Auntie AYI @wellwellwell

2023-02-19 369 瀏覽
今日特別之處就係19條女一齊食 🤪 之前已經同餐廳寫好菜單,八仙過海係噱頭嘢,但係真係好過癮,又出煙咁 😜 馬友魚又會着火,前菜幾件點心係非常好食,咖啡羔亦都好正。唯一要彈就係我哋坐低咗食點心之後等咗好耐,我諗有15分鐘先至上第二道菜,因為佢話要切八仙過海要少少時間 😝 人手少少不足,總括嚟講,感覺都好正,味道正,唔錯唔錯👍
2023-02-11 376 瀏覽
呢個四人餐整體感覺唔錯,份量足夠。前菜椒鹽素鮮魷好有驚喜,佢係用椰子肉做。包片海蜇同合桃都好好味。今日老火湯係粉葛赤小豆,係每一位上,每碗湯都有粉葛瘦肉,冇味精味道濃郁。蒸黃花魚味道唔錯,條魚都鮮甜新鮮,仲有啲肉碎令到條魚更加惹味,蒜蓉蒸扇貝夠大隻同新鮮,芝麻雞香脆,臘腸炒芥蘭味道一般,不過欣賞佢哋將芥蘭老嘅菜框批走,每條芥蘭都好大條但食落好嫩,另外甜品椰汁糕好好味。整體味道唔錯,只係個別菜式,包括蒸扇貝同埋臘腸炒芥蘭略嫌太多油,注意飲食健康,或者要同佢講少油。

• 芝麻雞,椒鹽素鮮魷
2023-02-08 1412 瀏覽
這間位於太古廣場地庫的Wellwellwell 其實共四間餐廳:西式、茶館及酒吧,點心、意大利菜統統齊集,今次就來到主打懷舊加創新的中菜廳「Auntie AYI」。餐廳內環境中西合璧,加上柔和燈光,新舊兼容如若在飛機艙的設計佈置,懷舊氣氛對比現代元素,別具格調。前菜是些醃菜菜甫,鹹鹹香香的,開一開胃也不錯。熱辣辣原煲上的啫啫豬膶雞煲,雖然雞肉嫩滑,豬潤又爽脆,不過小人還是喜愛配料香蔥多一點呢 ......所謂的「珍菌素千層」,即是用腐皮加一些菇菌燴煮而成,兩樣皆是吸汁之物,焉有不好食之理 ?麻婆豆腐有麻有辣,真的很嫩,不算很油,龍蝦肉很多,跟淮山麵非常搭配,推薦。以香濃椰汁為基調的椰汁糕,每一口也散發著濃郁的鮮香椰子味道,清新輕盈,叫人回味。雖然已經吃得飽飽的,但都忍不住要了一個桂花蛋撻來試試。蛋味好濃好滑,撻皮很鬆化,桂花味直接提升了層次,可以一嚐!款款菜式都源自傳統粵菜,再加入新式烹調手法,小人想這大概就是「經典創新」的真義吧!

前菜是些醃菜菜甫,鹹鹹香香的,開一開胃也不錯。
前菜

麻婆豆腐龍蝦乾淮山麵
椰汁糕
桂花蛋撻
  • 珍蘭素千層
🍚🍴餐廳裝修高級 中餐又懷舊又有創意 新年賀年菜套餐 一家人嚟食團年飯啱曬🍚🥢鮑魚 三文魚 撈起套餐 近幾年都 流行 呢啲撈喜套餐 因為又好玩又好意頭裏面有涼菜紅蘿蔔好似一個沙律重頭戲梗係南非鮑魚. 三文魚刺身 好大塊夠曬霸氣撈起撈起撈到風生水起 係一句口號大家起筷啦食得好開心🏮🧧大家撈起 明年撈到風生水起 🥣紅棗螺頭燉雞湯好足料夠曬火候 等到好入味 下火🦐金沙大蝦碌隻蝦有驚喜蝦好大隻 彈牙 蛋黃好香🐟清蒸老虎斑 老虎斑 夠曬大條啖啖肉 好味 個新年有魚有肉好懷舊🍜發財瑤柱脯伴玉掌 發財瑤柱 鵝掌 新年必食嘅餸菜 有髮菜同埋 瑤柱大大粒 好有新年氣氛🐥懷舊芝麻糖脆皮雞有雞過年 係我哋嘅傳統 隻雞 上面鋪上兒時零食麥芽糖 好香口甜甜地好得意 啲雞仲係好嫩滑好味 形態特別好有霸氣🍚🥄過年錦繡炒飯我覺得好好味 炒得好有鑊氣內有帶子 甜豆等等陳皮紅豆沙湯圓 甜品作為總結 唔會太甜 有一個after taste 湯圓煙韌甜甜地好正 🍸🍹今晚食得好開心呀 啲嘢好好食又有好驚喜又懷舊 價錢唔算貴有坐得舒服裝修豪華 好值得encore❤️

🍚🥢鮑魚 三文魚 撈起套餐

🍚🥄過年錦繡炒飯
我覺得好好味 炒得好有鑊氣內有帶子 甜豆等等

陳皮紅豆沙湯圓

2023-01-25 1216 瀏覽
喺金鐘太古廣場內嘅 懷舊新春開胃菜 🍴🥄PP廣場內有幾間餐廳 裝修新穎 食物高級 價錢可接受 今日食咗呢個六人套餐 三千蚊有找 啱曬一家人一齊嚟🍴🐟🥢🥢鮑魚 三文魚 撈起套餐 🍜重頭戲梗係南非鮑魚. 三文魚刺身撈起撈起撈起撈到風生水起 有步驟咁加入食材大家撈起 希望明年撈到風生水起 🥣紅棗螺頭燉雞湯好夠火喉. 潤一潤喉 金沙大蝦碌隻蝦好大隻 蝦頭好多高 金沙蛋黃味重🐟清蒸老虎斑 老虎斑魚肉 好彈牙 年年有魚 好大條 矜貴發財瑤柱脯伴玉掌 其實係發財瑤柱 鵝掌 新年必食嘅餸菜不過喺屋企好難整呀 出街食囉 咁大隻 好應節重頭戲以係懷舊芝麻糖脆皮雞係必食菜之一 雞好嫩滑 好似一隻飛天鳳凰咁樣夠曬經貴 上面甜甜地嘅 芝麻糖懷舊得呢 好玩又好食 實屬必食餸菜 過年錦繡炒飯炒得好好味裏面有 甜豆火腿 總結就係一個陳皮紅豆沙湯圓 湯圓煙韌 係一個美好嘅總結呢度裝修高級嘢食好靚地點方便 好味指數係五星
喺金鐘太古廣場內嘅 懷舊新春開胃菜

湯圓煙韌 係一個美好嘅總結

呢度裝修高級嘢食好靚地點方便 好味指數係五星

• 煙燻攣毛豬叉燒
2023-01-21 272 瀏覽
餐廳由室內裝修到菜式都充滿驚喜,好適合同屋企人黎慶祝節日,或者同另一伴/朋友慶祝都係一個好選擇。哩開中菜館係探索中菜文化三合一既餐廳,wellwellwell個名都好特別,原來係代表餐廳既三口「 井」,分別今日食哩間以嶺南地區經典菜式為主既「鄉井」Auntie ĀYI、主攻健康中菜既「 水井」 Remedy Me 同場新派茶餐廳「 市井」 Tea House Bar House🥢🍣鮑魚、三文魚撈起套餐 $2980@6新年伊始,大家都期望萬事如意🧧 今日食哩個撈起套餐就特別適合。寓意大家有得撈,撈起撈起、撈得風生水起,愈撈愈旺❤️ 入面除咗有鮑魚點同三文魚,仲有薄脆、蘿蔔絲、海蜇等材料,配上青檸汁、蜜糖、魚生醬等醬汁一齊食,口感非常豐富🐔紅棗螺片燉雞湯⭐️金沙大蝦碌蛋黃鹹香非常惹味,隻蝦都夠哂肥美🧡🐠清蒸老虎斑⭐️發財瑤柱脯伴玉掌有瑤柱、髮菜、鵝掌同菜苗,矜貴食材,配上鮑汁好豐富。菜苗新鮮鮮嫩🥬⭐️懷舊芝麻糖脆皮雞菜式上枱時造型似一隻飛躍中即雞,哩種切法擺盤稱為『鳳中凰』,係上世紀70年代貴賓宴席既名貴菜式。刀功同製作方法都好複雜,每一個雞既部位食落都好嫩滑,重點係上面塊芝麻糖脆皮真係好好味,甜

🍣鮑魚、三文魚撈起套餐 $2980@6

🐔紅棗螺片燉雞湯

⭐️金沙大蝦碌
蛋黃鹹香非常惹味,隻蝦都夠哂肥美🧡

🐠清蒸老虎斑

⭐️發財瑤柱脯伴玉掌

⭐️懷舊芝麻糖脆皮雞
菜式上枱時造型似一隻飛躍中即雞,哩種切法擺盤稱為『鳳中凰』,係上世紀70年代貴賓宴席既名貴菜式。刀功同製作方法都好複雜,每一個雞既部位食落都好嫩滑,重點係上面塊芝麻糖脆皮真係好好味,甜甜地再搭配芝麻又香又脆。完全係係我食過難以忘懷既果道!一定要黎試佢哋嘅招牌菜❤️

🍚賀年錦繡炒飯

🫘陳皮紅豆沙湯圓
陳皮味唔夠出,同埋唔夠沙,不過湯圓非常煙靭好味
  • 懷舊芝麻糖脆皮雞
  • 金沙大蝦碌
  • 發財瑤柱脯伴玉掌
🔹餐廳:Auntie AYI @wellwellwell🔹地址:金鐘金鐘道88號太古廣場LG1樓002號舖🔹價錢:~$200 - $400🔹營業時間:星期一至日 11:30 - 15:00 / 17:30 - 22:00🔹訂座電話:2803 7881趁農曆新年將至,今晚就約左班best friend 去歎返餐高級得黎又傳統既粵菜~今次我地揀左係金鐘太古廣場地下既「Auntie AYI @wellwellwell」!一睇MENU,正!餐廳今日咁岩就推出左「鮑魚 ‧ 三文魚撈起套餐」,夠哂應節,我地6個人一於就試吓呢個套餐先!齊齊開心SHARE!🔘鮑魚 ‧ 三文魚撈起套餐 (六人餐)🔘🔘南非鮑魚 ‧ 三文魚撈起「撈起撈起,撈到風山水起」~相信過年個時,大家都肯定聽過呢句賀年說話!「撈起」源自於南洋華人過年既特色菜式,無論食物選料及過程都夠哂意頭!主角之一既三文魚代表「年年有餘」,再搭配各種意頭材料,如紅蘿蔔絲、海蜇絲等等~成個撈起過程有得玩又有得食,成班人都超high!特別一讚餐廳經理仲好熱情咁主導成個撈起過程,大家齊齊叫住賀年口號黎撈起,真係超級開心~🔘紅棗螺頭燉雞湯我就最鍾意飲燉湯~呢
🔹餐廳:Auntie AYI @wellwellwell
🔹地址:金鐘金鐘道88號太古廣場LG1樓002號舖
🔹價錢:~$200 - $400
🔹訂座電話:2803 7881

🔘鮑魚 ‧ 三文魚撈起套餐 (六人餐)🔘

🔘南非鮑魚 ‧ 三文魚撈起

🔘紅棗螺頭燉雞湯
我就最鍾意飲燉湯~呢個燉湯夠哂火喉而且材料充足,燉制得好濃郁~啖啖都係雞肉及螺頭既精華,入口唔油膩之餘,仲好鮮甜,好正呢!!

🔘金沙大蝦碌
咸蛋黃炒老虎蝦,夠哂邪惡既菜式~虎蝦肉質夠爽彈,蝦殼炸至香脆,混合埋咸香味濃既咸蛋黃,簡直係絕配,超惹味~

🔘清蒸老虎斑
蒸魚一向都講求火喉,而呢條魚既火喉就控制得岩岩好!老虎斑外皮嫩滑帶點煙韌感,而魚肉仍然嫩滑多汁,口感一流!

🔘發財瑤柱脯伴玉掌
傳統既賀年菜式呢度當然都有得食!髮菜寓意發財~煮得夠哂入味,入口即溶!加埋大大粒既瑤柱、豆苗及鵝掌,成個擺盤都好精美!!我最鍾意鵝掌炆得好淋身~仲充滿膠質,又夠哂入味,值得一讚!!

🔘懷舊芝麻糖脆皮雞
呢款稱得上經典粵菜,由於制作繁複,坊間已經好少有得食!勁開心可以係呢度試到!!由醃制、上皮、吊乾等工序更突顯出餐廳對食材既用心~加上餐廳揀選既雞隻肉嫩而且唔會太肥!薄薄既雞皮以滾油反覆炸至香酥,外層再鋪滿勁多白芝麻粒,味道夠哂突出,大推呢個菜式!!

🔘賀年錦繡炒飯
炒飯粒粒分明而且鑊氣十足~用料加入帶子粒、青豆及蔥等材料,食落香噴噴,我仲忍唔住食左兩碗添啊~

🔘陳皮紅豆沙湯圓
紅豆沙煮得好清甜,食落一啲都唔會滯!再加上芝麻蓉內餡既湯圓,以呢個甜品作結,夠哂好意頭~

🔘日本氣泡蘋果汁
我就另外叫左杯日本氣泡蘋果汁,清甜得黎夠哂解渴,正~

😋味道:4/5
🏢環境:4.5/5
💁🏻‍♀️服務:4.5/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
呢餐飯大家都食得好開心!特別係食撈起呢個菜式,夠哂互動又有意頭,抵讚!加上餐廳既裝修有穿越古今既感覺,燈光稍喑又帶點懷舊氣氛,好有特色!!而我就最欣賞佢地既餐具及食物擺盤,夠哂精緻,影相打卡一流!!

2023-01-17
🌟餐廳:Auntie AYI @wellwellwell📍地址:金鐘金鐘道88號太古廣場LG1樓002號舖💰價位:~$200 - $400⏰營業時間:星期一至日 11:30 - 15:00 / 17:30 - 22:00📱電話:2803 7881想享受傳統味道而又充滿驚喜既粵菜? 今日就約左一班朋友,黎到位於金鐘太古廣場既「Auntie AYI @wellwellwell」,等我就帶大家一齊穿越古今啦~適逢農年新年將至,餐廳特別推出「鮑魚 ‧ 三文魚撈起套餐」,我地一於應下節,揀左呢個套餐試一試~🌟鮑魚 ‧ 三文魚撈起六人套餐🌟🔹南非鮑魚 ‧ 三文魚撈起🔹紅棗螺頭燉雞湯🔹金沙大蝦碌🔹清蒸老虎斑🔹發財瑤柱脯伴玉掌🔹懷舊芝麻糖脆皮雞🔹賀年錦繡炒飯🔹陳皮紅豆沙湯圓———————————————————🔹南非鮑魚 ‧ 三文魚撈起「撈起」來自於馬來西亞及新加坡華人,係農曆新年既特色賀年食品,寓意「風生水起」及「越撈越旺」! 餐廳最近就特別推出呢一個咁具特色既食物,有得食之餘,仲可以成班朋友一齊動手撈起食物,氣氛一流!呢份「撈起」材料非常豐富,除左有青瓜、紅蘿蔔、白蘿蔔、紅黃綠甜椒、紫椰菜外,更有
🌟餐廳:Auntie AYI @wellwellwell

🔹懷舊芝麻糖脆皮雞
🔹賀年錦繡炒飯
🔹陳皮紅豆沙湯圓

🔹南非鮑魚 ‧ 三文魚撈起

呢份「撈起」材料非常豐富,除左有青瓜、紅蘿蔔、白蘿蔔、紅黃綠甜椒、紫椰菜外,更有南非鮑魚及三文魚等高級食材~值得一提既係餐廳員工全程會負責及帶領整個撈起儀式,按程序講返有意頭既說話,我地成個過程都好興奮好開心!

🔹紅棗螺頭燉雞湯
呢款燉湯夠哂足料~餐廳用左螺頭、北芪、黨參等藥材及瘦肉去燉雞,湯頭十分清澈之餘,飲落味道夠哂濃郁,正~

🔹金沙大蝦碌
呢道菜式夠哂惹味~餐廳特別揀選虎蝦,將其煎至外層脆卜卜,再混合咸蛋黃快速炒制而成,蝦身充滿咸香味,金黃色仲好搶眼添~

🔹清蒸老虎斑
值得一讚老虎斑蒸既火喉及時間掌握得岩岩好~魚肉入口嫩滑,搭配埋餐廳特調既豉油及蔥花,更能突顯魚既鮮甜味~

🔹發財瑤柱脯伴玉掌
非常有意頭既賀年菜式! 用料有髮菜、大大粒瑤柱、豆苗同埋主角鵝掌~我就特別鍾意瑤柱! 煮至入味又帶點嚼勁,鮮味十足!

🔹懷舊芝麻糖脆皮雞
呢款係餐廳主打菜式,制作過程繁複,心機菜之一! 餐廳特意以芝麻糖造型擺盤,賣相夠哂精緻~
每塊雞皮沾滿芝麻粒,食落啖啖都充滿芝麻香氣,雞肉亦好新鮮嫩滑,大推!!

🔹賀年錦繡炒飯
炒飯好高質! 飯粒夠哂乾身,蛋汁包滿飯粒呈金黃色~配料用上帶子肉,再加上蔥花粒等,食落好滿足!

🔹陳皮紅豆沙湯圓
最後當然要食返個寓意團圓既湯圓啦~紅豆沙甜而不膩,搭配芝麻蓉湯圓好夾,正~

🔹特色飲品 - 老陳皮冰糖燉檸檬
心思思試埋餐廳既懷舊飲品haha~我就揀左好滋潤既老陳皮冰糖燉檸檬,暖胃同時又散發陣陣陳皮香氣,飲落甜甜地夠哂滋潤!

😋味道:4/5
🏢環境:4.5/5
💁🏻‍♀️服務:4.5/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
特別一讚餐廳既裝修,古色古香得黎又帶點摩登既感覺,好有穿越feel!食物方面亦無得彈,無論擺盤、菜式設計及味道都好有水準!岩哂同屋企人/朋友黎呢度歎返餐高質既中菜!

2023-01-16
2023-01-20 179 瀏覽
臨近新年約咗成班朋友一齊去呢度食團年飯🥳餐廳裝修得好典雅,而且係用橢圓形嘅設計🙈佢哋係以飛船嘅concept帶我哋翻去古代,享受傳統中菜🥰非常有意思💕//🥢鮑魚•三文魚撈起套餐(6人餐) $3328 ($2980 Visa卡客戶9折)🐟南非鮑魚•三文魚撈起第一道菜真係新年必食嘅菜式🥳上菜嘅時候員工會喺每個加餸菜同醬汁嘅時候講好意頭嘅說話🤩寓意風生水起✨呢款菜式有鮑魚、三文魚、柚子、海蜇絲、芫茜等等,非常豐富🫶🏼仲有秘製魚生醬,食落甜甜哋好開胃😍🍲紅棗螺頭燉雞湯好足料嘅燉湯🤓飲落一啲都唔膩反而好清香💓紅棗嘅甜味加爽口嘅螺頭真係好夾😽飲完即刻暖入心❤️‍🔥🦐金沙大蝦碌呢款蝦鹹蛋黃味真係超濃啊😭大蝦嘅每個部分都沾滿鹹蛋黃,好惹味🤭而且蝦肉彈牙又juicy,連埋蝦殼食仲好脆口添啊😎🐠清蒸老虎斑老虎斑都無得輸👍🏼蒸得啱啱好,肉質嫩滑😚而蒸魚豉油唔會太鹹,配埋蔥食更加鮮甜🫧🐦發財瑤柱脯伴玉掌發財梗係唔少得髮菜啦💫仲有當做嘅豆苗☺️芡汁質地唔會太厚食落唔會過鹹🤪瑤柱好大粒🫣而鵝掌仲忟得好入味啊😻🐔懷舊芝麻糖脆皮雞 (一隻)呢隻芝麻雞係呢度嘅招牌菜🥇佢係以鳳凰做擺盤好精美😍而佢係以芝麻糖嘅概念去整所以食落

🐟南非鮑魚•三文魚撈起

🍲紅棗螺頭燉雞湯

🦐金沙大蝦碌

🐠清蒸老虎斑

🐦發財瑤柱脯伴玉掌

🐔懷舊芝麻糖脆皮雞 (一隻)
呢隻芝麻雞係呢度嘅招牌菜🥇佢係以鳳凰做擺盤好精美😍而佢係以芝麻糖嘅概念去整所以食落外皮脆身之外仲甜甜地😆真係好似食緊芝麻糖咁🤣肉質都夠曬juicy嫩滑🥰真係無得頂💘

🧧賀年錦繡炒飯
最後一道主食係炒飯🙈有帶子、火腿、青豆非常足料🫣而且炒得粒粒分明🤤味道清淡但又帶點鮮味🌱

🍡陳皮紅豆沙湯圓
芝麻湯圓加紅豆沙真係好夾🥳而呢度嘅紅豆沙唔會過甜,陳皮味仲好香添🤤

🥂中華英雄$118
🥂未能接通$118
呢兩款係特色嘅cocktail💝中華英雄嘅酒味較濃烈,未能接通嘅果味重啲同易入口🙈鍾意飲酒嘅人真係必試🤪
2023-01-19 183 瀏覽
這間位於金鐘太古廣場的中菜館,主打傳統粵菜及懷舊特式中菜,裝潢走高雅格調,摒棄傳統中餐菜館的沉悶設計,以柔和流動曲線,配以一個個橢圓形的機窗,昏暗的燈光,仿如置身太空船中,引領食客穿梭時空回到古時,品嚐各式懷舊佳餚。招牌菜懷舊芝麻糖脆皮雞更是享譽盛名,吸引不少食客專誠造訪。懷舊芝麻雞的烹調工序相當繁複,先將原隻雞洗淨除去內臟再風乾,再將雞身沾滿芝麻後再風乾。雞皮要烤得夠脆夠薄,同時雞肉保持嫩滑多汁,絕不簡單。新春將至,餐廳推出八道菜的新春撈起六人套餐,精選菜式包括:南非鮑魚三文魚撈起、紅棗螺燉雞湯、金沙大蝦碌、清蒸老虎斑、髮菜瑤柱脯伴玉掌、招牌菜懷舊芝麻糖脆皮雞、賀年錦繡炒飯,更有陳皮紅豆沙湯圓,相當豐富,作屋企團年或公司開年飯都非常適合,大快朵頤迎兔年!🦋南非鮑魚三文魚撈起先來個色彩繽紛的意頭菜「撈起」,期望兔年人人撈起,撈起撈得風生水起,愈撈愈旺。店員會一邊逐一將材料加上, 一邊講賀年意頭說話:大吉大利、一本萬利、年年有餘、包羅萬有等,撈起材料包括三文魚、鮑魚、薄脆、紅蘿蔔絲、青瓜絲等,最後大家再高舉筷子,一齊叫「撈起撈起,撈到風生水起!」 一邊把七彩食材撈起挑起,挑得愈高愈好兆頭

🦋南非鮑魚三文魚撈起
先來個色彩繽紛的意頭菜「撈起」,期望兔年人人撈起,撈起撈得風生水起,愈撈愈旺。店員會一邊逐一將材料加上, 一邊講賀年意頭說話:大吉大利、一本萬利、年年有餘、包羅萬有等,撈起材料包括三文魚、鮑魚、薄脆、紅蘿蔔絲、青瓜絲等,最後大家再高舉筷子,一齊叫「撈起撈起,撈到風生水起!」 一邊把七彩食材撈起挑起,挑得愈高愈好兆頭。

🦋懷舊芝麻糖脆皮雞
必食推介的世一芝麻雞,雞皮沾滿芝麻,輕薄香脆,雞肉鮮嫩味濃,散發陣陣芝麻香。師傅特別抹上麥芽糖醃雞,咸香之餘帶點回香甜。刀功了得的師傅更將原隻雞起骨,再砌成一隻鳳凰上菜,絕對色香味俱全,天下無雙。

🦋紅棗響螺燉雞湯
燉湯非常足料,紅棗味滲透入湯,啖啖清甜,滋陰健脾。

🦋金沙大蝦碌
金銀滿屋笑哈哈,蝦球彈牙爽口,掛滿鹹蛋黃非常惹味。

🦋清蒸老虎斑
年年有餘,龍精虎猛,老虎斑鮮甜肉滑,淋上爆香的薑蔥,味道更提鮮。

🦋髮菜瑤柱脯伴玉掌
賀年菜式,發財發財又怎能少,配上瑤柱、玉掌、豆苗,更錦上添花。

🦋賀年錦繡炒飯
香噴噴的錦繡炒飯,炒得好乾身不膩口,粒粒分明。

🦋陳皮紅豆沙湯圓
吃過紅豆沙湯圓,團團圓圓,甜甜蜜蜜。

2023-01-18 722 瀏覽
新年要撈起🥢撈起🥢撈到風生水起 🧨今日有幸再次比 @day_day_eat_miffy 🥰邀請黎到位於金鐘太古一間裝潢走時尚帶復古風格既wellwellwell Auntie ĀYI 「鄉井」跟幾位朋友一齊食團年「鮑魚三文魚撈起」套餐🙌💓主角係新年必食意頭菜式🤗南非鮑魚三文魚撈起🥢用上南非鮑魚及三文魚為主搭配色彩繽紛配菜🤩加入青檸汁、魚生醬及橄欖油🥰大家1.2.3 高舉筷子就把食材及醬料撈起🥳希望兔年大家越撈越掂👍風生水起☺️身體健康😎💓懷舊芝麻糖脆皮雞🐥送上枱已經聞到香噴噴芝麻酥香🥰以精美鳳凰形狀擺盤配合懷舊芝麻糖作靈感製成🤗每件雞皮上鋪滿芝麻☺️入口皮脆肉嫩🤩係餐廳招牌菜之一😍💓 紅棗螺頭燉雞湯超足料嘅紅棗螺頭燉雞湯🐥一開蓋就能聞到撲鼻而來的香氣🤤清晰既湯水加入了紅棗螺頭配上鮮雞豬肉🙌此湯滋陰養顏補而不燥😊飲落味道鮮香帶甜😊超級好飲‼️💓金沙大蝦碌🦐原隻虎蝦新鮮炸起啖啖肉🦐每隻蝦佈滿濃厚嘅鹹蛋黃🤤咸香味十足😬蝦肉爽口彈牙🥰💓清蒸老虎斑蒸魚最着重就係火候🔥同時間要配搭得啱啱好,呢條魚皮香肉滑夠細膩🤗加入一齊蒸的葱姜絲也非常美味🤤💓發財瑤柱脯伴玉掌發菜又係意頭菜之一😬大大粒瑤柱好吸晴🤤鴨掌炆
新年要撈起🥢撈起🥢撈到風生水起 🧨

💓懷舊芝麻糖脆皮雞🐥

💓 紅棗螺頭燉雞湯

💓金沙大蝦碌🦐

💓清蒸老虎斑

💓發財瑤柱脯伴玉掌
發菜又係意頭菜之一😬大大粒瑤柱好吸晴🤤鴨掌炆得幾淋又入味🤤味道唔錯‼️

💓賀年錦繡炒飯
金黃色錦繡炒飯炒到飯粒夠乾身好夠鑊氣😊配料帶鮮甜帶子粒😊味道唔錯😉

💓陳皮紅豆沙湯圓
🫘 紅豆煲到好綿密😊湯圓係我最愛既芝麻錎非常香口☺️糖水甜度剛好微甜🥰寓意團圓又甜蜜🥰

💓以茶與酒結合既Cocktails🍸兩杯分別以whiskey 及 Gin調配出來的🙌前者Whiskey酒味較濃🥃
後者帶甜相當易入口‼️

• 芝麻糖脆皮雞
臨近新年約左朋友一齊食新年飯🧧今次我哋揀左鮑魚三文魚撈起套餐~有8道菜好豐富😍南非鮑魚三文魚撈起🥢第一道菜就係意頭好好嘅撈起✨職員上菜果陣仲會講好多好意頭嘅說話👍🏻一齊撈仲好有氣氛🥳撈起入面有南非鮑魚、三文魚🐟、海蜇、蘿蔔絲🥕、洋蔥絲🧅、柚子、紫薑、薄脆等等多種材料,加埋特調魚生醬汁🍯食落甜甜酸酸又爽口😋勁開胃~紅棗螺頭燉雞湯🍲呢個湯真係好足料,絕無欺場👍🏻味道清甜又唔會油😍螺頭好有咬口~可以滋陰補腎又補血,飲完成身暖笠笠☺️金沙大蝦碌🦐呢個我最愛❤️每隻蝦🍤都沾滿炒到勁香嘅鹹蛋黃,非常惹味❣️蝦肉又夠彈牙,依家睇相都流口水🤤清蒸老虎斑🐟火候控制得好好👍🏻魚肉質地爽滑,味道鮮甜😋豉油熟油提升鮮味又唔過鹹~發財瑤柱脯伴玉掌🦆新年菜又點少得髮菜呢~鵝掌炆到好腍好入味👍🏻加埋大大粒嘅瑤柱,增添海鮮嘅鹹香味😍底層仲有我好鍾意食嘅豆苗🌱懷舊芝麻糖脆皮雞🐥呢道菜係餐廳招牌菜🌟食完我就明點解喇😍首先以鳯凰形狀作擺盤好有心思❤️味道方面,外皮用上芝麻糖嘅概念,芝麻鋪滿雞皮,加上我估係麥牙糖,口感香脆略帶微甜❣️芝麻嘅香味濃郁到可以係口腔久久不散😋而雞肉質地仍然可以保持細嫩✨難怪係招牌菜,就算已經開始飽我都不斷夾

南非鮑魚三文魚撈起🥢

紅棗螺頭燉雞湯🍲

金沙大蝦碌🦐

清蒸老虎斑🐟

發財瑤柱脯伴玉掌🦆

懷舊芝麻糖脆皮雞🐥
呢道菜係餐廳招牌菜🌟食完我就明點解喇😍首先以鳯凰形狀作擺盤好有心思❤️味道方面,外皮用上芝麻糖嘅概念,芝麻鋪滿雞皮,加上我估係麥牙糖,口感香脆略帶微甜❣️芝麻嘅香味濃郁到可以係口腔久久不散😋而雞肉質地仍然可以保持細嫩✨難怪係招牌菜,就算已經開始飽我都不斷夾黎食🤣

賀年錦繡炒飯🍚
炒得好有鑊氣🔥而且d飯粒粒分明,再加埋帶子嘅鮮甜和火腿嘅鹹味,都幾好味😋

陳皮紅豆沙湯圓🫘
最後就係甜品喇,紅豆入口軟腍,甜中帶有陳皮香,再加埋軟糯嘅湯圓,真係好滿足啊☺️

朋友試左餐廳嘅cocktail都幾有特色架,不過我唔太飲酒,叫左老陳皮冰糖燉檸檬🍋非常滋潤~

整體來講,環境舒適✨侍應態度好好👍🏻最重要食物質素有驚喜❤️下次同屋企人再黎食先~

*・゜゚・*:.。.☻.。.:*・☆・*:.。. ☻.。.:*・゜゚・*

😋#kellydiscovery_food
🫶🏻#kd_food_admiralty
🫶🏻#kd_food_金鐘
#金鐘美食 #金鐘打卡#金鐘餐廳 #太古廣場 #太古廣場美食 #新年飯 #團年飯 #金鐘中菜 #太古廣場中菜 #撈起

• 懷舊芝麻糖脆皮雞
  • 南非鮑魚三文魚撈起
位於金鐘Pacific Place的《Auntie AYI》位置十分隱秘,經過了門口也不發現,原來大門寫著的是另一間餐廳的名字,要仔細看才發現到餐廳不論大門還是內裡都採用西式裝修,深綠色的絲絨椅子,典雅又高貴,燈光較暗很浪漫;卻是主打精緻又美味的懷舊中菜式😍懷舊芝麻糖脆皮雞:擺盤精美,將原隻雞起骨切件再砌成鳳凰形狀,超吸睛,目測幾乎每枱必點,要注意想要精美擺盤必行點一隻脆皮雞;脆皮雞來自小時候吃的零食芝麻糖,雞皮表面搽上麥芽糖再鋪滿芝麻,雞皮十分香脆,雞肉嫩滑,必點推介👍🏻 瀨尿蝦多士:蝦多士就吃得多,瀨尿蝦多士就第一次試,蝦膠漿鮮甜彈牙,炸得香脆但不油膩椒鹽鮮鮑魚:鮑魚味道鮮甜又彈牙香芒脆蝦球麻婆豆腐龍蝦乾淮山麵:有香菇、辣椒等配料,麻婆豆腐帶微辣,配上健康的淮山麵,味道惹味😋咖啡奶層糕

椒鹽鮮鮑魚:鮑魚味道鮮甜又彈牙

香芒脆蝦球

咖啡奶層糕

2023-01-05 277 瀏覽
好多人問我邊間中菜又好睇又好食,今日試咗這間位於金鐘的中菜廳,裝修別字,菜式新穎又好味,介紹吓。介紹我最鍾意嗰幾款菜式🥰🥰🥰八仙過海拼盤好足料, 又IG-able. 有乾冰出煙效果。避風塘素魷魚、鹽水雞絲、芝麻核桃、醉豬肚配蘿蔔絲、黑毛豬叉燒、椒鹽豆腐、鮑魚片、海蜇。紅棗螺頭燉雞湯金沙大蝦碌酥炸虎蝦,虎蝦頭又有蝦膏,滋味無窮!外層有咸蛋黃醬,夠晒惹味,亦都好邪惡。不過一年一次就由佢啦。清蒸老虎斑老虎斑夠晒大條。肉質嫩滑,蒸魚時間掌握得很好。加埋蔥同埋蒸魚豉油,好配搭!瑤柱扒豆苗瑤柱入唔吝嗇,豆苗中和返其他邪惡嘅嘢食,消膩不錯。懷舊芝麻糖脆皮雞必食必食!個樣已經贏咗,師傅好有心思砌咗個鳳凰朝陽嘅形態。脆皮雞外層都好有心思,以經炒過嘅芝麻鋪滿雞皮,好有新意。鮑汁一品砂鍋飯超值得推介,師傅專登整到少少濕。加咗濃濃鮑汁,包住每粒飯。陳皮紅豆沙湯圓最後當然要以甜品作結。有淡淡的陳皮香。甜度適中。
介紹我最鍾意嗰幾款菜式🥰🥰🥰

八仙過海拼盤

紅棗螺頭燉雞湯

金沙大蝦碌

清蒸老虎斑

瑤柱扒豆苗
瑤柱入唔吝嗇,豆苗中和返其他邪惡嘅嘢食,消膩不錯。

懷舊芝麻糖脆皮雞

鮑汁一品砂鍋飯
超值得推介,師傅專登整到少少濕。加咗濃濃鮑汁,包住每粒飯。

陳皮紅豆沙湯圓
最後當然要以甜品作結。有淡淡的陳皮香。甜度適中。
無論係視覺效果定係味道,「八仙過海拼盤」都好值得推薦,係一道好有仙氣既前菜— 脆皮豆腐、琥珀合桃、叉燒、鮑魚、海蜇, 當中琥珀合桃更有城中著名酒店既水準。「紅棗螺頭燉雞湯」更見湯頭盡收雞肉既精華。原隻雞係中菜廳甚為常見,而印象中如此烹調方式既雞倒係初次,「懷舊芝麻糖脆皮雞」既雞皮沾滿芝麻,香脆無比,嘴裏滿有幸福香甜感。必須必須留肚吃鮑汁一品砂鍋飯! 濕潤而入味嘅米飯,確係人間美味。最後晚餐以陳皮紅豆沙湯圓作結,當晚呢個係冬至特別版餐牌,$2,980 + 10%/ 6位(前菜點心費$40; 茗茶$25/位),以太古廣場呢個優厚嘅地段來講,確係性價比好高既晚餐。

「紅棗螺頭燉雞湯」更見湯頭盡收雞肉既精華。