2021-12-06 560 瀏覽
今日一個人食飯,本身因為要去遮打大廈拎嘢,由嗰邊行吓行吓就走咗過嚟呢邊,都係諗唔到食乜,見到呢間Cafe食嘢係幾得意所以就入咗嚟。店員非常之Nice同有禮貌,睇完Menu知道佢哋嘅選擇非常之多,有選擇困難症嘅我足足諗咗10分鐘先至諗到叫乜嘢。我揀咗酸種麵包,醬汁就冇要到,因為想keep fit😂 topping我就揀咗炒蛋同埋雞胸,佢哋嘅炒蛋炒得非常之滑,雞胸亦都唔會煮得鞋口。最欣賞係佢哋嘅包,底面都有茶多牛油亦都烘得非常之香脆。咖啡方面我就揀咗一杯back coffee。自己鍾意fruity多啲... 你哋嘅咖啡仲有唔同嘅size,適合唔同人嘅需要

2021-10-08 788 瀏覽
#小胖遊中環🐠 —————————————————自選麵包+ 醬+ 2款Topping $108🔹Sourdoughs + Green Mayonnaise + meat ball + Japanese snow crab 🦀 (另外+$25)美味指數爆登嘅北海道雪蟹你地食過味先,人生嘅第一次就貢獻給APT了。食蟹要甜、鮮加上啖啖肉,APT完全做得到,每一啖你都會好珍惜,因為你擁有北海道寒冷而深藏不露嘅海洋,每一啖你都好擔心,因為你怕下一秘就要上岸,食蟹肉食到忐忑不安完全係最高嘅享受😎Meatball 大大粒好juicy加埋🍅醬十分開胃🥰.🔹Walnut & Raisin + Sun-dried tomato cream cheese + Chicken breast + Salmon🐟麵包黎講就多左walnut and raisin,質感上同sourdough 差唔多depends on 你中唔中意nuts😙個人認為green mayonnaise 更好食比較refreshing🤫🍅就係淡淡蕃茄味加cream cheese😌滿滿蛋白質的雞超級滑嫩、唔鞋口,絕對適合健身減肥人士💪🏼三文

#小胖遊中環🐠
—————————————————
自選麵包+ 醬+ 2款Topping $108
Meatball 大大粒好juicy加埋🍅醬十分開胃🥰

🍅就係淡淡蕃茄味加cream cheese😌
滿滿蛋白質的雞超級滑嫩、唔鞋口,絕對適合健身減肥人士💪🏼三文魚就係正常好食😂

💡心急如焚嘅大家除咗中環店外,還有灣仔店~Menu好似有少少🤏分別😆
—————————————————
🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌕🌑
🤑CP值💰:🌕🌕🌕🌑🌑
🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌕🌗🌑
🥰舒適度:🌕🌕🌕🌖🌑
👅再食指數:🌕🌕🌕🌕🌑
♟Overall♟
超中意APT🤗因為可以有好多combo!
本身APT仲有其他toppings 組合,但如果你未食過雪蟹組合你就唔可以叫黎過了。
2021-09-28 479 瀏覽
餐廳走簡單樸素的黑白風格,分上下兩層已經到訪過四至五次,鍾情於它們家的toast提供自由多款的toppings選擇◭Iced white 🅙🅙🅙🅙/5◭Iced Hojicha Latte 🅙🅙🅙🅙/5◭Truffle Scrambled Eggs & Mushroom Toast 🅙🅙🅙🅙/5Love their breakfast so much˙ᵕ˙sourdough with cream cheese私心推薦的toppings: pumpkin & mushroom⚎⚎⚎Recommendation 🅙🅙🅙🅙🅙/5⚍⚍⚍
餐廳走簡單樸素的黑白風格,分上下兩層
已經到訪過四至五次,鍾情於它們家的toast
提供自由多款的toppings選擇

◭Iced white 🅙🅙🅙🅙/5

◭Iced Hojicha Latte 🅙🅙🅙🅙/5

sourdough with cream cheese

⚎⚎⚎
Recommendation 🅙🅙🅙🅙🅙/5
⚍⚍⚍
2021-09-28 366 瀏覽
中環店近地鐵站樓上位置比較舒適❤️.小至咖啡豆大至食物配料咩都可以比你簡👍🏻唔會局限於set定既toast 但有選擇困難症既人會比較痛苦😂.Hot White泡量可以簡厚薄咖啡濃度都可以簡拉花都唔錯主食2 toppings 煙三文魚+松露炒蛋我自己幾中意呢個配搭唔會互搶味道 食完都幾飽肚3 toppings (+$40)略嫌有啲貴炒蝦+雞胸+蘑菇但好好食,好嫩好夠味.呢間勝在食物質素好高咖啡同食物都係水準之上係香港好難得👍🏻只係價錢比較進取🤔但有要求嘅人都話滿意
中環店近地鐵站

2 toppings
煙三文魚+松露炒蛋
我自己幾中意呢個配搭
唔會互搶味道 食完都幾飽肚

3 toppings (+$40)
略嫌有啲貴
炒蝦+雞胸+蘑菇
但好好食,好嫩好夠味
呢間勝在食物質素好高
咖啡同食物都係水準之上
係香港好難得👍🏻
只係價錢比較進取🤔

但有要求嘅人都話滿意

小編食過3次(相會mix埋一齊),主要menu有自選toast tailoring ($128) 分3個steps,首先揀麵包種類、再揀抹醬,最後揀兩款配料:麵包:Sourdough / 合桃無花果麵包抹醬:蕃茄忌廉芝士配料:煙三文魚/ 炒蛋/ 蕃茄水牛芝士/ 蟹肉 (+$25)/ 牛肉(+$55) ▪️首先係麵包,內軟外脆,有無花果同合桃香味,唔會好乾身,甜甜地幾特別▫️而煙三文魚,分量多油脂豐富👍🏻▪️蟹肉鮮,配埋迷你粒粒爆珠,酸酸地,旁邊仲有柚子醬幾清新,不過我略嫌唔夠味,調味可以重少少▫️炒蛋都幾滑,配埋牛肉唔會好漏((唔食肉既我問左朋友都話唔錯,牛肉肉質嫩口,帶粉紅色▪️蕃茄水牛芝士超級推介👍🏻份量好足,食得出好新鮮,加埋黑醋喺面,好夾!▫️ 芝士牛角包 ($26)會幫你焗熱先上碟,即刻聞到好香!咬落去鬆軟,勁重牛油同芝士味,冇諗過入邊咁多芝士😍👍🏻有驚喜,而且份量大,配埋咖啡真係好正,得閒過嚟high tea都唔錯▪️伯爵茶拿鐵($53)奶泡香滑,伯爵茶味突出,甜度啱啱好 (不過第一次飲比較淡,可能每位咖啡師沖嘅手法唔同)▫️黑咖啡 ($30) 朋友話正常,冇咩特別🤣▪️拿鐵 ($42)咖啡

麵包:Sourdough / 合桃無花果麵包
抹醬:蕃茄忌廉芝士

▫️而煙三文魚,分量多油脂豐富👍🏻

▫️ 芝士牛角包 ($26)

▪️伯爵茶拿鐵($53)

▫️黑咖啡 ($30)
朋友話正常,冇咩特別🤣

▪️拿鐵 ($42)
咖啡味突出,奶泡幼滑,唔會太酸,整體幾好👍🏻

——————————————————————-

🤍食材新鮮,味道好
🤍咖啡都出色,味道balance

總括如果鍾意偏向食西式style可以一試,特別推介蕃茄水牛芝士、煙三文魚同芝士牛角包😋

——————————————————————-

好食指數: 🤤🤤🤤🤤
回頭指數: ❤️❤️❤️❤️
環境指數: 🌸🌸🌸
2021-09-14 174 瀏覽
you can pick from many choices staring from bread, sauce and toppings........just mix and match !

just mix and match !
2021-07-18 436 瀏覽
同朋友係中環行左一陣見好熱想搵個地方休息下傾下計,甘岩行過見到依間我地未試過既cafe,甘就一於去試下啦! 外面熱辣辣,唔理甘多,即刻嗌左兩杯凍飲,我只係記得我叫左matcha latte,朋友叫左coffee不過我唔記得係咩🤣 傾下計飲下野,又想試下佢地既pastries,嗌左我最鐘意食既cinnamon rolls,好食🤭不過我覺得環境一般,地方唔大,樓底狹窄,有少少唔舒服。上層既冷氣仲要唔係好涼。

2021-07-14 390 瀏覽
中環鬧市中一間充滿時代感既咖啡店,整體以簡約設計為主,屬於型格路線▪️▫️食物方面,以自選toast tailoring為主打,3個steps; 首先揀麵包種類、再揀spread,最後再揀toppings~ Sourdough會用牛油煎香,香脆得黎唔會非常硬身,加埋tomato cream cheese、green Mayo等spread,令味道更加有層次感🍴而上面既配料亦好有心思,每款都高質好味😋 咖啡方面,中環區黎講,物有所值,味道好好,總結係咖啡愛好者必去既一間coffee shop!!
2021-06-13 652 瀏覽
APT係代表A Personal Trailor,俾客人好大嘅自由度去選擇menu,唔同人嘅口味都可以迎合到✔️酸種麵包Sourdough黎到真係必食‼️由麵包、spreading同toppings都可以自由選擇,擺盤係人見到都心心眼😍1.Lunch tailoring $128+$20 (3rd topping)麵包:Sourdough抹醬:蕃茄忌廉芝士配料:煙三文魚/水波蛋/蕃茄水牛芝士/牛油果店家好大方啲配料鋪到滿哂夠哂igable🤩麵包內裏軟綿外層香脆,配料多達十幾款😍今次嘅配搭都好好食好夾,水波蛋流心,煙三文魚又香又大塊,牛油果要大讚好貼身分別切片上同整成醬👍🏻同時食到2種口感🥰小蕃茄新鮮配上水牛芝士加添芝味,真係冇得彈💯💯💯2.Iced Hojicha latte $58+$5(oat milk)係暫時飲過最好飲嘅hojicha latte😍入口好順滑,有4款奶選擇,茶味同oat milk十分融洽,甜度洽到好處3.Ice Black $35咖啡分house blend同seasonal blend兩種,前者偏nutty, 全部都係double shot, 但可以俾客人選擇水量決

麵包:Sourdough
抹醬:蕃茄忌廉芝士
配料:煙三文魚/水波蛋/蕃茄水牛芝士/牛油果

3.Ice Black $35
咖啡分house blend同seasonal blend兩種,前者偏nutty, 全部都係double shot, 但可以俾客人選擇水量決定咖啡濃淡,今次簡咗正常level, 咖啡微苦濃度同一般飲嘅差唔多,口感醇厚

🌟推薦指數:9/10
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍APT. Coffee (中環)
中環閣麟街34號美輪樓地下C號舖
分店:灣仔
  • Hojicha  latte
  • Iced  black
  • Lunch tailoring
2021-06-09 452 瀏覽
主食係可以自己Mix & Match ($108)•Bread: Raisin & Walnet OR Sourdough•Spread: Tomato Cream Cheese OR Green MayoTopping最有成10幾樣揀😂選擇困難症嘅我猶豫咗一陣揀咗💛Sourdough💛Tomato Cream Cheese💛Meatball💛Scrambled Eggs包兩個Topping🤤 Extra +$20Sourdough 有用牛油煎香,勁邪惡因為meatball 都係蕃茄醬所以cream cheese味道唔突出meatball 口感唔會太鬆散都係啖啖肉咁樣炒蛋超滑,配埋cream cheese味道就更加有層次💛Cappuccino ($42)其實佢個拉花係好靚嘅不過我擺耐咗先飲😂但我又覺得影出嚟好靚所以就擺咗喺cover總結:我覺得係會再值得去嘅餐廳,因為仲有好多topping都未試,我當日係閒日嘅兩點鐘左右去到,其實人就唔算多,感覺都幾舒服。
主食係可以自己Mix & Match ($108)
Topping最有成10幾樣揀😂
選擇困難症嘅我猶豫咗一陣
揀咗

💛Sourdough
💛Tomato Cream Cheese
💛Meatball
💛Scrambled Eggs

包兩個Topping🤤 Extra +$20

Sourdough 有用牛油煎香,勁邪惡
meatball 口感唔會太鬆散都係啖啖肉咁樣
炒蛋超滑,配埋cream cheese味道就更加有層次

💛Cappuccino ($42)

• Sourdough
2021-06-05 266 瀏覽
Weekend Brunch 🌟 Tailor your own toasts ❤️ It is all your decision to choose what you want on your plate. 🤣 took me a 15 minutes to finally decide on what to pick!-crab meat 🦀, salmon 🐟, poached eggs🥚, avocado 🥑- sourdough bread 🍞, sun dried tomato cream cheeseYou can also tailor your own coffee by choosing the amount of milk foam, the intensity of the coffee and most importantly nutty or fruity!!! ☕️ APT CoffeeShop C, 34 Cochrane St, Central
Weekend Brunch 🌟

APT Coffee
2021-06-01 247 瀏覽
食完飯..行行下街..咁岩落雨..就去左附近一間cafe,就係APT.一入門口,見到唔少烘焙野,見到牛角包,就已經覺得好吸引!坐低左,就叫左杯iced white coffee同hot black coffee,兩杯都係strong。原本想order甜品,可惜唔見餐牌有,所以試下咖啡就算lu。Black coffee未飲已經聞到好香,面頭見到有咖啡油脂,感覺唔錯,飲落去味道係濃,不過苦得嚟有少少酸味,就開始感覺......然後飲white coffee,飲到啡味,不過擺耐左,可能有冰,就令到奶味溝稀左個啡味,搞到好似哂左...umm, 唯有下次再嚟飲啡就即刻飲哂佢啦
食完飯..行行下街..咁岩落雨..
就去左附近一間cafe,就係APT.

一入門口,見到唔少烘焙野,見到牛角包,就已經覺得好吸引!

Iced  white  coffee
Hot black  coffee
2021-06-01
2021-05-18 2607 瀏覽
五一懲罰祭 (day 9) ~眨眨眼 , 又到了五一懲罰祭的最後一day .... 我們去 中環-閣麟街 懲罰這家 💛 Cafe "APT. Coffee" ~Raisin & Walnut Bread (sun-dried tomato cream cheese spread) with Tomato and Mozzarella Cheese : 麵包濕潤鬆軟 , 含有提子乾及合桃 , 食落有甜有脆 ; 塗在麵包上的 cheese spread, 是薄薄的一層 , 味道未夠豐富 , 幸好面層鋪上大量又紅又橙的車厘茄與水牛芝士粒 , 並淋上黑醋 , 口感不滯口 ~Raisin & Walnut Bread (sun-dried tomato cream cheese spread) with Mushroom : 麵包濕潤鬆軟 , 塗都是薄薄的一層的 cheese spread, 面層鋪上大量烤菇片 , 質地有咬口,菇味香濃細膩 ~Iced Americano (strong 150ml) : 味道頗 balance, 略略偏向 fruity 且帶點花香的芳香 , 後有回甘 ~本篇完
五一懲罰祭 (day 9) ~

眨眨眼 , 又到了五一懲罰祭的最後一day ....

本篇完 ~
主食有mix and match 嘅bread, 可以揀Raisin & Walnet / Sourdough, spread可以揀 tomato cream cheese / green mayo, 20款toppings真係會有選擇困難症🤣e.g blueberries spinach, duck leg confit都好吸引不過有啲就要再+💰✨Earl Grey Latte (hot) 💰48💫評分: 9/10📝Earl Grey味出, 奶同茶味配合🉐️好🤣😍, 泡中心嘅茶葉令呢杯野飲更靚🤍✨Sourdough with mushroom & scrambled egg 💰108💫評分: 7.9/10📝Sourdough🍞用牛油🧈煎香好邪惡🥰炒滑蛋同鋪滿咗磨菇, 啲餡好夠, 望落以為唔飽其實唔會🤣, 牛油味連蛋同菇都好重😍𝔸ℙ𝕋. ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖📍中環閣麟街34號美輪樓地下C號舖(中環🚇D出口行6分鐘就到)💫評分: 8.3/10💬餐廳唔算好大😌, apt咖啡係幾掂, 我舊同事好pro in咖啡都話呢間掂, 朋友叫Sourdough with Chicken Breast & Salm
Earl Grey Latte

✨Earl Grey Latte (hot) 💰48
💫評分: 9/10

💫評分: 7.9/10

𝔸ℙ𝕋. ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖
📍中環閣麟街34號美輪樓地下C號舖
(中環🚇D出口行6分鐘就到)

💫評分: 8.3/10
💬餐廳唔算好大😌, apt咖啡係幾掂, 我舊同事好pro in咖啡都話呢間掂, 朋友叫Sourdough with Chicken Breast & Salmon (💰108)都話啲雞胸勁嫩滑, 食物質素覺得ok, 杯Earl Grey Latte有驚喜🤣🤍

❣️其他分店❣️
📍灣仔月街2-12號地下A&B號舖
(金鐘🚇F出口行7分鐘就到)

Earl Grey Latte
2021-04-29 235 瀏覽
成日喺ig見到呢間打卡toast💛 今日終於黎到試吓~ 呢度主要淨係食麵包🥖,menu好簡單~ 麵包可以選擇酸種vs提子合桃,然後抹醬可選蕃茄cream cheese vs 蛋黃醬~而上面嘅配料可以揀兩款,我哋兩個人揀咗四款黎share!😆每塊包上都擺咗滿滿嘅料,超豐富~ 我哋試咗Scrambled eggs/ poauched eggs/ tomato & mozzarella cheese/ smoked salmon,全部都唔錯,🍅蕃茄好新鮮,poauched eggs煮得剛剛好😋另外點Earl grey latte同hochija latte,茶味好夠,唔會太甜~好好飲🥰
而上面嘅配料可以揀兩款,我哋兩個人揀咗四款黎share!😆