2024-02-07 32 瀏覽
📍8Five2 Restobar (尖沙咀)📍尖沙咀天文臺道8號地下2號舖🟡吞拿魚伴厄瓜多爾醬$138🟡墨西哥酥餅羊肉沫薄荷奶酪$138🟡豬肉墨西哥玉米餅 $142🟡炸魷魚 $128吞拿魚伴厄瓜多爾醬用新鮮嘅吞拿魚,搭配著濃郁的厄瓜多爾醬,超開胃!墨西哥酥餅揀咗羊肉沫配薄荷奶酪。上碟熱辣辣有4大塊,羊肉好香,配搭三個醬汁,每一啖嘅口感都好豐富!豬肉墨西哥玉米餅都有4舊,質地綿軟,入邊夾住手撕豬肉,再加唔同嘅配料,所有味道都恰到好處!炸魷魚真係估你唔到咁好食!即叫即炸,唔係間間餐廳都可以做到呢個水準。外層酥脆,又保持魷魚嫩滑的口感。真係好難得香港有咁好食嘅墨西哥餐廳,下次一定會再過嚟食!
📍8Five2 Restobar (尖沙咀)
📍尖沙咀天文臺道8號地下2號舖

🟡吞拿魚伴厄瓜多爾醬$138
🟡墨西哥酥餅羊肉沫薄荷奶酪$138
🟡豬肉墨西哥玉米餅 $142
🟡炸魷魚 $128

真係好難得香港有咁好食嘅墨西哥餐廳,下次一定會再過嚟食!
2024-02-07
  • 吞拿魚伴厄瓜多爾醬
2024-02-05 24 瀏覽
位於天文臺道呢間嘅墨西哥餐廳,主要好多人飲酒,入面嘅裝修好靚,而且音樂柔和,職員主要講英文,服務態度良好,除咗飲酒之外,佢嗰度墨西哥嘢食都好好食!所以今日就同朋友去試吓!-雞肉墨西哥玉米片墨西哥脆片有紅色同埋黑色兩種,上面林滿咗之時,仲有切粒嘅蕃茄同埋洋蔥煙肉大學口感豐富,因為好大碟嘅關係,所以當小食嘅話,都會食得好飽!連我本身唔鍾意食芝士,或者奶類嘅人都覺得佢呢個芝士醬好好食😋而且佢配埋牛油果醬,同埋墨西哥辣醬!好抵食- Bbq pork ribs 豬肋骨起碼有30 cm咁長,配薯條同埋兩塊薄餅、仲有少少酸菜,所以如果淨係識佢嘅話都會好飽!!豬肋骨嘅醬汁好豐富,而且隻豬烤得啱啱好,肉唔會太韌,食落去彈牙。薄餅本身係冇喊,可以自由配搭,我放咗啲酸菜同埋墨西哥片仲有蕃茄粒入去,都係咁好食-牛油果鮮蝦墨西哥卷🌮️因為叫咗玉嘅關係,所以就叫海鮮你試吓,佢嗰啲蝦係比較細嘅,但係都幾彈牙,仲有牛油果醬喺入面,比較清新,唔會重口味,因為都冇辣醬喺入面,如果鍾意清新口味就可以揀佢

-雞肉墨西哥玉米片

而且佢配埋牛油果醬,同埋墨西哥辣醬!好抵食

- Bbq pork ribs

-牛油果鮮蝦墨西哥卷🌮️

2024-01-29 154 瀏覽
喺尖沙咀嘅間墨西哥菜晚餐餐廳,環境好似酒吧咁,擺放咗各款烈酒同啤酒,燈光都比較暗,好令人放鬆,好啱放工時間嚟慰勞自己🤪 我點左呢間餐廳嘅三款菜式。首先係雞肉墨西哥脆玉米片,配牛油果醬同酸醬。呢道菜好色彩繽紛,玉米片脆口,雞肉嫩滑多汁。牛油果醬同酸醬都好好食,牛油果好fres健康令呢道菜更加豐富同平衡 口感更加出色。!然後係烤雞肉芝士餡餅。呢道菜以烤雞肉為主角,肉質好鮮嫩,加埋濃郁嘅芝士餡料,口感好豐富。餅皮鬆軟,烤至金黃色嘅外皮帶嚟一種香脆嘅口感。整體嚟講,呢道菜色香味俱佳😙最後係西冷牛扒配薯條,配香草酸汁。呢道菜展現咗墨西哥菜嘅創意同多樣性。西冷牛扒烤得剛好,保持咗牛肉嘅嫩滑同口感,配埋脆口嘅薯條同香草酸汁,個汁係我從來都冇試過,佢唔係好似燒汁咁,喺香草同埋橄欖油煮成的,帶嚟一種清新嘅味道。整道菜嘅賣相都好具異國風情,好吸引人留意。 對於未試過墨西哥菜嘅朋友嚟講,我好推薦呢間餐廳。唔單止菜式味道高水準,仲有好吸引人嘅賣相,想開拓一下味蕾的新境界,呢間餐廳絕對係一個好好嘅選擇。

我點左呢間餐廳嘅三款菜式。
首先係雞肉墨西哥脆玉米片,配牛油果醬同酸醬。

令呢道菜更加豐富同平衡 口感更加出色。!

然後係烤雞肉芝士餡餅。

最後係西冷牛扒配薯條,配香草酸汁。

對於未試過墨西哥菜嘅朋友嚟講,
我好推薦呢間餐廳。
2024-01-05
  • 燒肉眼扒14安士
尖沙咀依間「8Five2 Restobar」主打正宗墨西哥菜,Staff主要都係Non-local嘅人,所以落Order都係用英文,每碟菜式都色彩繽紛,好似將彩虹食咗落肚咁,菜式份量多,健康又飽肚。*此餐廳收取加一服務費。辣椒蝦墨西哥捲餅(單點$148),雖然只係得兩件捲餅,但兩件捲餅都包得超紮實,如果係正常人食量的話,食完都應該已經幾有飽足感;內有蝦仁、芝士、Brown Rice炒飯、墨西哥辣椒、沙律菜、綠莎莎醬;蝦仁口感爽彈,味道鮮甜,芝士份量多,Brown Rice炒飯味道微辣,配菜包括有醃漬紫椰菜、牛油果醬。雞肉墨西哥脆玉米片(單點$138),表面鋪有辣椒粉,最令我驚喜嘅係表面、底部都鋪有墨西哥芝士酸奶,芝士酸奶口感稠身,芝士味道濃郁,用嚟作為Nacho嘅蘸醬,食極都唔覺得肥膩,但又好有罪惡感;辣手撕雞肉肉質嫩滑,辣度5分,食落充滿辣水牛城醬味道;紅Nacho、紫Nacho口感香脆,本身配以芝士酸奶食用,配以Sour Cream、牛油果醬食用,味道清爽;配料包括有豌豆芽、芫荽、墨西哥辣椒。墨西哥牛肉玉米餅沙律(單點$138),好足料,包括有墨西哥碎牛肉、玉米餅、牛油果、Mozz

*此餐廳收取加一服務費。

墨西哥牛肉玉米餅沙律(單點$138),好足料,包括有墨西哥碎牛肉、玉米餅、牛油果、Mozzarella Cheese、番茄莎莎、石榴、車厘茄、羅馬生菜、豌豆芽、Sour Cream,墨西哥碎牛肉食落帶有香料味道,整體食落味道清新。

巴斯克焦香紅絲絨芝士餅(單點$78),表面鋪有藍莓、桑莓、草莓醬,蛋糕口感鬆軟、濕潤,食落甜度適中,略嫌與巴斯克芝士蛋糕沒有任何關連,只係Red Velvet Cake。
  • 雞肉墨西哥脆玉米片
  • 辣椒蝦墨西哥捲餅
  • 墨西哥牛肉玉米餅沙律
🥢 Buffalo Chicken Nachos $138 🆗The nachos are made with crispy tortilla chips, generously topped with tender, shredded buffalo chicken. The chicken is perfectly seasoned with a tangy and spicy buffalo sauce that adds a zesty kick.🥢 Lamb Quesadilla $138 🆗The quesadilla features tender pieces of succulent lamb and melted cheese, all sandwiched between two grilled tortillas, providing a satisfying crispness to the outer layer of the quesadilla.🥢 Chicken Fajitas $188 🆗The fajitas are made with tende

🥢 Lamb Quesadilla $138 🆗

🥢 Chicken Fajitas $188 🆗
The fajitas are made with tender strips of grilled chicken, accompanied by a colorful array of sautéed bell peppers and onions. The chicken is marinated in a flavorful blend of spices, allowing it to absorb the seasonings and develop a delicious charred exterior. The sizzling platter arrives at your table, accompanied by warm tortillas, guacamole, sour cream, and salsa. Each bite bursts with the smoky and savory flavors of the chicken, complemented by the sweetness of the peppers and the slight tanginess of the onions.
Lunch time 想搵個地方chill下,呢度真係唔錯,地方大、環境舒服,感覺遠離繁囂!🐓Buffalo Chicken NACHOS $138 Chicken I Spicy Buffalo Sauce I Cheese I More Buffalo Sauce~雞肉墨西哥脆玉米片,呢度好特別,用紅色、紫色玉米片,配辣辣地嘅水牛城雞肉、芝士醬、酸菜,味道已經好夠!不過,都仲有牛油果醬、乳酪醬,可以自由配搭!🌮 Spinach Nopales, Cheese Quesadilla$138~芝士菠菜墨西哥酥餅,即叫即上,熱辣辣嘅拉絲芝士菠菜餡料,好豐富好多滿足。如果想更惹味,仲有三款醬料配搭(牛油果醬、乳酪醬、蕃茄莎莎醬),醃製酸椰菜!🍹Big Bang $88(Mango🥭 I Passion Fruit I Pineapple🍍)~呢杯mocktail 味道酸酸甜甜,好fresh !🥑🍧Mexican Avocado Smoothie $88~ 呢杯牛油果沙冰,除咗濃濃嘅牛油果蓉、仲有牛奶!

🐓Buffalo Chicken NACHOS $138

🍹Big Bang $88
~呢杯mocktail 味道酸酸甜甜,好fresh !

~ 呢杯牛油果沙冰,除咗濃濃嘅牛油果蓉、仲有牛奶!
2024-01-22
2024-01-20 170 瀏覽
Book左夜晚8點嘅枱,7:55準備到。門口完全冇人唸住理我。等左陣行入去問,跟著個光頭waiter喳喳臨趕返我哋出黎叫我哋系門口等。明明book左枱但完全冇留到枱。入到去嗌咗2樣野食同1杯野飲,野飲就15分鐘就到左,但其餘2樣野食等左足足一粒鐘先到。期間等左45分鐘時我向waiter問一問會吾會系漏左單,但waiter聽完後都冇理過,繼續做自己野。食物方面味道一般,但餐廳服務搞唔掂,態度麻麻之餘,人手超級唔夠,冇下次

2024-01-19
🤍今次介紹既就係來自屯門 ✨📜 8Five2 Restobar (尖沙咀)📍尖沙咀天文臺道8號地下2號舖🌟Feedback🌟西班牙海鮮飯$198芝士菠菜墨西哥酥餅 $138雞肉墨西哥脆粟米片 $138G.O.T $88難得一食墨西哥菜🫶🏻有酒吧放工有feel~加埋有好多輕食可以選擇俾人放工傾下計🤣飲品種類選擇多可以有酒精或冇酒精都可以🤍環境氣氛令人加分好多❣️❣️脆粟米片最出色嘅位就係有雞肉加埋醬料令人更加開胃🤤墨西哥酥餅趁熱食芝士餡拉絲感覺非常多😆😆😆西班牙海鮮飯海鮮種類繁多,加埋有青檸汁配搭有啲酸味更加開胃🤣🤣-KS評分- 🌟5分最高🌟🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️
🤍今次介紹既就係來自屯門 ✨

📜 8Five2 Restobar (尖沙咀)
📍尖沙咀天文臺道8號地下2號舖

🏵味道指數:👅👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️
2024-01-16 52 瀏覽
尖沙咀呢間墨西哥菜都好有特色,🤓職員都係外籍,風趣有禮。中午嚟食,環境好舒服,空間感強✨NACHOS 墨西哥脆玉米片今次叫咗chicken topping,🐤食落有少少辣,非常惹味。🥠而且脆片都有兩隻顏色,紫色同紅色,好有風味。可以點埋正宗嘅🥑牛油果醬同sour cream,層次豐富。Rib eye Steak 14 Oz 燒肉眼扒14安士Garlic Fries 🍟薯條香脆熱辣辣,肉眼扒有驚喜,唔會太乾身,切開juice,🥩食落肉香出,而且有肉汁,鬆軟可口。

NACHOS 墨西哥脆玉米片

Rib eye Steak 14 Oz 燒肉眼扒14安士
2024-01-05 45 瀏覽
假日小聚選擇咗喺「8Five2 Restobar」度過愉快嘅夜晚🥂🌙.雞肉墨西哥脆玉米片🌽有大量紅色同黑色嘅玉米片❤️🖤然後有超級多雞肉絲🐓番茄莎莎、墨西哥辣椒🫑配上牛油果醬同酸忌廉醬🥑帶嚟清新感覺😛.芝士菠菜墨西哥酥餅🌮酥脆酥餅夾住滿瀉嘅芝士同菠菜🧀🥬食落芝士味道十分濃郁🤤可加上酸忌廉、牛油果醬、番茄莎莎醬🍅附有醃製椰菜😗.燒豬仔骨配水牛城辣醬🐖豬仔骨肉質軟嫩多汁😋而且預先切成細細嚿🔪食落好方便☺️水牛城辣醬加上醃製椰菜🌶️令豬仔骨食落好開胃🍖.Big Bang🍹有芒果🥭百香果、菠蘿🍍飲落味道偏甜🥺
Big Bang🍹有芒果🥭百香果、菠蘿🍍飲落味道偏甜🥺
  • 雞肉墨西哥脆玉米片
  • Buffalo  Chicken  Nachos
【酒吧chill chill•墨西哥菜原來都好食!😋】/////上星期放工同朋友出左去尖沙咀 經過呢間酒吧坐滿人 室内暗暗地幾有feel就試下 坐近馬路都可以欣賞香港繁忙嘅街景😝墨西哥料理有玉米片、海鮮飯、酒類等選擇 款式多 味道都貼近香港人口味(^◇^).👉🏻BBQ Pork Ribs (half) ($188)兩個人食半條份量已經可以捧住個肚走🤣餐廳自家制BBQ醬調味啱啱好 酸甜入味 肉質都嫩滑😗薯條脆脆地 唔會太油膩.👉🏻Very very Berry ($128)莓果以及伏特加酒混合 上層泡沫有層次感 特别幼滑 雜莓味濃郁 酸甜味都自然嘅~.👉🏻Spinach Nopales Quessedilla ($138)墨西哥薄餅偏軟身 夾住滿滿芝士菠菜 菠菜中和到厚身芝士嘅口感 惹味可口☺️.👉🏻Buffalo Chicken Nachos ($138)手撕雞肉鹹味較出 玉米脆片散發微微紫薯香氣 配搭牛油果同酸忌廉醬更加fresh 真係有墨西哥風味😁——-📍8Five2 Restobar (尖沙咀) @8five2restobar 尖沙咀天文臺道8號地下2號舖
【酒吧chill chill•墨西哥菜原來都好食!😋】
/////

👉🏻BBQ Pork Ribs (half) ($188)

👉🏻Very very Berry ($128)

——-
尖沙咀天文臺道8號地下2號舖
2023-10-18
離遠望過去已經覺得呢間餐廳好ᴄʜɪʟʟ🤭到行過去個陣就好似有種神奇嘅魔力咁,坐低咗就唔願起身,感覺超ʀᴇʟᴀx🤫我諗夜晚個ғᴇᴇʟ一定仲好🫵🏻1️⃣ ᴄᴏʀɴ ᴄʜᴇᴇsᴇ ᴛᴏsᴛᴀᴅᴀs🧀食呢個就好似食緊件超薄脆嘅ᴘɪᴢᴢᴀ咁,因為佢個底係用咗一塊又大又圓嘅ᴛᴏsᴛᴀᴅᴀs做底,配料雖然剩係得芝士、粟米同椰菜,冇肉類,但係配埋千島醬一齊就好好食2️⃣ ʙᴜғғᴀʟᴏ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ🐔真係超級大兜‼️除咗紅色同紫色嘅ɴᴀᴄʜᴏ外,仲有超級多嘅辣雞肉同番茄莎莎勁多料,廚房好似怕我哋食唔飽咁完全一啲都唔孤寒,將ɴᴀᴄʜᴏ蘸附有嘅sᴏᴜʀ ᴄʀᴇᴀᴍ同牛油果醬都好ᴍᴀᴛᴄʜ😚3️⃣ ᴘᴏʀᴋ ᴀ1 ᴘᴀsᴛᴏʀ ᴛᴀᴄᴏs🌮墨西哥嘅經典小食之一點可以唔食🤘🏻先將啲青檸汁唧落去,再將ᴛᴀᴄᴏs拎上手食,入面除咗有一絲絲嘅豬肉外,仲有洋蔥同埋椰菜絲,連同啲醬汁一齊食超ᴊᴇɴɢ🤤4️⃣ sᴀᴜᴛᴇᴇᴅ ᴠᴇɢɢɪᴇs🥒呢個真係好健康🆒 入面有燈籠椒、菇、青瓜、椰菜…… 咁多款菜一齊,仲要每款嘅切法同口感都唔一樣,炒埋一齊好ᴄᴏʟᴏʀғᴜʟ✨5️⃣ ʜᴀᴢᴇʟɴᴜᴛ sʜᴀᴋᴇ🥛呢隻可以揀ʜᴀᴢᴇʟɴᴜᴛ或者朱古力味,
離遠望過去已經覺得呢間餐廳好ᴄʜɪʟʟ🤭

4️⃣ sᴀᴜᴛᴇᴇᴅ ᴠᴇɢɢɪᴇs🥒
Sauteed  Veggies

5️⃣ ʜᴀᴢᴇʟɴᴜᴛ sʜᴀᴋᴇ🥛
Hazelnut  Shake

呢隻可以揀ʜᴀᴢᴇʟɴᴜᴛ或者朱古力味,朱古力味當然比較大眾啲,雖然ʜᴀᴢᴇʟɴᴜᴛ呢隻味較為少見,但味道都唔差嫁🤙🏻
午餐
Corn  Cheese  Tostadas
Sauteed  Veggies
Hazelnut  Shake
  • Corn  Cheese  Tostads
2024-01-01 39 瀏覽
位於尖沙咀嘅墨西哥餐廳8five2,係唔少人選擇嘅bar同餐廳之一。我今日又同朋友去食啦!Spicy Lamb Taco 🌮🤩 賣相吸引,一咬入口,香濃嘅羊肉味充斥口腔,再加上特製嘅辣椒醬,辣而唔失香,真係一個令人回味的選擇!而佢地嘅 Chicken Taco 亦都唔遜色,啲雞肉鮮嫩多汁,夾埋啲新鮮蔬菜同特調醬汁,層次感豐富,令人欲罷不能! 唔得唔提 Jalapeño Paloma,一杯有趣嘅雞尾酒!🍹🌶️ 柚子同辣椒嘅巧妙搭配,辣椒微辣但唔會壓過柚子嘅清新,呷一口,啲味覺好似喺舌尖上跳舞,刺激又過癮!至於 Hi Ball,係一杯冰凍嘅享受!🥃❄️ 冰球高球清新怡人,酒精感唔太濃,好啱啖餐時飲,冰涼解渴! 👍 如果你想要品嚐新鮮創意嘅墨西哥料理同特色雞尾酒,呢度絕對係一個值得一試嘅好地方!🌮🍹🥃8Five2 Restobar地址 尖沙咀天文臺道8號地下2號舖Shop 2, G/F, 8 Observatory Road, Tsim Sha Tsui

8Five2 Restobar
地址
尖沙咀天文臺道8號地下2號舖
2023-12-29 47 瀏覽
去尖沙咀食dinner,除左大商場,厚福街果頭,其實行過少少,去到韓國街、天文臺道果邊都有幾有feel既bar同餐廳😊😊😊今晚我地就試左間一半係bar,食墨西哥菜既餐廳😍香港正宗墨西哥茶唔多,我地都比較少食所以樣樣望落都好吸引😍我地就叫左一份nachos一份taco salad同埋叫左份rib做主菜,再加一杯snowball。Nacho先上,係Buffalo chicken nachos👍🏻份nacho係外國人size,好大既一份😳😳😳四個人當前菜/小食咁share就岩,而且睇落都好吸引👍🏻喺唔同色既nacho上面,放左大量調左buffalo味既雞絲,再加上醃左既jalapeno,好有墨西哥既感覺😏避開辣椒🌶️食既話唔會太辣,食唔到辣既我都可以👍🏻雞肉唔算太辣,不過就好香,啖啖都充滿醬汁,食落好惹味食nachos最怕乾柴柴,佢地醬汁夠多,成個碟底都有好似調過味既watery mayonnaise咁既醬汁,而且另外仲有一碟酸辣牛油果醬同sour cream😍沾左醬,變到半脆半林既nacho,口感味道都好豐富👍🏻跟住係Beef taco salad又係材料豐富既一份😍👍🏻除左車厘茄、牛油果、

所以樣樣望落都好吸引😍

份nacho係外國人size,好大既一份😳😳😳

四個人當前菜/小食咁share就岩,而且睇落都好吸引👍🏻

避開辣椒🌶️食既話唔會太辣,食唔到辣既我都可以👍🏻
雞肉唔算太辣,不過就好香,啖啖都充滿醬汁,食落好惹味

沾左醬,變到半脆半林既nacho,口感味道都好豐富👍🏻

跟住係Beef taco salad
又係材料豐富既一份😍👍🏻
除左車厘茄、牛油果、牛肉碎,仲有石榴肉、蕃茄莎莎😋
比較特別嘅係佢哋嘅沙律醬係用乳酪醬
食落有乳酪嘅奶香味,但唔會過酸👍🏻

牛肉香料味幾濃,配上清新嘅蕃茄牛油果同埋沙律菜好好食
加上食到一粒粒嘅石榴粒甜甜地,比想像中夾😋

BBQ Pork Ribs
比想像中大份嘅Pork Ribs😆
食落係滿滿濃郁嘅煙燻醬🍖

入口肉質軟嫩,食到豬肉嘅油脂香
配菜嘅薯條炸到好香脆🍟非常唔錯

仲有印度薄餅做伴碟,咬落去外層脆,中間有少少煙靭嘅口感👍🏻

Snowball
簡單但美味既cocktail
易入口之選,啱晒女仔飲😊

甜甜地嘅汽水加埋淡淡嘅蛋香味飲耐少少Creamy好清新👍🏻
2023-12-22 47 瀏覽
今次發掘到好正嘅餡餅😍好creamy!!!雞肉辣醬玉米餡餅 $168熱鍋上枱好香啊😍ps. 我點咗走辣🫣卷餅入面包住雞肉+芝士,面頭都有芝士🤤醬汁又帶奶香,卷餅邊微脆🤤好正💕美中不足係用雞胸肉有少少鞋,不過都唔會乾爭爭,而且相對健康,下次會試豬肉😝雞肉墨西哥脆玉米片 $138食墨西哥菜必點玉米片😝雞肉撈左醬,所以有啲辣,不過可接受🥰玉米片一定要快啲食🫣如果唔係會變淋左唔脆🥺超鍾意點佢哋嘅希臘乳酪醬😍超match🤤蝦肉墨西哥夾餅 🌮 $142上次試過豬肉唔錯,今次試吓蝦肉,啲醬都係有啲辣🥵不過好多蝦肉💕夾餅外微脆,入口軟🥰整體感覺好Fresh✨伴碟炒菜 $48點左個炒菜,入面有炒蘑菇同炒黃瓜🥒正常水準✨

今次發掘到好正嘅餡餅😍好creamy!!!
雞肉辣醬玉米餡餅 $168

熱鍋上枱好香啊😍ps. 我點咗走辣🫣

雞肉墨西哥脆玉米片 $138
超鍾意點佢哋嘅希臘乳酪醬😍超match🤤

蝦肉墨西哥夾餅 🌮 $142
上次試過豬肉唔錯,今次試吓蝦肉,啲醬都係有啲辣🥵
不過好多蝦肉💕夾餅外微脆,入口軟🥰整體感覺好Fresh✨

伴碟炒菜 $48
點左個炒菜,入面有炒蘑菇同炒黃瓜🥒正常水準✨