2020-06-06 2028 瀏覽
有同事請食飯。佢帶我地一行五人嚟到新嘅酒店,試吓西班牙菜。地方寬躺又時尚。一坐低就叫咗兩jar house cocktails 一齊share. 三百幾蚊一jar, 都reasonable 啦!味道.....女仔會覺得容易入口嘅,酒精成份不太多!可以放心飮!生蠔🦪襯cocktails就最夾,🦪really fresh!再來一客tuna tarta, 比想像中清新件sea bass 就最唔掂!我有理由相信廚師大哥連salt都唔記落囉!🤣 廚師大哥又放咗啲矮瓜🍆蓉墊底⋯⋯搞到我哋食到口歪歪🤣😂海洋燴飯 & 蒜油辣椒煮蝦⋯⋯不過不失,但絕對唔正宗囉!牛肋骨都grill得好好,好有肉香味!👍🏻甜品....我地班女人又點會放過呢?churros....我至愛😍!雖然係一個簡單嘅甜品,但係我都要讚下佢,佢真係做得好!👍🏻👍🏻

再來一客tuna tarta, 比想像中清新

海洋燴飯 & 蒜油辣椒煮蝦⋯⋯不過不失,但絕對唔正宗囉!

牛肋骨都grill得好好,好有肉香味!👍🏻

生蠔🦪
Tuna  tarta
海鮮燴飯
燒牛肋骨
Churro  with  chocolate  dip
  • Churros  with  Chocolate  dip
2020-06-06 1337 瀏覽
如果不是常在酒店附近hea的朋友或曾經在電子媒體看過資訊, 可能有難度去找到這間座落於酒店而CP值相對地高的chill out place. 但我覺得是很值得去找找它,特別是近期景況,想暫時離開現實狀況,不妨到Bayfare Social 好好享受一刻。大家最好先訂位,walk in有大機會坐 bar位。除了location,食物質素亦是Bayfare Social 的重點優勝之處,無論餐點種類以及味道都是剛剛的合適。今次不打算每款介紹或評價,但我總括會給8.5/10分!非常滿意。特別推介Tapas及 Churros, 必食!大家不妨先從相中食物的吸引性比個分再去肯定自己的眼光!

大家不妨先從相中食物的吸引性比個分再去肯定自己的眼光!

2020-06-03 1133 瀏覽
下午茶同屋企人去Chill✨ 知佢有靚靚海景就入咗去-講真真係幾抵下午茶時段💰100就有個漢堡包配薯條薯條脆卜卜✨牛又有肉汁(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)連埋靚景物超所值👍🏻-老竇就飲咗杯咖啡💰45
下午茶同屋企人去Chill✨
知佢有靚靚海景就入咗去

講真真係幾抵

下午茶時段💰100就有個漢堡包配薯條
薯條脆卜卜✨牛又有肉汁(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
連埋靚景物超所值👍🏻

老竇就飲咗杯咖啡💰45
Bayfare Social位於Rosewood五樓,入到去就好似去左西班牙既美食市集一樣🇪🇸,主要分左幾個美食區域,包括海鮮、甜品、麵包或Paella區等等🤩。 你可以選擇喺室內、外或者Bar枱用餐,非常Causal~呢道無論價錢定環境都比想像中更親民,人均五百就可以食到飽飽落樓🧚🏻‍♀️!————————————————————Fine de Claire $65/pcs當日其他品種已經賣哂🥺,只得返法國既Fine de Claire。肉質爽脆🦪,入口甘甜,配返杯清爽既Sparkling Wine一流🥂。————————————————————CLAMS $100蜆肉飽滿無沙🤤,入口鮮甜帶酒香,白酒香氣突出,蒜味重✨。————————————————————Braised Short Rib $150令人非常難忘既一道菜💡肉質軟嫩,口感介乎於叉燒同豬頸肉既中間,筋肉位膠質滿滿🤩。XO醬鮮中帶辣😋,可以減輕Short Rib既油膩感之餘,亦令到Short Rib既肉香味更濃郁💯。————————————————————Seafood Paella $240超級巨型既西班牙海鮮飯🥘,足以
Bayfare Social位於Rosewood五樓,
Fine de Claire $65/pcs

CLAMS $100
蜆肉飽滿無沙🤤,入口鮮甜帶酒香,
白酒香氣突出,蒜味重✨。

Braised Short Rib $150
令人非常難忘既一道菜💡

Seafood Paella $240
超級巨型既西班牙海鮮飯🥘,足以塞爆我地四個既肚😆。海鮮配料份量大方,但略嫌Paella過於濕潤💦,記得要配蛋黃醬食,味道會更加昇華✨。

Tagliatelle (Small) $105
麵條口感煙韌掛汁🍝,可惜醬汁味道比較淡,主要靠Parma Ham吊味。

————————————————————
Spanish Skewers (Half Dozen) $160
串燒可以揀雞、牛、豬、蝦或雜菜🥬,選擇多多。雞、牛、豬各兩串,可惜燒得太耐🍖,肉質粗糙無味,入口榎歰😢。

Blueberry Cheesecake $70
食到尾聲,飲到醉醉地唔記得影相🤣。
質地扎實,口感幼滑😻,帶濃烈芝士香。
藍莓醬完美咁解去濟膩感,值得為Cheesecake黎食多次👏🏻!
ALTA ALELLA, Alella 2016 $380
水果香氣濃厚🍊,入口清爽帶微甜,口感清新✨,作為白肉或海鮮既Pairing非常適合🌈。
2020-05-28 879 瀏覽
位於尖沙咀Rosewood Hong Kong,新酒店梗係要來見識吓,雖然有疫情影響但係酒店裏面嘅餐廳都好難book位今日就試吓呢一間,六星級酒店來講價錢非常親民,裝修亦比較casual感覺好似一啲比較靚嘅food Court餐廳主打環球美食SALMON TARTAREKALEHAMACHI頭盤非常開胃,但對於我來講個Sauce 未免有點太酸STEAK AND FRITESROASTED SEA BASS FILLETROTISSERIE CHICKENMain course 3個都好味,特別係牛同薯條仲有主打亞洲麵食和意大利粉的「粉麵吧」

餐廳主打環球美食

SALMON TARTARE

KALE

HAMACHI

頭盤非常開胃,但對於我來講個Sauce 未免有點太酸

STEAK AND FRITES

ROASTED SEA BASS FILLET

ROTISSERIE CHICKEN

Main course 3個都好味,特別係牛同薯條

仲有主打亞洲麵食和意大利粉的「粉麵吧」
2020-05-28 716 瀏覽
今日約咗幾個好耐冇見嘅朋友一齊食午餐,由於大家都係尖沙咀返工所以揀咗呢間餐廳,餐廳環境一流,光猛舒服。服務都唔錯,係上菜慢咗少少。朋友叫咗呢個漢堡包,包鬆軟,漢堡味道濃郁不過肉質硬左少少。我就叫咗一個意粉,不過等左好耐先有,兩個朋友都就嚟食完,我個意粉先至上,稍為有啲美中不足。
服務都唔錯,係上菜慢咗少少。
朋友叫咗呢個漢堡包,包鬆軟,漢堡味道濃郁不過肉質硬左少少。
店內裝潢令人感覺置身熱鬧繽紛的歐陸廣場市集風味,可選擇於吧台或餐廳開懷大嚼,或在露天陽台看著美麗的維港海景輕嚐淺酌,放鬆身心。當日由於下雨,我就沒有到戶外看海,選擇了室內的位置。食物價錢以在5星級酒店內的價位,感覺不要錢似的,一行幾人瘋狂點點點也才人均$300。.🥘薯條(French Fried)薯條份量十足,而且是我愛的粗切薯條,感覺是現炸的,剛上桌熱得燙手,但是超好吃,外脆內綿,推薦推薦👍。🥘西班牙海鮮炒飯(Seafood Paella)很可的一道,無論是打卡或味道,請你一定要點!就是份量有一點點少,如果能多一點點會更好。🥘薄餅(Spicy Pepperoni)不過不失的一道菜,可能是我對薄餅無感,但朋友挺喜歡的,覺得餅底做得挺好的。🥘意大利粉(Spaghetti)是比較粗的面條,由羊肉做成的肉球,帶有淡淡的羊腥味,挺特別的風味。🥘慢煮豬肋骨(Braised Short Rib)是好吃的叉燒,旁邊還要配上兩條菜心,很有中式的感覺,但的確挺好吃的。🍹接骨木花特飲(Elderflower Drop)很濃厚的接骨木花香味,酸酸的跟肉食很搭。.❗️瑰麗酒店的入口有點難找,建議可到K11 Mu
🥘薯條(French Fried)
French  Fries

🥘西班牙海鮮炒飯(Seafood Paella)
Seafood  Paella

🥘薄餅(Spicy Pepperoni)
Spicy  Pepperoni

🥘意大利粉(Spaghetti)
Spaghetti

🥘慢煮豬肋骨(Braised Short Rib)
Braised  Short  Rib

🍹接骨木花特飲(Elderflower Drop)
很濃厚的接骨木花香味,酸酸的跟肉食很搭。
Elderflower  Drop

❗️瑰麗酒店的入口有點難找,建議可到K11 Musea5樓,跟餐廳是相通的,也可以直達餐廳哦。另外注意餐單只有英文的,沒有中文菜單哦。
French  Fries
Seafood  Paella
Spicy  Pepperoni
Braised  Short  Rib
Elderflower  Drop
2020-05-21 758 瀏覽
[🇭🇰香港- 尖沙咀].🔻五星級酒店餐廳嚟講價錢算平,氣氛休閒,主要食西班牙菜為主,整體食物質素唔差,但又唔會話超出色;咁多樣會推介佢哋即叫即整嘅"海鮮paella",海鮮都幾多,好足料同甜品"檸檬蛋白撻".🔻🍽 Bayfare Social📌 地址: 尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店5樓.
[🇭🇰香港- 尖沙咀]
🔻
🔻
🍽 Bayfare Social
📌 地址: 尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店5樓
2020-05-20 803 瀏覽
真心覺得好食嘅一間西班牙菜星期日臨時臨急打嚟訂位,佢話冇晒位,不過可以試吓wall-in, 因為我哋兩個人,所以早少少大約6:00左右嚟到。仲有high table available ~ 兩個人叫咗4樣嘢,已經夠啦沙津。唔算貴,正常價,兩個人食剛好Paella 🥘 未至於地道,但已經好好好好啦!真心讚,small plate 基本上好夠兩個人食!串燒。small size 都有6串!雞牛豬蝦菜,性價比高!必食!牛骨,雖然得6小件,但食落其實唔少,一樣係好好食! 佢哋仲有好多嘢都好似好正,一定會再嚟!
真心覺得好食嘅一間西班牙菜
兩個人叫咗4樣嘢,已經夠啦
沙津。唔算貴,正常價,兩個人食剛好

牛骨,雖然得6小件,但食落其實唔少,一樣係好好食!

佢哋仲有好多嘢都好似好正,一定會再嚟!

2020-05-18
2020-05-19 9302 瀏覽
20200503🌤️Sunday🌹連續超過14天🙅‍♀️沒有本地新增過案0️⃣今日決定去遠D下午茶🍽️Bayfare Social 分了幾個區域,露天陽台,吧台或餐廳位置;總廚Alvaro Ramos 來自馬德里,主打西班牙烹調,進入餐廳,感覺環境及氣氛熱鬧親切,很配合西班牙色彩,入座後,選擇了, 擔擔麵,三文治及 Pizza, 食物水準👍Waitress 有酒店五星級服務態度🤩😍😍😍下次再見*😍😍😍
2020-05-03
CORNED BEEF SANDWICH (Sauerkraut, Emmental )
MARGHERITA FLAT BREAD (Tomato Mozzarella )
DAN DAN NOODLES (Minced Pork & Beef, Scallions )
  • CORNED BEEF SANDWICH
2020-05-11 1070 瀏覽
終於到我同老公嚟bayfare 88 BB 嚟到RW第一個感覺系真系6星級所有嘢都好似藝術品 每一個作品都值得停低欣賞 到左5樓BF就馬上感覺唔同比較causal同事都有介紹呢到就好似一個market一樣每個counter負責唔同食材 有沙律🥗有cold cut有扒類有麵檔甜品 🍮佢呢到價錢仲好貼地可以講街檔都系收緊呢個價錢 佢另外仲有一個入口係K11Musea我地叫左支sparking water 跟住半打🦪salmon tataki cold cut platter 不得不介紹佢個XO short rib!好食到癲 系好好食系好食到我要叫多一份 佢好似叉燒咁😂😂😂中意肥膩嘅人一定要試 之後要多一份parmesan smoked 🥓 pasta系一人份量已經大到癲 其實飽到錯 不過甜品做結尾是必須的所以我要左Apple crumble 🥧老公就要左個sundae 🍨🍨滿足的一餐作為結尾
終於到我同老公嚟bayfare

我地叫左支sparking water 跟住半打🦪
salmon tataki
cold cut platter
老公就要左個sundae 🍨🍨
滿足的一餐作為結尾

2020-05-10 890 瀏覽
與姐妹相約尖沙咀吃下午茶,朋友介紹來到Rosewood Hotel五樓的BayFare Social 餐廳,雖然walk-in 但不用排隊,餐廳非常寬敞,有戶外及室內座位,少少陰天坐戶外可以看到靚海景,好舒服!這𥚃有超抵食$98 Tea Set,可以自選一款蛋糕,一杯咖啡或茶,還附送兩片小曲奇。蛋糕我們選了Cake of the day 無花果味及入口即溶的Cheesecake,口感唔會膩,味道都相當不錯!咖啡都是酒店的水準,加上維港靚景,所以絕對超值。餐廳4-6時有Happy Hour時段,惠顧酒類飲品一杯($78起),只需加$25 就可以選一款小食;每惠顧滿$100可以儲一個印仔,儲夠10個就有嘢送,吸引顧客長期支持。
無花果蛋糕

下午茶
2020-05-07 677 瀏覽
上次食完一試難忘,今日再同朋友尼食,仍然係咁有水準,非常推介三五知己尼食,食完仲可以叫埋甜品今日就叫左個薯條,加左芝士粉,朋友覺得好驚喜,因為個薯條就算凍左都仍然係脆!好少餐廳可以做到咁跟住叫左個蕃茄醬肉丸,非當多醬,肉丸好juicy,大大粒,前菜揀衣個好開胃兩個人唔咁叫太多,最後叫左個mac and cheese, 有得揀大或者細,我地就叫左細。衣個mac and cheese芝士控係一定要試,真係好多好多好多芝士,同埋起級香,不過食完會好飽,建議多個人share

2020-05-04 612 瀏覽
不能說很差,總之不好吃。服務沒問題,裝潢也沒問題,菜單也沒問題。但是下午茶將整個餐單都點了一遍,除了鹹牛肉三明治非常好吃以外所有的菜都剩下了,甚至沒有打包!味道單一,薯條也是翻炸幾次的口感,沒有誠意的搭配。不知道晚餐的menu 會不會多些選擇,總之下午茶失望的很。也許是同旗下的其他餐廳和酒吧太高水準,所以顯得這一家讓人失望吧。畢竟,沒有對比,就沒有傷害。不過吃飯可以代客趴車,也算是很方便。但是下一次不回來了,畢竟Henry , 還有中式下午茶要好得太多。
2020-05-03
2020-05-04 449 瀏覽
係社交平台見到有BLOGGER介紹K11 MUSE 隔離間ROSEWOOD HOTEL 有間BAYFARE SOCIAL 5/F可以用$98食下午茶仲要有海景,原本都想搵日去試,連放4日假,本身係想去西貢先,但見到人龍超過100人,即時轉左去BAYFARE SOCIAL食下午茶OUTDOOR得4張枱,下午茶由3:00開始,原來可以BOOK枱,我因為早到,所以WALK IN都有得坐OUTDOOR全海景真係好寫意$98下午茶有一件CAKE,一杯茶,2片COOKIES我就要左CHEESES CAKE ,散叫要$70 好貴,CHEESE好軟好棉,好香滑芝士味,大愛!!!茶就選擇了EARL GREY ,食CAKE配啡/茶最好味坐下坐下就夠鐘,真係唔捨得走~
食下午茶

都有得坐OUTDOOR

全海景真係好寫意

$98下午茶有一件CAKE,一杯茶,2片COOKIES
我就要左CHEESES CAKE ,散叫要$70 好貴,
CHEESE好軟好棉,好香滑芝士味,大愛!!!
茶就選擇了EARL GREY ,食CAKE配啡/茶最好味

坐下坐下就夠鐘,真係唔捨得走~