2020-10-28 391 瀏覽
今日放工同老公行吓街食吓飯,經過彌敦道,見到有人派宣傳單張,原來呢度有得飲夜茶,仲有好可愛嘅B DUCK,真係要上去參觀下蝦餃皇$32印有可愛的B duck樣,裏面隻蝦又大又爽,睇得又食得!流沙奶皇包 $28Buffy 個樣叫我要食佢裡面非常熱又夠流心,所以影唔切相**注意辣嘴**韭菜豬紅$28一定要趁熱食,唔油膩,唔錯!😋燒賣皇$32雖然賣相普通,不過好彈牙!可以媲美出名嘅茶樓!上湯浸時蔬$32清甜嘅娃娃菜,健康之選煎釀茄子$28即叫即炸,好香口,配以甜酸醬,更添美味蟲草花香菇蒸雞飯$48即叫即蒸,耐心等候,份量多,雞件嫩滑!手拍青瓜$18夠哂入味,做前菜夠開胃!我發現張墊餐紙原來係有小遊戲㗎,小朋友嚟到都可以玩遊戲,唔怕悶!好貼心!餐廳每個位都有B duck的存在!多到影唔哂!下次再嚟要食下晚市套餐,價錢合宜,可能三個食都得!

蝦餃皇$32
印有可愛的B duck樣,裏面隻蝦又大又爽,睇得又食得!
流沙奶皇包

流沙奶皇包 $28
Buffy 個樣叫我要食佢

裡面非常熱又夠流心,所以影唔切相**注意辣嘴**
韭菜豬紅

韭菜豬紅$28
一定要趁熱食,唔油膩,唔錯!😋

燒賣皇$32
雖然賣相普通,不過好彈牙!可以媲美出名嘅茶樓!

上湯浸時蔬

上湯浸時蔬$32
清甜嘅娃娃菜,健康之選

煎釀茄子

煎釀茄子$28
即叫即炸,好香口,配以甜酸醬,更添美味
蟲草花香菇畫雞飯

蟲草花香菇蒸雞飯$48
即叫即蒸,耐心等候,份量多,雞件嫩滑!

手帕青瓜

手拍青瓜$18
夠哂入味,做前菜夠開胃!

好貼心!

餐廳每個位都有B duck的存在!多到影唔哂!

下次再嚟要食下晚市套餐,價錢合宜,可能三個食都得!
2020-10-28
蟲草花香菇畫雞飯
手帕青瓜
  • 蝦餃
2020-10-28 320 瀏覽
好想同朋友去主題餐廳,今日我就去咗呢間,大人小朋友都鍾意既黃色鴨仔店舖,呢到有鴨鴨鴨~全部都係鴨🐤【B duck & Buffy】 全間舖既裝飾,全部都係B duck & Buffy,好多黃色既鴨。德記茶樓,當然有B duck 圖案既點心、飲品。除咗食物外,你仲可以買到B duck既精品。樣樣都好吸引😍 如果唔想單點點心,可以選擇叫套餐:有新出既原隻波士頓龍蝦二人晚市套餐、精選二人套餐及招牌車仔麵套餐 蝦餃皇(3粒) $32睇到個B duck🐤 樣子已經覺得好得意,好想一口咬落去🤭蝦餃皮薄到晶瑩通透,蝦肉鮮甜好味嫩滑爽口 流沙奶黃包(2個) $28有個好得人鍾意既B duck 🐤樣子。奶黃包仲係熱辣辣流心既,一口咬落去流哂出黎,個奶黃醬好正(真係好熱,小心條脷👅🤭) 小籠包🥟(3個) $323粒一口小籠包,小籠包內原汁原味既湯汁熱辣辣,肉質嫩滑又大粒,配埋個醋食都得 錦鹵雲吞(2件) $28呢個一定要食,大大隻錦鹵雲吞,又香又脆卜卜,裡面仲有爽口蝦仁。點埋個甜甜地既醬汁一齊食,真係好正😍 德記招牌麵 $68 x2 (河粉 及 米線)必食推介💥勁大碗,勁足料,有雞翼、魚蛋、豬腸、豬皮、滷

蝦餃皇(3粒) $32

流沙奶黃包(2個) $28

小籠包🥟(3個) $32

錦鹵雲吞(2件) $28

德記招牌麵 $68 x2 (河粉 及 米線)
必食推介💥勁大碗,勁足料,有雞翼、魚蛋、豬腸、豬皮、滷水蛋、蘿蔔、牛筋腩。一碗份量好多,米線質感爽滑;河粉質感適中,唔會太淋。每個餸都好入味,好正。
(溫馨提示💞如果你細食可以叫一碗招牌麵,2個人分嚟食,就可以再叫其他點心😋)

B Duck & Buffy 茶樓
德記招牌麵 雞翼、魚蛋、豬腸、豬皮、滷水蛋、蘿蔔、牛筋腩
錦鹵雲吞
  • 招牌車仔麵
2020-10-25 45 瀏覽
今次嚟到位於旺角食這間cute 爆B.Duck點心,除了點心可愛食物質素亦不錯👍入到店內大部份都是卡位坐得好舒服。而且環境四周都有B.Duck公仔可以給我們影相📸️除了餐紙上的點心還有香港特色美食車仔麵及小食😋薑蔥牛柏葉牛柏葉蒸得時間控制得很好,爽口又入味。蝦餃王蝦餃比起平時酒樓食的大粒,蝦肉鮮嫩彈牙,食到原粒蝦肉👍燒賣皇啖啖豬肉又不會覺得膩之餘,一咬入口仲有好多肉汁流出來😋叉燒包叉燒包薄餡多,豬肉食落特別香同淋,個叉燒醬味道調得剛好,甜甜地好開胃😋沙嗲金錢肚牛肚非常大塊,而且蒸煮時間控制得好,不會過韌,入味又夠腍。鮮蝦春卷春卷炸得熱辣辣脆卜卜,蝦肉新鮮又爽口👍羅漢果冬瓜茶自家製的飲品,微甜煲得非常入味

薑蔥牛柏葉
牛柏葉蒸得時間控制得很好,爽口又入味。
蝦餃王
蝦餃比起平時酒樓食的大粒,蝦肉鮮嫩彈牙,食到原粒蝦肉👍

燒賣皇
啖啖豬肉又不會覺得膩之餘,一咬入口仲有好多肉汁流出來😋

叉燒包

沙嗲金錢肚
牛肚非常大塊,而且蒸煮時間控制得好,不會過韌,入味又夠腍。

鮮蝦春卷
春卷炸得熱辣辣脆卜卜,蝦肉新鮮又爽口👍

羅漢果冬瓜茶
自家製的飲品,微甜煲得非常入味
2020-10-23 82 瀏覽
老豆一向只會貪方便去傳統大集團酒樓飲茶,今次決定帶佢試下去啲新潮啲嘅點心專門店試下!蝦餃($32),印上B duck賣相得意而且皮薄蝦爽👍馬拉糕($28),真係不得不提!因為已經好耐無食過鬆軟嘅馬拉糕啦,終於食得返童年喺舊式酒樓推車仔姐姐喺大蒸籠夾出黎嘅馬拉糕嘅鬆軟馬拉糕!💯💯💯蓮蓉壽包($28),蓮蓉豐富香滑😋燒賣($32),好味!牛肉($28),勁大粒!😱而且絕對唔似普通茶樓果啲溝左大量肥豬肉鮮蝦春卷($28),熱辣辣脆卜卜🍤鳳爪排骨飯($42),份量好多,排骨醃得得惹味,配上甜豉油撈飯,十分滿意!🌟

蝦餃($32),印上B duck賣相得意而且皮薄蝦爽👍
蓮蓉壽包($28),蓮蓉豐富香滑😋
燒賣($32),好味!

鮮蝦春卷($28),熱辣辣脆卜卜🍤

2020-10-22
  • 馬拉糕
  • 牛肉球
2020-10-23 15 瀏覽
呢間B. Duck & Buffy德記茶樓,位置相當方便,位於彌敦道575號,好近油麻地地鐵站,落車行3分鐘就到。佢既佈置好有心思,滿滿既打卡位,B duck既粉絲同小朋友一定好鐘意。唔止有霓虹燈,天花板都掛有唔同造型既B duck吊飾,好似身處一個mini版既B duck主題樂園。既然係茶樓,當然唔少得叫幾款點心。佢大部分既點心都係28蚊,除左竹筒飯同蝦餃燒賣貴少少,以主題茶樓黎講,價錢唔算貴。薑蔥牛栢葉,好夠味,薑蔥味完全辟走羶味,而且好爽口。流沙奶黃包好過癮,印住b duck 個頭,入面流沙餡熱辣辣,食個陣要小心燙傷口。蝦餃都好充料,一入口滿滿既蝦仁,不過如果再薄皮d就更好。我個人覺得佢既煎炸類幾出色。先講造型,佢會用一個竹籃仔裝住,加有b duck logo既卡紙牙籤,好吸睛。鮮蝦春卷同炸雲吞咬落聽到格格聲,卜卜脆,但又唔會太油,加埋醬汁唔會太膩。埋單2個人連加一先250左右,真係性價比好高

薑蔥牛栢葉,好夠味,薑蔥味完全辟走羶味,而且好爽口。

蝦餃都好充料,一入口滿滿既蝦仁,不過如果再薄皮d就更好。

埋單2個人連加一先250左右,真係性價比好高
餐廳佈置得好靚好多大大隻B Duck公仔大人小朋友都岩去既餐廳😍😍流沙奶皇包 ($28)流沙包每個都印有B Duck圖案一咬就爆奶皇漿 100分!薑蔥蒸牛柏葉 ($28)牛柏葉調味調得唔錯 十分惹味令人食唔停口🤤魔法拿鐵咖啡 ($26)咖啡味道中規中矩 但連咖啡都印有B Duck圖案好有心思🙈🙈黃金炸饅頭 ($28)炸饅頭配煉奶冇得頂 又甜又脆口👍🏼👍🏼餐廳仲有晚市點心菜單人均都係百零蚊真係好抵食🤤

餐廳佈置得好靚
好多大大隻B Duck公仔
大人小朋友都岩去既餐廳😍😍

流沙奶皇包 ($28)
流沙包每個都印有B Duck圖案
一咬就爆奶皇漿 100分!

薑蔥蒸牛柏葉 ($28)
牛柏葉調味調得唔錯
十分惹味令人食唔停口🤤

魔法拿鐵咖啡 ($26)
咖啡味道中規中矩
但連咖啡都印有B Duck圖案
好有心思🙈🙈

黃金炸饅頭 ($28)
炸饅頭配煉奶冇得頂 又甜又脆口👍🏼👍🏼

餐廳仲有晚市點心菜單
人均都係百零蚊真係好抵食🤤
2020-10-22 13 瀏覽
之前睇雜誌有介紹過旺角開了一間B.Duck 主題茶樓,今日帶了姪仔們去食下點心及影下相。牆上的佈置及食用碗碟都是B.Duck,見到都很開心🥳餐紙上除了點心還有二人套餐👍燒賣燒賣是飲茶必點,入面都是鮮肉,冬茹和蝦,用料新鮮,豬肉肥瘦比例適中👍义燒包麵包皮鬆軟,半肥瘦的叉燒餡料,食落啖啖肉。薑蔥蒸牛柏葉熱熱辣辣,時間控制得好好,牛柏葉不會過韌,很爽口。蝦餃蝦餃皮薄,晶凝通透,裏面的蝦好大隻,蝦肉好爽口,味道鮮甜👍吉列黃金蝦炸至金黃色,外皮香脆可口,蝦肉爽甜,食落口感豐富,配埋沙律醬更加提升到蝦味道😋山竹牛肉牛肉球蒸到脹卜卜,牛肉味香濃又爽口,加入喼汁,更加開胃😋
牆上的佈置及食用碗碟都是B.Duck,見到都很開心🥳
餐紙上除了點心還有二人套餐👍
燒賣
义燒包
麵包皮鬆軟,半肥瘦的叉燒餡料,食落啖啖肉。
薑蔥蒸牛柏葉
熱熱辣辣,時間控制得好好,牛柏葉不會過韌,很爽口。
蝦餃
蝦餃皮薄,晶凝通透,裏面的蝦好大隻,蝦肉好爽口,味道鮮甜👍
吉列黃金蝦
山竹牛肉
牛肉球蒸到脹卜卜,牛肉味香濃又爽口,加入喼汁,更加開胃😋
2020-10-22 30 瀏覽
自疫情開始後真係完全無去過茶樓飲茶,一直都好掛住港式點心,今晚就約咗閨密一齊去嘆返個一盅兩件啦,好姊妹就提意嚟哩間有卡通主題嘅「德記」茶樓🐥🐥一出lift就即刻俾周圍嘅卡通裝飾萌到心心眼😍每一台仲有一隻b.duck 公仔陪住你嘆茶添「德記」除咗有點心蒸飯之外,仲有港式車仔麵俾你揀。我哋見到有個好抵食嘅精選二人套餐,有齊晒車仔麵、蒸飯、點心,仲包兩杯自選飲品,精明嘅消費者就梗係揀呢個餐啦,另外我哋仲加點左一籠蝦餃添。我重點介紹幾樣食物先:鮑魚香菇滑雞飯 - 雖然係罐頭鮑細細粒咁,但過吓口癮都唔錯嫁,滑雞份量好多鋪滿晒成個飯,而且雞件夠滑嫩唔會蒸到老晒。蟹膏燒賣王 - 味道同一般燒賣差唔多,重點係面頭嘅蟹膏,好邪惡啊火焰叉燒包 - 呢個叉燒包好得意😎面頭仲印住B.duck 嘅公仔樣,淨係用嚟打卡都夠哂啦

我重點介紹幾樣食物先:

• 火焰叉燒包
姨甥生日原本打算入樂園 慶祝, 誰知遇上打風, 橫風橫雨,就在朋友介紹下到了旺角b duck酒樓和小朋友先慶祝! 一進店 ,姨甥大喜! 裝修真係超靚 !每一個位置都是打卡位 !原本我地去這些主題餐廳的我們沒有抱任何期望,只是想給快樂給小朋友 !點知呢度食物質素非常高 !味道簡直和外面酒樓有得揮, 而且價錢不貴 服務也好!可以經常帶小朋友過嚟食野也不心痛!二來小朋友也會坐定定 !我姐已經馬上在各媽媽谷發佈好去處!酒樓近來推出了特價套餐,精選二人套餐$178, 非常抵食! 包括了多個點心, 蒸飯和車仔麵 。而且仲有兩杯飲品 !不喜歡叫set嘅, 都可以散叫點心,價錢不貴。點心都是即叫即蒸嘅 上枱熱辣辣 鮑魚香菇滑雞飯, 上面有幾粒小巧的鮑魚, 大量滑雞和大香菇 !食起來每一口都充滿香菇的鮮味 !滑雞的 非常多汁! 令飯多了一份 滑溜 蟹膏燒賣王, 這個是我印像中 ,近年食過最好食嘅 燒賣!上面有鮮蟹膏 ,咬落去有蟹膏嘅香味!食落仲有冬菇嘅鮮味,同埋蝦嘅 彈牙口感! 招牌車仔麵 ,用料十足, 入面包括了有豬腸啦 ,雞翼尖, 冬菇 ,蘿蔔,魷魚和魚蛋! 分量非常之多!粗面稍為有點過淋,但整體味

點心都是即叫即蒸嘅 上枱熱辣辣

招牌車仔麵 ,用料十足, 入面包括了有豬腸啦 ,雞翼尖, 冬菇 ,蘿蔔,魷魚和魚蛋! 分量非常之多!粗面稍為有點過淋,但整體味道仍是非常之好

火焰叉燒包 ,叉燒包皮薄餡靚

另外點了一份蝦餃 32蚊3隻 ,造型好搞笑呀!入面好juicy,蝦肉爽口又彈牙!
這裏每一個食物上面都插了b.duck的圖案,非常可愛

自選飲品兩杯
我哋嘅杯咖啡相片拉咗好靚嘅花花,
兩個大人加小朋友食完攬住個肚就出嚟,
埋單二百蚊多啲啲 !呢個價錢 ,平盡點心主題餐廳

• 叉燒包
2020-10-21 6 瀏覽
|B Duck主題點心餐廳|整體評分: 👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼(5分為滿分)餐廳環境佈置得很用心 像個小型樂園天花板掛滿大型B Duck公仔好吸睛流沙奶皇包 $28⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️流沙奶皇包絕對係必點點心之一🤤🤤流沙包一咬就爆汁 流質感重 但甜而不膩 蝦餃 $32⭐️⭐️⭐️⭐️蝦餃印有B Duck公仔圖案幾得意蝦肉爽口彈牙 皮不算薄但亦不厚 中規中矩黃金炸饅頭 $28⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️饅頭即叫即炸 熱辣辣炸得外脆內軟 一啲都唔硬配煉乳非常之好味
|B Duck主題點心餐廳|

2020-10-19
  • 流沙奶黃包
  • 黃金炸饅頭
2020-10-20 20 瀏覽
帶著小朋友去吃飯,除了去動物cafe之外,還可選擇主題餐廳❗❗早前聽朋友介紹,說價錢便宜且好吃,故特意帶小朋友來,給他們自己點想吃的🤣🤣流沙奶皇包~吃的時候要小心奶黃流出來🤣🤣因真的很流心,但不會很甜,挺好的😋而且造型還超級可愛😍😍古法馬拉糕~跟平日吃到的一樣,但不會很甜,剛剛好蝦餃皇~想不到就連蝦餃皮也能有鴨鴨樣,真的還沒吃,心亦已被俘虜🤣🤣而且味道也不錯,蝦肉也多炸雲吞蝦多士~很香脆,皮也炸得大片,中間部份的蝦肉也不少鮮蝦春捲~ 餡料很足,都滿滿的,而外皮也炸得非常香脆上湯浸時菜~很大的一碟,抵吃的

古法馬拉糕~跟平日吃到的一樣,但不會很甜,剛剛好

炸雲吞蝦多士~很香脆,皮也炸得大片,中間部份的蝦肉也不少

鮮蝦春捲~ 餡料很足,都滿滿的,而外皮也炸得非常香脆

上湯浸時菜~很大的一碟,抵吃的
2020-10-20 16 瀏覽
單單是裝修,已經是可愛到一個點,而點心的價格亦不貴,還有二人餐點,以裝修及點心的質素來說,真的是物超所值!跟朋友去吃,點了一個二人餐,而二人餐裡還有鮑魚香菇滑雞飯,蟹膏燒賣王,招牌車仔麵,火焰叉燒包,炸魚皮及自選飲品兩杯,也只是178元,超值!!本想著不知道質素如何,但鮑魚香菇滑雞飯真的好吃到不得了,雞肉很嫩滑又份量多,鮑魚雖細隻,但味道卻是超級好吃,鮑魚味濃!而招牌車仔麵也是很大的一碗,有豬大腸,雞翼尖,雞翼,豬皮蘿蔔及魚蛋,每樣也很入味,贊

2020-10-14 16 瀏覽
第一次晩飯來這間餐廳, 超驚喜!我早了半小時到達餐廳,一個人可以狂影相一入到餐廳已經比可愛的鴨鴨吸引住, 天花上的大鴨,枱上的小鴨,所有的餐桌佈置,非常有心思和精緻,令人覺得很開心。我們點了二人餐, 加兩個點心,食物水準不俗,蝦餃燒賣奶黃飽必食,不過眼濶肚窄, 打算打包個飯走,那個外賣紙袋一出,全塲女仔男仔雙眼發光,爭相要這個外賣袋,超靚!!待應姐姐服務很好,很細心,聽説這𥚃奶茶不錯,下次再嚟一定要試吓
2020-09-24 41 瀏覽
好味得意 #下午茶 分享 ~ 主題餐廳同阿仔嚟呢間B.Duck & Buffy主題茶樓食點心全間店都好多主題公仔擺設😁😁 仲設有一閣來售賣鴨仔多款產品🥰每張枱都有一隻鴨仔陪住我哋食嘢睇見都好開心😊😊我同阿仔原本係坐一張枱因為我哋叫咗好多嘢店員幫我哋將兩張枱拍埋一齊才夠擺放我哋嘅食物🤣🤣食物唔單只係得意同個靚㗎😁 仲真係好新鮮熱辣辣❤係好味😋😋👍我哋食唔曬攞走😛連個外賣紙袋都咁靚㗎😍😍大小朋友都鍾意😊
好味得意 #下午茶 分享 ~ 主題餐廳
仲真係好新鮮熱辣辣❤係好味😋😋👍
我哋食唔曬攞走😛連個外賣紙袋都咁靚㗎😍😍
大小朋友都鍾意😊

2020-09-10 70 瀏覽
一去到岩岩好有一張窗口位,自助劃單比店員B duck餐具,好可愛蟲草花蒸飯,份量都ok,味道正常流沙奶黃包👍👍好流心味道又岩岩好,不過明明餐紙圖係黃色,實物黎到係白色,賣相就有點失望蝦餃,牛肉球,都正常。係金錢肚味道就怪怪地。蝦米腸新鮮熱騰騰出爐👍平時卡通餐廳都係好睇唔好食,但b duck 茶樓睇得都可以食得
一去到岩岩好有一張窗口位,
自助劃單比店員

B duck餐具,好可愛

蟲草花蒸飯,份量都ok,味道正常

蝦餃,牛肉球,都正常。係金錢肚味道就怪怪地。

蝦米腸新鮮熱騰騰出爐👍

2020-09-06