2023-11-06 33 瀏覽
知道在荃灣海壩街有一間新式米線,主打以健康藥膳湯底,重點是沒有添任何防腐及味精,聽聞非常養身。藥膳花膠釀魷筒淮山麵 $88一放上枱就聞到藥膳的香味,一入口先吃藥材韻味,淡淡甜味還會回甘味。用料非常豐富,花膠大大塊,有咬口。魷魚筒裡面釀滿墨魚膠,口感彈牙,鮮味十足。鮮魚湯海南雞 $64魚湯非常新鮮,沒有魚腥味,味道鮮甜。海南雞份量多,又不油膩,雞件肉質滑嫩。淮山麵質感柔軟,又爽滑。配料非常大方,有油條、雲耳等。追加手工韭菜餃 $13每一粒都很大粒,而且皮薄餡靚。餐牌如下。

藥膳花膠釀魷筒淮山麵 $88

鮮魚湯海南雞 $64

追加手工韭菜餃 $13
每一粒都很大粒,而且皮薄餡靚。

餐牌如下。
2023-11-05 39 瀏覽
荃灣越嚟越多新餐廳,最近天氣涼返少少,想食熱騰騰嘅湯麵,就試吓呢間餐廳先。餐廳應該係主打鮮魚同雞湯,不含味精,我哋就揀咗雞湯試試。花膠雞淮山麵 $82本來擔心個湯好鹹好重口味,但佢係淡淡的雞湯味,甜甜的唔會過份濃厚。淮山麵比較幼身,口感幾特別。藥膳雞淮山麵 $73湯底多咗一份藥材香氣,雞肉嫩滑,雞皮好好食😝😝炸蜜瓜奶 $48比較少見呢款小食,外層係薄薄一層嘅酥脆,包裹住微甜既蜜瓜奶,好似食緊甜品咁。

花膠雞淮山麵 $82

藥膳雞淮山麵 $73
湯底多咗一份藥材香氣,雞肉嫩滑,雞皮好好食😝😝

炸蜜瓜奶 $48
2023-11-04 22 瀏覽
荃灣廣場附近食肆林立, 見到間一d都唔米線嘅米線舖🤣門口餐牌見到價錢都好經濟實惠, 一於入去試下店舖走簡約路線, 仲整左幅水泥牆, 簡單得黎又有特色, 其實係門口睇餐牌時見到波波雞飯好吸引, 點知scan QR code落單時, 售罄😅唯有下次試啦花膠雞濃湯淮山麵+水餃除左眼見主打材料, 配料有粟米仔, 木耳, 芫荽蔥, 油炸鬼, 食粉麵有油炸鬼的確少見, 雞湯好鮮甜, 唔味精, 飲完唔會好口渴, 雞肉份量多, 口感嫩滑, 水餃實的的好足料, 揀淮山麵感覺健康d😛冬陰功海鮮米線呢個冬陰功好溫柔, 沒有一點辣味, 可能有蕃茄嘅加持同埋海鮮嘅鮮味, 感覺酸酸甜甜的, 飲落幾開胃仲有魷魚圈, 3隻大蝦, 仲有墨魚卷, 配料都有芫荽蔥, 油炸鬼同埋洋蔥, 米線煮得岩岩好👍冷泡菊花蜜飲落唔只有菊花原味道, 仲有蜜糖嘅滋養😊下次一定要試波波雞飯🤡

花膠雞濃湯淮山麵+水餃

冬陰功海鮮米線

冷泡菊花蜜飲落唔只有菊花原味道, 仲有蜜糖嘅滋養😊

下次一定要試波波雞飯🤡

-荃灣廣場對面主打靚湯嘅養生麵食店,出面就咁睇以為係cafe,環境舒適。想食好野又想飲真材實料靚湯,就要試下呢間餐廳啦😋🦑藥膳花膠釀魷筒淮山麵 $88招牌湯底,藥膳湯底香味撲鼻而來,係濃郁藥材雞湯味呀😋花膠大件嫩滑爽口,魷魚筒處理相當有心思,釀入墨魚滑🤭淮山麵爽口彈牙,健康之選👍🏻🌶麻辣手撕雞闊麵 $56麻味較濃,非常惹味,唔算太辣。手撕雞份量算多,拌入海哲絲同青瓜絲,提升鮮味口感。🥟魚湯淨手工韮菜餃(8隻) $56魚湯選用多種魚類餚製而成,味道鮮甜。韮菜餃皮薄嫩滑,內有滿滿嘅韮菜同豬肉碎。🐔泡椒雞翼尖 $42地道中式小食,份量偏多,味道惹味香辣😋

🦑藥膳花膠釀魷筒淮山麵 $88

🌶麻辣手撕雞闊麵 $56

🥟魚湯淨手工韮菜餃(8隻) $56

🐔泡椒雞翼尖 $42
地道中式小食,份量偏多,味道惹味香辣😋
2023-10-27 33 瀏覽
位於荃灣廣場近百老匯嘅一條街,原來開咗咁多新嘅舖頭。今次揀左呢間木系裝修、感覺似食西餐、環境幾舒服的小店試下。🥚豆腐皮蛋$42.00係涼拌的,皮蛋好新鮮、彈牙。配上豆瓣醬,食落更開胃。🍝麻醬手撕雞闊麵$52.00上枱勁大份,好多麻醬,勁香。手撕雞同麵份量都幾多。手撕雞入口嫩滑,闊麵入口軟。抵食之選👍👍👍👍👍🥟魚湯淨手工韮菜餃(8隻)$56.00湯底帶淡淡清香的魚湯味,不會過咸😚。韮菜餃勁大粒。🍈炸蜜瓜奶$48.00本來討厭蜜瓜奶的我,因為朋友想食呢款就點左!點知試咬一口後好驚喜🫢,淡淡蜜瓜味但又吾會好甜!而且外脆內軟。📝整體而言:兩個人點四樣野飽到不得了,所有食物都好足料,夠晒大份又吾會太多味精!會回頭😚😚。✏️沒有加一服務費、沒有其他分店📍 BnR (荃灣)荃灣大壩街65號地舖

🥚豆腐皮蛋$42.00
係涼拌的,皮蛋好新鮮、彈牙。配上豆瓣醬,食落更開胃。

🍝麻醬手撕雞闊麵$52.00

🥟魚湯淨手工韮菜餃(8隻)$56.00
湯底帶淡淡清香的魚湯味,不會過咸😚。韮菜餃勁大粒。

🍈炸蜜瓜奶$48.00

✏️沒有加一服務費、沒有其他分店

📍 BnR (荃灣)
荃灣大壩街65號地舖
2023-10-26
係荃灣廣場附近發現呢間餐廳,裝修好似cafe, 原來係食米線,多款健康湯底,仲有海南雞飯、泡飯、小食等等。。手工韭菜餃米線 $56湯底可以揀濃湯雞/魚、藥膳湯、冬陰公湯、五指毛桃湯或胡椒豬肚湯。麵底可轉河粉、泡飯、淮山麵。最後揀左冬陰公湯米線,冬陰公夠辣又夠酸,仲有蕃茄。米線煙煙韌韌有咬口,唔錯。韭菜餃好足料。配料有條油炸鬼,吸哂啲湯,正。。波波雞飯 $65波波狀嘅雞飯好搞笑,賣相好特別,食落有雞油香。雞件係黃油雞幾滑。醬汁好特別,食落有洋蔥香味,啱哂撈飯同點雞。。炸雲吞 $42個樣同平時嘅炸雲吞唔同,一塊塊正方形,似放大左嘅腐皮角。外層好脆,包住蝦膠。推介!。冷泡烏龍茶 $28

。手工韭菜餃米線 $56

。波波雞飯 $65

。炸雲吞 $42

。冷泡烏龍茶 $28
2023-10-26 22 瀏覽
最近感冒完 真係想食返啲滋補嘢同暖粒粒嘅嘢補下身身為荃灣人知道有一間米線好紅!依間店嘅特色係以健康藥膳湯底聞名!絕對冇加任何防腐及味精🤪餐廳環境乾淨企理更貼心地提供籃子放袋- 魚湯手工韭菜餃 (8隻) $56手工韭菜餃 每粒仲要大大粒 皮薄餡靚而且餡料份量都多 配上濃郁既魚湯 令到手工韭多不同層次 ‎奶白色的魚湯 魚味十分之濃郁- 波波雞飯 $65波波雞飯外形有趣 將油飯變成飯團 而飯團的米 粒粒分明和調味十分足夠 有香濃的雞油香  而海南雞的雞肉唔錯 滑而唔生 (個人不太喜歡標榜着滑但實質唔太熟既海南雞) 配上特製嘅醬汁 十分好食-藥膳花膠雞准山麵 $82藥膳花膠雞 雞湯有些膠質地 似充滿膠原蛋白 (聽講係用左多隻雞煮成的)有不同的中藥在湯中 讓雞湯濃而不膩 湯中的雞也很滑 容易骨肉分離總結:食完藥膳很濃中藥+濃濃的雞湯味 食完有一種治癒嘅感覺雞湯和魚湯各有千秋而飲品幾清甜 陣陣嘅菊花香 十分推介!!!
最近感冒完 真係想食返啲滋補嘢同暖粒粒嘅嘢補下身
身為荃灣人知道有一間米線好紅!
依間店嘅特色係以健康藥膳湯底聞名!
絕對冇加任何防腐及味精🤪

-藥膳花膠雞准山麵 $82
總結:
食完藥膳很濃中藥+濃濃的雞湯味 食完有一種治癒嘅感覺
雞湯和魚湯各有千秋
而飲品幾清甜 陣陣嘅菊花香 十分推介!!!
2023-10-18
  • 波波雞飯
2023-10-24 53 瀏覽
一間令人有驚喜既湯麵店😋🔸胡椒豬肚釀魷筒淮山麵 ($76)-胡椒豬肚湯多辣,無味精 飲完唔會口渴-豬肚夠爽口,仲有油炸鬼,木耳,釀魷魚筒-淮山麵都好好味,煮得岩岩好 唔會太淋🔸波波雞飯 ($65)-用油飯整成既波波球飯,飯好香亦唔會太油-海南雞份量多同好滑口🔸炸墨魚卷 ($42)-即炸墨魚卷好脆,令人忍唔住不停食-味道岩岩好,墨魚滑都好彈牙🔸青提梳打($36)-飲落好重青提味,加埋梳打水一齊好夾📍BnR地址: 荃灣大壩街65號地舖
一間令人有驚喜既湯麵店😋

🔸胡椒豬肚釀魷筒淮山麵 ($76)
-胡椒豬肚湯多辣,無味精 飲完唔會口渴
-豬肚夠爽口,仲有油炸鬼,木耳,釀魷魚筒
-淮山麵都好好味,煮得岩岩好 唔會太淋
胡椒豬肚釀魷筒淮山麵

🔸波波雞飯 ($65)
-用油飯整成既波波球飯,飯好香亦唔會太油
-海南雞份量多同好滑口
波波雞飯

🔸炸墨魚卷 ($42)
-即炸墨魚卷好脆,令人忍唔住不停食
-味道岩岩好,墨魚滑都好彈牙
炸墨魚卷

🔸青提梳打($36)
-飲落好重青提味,加埋梳打水一齊好夾
青提梳打

📍BnR
地址: 荃灣大壩街65號地舖
2023-10-22
波波雞飯
炸墨魚卷
青提梳打
食麻辣湯食厭咗?荃灣廣場附近新開,清新啲又非連鎖店嘅米線店~~環境新派裝修,驟眼睇似西餐廳,睇埋餐牌先知係食米線!餐牌主打3款湯底,濃雞湯、鮮魚湯同埋特色湯。冬蔭功海鮮淮山麵$68 特色湯係冬蔭公,將米線轉咗做淮山麵,另外再追加手工韮菜餃(+$13)。餸菜超豐富,有蝦、魷魚、魚肉棒、油炸鬼,追加埋韮菜餃,份量超足,冬蔭公比起泰國店食嘅當然做咗微調,無咁油同奶味偏輕,着重返酸辣開胃,但又唔會過辣,附合返做粉麵嘅湯底。同茶記一樣,米線店嘅海鮮都應該係急凍貨,但有誠意,蝦都幾大隻,收你$68有3隻,仲要彈牙,我好收貨啦!手工韮菜餃大大粒,絞肉唔會死鹹,皮都夠薄,配埋淮山麵整體就無咁heavy~ 胡椒豬肚雞淮山麵 $68 另一款鮮雞湯就叫咗胡椒豬肚雞,材料同樣充足,故收$68都不為過。胡椒豬肚湯一定會帶胡椒辣勁,所以落嘅份量要恰宜,否則好攻鼻又食得唔過癮,呢碗胡椒豬肚雞清新帶中度胡椒香辣,雞件正常,仲有木耳、油炸鬼,都可一試。 炸蜜瓜奶 $48見居然有酒樓嘅菜式炸蜜瓜奶🤣 $48有成4大件,炸皮厚度適中,內裏蜜瓜奶塊勁大件,唔會太甜,但實在少少,可能做細件啲一口size會更好。

新派裝修,驟眼睇似西餐廳,睇埋餐牌先知係食米線!

餐牌

主打3款湯底,濃雞湯、鮮魚湯同埋特色湯。

冬蔭功海鮮淮山麵$68

炸蜜瓜奶
冬蔭功海鮮淮山麵
手工韮菜餃
2023-10-20 229 瀏覽
朋友啱啱去完旅行返嚟,話要攞啲手信畀我,相約喺荃灣大壩街「BnR」食午飯。餐廳環境唔錯,裝修新淨,開揚光猛,加上空間感十足,令人倍感舒適。餐廳主打濃雞湯、鮮魚湯同特色湯,餐牌選擇好豐富,有淮山麵、泡飯、米線同小食等供應。點左炸墨魚卷、花膠釀魷筒淮山麵同波波雞飯,午市點主食送熱奶茶、熱咖啡或汽水,+$5 可以轉凍奶茶、凍啡或豆漿。炸墨魚卷 ($42)  呢碟墨魚卷幾有驚喜,真材實料,外層炸至金黃色,入面有粒粒Q彈墨魚,點埋個甜辣醬食,外脆內滋味!另外呢碗藥膳花膠釀魷筒淮山麵 ($88)  用料亦唔手軟,花膠大大塊,稔得嚟又有咬口;魷魚筒勁足料,入面釀滿了墨魚膠,食落彈牙有口感,海鮮味十足。淮山麵煮得啱啱好,質感柔軟、爽滑富彈性,每條都沾上藥膳雞湯 🐔 配料下得非常大方,有油條、雲耳、粟米芯等,份量超多。至於碟波波雞飯 ($65)  賣相都幾別致,雞件皮薄脂肪少,雞味濃郁且肉質嫩滑,加上已經全部去晒骨,非常方便享用。油飯口感軟糯、油香十足,最鍾意就係佢做成波波形狀,好睇又好食。
2023-10-18 20 瀏覽
呢排食得多肥膩野係時候要食得健康啲🤭🤭🤭今日見到呢間餐廳有米線又有飯食就入去試下啦入面好似CAFE咁坐得幾舒服食物同飲品都好好味☺️☺️🐷🤎藥膳花膠雞淮山麵🎋☘️🐔🍜從來都未食過淮山麵,今次試下先原來都幾好味架喎個藥膳湯底有少少藥材味但係係你會接受到仲愈食愈好味又有幾舊花膠,雞嘅份量仲要都幾多食完大滿足呀🥳🥳🥳🤎波波雞飯⚾️⚾️🐔🍚好得意嘅波波雞飯,估唔到仲係油飯添而雞同樣份量好多有部份係雞脾添,仲幾滑架🤤🤤🤤🤎冷泡菊花蜜🌼🍯 用樽裝嘅冷泡菊花蜜好好味冷泡嘅感覺真係同普通嘅唔同架味道唔會太甜,好清新🤗🤗🤗🤎凍咖啡🧊☕️有驚喜嘅凍咖啡呀,唔係茶餐廳個款咖啡飲落去會有少少甜,但又好香咖啡味飲飲下有啲似越南咖啡添呀推介推介👍🏻👍🏻👍🏻
呢排食得多肥膩野
係時候要食得健康啲🤭🤭🤭
今日見到呢間餐廳有米線又有飯食
就入去試下啦
入面好似CAFE咁坐得幾舒服
食物同飲品都好好味☺️☺️🐷

🤎藥膳花膠雞淮山麵🎋☘️🐔🍜
從來都未食過淮山麵,今次試下先
原來都幾好味架喎
個藥膳湯底有少少藥材味
但係係你會接受到仲愈食愈好味
又有幾舊花膠,雞嘅份量仲要都幾多
食完大滿足呀🥳🥳🥳

🤎波波雞飯⚾️⚾️🐔🍚
好得意嘅波波雞飯,估唔到仲係油飯添
而雞同樣份量好多
有部份係雞脾添,仲幾滑架🤤🤤🤤

🤎冷泡菊花蜜🌼🍯
用樽裝嘅冷泡菊花蜜好好味
冷泡嘅感覺真係同普通嘅唔同架
味道唔會太甜,好清新🤗🤗🤗

🤎凍咖啡🧊☕️
有驚喜嘅凍咖啡呀,唔係茶餐廳個款咖啡
飲落去會有少少甜,但又好香咖啡味
飲飲下有啲似越南咖啡添呀
推介推介👍🏻👍🏻👍🏻
  • 藥膳花膠雞淮山麵
  • 波波雞飯
2023-10-18 17 瀏覽
呢間小店已經回訪了幾次,因為喜歡佢嘅真材實料無味精湯底,依家平日仲有午餐,叫一碗飯/麵就送一杯飲品幾抵啊😍😍😍之前試過花膠雞湯底和鮮魚湯底,尤其鍾意釀魷魚筒配魚湯好鮮味👍今次試吓好大隻好吸引嘅手工韭菜餃,也是揀咗養生淮山麵💚💚💚🥟手工韭菜餃淮山麵 $56有6大隻包得滿滿韭菜豬肉餡料的餃子,揀了濃郁胡椒豬肚湯底好好味😋🦑魷魚筒魚湯淮山麵 $76新鮮魷魚筒釀了墨魚膠脹卜卜好吃,魚湯底鮮甜美味🤤跟餐熱奶茶 +$0跟餐凍奶茶(少甜少冰) +$5

🥟手工韭菜餃淮山麵 $56

🦑魷魚筒魚湯淮山麵 $76
新鮮魷魚筒釀了墨魚膠脹卜卜好吃,魚湯底鮮甜美味🤤

跟餐熱奶茶 +$0
跟餐凍奶茶(少甜少冰) +$5
手工韭菜餃淮山麵
2023-09-29
手工韭菜餃淮山麵
2023-10-17 31 瀏覽
荃灣一都向都多美食,前排順路就去咗果頭覓食,搵到呢間——🌟BnR🌟專食麵類。佢啲選擇都好彈性,可以選配你鐘意嘅麵底,見佢餐牌嘅麵食以濃雞湯同鮮魚湯佢為湯底,緊係要試下啦🤩._.🍜|五指毛桃花膠雞淮山麵|🍜飲一啖就知呢到嘅雞湯底真係必試,飲得出唔會好鹹嘅味精味,配軟腍嘅淮山麵麵質好夾👍🏻呢個除咗個雞湯底超香濃之外,面頭嘅雞件都好多舊,肥美大舊,好值得食💛·🐖|胡椒豬肚釀魷筒淮山麵|🐖我勁鐘意胡椒豬肚呢隻湯底,見到都會點,個湯底好重胡椒嘅香味,少少胡椒嘅辣味好過癮,豬肚數都算多,好夠味!🦑釀魷筒係魷魚包住墨魚滑,幾特別!·🐥|泡椒雞翼尖|🐥凍盤食,雞翼尖大隻,好重嘅🫑青椒味,辣辣地好過癮._.
._.
🍜|五指毛桃花膠雞淮山麵|🍜
🐖|胡椒豬肚釀魷筒淮山麵|🐖
🐥|泡椒雞翼尖|🐥
凍盤食,雞翼尖大隻,好重嘅🫑青椒味,辣辣地好過癮
._.
2023-10-16 22 瀏覽
外面望落去好似西餐廳但其實佢係一間養生麵食店😆完全比佢咁特別嘅裝修吸引左入去!⭐藥膳花膠雞淮山麵(HK$82)淮山麵質感幼身又爽口~湯底加左紅棗、杞子等,藥材味都幾強,但飲落都順口,冇味精~花膠都有兩舊,雞件就多又鮮滑~特別之處係仲有條細嘅油炸鬼,點湯食唔會覺得熱氣😆⭐麻醬手撕雞闊麵 $52麻醬拌麵味道正常,手撕雞冇骨仲要啖啖肉。闊麵口感好好,好掛汁⭐炸墨魚卷 $42墨魚卷彈牙有口感,一共有4件,用腐竹包裹住墨魚卷再炸真係勁香脆,要點埋泰式辣醬先冇咁更加正~📍BnR荃灣大壩街65號地舖

⭐藥膳花膠雞淮山麵(HK$82)
花膠都有兩舊,雞件就多又鮮滑~
特別之處係仲有條細嘅油炸鬼,點湯食唔會覺得熱氣😆

⭐麻醬手撕雞闊麵 $52

⭐炸墨魚卷 $42

📍BnR
荃灣大壩街65號地舖
2023-10-15 20 瀏覽
喺荃灣西附近,朋友🧒🏻帶咗我嚟呢間 BnR 食午餐,餐廳名字幾有趣,朋友🧒🏻話呢度幾好味又幾抵食,我喺門口見到寫住 Broth Noodle Rice 🤩$65「BnR 波波雞飯」:雞飯做到圓轆轆成個波咁,幾有趣🤣,一共有四粒大波波,加上秘製醬油,好味😋;雞肉亦都幾好雞味🤩$88「藥膳花膠釀魷筒淮山麵」:試啖湯先,雞湯底夠濃郁👍;淮山麵 軟腍腍,份量好多👍;花膠大大件,好煙靭😋;最特別嘅係 魷筒,裏邊釀咗墨魚膠,好美味😋$48「濃湯浸時蔬」:菜心🥬鮮嫩軟熟,浸喺濃郁嘅湯底裏邊,簡單好食😋