餐廳: Bamboo Thai (屯門市廣場1期)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-03-12 72 瀏覽
同朋友行過屯門市中心,見到呢間泰國餐廳都幾多人幾受歡迎,又好耐冇去過秦國,決定入去試一試。睇完MENU,嗌左泰式生蝦刺身,軟殼蟹米紙卷,火山排骨同埋泰式火車頭和牛炒飯泰式生蝦刺身生蝦新鮮爽彈,配埋酸酸辣辣既汁,非常開胃。軟殼蟹米紙卷大蝦米紙卷就食得多,軟殼蟹真係第一次,軟殼蟹大大舊,加埋青瓜蘿蔔絲,點埋醬汁,酸酸甜甜,非常清新火山排骨雖然話係細份,但原來份量都好多下佢嘅排骨好入味,肉質亦夠淋,不過兩個人真係食唔曬。醬汁就係用青辣椒,蔥,九層塔整成酸酸辣辣咁好惹味仲愈食愈辣火車頭和牛炒飯飯炒得乾身唔油膩,好有鑊氣,炒得岩岩好,和牛粒幾林,整體就係東南亞風味,濃味香口。最後仲叫左杯青檸SODA, 食完濃味GE野飲杯青檸SODA就FIT 晒整體黎講,呢間GE泰菜係比其他港式泰菜酸D辣D,比較似正宗泰菜,想搵返泰國GE可以一試

睇完MENU,嗌左
泰式生蝦刺身,軟殼蟹米紙卷,火山排骨同埋泰式火車頭和牛炒飯

泰式生蝦刺身
生蝦新鮮爽彈,配埋酸酸辣辣既汁,非常開胃。

火車頭和牛炒飯

2021-03-10 61 瀏覽
🌠冬蔭公 $68🌠冬蔭公湯屬於濃湯,配料非常多令到每一啖湯都充滿泰式冬蔭公之美味,甜酸味道調得剛好,非常好飲🌌泰式紅咖哩魚餅 $68🌌紅咖哩魚餅味道與煎鯪魚餅相近,但味道多了泰式咖哩之酸與辣,魚餅略有彈性,不錯🌅招牌蟹肉臘肉炒飯 $128🌅個人認為呢個炒飯相當出色,飯粒每粒分明,豆角及露荀增加咬口,其次臘肉及蟹肉增加回甘之甜味,成個炒飯可謂色香味俱全😋🌌火山排骨 (小) $118🌌最後當然唔少得招牌火山排骨,上枱果陣確實呆一呆,無諗過(小)都咁大碟,足有4條大骨,肉多且嫩,醬汁酸得極之開胃,雖然很飽肚但會令人停唔到口😆總括而言,呢間泰式鋪的食物都非常好食,環境舒適寬敞,唔錯

🌠冬蔭公 $68🌠

🌌泰式紅咖哩魚餅 $68🌌

🌅招牌蟹肉臘肉炒飯 $128🌅

🌌火山排骨 (小) $118🌌

總括而言,呢間泰式鋪的食物都非常好食,環境舒適寬敞,唔錯
2021-03-07 72 瀏覽
晚市堂食一開始返,好多一家大細出黎食飯。又無得去旅行,食個泰菜以解思鄉星期六晚6點零已經好多人門口等緊位。是日2人,叫左一個湯,冬陰功雞翼,炒飯,好有特色既火山排骨。仲有2杯野飲。 味道唔錯,個排骨雖然叫細,但份量都好足。
晚市堂食一開始返,好多一家大細出黎食飯。
又無得去旅行,食個泰菜以解思鄉

星期六晚6點零已經好多人門口等緊位。

味道唔錯,個排骨雖然叫細,但份量都好足。

• 招牌蟹肉臘腸炒飯
  • 火山排骨(小)
2021-03-05 101 瀏覽
最近bamboothai係各區都有新開張 上次係隔離食拉麵見到好多人排隊 今次就決定去一去(p.s.見到好吸引嘅排骨poster🤣)🍖火山排骨(細)💰118上到來都嚇親 仲以為我地嗌錯左大份🤣可以見到佢真係好抵同好大份量!D排骨好軟淋 而且配上佢浸住嘅酸甜泰式湯汁會好惹味!一D都唔會油膩 越食越開胃😍可能會有小小辣 不過可以接受!🌮泰式肉碎生菜包💰78佢嘅肉碎有好多香料調味!相對其他泰式餐廳嘅生菜包會酸酸地 所以好惹味好開胃😍而且會有D卜卜脆嘅野夾埋落去食好好食😉值得一試🌯軟殼蟹米紙捲 💰88四塊米紙捲入面都好足料!會有青瓜、紅蘿蔔、大蔥、牛油果、魚肉同軟殼蟹!有一碟汁可以點來食 內餡真係好豐富😋 但係皮會比較粘 同一般一咬就開嘅唔同🙈🍨香芒糯米飯 💰68有好大塊嘅芒果、椰子雪糕同埋一舊圓圓地嘅糯米飯😋本身睇樣以為好少份量 點知原來糯米飯食極都食唔曬🤣真係好值得食總的來講bamboothai性價比好高 份量大價錢又唔算貴😉如果冇人排隊就梗係去食啦😍而且員工服務態度好好🙈

🍖火山排骨(細)
💰118

香芒糯米飯
  • 火山排骨
  • 軟殼蟹米紙卷
2021-03-01 216 瀏覽
今日去完屯門行山 於是就同朋友嚟到全屯門最大嘅商場屯門市中心到搵食啦 經過三樓嘅呢間Bamboo Thai入面見到坐滿曬客人 於是就入去食下午茶餐廳裝修好有東南亞風味 用上好多藤同木枱木櫈去營造氣氛生蝦刺身 生蝦夠新鮮爽口彈牙 點埋酸酸辣辣嘅泰式醬汁 非常開胃軟殼蟹米紙卷 晶瑩剔透又煙韌既米紙 包住脆卜卜嘅炸軟殼蟹 芒果 青瓜 生菜等嘅材料 非常清新 口感豐富火山排骨 細 一上枱時非常震驚 真係成座火山咁大咁誇張呀 排骨又淋又入味而且唔會太乾 上面加上海量嘅蒜頭同完西非常惹味招牌蟹肉臘腸炒飯 炒飯粒粒分明夠曬鑊氣 仲有勁多蟹肉同臘腸粒喺入面

餐廳裝修好有東南亞風味 用上好多藤同木枱木櫈去營造氣氛

1K
2021-02-26 1611 瀏覽
假期太多沒地方好用,今天就拿了假去跟媽媽吃個午餐順便再逛一下街吧!路過這間看到有想吃的菜,就馬上進來試試了!泰式肉碎生菜包(78元)這個應該是很多人吃泰國菜都是必點的一道菜式吧!媽表示想吃多點菜,就點了這個既可以滿足她吃菜的要求,又可以滿足我吃肉的要求,一舉兩得!這道菜的賣相不錯,我一開始還在想我的生菜在哪呢!原來是被擋住了面上有炸過的辣椒和炸豬油干,炸完之後都比較香,而且炸豬油干更是炸得香脆!泰式肉碎內有蔥,蒜,芫茜,辣椒和其他香料,吃起來很惹味,又帶一點點辣,再包上生菜一起吃,清爽又不會太油膩!另外他還有提供香葉,但味道比較濃烈,我不太喜歡,不過整體是不錯的!軟殼蟹米紙卷(88元)看到米紙卷覺得挺特別的,而且還有我喜歡的軟殼蟹,就叫來試一試!送到來看到晶瑩剔透米紙卷,就算包了幾個圈後也能看到食材,真的很驚喜。這米紙卷包裹住青瓜,紅蘿蔔,蔬菜和軟殼蟹,吃起來口感好豐富,軟殼蟹炸得外脆軟軟的,外面的配菜爽脆,而米紙煙韌有米香,配合得不錯,再配上酸酸甜甜的醬汁,真的非常開胃!火山排骨(小)(118元)這個就是我想吃這裡的理由了!一看到這個,就想到可以大口大口吃肉就真的很爽!雖然只是叫了小
泰式肉碎生菜包(78元)
泰式肉碎生菜包

軟殼蟹米紙卷(88元)
軟殼蟹米紙卷

火山排骨(小)(118元)
這個就是我想吃這裡的理由了!一看到這個,就想到可以大口大口吃肉就真的很爽!雖然只是叫了小份,但那裡也有4年大骨,每一件上面都保留了不少的肉,而且燉煮得很鬆軟,可以輕鬆的拿下來,吃起來完全不費工夫。排骨肉香十足,配上酸酸辣辣的蒜香醬汁,很好地去除了排骨本身的油膩感,吃起來特別清爽,又有肉感,真的很推薦!
火山排骨(小)

泰式火車頭和牛炒飯(128元)
這個炒飯炒得很香口,材料很豐富,有嫩滑的菜芯,酸甜的蕃茄和大量的和牛,當然還下了很多調味料下去炒了!吃起來鑊氣十足,食材和飯都帶有焦香的,十分惹味,我媽媽非常喜歡!而且和牛吃起來也挺嫩,有牛味,不會炒到過火了!
泰式火車頭和牛炒飯
2021-02-25
泰式火車頭和牛炒飯
之前在朗豪坊吃過Bamboo Thai後念念不忘,沒想到最近Bamboo Thai會進駐包屯門市中心,現在無需前往市區都可嚐到,多麼方便,我們選吃Bamboo Thai作為初七人日的生日飯。軟殼蟹米紙卷用半透明的米紙包著軟殼蟹,蘿蔔絲,青瓜絲,生菜等,五顏六色、賞心悅目。吃的時候記得沾點隨米紙卷附上的魚露酸甜汁,軟殼蟹酥脆不油膩,蔬菜清爽,軟殼蟹米紙卷清新開胃。泰式紅咖哩魚餅的味道跟我們幾年前去泰國時吃的味道一模一樣,魚餅使用鱸魚加入紅咖哩粉打成,裡頭還吃得到豆角與檸檬葉,故不用沾醬吃已很有味道,泰式紅咖哩魚餅外酥內彈,可口極致。喜歡酸辣的口味絕不能錯過這裡的火山排骨,火山排骨以大量青辣椒,蔥,香料佐上新鮮的排骨,排骨酸辣有勁,肉質細嫩,非常過癮。雖然我們點了小份,但火山排骨份量卻不少,超值。泰式火車頭和牛炒飯無敵好吃,和牛經大火爆炒香氣四溢,再以蕃茄,芥蘭,炸紅蔥頭作為炒飯菜蔬的基底,均衡飲食。飯粒乾爽,軟硬恰到好處,和牛肉嫩多汁,越吃越順口。

年三十早上,在家忙東忙西準備過年,轉頭間到咗中午,決定出去醫肚獎勵吓辛勞的自己。原先我們想在附近食燒肉,但排咗超過個半鐘未有位就過來呢邊睇吓。相比鄰近幾間餐廳,呢間較少人等位,但從門外見到用餐的客人食得津津有味😋,我們就決定試吓!店內空間闊落,肚餓到打鼓的我們見有空位以為可以即刻入座,可惜店員人手不足,有幾枱客賣單後都無人執拾,又可能今天較為忙碌,由店員👩話有位到真正入座,其實都再等咗半個鐘先入得🙁(心情壞壊地想,如果一陣不好食,我們以後不會再來!) 。喜歡食泰國菜的小妹見餐牌上各樣都好想試,但今次只有兩個人食加太肚餓,就試叫咗飯麵類🍚~招牌蟹肉臘腸炒飯 (8/10):不愧為招牌,這個有驚喜!炒飯用精緻圓碟放上,賣相美觀,食落有獲氣。🦀蟹肉、🥩臘腸、🦐櫻花蝦和🥦香蔥用辣椒🌶️炒香,拌勻少少酸蘿蔔絲,食咗幾啖忍不住同男朋友講😜呢個好食啊!小妹將魚露都加晒入炒飯度,鹹香度就更加啱啱好。原本餓到燥底的小妹即刻氣消哈哈🤭~越式生牛肉湯河 (6/10):湯底偏甜,肥牛加軟滑河粉,不過不失,🤔個人較喜歡越式香料味。環境設施 (8/10):乾淨企理,座位舒適。私心喜歡暗紋碟和金屬餐具🤪~服務質素 (8
招牌蟹肉臘腸炒飯

服務質素 (8/10):店員態度有禮,另收加一服務費。

回頭率 (8/10):食物質素高,但價錢略貴。還有其他菜式想試(《火山排骨》好似幾吸引😝),下次跟朋友聚餐可能會考慮再來!
2021-02-11
30 分鐘 (堂食)
2021-02-22 84 瀏覽
巿中心開左間泰菜,係巿廣場頂層,德國餐廳隔離,環境裝修都唔錯,所以價錢都會高番少少。我地就叫左個火山排骨,椰菜苗同炒飯。另外再叫多杯泰式奶茶同檸檬。因為個火山排骨用手食係最滋味,所以我就已經忘記同另外果2味影相。個排骨我同朋友叫左半份,但都每人有三舊。啲肉煲得好淋,所以係可以食到真係得番啲骨,而且個汁好係好好味,所以係食唔停椰菜苗同炒飯中規中矩,下次我會試其他另外...我因為都鍾意飲泰式奶茶嘅,而我都係另外叫,但出黎比朋友杯檸茶少,如果份量一樣就會開心啲囉。

椰菜苗同炒飯中規中矩,下次我會試其他

,如果份量一樣就會開心啲囉。
2021-02-22 170 瀏覽
同媽媽行過屯市,見到呢間泰國餐廳咁多人,決定入去試一試。填完紙仔,入到去坐底第一時間已經有人拎支水嚟☺️ 話比我地飲住水睇menu喎 我地決定叫左個泰式肉碎生菜包、軟殼蟹米紙卷、小既火山排骨同埋泰式大蝦炒金邊粉🤤諗翻起都覺得好餸!本身仲以為泰式肉碎生菜包係凍食點知原來係熱食嚟,新鮮嘅生菜勁大塊唔會似出邊嘅泰國餐廳咁碎濕濕咁,肉碎之中夾雜着好多香草同埋辣椒碎,但對於唔太食得辣既我,完全係食完一包又一包。而米紙卷亦好煙韌,好好咬口,少少芒果配上炸軟殼蟹😚清鮮之選最令我震撼嘅就係細size嘅火山排骨,本身以為得一兩舊,點知上到枱成座山咁高。排骨表面配上大量蔥生蒜芫荽,大家睇下真係大量,而碗入邊裝咗好多酸酸甜甜嘅湯頭,對於食好少肉既媽媽同我都可以清晒成碟就知咩事,媽咪仲對於呢個酸味讚不絕口,表示好開胃咁話🤤而金邊粉鑊氣好夠熱辣辣❗️2隻大蝦好爽口,唔會係解凍之後擺左幾日再煮既口感❤️總之呢餐真係食到上心口😂

火山排骨
晚市堂食終於開返啦~一於搵D朋友一齊去食返餐開心下,又可以見下面 見屯市開左一間新既泰國野,所以我地就去試下,餐牌既款式都好多,我地樣樣都想試下,因為好多都非常吸引,結果簡左幾樣都唔錯。 冬陰功湯($68) 酸辣味好夠,而且蝦都非常彈牙,濃味超夠。岩曬鍾意重口味既你。青木瓜蝦沙律($68) 平時食泰式沙律通常都係簡柚子蝦沙律,貪佢夠FRESH。原本青木瓜都係另一種唔錯既選擇。不過就比較辣,我唔係好食得辣既就不太受到。精選拼盤($168) 有春卷、紙卷、串燒等等,都幾豐富。而且佢炸得岩岩好,鍾意香口既你會好喜歡。火山排骨($118) 排骨大大件,佢酸味好出,酸酸甜甜。配上排骨既肥膩,的確配合得岩岩好。雞肉炒飯($98) 好有鑊氣,炒得岩岩好。泰式大蝦炒金邊粉($112) 味道還可,不過不失。總結呢間都值得一試。味道都幾重口味。不過可能因為新開既關係,所以等候既時間會較長,要食既就要早點排隊啦。
雞肉炒飯($98) 好有鑊氣,炒得岩岩好。

泰式大蝦炒金邊粉($112) 味道還可,不過不失。

2021-02-20
60 分鐘 (堂食)
2021-02-20 866 瀏覽
身為屯門牛牛去開屯市經過3樓一定會比呢間泰國風情餐廳吸引住 裝修得幾有格調泰式肉碎生菜包 上碟嗰陣啲肉仲暖暖地 好多肉碎好豐富唔使驚自己包到冇乜餡 入邊有洋蔥肉碎蔥等等一口咬落去有多重口感 但係唔會超級重口味適合所有人食軟殼蟹米紙卷除咗普通嘅青瓜絲羅白絲等等之外特別嘅係入邊仲有芒果即刻冇咁dry好鮮甜呀 軟殼蟹都佔入邊嘅一半所以都幾抵食火山排骨小已經叫左細份但其實都超級大兩個人一定夠晒食嗰個汁酸酸甜甜辣辣的 超級澎湃 有好多芫荽啦蔥啦蒜頭等等全部都係我最愛 同埋啲肉其實好冧你唔需要用手食用筷子都夾得出啲肉 啲肉仲要入晒味添呢個超級推介招牌蟹肉臘腸炒飯呢個又係勁正你每一啖飯都一定有蟹肉夾埋一齊證明佢分量十足而且仲有好多其他配菜撈飯口感就唔會咁單一 估唔到泰式菜都會有臘腸嘅出現即刻覺得好熟悉😆成個枱面都係綠色啊😆💚自選沙冰士多啤梨牛奶🥛青檸荔枝沙冰我呢杯嘅荔枝味就唔係好出青檸味都唔會太過酸都幾解渴

火山排骨小

• 火山排骨
  • 軟殼蟹米紙卷
  • 招牌蟹肉臘腸炒飯
2021-02-14 99 瀏覽
.喺屯門市廣場行完街就去咗Bamboo Thai食咗個晚飯。生蝦刺身 $118 有八隻生蝦,價錢都尚算可以。食落都幾彈牙,幾新鮮。冬陰公湯 $68 好惹味亦好足料,有好大隻蝦,不過就真個俾想像中辣咗啲,總括黎講味道都唔錯嘅。火山排骨(細)$118 雖然話係細份,但原來份量都好多下,呢到應該可以係4人份量。個汁有少少酸,少少辣,開胃得嚟都幾特別。佢嘅排骨好入味,肉質亦夠淋,不過兩個人真係食唔曬。大蝦炒金邊粉 $112 依個粉足足有成4-5隻大蝦,肉質食落唔霉,都幾彈牙。至於炒金邊粉水準唔錯,唔會太辣,麵嘅質地都唔佢太淋,味道同賣相一樣咁好。

喺屯門市廣場行完街就去咗Bamboo Thai食咗個晚飯。

生蝦刺身 $118
有八隻生蝦,價錢都尚算可以。食落都幾彈牙,幾新鮮。

冬陰公湯 $68

火山排骨(細)$118

大蝦炒金邊粉 $112

2021-02-12 88 瀏覽
屯市開咗間新泰菜,一於試下去!裝修非常用心、半開放式格局!高級得黎非常有泰式風味,啲格仔花紋好靚,座位之間亦都好闊落,所以一入到都非常舒適,私隱度好高!侍應服務都好貼心,有笑容之餘仲好留心我地嘅需要👍👍必叫至愛泰式生蝦,擺盤好靚!影相一流! 蝦肉爽甜,配埋蒜片同辣椒,再點埋秘製甜酸醬,味覺嘅享受!軟殼蟹紙米卷,賣相非常吸引! 本來以為有軟殼蟹會搞到好油膩,點知味道係意想不到地清爽!所有餡料都好新鮮,好開胃!火車頭和牛炒飯。好有鑊氣!食材豐富!和牛絕對係真材實料,數量都唔少😍 火山排骨不愧係廚師推介嘅菜式!一上菜個刻都好震撼,排骨頭超多,疊到勁高呀!排骨好容易骨肉分離,雖然佢俾埋手套,但用筷子都好易食到。排骨肉味特別香,而且又唔會太柴,加上咸酸嘅湯汁,正!叫咗2杯飲杯,都唔錯。
屯市開咗間新泰菜,一於試下去!

侍應服務都好貼心,有笑容之餘仲好留心我地嘅需要👍👍

火車頭和牛炒飯。
好有鑊氣!食材豐富!和牛絕對係真材實料,數量都唔少😍

火山排骨

叫咗2杯飲杯,都唔錯。

2021-02-11 93 瀏覽
全部俾3粒星星因為好多好評,專程來試。調味其實好好,但今日個chef失手,每樣菜式好咸,但我都會再嚟試其他菜式,希望個chef落鹽落魚露個下注意下,咸到hi hi,食完哩餐咸到個咀“嗱嗱地”,勁口渴。好希望係個chef只係今日失手因為我真心想再嚟食,環境又坐得舒服柚子蝦沙律第一啖食蝦,好爽好好味,但最底既sauce 咸到“拿”口。火山排骨最期待,用手食本應好惹味,豬軟骨位置好正,肉又夠淋,但個汁咸到想講粗口,如果有病唔可以食太咸既人,唔建議你來。招牌蟹肉臘腸炒飯食食下成嚿鹽,咸到我呢,anyway整體味道唔錯生菜包最正常既一道菜,配搭脆卜卜豬皮
全部俾3粒星星
因為好多好評,專程來試。

調味其實好好,但今日個chef失手,
每樣菜式好咸,但我都會再嚟試其他菜式,
希望個chef落鹽落魚露個下注意下,咸到hi hi,
食完哩餐咸到個咀“嗱嗱地”,勁口渴。

好希望係個chef只係今日失手
因為我真心想再嚟食,環境又坐得舒服

柚子蝦沙律
第一啖食蝦,好爽好好味,但最底既sauce 咸到“拿”口。

火山排骨
,如果有病唔可以食太咸既人,唔建議你來。

招牌蟹肉臘腸炒飯
食食下成嚿鹽,咸到我呢,anyway整體味道唔錯

生菜包
最正常既一道菜,配搭脆卜卜豬皮