都唔少, 相比之下, 湯麵嘅雞比較滑身同肉質比較腍, 旁邊仲有雲耳, 芫荽等配料, 油炸鬼仲可以用嚟索d 湯汁BnR波波雞飯餐廳將雞油飯搓成一粒粒波波, 圓轆轆, 賣相特別, 雞油飯粒粒分明, 口感煙靭, 仲帶雞油香海南雞肉質鮮嫩, 雞皮爽口滑嫩, 旁邊嘅香辣醬油, 甜甜辣辣幾惹味炸蜜瓜奶外層炸到金黃色, 蜜瓜奶餡好嫩滑, 仲有啖啖蜜瓜香味

胡椒豬肚雞淮山麵
雞湯湯底有淡淡胡椒香味, 雞味濃郁

BnR波波雞飯

炸蜜瓜奶
外層炸到金黃色, 蜜瓜奶餡好嫩滑, 仲有啖啖蜜瓜香味