由於有工作室在五芳街,有限選擇下Ben哥米線成位了其中一間經常光顧的食店。首先環境夠大,食飯可以喘口氣,食材除了普通米線店食材外,還有雞胸、紫菜、凍蜂巢豆腐等少見食材,下午茶價錢$4x有3餸,相當大眾化。------------------------------今次點了雞胸、紫菜、凍蜂巢食豆,沙嗲豬骨湯米線,外觀整體,好看,這點一定加分!------------------------------雞件:說是雞胸,一點也不粗,熟度剛好,當然一定不會比正常雞肉滑,但自己平時會熟雞胸食,所以次次必點!-----紫菜:普通,半份紫菜-----凍蜂巢豆腐:平常要火鍋店才吃到,豆腐比一般豆腐實淨,有質感,最重要是十分吸湯!-----沙嗲豬骨沙:少辣,比茶餐廳沙嗲牛麵那種啖一點,但有豬骨味,適合會飲湯(豆腐吸湯)。
-----
紫菜:普通,半份紫菜

雞胸、紫菜、蜂巢豆腐
雞胸、紫菜、蜂巢豆腐
2022-08-21 309 瀏覽
同同事一齊嗌外賣食lunch,呢間係我哋嘅首選,因為佢啲米線真係好好味🥰啲湯底好濃好夠味!整體上都好高質,平時我成日嗌佢嘅蕃茄酸辣湯底,有得揀唔同辣度,酸酸地加埋蕃茄本身有啲甜味,再加埋麻辣嘅味道,真係好正🥰😍今日試咗沙嗲豬骨湯底,都係一樣咁正😭😭外賣湯底同米線係分開上👍佢嘅沙嗲味係超級濃郁,同埋真係好足料,好夠味,入面仲加咗少少莞茜,即刻醒神晒,配料要咗豆卜加魚腐,同埋金錢展。金錢展(有三至四塊)佢本身都已經醃咗,滷水味好入味,同埋豆卜就吸引晒啲湯底嘅味,魚腐都係好入味🥰😍🥰返工咁辛苦食到一碗好食嘅米線,真係好滿足好感動😭🥹

今日試咗沙嗲豬骨湯底,都係一樣咁正😭😭
外賣湯底同米線係分開上👍

返工咁辛苦食到一碗好食嘅米線,真係好滿足好感動😭🥹
外賣送餐
2022-08-03 546 瀏覽
新蒲崗-轉型中嘅工商區星期日都好多人去Ben哥米線都幾大間好多位沙嗲豬骨湯米線配紫菜墨魚丸生菜轉有機薯粉$49,沙嗲豬骨湯濃味幾香只係鹹左少少。紫菜兩舊好食👍🏻👍🏻墨魚丸好食都幾淋。波浪紋薯粉都幾多👍🏻👍🏻麻辣米線小辣蟹柳竹笙雞肉$47,小辣唔算好辣都有麻痹嘅感覺,竹笙正常唔算好大塊唔多,雞肉有4大舊,正👍🏻👍🏻,蟹柳就唔係好掂啦,應該係一條蟹柳切開三小舊,覺得有少少酸酸地似變壞嘅感覺。米線硬度適中,比較粗身。總結:可以一試!而且湯底都比較多選擇!
新蒲崗-轉型中嘅工商區
星期日都好多人去
Ben哥米線都幾大間好多位

總結:可以一試!而且湯底都比較多選擇!
2022-07-31
$50.5 (午餐)
2022-07-05 665 瀏覽
我係超級鍾意食米線 住係附近第一次食ben哥米線 本身好期待 食左之後好失望點左酸辣番茄湯中小辣 來到嘅湯底係酸辣湯 飲左幾啖湯 酸又冇酸味 辣又似係bb辣 同返員工講 亦都幫我轉返番茄湯 感覺冇分別 就係多左番茄味 我係重口味d嘅 但係個炸醬我覺得好鹹 尖椒皮蛋嘅醬一言難盡又冇乜味感覺上好多餘 不如唔好淋醬 我直接食算啦...除左米線同竹笙係mvp 其他都emmmmm🤨食幾啖就叫員工收走😐唉無期待就無失望 no next time

2022-07-05
2022-06-22 406 瀏覽
21.6.2022 二Lunch @bengor_noodles #ben哥米線又幾好食喎~ 有兩個餸 下午茶送嘢飲👍🏻啲麵條好煙韌 蕃茄湯超級濃👍🏻👍🏻👍🏻加多一個餸都係$53 抵食👍🏻
21.6.2022 二

Lunch @bengor_noodles #ben哥米線
又幾好食喎~ 有兩個餸 下午茶送嘢飲👍🏻
啲麵條好煙韌 蕃茄湯超級濃👍🏻👍🏻👍🏻
加多一個餸都係$53 抵食👍🏻
2022-03-24 959 瀏覽
Ben哥 takeaway Always craving a hot bowl of mixian on colder days, thankfully app carries Ben 哥🤣 their delivery automatically separates the noodles with the broth so the noodles won’t go soggy 👏🏻.Really recommend coriander lovers try their Coriander 🌿 soup base!!! It’s really rich and fragrant, it’s a bit like the blender a huge bunch of coriander into the broth 🤤 Satay soup base is another of my favourite 🤩 it’s really peanut-y and not too salty 👍🏻 .For the toppings my favourite is the pork tend
Ben哥 takeaway

For the toppings my favourite is the pork tenderloin (豬軟骨) and the fish-tofu (魚腐), recommend ordering the fish-tofu in richer broths like the satay one cuz they’ll soak up all the soupy goodness 🤎
2022-02-21 941 瀏覽
Ben哥米線 小鍋米線(貢丸+腩肉+炸醬)🍜$51 (包熱飲) 7/10米線湯底就係酸菜湯底,雖然麵上面有啲辣油咁嘅嘢,但其實係原味唔辣,幾易入口。米線份量充足,而且夠彈性同有咬口。腩肉份量都足,但偏薄同韌🥲 炸醬就係凍嘅,有好輕微嘅辣,輕過譚仔嘅辣,主要以酸為主。小飯桶唔鐘意食辣,認為呢間嘅小鍋重口味過譚仔,比較有味道。蕃茄酸辣米線(魚腐+豬腸+魚皮餃)🍜$56 (包熱飲) 6/10大飯桶個湯🍅出咗事,食落完全唔知食緊咩,唔甜唔酸又唔辣,係得個麻字,好彩有鮮蕃茄粒令人知道自己食緊蕃茄米線,啲鮮蕃茄粒酸酸甜甜幾好食,但整體譚仔好食啲🥲豬腸滷得好入味,不過全部都係瘦腸,睇你鍾唔鍾意食~ 魚皮餃同魚腐各兩粒,魚皮餃個皮好厚,唔巧eat👋🏻尖椒皮蛋🥚(+$5) 6.5/10皮蛋外皮有保留到彈性,而內裏黏牙軟糯嘅口感,味道微微微辣加麻🌶同埋呢個價錢,份量都好多。Extra Comment:•明明唔係好多人,但啲姨姨落錯咗兩次單加上錯食物,隔離枱又係俾佢落錯單,仲有揮極手啲姐姐都望唔到人咁😟•佢哋啲枱好濕,用濕布抹完,之後冇抹乾🧻
Ben哥米線

小鍋米線(貢丸+腩肉+炸醬)🍜
$51 (包熱飲) 7/10

蕃茄酸辣米線(魚腐+豬腸+魚皮餃)🍜
$56 (包熱飲) 6/10

尖椒皮蛋🥚
(+$5) 6.5/10

Extra Comment:
•佢哋啲枱好濕,用濕布抹完,之後冇抹乾🧻
小鍋米線(貢丸+腩肉+炸醬)
蕃茄酸辣米線(魚腐+豬腸+魚皮餃)
尖椒皮蛋
小鍋米線(貢丸+腩肉+炸醬)
2021-11-16 1436 瀏覽
已經叫咗兩三次呢間嘢嘅外賣但係每一次佢張單都有寫明走韭菜及走芽菜落單嗰陣我都再三提示走韭菜同走芽菜每次拎完外賣拎咗上去公司度食 一打開個玩碗個度已經有幾條牙菜喺度既然唔可以完全走曬一樣嘢嘅話咁點解叫做走芽菜呢不如叫做少芽菜好冇?食譚仔雲南米線港親走韭菜芽菜永遠都見唔到有一條喺個碗度出現真係要講句芽菜敏感食完會出粒粒係咪先會幫我全部走曬芽菜同韭菜?如果下次食到敏感度唞唔到氣暈咗係咪呢間野食負責?係呀走芽菜好小事但係如果走唔到嘅話就唔好寫明話走芽菜咁樣嘅話再好食都真係冇用
已經叫咗兩三次呢間嘢嘅外賣
但係每一次佢張單都有寫明走韭菜及走芽菜
落單嗰陣我都再三提示走韭菜同走芽菜
每次拎完外賣拎咗上去公司度食
一打開個玩碗個度已經有幾條牙菜喺度
食譚仔雲南米線港親走韭菜芽菜永遠都見唔到有一條喺個碗度出現
如果下次食到敏感度唞唔到氣暈咗係咪呢間野食負責?
係呀走芽菜好小事但係如果走唔到嘅話就唔好寫明話走芽菜
咁樣嘅話再好食都真係冇用
外賣自取
2021-10-26 1245 瀏覽
一個人最好就係去食米線 ,ben哥夜晚冇咁多人 ,等咗一陣就入得去啦 like 社交平台 加五蚊左右一碟麻辣皮蛋, 分量非常之多 !足足有八片! 麻辣皮蛋啲汁酸酸辣辣,加上 蒜蓉同青蔥 ,非常之清新嘅一個小食我揀咗酸辣湯底中小辣湯底。入面有好多配料 ,每一啖都有好多肉碎!係我最欣賞一點! 而且酸菜份量恰到好處,唔會太酸又或者太鹹 ,實在令人回味。要注意嘅係呢度嘅中小辣都幾辣!下次都係叫番小辣好啦~ 米線我叫咗 豬腩肉 ,鴨血同埋豬軟骨 !三個餸都要另外再加五蚊嘅 。分量非常之多我最欣賞就係佢個鴨血 ,大大塊 ,而且沒有些美好鮮甜 。至於豬軟骨都好入味又夠淋入口即溶 豬腩。 米線係偏淋嘅 ,如果可以畀人揀硬少少就更加好!凍檸茶加七蚊 。埋單70 雖然唔算好平, 但收費合理

2021-10-23 918 瀏覽
近排多咗嚟新蒲崗發現咗依間幾好味嘅米線!!應該而家都好多香港人鍾意食米線,平時大家最常去既米線店都係嗰幾間🤫但係今次呢一間我覺得大家係米線同嘅都應該去試吓😍我本身好鍾意食辣野同米線,所以見到有米線嘅地方都會想試吓,今次依間個麻辣藥膳湯底,大愛!推推推!!!♥️♥️♥️今次我係叫咗外賣嘅米線,佢係分湯嘅所以唔會索哂水唔好食!同埋我幾鍾意佢有得揀五穀米線感覺上冇咁肥健康啲! 不過個味道其實同普通米線冇乜分別!同埋佢有得揀米線個份量!午市套餐係包三個餸,但飲品唔包!個麻辣藥膳湯底超濃味!好似食台式打邊爐咁!個湯底好入味,同埋個湯底都有少少藥材!如果本身鍾意食麻辣藥膳嘅!記得去試下啦!!🥰
近排多咗嚟新蒲崗發現咗依間幾好味嘅米線!!
但係今次呢一間我覺得大家係米線同嘅都應該去試吓😍
今次我係叫咗外賣嘅米線,佢係分湯嘅
所以唔會索哂水唔好食!
午市套餐係包三個餸,但飲品唔包!
2021-10-22 465 瀏覽
Ben哥 lunchtime每次經過見到都好多人排隊,所以我經過咁多次都冇食過😂😂 但係天氣轉涼之後真係令人好想食米線,要排隊都要嗌,最多外賣XD今次我試咗佢哋最出名嘅✨藥膳麻辣湯五穀米線,我嗌左少辣。藥膳味幾濃,但食到最底有啲咸。五穀米線口感幾好唔會煮得太淋,見到湯底有好多粒杞子感覺好養生👍🏻米線包左三個餸,我揀咗炸醬、蟹柳同埋紫菜。個人最鍾意紫菜因為好索到湯,但好可惜湯底有啲咸。另外炸醬都係好咸整體來講其實我幾鍾意個米線,但下次會想試吓其他湯底,希望唔會咁咸😂

外賣自取
2021-10-17 434 瀏覽
今日同朋友去到新蒲崗食下午茶,叫左個BEN哥米線,呢間米線舖有好多種湯底,藥膳麻辣非常推介,今次我就試下麻辣,味道都唔錯,配料非常多,好似唔洗錢咁落勁多肉,好正!環境方面冇咩特別,效率都算快,好快有得食!啲姐姐幾好人,好有譚仔姐姐FEEL,我幾鐘意!

2021-10-17
10 分鐘 (堂食)
2021-10-08 376 瀏覽
有時食到譚仔厭厭地,想轉下口味,ben 哥米線係一個選擇。分店主要係新蒲崗同觀塘。仲要係黃店,梗係支持下~店員好盡責,提我有午餐,3️⃣餸都係$4️⃣6️⃣炸🍜時令藥膳麻辣米線(轉五穀米線)先講湯底,藥膳食得出有藥材味,略帶甘甜。辣度我選左小辣🌶食食下有d麻,但都偏mild 既。而五穀米線呢…肉眼望到有d紫色,但味道我就食唔出有咩分別啦😅麵底係軟既,岩晒老人家我消化,份量可以選少麵或1/3麵,適🈴️減碳人士。配料我選左紫菜,墨魚仔同魚腐。餸就正正常常啦,下次唔會叫魚腐lor, 唔夠彈牙。

🍜時令藥膳麻辣米線(轉五穀米線)
2021-10-06 203 瀏覽
今日黎到新蒲崗試做瑜珈,平時都好少黎開呢邊,以為全部工廠大廈,估唔到餐廳都有得選擇。時間唔多,揀間野快食啦,就揀左呢間。呢間野其實都好似譚仔,不過呢間就有自己獨特特色,好似米線咁,都有分普通米線同五色米線。咁特別,勁鍾意食米線既我,就緊係食下新野,揀左五色米線。米線食落口,煙煙韌韌,口感勁正,我就係鍾意呢啲米線。五隻色嘅米線食落去味道上其實唔太大分別,但唔同顏色都幾得意呀!蕃茄湯底勁濃郁,合晒我心意。呢間我一定會再食。

時間唔多,揀間野快食啦,就揀左呢間。

蕃茄湯底勁濃郁,合晒我心意。呢間我一定會再食。
2021-09-27 362 瀏覽
午市有套餐(三餸+飲品) $42起都算幾抵食 麻辣五穀米線 (芥蘭+豬軟骨+豬大腸)中小辣麻辣唔會死麻,食落好香,辣味會慢慢滲出芥蘭唔會好索辣油,想食菜又唔怕會浸湯太辣豬軟骨煮得好林身,大大舊食落都滿足豬大腸清洗乾淨,食落都無異味 沙嗲豬骨湯五穀米線 (豬紅+腩肉+通菜)不可選辣度沙嗲湯底味道濃郁豬紅入味又爽口 五穀米線爽滑煙韌,嚼感唔錯,.配料份量都好多,2種湯底感覺味精唔重,食完一段時間都無好頸渴感麻辣鴨血件件都大大舊,成碗都有7,8舊到,厚身Q彈亦爽滑,但唔太入味

午市有套餐(三餸+飲品) $42起
都算幾抵食

麻辣五穀米線 (芥蘭+豬軟骨+豬大腸)
中小辣

麻辣唔會死麻,食落好香,辣味會慢慢滲出
芥蘭唔會好索辣油,想食菜又唔怕會浸湯太辣
豬軟骨煮得好林身,大大舊食落都滿足
豬大腸清洗乾淨,食落都無異味

沙嗲豬骨湯五穀米線 (豬紅+腩肉+通菜)
不可選辣度

沙嗲湯底味道濃郁
豬紅入味又爽口

五穀米線爽滑煙韌,嚼感唔錯,.配料份量都好多,
2種湯底感覺味精唔重,食完一段時間都無好頸渴感

麻辣鴨血