2013-01-15 31 瀏覽
今天難得早見完客,可以放下工作,一於就Happy Hour!由於身在旺角,選擇真係多不勝數,要揀都係一件好頭痛嘅事,相信大家都有過呢個問題,由期我好鐘意靜亦喜愛户外,係尖沙咀就容易搵。。。但係旺角也給我找到呢一種嘅地方,簡直Unbeliveable,先讓我說說環境,旺角帶比我一種煩的體驗,人。。。實在太多,但呢度嘅空中花園竟然係好寧靜,每一個人包括客和員工有講有笑,真不像一般餐廳和Cafe的嘈雜,呢下令我感到不太像身在旺角之中,亦令我感到人都高貴左!我坐在它們的空中花園,拎住他們調製給我的Cocktail,完全合我當時嘅心情,我一邊慢慢飲,一邊睇我最喜愛的小說,真係人生一大樂。正當我睇得忘形之際,有一個形仔侍應生走過跟我搭訕,傾落都幾有善,他邀請我留下晚飯,於是我與女朋友逗留此處吃個晚餐,晚餐有多款,真的心大心細,他後來介紹我羊西冷,我本身怕了牠的蘇味,但他極力推薦,所以我選擇了羊西冷,女朋友則揀了三文扒。先講講個羊西冷,肉汁豐富而不帶蘇味,啖啖肉實在太爽了,再講女朋友的三文魚扒,煎得非常好,香口,肉不會太散,亦不是全熟,是八成的,正!大厨直很會料理,听聞是某米芝連餐廳的副行政總厨,今
先講講個羊西冷,肉汁豐富而不帶蘇味,啖啖肉實在太爽了,再講女朋友的三文魚扒,煎得非常好,香口,肉不會太散,亦不是全熟,是八成的,正!大厨直很會料理,听聞是某米芝連餐廳的副行政總厨,今次講住咁多先,下次補相給大家,See you there:-)
10 分鐘 (堂食)
  • 羊西冷,三文魚扒。
2013-01-14 31 瀏覽
上個星期同朋友喺旺角食完飯見仲早,就搵個地方飲杯野傾下計上黎 OR 見到話呢度有水煙食,朋友話未試過想試下就上咗黎。上到黎侍應問我哋坐出面定入面,原來呢度有露天 area, 咁梗係坐出面啦啱晒我呢啲煙民 出到個露台估唔到咁好 feel, 雖然都係高樓大廈景,但係十分開揚,果晚仲睇到星添!睇 menu 見呢度啤酒種類都幾多,估唔到有 1664 生啤,朋友就經 bartender 介紹叫就杯 cocktail (唔記得咗叫咩),個杯好特別係用冰做既,朋友話好好飲,問返個侍應原來佢哋個 bartender 喺某間大酒店做咗幾年,唔怪得咁特別,水煙我就麻麻哋,食開煙對水煙真係冇乜 feel, 不過朋友仔就覺得好過引啦。值得一提係佢哋服務都幾貼心,見我個朋友仔凍會主動問我哋洗唔洗開暖爐,值得一讚。總括黎講非常正既靜靜哋傾計飲嘢既哋方,以後一定會再黎
上個星期同朋友喺旺角食完飯見仲早,就搵個地方飲杯野傾下計
上到黎侍應問我哋坐出面定入面,原來呢度
有露天 area, 咁梗係坐出面啦啱晒我呢啲煙民

不過朋友仔就覺得好過引啦。
總括黎講非常正既靜靜哋傾計飲嘢既哋方,以後一定會再黎
2013-01-06
$150 (其他)
第一次打食評!!真係估唔到有咁大既轉變...年多前同fd上過去飲酒玩鏢..已經對個露台一見鐘情..早幾日個fd同我講話轉左手..個場唔同左好多...琴日就一行8條仔上去睇睇..到步8點幾中..見個場都冇乜位..侍應哥哥走埋黎問幾位..問我地想坐出面定入面..對我地班煙民黎講緊係坐出面啦...坐定定後侍應又服務周到.(老實講有D唔習慣)初頭諗住飲啤酒啤啤佢..點知侍應哥哥話不如試下D cocktail好...又試下你D特別野..咁我地平時都冇飲開cocktail問佢有咩介紹...佢講左堆佢識我唔識既英文😱我諗佢都知我地唔明就問我地想飲D咩口味佢幫我地諗👍最後就一人一杯就繼續吹水啦!!!等左一陣D cocktail就黎齊哂..就緊係要乾乾佢啦...一飲嘩!!!好香既菠蘿味..(唔知以為拍飲食節目)問侍應先知原來係用新鮮菠蘿整既夠哂足料👍飲飲下有D餓餓地...問侍應拎個餐牌睇睇有咩食...估唔到有三文魚扒.燒春雞.同羊西冷食...諗左陣決定叫4個餐一齊食..1個雞.1個三文魚.1個羊.再叫多個帶子大蝦鮮茄扁意粉.等左一陣就有餐湯包食啦..但係個主菜等左半個中先有野食...可能個日太多人啦..
我諗佢都知我地唔明就問我地想飲D咩口味佢幫我地諗👍
最後就一人一杯就繼續吹水啦!!!
等左一陣就有餐湯包食啦..但係個主菜等左半個中先有野食...可能個日太多人啦...先試試個三文魚..D肉好滑好好食...個羊都好好食但係如果蘇D就好啦!!!特別要講係個意粉...隻帶子大隻到呢!!!抵食👍
最後見到原來有生啤飲就即刻叫返杯1664啦旺角好小地方有得飲😋
坐下吹下..話咁快就12點幾..就同fd扔鋪鏢埋單走人....
最後位位$280...有得食有得飲有得光明正大煲煙..好過去任飲場啦!!
最後走個陣先知原來有得BBQ!!!
都係200幾蚊有海鮮食!!下次一定係到攪BBQ👍
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
  • 三文魚扒 帶子大蝦鮮茄扁意粉
2013-01-14 5 瀏覽
經朋友介紹,嚟咗呢間餐廳。本身對樓上餐廳冇乜其望,因為中過多次招。但今次生日飯局,被邀請去咗呢間,又令我幾滿意喎~ Good~~~~首先,我最欣賞佢哋嘅用心,因為好多次、好多時候都覺得呢類餐廳都係Hea住做、我哋就Hea住坐。但我發覺佢哋對飲品要求好高,例如我最喜愛嘅榛子朱古力,少有地濃得嚟唔會太甜,啱啱好,值得一讚!另外,啲嘢食都唔錯,平均嚟講都OK好食,我哋叫咗一個墨魚面、意大利飯、雞亦、豬仔肶、肉醬焗薯。我自已覺得最出色嘅係個豬仔肶,平時冇乜地方有得食,都算幾特別~同埋啲酒都幾多種類,同埋不得不提,嗰度個Bar-tender都少有地Pro,好多老蘭嘅嘢飲都有喎,有驚喜~~~至於環境我都覺得幾有誠意,有啲設計;有露台,可以食煙 ﹠ 水煙,都幾新奇、方便。總括都幾Good~ 可以Encore
經朋友介紹,嚟咗呢間餐廳。
本身對樓上餐廳冇乜其望,因為中過多次招。
總括都幾Good~ 可以Encore
2013-01-12
慶祝紀念
生日
2013-01-09 17 瀏覽
第一次來這間餐廳,帶給我非常大的驚喜!其實我和朋友兩對情侶來的,找到這裡的原因...某團購公司~先說說環境,我在旺角區工作差不多七年,差不多大大小小的食店也去過,但竟然於旺角區有一個這樣開陽的露台而我竟然不知!....晚上他們提供"假蠟燭",非常浪漫....與網頁看到的環境差不多漂亮,坐位很舒服..整間店空間感很高!大約等了十分鐘開始上菜,不得不讚的是上菜是由海鮮拼盤...沙律....一道道上菜,很有酒店feel....接下來要說說食物質素,憑良心說....二百大元...有蠔...有海鮮....有前菜...有主菜...甜品.......未上菜前真的很擔心食物質素...尤其是海鮮...一見到蠔的size....真的很肥大,入口發現...竟然是新鮮蠔!...而不是冰鮮的!...那刻覺得只算海鮮拼盤二百元也值了....跟住到沙律,簡單新鮮藐菜,但非常開胃,問了侍應...原來用了柚子的汁.....很有心恩...這算是簡單的特別吧!另外不得不讚的是...女友不太想試墨魚麵,又不想吃飯,侍應也答應轉主菜,服務態度很好!最終主菜揀左豬仔脾配意粉....及轉了卡邦尼意粉.....豬仔脾是煙燻的味道不俗
第一次來這間餐廳,帶給我非常大的驚喜!
其實我和朋友兩對情侶來的,找到這裡的原因...某團購公司~

未上菜前真的很擔心食物質素...尤其是海鮮...
最終主菜揀左豬仔脾配意粉....及轉了卡邦尼意粉.....豬仔脾是煙燻的味道不俗,但配上黑醋汁...整道主菜口感清新....卡邦尼意粉也很好食!

甜品正常普通雪糕...也收貨吧~

侍應招呼很好,可能我們來得較夜,食晚飯的人都走得七七八八,同個侍應傾下計...佢介紹左cocktail比我女朋友,但我女朋友唔鍾意飲酒,佢話杯cocktail冇酒精(最衰唔記得叫咩名)!我同女朋友都讚杯野飲好特別....跟住我飲完杯青檸梳打後...侍應介紹左杯叫Autumn嘅cocktail比我飲...隻杯好鬼靚...全隻用冰做....都好好飲,侍應話係其他地方都冇得飲....

整餐飯都好正....推荐^^

題外話/補充資料: 呢間餐廳除左做意大利餐...仲有BBQ Party做,十零人就ok...我book左12號晚再去燒野食^^ 到時實影返杯Autumn張相^^
2013-01-05
用餐優惠
團購
  • 煙燻豬仔脾配黑醋汁
  • 團購海鮮餐
  • cocktail
2013-01-08 31 瀏覽
在旺角,最煩惱的是 吃 甚 麼。今天在街頭走了走,突然想吃卡邦尼意粉,在OpenRice 找了一找,找到了Amour。雖說還未有食評,卻被簡介中的「空中花園」及 「阿拉伯水煙」深深吸引著。位置不難找,到步後先被Cafe 內的裝潢、佈置等等吸引了眼球,精緻的bar 台,飛鏢機,還有那個「空中花園」。店主在裝修方面下了不少心機,值得一讚;環境屬偏暗,很有情調。跟朋友選了在外面坐下,雖說境觀仍然是高樓大廈,卻在繁忙的旺角帶來一點寧靜。可能這店還算新,更是1月1日,店內不算多人,有一台外籍客人在試著水煙邊談天,氣氛挺好的。看了看餐單,點了一個卡邦尼意粉,一杯焦糖朱古力咖啡。友人要了一個白汁煙三文魚意粉,一杯OREO 奶昔。(SET DINNER , 特飲要加錢)我的卡邦尼意粉 偏乾身,味道不算太濃,材料算多的。整體來說是一般,如果多汁一點應該會好吃得多。白汁煙三文魚意粉 這個很多汁,我看到了它的時候有點後悔... 白汁味道很好,煙三文魚有三大片!! 焦糖朱古力咖啡 平平。OREO 奶昔 其實我自己很喜歡OREO的飲料,但礙於是奶昔的關係我止了步。飲品沒太大特別,少少意見 : 通常CAFE 加
在旺角,最煩惱的是 吃 甚 麼。

精緻的bar 台,飛鏢機,還有那個「空中花園」。

看了看餐單,點了一個卡邦尼意粉,一杯焦糖朱古力咖啡。
友人要了一個白汁煙三文魚意粉,一杯OREO 奶昔。
(SET DINNER , 特飲要加錢)

我的卡邦尼意粉
白汁煙三文魚意粉
這個很多汁,我看到了它的時候有點後悔...
白汁味道很好,煙三文魚有三大片!!
焦糖朱古力咖啡
平平。
OREO 奶昔

飲品沒太大特別,少少意見 : 通常CAFE 加錢的特飲也不算太大杯,但來CAFE 的客人大多都會坐至一小時以上,
如果有大小杯的選擇會更好,現在的Size 只夠吃完意粉後止渴,如果跟朋友來談天的話,就可能會不夠了。

另外,我曾在另一間Cafe喝過OREO練奶朱古力,味道十分討好,如果店方可以考慮這個就好了
後來再有兩位朋友上來,很巧合他們跟我們要了一樣的東西

然後我又再次後悔了....
因為朋友的卡邦尼意粉有很多汁 ...................朋友說味道頗好

應該是剛巧換了師傅?
友人的卡邦尼意粉

SO FAR 十分滿意的一晚,會常來!
(實際上我在打這個食評的前幾天又再去了一次,第二次是星期四,卻爆了場! 因為室內比人BOOK了場,當晚只有外面可以選擇了。)

下次一定會拉我的朋友來詆試這裡的阿拉伯水煙。
2013-01-01