2021-05-28 101 瀏覽
中環大館入面一間文藝風木系咖啡店,餐廳樓底非常高,再加上落地玻璃既設計,令整個環境開揚舒適,更添空間感🪵 熱門食物—夾心三文治,有士多啤梨、奇異、流心蛋等選擇,三文治入口即化,甜度適中,直程拍得住日本使利店即水準~ 另外,點左一款咸食都令人意外滿意,雞肉鮮嫩多汁,而且沙律sauce又幾開胃爽口~ 總結整體環境都令人好舒服寫意,係假日同朋友去chill下同打卡既好選擇☕️ 不過記得預啲時間等位 繁忙時間比較多人📢
2021-05-25 91 瀏覽
呢排成日都見到呢間cafe 覺得佢哋啲嘢食好日系好有少女心😍所以就搵咗個平日去試吓啦😝講唔停嗰日好好彩 12:30去到都唔洗排隊🥰士多啤梨三文治 $68好鍾意佢中間夾住嘅cream cheese配士多啤梨😚 好夾而且士多啤梨唔酸🍓不過麵包真係極乾😨 乾到講唔停有一刻懷疑佢係咪烘過黎🤣不過佢係淋身嘅 所以應該真係純粹乾😵日本雞蛋三文治 $58老實講同普通碎蛋治冇乜分別🤣 而且比出面食到嘅淡🤫麵包同樣都係咁乾 講唔停覺得可以略過呢個🤭明太子意粉 $158呢個反而有驚喜🤩 醬汁係偏杰身嗰種 每一條意粉都掛滿唒明太子 幾推薦!❤️芝麻椰子奶 $68呢個同芝麻糊一樣味 唔係好飲得出椰奶🙈 不過overall係幾唔錯嘅👍🏻凍朱古力 $48呢個冇乜特別 就係一杯普通嘅朱古力🤔🤣整體黎講 講唔停覺得呢間餐廳嘅質素就不過不失 但係價錢偏貴而且份量比較細🥺 所以都係黎一次打下卡就算啦☺️

士多啤梨三文治 $68

日本雞蛋三文治 $58

明太子意粉 $158

芝麻椰子奶 $68

凍朱古力 $48
呢個冇乜特別 就係一杯普通嘅朱古力🤔🤣

2021-05-24 136 瀏覽
雖然今日係閒日,但嚟Between嘅人一啲都唔少,我哋兩點半左右到,等咗40分鐘先有枱,好在等位區都有得坐下,傾住偈咁等都唔會辛苦。入座之後用QR code 點餐,操作都非常簡潔,食物大約十分鐘就準備好,炸雞上枱時仲好熱辣辣。因為食物太香,有烏蠅一直喺度飛嚟飛去,趕極都唔走,我哋唯有快快趣趣食晒啲嘢,呢吓有啲掃興。另外洗手間好污糟,用完嘅廁紙滿到瀉,可能係太好生意,所以員工忽略咗洗手間嘅衛生🙈臨走再去多次廁所,地下廁紙多咗之餘,廁紙都用曬,好彩因為臨走有拎到手袋,如果唔係無廁紙用都幾尷尬。
雖然今日係閒日,
但嚟Between嘅人一啲都唔少,
我哋兩點半左右到,
等咗40分鐘先有枱,
好在等位區都有得坐下,
傾住偈咁等都唔會辛苦。

入座之後用QR code 點餐,
操作都非常簡潔,
食物大約十分鐘就準備好,
炸雞上枱時仲好熱辣辣。
因為食物太香,
有烏蠅一直喺度飛嚟飛去,
趕極都唔走,
我哋唯有快快趣趣食晒啲嘢,
呢吓有啲掃興。

另外洗手間好污糟,
用完嘅廁紙滿到瀉,
可能係太好生意,
所以員工忽略咗洗手間嘅衛生🙈
臨走再去多次廁所,
地下廁紙多咗之餘,
廁紙都用曬,
好彩因為臨走有拎到手袋,
如果唔係無廁紙用都幾尷尬。
2021-05-19 212 瀏覽
Omg I don't need to go to church💒.相信係全港被打卡打得最勁既十大cafe之一!身為cafe招牌菜既Japanese egg sando ($58)同士多啤梨三文治 ($68)價錢雖然略嫌有少少貴,但其實我覺得佢味道無坊間講得咁差💦前者日本蛋既流心程度處理恰當,一咬落去嗰陣可以同蛋沙律完美融合係超大既加分位,至於後者d cream 打得好細滑之餘有少少cream cheese 既感覺,係我喜歡既質感!.Sesame mountain ($68)⛰ 都係一杯好令人難忘既特調飲品,濃稠既芝麻同格外香滑既梛奶係真。配合得天衣無縫,lol雖然有d難啜,反而flat white ($45)我覺得無乜特別,就係一杯ok好飲既咖啡only ,既然來得依度我建議大家不如嗌d特別少少既野飲😏.蕃茄大蝦意粉($158)🍝味係好,料亦不算過少,但同樣衰左性價比唔夠,依個價錢你話我beachy 又好點都好,我expect something more 🤔至於值得一讚既係,佢地既warm matcha tart($58)係同本地品牌mtch.offical 合作,可惜我略嫌個撻既
Japanese egg sando

蕃茄大蝦意粉($158)🍝味係好,料亦不算過少,但同樣衰左性價比唔夠,依個價錢你話我beachy 又好點都好,我expect something more 🤔至於值得一讚既係,佢地既warm matcha tart($58)係同本地品牌mtch.offical 合作,可惜我略嫌個撻既甜度,有少少蓋過左抹茶本身既茶香,對比起上兩段推介既招牌作佢就明顯被比下去啦🙈但依然係值得一試der!!!
蕃茄大蝦意粉
Warm matcha tart

To conclude ,食一次絕對ok有突,我都好建議大家一生至少食一次類似依d可以望到大館全景既餐廳,但食第二次,就真係要諗諗了🤣
15 分鐘 (堂食)
蕃茄大蝦意粉
Warm matcha tart
  • Sesame mountain
  • 士多啤梨三文治
露台座位可以高眺大館全景,感覺好似入左復古的世界,無限時半自助式令客人唔需要急住離開,可以慢慢和朋友享受休閑既Weekend 🌿.🍞 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑻𝒂𝒓𝒕 $58抹茶味濃郁,甘苦程度剛好,不會太甜,茶控覺得滿足🥰内餡Creamy,口感順滑,中間仲係半流,配上鬆脆的撻皮食到幾種層次✨最推薦呢款甜品.🍞 𝑺𝒕𝒓𝒂𝒘𝒃𝒆𝒓𝒓𝒚 𝑺𝒂𝒏𝒅𝒐 $68日系甜品打卡好靚,但味道就中規中矩,比較驚喜的是忌廉落左乳酪打發,不全是奶油味,會有少少天然的酸味,個人覺得味道似係放太耐既草莓乳酪,味道一般🍓🍓.🍞 𝑨𝒇𝒇𝒐𝒈𝒂𝒕𝒐 $48美感滿分🤎Espresso 用左小茶壺裝起,好有質感,可惜的是軟雪糕溶得較快,會好快融合,但最初幾啖的味道好濃咖啡味☕️.🍞 𝑴𝒐𝒄𝒉𝒂 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒄𝒐𝒄𝒐𝒏𝒖𝒕 𝒎𝒊𝒍𝒌 $50Cafe 特色之一是有多種奶品選擇,牛奶、椰子奶、杏仁奶、荳奶和燕麥奶,可以自己Mix and match🥛今次試的椰子奶椰香味十足,但配上Mocha 只能說真係唔太夾😳偏甜而且和朱古力撞曬,大家還是試其他味道🥥.𝓢𝓾𝓶𝓶𝓪𝓻𝔂食物: 👍🏻6/10環境: 🌵8/10整體質素平平,抹茶撻出色🍵環境比睇相
🍞 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑻𝒂𝒓𝒕 $58
🍞 𝑺𝒕𝒓𝒂𝒘𝒃𝒆𝒓𝒓𝒚 𝑺𝒂𝒏𝒅𝒐 $68
🍞 𝑨𝒇𝒇𝒐𝒈𝒂𝒕𝒐 $48
🍞 𝑴𝒐𝒄𝒉𝒂 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒄𝒐𝒄𝒐𝒏𝒖𝒕 𝒎𝒊𝒍𝒌 $50
𝓢𝓾𝓶𝓶𝓪𝓻𝔂

食物: 👍🏻6/10
環境: 🌵8/10

整體質素平平,抹茶撻出色🍵環境比睇相更chill,春末時分唔會太熱🌿入夜時待應會在每枱放上一個小燈,感覺暖心✨露台位的好處是講野大聲少少都唔怕嘈到人,而座內位原來都好靚,係到工作都好適合
  • 抹茶撻
  • Affogato
2021-05-18 95 瀏覽
咖啡店應該很受歡迎,我跟朋友來到大館空地,走了十多分鐘還未能找到賽馬會藝方,最後前去詢問職員,幾乎所有職員都估到我們是去這間咖啡店。中午前往,已經有好一群人在等候入座,我們也等了接近半小時才能入座。坐下來之後,我點了一杯愛爾蘭咖啡。這是我第二次喝,第一次在元朗體驗十分良好。在寒冷的天氣喝一口烈酒,身體真的暖了許多。人生第二杯愛爾蘭咖啡味道不比第一杯好,不過就價錢來説性價比絕對很高。#中環 #Central #IrishCoffee #咖啡經濟圈 #cafehopping #hkcafe #cafehk #hkcoffee #coffeehk #hkcafehopping #cafehoppinghk #hkcoffeeshop #coffeeshophk #coffeeshop #咖啡店 #hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #coffeetime #coffeetimehk #hkcoffeetime #hklatte #hkcappuccino #flatwhitehk #hkmocha

愛爾蘭咖啡
2020-12-22
愛爾蘭咖啡
Weekend大概2-3點黎 冇book到位但留低電話 出去行左大概半個鐘佢就call back 都唔算話等好耐😌今次坐半戶外位 好舒服每張枱之間唔算近 好有空間感出面既景都好舒服🍃我去既時候其實係冬天 坐戶外仲有暖爐 好舒服☺️唔係太餓 所以只係叫左靚靚既士多啤梨三文治 🍓同兩杯野飲三文治同野飲都唔太甜 口感都幾好 整體唔錯 但令我最滿意都係佢個環境🤣坐左好耐係到做野 但佢都冇話要催還枱另外 如果坐近戶外既最出位置影相打卡真係一流 可以從另一角度影返大館📸️整體黎計 呢間cafe好chill好舒服又適合打卡☺️
Weekend大概2-3點黎 冇book到位

另外 如果坐近戶外既最出位置
影相打卡真係一流 可以從另一角度影返大館📸️
整體黎計 呢間cafe好chill好舒服又適合打卡☺️
2020-01-13
30 分鐘 (堂食)
2021-05-06 98 瀏覽
超級igable既日系cafe主要用木為主嘅裝修,好日系,加上空間感及光線十足,俾人感覺好闊落,好舒服😌聽朋友講呢一間Cafe經常都要排長龍,再加上餐廳本身冇特別限時,所以好多人都會食下傾吓坐下食到想走為止😂我去嗰日係平日,大概下午兩三點,其實座位都坐得8899,好好彩咁室外有兩個客人買單😛有機會坐到室外👍🏻🎉 平日黎講都算多人,食物飲品種類都ok多,都幾特別,但係份量偏少同埋價錢偏貴啲,覺得最值得嘅就係杯芝麻椰子奶👍🏻😋🍹 冷泡茶 $48非常之普通嘅茶,不過都預料之內,其實我都唔知點解我朋友要嗌茶,佢話因為天氣熱,想飲啲解渴,唔想飲奶類,哈哈😄好啦 由佢…..不如老實講,咁普通嘅茶,真係唔抵架啦,就當飲環境啦😂🥥 芝麻椰子奶 $68超級鍾意❤️ 超級有驚喜,芝麻配椰奶 原來係咁香濃咁滑架!芝麻糊醬本身甜甜地(唔係超甜個種👍🏻)配上本身淡淡地既椰子奶,撈勻飲完全唔會太甜仲帶點香濃芝麻味,真係好值得推薦大家飲,$68都值👍🏻🥚 日本流心雞蛋三文治 $58日本流心雞蛋配蔥同埋蛋黃醬既三文治,賣相好靚但我覺得味道麻麻啦,雖然本身個餡有少少鹹鹹地嘅味,但係都蓋唔到佢蛋黃依然有少少腥味🍝大蝦意粉
超級igable既日系cafe

🍹 冷泡茶 $48
不如老實講,咁普通嘅茶,真係唔抵架啦,就當飲環境啦😂

🥥 芝麻椰子奶 $68

🥚 日本流心雞蛋三文治 $58

🍝大蝦意粉
($價錢忘記咗🙈只係記得都要over $110)
以蕃茄醬為主配上大蝦,再加上櫻花蝦脆脆作為配料,賣相唔錯,成個意粉都好Juicy,蝦都好食既,不過整體就冇特別好好味嘅感覺,但不過不失啦,但老實講就覺得唔值啦

室內環境偏柔和,座位係以木凳為主,而室外比較chill,陽光充足,座位更有軟墊坐得比較舒服,不過相對地就比較熱,如果大家唔介意,坐出邊影相真係好靚👍🏻🥰
最後埋單好似都要差唔多接近 $400,價錢都算偏貴
總括來講都算係一間食環境嘅Cafe🙈 為咗影相佢都ok😌

Atmosphere: ★★★★★
Food: ★★★☆☆
Price: ★★★☆☆
Photographable: ★★★★★
下午茶
2021-05-01 177 瀏覽
人氣很高的CAFE!來了兩次都沒空位,今次和姐姐FRIDAY LUNCH在中環吃完牛扒來大館看看,順道也來了這家CAFE,等了大約30分鐘,有一枱OUTDOOR 的位置,雖不是最靚風景但也十分寫意,傾計一流,晚上的氣氛應該也很不錯!
30 分鐘 (堂食)
2021-05-01 176 瀏覽
終於試到很想去食的cafe了!上次星期一去,原來他們是休息的,摸了門丁。今次星期四下午12時到達,因為他們是11時開門,所以我walkin也不用等位,而且可以選擇outdoor或室內,到這cafe一定選陽台啦,打卡都靚很多!我們選了烤雞扒三文治、士多啤梨三文治、炸薯條、Affogato和Latte。最好食是士多啤梨三文治,不會太甜,一件兩人share都剛剛好,一個人食就太肥了。Affogato其實是雪糕咖啡,好像中式的黑牛,把熱咖啡倒在雪糕上,甘甘甜甜很好飲

2021-04-29
  • 士多啤梨三文治
因为即将要离港,所以和朋友来约吃香港很有特色的咖啡厅。这一家的位置在中环的大馆里面,需要上到2楼楼梯。装修的很有特色,在这里欣赏下午的风景也是很舒服。 我们点了一份意面,味道非常Q弹虾也很新鲜。同时两杯拿铁也是很好喝的。最后点了一个抹茶冰淇淋,造型很特别很好看。味道也非常的不错。可以说这个地方非常适合休闲。喝完咖啡还可以去逛一下展览。如果有时间的话,一下午待在这里看看外面的高楼大厦,也是很愉快的。他们家其他的甜品看起来。也非常的好吃,比如有一些三明治和小蛋糕。
我们点了一份意面,味道非常Q弹虾也很新鲜。
同时两杯拿铁也是很好喝的。
1️⃣⭐️Matcha Tart⭐️$58 (8.5/10)Pooh同朋友作為抹茶控,表示哩個好有驚喜😍 抹茶味相當濃郁有回甘,但又唔會濃到苦澀❤️ 有微微嘅甜,但絕對唔會搶過抹茶嘅味道👍🏻 抹茶部分好綿滑,但唔膩🍃 一定會encore哩個🥳 如果平少少就更抵食🤪2️⃣Grape Sando $48 (7/10)賣相最吸引一定係哩個💓之前日韓好流行嘅水果三文治🥪 哩度係用cream cheese,擺耐咗都唔驚溶👍🏻 cream cheese無平時咁漏,配哩青提出奇地夾😆 成個組合幾清新,如果有多件就更加抵了🤪3️⃣Chicken Salad $88 (6/10)$88係full size salad🥗 仲有得叫half size,啱晒相淨係叫少少做前菜嘅人☺️ 雞扒勁juicy,雞皮少少脆😋 不過同時都令成個沙律有啲太油,即刻無咁健康😂 羅馬生菜為主,加入蘋果同柚子醋汁,一聽就知清新🤤 整體份量唔多,味道唔特別

2️⃣Grape Sando $48 (7/10)

3️⃣Chicken Salad $88 (6/10)
  • 抹茶撻
2021-04-25 103 瀏覽
have a coffee break! @_betweencoffee_ ..中環大館全新日系咖啡店 Between Coffee,佔地3,000平方呎, 日系簡約設計,咖啡師經驗豐富,採用頂級咖啡豆,可自選各式奶類,配合日式小食,真係一個休閒好地方。 最鍾意露台坐位,遠望百年歷史古蹟。#EggSandro #雞蛋三文治 $58選用日本雞蛋,做成蛋沙律醬同糖心蛋,食落有層次。#ChickenKaraage #唐揚雞粒 $48雞粒炸過但只係翻熱,比較遜色。#IcedMocha #凍朱古力咖啡 $50#IcedMatchaLatte #凍抹茶拿鐵 $50#cafe #hkcafe #betweebcoffee #hkig #hkrestaurant #hkfoodie #hkfoodblogger #foodporn #cafehopping #coffeetime fb gotravelwithandieig andiechan
have a coffee break!
@_betweencoffee_

#EggSandro #雞蛋三文治 $58
選用日本雞蛋,做成蛋沙律醬同糖心蛋,食落有層次。
#ChickenKaraage #唐揚雞粒 $48
雞粒炸過但只係翻熱,比較遜色。
#IcedMocha #凍朱古力咖啡 $50
#IcedMatchaLatte #凍抹茶拿鐵 $50

fb gotravelwithandie
ig andiechan
2021-04-24 95 瀏覽
🍃Never judge food by its appearance🍃🥥🥛 芝麻椰子奶 Sesame Mountain $68上層嘅芝麻糊超濃郁,輕輕攪拌之後會混和埋下層嘅椰子奶,兩者溝埋一齊飲味道不但無衝突,而且仲非常夾~ 椰子奶本身已經超香椰子味,芝麻香味更加提升咗陣椰子味😚😚😚.🍯 薑黃荳奶 Turmeric Latte (Soy Milk) $50超有驚喜嘅薑黃荳奶😍😍😍 雖然賣相普通,但冬天飲薑黃真係會好暖胃😚 佢淡淡嘅甜味同薑黃嘅香味超級特別,係平日好少會喺其他cafe飲到嘅味道,可以一試哦💛.🍓🥪 士多啤梨三文治 Strawberry Sando $38賣相非常吸引,但味道就一般啦... 士多啤梨本身味道唔夠甜,同埋雖然切口切得好靚,但一拆開就見到其實唔係好大粒🥺 士多啤梨迷嘅我真係有少少失望😢 個cream cheese好厚實,味道太鹹太重,完全搶走咗士多啤梨嘅味道😭對我黎講 我比較鍾意輕盈light sweet嘅甜品多啲😩.如果大家想坐出面,通常都要等檯~ 不過呢間cafe嘅安排好好,佢會叫你留低電話📞,然後喺有枱嘅時候打電話通知你上返去,所以等枱嘅期間你可以喺大館

🥥🥛 芝麻椰子奶 Sesame Mountain $68
如果大家想坐出面,通常都要等檯~ 不過呢間cafe嘅安排好好,佢會叫你留低電話📞,然後喺有枱嘅時候打電話通知你上返去,所以等枱嘅期間你可以喺大館度四圍行吓,唔使企喺度呆等🤣
整體而言,呢間cafe位置有先天優勢💯,打卡一流✨,不過甜品同飲品一般,賣相越普通反而越有驚喜🤪 外貌協會會員應該會好失望😂😂😂
Between Coffee
📍中環荷李活道10號大館賽馬會藝坊2樓
2021-04-22 115 瀏覽
♙ Ordered:🤍🍓 Strawberry Sando $68🤍🍊 Mikan Sando $68🤍🍵 Cold Matcha Latte $50↦呢間係位於大館入面嘅咖啡店💕 以日系純白色設計為主🤍 俾人一種舒適放鬆嘅感覺🤤 但假期去真係多人到爆👥 要排一段時間先會有位🕟 我地喺坐係戶外嘅位置 可以望到大館同附近啲景色😍 同朋友吹下水chill下都幾正嫁😋 佢地主要係以輕食為主 有最受歡迎又吸睛嘅日式三文治🥪 鬆軟嘅包夾住厚實嘅cream cheese🧀 芝士味濃郁得嚟又唔會太膩 配上鮮甜的士多啤梨果肉🍓食落去好有幸福的感覺💓 而杯Matcha Latte嘅抹茶味就唔算太濃 偏淡🌿 總括嚟講 呢間cafe都唔錯👍🏻 夠哂relax而且啲嘢食都好美 適合大家去打下卡哦😬
♙ Ordered:
🤍🍓 Strawberry Sando $68