✲゚。🇯🇵日式食堂裝修後重新開幕😆因為喺附近返工 之前都食過呢個APITA food court好幾次同同事Lunch time成日都唔知食咩好 呢度直情係我地嘅飯堂呀 想食咩自己揀🙆🏻‍♀️最近經過見到佢開番即刻黎睇下有咩唔同新裝修用咗和風設計 感覺靚咗好多 而且坐得好舒服👍🏻呢度主要係食日本菜 款式夠多而且價錢合理👏🏻好似我今次食呢間推介大阪美食嘅 匠工房秀吉 大約$50一餐 🙌🏻我叫左兩個Set:Set C ($52)有燒餅+炒麵+八爪魚球Set D ($45)有炒麵+八爪魚球可以見到即點即做 食落熱辣辣燒餅+炒麵呢個配搭真係好有日本風味🎌🇯🇵🎌🇯🇵兩個set都抵食又好味 份量啱啱好😋-📍 匠工房秀吉 @ APITA EateryB1/F, Cityplaza2, 18 Taikoo Shing Road, Quarry Bay#Apitaeatery #Apitahongkong
✲゚。🇯🇵

燒餅+炒麵呢個配搭真係好有日本風味🎌🇯🇵🎌🇯🇵
兩個set都抵食又好味 份量啱啱好😋
📍 匠工房秀吉 @ APITA Eatery

2022-12-20 138 瀏覽
有時在太古城逛街會去APITA的Foodcourt吃飯這次是在新foodcourt - APITA Eatery開幕後第一次去 🤗首先一進去就發現裝潢變超多以前是整體用白色的桌椅但現在用了很多木系傢具 日式和風設計⛩️整個環境都很明亮寬敞提供了不同種類和風格的日本菜 例如拉麵、日式漢堡、天丼等等這次選了Hello Teppan鉄板!經過時已被它的Menu吸引🤩除了常見的牛肉以外 還有海鮮類的鐵板燒可以選擇🐙🐟🦑🔹️ 鐵板蒲燒鰻魚飯 $99 🥘滿滿的切好一片片的蒲燒鰻魚放在米飯和粟米上份量非常多 餐廳也提供額外的鰻魚汁可以自由添加✨️溫馨提示:點餐後通常需要等大約10分鐘✨️因為是即叫即製的🔥像我點的鰻魚吃得出來是剛剛燒的很新鮮👍🏻肉質肥美柔軟 充滿肉汁 😋😋😋皮和肉之間還有少許脂肪讓口感更好蒲燒鰻魚的質素比我想像中的高很多全新的APITA Eatery的環境真的很不錯用餐環境很乾淨也舒適我以後也會常去的 ❤️📍 太古城路18號太古城中心二期B1地庫#Taikoo #Quarrybay #香港美食 #太古美食 #鰂魚涌美食 #Apitaeatery#Apitahongkong
有時在太古城逛街會去APITA的Foodcourt吃飯
首先一進去就發現裝潢變超多
以前是整體用白色的桌椅
但現在用了很多木系傢具 日式和風設計⛩️
整個環境都很明亮寬敞
提供了不同種類和風格的日本菜 例如拉麵、日式漢堡、天丼等等

這次選了Hello Teppan鉄板!
經過時已被它的Menu吸引🤩

全新的APITA Eatery的環境真的很不錯
用餐環境很乾淨也舒適
我以後也會常去的 ❤️

📍 太古城路18號太古城中心二期B1地庫

上星期去太古 剛好看到全新APITA Eatery開幕🎊 裡面有多間日式店舖 有不同風格和菜式選擇:丼飯、烏冬、八爪魚球 必定有你喜歡的日本菜!🎌至於環境方面 和風設計時尚 完全不同於一般美食廣場~ 座位寛敞 而且部分座位更設有充電位 是舒適的日式食堂體驗呢🥰🇯🇵🍚 🔻🔻🔻🔻🔻今次就去了匠工房秀吉 吃我最愛的八爪魚球🐙✨ 八爪魚球 (6粒) ($32)總共有4/6/8粒選擇~ 即叫即製 透明大玻璃可以看到店員即場製作 每當反轉那刻超治癒! 上面再加上燒汁、沙律醬、木魚碎 每顆都有八爪魚粒🐙🍢-✨ Set B 燒餅/ 奄列炒麵 ($48)另外再叫了套餐燒餅和奄列炒麵 $48有2個小食 性價比超高! 同樣是即叫即製作 熱辣辣超新鮮~ 燒餅裡面有豚肉片 非常惹味~ 而奄列炒麵很地道🍝 蛋上面再加了蕃茄汁和沙律醬 是不可能不好吃的配搭🥹凡惠顧套餐 可享優惠價$6附加汽水🥤🔺🔺🔺🔺🔺📍APITA Eatery (太古)🗺️ 太古太古城路18號太古城中心二期地庫#Apitaeatery #Apitahongkong

🔻🔻🔻🔻🔻
今次就去了匠工房秀吉 吃我最愛的八爪魚球🐙
✨ 八爪魚球 (6粒) ($32)

✨ Set B 燒餅/ 奄列炒麵 ($48)

🔺🔺🔺🔺🔺
📍APITA Eatery (太古)
🗺️ 太古太古城路18號太古城中心二期地庫
2022-12-19 143 瀏覽
附近番工經過見到APITA Food court 重新開番, 改咗名叫APITA Eatery, 於是趁着放 lunch同同事過去試吓~APITA Eatery有10間唔同風格嘅日本菜餐廳, 呢度嘅裝修採用木系和風設計, 用餐環境寬敞舒適, 好似去咗日式食堂咁~ 今次試咗《揚天》嘅鰻魚丼同炸魚餅套餐。🍽️ 鰻魚丼會附送味噌湯蒲燒鰻魚切成一件件, 啖啖肉, 肉質肥美; 米飯份量好多🍚, 米粒濕潤度剛好, 粒粒分明, 撈埋鰻魚醬汁同蛋絲, 又香又惹味😋!🍽️轉套餐 - 炸魚餅套餐會配一款自選飲品炸魚餅口味選擇多, 我就揀咗蝦🦐、帶子。炸魚餅(蝦) - 裡面加入爽彈嘅蝦肉, 入口有鮮味, 塊塊爽口彈牙!炸魚餅(帶子) - 炸至金黃香口, 魚味濃郁, 加入帶子, 鮮甜煙韌!

🍽️ 鰻魚丼
會附送味噌湯

🍽️轉套餐 - 炸魚餅套餐
會配一款自選飲品
炸魚餅口味選擇多, 我就揀咗蝦🦐、帶子。

2022-11-25
2022-12-19 139 瀏覽
近排去太古行街,見到APITA Food court 翻新咗就決定試吓🥰 入面全部餐廳都係賣日本菜,風格唔同之餘又具代表性,有八爪魚燒、拉麵、天婦羅、定食等等😍 翻新後入面設計簡潔舒適,環境都幾寬敞,仲有啲位可以叉電!今次試咗神戶北の坂,下次會試吓其他嘢😝芝士焗燒汁牛脷飯 $58超級邪惡嘅芝士焗飯,爆多芝士🧀 牛脷份量都幾多,同埋咬落入口即融👍🏻 真係超級抵食,兩個人食都可以🤣焙茶卷蛋糕 配飲品 +$20冇諗過food court嘅甜品都咁高質,焙茶味濃郁,蛋糕食落好軟熟,忌廉夠香滑😋

芝士焗燒汁牛脷飯 $58

焙茶卷蛋糕 配飲品 +$20

返工lunch time 搵嘢食,見到APITA food court重開,進駐咗唔少新嘅日本餐廳!成個環境好日系,俾人舒適寬敞的感覺!行咗一轉,最後喺「揚天」買咗佢地嘅天丼😍🍭上天丼($72)呢個價錢超抵食!包括2隻天婦羅蝦、1個竹輪、魚同野菜!而且全部炸得好好,熱辣辣上,炸粉唔厚,外脆內軟!用上珍珠米做飯,粒粒分明!仲有好好味嘅醬汁撈飯,俾足份量,好食!我再加咗$20 轉為套餐,包飲品同迷你關東煮,對我嚟講一啲都唔少,關東煮共有5款餸,例如竹輪、福袋、炸魚丸,食到勁飽!✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩📍 APITA Eatery (太古)太古太古城路18號太古城中心二期地庫✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩#Apitaeatery#Apitahongkong

🍭上天丼($72)

✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩
📍 APITA Eatery (太古)
太古太古城路18號太古城中心二期地庫
✩✩✩✩✩✩✩✩✩✩

2022-12-18 100 瀏覽
成日嚟太古城溜冰🧊行街睇戲🎥,今日先發現原來APITA 地庫嘅 food court終於開返🎉!叫APITA Eatery,有一種日式🇯🇵食堂嘅感覺,裏面有好多間日式食店🤗!我自己非常掛住大阪燒🔥同八爪魚🐙丸,所以我就揀左✨匠工房秀吉✨!匠工房秀吉menu上有6個set餐,我就揀咗奄列🥚炒麵配八爪魚🐙丸,再加個大阪燒➕炒麵➕八爪魚🐙丸 2個餐🍱!餐廳嗰位男店員好有禮貌,我同朋友都選擇佢介紹嘅大阪燒,真係煎得好香,外脆內軟嘅口感,八爪魚🐙丸嗰粒八爪魚好大粒好好咬口😋!食堂地方好大,由單邊座位到大枱都有,唔會怕無位坐🙆🏻‍♂️!匠工房秀吉10分滿分都有9分⭐️,服務好,嘢食又好味👍🏻!#Apitaeatery #Apitahongkong

匠工房秀吉10分滿分都有9分⭐️,服務好,嘢食又好味👍🏻!

#Apitaeatery #Apitahongkong
APITA Eatery 正式開幕! 住咗係太古十幾年,間唔中都會去APITA Foodcourt 搵食😎最近再去原來重新裝修咗,位置喺以前Foodcourt 嘅左邊近家品部一角,一行到門口已經好似去咗日本嘅食堂咁🇯🇵木系和風設計,加上空間寬敞雅致坐得好舒服😌餐廳方面多咗好多選擇,有成十間!!想食日本野過嚟就啱哂,有齊各款日本菜,今次去到見麵大將同百万石咁多人排隊就試下佢啦😎 麵大將主打各款拉麵,淨係湯底都有5種!!另外都有烏冬、小食同定食;想食燒魚嘅話就去百万石啦!!—— 味噌湯拉麵 + 三文魚迷你飯 $56$56竟然同時食到拉麵同飯,一個價錢就滿足到2個願望超抵!!絕對係大胃王之選😂 套餐本身配埋玄米茶✅味噌湯頭金黃濃郁,拉麵彈牙煙韌掛汁,最鐘意隻溏心蛋好入味,煮到啱啱好半熟超滑😍三文魚飯唔算好迷你,就咁加啲三文魚碎已經輕鬆KO一碗飯。—— 餃子6隻 $20 (開幕優惠)即叫即煎,底部香脆焦黃,面層餃子皮保持軟糯滑口,內餡半肉半菜比例恰好,配埋餃子汁同辣油更加滋味😋—— 馬駮魚西京味噌燒定食 $60 (開幕優惠)馬駮魚冇骨啖啖肉,懶人鐘意食魚揀依款就啱喇😎味噌醃料加倍夠哂鹹香鮮味,

—— 味噌湯拉麵 + 三文魚迷你飯 $56
味噌湯拉麵 + 三文魚迷你飯

—— 餃子6隻 $20 (開幕優惠)
餃子  (6隻)

—— 馬駮魚西京味噌燒定食 $60 (開幕優惠)
馬駮魚冇骨啖啖肉,懶人鐘意食魚揀依款就啱喇😎味噌醃料加倍夠哂鹹香鮮味,定食附送味噌湯同醃菜,特別鐘意個醃菜爽脆開胃,嚼下嚼下好過癮
馬駮魚西京味噌燒定食

味噌湯拉麵 + 三文魚迷你飯
餃子  (6隻)
馬駮魚西京味噌燒定食
放假無聊無咩好做去咗太古城行下街食下嘢咁又比中島發現咗全新APITA Eatery開幕環境比起以前闊落同光猛帶有時尚和風設計舒適寬敞嘅用餐環境座位仲多咗好多添👍🏻.呢到真係比到日式食堂嘅體驗每間都有自己嘅招牌日本菜其中一間主打天丼嘅更係人氣旺盛中島都忍唔住要試下佢哋嘅上天丼有野菜 竹輪 白身魚同蝦天婦羅熱辣辣炸好嘅天婦羅香噴噴.另外都叫咗份炸魚丸$22有8粒不過有好多種味都沽清😟最後只係試咗龍蝦醬 菠菜 粟米同枝豆味道方面菠菜同粟米魚丸味道會比較濃厚其餘兩款就比較淡口啲結論係呢個APITA Eatery的確比之前好如果去開又諗唔到食咩可以嚟試下👍🏻—————————————————————◖ 上天丼 $72◖ 手製炸魚丸 $22/8◖ 餐飲 +$6.#Apitaeatery#Apitahongkong
放假無聊無咩好做

◖ 上天丼 $72
◖ 手製炸魚丸 $22/8
◖ 餐飲 +$6
2022-12-16 122 瀏覽
經常逛太古城既我發現APITA Foodcourt 終於裝修完開返喇!新位置搬咗位,同時以新名字「APITA Eatery」開幕,打造成日式食堂,以時尚木系色彩風格裝潢,而且比以往寬敞勁多。內裡餐廳全部都係唔同類型既日本餐廳,各具風格,今次即試天婦羅主題餐廳「揚天」!天丼 $62食材滿滿既天婦羅丼飯,包括蝦、竹輪、豆角、茄子、蓮藕,非常豐盛!最出色係炸蝦外脆內嫩,食出蝦肉鮮味;竹輪煙韌彈牙,好有咬口。加$20套餐包飲品、迷你關東煮套餐伴隨涼意嘅天氣,呢個時間最喜愛食關東煮!一個迷你關東煮都非常豐富!特別係福袋,用豆腐皮包住煙韌嘅年糕;仲有少見喺關東煮嘅生菜包魚肉,生菜吸收曬湯底好清甜;竹輪卷包墨魚等等都相當彈牙,最重要關東煮湯底甜甜哋夠曬入味!芝士燒魚卷天婦羅 3件 $16熱辣辣一咬爆曬芝士漿出黎,邪惡又好食,而且魚肉味都非常出眾。APITA Eatery📍鰂魚涌太古城路18號太古城中心二期地庫#mroolong #foodieoolong #foodie #hkig #hkfoodie #hkfoodstagram #hkfoodblogger #hkfood #foodielife

天丼 $62

加$20套餐包飲品、迷你關東煮套餐

芝士燒魚卷天婦羅 3件 $16

APITA Eatery
📍鰂魚涌太古城路18號太古城中心二期地庫

#mroolong #foodieoolong #foodie #hkig #hkfoodie #hkfoodstagram #hkfoodblogger #hkfood #foodielife #foodiehk #life #foodiegram #foodpic #travelhk #本地遊 #香港美食 #太古城美食 #Apita #foodcourt #Apitahongkong #Apitaeatery
  • 天丼
太古城地庫新開咗間APITA Eatery,喺APITA入面扶手電梯落去轉個彎就到,裏面環境好大好靚,坐得好舒服。我俾呢間Hello Teppan鉄板!嘅食物吸引咗,於是晚餐就買咗佢!🔸炙燒芝士吉列豬扒飯 $69豬扒炸得好鬆脆,上面淋上芝士再火炙,啱晒鍾意食芝士嘅人,鐵板上仲有薯條、粟米、雜菜伴碟,另外仲有一碗飯,一個人食份量啱啱好。🔸鐵板八爪魚丸 $38呢個一份有八粒,以前未食過所以諗住試下,點之食落好有驚喜,本身以為佢係硬,點知食落去好軟綿綿,入面會食到一粒粒八爪魚,好好味。#Apitaeatery #Apitahongkong

🔸炙燒芝士吉列豬扒飯 $69

🔸鐵板八爪魚丸 $38

2022-12-16 92 瀏覽
太古打工仔一定曾光顧太古城APITA的舊Food Court,勝在價廉物美嘛!最近路過發現佢哋裝修過再重開,新Food Court「APITA Eatery」搬左去地庫花店個邊,地方更大更舒適,而且全採用筆者最愛的和式木系設計,當然要馬上「課金」試試!「APITA Eatery」裏有揚天、匠工房秀吉、MOS Burger等等,選擇多多,全部都係好有特色嘅日本菜。顧客購票後,需到收銀處付款,並自行取餐;用餐後,需自行把餐盤放置在收餐處,感覺是地道日式的食堂體驗。這一天筆者很想吃天婦羅,便選擇了「揚天」。🥢 天丼 (九折優惠後$56,原價$62)✨份量不能少看,有兩隻鮮蝦、一件茄子、一條竹輪、一塊蓮藕片及兩條豆角,配粒粒圓潤的日本米。✨每件天婦羅均炸至漂亮的金黃色,粉漿脆薄。筆香認為大蝦及蓮藕片最好吃,用料新鮮,味道最濃郁。🍢 升級至迷你關東煮、飲品餐 (+$20)✨迷你關東煮包括清甜的生菜包,軟糯的芝士年糕袋、竹輪、魚蛋及魚餅,表現平穩。🍫 日本直送朱古力牛奶✨筆者見有啲口渴,便多買了一杯日本直送的朱古力牛奶,頗濃郁,不會太甜膩,滿足!#Apitaeatery#Apitahongkong

這一天筆者很想吃天婦羅,便選擇了「揚天」。

🥢 天丼 (九折優惠後$56,原價$62)

🍢 升級至迷你關東煮、飲品餐 (+$20)

🍫 日本直送朱古力牛奶

2022-11-28
2022-12-09 362 瀏覽
放工行過太古,見到APITA food court重新開番😍,叫「APITA Eatery」,環境係日系嘅設計,入面幾間餐廳都係唔同style嘅日式餐廳,鍾意日本菜嘅朋友要去試下。老實講,好少food court係咁乾淨,坐得咁舒服,要讚下清潔姐姐落力工作。座位唔會好逼,仲有淡綠色牆身,簡潔清新。百万石&麵大將鹽拉麵定食+鰻魚飯 $56有麵有飯似足日本😊鹽湯底鹹香到位,仲有少少入味配料。鰻魚飯調味用料都唔錯。腐皮烏冬 $50個湯底清清地,有兩片甜腐皮,索哂湯。烏冬用料唔錯,咬落彈牙,簡簡單單都好食。呢個價位喺太古嚟講算平,啱晒一眾喺附近返工嘅打工仔醫肚🤩☺️。#Apitaeatery #Apitahongkong

百万石&麵大將
鹽拉麵定食+鰻魚飯 $56

腐皮烏冬 $50

2022-12-08 239 瀏覽
最近APITA Eatery係太古新開幕設計行時尚和風style 幾有日式食堂feel成個area好寬敞 有好多座位 唔怕難搵位食嘢👍🏼呢到有好多間日本餐廳 每間都各有特色不過我就想食漢堡包多啲 就揀咗食MOS burger🍔呢到要係先去餐廳落單 再去收銀俾錢 最後去取餐食完就自行去回收餐盤 咁幾好👍🏼👍🏼.今次去叫咗幾樣嘢食 味道唔錯😋😋✨特級澳洲和牛漢堡(💰$31)和牛漢堡味道幾香濃 帶啲肉汁加上生菜 蕃茄 芝士 洋蔥 味道就更好😋.✨沙律套餐(💰$25)沙律有菜🥗番茄🍎粟米🌽另外附上包醬有兩款醬 可以揀要和風醬/芝麻醬套餐除咗有一盒沙律 仲會有汽水🥤唔想飲汽水就 可以加錢轉其他飲品我就+$3要咗甘筍橙汁 感覺健康啲🥕🍊.✨抹茶雪糕(💰$20)雪糕有2款口味 分別係抹茶同海鹽叫咗抹茶嚟食 口感幾軟滑 都幾有茶香🍵#Apitaeatery#Apitahongkong
最近APITA Eatery係太古新開幕
設計行時尚和風style 幾有日式食堂feel
成個area好寬敞 有好多座位 唔怕難搵位食嘢👍🏼
呢到有好多間日本餐廳 每間都各有特色
不過我就想食漢堡包多啲 就揀咗食MOS burger🍔
呢到要係先去餐廳落單 再去收銀俾錢 最後去取餐
食完就自行去回收餐盤 咁幾好👍🏼👍🏼
今次去叫咗幾樣嘢食 味道唔錯😋😋
✨特級澳洲和牛漢堡(💰$31)
和牛漢堡味道幾香濃 帶啲肉汁
加上生菜 蕃茄 芝士 洋蔥 味道就更好😋
✨沙律套餐(💰$25)
沙律有菜🥗番茄🍎粟米🌽另外附上包醬
有兩款醬 可以揀要和風醬/芝麻醬
套餐除咗有一盒沙律 仲會有汽水🥤
唔想飲汽水就 可以加錢轉其他飲品
我就+$3要咗甘筍橙汁 感覺健康啲🥕🍊
✨抹茶雪糕(💰$20)
雪糕有2款口味 分別係抹茶同海鹽
叫咗抹茶嚟食 口感幾軟滑 都幾有茶香🍵
2022-12-08 204 瀏覽
🧡💛🧡日式食堂喺依度🥢喺附近行完街街,見到APITA food court重新開番😍即刻去try try先!入面嘅日本菜都幾多選擇,拉麵🍜就走唔甩㗎啦!🤤我就喺 百萬石 & 麵大將 食咗個拉麵定食,抵食好好味🥰🤎味噌拉麵定食🤎 海鰻飯 $56拉麵或烏冬定食都會配一個迷你飯,又飯又麵🍜食完飽足感滿滿!味噌拉麵份量都唔少,湯底香又誘人😚麵條煙韌有咬口!一啖湯底一啖麵,再配上溏心蛋同埋日式叉燒🥚好滿足!海鰻飯雖然係迷你飯,但海鰻份量都足夠嘅🤭海鰻肉質有彈性,燒汁入味🥢令人一啖接一啖呀!💛炸芝士年糕💛 $24即叫即炸,真係要趁熱食!咬落去外脆內軟,芝士流心剛剛好!🍼奶香豐富又「芝」味!🧀要去APITA Eatery,行到APITA地庫轉入去,見到花店或電器部就搵到啦!環境好大,用咗時尚和風設計✨採光度足夠,都適合相機食先嘅😏最鍾意佢坐得夠舒服,座位與座位之間有足夠空間🤤喺一個舒適寬敞嘅環境用餐,心情都開心啲啦!🤪-#Apitaeatery #Apitahongkong
🧡💛🧡
日式食堂喺依度🥢