2021-11-15 75 瀏覽
Bestow 啱啱喺8月底試業,屬於日系小清新coffee shop, 而餐廳另一邊喺雜貨店,主要販賣日式商品。食野之餘仲可以行埋街,當自己去左日本都得。講番食物,Bestow 有好多唔同蛋糕嘅選擇,仲有cake set,可以試一次多幾個口味。當日就試左 《草莓茉莉花蛋糕》。海綿蛋糕每一啖都有茉莉花味,感覺清新,除左面層,內層都鋪滿左士多啤梨,比一般嘅蛋糕用料更加充足。而杯Matcha Latte會有兩種抹茶底選擇,入口回甘味,亦唔會俾奶味蓋過。加上Bestow環境舒適,好適合係旺角行行下街上黎食個tea 回下氣。

草莓茉莉花蛋糕
草莓茉莉花蛋糕
2021-11-10 43 瀏覽
一上到黎簡直眼前一亮😜喺旺角鬧市中竟然有如此清新及舒適嘅Cafe🍝作為Tiramisu控衝着佢嘅造型可愛嘅Tiramisu而黎😂口感幼滑 咖啡酒非常濃郁☕️但個人而言就略嫌少少少苦☕️我仲order左焦糖無花果風乾火腿軟芝士酸種麵包🍞係一個好match嘅配搭😋仲加上咗毫不吝嗇嘅軟芝士喺Sourdough上邊🫕無花果上面仲覆蓋住甜甜脆脆嘅焦糖🤤十分不錯😌最後仲嘆左一杯Matcha latte係一隻好得意嘅鸚鵡拉花圖案啊🦜十分特別😄
一上到黎簡直眼前一亮😜

最後仲嘆左一杯Matcha latte
係一隻好得意嘅鸚鵡拉花圖案啊🦜
十分特別😄
2021-11-08 38 瀏覽
#cafe打卡 放假同朋友去打卡已經成為左我的興趣了🥰🥰打卡閨蜜👭最近發現呢間新開的cafe 好多打卡位!不過食物性價比一般🤣Tiramisu $60呢個甜品係還可以 不過整體冇咩特別😌😌Blood orange coconut mousse cake $60呢個蛋糕超級不推薦🙃 相比起Tiramisu 分量超細 顯得偏貴完全沒有血橙味🤣只有上面嗰塊裝飾另外蛋糕出水 應該係倒汗水😢 Cream 都溶化了🤨中間係椰子口味蛋糕 🍰口感好鞋平時食嘅普通蛋糕仲好味🥲🤣Mocha $50我是衝着拉花來的 打卡😚不過味道就係正常咖啡 冇咩特別😉Iced chocolate $53呢杯係最好飲的!朱古力有66%同埋72%濃度選擇!如果大家鍾意食苦朱古力 強烈建議揀72%😚因為佢係完全唔會甜但係又唔會好苦 不錯😊Bestow 旺角登打士街43H號登打士廣場5樓#打卡cafe#生活小記錄#隨心一拍#相機先食#美食 #隱世cafe #hkcoffeeshop #hkbar #西式餐廳 #foodiehk #相機食先 #hkig #hkgirl #食好西 #西餐 #餐廳 #香港美食 #香港好去處 #甜品控#
#cafe打卡

不過味道就係正常咖啡 冇咩特別😉

Iced chocolate $53

Bestow
旺角登打士街43H號登打士廣場5樓

#打卡cafe#生活小記錄#隨心一拍#相機先食#美食 #隱世cafe #hkcoffeeshop #hkbar #西式餐廳 #foodiehk #相機食先 #hkig #hkgirl #食好西 #西餐 #餐廳 #香港美食 #香港好去處 #甜品控#cafe #拍拖👫#打卡#jessicafoodhunt#jessicafood
2021-11-08 43 瀏覽
The Tabibito旅人/Bestow Coffee位於我聲稱”花街柳巷”(明就明,唔明就黎明😬)嘅登打士街廣場,如果唔係因為旅人選址呢一個地方,我諗我都冇乜機會再去。小店開揚,全白色設計清新純潔,店內二分為The Tabibito 旅人販賣日本精緻小品如蠟燭、線香、瓷器等等,Bestow Coffee就係Cafe。食物選擇多,有咸有甜,而且樣樣都賣相精美。深得我歡心嘅Tiramisu看似其貌不揚,但係質素真心高,可以喺我心目中嘅Top 5佔一位置!無花果Bagel餡料豐富,餓都好夠飽。其實我對cafe嘅食物質素多數都係無咩要求嘅,個樣靚靚可以打卡,唔係難食就已經可以。但!係!Bestow coffee真係有驚喜,有樣有內涵,好拍好食好坐,係一間CP值高嘅cafe,推介!

2021-10-12
下午茶
2021-11-03 874 瀏覽
登打士廣場一直是我敬而遠之的地方,因為等那電梯實在是令人崩潰,不過這間新的cafe實在太吸引,加上平日到訪我覺得可以一去😂一出電梯整個氣氛 轉成日系cafe感覺,雪白的裝潢有種平靜的感覺,場內位置不多,中間放了一個展示咖啡豆的桌子,光猛的燈光下咖啡豆包裝更加突出。🔹血橙椰子慕絲蛋糕$60其實它有一個一人的茶系甜品set,一次過可以試多款蛋糕,可惜我真的太飽,只能消化一件蛋糕🥺最後選擇了比較少見的椰子慕斯蛋糕❤️精緻的蛋糕外層有滿滿的椰絲,慕斯奶味重而且口感綿密,作為血橙蛋糕它除了頂層有血橙乾外,中間有一層包著橙肉的慕斯🤗甜甜酸酸完全不會膩,底層有少少濕潤的海綿蛋糕提供口感及質感,滿足!🔹black tonic $55咖啡師很用心製作這杯咖啡,而且從tonic的選擇已經看出其精緻。tonic有少少檸檬味而且有非常充足的氣泡,太早攪拌會令咖啡滿出來,要讓espresso和tonic慢慢融合,看著厚厚咖啡泡成形真的很治癒~飲品咖啡味和tonic感均勻,不會覺得有任何苦澀咁,是一杯夏天必備的飲品。

🔹血橙椰子慕絲蛋糕$60

🔹black tonic $55

2021-10-28 49 瀏覽
都係聽人地推介而黎,環境幾舒服,夠闊落。叫左個豆腐焙茶蛋糕同埋tiramisu 。第一啖食豆腐蛋糕覺得都幾特別,不過食耐左就覺得冇乜味。Tiramisu就普普通通,有少少偏苦。價錢算係合理。

2021-10-21 77 瀏覽
旺角又多一間主攻甜食既cafe~ 呢日平日下午去到都幾乎滿座,好彩都仲有張空枱,唔洗等😚望住蛋糕櫃即刻選擇困難🤣 心大心細,所以就一次過叫左兩款🤤 <Caramel Pudding 🍮>都算幾滑溜,蛋味香濃‼️<Strawberry Jasmine Cake 🍰>坊間比較少見茉莉花蛋糕,茉莉花比想像中濃,加埋草莓都幾清新喎🌿<Latte ☕️>如果下次係旺角要搵個地方休息下,食啲甜點的話,應該會再到訪🤤

望住蛋糕櫃即刻選擇困難🤣 心大心細,所以就一次過叫左兩款🤤

<Caramel Pudding 🍮>
都算幾滑溜,蛋味香濃‼️

<Strawberry Jasmine Cake 🍰>

<Latte ☕️>

2021-10-13 133 瀏覽
颱風天唔洗番工,留喺屋企打下積累已久嘅食評❤️ 呢間位於旺角登打士街嘅cafe開張冇耐, 我哋見評價唔錯就去試下。 cafe走日系嘅簡約路線, 以淺灰色為裝修嘅主調,周圍放咗一啲嘅綠色植物, 成個感覺幾清新同舒服。✨柚子抹茶撻($55)呢件柚子抹茶撻幾俾到驚喜我😋件撻最外層係一層偏甜嘅抹茶醬,入少少就會食到清新嘅柚子味同一層冇咁甜、茶味更突出嘅抹茶cream; 柚子嘅果香同抹茶味都幾夾,成個balance做得唔錯。✨ 抹茶紅豆白玉蛋糕($55)相對上面嘅抹茶撻,呢款白玉蛋糕就稍為遜色少少。 蛋糕嘅最常新係抹茶cream同白玉,下面就係抹茶味嘅海綿蛋糕同紅豆cream;紅豆嘅甜品控制得幾好,唔會死甜, 但蛋糕嘅抹茶味略嫌唔夠突出。整體而言cafe嘅咖啡同埋甜品都做得唔錯, 比起我叫嘅cold brew, 我就更鍾意朋友叫嘅cappuccino。 café 旁邊仲有一個購物嘅corner, 嘆完咖啡之後仲可以去行下🤣

✨柚子抹茶撻($55)

✨ 抹茶紅豆白玉蛋糕($55)

2021-10-08 103 瀏覽
登打士街一向比我感覺係污煙漳氣,但估唔到樓上有一間簡潔 、清新 Cafe Bestow Cafe 空間感十足,放上店主採購自日本的工藝品、香氛、咖啡豆等,嘆完咖啡可以閒逛一下。Cappuccino $40拉花超美,奶泡豐富、棉密。咖啡味道偏向 fruity , 但不是太酸,對nutty 粉絲而言,也可接受,有水準。喝咖啡又點少得甜品,店主講所以甜品都是自家出品,不定期更新。Yuzu Matcha Tart $55以抹茶cream 墟成可愛的富士山形狀,抹茶醬略甜,但內裡以柚子醬點綴,令層次更突出,酸酸甜甜又覺得好味咗。

Bestow

Cappuccino $40
拉花超美,奶泡豐富、棉密。

Yuzu Matcha Tart $55
  • Cappuccino
2021-10-07 76 瀏覽
在寸金尺土的旺角,竟然有空間感十足有日光又舒適的cafe😳✨真的有點驚喜❤️裝潢日系設計,亦附設有售賣小物的角落~血橙椰子慕絲蛋糕很喜歡,小巧的卻滿滿天然椰子香🥰tea set美翻了❤️(外協成員😝)而且茶味很突出,不用看餐單,一吃下去就知道是哪種茶的甜品~到訪的當天是追月,咖啡師還細心的做了個應節拉花❤️超可愛✨買小物的角落💁🏻‍♀️✨總結,未有得外出旅行,也能在此cafe中感受到日本的氣息,店中的空間感及設計亦令人有喘息放鬆的感覺,很喜歡💕
在寸金尺土的旺角,
竟然有空間感十足有日光又舒適的cafe😳✨
真的有點驚喜❤️
裝潢日系設計,
亦附設有售賣小物的角落~

血橙椰子慕絲蛋糕很喜歡,
小巧的卻滿滿天然椰子香🥰

tea set美翻了❤️(外協成員😝)
而且茶味很突出,

超可愛✨

買小物的角落💁🏻‍♀️✨

總結,
未有得外出旅行,
也能在此cafe中感受到日本的氣息,
店中的空間感及設計亦令人有喘息放鬆的感覺,
很喜歡💕
  • 血橙椰子慕絲蛋糕
9月份既香港依然熱到就嚟溶黎旺角行街真係幾經艱難😖搵間cafe坐底休息飲杯咖啡先🥳黎到呢間樓上cafe,環境好舒服空間夠大一邊飲咖啡另一邊係賣陶瓷,香薰精油仲有其他,有興趣嘅可以慢慢睇😌我哋叫佐兩杯咖啡同一個烤無骨雞腿肉貝果咖啡還可以了,不過未至於話超好飲反而個烤雞腿肉貝果幾出色,而且店員非常好,幫我地切開兩半,方便兩個人食😎雞腿肉好嫩滑,烤到香氣四溢,仲有少律菜一齊食真係幾健康吓又飽肚😋總體好鐘意呢間,下次可以試吓佢哋d蛋糕睇落好精緻,幾吸引下🥰
9月份既香港依然熱到就嚟溶
黎旺角行街真係幾經艱難😖
搵間cafe坐底休息飲杯咖啡先🥳

黎到呢間樓上cafe,環境好舒服空間夠大
一邊飲咖啡另一邊係賣陶瓷,香薰精油
仲有其他,有興趣嘅可以慢慢睇😌

我哋叫佐兩杯咖啡同一個烤無骨雞腿肉貝果
咖啡還可以了,不過未至於話超好飲
反而個烤雞腿肉貝果幾出色,而且店員非常
好,幫我地切開兩半,方便兩個人食😎
雞腿肉好嫩滑,烤到香氣四溢,仲有少律菜
一齊食真係幾健康吓又飽肚😋

總體好鐘意呢間,下次可以試吓佢哋d蛋糕
睇落好精緻,幾吸引下🥰
2021-10-01 70 瀏覽
《Bestow》平時去登打士街廣場都係想去啲舊舊地Cafe食下野,估唔到最近喺入邊開咗間小清新Coffee Shop,成間舖頭分為兩個部份,一邊係同The TABIBITO合作販售傳統職人手藝揉合現代生活機能吧日常好物和工藝品,有唔同國家嘅文青牌子,另一邊就係BESTOW…Kyoto BIkouen-Umonji (Hot) $50採用日本京都美好園抹茶,牛奶同抹茶嘅比例我覺得牛奶可以再多少少,因為奶香味唔係太足,但係成杯嘢飲落已經好順滑,同埋上面嘅拉花好靚Tiramisu $60手指餅應該主要係用咖啡去浸泡,整體比較濕潤而芝士蛋糕方面有淡淡的芝士味,唔會太咸,成個cream比較重身都幾飽肚,個造型好搞笑成間舖頭都係得白色藍色灰色基本上都係冷色系為主,播住啲純音樂好舒服…
《Bestow》

Tiramisu $60

2021-09-28 71 瀏覽
呢間樓上cafe無論係食物定環境,都好岩打卡!📸 今日同港女朋友們,一齊黎食個tea~ 🍰 呢度嘅蛋糕幾精緻、味道亦ok~ 而且今日冇乜其他客人,可以慢慢坐喺度嘆杯咖啡、食件cake、吹下水~ 都幾嘆😌☕️ 🍊血橙椰子慕斯蛋糕慕斯好輕盈,味道食落好清新、有橙味,而且唔會太甜~🧀 黃豆麻糬竹炭黑芝麻芝士蛋糕麻糬好軟糯,黑芝麻味都幾濃~ 芝士味好rich,不過如果一個人食晒成件會有啲漏~Latte 正常水準,拉花都幾靚~ 另外兩杯係dirty~如果邊日好得閒、想搵個地方hea吓,可以考慮黎呢度呢!✌🏼

🍊血橙椰子慕斯蛋糕
慕斯好輕盈,味道食落好清新、有橙味,而且唔會太甜~
血橙椰子慕斯蛋糕

🧀 黃豆麻糬竹炭黑芝麻芝士蛋糕

Latte 正常水準,拉花都幾靚~ 另外兩杯係dirty~
Latte

如果邊日好得閒、想搵個地方hea吓,可以考慮黎呢度呢!✌🏼
血橙椰子慕斯蛋糕
  • 血橙椰子慕絲蛋糕
2021-09-10 94 瀏覽
空間感十足嘅日系咖啡店( ˘ ³˘)見到甜品櫃嘅我選擇困難症又發作🤣蛋糕利用本地農場食用花,鮮奶油,新鮮草莓,茉莉花茶海綿蛋糕 (將茉莉花茶研磨成粉末~)🤤~市面上少見嘅茉莉花蛋糕~💛蛋糕質地好濕潤,聞到淡淡茉莉花茶嘅香味而且cream 好幼滑,再加上酸酸甜甜嘅士多啤梨🍓食落整體吾會好甜~🤤
空間感十足嘅日系咖啡店( ˘ ³˘)
見到甜品櫃嘅我選擇困難症又發作🤣
~市面上少見嘅茉莉花蛋糕~
草莓茉莉花蛋糕 𝗦𝘁𝗿𝗮𝘄𝗯𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗝𝗮𝘀𝗺𝗶𝗻𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲
📍 𝘽𝙚𝙨𝙩𝙤𝙬 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 |ᴍᴏɴɢ ᴋᴏᴋ上到來真的有打破我對登打士街樓上Cafe的想像空間感及採光都很好 櫃子裡display 的蛋糕花多眼亂 好吸引🍵 𝔾𝕖𝕟𝕚𝕟𝕒𝕔𝕙𝕒 𝕋𝕠𝕗𝕦 𝕄𝕠𝕦𝕤𝕤𝕖 ℂ𝕒𝕜𝕖 $𝟝𝟝由味道較淡的「玄米茶豆腐慕絲蛋糕」開始食起 有淡淡的豆腐味 再挖深一下玄米味就出來了食落味道都好light 🍊 𝔹𝕝𝕠𝕠𝕕 𝕆𝕣𝕒𝕟𝕘𝕖 ℂ𝕠𝕔𝕠𝕟𝕦𝕥 𝕄𝕠𝕦𝕤𝕤𝕖 ℂ𝕒𝕜𝕖 $𝟞𝟘再來是「血橙椰子慕絲蛋糕」 椰子味比血橙味道出 🍓 𝕊𝕥𝕣𝕒𝕨𝕓𝕖𝕣𝕣𝕪 𝕁𝕒𝕤𝕞𝕚𝕟𝕖 ℂ𝕒𝕜𝕖 $𝟝𝟝這個「草莓茉莉花蛋糕」賣相很漂亮草莓配淡香的茉莉花蛋糕 味道好夾🍮 ℂ𝕒𝕣𝕒𝕞𝕖𝕝 ℙ𝕦𝕕𝕕𝕚𝕟𝕘 $𝟜𝟝焦糖雞蛋布丁也有驚喜 布丁質感幼滑 滿滿的蛋香焦糖部分味道剛好🍫 𝕊𝕚𝕟𝕘𝕝𝕖 𝕆𝕣𝕚𝕘𝕚𝕟 ℂ𝕙𝕠𝕔𝕠𝕝𝕒𝕥𝕖 $𝟜𝟠𝔼𝕔𝕦𝕒𝕕𝕠𝕣 𝟞𝟞% (𝔽𝕝𝕠𝕣𝕒𝕝 𝔽𝕝𝕒𝕧𝕠𝕦𝕣) 單品朱古力也很滿意 是可可的味道 ❤️☕️ 𝔻𝕚𝕣𝕥𝕪 $𝟜𝟘朋友點的咖啡也不錯☕️ 𝔽𝕚𝕝𝕥𝕖𝕣 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖 ℝ𝕠𝕒𝕤𝕥𝕖𝕕 𝔹𝕪 𝕃𝕚𝕝𝕠 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖 ℝ𝕠𝕒𝕤𝕥𝕖𝕣𝕤 $𝟟𝟘-𝐸𝓉𝒽𝒾𝑜𝓅𝒾𝒶,
📍 𝘽𝙚𝙨𝙩𝙤𝙬 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 |ᴍᴏɴɢ ᴋᴏᴋ

上到來真的有打破我對登打士街樓上Cafe的想像
空間感及採光都很好
櫃子裡display 的蛋糕花多眼亂 好吸引

由味道較淡的「玄米茶豆腐慕絲蛋糕」開始食起
有淡淡的豆腐味 再挖深一下玄米味就出來了
食落味道都好light

再來是「血橙椰子慕絲蛋糕」
椰子味比血橙味道出

焦糖雞蛋布丁也有驚喜
布丁質感幼滑 滿滿的蛋香
焦糖部分味道剛好

🍫 𝕊𝕚𝕟𝕘𝕝𝕖 𝕆𝕣𝕚𝕘𝕚𝕟 ℂ𝕙𝕠𝕔𝕠𝕝𝕒𝕥𝕖 $𝟜𝟠
𝔼𝕔𝕦𝕒𝕕𝕠𝕣 𝟞𝟞% (𝔽𝕝𝕠𝕣𝕒𝕝 𝔽𝕝𝕒𝕧𝕠𝕦𝕣)

單品朱古力也很滿意 是可可的味道 ❤️

☕️ 𝔻𝕚𝕣𝕥𝕪 $𝟜𝟘

朋友點的咖啡也不錯

-𝐸𝓉𝒽𝒾𝑜𝓅𝒾𝒶, 𝒲𝒶𝓈𝒽𝑒𝒹
-𝐿𝑒𝓂𝑜𝓃, 𝒥𝒶𝓈𝓂𝒾𝓃𝑒, 𝒢𝓇𝒶𝓅𝑒𝒻𝓇𝓊𝒾𝓉, 𝒮𝓌𝑒𝑒𝓉 𝒜𝓇𝑜𝓂𝒶, 𝒮𝓎𝓇𝓊𝓅
2021-08-26