2017-04-30 154 瀏覽
芝士撻已經成為近年既大熱之一;好耐之前已經想一試Bake既芝士撻,觀塘呢間未開戈陣系想試銅鑼灣戈間但一直未有機會試到,行開APM竟然咁岩比我見到,Bake,我同你註定相見架!店內只有兩個職員,店舖位置亦吾系當眼位置,所以都暫時未有好多人幫襯,真系要咁岩經過先知。店出面既透明玻璃望入去已經可以見到N咁多件芝士撻,超吸引,買番件試下先。芝士味都幾濃郁,裡面吾系得芝士,應該加左忌廉,令到佢帶點甜既感覺,外皮好軟林林,食戈陣要小心啲,有適當既甜味吾會好漏。

半熟芝士撻

2017-04-30
半熟芝士撻
2017-04-13 721 瀏覽
極力推介這個芝士撻呢!  假日經過APM某間蛋撻小店,雖只售芝士撻,但門外已大排長龍,人群效應的心態之下,也衝上前看看。從櫥窗看見一個個金黃色的芝士撻新鮮出爐,實在太吸引了,非常邪惡呀!最後被友人拉住要買一個試試。芝士撻/$20個,6個/$110,包裝袋鮮黃色,也十分美美撻。放在手心之中,仍感到新鮮出爐的熱力感。外皮焗得非常脆口,咬落芝士在口腔中四溢,奶味偏重,入口即溶,擁有幸福滿滿的感覺,超美味! 正所謂小食多滋味,下次來到一定要再買!
最後被友人拉住要買一個試試。
放在手心之中,仍感到新鮮出爐的熱力感。
2017-03-26
2 分鐘 (堂食)
2017-04-05 223 瀏覽
之前銅鑼灣店人龍勁長,要排起碼半小時。熱潮過後,APM分店再沒人龍,等五分鐘就買到。金黃色的芝士撻貌相很吸引,脹卜卜的,內裡芝士很幼滑、吃下去沒油膩感、餅皮亦很脆!附近居民同OL又多個下午茶選擇~

2017-04-02 238 瀏覽
Happy Friday,懶懶的我行住apm等男朋友仔接放工,行行吓就見到個好eye-catching的大玻璃,裡面的職員把一個個芝士tart齊整地排列。心想,今晚的甜品就是你! 食過晚飯後,我就馬上購買了一個與男朋友"些牙"(減肥中只可以食一口,其餘男友包底)金黃的芝士內餡加上微微燒焦的外層大大刺激了我的食慾,拍過照後利麻搶過來即場咬一口!我_凍嘅同我之前在銅鑼灣買的熱辣辣完全不同!不但芝士餡已經凍的凝固起來,tart皮亦因爲凍了完全不鬆化,不知道是不是因爲晚餐時段少人買的關係...希望下次可以買到熱辣辣香噴噴的cheese tart啦
,其餘男友包底)
芝士tart
希望下次可以買到熱辣辣香噴噴的cheese tart啦
2017-03-31
2017-03-29 183 瀏覽
本身係牛頭角返工,月前知道係apm開左分店,之前整日聽人講好好食,但一開張又勁多人,排隊好誇張,今日終於有時間去買黎食~買6個平d所以請埋公司同事食,一盒6個$110,攞到上公司仲熱哄哄。金黄色的撻皮酥脆可口,而入面內餡係香濃的芝士,一咬下去果陣d芝士流心慢慢地流出黎,好似心太軟禁,好香滑,周圍都散發芝士香味,外脆內軟的口感超正!記得新開張當日有限定朱古力口味,希望可以正式推出,相信有五少朱古力迷都好期待!
流心芝士撻
2017-03-29
流心芝士撻
2017-03-22 195 瀏覽
今晚同同事係觀塘食晚餐,未去食之前係apm到閒逛。平時依個舖位係賣嘢飲嘅,但依家變咗另一間鋪頭。開心大發現,原來係一間新開既芝士撻專門店!!望住個櫥窗都已經覺得非常吸引,好多個新鮮熱辣嘅芝士撻整整齊齊放係你面前。望見都流晒口水,真係忍唔住去買個嚟食!最後同同事一人買咗一個來食,實在非常好食。一咬落去,芝士撻入面melted cheese就流晒出嚟。依個芝士撻一定要熱嘅時候食,如果唔係流心芝士凍左就唔好食。食完一個,仲都想再買多好多個返屋企食
今晚同同事係觀塘食晚餐,未去食之前係apm到閒逛。
最後同同事一人買咗一個來食,實在非常好食。
Cheese tart
2017-03-17
外賣自取
$20 (其他)
Cheese tart
2017-03-21 112 瀏覽
已一段時間無逛APM,原來多了幾間新食店。離遠見到呢間舖,黃色好Sharp醒,廚窗排滿焗好的芝士塔,令我忍唔住衝埋去睇!芝士塔大軍排列整齊,漲卜卜、圓碌碌,已經準備好攻入肚皮!哇,唔使排隊???咁梗係要買件試吓!!!其實,$20件覺得有啲貴!不過,曲奇塔皮鬆化、芝士好滑,又真係好好美味嘅!話時話,好彩我無乜 Keep Fit 大計,否則食咗呢件芝士塔,唔知會唔會前功盡廢?正所謂「少食多滋味」,嚟緊呢幾個月我應該唔會再買嚟食㗎喇...... 除非,見到更邪惡嘅朱古力味啦!哈哈哈!
芝士塔大軍排列整齊,漲卜卜、圓碌碌,已經準備好攻入肚皮!
哇,唔使排隊???咁梗係要買件試吓!!!
芝士塔
2017-03-21
芝士塔
2017-03-20 117 瀏覽
之前剛剛登陸香港的時候, 真是個個都為之瘋狂。銅鑼灣的SOGO更是大排長龍, 真的是有夠誇張。當時我經過SOGO樓下, 見這麼多人排隊, 就打消了那個「想吃」的念頭。今天經過APM 的這間分店, 見無人排隊, 而又正好肚餓了, 當然要買一個啦~!!其實之前的廠都有帶了幾盒到公司, 也是吃過的, 但當時是雪凍了的。CHEESE TART HKD 20.00現在現買現吃, 又是不一樣的感覺。個人覺得, 半流心的質地是最好吃的。裡面的半熔芝士, 很滑又很香, 芝士味算是濃的。入口有淡淡的芝士香外, 還帶有少少酸酸的, 令人不會覺得太油膩。而TART皮是很鬆化的, 很香的牛油味。不過因為很鬆化, 很容易就散開, 食既時候要小心。

之前剛剛登陸香港的時候, 真是個個都為之瘋狂。
銅鑼灣的SOGO更是大排長龍, 真的是有夠誇張。

CHEESE TART HKD 20.00
現在現買現吃, 又是不一樣的感覺。
個人覺得, 半流心的質地是最好吃的。
裡面的半熔芝士, 很滑又很香, 芝士味算是濃的。

而TART皮是很鬆化的, 很香的牛油味。
不過因為很鬆化, 很容易就散開, 食既時候要小心。
2017-03-15 176 瀏覽
雖然芝士係好邪惡嘅食物,但每次行過呢間鋪,嗰啲漲卜卜嘅芝士撻就好似係度同我打招呼咁,係咁叫我買佢地。今日終於失手了,一下子買左半打返屋企做宵夜。佢哋好細心,會俾張咭仔你,教你可以點食件撻,不過我覺得有啲蹝紙兼無聊,因為上面只係教你件撻可以即食,雪涷食同再翻熱食。雖然一件撻要$20有啲貴,不過啲芝士真係好香又濃,加埋檸檬嘅香味同酸味,中和左啲芝士,令到成件撻食起黎無咁「溜」,我唔覺唔覺就食左兩件,芝士真係好邪惡呀!
宵夜
2017-03-05 259 瀏覽
約左朋友去apm,趁朋友未黎到,搵d野醫下肚,見到廣告牌話2樓開左芝士tart。記得一年前sogo要排成粒鐘先買到,之後周街都係芝士tart,食果好多間芝士tart,唯獨呢一間一直未試過。雖然熱潮已過,但仍然對呢間芝士tart好有興趣,善忘既香港人,依家唔使再排隊。$20一個tart,好想知道究竟有幾好味,令咁多人排一粒鐘去食。即買即食,tart微暖,唔係熱辣辣,可能因為無人買。鐘意個餅底,有d似曲奇,脆脆地唔係淋,一邊食,芝士不斷湧出黎,味道真係唔錯。芝士多但唔覺得膩,食完感覺好幸福但要我排一個鐘就太誇張喇
但要我排一個鐘就太誇張喇
是因為銅鑼灣的崇光百貨的超級市場要進行裝修,所以在九龍東設店?沒錯曾經在銅鑼灣叱咤一時的日式流心芝士撻店Bake Cheese Tart 暗地裹在九龍東最多人的地方APM設店,剛開業時或許宣傳並不多,所以人流成了正比,相比之下這個位置比崇光來得寬敞和大,人多也變得不太可怕吧。以往最怕排隊,但這一次剛巧遇到它不用排隊,當然要馬上立食一個,筆者也曾經光顧過尖沙咀另一賣芝士撻的店舖,兩者當然是有分別的!跟尖沙咀區那間比較,這一個芝士撻來得較流心,半熟的程度更甚,至於芝士的味道其實是不相伯仲,但外皮這個較硬身尖沙咀的較為鬆化,相信兩者都有支持者,各有各好,但筆者較喜愛這一間Bake Cheese Tart是因為服務肯定比尖沙咀好,職員不多,但也會非常詳細解釋例如芝士撻可在常溫放多久、放雪櫃可放多久、如取出再焗要多少溫度多少時間,都一一詳細解釋及回答,非常友善。 芝士撻暫是只有一種味道,說不定將來會有更多的口味,售二十元一個,雖然選擇比尖沙咀的少得多,但有時要像投資一樣,要投資自己熟的,而價錢也便宜一點值得一吃!
2017-02-16 303 瀏覽
得知觀塘都開咗間BAKE之後就一直想有衝動買, 其實之前已經食過架啦, 除咗喺香港買過之外亦都係要日本食過, 今日放工經過就買咗幾件返屋企每間分店都用相黃色既包裝, 所有野都係黃色😄細細個嘅牛油皮芝士撻充滿着飽滿嘅芝士, 金黃色嘅芝士撻賣相相當吸引牛油皮邊邊食落帶點脆身, 唔算太濃但好香口, 中間綿密既芝士其實唔太濃郁, 芝士口味好似平時食開嘅濃烈口感, 但淡淡嘅芝士香好像有種魔力令人一試上癮! 😍👍🏻👍🏻👍🏻 芝士口感好軟身好creamy, 不知不覺就食左好幾個😂😂😂
每間分店都用相黃色既包裝, 所有野都係黃色😄
芝士口感好軟身好creamy, 不知不覺就食左好幾個😂😂😂
2017-01-12
5 分鐘 (堂食)
$20 (其他)
  • 芝士撻
2017-02-12 244 瀏覽
全新期間限定「朱古力芝士撻」❗️朱古力➕芝士撻!得咗!😍一次過瘋魔芝士迷同朱古力控🧀不!得!了!❤️嘩!朕忍唔住喇😂一啖咬落去👄撻皮真係好薄好脆呀!👏🏻原來連撻皮都有香濃朱古力味架😳外脆內軟。濃郁可口🍫朱古力控值得try try!💪🏻朱古力餡都好有驚喜👻餡料係軟綿綿的奶油質感☺️同原味芝士撻一樣咁出色!💯可可味道香濃幼滑😛緩緩滲出芝士香味🧀仲營造出流心效果添!🖖🏼👍🏻👏🏻
全新期間限定「朱古力芝士撻」❗️
朱古力➕芝士撻!得咗!😍
一次過瘋魔芝士迷同朱古力控🧀
不!得!了!❤️
嘩!朕忍唔住喇😂
一啖咬落去👄
撻皮真係好薄好脆呀!👏🏻
原來連撻皮都有香濃朱古力味架😳
外脆內軟。濃郁可口🍫
朱古力控值得try try!💪🏻

朱古力餡都好有驚喜👻
餡料係軟綿綿的奶油質感☺️
同原味芝士撻一樣咁出色!💯
可可味道香濃幼滑😛
緩緩滲出芝士香味🧀
仲營造出流心效果添!🖖🏼👍🏻👏🏻
2017-01-26
5 分鐘 (外賣自取)
  • 朱古力芝士撻
2017-02-12 263 瀏覽
嘩bake開到黎apm la, 咁岩有同事見完客,買左一打返黎請我地食。公司係觀塘區,件tart拎到返黎仲係熱既,我地即刻一人搶左一件黎食,一咬落去真係有流心效果,好濃芝士味,tart底鬆脆!真係一件都唔係好夠.. 但其實價錢都有少少貴既我地知,所以食到一件已經好開心
2017-02-03 226 瀏覽
Bake既芝士撻可以話係全香港最好食,本身causeway bay有分店,個陣要排隊去食架,而家觀塘新開左間梗係要去食,諗住有期間限定朱古力味,可惜冇,但食返原味一樣開心,20蚊一個撻,價錢算幾貴,不過食好野點都值得啦,佢而家有優惠,買夠6個(半打)110蚊添,雖然唔係熱辣辣,但撻皮好香脆,買左一個趁熱食一個攤凍食,兩個一樣正,熱食芝士流心入口即融,凍食有cheese cake軟滑既口感添,食完好滿足呀:)
諗住有期間限定朱古力味,可惜冇,但食返原味一樣開心,
20蚊一個撻,價錢算幾貴,不過食好野點都值得啦,
佢而家有優惠,買夠6個(半打)110蚊添,
雖然唔係熱辣辣,但撻皮好香脆,
買左一個趁熱食一個攤凍食,兩個一樣正,