New year. New me.新一年要對自己好啲呀💓為左慰勞辛苦左1年嘅自己,今年1月1就去左朋友介紹,位於中環嘅’甘’,咁除左普通ment之外,佢地仲有個$280(需加一)包每人一份主菜嘅午市放題😍,你可以由中午12點作戰到2點半,雖然款式唔算好多,但差唔多樣樣都係超水準,所以呢個價錢,認真抵🤩(我食完一次就想book下次,試埋未試過嘅嘢🤤)呢到雖然唔算十分靜,但氣氛真係一流,加上下個月就係情人節,你...識做啦😏1️⃣前菜~-脆炸雞件🍗:食落啖啖肉,好juicy🤤脆漿好薄,咬落一啲都唔膩(推介⭐️)-香煎豚肉餃子🥟:味道都幾香,而且即使煎過都唔會好油亦唔會乾-炸雞翼🍖:味道鹹香,咬落小脆2️⃣沙律及天婦羅~-薄切牛沙律🐮:菜同牛嘅份量都超級多,但啲牛肉無論質感定味道都好似打邊爐嘅肥牛,所以大家無謂曬quota☹️-刺身薈沙律🥗:入面有啲三文魚刺身,三文魚籽同啲帶有少鹹嘅脆片,加埋黑醋汁撈埋啲菜食,鮮得來又好開胃(推介⭐️)-雜錦天婦羅🍤:薄薄嘅脆漿包住已經略略調過味嘅大蝦同蔬菜,食曬都幾飽肚下但唔會好油,蝦亦幾爽口👍🏻3️⃣卷物🍥~(我諗廚師無跟到個list整比我,因為我見全部都有啲碎吞拿魚😂)
New year. New me.
新一年要對自己好啲呀💓

1️⃣前菜~
-炸雞翼🍖:味道鹹香,咬落小脆

2️⃣沙律及天婦羅~

3️⃣卷物🍥~
-呢個卷物platter用料都幾新鮮,而且size唔大,令你食到高質嘅壽司之餘仲唔會好快飽🤪

4️⃣刺身:三文魚及魚籽,油甘魚,帶子,甜蝦🍣~
-好新鮮,而且厚得來完全無筋。其中最推介嘅係三文魚籽,雖然可能咸左少少,但每一粒都漲卜卜,好juicy(推介⭐️)

5️⃣串燒~(雞軟骨好似好早就賣曬,大家想食嘅記得早啲來呀☹️)
-雞腎:好有口感,但味道較淡
-五花腩:半肥半瘦嘅口感實在太正,仲可以唧啲青檸去除膩唧感覺

6️⃣主菜:牛扒/三文魚扒/烤雞(每人可選一款)~
-肉眼扒配自家製燒汁🥩:牛扒好juicy,自家製燒汁亦唔錯(推介⭐️)
-三文魚扒配甜醬🐟:甜醬同魚扒岀奇地夾,魚扒保持嫩滑juicy,不過因為魚油嘅關係會比牛扒更易飽

7️⃣飯或麵~
(恕我無能為力,轉鵝肝配鰻魚飯都飽到試唔到😫)

8️⃣甜品~
-以兩粒唔同口味嘅雪米糍作為總結,雖然超凍但好滿足🥰
之前食過幾次,但係都冇食過佢哋嘅午餐放題。見到個價錢$280幾抵,而且今日放假,就一於食盡佢,飲盡佢!佢哋嘅任飲兩小時,都係加多$150 !有Sake,紅酒,啤酒,白酒,汽水和果汁!絕對適合我呢啲咁鍾意飲嘢嘅人!首先叫嘅當然係魚生,有三文魚,油甘魚,帶子,甜蝦,同埋三文魚子。起初都有少少擔心質量會唔會變咗,因為放題價錢放題平咗,嚟到之後,冇晒所有嘅擔心,因為魚生嘅質量仍然係咁正!老實講,佢哋嘅魚生質量同埋味道,絕對好過晒香港咁多嘅酒店自助餐嘅魚生!香港酒店自助餐嘅魚生味道,應該講係完全冇味道嘅!跟住就嗌佢哋啲卷物,佢哋啲卷物好出色,。但係今日因為兩個人嚟,叫半份好了,驚食唔晒。叫咗半份Amazake卷,同埋半份吞拿魚腩碎卷。兩個都非常美味。好過食酒店嗰啲青瓜卷,假蟹柳卷,同埋酸甜蘿蔔卷啦!跟住叫咗一個牛肉薯餅,炸雞翼,同埋炸雞件。個牛肉薯餅好出色,外脆內軟,又香口,薯蓉同埋牛肉混合一齊好好味。個雞件同埋雞翼,裏面都好Juicy,唔會乾!再嚟叫佢哋嘅串燒,叫咗雞翼,雞腎,雞軟骨,同埋五花腩。雞翼好Juicy,第一次食五花腩,非常軟熟好食!其實嚟到呢度已經好飽了!不過我好想食佢哋嘅主菜,所

魚生 Shashimi

Amazake 卷, 吞拿魚腩碎卷. Amazake roll & Fatty Tuna roll

牛肉薯餅,炸雞翼,炸雞件 Beef Croquette, Friend Chicken Wings, Fried Chicken

雞翼,雞腎,雞軟骨,五花腩 Wings, Gizzard, Cartilage, Pork Belly
雞翼 Chicken Wing
五花腩 Pork Belly

其實嚟到呢度已經好飽了!不過我好想食佢哋嘅主菜,所以都叫一個啦!佢嘅主菜有肉眼扒,三文魚,和炸雞!我當然點左我最喜歡嘅肉眼扒啦!佢個肉眼扒煮到啱啱好,同埋佢哋嘅燒汁,加埋一齊非常之美味!
肉眼扒 Rib Eye Steak

唔記得講佢哋嘅飲品,試咗一杯紅酒,幾好!以House wine來講,已經算超班了!一啲都唔酸,口感都好厚身。但係食日本嘢,我都係覺得飲Sake啱啲。所以跟住都係飲Sake。佢哋個酒壺好特別,成座擺喺度,你可以自斟自飲!

Sake

最尾佢哋仲有飯或者烏冬,佢哋嘅鵝肝鰻魚飯好好食,之前食過!。但係因為實在實在太飽了,叫咗一個牛肉洞庭烏冬食下,佢哋個個烏冬好有彈性,唔會好似一對麵粉嘅感覺。個湯味道都好好,配合得非常正!我隔離嗰台嗰對後生仔男女,叫咗鵝肝鰻魚飯,牛肉洞庭烏冬和天婦羅烏冬,但佢哋都食得晒!勁啊!

終於食晒啲嘢,今日簡直超額完成完成!又食又飲,以呢個價錢來講,簡直超級抵!好開心,喺呢個環境底下,食到啲咁高質素嘅嘢,好正!真心講,佢哋嘅性價比絕對好過晒所有酒店!鍾意日式放題嘅人,真係應該嚟一試!
2020-12-30
  • Rib Eye Steak
  • Amazake Roll
  • Fatty Tuna Roll
2020-12-31 1130 瀏覽
居酒屋風格以紅黑❤️🖤為主, 因為優惠唔可以同時使用所以淨係可以係間抵食/抵飲抵食就係6:00 / 9:30 app book有50% off~ 抵飲就平日做緊6-10pm買一支送一支😌✨House Sake (Hokushika Kinimo Honjozo) 🍶720ml💰480 (買 1 bottle 送 1 bottle)💫評分: 8.3/10📝有個特別餐牌平時app無discount, 所以就叫咗雜錦刺身(Spicy Assorted Sashimi Roll) &鰻魚牛油果🥑青瓜roll 各💰88, 送sake好好食, 同埋好鍾意佢斟酒嘅嗰個滴漏方法🤣🤣🤣✨雜錦天婦羅 💰148 (再50%off)💫評分: 8.3/10📝炸蝦個粉夠薄, 炸得夠脆🥰✨AMAZAKE卷 💰140 (再50%off)💫評分: 8.1/10📝幾多呑拿魚碎&海膽, 入面有蟹柳 & 青瓜 & 牛油果🥑✨精選刺身七款 💰480 (再50%off)💫評分: 8/10📝刺身幾新鮮😌, 好滿足😍✨雞軟骨 (兩串) 💰38 (再50%off)💫評分: 7/10📝佢係好大舊骨嗰種🤣, 鍾意一粒粒嗰種多啲✨燒牛舌 💰8

💫評分: 8.3/10
Spicy Assorted Sashimi Roll
鰻魚牛油果青瓜roll

✨雜錦天婦羅 💰148 (再50%off)
💫評分: 8.3/10
📝炸蝦個粉夠薄, 炸得夠脆🥰

✨AMAZAKE卷 💰140 (再50%off)
💫評分: 8.1/10
📝幾多呑拿魚碎&海膽, 入面有蟹柳 & 青瓜 & 牛油果🥑
AMAZAKE卷

✨精選刺身七款 💰480 (再50%off)
💫評分: 8/10
📝刺身幾新鮮😌, 好滿足😍
精選刺身七款

✨雞軟骨 (兩串) 💰38 (再50%off)
💫評分: 7/10
📝佢係好大舊骨嗰種🤣, 鍾意一粒粒嗰種多啲

✨燒牛舌 💰88 (再50%off)
💫評分: 8.7/10
📝比較薄燒加埋蔥花同青檸味, 口感好Fresh好豐富🥰
燒牛舌

✨蘆筍五花腩 (兩串) 💰55 (再50%off)
💫評分: 7.5/10
📝不過不失🤣

𝔸𝕞𝕒𝕫𝕒𝕜𝕖
📍中環安慶臺1號安慶大廈地舖
(中環🚇D1 出口行4分鐘就到)

💫評分: 8/10
💬幾鍾意佢個環境同埋食物質素如果半價都幾唔錯, 佢house sake真心唔差😌所以如果想Focus多啲係食嘢就用app book如果唔係happy hour / 喺中環附近想同朋友開酒飲都可以嚟呢度😍
2020-10-17
Spicy Assorted Sashimi Roll
鰻魚牛油果青瓜roll
AMAZAKE卷
精選刺身七款
燒牛舌
My friend recommended this place for lunch. I am soooooo coming back to this restaurant again! We had the AYCE lunch. Their sashimi and sushi rolls were very yummy. Ingredients and sashimi were fresh and their robatayaki were grilled to perfection and extremely flavorful! We had steak as our main course and the steak was juicy and tender. 在朋友介紹下來試一試這裏的日式放題。沒想到這家日本餐廳食物素質高。每道菜都十分美味。魚生,壽司及食材十分新鮮。串燒好吃。牛扒鮮嫩多汁。對這次放題十分滿意!一定會再來!

2020-12-23
午餐
2020-12-15 589 瀏覽
每次想食日式放題, 都想去Amazake, 因為佢哋個辣三文魚卷同刺身都非常好, 呢個價錢有呢個質數真係非常抵食. 同埋佢哋既cocktail都做得幾好, 啱哂女仔口味, 最重要我識人有discount真係抵上加抵haha
  • 辣三文魚卷
2020-12-12 734 瀏覽
朋友話中環呢間居酒屋做聖誕午市任食,  今日就去試下.  佢個入口都幾隱蔽,  坐低發現原來佢任食只做星期三同星期六晚,  今次因應限聚令加開聖誕午市任食.  Menu 同晚市差唔多,  $280 有炸物,沙律,卷物,串燒,魚生,飯/烏冬,然後仲有一份 Main course.  一開始僅係魚生,好新鮮好好味,然後再嚟小食沙律等等,跟住再嚟串燒,其實已經有啲飽,再繼續來個三文魚,層皮好香脆,8成熟,一啲都唔鞋,見隔離檯個鰻魚鵝肝飯好似好味,  可惜已經好飽. 下次一定要試. $280有服務有熱食, 真係可以叫老闆諗下來呢到攪聖誕party. 唔使食凍晒炸野冰冷意粉,仲要自己拎餐死.
2020-12-11
  • 魚生拼盤, 串燒, 三文魚
2020-12-10 603 瀏覽
今日同同事經過中環做嘢 諗起之前食過嘅一間日本菜, 於是去睇吓有冇開。之前食過晚市性價比唔錯,幾chill今次第一次食中午任食, $280 一位包剌身、卷物、串燒、飯之類我哋咩都想試D所以樣樣都叫咗D刺身大路嘢不過新鮮好味 之後仲叫多幾輪都好快俾到我哋餃子唔回本不過我好鍾意食 好juicy🥺壽司卷可以半份咁叫 我哋試哂4款卷, 最鍾意上面有吞拿魚蓉同海膽果款最驚喜係串燒 (不過等得比較耐) 有個雜錦雞肉同豬肉串燒好正 好想配清酒飲… 如果唔係之後仲要返工,一定會叫黎飲食到最後每人仲可以揀一份主食, 有牛扒、三文魚扒同雞可以揀我哋食到太飽所以只叫一個主菜share~ 揀咗三文魚扒, 煎到外脆內軟好味 下次想同屋企人黎食呀~性價比高👍🏻👍🏻👍🏻
之前食過晚市性價比唔錯,幾chill
我哋咩都想試D所以樣樣都叫咗D

刺身大路嘢不過新鮮好味 之後仲叫多幾輪都好快俾到我哋
sashimi

餃子唔回本不過我好鍾意食 好juicy🥺

食到最後每人仲可以揀一份主食, 有牛扒、三文魚扒同雞可以揀
我哋食到太飽所以只叫一個主菜share~
揀咗三文魚扒, 煎到外脆內軟好味

下次想同屋企人黎食呀~
性價比高👍🏻👍🏻👍🏻
2020-12-10
sashimi
  • 刺身薈沙律
  • 豚肉餃子
  • 刺身
  • 串燒
2020-10-08 1525 瀏覽
沒有在吃日式料理的感覺⋯⋯食物價格可以接受但粗暴的把食物放下让我们非常難受😣這樣不客氣的招呼客人我們不會再去了……就算多便宜也不想再去吃了😞😞😞😞😞

2020-10-06
2020-09-28 1755 瀏覽
夜晚臨時臨急book既日本餐廳,open rice booking有8折。星期五晚大約8點左右去到,場內人數唔算好爆,餐廳為日本居酒屋風格,以紅黑為主,相當有特色。首先,推介既係sushi rolls,自己本身叫左2款,分別係amazake house roll同炙燒辣三文魚卷。個人比較推薦後者,因為前者會有少量海膽,比較腥,而後者比起某藍店元x同近期大熱xx郎既辣三文魚略勝一籌,始終都係一分錢一分貨。另一個驚喜美食就係鵝肝鰻魚炒飯,原本都同朋友都係為左飽啲先叫。當中仲有埋流心蛋,除左更飽外,亦都令個飯比較濕潤。最後,建議大家可以唔洗試鱈場蟹肉紫菜天婦羅,因為味道好一般,但份量極少,價錢相對算貴。Overall,餐廳性價比不算高,始終中環既餐廳,都有番一定價格,但水準都算中上,附近返工都不妨一試。

amazake house roll, 炙燒辣三文魚卷

鵝肝鰻魚炒飯

鱈場蟹肉紫菜天婦羅

2020-09-25
amazake house roll, 炙燒辣三文魚卷
鵝肝鰻魚炒飯
2020-09-18 1236 瀏覽
45mins after we ordered, we got 2 plates of soya sauce for our sashimi platter on our table, but the platter is nowhere to be found. The service is just way toooo slow - come only if u have time to waste. (The sashimi platter eventually came, and it looks really sad ... see it for yourself) ... ... i am still waiting for the rest of my order ... its so slow, and i got so much time, might as well write a bad review.
2020-08-19 1700 瀏覽
疫情下仲要返工,一定要慰勞下自己,好耐冇食日本餐,要食一定要搵間有信譽、食物新鮮、環境衛生舒適的叫左個combination set(精選壽司、刺身、烏冬定食),套餐原價$250/set,另外仲有7折,$200/set 抵到呢絕對無將貨就價,食完前菜:沙律、蒸玉子,主菜終於登場,有5款刺身、5件壽司,啲刺身夠新鮮,至愛海膽、帶子、三文魚,鮮甜味美。之後食埋個烏冬及甜品(雪糕糯米糍),真係大滿足。呢個價錢,能夠享受高級餐廳嘅食物質素同服務,值回票價,而且餐廳裝修好有日本feel,又舒適,最重要keep到好乾淨,真心推薦

叫左個combination set(精選壽司刺身、烏冬定食),套餐原價$250/set,另外仲有7折,$200/set 抵到呢

2020-08-18
  • 精選壽司、刺身、烏冬定食
2020-05-05 2979 瀏覽
成10日無確診本地感染, 一於同大人出去揾食. 呢間係中環既日式居酒屋連酒吧有三百幾有all you can eat, 就入去試下. 坐低連我地得4枱客, 心諗會唔會中伏. 先來刺身角切沙律配義大利黑醋都係一般水準, 等到5款魚生上枱, 睇樣已經知道好新鮮. 食落三文魚同甜蝦都好鮮甜, house roll 份量好多都好味. 再點3次刺身都份量足無欺場. 其他串燒發現燒雞翼有驚喜, 再追加4次燒雞翼就已經飽哂, 想通知廚房取銷燒牛肉已經來唔切. 兩人七百幾飽到嘔咁出返來都算係咁.
刺身五款
追加甜蝦
串燒
燒牛肉
2020-04-28 1619 瀏覽
Expensive yet bad, the sashimi is not fresh at all.. Only the house sushi roll is good, the sashimi plate is far below expectation, stopped only eating half of them. Makes me feel like I have food poisoning...... Average service, not recommended at all
2020-02-19 1872 瀏覽
第一次試這家餐廳,也是最後一次。見2月14這家餐廳有優惠所以試下。沒有最差只有更差這道理我在今年2月14日見識了。我訂了一個2位情人節套餐,有前菜,主菜,甜品。 食物方便除了前菜一片牛肉比較好食之外,主菜叫了一個串燒及烏冬sukiyaki是 below average。同吉x家D打邊爐一人一煱水準無分别。 另外服務方面,10分滿分,3分我都覺得比多,主菜不是一齊上,兩個主菜分開30分鐘上。甜品叫3次他們上甜品都未上。這一年2020 年情人節食了3小時晚餐真難忘。。。。

這一年2020 年情人節食了3小時晚餐真難忘。。。。

2020-02-14
慶祝紀念
情人節
2020-01-25 1766 瀏覽
Eat good feel goodThis is not my first time to come AMAZAKE and they never let me disappointed中環有咁多居酒屋 要講特別既不得不推介 - Amazake佢成個裝修 比我感覺去似好左日本居酒屋一樣牆上既畫絕對係打卡之選唔係第一次黎 但水準都仲Keep到好好推介: 1. 七款剌身併盤: 海膽係好大份 同好鮮甜 三人個人食都岩岩食2. 鰻魚鵝肝飯: 佢既鵝肝粒係厚切同埋都好大粒 配埋鰻魚同燒汁 更特顯到鵝肝味Remark: 可以用 @chopehk 訂座留位 好方便Amazake@amazake_hkLocation: CentralPrice (5 is max): 3.5/5Yummy (5 is max): 4/5
Eat good feel good

中環有咁多居酒屋 要講特別既不得不推介 - Amazake