2025-02-26 466 瀏覽
朋友話附近開咗間韓國餐廳入面嘅職員全部都係韓國人感覺完全置身喺韓國而且食物選擇多樣化同樣都係有選擇困難症嘅我哋揀咗Set 4 生醃醬油解套餐1P $574套餐入面可以揀兩款小食同埋包咗兩個飯團主角嘅醬油蟹好新鮮🤤 醬汁充足,而且唔會過鹹,蟹膏好鮮甜ღ黑芝麻炸雞炸雞外酥內嫩,外皮帶有香脆的口感,加上黑芝麻的香氣與雞肉的鮮嫩相結合,增添了一層獨特的香味ღ海鮮煎餅海鮮煎餅外脆內軟,煎至金黃酥脆的邊緣包裹著新鮮的海鮮和蔬菜,口感非常豐富。每一口都能感受到海鮮的鮮美與煎餅的柔韌ღ Pink fruit $38李子,水蜜桃,木槿味道酸酸甜甜,口感清新ღ Aloha $38菠蘿,檸檬,藍柑飲落好香菠蘿味,入口香甜味美
朋友話附近開咗間韓國餐廳

入面嘅職員全部都係韓國人
感覺完全置身喺韓國
而且食物選擇多樣化
同樣都係有選擇困難症嘅我哋

揀咗Set 4 生醃醬油解套餐1P $574
套餐入面可以揀兩款小食
同埋包咗兩個飯團

主角嘅醬油蟹好新鮮🤤 醬汁充足,而且唔會過鹹,蟹膏好鮮甜

ღ黑芝麻炸雞

ღ海鮮煎餅

ღ Pink fruit $38
李子,水蜜桃,木槿
味道酸酸甜甜,口感清新

ღ Aloha $38
菠蘿,檸檬,藍柑
飲落好香菠蘿味,入口香甜味美
2025-02-25 477 瀏覽
餐廳裝修雅緻,店員親切好笑容,前菜款式多。食物價錢雖然中上,但大大盤又好味。唯一缺點係地理位置比較偏僻。✦ 黑芝麻炸雞 賣相特別,黑蚊蚊,問咗店員先知係咩嚟,哈哈。芝麻醬香濃,加埋香葱洋葱嘅清新,配搭肉汁充足嘅嫩滑炸雞,一啖幾個層次。✦ 生醃三文魚三文魚厚切、肥美、鮮嫩,啖啖口感都好rich好飽滿。生醃淡淡醬油味中和咗肥膩感。套餐仲有兩粒得得意意嘅三角飯團,食落煙韌有咬口,幾香口。✦ 鯛魚帶子釜飯 店員會喺枱上為客人攪拌埋。鯛魚香味濃郁、嫩滑,帶子大大粒。熱辣辣食,有成三四碗份量,仲有飯焦。

✦ 黑芝麻炸雞

✦ 生醃三文魚

✦ 鯛魚帶子釜飯
生醃三文魚
生醃三文魚
2025-02-25 379 瀏覽
在這次的韓國料理體驗中,豬手和無限添加的小菜 其中年糕讓人印象深刻。豬手口感非常軟嫩,搭配特製的韓式醬料,讓人忍不住一口接著一口。豬手表皮的彈牙和內裡的滑嫩形成對比,增添了豐富的口感層次。無限添加的年糕則是另一亮點。年糕在韓國料理中的地位舉足輕重,而這裡的年糕同樣沒有讓人失望。它們煮得軟糯而不黏膩,每一口都充滿了濃郁的糯香。整體來說,這次的韓國料理體驗帶來了滿滿的滿足感,無論是豬手還是年糕都展現了韓式料理的魅力,是一次值得推薦的美味餐點。

2025-02-24 301 瀏覽
朋友推介先知原來炮台山都有間咁靚既韓國餐廳入面仲有韓國oppa😆😆感覺好正宗間餐廳一入到去就覺得好靚好有style 好岩同朋友傾計又坐得舒服menu都好多選擇 我地簡左幾款menu都有個星星推介既~order完就上左幾碟前菜, 有泡菜,年糕,辣蘿蔔,鵪鶉蛋泡菜好新鮮同埋比較辣🤣我就鐘意辣蘿蔔多D, 冇咁辣同好爽脆年糕個汁好食, 鵪鶉蛋又係唔錯唔會太鹹 調味岩岩好主食我地簡左辣炒魷魚五花腩 賣相好靚, 店員好好會比圍巾 唔怕整到件衫, 最好係幫我地炒埋🥹佢既份量好多, 入面魷魚同五花腩都好多, 夾埋生菜一齊食好好食!!!果然係推介!不過愈食會愈辣😆但又好正我地仲叫左鮑魚八爪魚釜飯, 平時食韓式野都好少見有呢個選擇,又見到係MENU推薦就決定試下鮑魚八爪魚食得出好新鮮, 佢另外比左一碟芝麻麻油比我地撈落個飯到但我個人覺得唔撈已經好好食, 因為海鮮既鮮味已經比D飯吸入真係好出色, 仲食到飯焦, 我會為左呢個飯再番黎食😍🥰最後仲叫左海鮮煎餅, 佢同出面既煎餅唔同係佢個餅底主要係韭菜做底而唔係麵粉食落咁冇濟,又好香口! 佢既海鮮特別係蝦食得出係額外煎香完先再放係個煎餅到所以食到好飽都忍唔住清埋個
朋友推介先知原來炮台山都有間咁靚既韓國餐廳
入面仲有韓國oppa😆😆感覺好正宗
menu都好多選擇 我地簡左幾款menu都有個星星推介既~

order完就上左幾碟前菜, 有泡菜,年糕,辣蘿蔔,鵪鶉蛋

泡菜好新鮮同埋比較辣🤣我就鐘意辣蘿蔔多D, 冇咁辣同好爽脆
年糕個汁好食, 鵪鶉蛋又係唔錯唔會太鹹 調味岩岩好

主食我地簡左辣炒魷魚五花腩
不過愈食會愈辣😆但又好正

但我個人覺得唔撈已經好好食, 因為海鮮既鮮味已經比D飯吸入
真係好出色, 仲食到飯焦, 我會為左呢個飯再番黎食😍🥰

所以食到好飽都忍唔住清埋個海鮮煎餅😆

overall 食左呢幾樣都覺得好值得推介👍🏻🥹雖然價錢唔算好平, 但係價錢對得住食物 仲要食物份量好夠
所以CP值黎講都高, 因為食材都好新鮮! 最緊要係環境都坐得好舒服
2025-02-18
2025-02-23 508 瀏覽
🍊 餐廳名稱:Antidote (北角)🐝 味道:9/10環境:9/10整體分數:9/10💰人均:$400+———————————————————人氣韓式餐廳,無論係格調抑或裝修,都非常得體。而且主理人仲要係一位高大靚仔嘅韓國Oppa,真係心心眼!生醃醬油三文魚💰248一直都想試吓韓式嘅生醃三文魚,不過香港比較難搵到,今次終於俾我喺呢間餐廳度發現到,即刻叫嚟試吓。厚切三文魚加上醬油生醃得好徹底,每一口都充滿着醬油嘅香味。食材好新鮮,食得好放心!而且會附上兩個飯團一齊食。白切肉💰230唔好以為好肥膩,其實食落係爽口的!呢個份量絕對可以四五個人share都唔過分。包埋生菜同其他醬料一齊食,完全停唔到口。海鮮煎餅💰 160我第一次食到料多過餅!份量上真係絕不欺人,蝦食落爽口,證明係新鮮!而且仲有好多蔥鋪滿底,口感非常豐富。泡菜牛肉釜飯💰108泡菜同牛肉呢個無敵組合真係冇得輸,而且牛肉亦都冇比泡菜搶咗風頭,酸酸辣辣好開胃。
🍊 餐廳名稱:Antidote (北角)🐝

白切肉💰230

海鮮煎餅💰 160

泡菜牛肉釜飯💰108
2025-02-22 467 瀏覽
炮台山有間韓國型男oppa坐鎮嘅新派韓式料理 Antidote. 嘩,有圖有真相,賞心悅目😍原來餐廳係韓式燒肉店「田浦食肉」的姊妹店. 店內裝潢簡約感覺清新,仲係用咗我最鍾意嘅Tiffany綠色,好優雅. 坐低店員送上幾大碟前菜,好大碟. 飲品叫咗杯⭐️Aloha, 藍色好夢幻同治瘉,充斥着藍柑、檸檬同菠蘿香氣. ⭐️pink fruit 迷人粉紅有好香水蜜桃味. ⭐️海鮮煎餅同平時一般食開比較特別嘅係餡料多過煎餅部份,有大量海鮮同韭菜,蝦數目不少,而且大隻彈牙好爽口,大滿足!⭐️ LA牛骨排set呢個係一個set,有牛骨、煎蛋卷同大醬湯. 牛骨排份量巨型多得驚人,醬汁鹹甜交替好惹味,肉質嫩滑入味,出色之作. 蛋卷好棉滑,大醬湯味道濃郁,配料豐富好暖胃. ⭐️蠔仔釜飯配炆蘿蔔呢個係季節限定菜式,好受歡迎. 熱辣辣鍋飯啱晒冬天食. 店員悉心將配料攪拌確保每一啖飯都咁足料. 蠔仔肥美脹卜卜,蘿蔔軟腍,飯焦香口. 醬汁比較清淡更突顯蠔肉嘅鮮味. 呢間餐廳平日夜晚都爆滿認真誇張,梗係啦,樣樣出色真係不無道理. 下次約朋友都要book位先.

⭐️海鮮煎餅

⭐️ LA牛骨排set

⭐️蠔仔釜飯配炆蘿蔔

👦:炮台山站附近還隱藏著很多美食哈哈!這次就來介紹一家超地道的🇰🇷韓料餐廳Antidote~✨服務員幾乎清一色都是韓國小姐姐👩🍳,餐廳空間寬敞不閉塞🪑,晚餐時間好多韓國人和外國人去吃🌆。他們家整體食材新鮮🌿,調味走精緻路線,適合喜歡細緻風味的人。👉推薦先試黑芝麻炸鷄和釜飯,排骨湯適合多人分攤預算💰·🌟黑芝麻炸鷄 $165這道黑芝麻炸鷄意外地有記憶點!🔥外皮酥脆+裹滿研磨黑芝麻香氣超耐吃,一口一口停不下來,咬開後鷄肉多汁💦不乾柴~醬料是日式酸甜風🍶,濃濃白醋香直接聞得到!搭配主食很清爽,也非常適合當開胃小點🍴。分量約2-3人share👌🌟鮑魚八爪魚釜飯 $170海鮮控會喜歡的釜飯🦑!鮑魚切片彈牙🐚,八爪魚煮得軟嫩不韌,米飯吸飽了海鮮的精華,非常鮮甜🍚,整體調味偏清淡,能吃出海味原生的甘美。搭配的調味汁裏面有醬油和芝麻香油,搬進飯裏別有一番滋味!底層有一層薄脆鍋巴✨,增添口感層次。個人覺得,可能會有人覺得整體調味清淡🌊,但若是喜歡海鮮本來的味道還是很推薦試試~🌟燉排骨湯 $388湯頭看起來紅紅辣辣的,但真的好像是爲了香港人的口味進行了調整,整體不是很辣,滋味濃郁🍲長時間的燉煮讓排骨幾乎是「

🌟黑芝麻炸鷄 $165

🌟鮑魚八爪魚釜飯 $170

🌟燉排骨湯 $388
湯頭看起來紅紅辣辣的,但真的好像是爲了香港人的口味進行了調整,整體不是很辣,滋味濃郁🍲長時間的燉煮讓排骨幾乎是「骨肉分離」的狀態🐖🦴,肉質軟嫩帶點膠質感,湯裡加了紫蘇葉、還有冬粉,搭配芥末汁一起吃非常清爽。鍋吃的差不多的時候還會有服務員小哥哥過來幫忙加土豆🥔,土豆是那種燉煮到有點軟爛的,再被湯汁一泡,真的超級美味😊。一鍋足夠3-4人分食👨👩👧👦,適合家庭或聚餐點來共享!

人均:$350+
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑
📍Antidote
🚇 炮台山A出口步行5分鐘
  • 黑芝麻炸雞
2025-02-21 248 瀏覽
Antidote - 清新韓國菜館今日介紹一間位於炮台山區嘅韓國菜,店內嘅裝潢非常清新,充斥着木系嘅元素,俾人感覺係一間新派嘅韓國菜館。三文魚釜飯 $140大大塊嘅三文魚,魚油十足,將熱辣辣嘅釜飯一齊攪拌,仲有飯焦添。特色豬手 $230叫咗個share plate,份量十足嘅豬手,口感軟腍,豬皮嘅膠質滿滿,配上辣醬同埋生菜一齊食。黑芝麻炸雞 $165全黑色嘅炸雞,薄薄嘅炸粉,加上檸檬汁,令到成個炸雞非常清新。海鮮煎餅 $160唔會太多麵粉全部都係用蔬菜餅底嘅煎餅,加上魷魚、大蝦海鮮配料。
Antidote - 清新韓國菜館

三文魚釜飯 $140

特色豬手 $230

黑芝麻炸雞 $165

海鮮煎餅 $160
2025-02-20 328 瀏覽
唔係見到人地嘅介紹都唔知北角炮台山呢個屋苑樓下係有間咁Chill咁正嘅韓國菜 打開門仲有熱情嘅Oppa 款待最開心係食到一個超讚讚嘅🥘燉排骨湯呀!!!排骨真係超巨大而且燉得入味骨肉可以完全剝離骨與骨之間嘅軟髓真係令人想拎住啜啜啜🤤湯底亦係飲得出嘅足料同功夫鍾意食飯嘅朋友一定一定要係最尾倒個飯落去連湯清晒韓國菜又點可以無炸雞 點咗個醬油炸雞甜中帶少酸好醒胃值得一讚係佢嘅雞件大小可以比人一啖一塊食落咁先爽!!仲有海鮮煎餅超多料多蔥唔係我平時食開個種薄餅感反而每啖都係蔥加海鮮
唔係見到人地嘅介紹
都唔知北角炮台山呢個屋苑樓下
係有間咁Chill咁正嘅韓國菜
打開門仲有熱情嘅Oppa 款待

最開心係食到一個超讚讚嘅🥘燉排骨湯呀!!!
排骨真係超巨大

韓國菜又點可以無炸雞
點咗個醬油炸雞
甜中帶少酸好醒胃
值得一讚係佢嘅雞件大小
可以比人一啖一塊食落咁先爽!!

仲有海鮮煎餅
超多料多蔥
唔係我平時食開個種薄餅感
反而每啖都係蔥加海鮮

2025-02-20 253 瀏覽
今次嚟到炮台山嘅Antidote,真係一間好有特色嘅韓國餐廳🤤真係有Oppa 㗎🤭首先試咗牛肉石釜飯,牛肉好香,肉質嫩滑,配上香噴噴嘅米飯,仲有少少焦香味,真係食到停唔到口!🍚🥩跟住係海鮮煎餅🫓,餅皮薄脆,裡面嘅海鮮超新鮮,蝦同埋魷魚味道好足,配上特製醬汁,食落去好有層次感,真係好正!海鮮控一定要試!🦐🦑仲有白切豬肉拌麵,豬肉切得厚薄適中,搭配上爽滑嘅麵條,調味恰到好處,不過我個人都係鍾意食湯麵多啲嘅🤭🍜🥓最後,特色豬手就更加唔可以錯過,皮脆肉嫩,豬手非常入味,又香又脆,簡直係啖啖肉,配上新鮮嘅生菜加啲醬汁及泡菜包住一齊食,正到不得了,唔食會後悔!😋飲品方面,柚子檸檬接骨木花清新怡人,啖啖都係果香,真係好開胃!🍋🍊 仲試咗韓式凍咖啡,口感濃郁,令人精神百倍,真係好適合搭配餐點!☕️Antidote除咗有Oppa歡迎你之外,呢度嘅環境好舒舒服服,食物質素又高,我一定會再返去食!💖 Antidote (北角)北角炮台山福蔭道1號海峰園南峰閣地下4A號舖

💖 Antidote (北角)
北角炮台山福蔭道1號海峰園南峰閣地下4A號舖
  • 牛肉石釜飯
  • 海鮮煎餅
2025-02-19 268 瀏覽
很久沒有試新餐廳,之前過年看煙花的時候發現近砲台山內街有很多餐廳,這天來了<Antidote>。感覺是一間很地道的韓國餐廳,侍應都是韓國人(還有一個挺帥又高的OPPA), 食物選擇也有一些比較正宗的韓國菜,例如白切肉、韓式豬手等。我們就是想試一下比較少有的醬油蟹,有不同set選擇,我們點了一個單隻醬油蟹set. 醬油蟹味道挺不錯,不會腥,即使醬汁很多都能吃到蟹味。跟餐配了兩個飯糰,混合蟹蓋上的蟹黃絕配!驚喜的點是飯糰本身也很好吃,其中他內裏的蘿蔔是那種日式醃過的黃蘿蔔,非常好吃!套餐還有2個sides, 我們選了芝麻炸雞以及海鮮煎餅。芝麻炸雞是黑芝麻所以看起來是黑色的炸雞,是像糖醋煮法的酸甜味炸雞,所以不會很油膩。海鮮煎餅是真材實料的,很有厚度,中間的食材都是很大一塊,不是切碎很薄一片的煎餅,而且那份蔥香超級香!如果是女生的話其實這個套餐已經足夠兩個人,我們太貪心額外點了一個韓式雞肉刀削麵,很大一碗完全吃不完!但非常滿足!整體餐廳食物選項不少,菜的份量都挺大的,一大班朋友聚會再點個燒肉加啤酒就最適合不過!難怪我們平日晚上去都入座率那麼高!而且看到另一桌還可以帶狗狗入內,

整體餐廳食物選項不少,菜的份量都挺大的,一大班朋友聚會再點個燒肉加啤酒就最適合不過!難怪我們平日晚上去都入座率那麼高!而且看到另一桌還可以帶狗狗入內,nice!
  • 醬油蟹
同兩個好朋友嚟食近期熱門韓國菜🇰🇷原來係韓式燒肉店 「田浦食肉」姊妹店想試佢啲釜飯,多口味選擇另外仲有部隊鍋、煎餅、伴蕎麥麵、刀削湯麵等呢度飲品款式令人眼花撩亂,燒酒、Cocktail超fancy🥂前菜有誠意,有年糕、泡菜、辣蘿蔔、鵪鶉蛋、番薯粒年糕超煙韌,其他都好味▶️ 燉排骨湯 ($388)成大煲冬天食好溫暖店員會幫手剪排骨,分成8-9大件方便食用肉比例多🐷肉質入口鬆散,帶適量肥膏少食豬肉嘅我都食咗4件🤭湯底紅卜卜但食落唔辣,反而好惹味配料有薯仔、菜、粉絲、香蔥等呢個價錢俾呢個份量絕對值得~▶️ 鮑魚八爪魚釜飯 ($170)店員會幫手撈起釜飯眼見材料有原隻真鮑魚、八爪魚、香蔥、蘿蔔等飯質好咬,慢慢形成焦脆飯焦😍本身已調味,重麻油香同有芝麻粒整體味道唔錯,未去到有驚喜▶️ 海鮮煎餅 ($160)呢個係今餐VIP🤤亦係我食過最好食嘅海鮮煎餅Size可能比一般煎餅細,但佢厚身,一切四份每份起碼有兩隻大蝦🦐仲有八爪魚、蜆肉鍾意佢大部分係香蔥同韭菜,食落香口爽脆感覺冇粉漿,但同時兩面做到香脆!少數韓國餐廳可以做到呢個零粉漿又唔油膩嘅口感,佩服👍🏻配上少少魚露就完美了~-最推介大家試海鮮煎餅❤️‍🔥排
同兩個好朋友嚟食近期熱門韓國菜🇰🇷
原來係韓式燒肉店 「田浦食肉」姊妹店
想試佢啲釜飯,多口味選擇
另外仲有部隊鍋、煎餅、伴蕎麥麵、刀削湯麵等

前菜有誠意,有年糕、泡菜、辣蘿蔔、鵪鶉蛋、番薯粒
年糕超煙韌,其他都好味
前菜

▶️ 燉排骨湯 ($388)
成大煲冬天食好溫暖
店員會幫手剪排骨,分成8-9大件方便食用
燉排骨湯

肉比例多🐷肉質入口鬆散,帶適量肥膏
少食豬肉嘅我都食咗4件🤭
湯底紅卜卜但食落唔辣,反而好惹味
配料有薯仔、菜、粉絲、香蔥等
呢個價錢俾呢個份量絕對值得~

▶️ 鮑魚八爪魚釜飯 ($170)
店員會幫手撈起釜飯
眼見材料有原隻真鮑魚、八爪魚、香蔥、蘿蔔等
鮑魚八爪魚釜飯

飯質好咬,慢慢形成焦脆飯焦😍
本身已調味,重麻油香同有芝麻粒
整體味道唔錯,未去到有驚喜

▶️ 海鮮煎餅 ($160)
呢個係今餐VIP🤤亦係我食過最好食嘅海鮮煎餅
Size可能比一般煎餅細,但佢厚身,一切四份
每份起碼有兩隻大蝦🦐仲有八爪魚、蜆肉
鍾意佢大部分係香蔥同韭菜,食落香口爽脆
感覺冇粉漿,但同時兩面做到香脆!
少數韓國餐廳可以做到呢個零粉漿又唔油膩嘅口感,佩服👍🏻
配上少少魚露就完美了~
海鮮煎餅

最推介大家試海鮮煎餅❤️‍🔥排骨湯都值得一試
整體食物味道到位而且份量足
服務都好好,店主係來自韓國首爾大隻oppa,英文唔係好流利,但好有禮貌☺️其他侍應都係
裝修以湖綠色做主色,配上植物,感覺舒服💚
同朋友聚會、情侶拍拖甚至family dinner都適合
走高檔路線,價錢比較貴,平均$250-300/人,但值得
想食一定要book枱,每晚full booking!
燉排骨湯
海鮮煎餅
2025-02-16 723 瀏覽
好耐無嚟過炮台山,估唔到變化咁大! 行到肚餓,就揾左間韓國餐廳食lunch。入到去,見到經理好靚仔,目測最少有190cm, 仲要好親切咁招呼客人🤩🤩🤩🤩🤩。餐廳lunch時段有lunch menu, 平過平時大概20%, 即刻覺得好抵,加上份量唔少,性價比好高,難怪keep住有食客。😋😋特色豬手🐷🐷🐽🐽一上枱,已經覺得好震撼,好大碟,仲要配埋生菜🥬🥬同大醬。豬手唔係好多肥膏嗰種,反而覺得佢骨膠原滿滿,皮以下有少少肥肉,之後就係瘦肉,但好「淋」嘅。我地試左包生菜食,食嘅時候有啲麻煩(因為太大嚿), 但反而更醒胃,無左油膩感,食多2件都得。推薦!鯛魚帶子釜飯🐟🐟一上嚟熱辣辣,oppa仲會幫你mix埋啲醬汁先俾你食。帶子大大粒,鯛魚亦都好嫩,加埋個靈魂醬汁,真係好match。一客釜飯起碼有3碗飯,幾個人share就啱啱好。😋😋白切豬肉拌面呢個面睇落平平無奇,但拌面嘅醬汁好特別,酸酸甜甜,食落好醒胃,啲面亦都好彈牙,🍜🍜🍜簡簡單單的味道,反而令我最欣賞!😍😍😍黑芝麻炸雞🐥🐥🐤賣相其實一般,但食落有驚喜,黑芝麻醬酸甜酸甜,加上啲雞炸到好脆,但又唔會有一層明顯嘅炸皮(本人唔太喜歡嗰啲一層嘅炸皮,

特色豬手🐷🐷🐽🐽

鯛魚帶子釜飯🐟🐟

黑芝麻炸雞🐥🐥🐤
賣相其實一般,但食落有驚喜,黑芝麻醬酸甜酸甜,加上啲雞炸到好脆,但又唔會有一層明顯嘅炸皮(本人唔太喜歡嗰啲一層嘅炸皮,覺得太熱氣), 脆口得嚟唔會覺得佢熱氣,加埋佢墊底嘅沙律菜一齊食,真係食多幾件都無罪惡感。

芝士薯仔煎餅🧀🧀🥔🥔
煎餅煎得酥脆,薯仔切成絲狀更有口感,加上啲融左嘅芝士,口味豐富,係好正宗嘅韓國味道。

估唔到炮台山都有咁高質素嘅韓國餐廳,而且每樣食物真大大份,性價比好高。店內裝潢幾舒服,Tiffany green嘅色調,放假約埋朋友去relax下都唔錯。🍾🍾🍻🍻
特式豬手
鯛魚帶子釜飯
芝士薯仔煎餅
黑芝麻炸雞
2025-02-11 312 瀏覽
呢排心郁郁成日都想食韓國菜前排去左間隱世韓菜係位於炮台山今次要為大家介紹既係 - Antidote Antidote係位於北角炮台山福蔭道1號海峰園南峰閣地下4A號舖餐廳主打食韓國菜為主成個環境暗暗地好有氣氛而且空間感十足食嘢個方面 個人大愛佢個部隊鍋佢超足料 而且份量都偏大而且個湯底都好香好湯Price : $200-$350/p.pEnvironment (10 is chill): 7/10Yummy (10 is delicious): 7/10
呢排心郁郁成日都想食韓國菜

而且個湯底都好香好湯

Price : $200-$350/p.p
Yummy (10 is delicious): 7/10

2025-02-08 435 瀏覽
“生醃醬油蟹麵”($328)“明太子釜飯”($128)“芝士薯仔煎餅”($160)“Sunrise/Aloha”($38)北角有間開業唔耐但大受好評嘅韓國餐廳餐廳啲店員全部都係韓國人仲有唔少靚仔oppa🤣睇睇menu發現食物選擇超多燒肉,釜飯,麵,海鮮,湯鍋,各種小食等都有我地先點咗生醃醬油蟹麵🦀醬油蟹啲肉同膏都超級鮮甜😍平時配飯就多,估唔到配凍蕎麥麵都幾夾🤤另外點咗個明太子釜飯飯嘅面頭有一大舊明太子,薯蓉,蔥花加上醬汁一齊撈勻食落鹹香十足個底仲有啲飯焦,正😛小食就點咗份芝士薯仔煎餅🧀🥔將薯仔刨成絲,煎完之後好香脆😍中間夾埋啲芝士真係十級邪惡🤤飲品點咗2杯特飲🍹Sunrise有橙,石榴🍊而Aloha就有菠蘿,檸檬,藍柑🍍🍋2杯都幾清爽,食完嘢飲返啖夠哂消滯😝
“生醃醬油蟹麵”($328)
“明太子釜飯”($128)
“芝士薯仔煎餅”($160)
“Sunrise/Aloha”($38)

北角有間開業唔耐但大受好評嘅韓國餐廳
餐廳啲店員全部都係韓國人
仲有唔少靚仔oppa🤣
睇睇menu發現食物選擇超多
燒肉,釜飯,麵,海鮮,湯鍋,各種小食等都有
我地先點咗生醃醬油蟹麵🦀
醬油蟹啲肉同膏都超級鮮甜😍
平時配飯就多,估唔到配凍蕎麥麵都幾夾🤤
另外點咗個明太子釜飯
飯嘅面頭有一大舊明太子,薯蓉,蔥花
加上醬汁一齊撈勻食落鹹香十足
個底仲有啲飯焦,正😛
小食就點咗份芝士薯仔煎餅🧀🥔
將薯仔刨成絲,煎完之後好香脆😍
中間夾埋啲芝士真係十級邪惡🤤
飲品點咗2杯特飲🍹
Sunrise有橙,石榴🍊
而Aloha就有菠蘿,檸檬,藍柑🍍🍋
2杯都幾清爽,食完嘢飲返啖夠哂消滯😝