2024-05-10 436 瀏覽
呢間餐廳環境真係好浪漫好夢幻,好適合慶祝特別節日、生日、周年紀念,或者同幾個女仔朋友黎影相打卡🥰除左環境外,食物擺盤都好精緻,靚到好似藝術品咁,唔捨得食😍多士香脆可口,再加上鮮甜嘅海膽同埋大大粒三文魚籽,舖上金萡、食用花,特別設計既醬汁,真係好賞心悅目,打卡一定得!鮮嫩多汁,牛柳煎得剛剛好,外面焦香內裡多汁,伴碟用上紅菜頭、甘荀、蘆筍,色彩豐富既醬汁,又係要相機食先😂豬鞍肉烤得恰到好處,而且好厚切!肥瘦適中,嫩滑多汁,再加上焗菜同埋覆盆子醬嘅組合,味道鮮美,一試難忘!而且擺盤又係好美觀,好似花園咁😍飲品方面,推介Moon and Flower,係sake, rose同elderflower製作既cocktail, 味道淡雅又唔會太甜,飲落去好舒服!酒杯造型好精緻獨特,會中連同乾杯一齊serve,好有仙氣飄飄既感覺,見到都哇一聲另外Little Fresh,係用奇異果同埋薄荷製成嘅特飲,清新又解渴,一啖落肚,超級開胃!🍸晚飯完畢,我地仲去左天台參觀,成個感覺好chill好舒服,可以望到美麗既夜景,最岩同三五知己飲返杯🥂

除左環境外,食物擺盤都好精緻,靚到好似藝術品咁,唔捨得食😍
海膽三文魚籽配多士

海膽三文魚籽配多士
澳洲MB2嫩牛柳
香烤加拿大豬鞍配烤蔬菜
2024-04-27 630 瀏覽
【灣仔區】【Arcadia】呢個星期幾乎日日都要對住真正哥,因為有啲事要拍住一齊做。咁呢日嚟到老銅呢邊,聽講呢間樓上西餐酒吧有新 cocktail 同 s****a 到,仲有新 tea set 喎,咁梗係上去望吓。上到去見到咁靚嘅裝修同景觀已經唔記得自己要試乜,就咁叫嘢食啦。首先試 $158 嘅「特選芝士及風乾火腿拼盤」,芝士同火腿都有兩款,當中包括金文拔芝士同巴馬火腿,加上其他配料,好正,佐酒一流。食完前菜食主菜,先試 $428 嘅「澳洲M3和牛肉眼扒」,我哋叫五成熟,食落好重牛味,肉質鮮嫩、肉汁豐盈,正呀。主菜我哋仲試咗 $298 嘅「香煎歐洲鱸魚配白松露焗薯」,條魚皮脆肉嫩,好味,焗薯都好好食。嘢飲真正哥試 $78 嘅「Old Fashioned」,佢話好好飲。我就試 $68 嘅「Flamingo」,享盡視覺同味覺嘅衝擊,掂。埋單價 $1133,食主菜飲酒嘆海景,差唔多啦。。。(地址:銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心二期 - Midtown 30樓)@arcadia_restaurant_bar#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiethi

@arcadia_restaurant_bar

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am灣仔區 #銅鑼灣 #Arcadia #特選芝士及風乾火腿拼盤 #澳洲M3和牛肉眼扒 #香煎歐洲鱸魚配白松露焗薯 #OldFashioned #Flamingo #1am1367 #1ambackup
2024-04-26
2024-03-14 1428 瀏覽
呢間餐廳喺銅鑼灣登龍街,之前有睇過同一間大廈嘅其他餐廳食飯,成間餐廳嘅裝修都好花花世界嘅感覺,而且佢啲梳化坐得好舒服,成個人會好放鬆😚 啱晒你happy Friday或者情侶過嚟chill 下🤣成個餐廳佈置都好靚😆 點影都好睇!生牛肉他他伴黑松露配10年陳醋 $188生牛肉撈埋生雞蛋,係天生絕配,陳醋味濃,令個生牛肉味更出,放落香脆嘅蝦片入邊,外脆內軟,然後一啖食晒,幾滿足😌 水牛城雞翼 $88 有六嚿,雞翼overall大大隻,味道就係韓式甜辣醬嘅味,酸酸辣辣咁~ 香煎深海比目魚配檸檬刁草忌廉 $328 有成大舊檸檬,入邊係南瓜汁,另一邊係紅菜頭汁,魚嘅下面係伴菜同埋薯蓉,比目魚扒好鮮嫩,裏面好滑,外皮煎得香脆😆香煎澳洲和牛伴鵝肝醬 $498 和牛食得出係用靚牛,厚身,微微粉紅鮮嫩,五成熟,可以嘗試三成熟,食落好Juicy,有驚喜嘅係旁邊嘅鵝肝醬,同和牛好配合!😋呢間餐廳有好多新嘅cocktail 選擇,都見到有d 幾特別嘅,但我地就揀翻傳統嘅Cocktail 😆Pina Coloda $78 椰子味濃 岩哂唔鍾意咁重酒味嘅女仔 入口舒服😚 Mojito $78 一如期望咁fresh

成個餐廳佈置都好靚😆 點影都好睇!

生牛肉他他伴黑松露配10年陳醋 $188

Pina Coloda $78

椰子味濃 岩哂唔鍾意咁重酒味嘅女仔 入口舒服😚
Pina  Colada

Mojito $78
一如期望咁fresh,食左濃味西餐,最岩配返一杯🥃
Mojito

2024-03-13
水牛城雞翼
Pina  Colada
Mojito
2024-03-07 963 瀏覽
Arcadia係一間位於銅鑼灣登龍街嘅天台bar&restaurant呢度嘅環境真係唔得了 好fancy🥰仲可以望到靚靚嘅海景 好chill我地叫左1個appetizer + 2個main + 2杯野Appetizer: 生牛肉他他伴黑松露配10年陳醋見到有生牛肉他他 即刻無懸念叫左佢😋😋黑松露嘅味道雖然唔重 但就足夠點綴出生牛肉他他嘅鮮嫩配埋陳醋落多士上面 就更加有層次Main: 香煎深海比目魚配檸檬刁草忌廉深海比目魚嘅煎得恰到好處 魚肉鮮嫩多汁 比目魚本身嘅魚油勁香配埋酸酸甜甜嘅sauceMust try!!👍🏻Main: 香煎澳洲和牛伴鵝肝醬我地叫左medium 嚟到真係medium🤭 (拿 出面好多餐廳都會變左medium well架)真係食得出澳洲和牛嘅肉質鮮嫩多汁 搭配微熟嘅鵝肝醬 帶嚟豐富嘅滋味好啦 終於講到大家最好奇嘅drinks嗰杯咁燦爛嘅cocktail係off menu嘅店員推介就一於試下啦 果然🤩🤩🤩佢叫一千零一夜 係一款清酒cocktail淨係上檯時店員幫手製作呢個咁靚嘅效果已經不得了佢入口清爽 酒精味道唔重 (但酒精濃度應該都唔低 慢慢飲啊)相反百香果、蘋果

呢度嘅環境真係唔得了 好fancy🥰

嗰杯咁燦爛嘅cocktail係off menu嘅
店員推介就一於試下啦 果然🤩🤩🤩
佢叫一千零一夜 係一款清酒cocktail
淨係上檯時店員幫手製作呢個咁靚嘅效果已經不得了
相反百香果、蘋果、茉莉花同接骨木花嘅香氣就好迷人😍

H.L.S.
另外仲叫左杯Mocktail – H.L.S
飲落似芒果椰奶
味道香濃而不膩 絕對係一個唔錯嘅non-alcoholic選擇

餐廳特色不僅僅在於美食同精緻嘅飲品 仲有獨特嘅環境
設計感覺又奢華又舒適
仲可以揀望到海嘅戶外座位
餐廳而家仲提供嘅新款 cocktail 以及全新的 tea set啊
呢度幾岩同幾個閨蜜慶祝 又或者同另一半於燭光跟笑意𥚃談談童年提及理想🤣
2024-03-06
H.L.S.
  • H.L.S
2024-02-23 984 瀏覽
Arcadia意指世外桃源,位於銅鑼灣嘅Arcadia 完美符合呢個字嘅意思。餐廳共分兩層,室內設計華麗,以藍白色為主調,配上大量燈飾,霓虹燈及花花設計,相當有意思;樓上室外部分以粉紅色做主調,滿滿嘅少女心設計,同時設有多個打卡位,好適合飯後上嚟傾下計,飲下嘢英式炸魚薯條 $118包裹鱈魚柳嘅炸衣薄脆香口,油温控制準確,完全唔覺油膩,鱈魚柳選料不俗,仍然食到鮮美魚味香煎澳洲和牛伴鵝肝醬 $498煎和牛要咗5成熟,睇牛肉嘅粉嫩鮮紅,就知交足功課。一般嚟講,我會鐘意澳洲和牛多啲,紅肉量較日本和牛多,更可以食到濃郁嘅牛味,咀嚼時慢慢滲出嘅奶香配合鵝肝醬汁, 進一步將味道層次昇華,口感嘅變化大大增添和牛嘅香氣香烤加拿大保濕技術豬鞍配伯爵茶 $328有驚喜嘅豬鞍!豬鞍係厚切嘅, 切開時係全熟嘅狀態,入口竟然滿滿肉汁又唔會乾柴,好似食牛扒咁多汁,應該係呢個保濕技術鎖緊豬鞍嘅鮮美肉汁,呢個技術感覺上比慢煮更多肉汁,咁厚嘅豬鞍都可以煮到咁好食,抵讚Her Majesty The Queen $118相當易入口嘅cocktail, 有微微嘅回甘茶香,甜度適中,適合配紅肉Bananananana $ 5

英式炸魚薯條 $118

香煎澳洲和牛伴鵝肝醬 $498

香烤加拿大保濕技術豬鞍配伯爵茶 $328

Her Majesty The Queen $118

Bananananana $ 58
個名非常有趣, 係好飲嘅香蕉奶,仲有半條香甜嘅香蕉食,呢杯係mocktail嚟

呢餐相當滿意,不論環境還是食物質素都係非常高質。Arcadia 定期有唔同活動同promotion, 1/3 就有Deep 嘅music show, 想聽嘅唔好錯過啦

Arcadia
地址:銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心二期- Midtown 30樓
電話:2886 3628
  • 香煎澳洲和牛伴鵝肝醬
  • 香烤加拿大保濕技術豬鞍配伯爵茶汁
4天前 0 瀏覽
Arcadia地址:銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心二期 - Midtown 30樓銅鑼灣超有氣氛靚靚餐廳👍👍呢間餐廳讚一讚先,裝潢好靚,好有氣氛,亦有背景音樂,成個用餐體驗非常滿意。而且景觀好靚,睇到海景!餐廳內裡亦有不少打卡位,睇得出餐廳佈置設計非常用心👍食物擺盤、味道亦好好~最值得讚既係依間餐廳好多自家製既Cocktail,勁有特色!叫咗杯Pattaya's Rose,打卡勁一流,又好飲!性價比高😊😊半殼紐西蘭新鮮青口 (配多士)配白酒 $198NewZeland Mussels on the half shells (with Toast)新鮮海產青口肉質鮮嫩,搭配脆口多士,味道豐富多層次。白酒清爽醒胃,與海鮮絕配。展現出海洋的自然鮮香,口感清新悠長~龍蝦汁蟹肉扁意粉伴新鮮海膽 $268Crab Meat Linguine in Lobster Sauce with Fresh UNI濃郁香醇的龍蝦汁襯托出蟹肉的鮮甜,細滑的扁意粉吸附了層層醬汁。新鮮海膽增添了海洋的鮮甜氣息😆澳洲M3和牛肉眼扒 $428Delmonico Steak (Australia M3 Wagyu Ri

半殼紐西蘭新鮮青口 (配多士)配白酒 $198

龍蝦汁蟹肉扁意粉伴新鮮海膽 $268

澳洲M3和牛肉眼扒 $428
Delmonico Steak (Australia M3 Wagyu Rib Eye)
頂級牛排👍肉質好易入口,又鬆軟,好Juicy😆😋

Premium Cocktail:
Pattaya's Rose $158
Vodka base, rose, Lemongrass
超有特色既Cocktail,杯野勁靚,打卡一流,有小煙花效果👍👍

Mocktail:
Melonade
清新化的柑橘風味,恰到好處的糖度,質地清爽爽口
5天前 0 瀏覽
想揾間靚靚餐廳食番個dinner所以揀左Arcadia💕- FLAMINGO杯Mocktail 係西柚汁加菠蘿汁味道係酸酸哋 飲落去好開胃而且用隻紅鶴杯 好得意💕- PATTAYA‘S ROSEVodka 會濃味少少😝但都比較易入口店員仲會有一個點火儀式☺️杯嘢嘅側邊會着火😂- FRESH UNI and SALMON ROE withTOASTS (2 PCS) 海膽三文魚籽配多士$138新鮮海膽鮮甜 配上三文魚籽😝每啖都好正呀💕作為前菜都做得唔錯😋- DELMONICO STEAK (AUSTRALIA M3 WAGYU RIB EYE)澳洲 M3和牛肉眼扒 $428今次和牛肉眼扒要左5成熟😋肉眼扒牛味好濃旭 咬落去一啲筋都無😍肉質鮮嫩多汁😝油脂分布平均個人黎講覺得5成熟 就啱啱好而且煎到牛扒上有少少焦香可以鎖住咗肉汁😍配菜方面 仲有啲蘆筍同紅蘿蔔😋- TOM YAM SEAFOOD RISOTTO withSOFT SHELL CRAB 脆炸軟殼蟹伴冬陰公海鮮意大利飯 $228店員推薦呢個冬陰公意大利飯😋果然無介紹錯😝成個飯都好香冬陰公味食落口少少辣辣地 十分惹味😚而且隻軟殼蟹炸到
想揾間靚靚餐廳食番個dinner

Vodka 會濃味少少😝
但都比較易入口
店員仲會有一個點火儀式☺️
杯嘢嘅側邊會着火😂

TOASTS (2 PCS)
海膽三文魚籽配多士$138
新鮮海膽鮮甜 配上三文魚籽😝
每啖都好正呀💕
作為前菜都做得唔錯😋

- DELMONICO STEAK
(AUSTRALIA M3 WAGYU RIB EYE)
澳洲 M3和牛肉眼扒 $428

果然無介紹錯😝成個飯都好香冬陰公味
食落口少少辣辣地 十分惹味😚
而且隻軟殼蟹炸到好脆口 但又唔會乾😝
6天前 0 瀏覽
星期日同老公到銅鑼灣Arcadia食晚飯。餐廳佈置得好有心機,門口已經有花圈、浴缸,座位設計亦好有心思,有熱氣球造型添,而且餐廳唔少座位都有happy birthday嘅慶生牌黎打卡影相,慶祝生日一流。生牛肉他他伴黑松露配10年陳醋生牛肉他他無腥味,撈埋生雞蛋食,牛肉變得嫩滑,配埋香脆嘅多士一齊食,好正。蘇格蘭蟶子胖虎蝦玫瑰醬意大利飯因為無晒蟶子,用大蜆代替,另外亦有虎蝦,意大利飯有趙口,落咗好多芝士,蒜味好重,係重口味嘅意大利飯。澳洲M3和牛肉眼扒牛扒叫左五成熟,牛味好重,唔鞋唔韌,好食。 叫左兩杯Cocktails黎飲,分別係Ray’s Me Up同Pattaya’s Rose。Ray’s Me Up聞到好濃烈嘅煙燻味,味道甜甜地,好易入口,仲有咖啡餅送酒。Pattaya’s Rose侍應會喺你面前點火,個效果非常震撼,打卡一流,味道走果汁路線,都係好易入口。
星期日同老公到銅鑼灣Arcadia食晚飯。

蘇格蘭蟶子胖虎蝦玫瑰醬意大利飯
蘇格蘭蟶子胖虎蝦玫瑰醬意大利飯
澳洲M3和牛肉眼扒
牛扒叫左五成熟,牛味好重,唔鞋唔韌,好食。
澳洲M3和牛肉眼扒

Ray’s Me Up

聞到好濃烈嘅煙燻味,味道甜甜地,好易入口,仲有咖啡餅送酒。
Pattaya’s Rose

Pattaya’s Rose
Ray’s Me Up
2024-05-26
$676.5 (晚餐)
2024-05-23 4 瀏覽
夢幻般的生日飯😍好特別雅典菜,第一次同家人食,好有特式,屋企人都覺得好特別,同好啱食,好有驚喜🥰🤩主菜黑松露意粉好味剛剛好👍👍👍個汁唔稀剛好掛上意粉,個虎蝦聖子飯酸酸地好開胃,甜品全部都好好食,由其係有蘋果批底果個必食,火焰雪山就一般,但就好靚😆😊,至於個阿拉丁就,我係為左佢而黎,超靚😍😍😍仲好好飲,我極力推介一定要黎試,我唔係打手,阿拉丁必叫😍😍😍女人必愛,令我今年生日留下難忘回憶🩷阿拉丁神燈必點😍真係好夢幻好靚👍👍👍
😍😍😍女人必愛,令我今年生日留下難忘回憶🩷

阿拉丁神燈必點😍
真係好夢幻好靚👍👍👍
2024-05-19
生日
  • 阿拉丁神燈
2024-05-21 0 瀏覽
老公生日,搵咗個打卡靚餐廳2人世界慶祝一下。搵咗呢間位於銅鑼灣登龍街金朝陽二期嘅餐廳,有得欣賞維港靚景,打卡,餐點都不錯,特色飲品非常多。🌟香煎日本刺身帶子伴三文魚籽帶子兩邊輕輕煎過,刺身質地軟滑微暖,三文魚籽晶瑩剔透,黃色係南瓜醬,加埋食甜甜地。🌟蘇格蘭埋子伴虎蝦玫塊醬意大利飯虎蝦非常大隻,玫瑰醬意大利飯有少少香甜味道,比蕃茄醬汁更加易入口。🌟澳洲M3和牛肉眼扒牛味香濃,肉眼扒大塊,格仔紋煎得好靚。🌟Moon and Flower(same,rose,elderflower)Cocktail打卡飲品之一,有乾冰煙霧彌漫,打卡非常靚,飲品少甜易入口,非常適合女士。🌟Tipsy Time(Vodka base, moscat, apple)呢一杯Cocktail酒味較濃,但係有苹果味打底,都係易入口。餐牌有tea set $288(2位),crazy hour ($28啤酒),happy hour 有幾款飲品72%off,真係好抵,淨係個景咁靚都值得。
老公生日,搵咗個打卡靚餐廳2人世界慶祝一下。

🌟香煎日本刺身帶子伴三文魚籽

🌟蘇格蘭埋子伴虎蝦玫塊醬意大利飯

🌟澳洲M3和牛肉眼扒
牛味香濃,肉眼扒大塊,格仔紋煎得好靚。

🌟Moon and Flower
(same,rose,elderflower)

🌟Tipsy Time
(Vodka base, moscat, apple)

2024-05-14
走進Acardia,立刻被它迷人的氛圍所吸引。燈光柔和,音樂優雅,環境舒適,使人感覺彷彿置身於一場美食與美酒的盛宴之中。澳洲A3和牛肉眼扒🐂這道菜選用上等澳洲和牛,經過精心烹飪,口感鮮美,香味撲鼻。香烤加拿大豬鞍配蔬菜覆盆子醬🐷蔬菜的清新與豬鞍的香味完美融合,再加上酸甜可口的覆盆子醬,味道十分豐富。風乾火腿芝士拼盤🧀也是一款非常值得推薦的美食,香脆的火腿片搭配軟滑的芝士和各色水果,滋味令人回味無窮。這裡還有包房可供唱K慶祝生日等活動,讓你在美食與音樂中度過一個難忘的夜晚。

澳洲A3和牛肉眼扒🐂
這道菜選用上等澳洲和牛,經過精心烹飪,口感鮮美,香味撲鼻。

香烤加拿大豬鞍配蔬菜覆盆子醬🐷

風乾火腿芝士拼盤🧀

Arcadia📍:銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心二期 - Midtown 30樓🚗:銅鑼灣地鐵B出口 步行5分鐘📞:+852 9330-0396💲:~HKD560/head for dinnerFood quality✔️:海膽三文魚籽配多士、Ray’s Me Up👌🏼:澳洲M3和牛肉眼排、煙燻西班牙八爪魚配墨魚汁意粉、Melonade 總結:😋一間極度打卡夢幻餐廳🍴室外同室內行花園路線 一入嚟就知係港女打卡熱門點 非常靚 唔意外地價錢定位係偏離大市嘅貴 當中對面三枱生日🎂閒日都坐滿客 都知大家主要嚟都慶祝多😋無論飲品定食物打卡味都好濃 唔食飲得都睇得影得 愛好💕儀式感嘅朋友唔好錯過呢間 室內外嘅裝修風格都有點唔同 而且整層都係餐廳 環境超大 想打卡都有排你打😋呢度酒同非酒類嘅選擇都好多 而且造型都好有創意 員工就推薦飲酒嘅朋友試premium cocktails 我問佢邊杯最打卡 佢就話可以試下Ray’s Me Up 以金賓威士忌🥃做基底 配上肉桂片同蘋果片 一上枱有嘢蓋住 拎開煙霧又係打卡 飲落係極重煙燻味 最後再帶有酒香 好睇又好飲😋海膽三文魚籽配多士作為前菜都唔錯 海膽鮮甜唔腥
🚗:銅鑼灣地鐵B出口 步行5分鐘
📞:+852 9330-0396
💲:~HKD560/head for dinner

Food quality
✔️:海膽三文魚籽配多士、Ray’s Me Up

總結:

😋海膽三文魚籽配多士作為前菜都唔錯 海膽鮮甜唔腥 畀嘅分量都舖滿三分之二塊 上面仲有金箔 富貴嘅一碟😎

😋要讚係服務幾好 不過以呢個定價係好合理嘅事 員工會逐樣講下邊款最推薦 第一次嚟嘅朋友都可以聽下佢哋意見

🤔主菜試咗和牛肉眼排🥩同墨魚汁意粉 我會推薦後者多啲 和牛就叫咗三成熟就略有點過火 牛味就濃嘅但未到嫩 主要係性價比比較低

🤔八爪魚🐙配墨魚汁意粉就成大條八爪魚一上枱就知份量夠 意粉就係本身麵條係已製嘅墨汁而唔係後期再混 好處係約會唔怕笑老尷 壞處就係冇咁好食 不過嗰意粉調味有啲蒜幾香 煙燻嘅八爪魚都夠咬口同爽 唔錯

🤔非酒類嘅mocktail試咗Melonade 飲落就係蜜瓜🍈奶 同便利店嗰啲差唔多

🤔呢樣唔關餐廳事 但OR嗰地址係錯嘅 被佢fake咗去另一道 大家都係睇返GM

😨性價比真係好低 不過香港好似從來不缺有錢人 而且佢定位係打卡多啲 所以閒日都見其不缺人流🫡
  • 海膽三文魚籽配多士
  • Ray’s Me Up
餐廳環境真係好適合打卡,之前已經試過一大班朋友過嚟,飲下酒叫咗啲小食就冇試過正餐,佢啲小食真喺幾唔錯,今次同閨密嚟慶祝生日。佢哋啲signature Cocktail/mocktail 其實真係好有特色,今次叫咗啲QQ類型,Flamingo $68 超可愛嘅紅鶴杯,喱杯喺無酒精的,另外嘅after Nightfall就比較重少少酒味,但係佢嘅漸變色好靚好夢幻,其實佢仲有一啲閃閃發光嘅Cocktail,不過今日做唔到,唯有下次再嚟啦。前菜叫咗個生牛肉他他伴黑松露配10年陳醋$188,陳醋配搭酸味味,好適合作為開胃菜,配上多士簡直一流,但係少啲少啲咁樣食嚟送下酒都唔錯。主菜叫咗澳洲MB2嫩牛柳$398五成熟真係剛剛好,份量就細咗啲,不過兩個女仔食就啱啱好,其實最重要都係方便打卡靚啫。蘇格蘭蟶子胖虎蝦玫瑰醬意大利飯$298好大隻蝦同聖子,我發現佢仲有魷魚普通鮮蝦魚柳等等其他海鮮喺入面架。如果真係要嚟慶祝嘅話,記住預早book枱,同Staff講返聲係慶祝,等佢俾啲靚啲嘅位。同埋呢呢度其實有室外可以望到海景,但係因為今日天氣比較差落大雨,室外場地就冇開放啦。不過唔緊要,下次總會有時間再嚟。

主菜叫咗澳洲MB2嫩牛柳$398

蘇格蘭蟶子胖虎蝦玫瑰醬意大利飯$298

2024-05-17 0 瀏覽
✨夢幻打卡餐廳✨Arcadia✨環境食物非常打卡able 📸的餐廳,有無敵海景🌃,一入門口已經有個靚靚浴缸🛁, 入面又有個超大熱氣球🎈🎈, 女仔見到一定勁鐘意💖💖而每一張台都有個勁靚的燈💡同花花做裝飾✨✨真係好有心思✨✨.APPLE TREE 🍹🦉可愛的貓頭鷹🦉造型的杯子,入面係蘋果味🍎🍏的冇酒精飲品🍹非常解渴同好飲,唔鍾意飲酒嘅絕對要叫呢杯好飲又有顏值💖嘅嘢飲✨.PHEROMONE 🪄✨🍸打卡able 📸 100% 的夢幻飲品 🍸 一拎出嚟已經有煙,好似有魔法咁🪄✨,入面係閃閃令的酒😊😊非常之魔幻,飲品由Gin 🍸 同 薰衣草🪻組成, 甜甜的好易入口✨.ROASTED CORN with ROCKET SALAD 🌽🥗香烤粟米火箭菜沙律🥗🌽又係非常打卡able 的salad 🥗, 由粟米🌽同火箭菜🥗組成, 初時以為外面包住嘅係粟米片,點知原來係芝士脆片,整碎佢撈埋啲火箭菜同粟米一齊食,非常之夾同好味😊.MIXED MUSHROOM SPAGHETTI with FRESH TRUFFLE and GRILLED SCALLOP 🍄‍🟫🍝黑松露野菌忌廉意大利粉加埋香煎日本刺身帶子, 真
✨夢幻打卡餐廳✨Arcadia✨

APPLE TREE 🍹🦉

PHEROMONE 🪄✨🍸

黑松露野菌忌廉意大利粉加埋香煎日本刺身帶子, 真係最美味的配搭😊😊黑松露忌廉醬creamy 度剛剛好,唔會太heavy, 意粉每一口都充滿着黑松露忌廉,加埋不同種類的菇同煎帶子,真係must order item 😊

DELMONICO STEAK (AUSTRALIA M3 WAGYU RIB EYE) 🥩🍖
澳洲 M3和牛肉眼扒係正常發揮🧑🏻‍🍳, 牛質同份量剛剛好又唔會太厚,有小小Grill 左的香味,加埋佢個sauce 都非常唔錯💕
  • 香煎日本刺身帶子配黑松露野菌忌廉意大利粉
2024-05-13 16 瀏覽
🍱餐廳:Arcadia (銅鑼灣)🍽️類別:西餐💯推薦指數:7/10≡※≡※≡※≡※≡※ 🍑桃仔推薦必試菜式🍑 ≡※≡※≡※≡※≡▪️半殼紐西蘭新鮮青口 $198青口比想像中大粒,味道新鮮,肉質柔嫩。小編選擇辣番茄作調味醬汁,其酸辣度恰到好處,配搭醬汁裡的蒜頭碎吃,不但有助吊味,還能突出青口的鮮香,非常好吃。▪️澳洲M3和牛肉眼扒 $428即使牛排厚度偏薄,廚師仍能控制好火候,將牛扒煎至剛好三成熟,同時鎖緊肉汁,達至鮮嫩多汁的口感,可見他們廚藝精湛。由於和牛的油脂分布較多,一次過吃一大片和牛排難免會有些油膩感,淋上黑椒汁吃味道更佳。≡※≡※≡※≡※≡※≡ 💁🏻‍♀️值得一試系列💁🏻‍♀️ ≡※≡※≡※≡※≡※≡※▪️澳洲MB2嫩牛柳 $398牛柳厚度十足,雖然油脂比例較少,但口感依然幼嫩,每口都充滿大量肉汁,味道頗濃郁。🍸Between Two Lovely Heart $108這款雞尾酒以Gin作基酒,味道偏甜,入口清香,充滿著淡淡菊花香氣,杯身黏著一條碎花帶作點綴,賣相挺精緻。🍸Pheromone $118剛上桌時有乾冰造成的煙霧效果,打卡效果不錯。其口感相較香濃,充滿著馥郁的薰衣草味,味道酸
🍱餐廳:Arcadia (銅鑼灣)
🍽️類別:西餐
💯推薦指數:7/10

▪️半殼紐西蘭新鮮青口 $198

▪️澳洲M3和牛肉眼扒 $428

▪️澳洲MB2嫩牛柳 $398

🍸Pheromone $118
剛上桌時有乾冰造成的煙霧效果,打卡效果不錯。其口感相較香濃,充滿著馥郁的薰衣草味,味道酸甜。

≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡ 👍🏼值得加分項目👍🏼 ≡※≡※≡※≡※≡※

餐廳佔地超過一萬呎,一共兩層,整體裝潢高端華麗,室內以高貴藍金色作主調,而天台花園則以粉紅調設計。餐廳多處擺放著精緻的藝術品和植物,讓人感覺置身世外桃源,環境確實一流!

≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※

😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟