小肥陽自細個就超中意ᰔᩚ食面包食包仲多過食飯所以媽媽成日留意下邊到有靚面包可以幫襯下行過先生返工附近有間面包鋪聞到岩岩出爐既面包味即刻吸引到我入去睇下有咩食先係斑斕味喎店員介紹原來咁岩新鮮出爐既係佢地既招牌【斑斕咖椰菠蘿包】 HKD 10ততততততততততততততততততত個包皮係斑斕味既菠蘿包脆皮咬落唔會太甜之余仲外脆內軟岩岩出爐˃̶᷄ ⁻̫ ˂̶᷄ ♡熱辣辣咁食真係超級好味5星星⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐必食item【四重芝士大包】 HKD 24ততততততততততততততততততত小肥陽超中意芝士既食物見到有4重芝士包媽咪緊係必揀啦而且裡面真係好足料啖啖都食到芝士【迷你冬甩】 HKD 24ততততততততততততততততততত除左芝士之外當然唔少得買朱古力冬甩啦小肥陽至愛既下午茶點【自家制咖啡】 HKD 14ততততততততততততততততততত本來想試埋佢地奶茶既但點知賣哂.ᐟ得返咖啡咁就揀咖啡啦₊˚⊹ᰔ ྀི偏甜小小( ˘ ³˘)♥但係我中意鋪仔細細估唔到佢既面包種類繁多
小肥陽自細個就超中意ᰔᩚ食面包

咁就揀咖啡啦₊˚⊹ᰔ ྀི
偏甜小小( ˘ ³˘)♥但係我中意

鋪仔細細
估唔到佢既面包種類繁多
檸茶經過“Baker Talent”新加坡麵包達人,衝住入去買麵包🍞,不斷指住個玻璃櫃要買“pink",即係粉紅色冬甩🥯,媽媽想食“班蘭味卷蛋”,結果檸茶又係咁“yellow”🟨,唯有下次先試,再買埋麵包比爸爸明日早餐。🌈蛋白味卷蛋意想不到的好味👍!蛋糕吾會好甜好香蛋味,最好味係個cream好滑。🌈迷你冬甩我哋揀左朱古力和士多啤梨味🍓,士多啤梨味會偏甜小小🤏,朱古力就岩岩好,其實檸茶未批准食朱古力,所以全部落晒爸爸個肚。📍Baker Talent📌荃灣沙咀道211號地舖#荃灣 #蛋糕 #麵包 #Baker Talent #新加坡麵包達人 #荃灣美食 #荃灣必食 #荃灣麵包店 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介#假日好去處 #ilovefood #hkfood #美食推介 #美食日記#親子 #全職媽媽 #金牛座 #育兒日記 #育兒 #育兒日常 #寶寶日記 #成長記錄 #lemontea.519 #凍檸茶

🌈蛋白味卷蛋

2024-04-14
下午茶
蛋白卷蛋
迷你冬甩
走過荃灣這家麵包店,忍唔住被滿滿榴槤嘅香味吸引。無錯,我就係嚟試試呢間店嘅D24榴槤菠蘿包。嗚呼,一咬落去,榴槤醬香滑之餘,仲意想不到咁啱搭配菠蘿包外層嘅酥脆,真係惹味到不得了😍!又點忍得住不再嚟一次呢? 轉個角,試下呢款咖椰斑斕菠蘿包,感覺好有創意,咖央味道淡雅,同傳統菠蘿包嘅鹹香好match,仲未夠,款款咖啡菠蘿包嘅香濃直擊心房,配杯熱咖啡就系完美早餐🍞☕️。喂,點少得試下佢哋嘅芝士撻啊?那個濃郁芝士流心,搞到屋企人都tumd知個味道幾正,真係一試愛上,芝士控可以放心大膽收藏佢本店作常客呀🧀!最後,檸檬芝士包就嚟一個完美收尾吧。酸酸甜甜,好適合鐘意新鮮味道嘅你,每一啖都可以感受到芝士嘅豐腴,配搭檸檬香,的確系一大发现。荃灣這家店,絕對值得專程一試!

2024-01-11 103 瀏覽
依家出去買個有質素嘅麵包閒閒哋都要廿蚊up, 朋友介紹呢間有質感有厚度嘅麵包店多數都係十零蚊仲要有好多唔同嘅新款特色包,今日去開楊屋道街市買餸順便買番啲返屋企試吓。今日買左108層葡撻同特濃芝士撻仲有港式自製咖啡做下午茶。 108層葡撻- 撻皮鬆脆,外脆內軟,層層分明,令人愛不釋口。特濃芝士撻- 口感綿密濕潤,入口即化,濃郁的芝士香氣纏繞味蕾,奶香濃郁。配上自製咖啡, 啡味出乎意料的香濃, 為下午茶加分見到舖頭有好多創新麵包譬如榴槤菠蘿包同埋斑斕菠蘿包,下次會再試😆

今日買左108層葡撻同特濃芝士撻仲有港式自製咖啡做下午茶。

配上自製咖啡, 啡味出乎意料的香濃, 為下午茶加分

• 特濃芝士撻
2024-01-09 63 瀏覽
來到Baker Talent,先被葡式蛋撻的香氣撲鼻而來,令我撲水對胃!嗰蛋撻,真系香脆得嚟,啖啖蛋香,食落真係過癮。轉頭見到芝士雲頂草莓莓講明夏日必備,望落真係粉嫩可愛;那層芝士奶蓋,酸酸甜甜,飲落開心到喊。另一款飲品,木子黑糖厚奶,黑糖同珍珠混埋,一啖咬落珍珠Q彈,夾埋厚厚滑滑嘅奶,嗱嗱聲,唔錯喎!話說買返去嘅貝包,揀咗迷你奶皇包同朱古力包。奶皇包中間柔軟得黎,啱哂我呢種愛熱食嘅食客。朱古力包哩,唔會太膩,咬落去有甜有香。真系得意過買樂透!下次過嚟,仲要試吓其他款,食貨嘅世界就系要咁添!🥐🍓🧋

2023-05-02 382 瀏覽
🥯我平時好鍾意四圍去買唔同嘅麵包食吓🥯不論有餡、冇餡嘅麵包我都非常之喜歡💕🍞呢間麵包店麵包款式夠多👍仲有蛋糕🎂同埋其他甜品🍮🐷豬柳漢堡包 Sausage McMuffin🌈唔好睇佢個包表細細個呀😍其實佢塊豬柳係鮮嫩多汁架👍上面仲🈶️片芝士添🧀一次過俾你營養同埋美味嘅感覺👍一舉兩得💯超正✅🇮🇹意大利鬆母包 Floss Sausage Cheese 🌈呢個意大利鬆母包裡面🈶️好多蒜蓉、芝士、肉鬆、同埋腸仔😍味道唔錯👍口感仲夠曬豐富添💯🍠紫薯軟包 Purple Tam Bun 🌈外表睇落平平無奇咁😜但咬開見到啲紫薯蓉嘅顏色就真係好靚呀😍麵包鬆軟✅咬落去啖啖都係紫薯餡料🥳🧅洋蔥吞拿魚包 Tuna Bun 🌈平時食開嘅吞拿魚麵包好少會放埋洋蔥入個包裡面🧅原來加咗洋蔥之後😍會帶起左成個包嘅吞拿魚味👍令味道更🈶️層次💯

🍞呢間麵包店麵包款式夠多👍仲有蛋糕🎂同埋其他甜品🍮

🧅洋蔥吞拿魚包
Tuna Bun

• 意大利鬆母包
  • 豬柳漢堡包
平時講起麵包店,諗起嘅都係啲比較舊式嘅麵包,好似腸仔包菠蘿包咁樣,因為覺得便宜抵食,其他新式麵包店雖然款式多啲,但係相對上價錢就比較貴少少,但係咁啱俾我發現咗一間價錢相宜,但是款式多多嘅麵包店班斕咖椰菠蘿包 $10 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟因為食之前忘記咗影相,所以只有係舖頭入面影嘅相;平時菠蘿包都食唔少,但係依個多咗少少班斕味,但唔會太突出,反而係中間嘅咖椰好多,所以食落比較甜,而且表面嘅菠蘿皮冇我哋平時食嘅菠蘿包咁脆🤔🤔迷你雜錦包(5個) $19 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟一袋有齊五個唔同嘅口味,分別有朱古力、紅豆、奶黃、紫薯這些,而且每一個入面嘅餡料都好多,唔會淨係得少少,保證比你知道你自己係到食緊咩味,個人最推介朱古力味,因為味道好突出,但係又唔會過甜以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。

班斕咖椰菠蘿包 $10 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟

迷你雜錦包(5個) $19
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

外賣自取
Baker talent新奇嘅麵包但唔係好好食斑蘭只有麵包咀嚼到最後少少嘅aftertaste,其餘只係食到一個好甜嘅菠蘿包,層菠蘿皮都唔係脆同埋個包扁哂有少少醬喺入面,斑蘭椰子味算係出啲,但都係甜同有浸唔識形容嘅味南瓜包🌚又係甜包底,加左少少疑似南瓜餡,但個餡幾乎似糖漬無乜南瓜味榴槤包反而算好食,菠蘿包就同樣嘅問題,太甜扁身。但榴槤蓉似係真嘅榴櫣果肉👍如果可以多啲就更加好麵包唔係特別平,但甜品就幾平,雖然唔知好唔好食🙈
Baker talent
新奇嘅麵包但唔係好好食

斑蘭麵包

南瓜包🌚
又係甜包底,加左少少疑似南瓜餡,但個餡幾乎似糖漬無乜南瓜味
南瓜包

榴槤包

麵包唔係特別平,但甜品就幾平,雖然唔知好唔好食🙈
  • D24榴槤菠蘿包
2022-06-27 374 瀏覽
以前係中學補習嘅時候 都會成日去呢間麵包店度買麵包食☺️估唔到原來佢哋係新加坡嘅過江龍🇸🇬超鍾意食佢哋嘅招牌榴槤菠蘿包!!香甜酥脆嘅菠蘿包皮 再加埋內餡嘅D24榴槤蓉 真係超級好味😋
2022-05-30 377 瀏覽
以前喺荃灣中學讀書嘅時候都成日食呢間麵包店 最近見佢哋新出咗好多款流心麵包 就買咗幾個嚟食!個斑斕咖椰菠蘿包 真係好有新加坡嘅特色🇸🇬淡淡嘅斑斕味 再加埋咖椰味 都幾清甜香口
呢間麵包店見過好多次!因為好多分店,麵包種類多,蛋糕都好靚呀,好吸引,佢幾榴槤麵包都好出名!🍀榴槤菠蘿包呢個榴槤麵包不得了!我抵達店舖的時候榴槤麵包幾乎沽清!得返一個!果斷買左!返到屋企,係包裝紙拎出嚟果下已香氣撲鼻,內餡原來真係有榴槤肉!🍀朱古力卷蛋我覺得卷蛋真係好經典,尤其是呢個卷蛋仲有好靚嘅毛巾面,份量都幾大,朱古力同埋蛋味好出入邊嗰層cream都好滑!🍀有餡冬甩揀咗兩隻味,兩隻都唔會太甜,特別莓味好出!顏色鮮艷好打卡!買咗嚟過聖誕節哈哈

🍀榴槤菠蘿包
內餡原來真係有榴槤肉!

🍀朱古力卷蛋

🍀有餡冬甩
2021-12-31 622 瀏覽
話說前排番工前去買早餐,經過見到呢間在荃灣沙咀道嘅Baker Talent個門面幾靚仔就入左去買啲野食。鋪頭在荃新天地對面,戴麟趾夫人診所隔離,超級方便。內裹好乾淨企理,而且有好多唔同款式嘅麵包可以選擇,我呢啲選擇困難症患者都揀左好耐先揀得到。粟米吞拿魚包 ($9)呢款粟米吞拿魚包好出色,個包拎到番公司仲是暖嘅,而且入面好多粟米,好甜,另外仲有片生菜添﹗啱晒健康人士﹗同埋吞拿魚嘅份量都唔少,一個字,正﹗D24榴槤菠蘿包 ($15)至於呢個D24榴槤菠蘿包都好正,超香榴槤味,值得一試﹗
鋪頭在荃新天地對面,戴麟趾夫人診所隔離,超級方便。

粟米吞拿魚包

粟米吞拿魚包 ($9)

同埋吞拿魚嘅份量都唔少,一個字,正﹗

D24榴槤菠蘿包
D24榴槤菠蘿包 ($15)
至於呢個D24榴槤菠蘿包都好正,超香榴槤味,值得一試﹗
2021-12-02
外賣自取
$37 (早餐)
2021-12-30 425 瀏覽
荃灣 到荃新天地對面 新加坡麵包達人Baker Talent, 麵包款式選擇多, 喺傳統港式麵包之中加點變化, 唔會太悶, 又有啲新意, 最重要係 價錢相宜, 買嚟做早餐做下午茶, 幾蚊起已經有交易, 買一兩個包食都唔會覺得肉赤。最想推薦嘅係菠蘿榴槤包, 係港式傳統麵包之中加點新意, 菠蘿脆皮鬆化, 包身軟熟, 我落去仲有啖啖榴槤肉嘅香, 喜上加喜!!-除咗菠蘿榴槤包仲有另外一啲 特色包 都幾吸引。蔓越莓乳酪, 咬落去酸酸味味,又有乳酪的香,好食。仲有 雜錦 包,一袋15蚊有五個 ,咩味都有, 奶黃紫薯, 最啱有選擇困難症嘅人一次過試曬三隻味。仲有隻叫意大利 鬆母 包, 有腸仔又有肉鬆, 鍾意食肉嘅人肯定好喜歡。馬仔: 蛋香滿滿。-

除咗菠蘿榴槤包仲有另外一啲 特色包 都幾吸引。
蔓越莓乳酪, 咬落去酸酸味味,又有乳酪的香,好食。

馬仔: 蛋香滿滿。
2021-12-17 402 瀏覽
岩岩裝修好,入面環境好闊落,可以慢慢睇慢慢選✨荃灣 BAKER TALENT ✨🌈D24 榴槤菠蘿包 $15脆脆菠蘿包面層,未入口已經聞到榴連香,餡料好香濃好幼滑,榴槤同菠蘿包原來好夾一食就知點解係推介🌈朱古力爆漿包甜度岩岩好,好多朱古力,食落唔會好膩🌈牛角包🥐熱辣辣好香牛油味,咬落好酥脆,好香口特濃芝士撻同葡撻漲卜卜,下次一定要試下display櫃放上多款布甸同冬甩,真係好吸引,可惜一下食唔到咁多,唯有下次啦!
岩岩裝修好,入面環境好闊落,可以慢慢睇慢慢選

✨荃灣 BAKER TALENT ✨

🌈D24 榴槤菠蘿包 $15

一食就知點解係推介

🌈朱古力爆漿包

甜度岩岩好,好多朱古力,食落唔會好膩

🌈牛角包🥐

熱辣辣好香牛油味,咬落好酥脆,好香口

特濃芝士撻同葡撻漲卜卜,下次一定要試下

2021-12-12 347 瀏覽
呢間新加坡過江龍麵包店,一直都係大胃之母嘅心頭好皆因價格低,但花款多,味道好來自星馬的佢,當然少不了榴槤,見佢新鮮出爐,立馬搶住夾佢,再搵冇咩人嘅地方食咗佢一咬榴連之香湧現,裡面真係有榴榴蓉㗎,好彩周圍冇咩人啫冇諗過佢地會有自家奶茶,近排都興樽仔奶茶,唔知呢間又點呢?一飲茶味夠濃,甜味唔會太過,必買葡撻又係入世未深,咁新鮮,當然要入手。佢塊皮真係好酥脆,咬落嗦嗦聲,超過癮鹹麵包嚟講,大胃好鍾意食芝士條搣開好軟熟,綿起飛起,完全唔似坊間嗰啲乾噌噌斑蘭菠蘿包個色水同菠蘿外衣好難令人無視,又忍唔住夾埋一份芝心包又係好正,仲有檸檬香,冇得輸
呢間新加坡過江龍麵包店,一直都係大胃之母嘅心頭好

皆因價格低,但花款多,味道好

D24榴槤菠蘿包

一咬榴連之香湧現,裡面真係有榴榴蓉㗎,好彩周圍冇咩人啫

自家製奶茶

葡撻

芝士條

鹹麵包嚟講,大胃好鍾意食芝士條

搣開好軟熟,綿起飛起,完全唔似坊間嗰啲乾噌噌

班蘭菠蘿包

斑蘭菠蘿包個色水同菠蘿外衣好難令人無視,又忍唔住夾埋一份

檸檬芝士包

芝心包又係好正,仲有檸檬香,冇得輸
2021-12-12
自家製奶茶