2020-05-26 151 瀏覽
老婆要在荃灣福來邨買野,於事買完野我地去搵返好食既店舖,比我諗起之前食過的泰國菜,這間泰菜是不錯的地方。它的店內環境真係簡潔舒服,木製籐椅等,非常有泰國風味。餐牌又有自家調配飲品。【椰子開心果沙冰】椰子味香濃,飲落有淡淡開心果香味,賣相不錯,內裡仲有少少開心果碎碎,增加口感。必點飲品。【泰式無骨鹵水豬手】鹵水豬手一來到香味帶點藥材味,而且豬手煮得非常入味,又不會太鹹,肥美甘香。【海南雞(半隻)】雖然份量是半隻,但比我想像中份量還要多,雞肉又嫩滑。配上泰式雞醬,酸酸辣辣,令胃口大開。而黑醬油甘甜滋味。認真不錯。【紅咖喱-豬肉】紅咖喱煮法只可鴨肉或豬肉,我地到最後擇左豬肉。紅咖喱內有大量生果,如菠蘿、蘋果和荔枝等。這個咖喱不算太辣帶點生果的甜味,來餸飯、薄餅或法包等,是不錯的選擇,他比我想像中好食。
【椰子開心果沙冰】

【泰式無骨鹵水豬手】

【海南雞(半隻)】

紅咖喱豬肉
【紅咖喱-豬肉】
2020-05-21
紅咖喱豬肉
2020-05-22 183 瀏覽
Ann mama同友人來到了荃灣一聚,聽說這間餐廳不錯 就好食晚飯!平日晚上門口滿是等桌的人流,一定好食啦!我地叫了幾道菜share食!「木瓜沙律」店員說是招牌菜,order一個食下先! 果然有surprise! 份量超大一碟,是其他餐館的2倍!醬汁是新鮮的感覺,酸甜酸甜的!夏天的悶熱都消去了!很是開胃!「泰式燒雞」半隻也是不錯!雞肉的肉質嫩滑,好入面,皮是脆脆的,再加上了蜜糖,好有BBQ 的味道!好好食! 份量也都有大隻,不是BB雞! 性價比十足!來到泰國餐廳叫了「大蝦炒金邊粉」!一大碟!店家是甘豪爽!我大約是3碗的份量,蝦也有5/6隻!金邊粉粉的剛好,不會過火!是飽雞肚的好選擇!另外 drink是好飲的,泰式奶茶好好飲!
Ann mama

同友人來到了荃灣一聚,聽說這間餐廳不錯 就好食晚飯!

平日晚上門口滿是等桌的人流,一定好食啦!

我地叫了幾道菜share食!

另外 drink是好飲的,泰式奶茶好好飲!
2020-05-21 162 瀏覽
荃灣呢幾年發展越來越多嘢食,今日同朋友去完南豐紗廠之後,行到差唔多到荃灣廣場,見到有一間裝潢幾靚嘅泰國菜,就忍唔住入去試吓。入去嘅時候職員都有幫我哋探熱。木瓜沙律有紅蘿蔔絲、青木瓜絲、花生碎、青檸、蕃茄、羅馬生菜等等,非常足料。而且沙律汁酸味味,做前菜開胃!青咖喱雞+烤薄餅唔食得辣嘅朋友食青咖喱就啱啱好,雞肉都幾多,肉質幾嫩。青咖喱加入左椰奶,令到個汁嘅質感更加厚,叫埋烤薄餅嚟點執食就一流,薄餅外面脆脆、入面煙煙韌韌,個人認為食邊隻咖喱都可以加。烤薄餅有8片,夠2-4人食。泰式燒豬頸肉擺盤都幾靚,一開始以為唔係好多,原來下面搭住咗好多層豬頸肉,超抵食!面頭有啲脆脆同埋芫荽增加口感層次,豬頸肉烤得好香,肉汁仍然存在。椰子開心果沙冰呢到d沙冰打卡一流,侍應送上嚟嘅時候真係嚇一嚇,有d膽心佢會倒瀉,不過我相信佢係專業嘅!沙冰好足料,d冰好似用椰子刨出嚟咁,好有夏天氣氛

木瓜沙律

青咖喱雞+烤薄餅

椰子開心果沙冰
2020-05-21 146 瀏覽
Ann Mamma Thai Kitchen by 張秀玲是一間泰式餐廳,內裡裝修偏向文青少女風,最適合與閨蜜在這裡吃飯約會拍拍照。🥢 小食拼盤(兩件蝦餅、兩件春卷、四件泰國雞棗):蝦餅蝦肉結實,雞棗外脆內軟,春卷餡料豐富。炸物炸得剛好,不會油膩,另有配上新鮮爽脆沙律菜,可以解濟。🥢 紅咖喱鴨:有多種水果配料:蘋果、菠蘿、小蕃茄和荔枝,鴨肉口感豐滿而且份量多,咖喱入口偏甜但辣味會跟隨而上。🥢 泰式蟹肉炒飯:蟹肉量多而且難得是比較完整的蟹肉上碟,另外炒飯粒粒分明,有穫氣。🥢 Pink Guava Special (w/ rum):味道剛好,不會太甜。梳打水和酒配搭剛好,令酒的味道不會過於濃烈,容易入口。

2020-05-16 204 瀏覽
第一次試呢間餐廳幫朋友慶祝生日既生日飯大大既驚喜!不但價錢特惠而且全部都勁大碟又好食幾個侍應哥哥好禮貌之餘最後仲送左客奶茶雪糕比我地又幫我地既自攜蛋糕擺好盤、準備好蠟燭火機好有準備!餐廳風格都好有泰feel雖然一開始有限時段但最後都無趕我地走比我地慢慢坐但想食就最好book位啦未開始已經一堆人等緊入座
第一次試呢間餐廳
幫朋友慶祝生日既生日飯
大大既驚喜!

不但價錢特惠
而且全部都勁大碟又好食

幾個侍應哥哥好禮貌之餘最後仲送左客奶茶雪糕比我地

又幫我地既自攜蛋糕擺好盤、準備好蠟燭火機好有準備!

餐廳風格都好有泰feel

生日
  • 泰式無骨滷水豬手
  • 生菜肉碎包
2020-05-15 161 瀏覽
原本這星期飛去泰國旅遊,疫情關係,無得飛,朋友介紹荃灣有間泰菜“Ann Mamma Thai Kitchen by 張秀玲”,今日(14/5/2020)唯有在港食泰菜填補番先,疫情下都要等位,好彩等十分鐘就有位。今日天氣熱,先點了芒果沙冰,感覺好清新,芒果肉好甜。再點了泰式蝦餅及炸墨魚餅,蟹肉炒飯,豆醬炒通菜。蟹肉炒飯好足料,蟹肉大大塊又美味,抵食。豆醬炒通菜略咸。蝦餅及墨魚餅,剛炸起,十分香口,用料亦很足,好有鮮味。甜品點了椰子雪糕,椰子味濃,雪糕再配上花生及蕃石榴,好有泰國味道。埋單,五百七十元,四個人,平均都是百多元,抵食。
今日天氣熱,先點了芒果沙冰,感覺好清新,芒果肉好甜。

芒果沙冰

再點了泰式蝦餅及炸墨魚餅,蟹肉炒飯,豆醬炒通菜。
蟹肉炒飯好足料,蟹肉大大塊又美味,抵食。
豆醬炒通菜略咸。

蟹肉炒飯

豆醬炒通菜

蝦餅及墨魚餅,剛炸起,十分香口,用料亦很足,好有鮮味。

蝦餅及墨魚餅

椰子雪糕

埋單,五百七十元,四個人,平均都是百多元,抵食。
2020-05-15
10 分鐘 (堂食)
芒果沙冰
蟹肉炒飯
蝦餅及墨魚餅
椰子雪糕
2020-05-13 141 瀏覽
呢條街屬於舊區,但竟然有一間門口好有世外桃園感覺既餐廳🦋🌴間餐廳12點營業,我12:15到達,入座率已經達八成食完呢個午餐後,終於知道原因了海南雞配油飯:成碟飯好有份量油飯好香而不油膩,仲係粒粒分明的海南雞起碼有四分之一隻雞,肉質好滑,充滿住雞油香平時我唔會食雞皮的,但今次都忍唔到食咗幾塊泰式無骨滷豬手飯:豬手皮膠質十足,肥美得黎完全無油膩感啲肉唔會鞋颯颯,食完唔會痴牙的泰國辣炸魚皮加$16就有一份,都幾大碟喎炸得好乾身每一塊都脆卜卜,味道微辣,唔會好濃口味泰式凍咖啡有苦中帶甘既高層次味道,非一般的咖啡☕️泰式西柚紅菜
呢條街屬於舊區,但竟然有一間門口好有世外桃園感覺既餐廳🦋🌴

間餐廳12點營業,我12:15到達,入座率已經達八成

食完呢個午餐後,終於知道原因了

海南雞配油飯:成碟飯好有份量
油飯好香而不油膩,仲係粒粒分明的
海南雞起碼有四分之一隻雞,肉質好滑,充滿住雞油香
平時我唔會食雞皮的,但今次都忍唔到食咗幾塊

泰式無骨滷豬手飯:豬手皮膠質十足,肥美得黎完全無油膩感
啲肉唔會鞋颯颯,食完唔會痴牙的

泰國辣炸魚皮
加$16就有一份,都幾大碟喎
炸得好乾身
每一塊都脆卜卜,味道微辣,唔會好濃口味

泰式凍咖啡有苦中帶甘既高層次味道,非一般的咖啡☕️
泰式西柚紅菜

2020-05-13
  • 海南雞油飯
2020-05-12 227 瀏覽
呢間位於荃灣曹公坊既泰國餐廳,之前其實已經同靚靚閨密食過一次,覺得成間感覺都好文青,裝潢好靚🤩餐廳仲分為上下兩層,感覺都幾大😚咁岩個日又好想食泰國野,所以一於再同男朋友仔黎encore下😳😌-🎈泰式燒豬頸肉 $72哈哈男朋友仔超喜歡食豬頸肉啊😍基本上每次食泰國菜都必叫的😌當然呢間又真係整得好好食,唔會燒到好乾身,反而仲有肉汁鎖住係入面添~-🎈生菜肉碎包(豬肉) $98唔知大家食生菜包時會唔會食到好狼狽呢😆我自己好鐘意食,但每次食都食到成手都係😂呢個肉碎入面有埋啲紅蔥頭啊辣椒仔一齊炒,倍感豐富😋仲要份量超多真係唔係好食得哂🤣-🎈大蝦炒金邊粉 $98我平時甚少會叫炒金邊粉食,但發現呢個金邊粉炒得好惹味🙆🏻‍♀️酸酸甜甜咁好開胃🤣🤣大蝦份量都唔少仲要隻隻都好大隻,而成碟既份量都好多~-🎈泰國街頭椰殼雪糕 (free)太驚喜了宜家餐廳仲有free tasting🥰晚市每兩位堂食就可免費獲贈泰國街頭雪糕一杯🤩仲可以揀芒果味、奶茶味、榴槤味等~今次試左芒果味,有兩球大大既雪糕,仲有一塊大芒果係到😆飯後甜品黎講真係冇得頂🙆🏻‍♀️👍🏻-🔸Ann Mamma Thai kitchen by 張秀玲📍荃灣曹

🎈泰式燒豬頸肉 $72

🎈生菜肉碎包(豬肉) $98

🎈大蝦炒金邊粉 $98
大蝦炒金邊粉

🎈泰國街頭椰殼雪糕 (free)
泰國街頭椰殼雪糕

📍荃灣曹公坊11號地舖
2020-04-21
20 分鐘 (堂食)
泰國街頭椰殼雪糕
2020-05-08 195 瀏覽
而家夏天真係好熱好熱⋯ 一到 Lunch time 要諗食咩真係好頭痛⋯ 行出去已經熱⋯ 有時真係唔想再食熱野 今日行到黎附近⋯ 見到門面好Relax 就食呢間啦 ~ 泰國野 🥰🥰環境好舒服 、 即刻就坐低⋯ 老公佢地左青木瓜沙律 配雞扒 (仲有白飯另上)好大碟、 而且好好味Tim 好可惜我大肚唔食得生冷野😭 不過有我最鐘意食既泰式炒河⋯ 就試一試 好夠味、 我鐘意😍其實仲好抵食 、 出面飲特飲一定另外加錢 但呢度可以免加錢配所有價值$28特飲架 可列入Lunch Time 餐廳List 👍🏻👍🏻
而家夏天真係好熱好熱⋯
一到 Lunch time 要諗食咩真係好頭痛⋯
行出去已經熱⋯ 有時真係唔想再食熱野
今日行到黎附近⋯ 見到門面好Relax

就食呢間啦 ~ 泰國野 🥰🥰

環境好舒服 、 即刻就坐低⋯

老公佢地左青木瓜沙律 配雞扒
(仲有白飯另上)

好大碟、 而且好好味Tim

好可惜我大肚唔食得生冷野😭
不過有我最鐘意食既泰式炒河⋯ 就試一試

好夠味、 我鐘意😍

其實仲好抵食 、
出面飲特飲一定另外加錢
但呢度可以免加錢配所有價值$28特飲架

可列入Lunch Time 餐廳List 👍🏻👍🏻
2020-05-07 3616 瀏覽
留意了這間Ann Mamma Thai kitchen by 張秀玲很久但一直未去試過!這天約了劉總交收自家美食便近近哋到訪這泰菜店。 坦白講不是車婆婆住附近相信也不會刻意來吃午餐,但吃過後又真係*泰*有驚喜對這位媽媽刮目相看喎! 一直經過見到餐廳地方不大原來內有乾坤有樓上雅座的,此刻劉總亦已在樓上等著我們了! 樓上沒有職員長註但備有呼叫鈴於檯上,不會發生叫天不應的情況挺貼心! 午餐包有飲品而且不用額外加錢感覺很不錯啊!我們分別點了泰式熱奶茶、青檸梳打、泰式青檸茶各原價$28,我的青檸梳打好大杯而且可走甜太美好了! 我們仨各自選出心水套餐然後開心Share!先上檯的海南雞飯$78份量大得我們眼珠也跌出來!不論雞或飯也太豐富了吧女生一定吃不完!另有黒醬油和泰式辣雞醬跟上加添滋味。 海南雞可選白飯或油飯我們當然選了後者吧!飯粒吃下軟熟不油口感也不錯耶! 海南雞是我喜歡油潤而非一般泰式白雪雪的那款,質感夠嫩滑而且也算有肉香,而且份量超多絕對收貨有餘了。 接著的紅咖喱燒鴨$78同樣配大大碗白飯太抵食了吧!紅咖喱內有大量如菠蘿、蘋果和荔枝等生果粒調出甜美

接著的紅咖喱燒鴨$78同樣配大大碗白飯太抵食了吧!紅咖喱內有大量如菠蘿、蘋果和荔枝等生果粒調出甜美味道,燒鴨沒多特别大慨是燒臘店貨色吧!但配了出色的紅咖喱又真係冇得輸!

最後還有黃咖喱牛腩飯$78,今次醒目著職員少飯免得浪費嘛!黃咖喱香味不比紅咖喱弱最正是香而不辣最合車爸爸享用,聽聞這牛腩口感軟淋很可口呢!而我則大愛內裡那淋而不爛又入味非常的薯仔,這間Ann Mamma很用心製作絕對值得再返兜。
2020-04-26
午餐
2020-05-06 2160 瀏覽
因肺炎關係, 多咗外賣回家吃, 今次外賣惹味泰式食物, 餐廳好支持環保,外賣盒用環保紙整成, 可以循環再用 , 雖然是外賣, 但一點都唔馬虎, 賣相十分吸引, 外賣回到家中, 食物仍然係暖的, 確實不錯。海南雞半隻$98海南雞外貌油光亮麗 , 黃油 雞皮彈牙緊緻 ,雞肉嫩滑,沾上泰式醬汁, 更加滋味,平時唔食雞皮的我都食埋了。小食拼盤$88蝦餅兩件、 素菜春捲兩件、泰 式雞棗四件,我最愛炸蝦餅,蝦肉爽口彈牙,十分鮮味 。 素菜春捲,外皮脆卜卜, 餡料豐富, 滿滿的甘筍絲及菜絲, 沾上泰式酸辣醬, 口感清爽, 洋溢泰式風味, 越食越過癮。蒜蓉法包六件$48法包烤得香脆可口 , 入口充滿誘人蒜香, 配上香濃牛油味, 令人吮指回味。椰汁芒果糯米飯$48淺綠色的糯米飯, 賣相吸引 , 入口黏糯、煙韌,帶有幽幽班蘭香氣 , 把香甜椰汁倒在糯米飯上,與鮮甜多汁的芒果肉, 一起享用, 令人津津回味 ,不愧是泰式皇牌甜品。椰子開心果沙冰$48椰子和開心果冰沙是這樣協調,啜一口椰子冰沙, 清甜 冰爽,夾雜開心果粒粒,拌勻後, 慢慢滲出開心果果香,沙冰的甜度和味道, 不會隨溶冰而退減, 十分欣賞。

海南雞半隻$98

小食拼盤$88

蒜蓉法包六件$48

椰汁芒果糯米飯$48

椰子開心果沙冰$48

外賣自取
2020-05-06 172 瀏覽
今日點令鐘過黎,以為巳經過左lunch hour,點知外面都有人龍,不過鋪頭有兩層都算大,所以唔駛等太耐就有位。呢度裝修好有格調,雖然無咩泰國餐廳感覺,但個環境好舒服,好適合打下卡傾下計。雖然Lunch有set,但價錢都唔算平。不過食物好高質,所以都值。黃咖喱牛腩配白飯($78)黃咖喱加左椰汁令到個咖喱好香,唔算好辣,好惹味。略嫌牛腩唔夠淋,不過整體味道唔錯,送飯一流!泰式無骨滷水豬手飯($88)大推!個豬手好入味好淋,肥瘦剛好,配合埋個汁食,酸酸地又去左d油膩感,唔錯!不過係個豬手皮無去毛,視覺上差少少泰式柚子沙律 (小食+28)其實泰式沙律,我會prefer青木瓜多d,咬落會多d口感。不過柚子沙律一樣好清甜,個汁配左蒜頭粒,酸咪咪好開胃又有d咬口,唔錯。椰汁芒果糯米飯 (甜品 +25)另一個我好喜愛嘅菜式,芒果好新鮮唔會酸,個糯米飯吸唒d椰汁味,好正😋

黃咖喱牛腩配白飯($78)

泰式無骨滷水豬手飯($88)
不過係個豬手皮無去毛,視覺上差少少

泰式柚子沙律 (小食+28)

椰汁芒果糯米飯 (甜品 +25)
  • 泰式無骨滷水豬手
  • 椰汁芒果糯米飯
2020-05-06 192 瀏覽
疫情關係,唯有買外賣啦,之前只食過堂食,估唔到外賣都好得喎👍🏻菠蘿🍍炒飯:必叫,好出眾!份量十足,d料又多,欣賞配料都好豐富,有腰果、提子、最中意既肉鬆!菠蘿用新鮮菠蘿,好正。而且外賣包裝得好好,有層保鮮紙,唔驚d飯同肉鬆跌出黎,值得一讚!。大蝦柚子沙律:賣相好吸引,色彩好繽紛,好吸精!味道酸酸甜甜夠開胃,柚子唔會太酸或有苦澀味,而且d蝦好大隻又多。炒芥蘭:味道正常,爽甜!炸蝦餅:又係必叫!以為外賣凍左會影響味道,又唔係喎,都係咁好食。個皮仲脆脆地,皮薄肉厚,好有可感,好彈牙,一定要點甜酸醬食,最佳配搭😄香芒糯米飯:芒果好甜!不過食完正餐先食,糯米飯凍左就變硬左d,同埋痴住左係個盒,但味道仍然ok!個個餸份量都好夠,性價比高!
炒芥蘭:味道正常,爽甜!
個個餸份量都好夠,性價比高!

2020-05-01 185 瀏覽
 現在因疫情關係不能外遊了,以前經常去泰國玩,佛誕假期的中午只好吃餐泰菜當去了泰國。    在開飯啦找到這間口碑不錯的泰菜餐廳,看門面已經有渡假感覺,所以今天和老公來一試。剛坐下就被桌上的擺設吸引,色彩簡約的飲品餐牌,深藍色的凍飲墊,帶出了悠閒之意。午市套餐選擇多,還有八元扣減優惠。泰菜一定要吃咖哩了,我們選了黃咖哩雞配飯,另一款是泰式乾炒河粉,加錢可配小吃,於是選了蝦餅及串燒。飲品要了泰式凍奶茶和泰式咖啡。   先上的是飲品,凍奶茶不太甜又夠凍,不像在泰國當地飲的奶茶很甜,這個迎合了港人口味。咖啡味道反而一般了。接下來是主食,黃咖哩雞配飯。嘩,很大碟,不是用雞件,而是兩隻大雞腿,伴菜是薯仔和洋蔥,咖哩是偏甜,椰汁味重,薯仔洋蔥入口軟軟的,容易吃,雞腿也很嫩滑,配上香濃的黃咖哩汁,食慾大增。不過如果一個人要吃兩隻雞腿就很飽,我們兩人分吃,一人一條就好些。之後泰式乾炒河粉也上桌了,河粉是大大片的那種,我想足以包住肉片做腸粉。河粉炒得乾身,肉片和蛋絲均衡佈滿在粉內,河粉味道也是帶點甜,我們要了些辣醬配合來吃更好味。再來的是蝦餅,炸得爽口又有咬口,不錯,兩大件很抵食。串燒是豬肉及雞肉各一條,

先上的是飲品,凍奶茶不太甜又夠凍,不像在泰國當地飲的奶茶很甜,這個迎合了港人口味。咖啡味道反而一般了。接下來是主食,黃咖哩雞配飯。嘩,很大碟,不是用雞件,而是兩隻大雞腿,伴菜是薯仔和洋蔥,咖哩是偏甜,椰汁味重,薯仔洋蔥入口軟軟的,容易吃,雞腿也很嫩滑,配上香濃的黃咖哩汁,食慾大增。不過如果一個人要吃兩隻雞腿就很飽,我們兩人分吃,一人一條就好些。之後泰式乾炒河粉也上桌了,河粉是大大片的那種,我想足以包住肉片做腸粉。河粉炒得乾身,肉片和蛋絲均衡佈滿在粉內,河粉味道也是帶點甜,我們要了些辣醬配合來吃更好味。再來的是蝦餅,炸得爽口又有咬口,不錯,兩大件很抵食。串燒是豬肉及雞肉各一條,這個味道較淡,而且燒得太乾,吃起來鞋一些,配合沙嗲醬才有味道。

整體而言這兒的食物還是好吃的,份量大,我們是細食之人,蝦餅和串燒吃不完,需外帶回家。本來也想吃芒果糯米飯,因為已飽所以沒有叫。我們發現不停有食客光顧已知道大家都是覺得好吃才來;不過有一個問題是圓桌子太細,食物分量又大,叫了兩份餐已把桌子全佔據,由於我們有時要交換吃,所以要小心翼翼搬動碟子位置,否則就會有掉下碟子的危機。
2020-04-30
  • 蝦餅
2020-04-29 233 瀏覽
以前總會覺得外賣會毀掉餐點的風味,但今次的體驗令人改觀。偶爾都會想吃吃開胃的泰國菜,最愛泰式鳯爪和青乜乜沙律。外賣包裝用上環保餐盒,乾淨沒滲漏,熱度也能保持。必點泰式鳯爪,份量絕不欺場,吃完一隻,筷子一夾又一隻,調味適中。今次看到餐牌上有青芒果沙律,青芒果很新鮮,脆爽多汁,加上沙律汁辣得剛好,撩撥人的味蕾。泰式蝦餅也不能錯過。半個甜甜圈的形狀,富彈性的肉感,像不斷叫你咬下去。泰國菜怎能不點椰菜苗。馬拉盞炒就是味道保證。這家不錯,絕不比堂食遜色。
以前總會覺得外賣會毀掉餐點的風味,但今次的體驗令人改觀。

偶爾都會想吃吃開胃的泰國菜,最愛泰式鳯爪和青乜乜沙律。

外賣包裝用上環保餐盒,乾淨沒滲漏,熱度也能保持。

泰國菜怎能不點椰菜苗。馬拉盞炒就是味道保證。

這家不錯,絕不比堂食遜色。