2021-06-11 39 瀏覽
一個人原來都可以盡興系列🤣食點心既餐廳真係偉大發明想食點心都唔使去酒樓☺️今日自己去嘆下蝦餃燒賣先有唔同既燉湯點心set揀,岩哂有選擇困難症既人除左蝦餃燒賣,點少得鳳爪一盅兩件,一個人食份量啱啱好☺️☺️☺️全部啱啱蒸起,熱辣辣蝦餃好大粒,皮夠薄!試下燉湯,想飲豬肺湯味道幾清,飲開老火湯就未必鍾意。價錢抵食,一個人一百蚊左右早餐同下午茶價錢更抵食下次同埋屋企人一齊黎先唔使淨係去茶樓咁悶啦😉😉😉
一個人原來都可以盡興系列🤣
食點心既餐廳真係偉大發明
想食點心都唔使去酒樓☺️

今日自己去嘆下蝦餃燒賣先
有唔同既燉湯點心set揀,岩哂有選擇困難症既人
除左蝦餃燒賣,點少得鳳爪

一盅兩件,一個人食份量啱啱好☺️☺️☺️
全部啱啱蒸起,熱辣辣
蝦餃好大粒,皮夠薄!

試下燉湯,想飲豬肺湯
味道幾清,飲開老火湯就未必鍾意。

價錢抵食,一個人一百蚊左右
早餐同下午茶價錢更抵食
下次同埋屋企人一齊黎先
唔使淨係去茶樓咁悶啦😉😉😉

2021-06-10 61 瀏覽
朋友住喺附近!!喺佢屋企打完麻雀🀄️贏左錢梗係食埋野先至走啦!呢度選擇都算多! 而且價錢唔算貴~如果食set 餐嘅話仲超級抵添啊🥳🥳蟹籽燒賣呢個係餐廳自己包架🤩獨一無二!!個皮仲好特別, 係白色架😋大大粒🤤 蟹籽亦勁多 ~好正啊!8號蝦餃皇呢個真係推介必食之選~~唔係講笑入邊個餡真係大大粒蝦架🤩🤩個皮都好薄👍🏻👍🏻👍🏻雞蛋牛肉腸出邊牛肉腸就有好多啦,但係真係好少有埋雞蛋嘅👅👅 個味道真係好夾💓💓 牛肉都好滑!!養顏紅棗糕甜品來講我最鍾意就係紅棗糕啦!紅棗糕煙煙銀銀~~ 甜度啱啱好~Yummy 🤤 紅油抄手薄薄的抄手皮嫩肉彈牙!! 大粒又飽滿 ~~加埋個醬汁真係色香味俱全🥢🥢豆漿 豆味夠濃仲少甜架!絕對消暑一流🤘🏻
朋友住喺附近!!喺佢屋企打完麻雀🀄️
贏左錢梗係食埋野先至走啦!

呢度選擇都算多! 而且價錢唔算貴~
如果食set 餐嘅話仲超級抵添啊🥳🥳

蟹籽燒賣
呢個係餐廳自己包架🤩獨一無二!!
個皮仲好特別, 係白色架😋
大大粒🤤 蟹籽亦勁多 ~好正啊!

8號蝦餃皇
呢個真係推介必食之選~~
唔係講笑入邊個餡真係大大粒蝦架🤩🤩
個皮都好薄👍🏻👍🏻👍🏻

雞蛋牛肉腸

養顏紅棗糕
甜品來講我最鍾意就係紅棗糕啦!
紅棗糕煙煙銀銀~~ 甜度啱啱好~
Yummy 🤤

紅油抄手
薄薄的抄手皮嫩肉彈牙!! 大粒又飽滿 ~~
加埋個醬汁真係色香味俱全🥢🥢

豆漿 豆味夠濃仲少甜架!絕對消暑一流🤘🏻

2021-06-09 34 瀏覽
去朗8探朋友,旁邊的虹坊有幾間餐廳,近排少左飲茶,見到有間餐廳晚市都有點心類,即刻入去試試。餐廳格局企理、舒服。我地叫左一個二人餐,揀左醬皇蒸鳳爪、8號蝦餃王、紫薯桃子包、川味黃鱔飯、臘味三寶飯、白灼唐生菜。加左錢轉汽鍋燉湯,金銀菜燉豬肺湯、鮮淮山蓮子百合燉螺頭,湯料好足,味道一飲就知唔係味精湯,鮮甜~個汽鍋好特別,不過唯一想提議下,可以轉下個匙羹款或者轉細匙羹,咁會容易啲飲曬全部湯,唔會嘥。鳳爪入味之餘,份量都算足,蝦餃王皮薄餡靚,個川味黃鱔飯味道幾特別,令我聯想起以前食個d蒙古串燒的孜然粉味,至於個臘味三寶飯,即使唔係冬天食,都無得頂!臘腸、膶腸、臘鴨油脂分布、味道都讓人好滿足,忍唔住食曬~紫薯桃子包都好好味,因為太飽,所以打包左1個走。最後總結,值得一試。

最後總結,值得一試。
2021-06-08 37 瀏覽
今日難得放假,就和媽媽去飲茶。在虹方地下有一間專吃點心的8號茶居,環境清幽,點心價錢合理。.8號蝦餃皇、蟹籽燒賣皇:每次去飲茶必叫的蝦餃及燒賣,平時一粒唔夠喉,兩粒又太多,今次大大粒一次過滿足,一籠有2粒,多蝦肉的,大隻又好食。原隻鮮蝦腸:做到皮薄餡靚,顧名思義真的是原隻鮮蝦,真材實料。鴛鴦鮮蝦網米腸:很有特色的腸粉,由脆脆網狀包著鮮蝦,外糯內脆蝦肉又彈牙,口感層次十分豐富。.咖喱蒸土魷、薑蔥牛柏葉:熱辣辣而且蒸得入味,份量不少。鮑汁豬手:豬手炆得好腍,鮑汁入味,是補充骨膠原之選。.見到有竹筒飯及蒸氣燉湯,下次吃晚飯才點。點心是很傳統的美食,在這裏吃到加入創新元素的美食。

咖喱蒸土魷、薑蔥牛柏葉:熱辣辣而且蒸得入味,份量不少。

鮑汁豬手:豬手炆得好腍,鮑汁入味,是補充骨膠原之選。

2021-06-07 45 瀏覽
搬左去元朗就要搵好野食,點心係其中一樣我想食既野,所以就試下呢間,原來係即叫即整架😍首先叫左個「鮮淮山蓮子百合燉螺頭汽鍋燉湯」好清甜,無味精,淮山煲到好淋,分量有兩碗鮑魚雞粒竹筒飯超值,熱辣辣好足料,有一粒小鮑魚,鮮味爽口彈牙。雞粒鋪滿整個飯面,口感Q彈,調味啱啱好,又唔會太多肥膏,飯煮得啱啱好,香軟,加埋甜鼓油,好好食!鴦鴛鮮蝦網米腸晶瑩腸粉包住綠色/橙色脆網,賣相已經好吸引,口感豐富,腸粉好有水準,有少少煙韌,米網好脆,裏面鮮蝦爽口鮮甜。一定係即整即先做到外軟內脆。惟一不足係可以淡味返少少。牛油果沙律春卷外皮一百分,唔油膩,裏面係牛油果蓉加椰果,牛油果味比沙律醬蓋過,唔講會以為食緊海鮮沙律卷 😣麻醬秋葵雖然菜色簡單,但秋葵好新鮮清甜,唔會苦。配搭日式芝麻醬好夾,好清新。會食極唔停整體:所有菜色熱辣辣上碟,好新鮮。優惠套餐抵食,最平83蚊已經有一個湯,一個飯,一大碟油菜,甜品,當日甜品係桂花糕,由於太好食唔記得影相,好足料好多同桂花杞子。茶好好飲。環境好舒服乾淨。會想再去食!

首先叫左個「鮮淮山蓮子百合燉螺頭汽鍋燉湯」
好清甜,無味精,淮山煲到好淋,分量有兩碗

鮑魚雞粒竹筒飯

鴦鴛鮮蝦網米腸

牛油果沙律春卷

麻醬秋葵

2021-06-05 51 瀏覽
在朗屏近工業村的那一邊,因為有新的屋苑及身型商場而生色不少,而且開了不少新穎的餐廳,即使年飲茶也見到創意。.8號茶居非常近朗屏西鐵站,沒有傳統茶樓的繁文禮節,感覺年輕而且沒有加一服務費,是新型的食點心地方。.紫薯桃子包:造型似壽包,而入面是最近很流行的紫薯!香綿延密,味道自然,相信大人小朋友都會喜歡。懷舊糯米雞:很久也沒有食到這種一籠過的糯米雞,大大份可以當是一個飯。入面有很多材料,十分豐富,而且醬汁調味得宜,又蒸到熱辣辣,好食。.木魚燒茄子:上面用了墨魚滑,而非坊間用的魚肉,又加上木魚及燒汁日本的元素,惹味非常,在傳統意外有突破。秋葵就伴上日本的胡麻醬。.蝦餃燒賣當然少不了,一籠有兩粒,巨型size,蝦肉多,啖啖肉好滿足。.有別於傳統的白陶瓷茶壺,用了更現代化一點的玻璃茶壺,感覺跳脫。

秋葵就伴上日本的胡麻醬。

2021-06-05 33 瀏覽
自從搬咗嚟元朗之後,一直都四出尋味!屋企附近有間茶居,下午3點,落去食個下午茶先蝦餃,每籠2大粒,外皮晶凝通透,蝦肉鮮味,大粒又爽口咖哩魷魚,好有童年時車仔檔風味,蒸得點好,辣味適中流心西多,非常之邪惡!一切開,入面d蛋黃流沙已經湧出來!麵包炸得香脆!一流!鴛鴦鮮蝦網米腸,直得推介!腸粉軟滑,配上香脆網米,入口非常有層次,而且有生菜同蘿蔔兩款口味海苔鮮蝦腐皮卷,鬆脆可口,點喼汁食,一d都唔油膩最有驚喜係個竹筒黃鱔飯,黃鱔爽口野味,d飯蒸得粒粒分明!必食!
自從搬咗嚟元朗之後,一直都四出尋味!

屋企附近有間茶居,下午3點,落去食個下午茶先

蝦餃,每籠2大粒,外皮晶凝通透,蝦肉鮮味,大粒又爽口

咖哩魷魚,好有童年時車仔檔風味,蒸得點好,辣味適中

海苔鮮蝦腐皮卷,鬆脆可口,點喼汁食,一d都唔油膩

2021-06-04 309 瀏覽
這間8號茶居位於元朗宏業南街22號虹方3B地舖,呢間店舖環境坐落感覺都幾寬鬆都算幾好.而去嘅食物款色都有好多特色嘅食物,唔止靜係得傳統嘅點心,同時有特色竹筒飯相拼氣鍋燉湯!.鮑魚雞粒竹筒飯配鮮淮山蓮子百合燉螺頭呢款套飯賣相都幾好🤔,睇落都好吸引😮,去嘅竹筒飯都睇得吓,D雞粒食入口都好嫰滑😋味道夠哂,而去隻鮑魚食入口煙煙韌韌好有口感🤔,尤其是去嘅燉湯都好足料,味道十足😋飲入口感覺好好味😋!.鴛鴦鮮蝦網米腸望落好似好好食😋,呢款網米腸食入口口感好特別🤔,烟烟韌韌嘅腸粉包住鬆脆嘅網米😮蝦仁同埋紅蘿蔔條,食到入口口感唔錯😋,另外一款同樣腸粉包住網米蝦仁,菜一樣都係口感特別好好食😋!.8號蝦餃皇蝦餃皇夠哂大隻😮,蝦餃皮咬落口都好烟韌😋,去嘅蝦仁好爽口味道十足😋!.山竹牛肉球去嘅牛肉球都過得去,牛肉味道都算唔錯😋味道十足,咬落口都好腍身,如果D牛肉可以結實番更加好食😋!.瀑布流心西多士望落冇乜特別🤔,事實係去嘅流心勁流😮,一切開去嘅吉士醬一湧而出😮,十分吸引真係好想食🤔😋,甜道恰恰好😋又唔會好甜,金黃香脆嘅外皮,夾埋D吉士醬超好味😋👍!..手磨薑汁糕呢碟薑汁糕賣相一般,咬落口口感都好烟韌好有咬口,

鮑魚雞粒竹筒飯配
鮮淮山蓮子百合燉螺頭

山竹牛肉球

瀑布流心西多士

手磨薑汁糕
呢碟薑汁糕賣相一般,咬落口口感都好烟韌好有咬口,甜度恰恰好😋,如果薑味濃番小小應該更加好食好多!
*價錢大眾化,食物有創意又有水準*
2021-06-02
15 分鐘 (堂食)
2021-05-31 33 瀏覽
差不多成年無飲茶,好掛住酒樓嘅點心們,所以特登約友人一齊飲夜茶。.🍴8號蝦餃雖然得2粒,但係好大粒,又多蝦,而且都幾彈牙,蝦餃皮都幾簿,推薦。🍴鮮蝦菜苗餃應該係同蝦餃同一舊肉,不過撈埋菜苗,又有另一種口感。🍴蟹籽燒賣皇又係無令人失望嘅蝦肉,大大粒,蟹籽量都算多,同一般酒樓嘅燒賣有少少唔同,佢外皮係白色,唔係黃色,少左啲色素,感覺健康啲。🍴茄紅素湯鮮竹卷肥A覺得都係蠔油汁鮮竹卷夾啲,茄紅素湯就好似茄汁加水,有點奇怪,但係鮮竹卷係正常嘅。🍴蟲草花燉雞腳湯呢個汽鍋燉湯感覺好健康清新,而家一啲都唔口渴,有住家feel🍴溫室青瓜叉燒腸叉燒腸有青瓜係一個新鮮嘅組合,叉燒量一啲都唔吝嗇,青瓜都好爽脆,但略嫌腸粉皮有啲厚。總括食物質素不錯,家庭式嘅經營,感覺窩心,而且地方闊落,三五知己飲個菜食下點心都不錯。
🍴8號蝦餃

🍴鮮蝦菜苗餃
應該係同蝦餃同一舊肉,不過撈埋菜苗,又有另一種口感。

🍴蟹籽燒賣皇

🍴茄紅素湯鮮竹卷

🍴蟲草花燉雞腳湯

🍴溫室青瓜叉燒腸

2021-05-28
2021-05-29 23 瀏覽
同好友去了8號茶居嘆茶😌最喜歡這個竹筒飯汽鍋湯套餐 $65選了鮑魚雞粒竹筒飯和百合蓮子鮮淮山燉螺頭湯雖然鮑魚得一隻很細很細的但雞很滑飯溝滿的雞香推薦度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻湯很清甜足料明顯是沒有加味精推薦度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻另外了了三個點心蝦餃$19/2粒燒賣$18/2粒大大粒味道不錯推薦度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻大力推介鴛鴦雙蝦網米腸 $35賣相很漂亮脆口有蝦味很特別推薦度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻要加茶芥($5@)和加一環境舒服乾淨好坐😊嘆茶談心好地方
同好友去了8號茶居嘆茶😌

要加茶芥($5@)和加一

環境舒服乾淨好坐😊
嘆茶談心好地方
2021-05-25 145 瀏覽
其實我都幾鍾意食點心😍 但係真係冇時間去酒樓坐咁耐🤷🏻‍♀️ 而且好難會約到好多人都會一齊飲茶,所以呢一種點心店就最啱我 方便之餘點心仲係熱辣辣嘅😍 今日就係屋企附近呢一間8號茶居食點心餐廳嘅座位唔算多 但係都非常之闊落 😉 點心自己寫紙落單 , 茶壺係透明嘅 所以職員都好主動咁幫你加熱水😍 讚👍🏻而且茶位只係$5/位雪山叉燒餐包(2件) $20呢款叉燒包非常特別, 外皮香脆,入面就係分量唔少嘅叉燒餡蟹子燒賣皇(2件) $18燒賣係我其中一樣最愛嘅點心, 呢度嘅燒賣皮並唔係黃色嘅,咬落去非常之彈牙,肉汁豐富醬皇蒸鳳爪 $26鳳爪蒸得軟淋,配上濃郁嘅醬汁,非常惹味豉椒蒸排骨 $26排骨鮮甜嫩滑 分量相對都比較多,唔會一味剩係得肥肉😍鴛鴦鮮蝦網米腸 $35呢一款腸粉係必食⭐️⭐️⭐️ 感覺有啲似炸兩,又或者嘅腸粉皮包住香脆嘅網米同蝦,口感非常之豐富❤️🥰😍😍 記得要趁佢脆嘅時候食牛油果沙律春卷(3件) $25唔知大家有冇食過酒樓傳統嘅咋海鮮卷, 呢一款牛油果沙律春卷就有啲似😍 香脆嘅春卷皮裏面包着沙律 感覺相對比較清新麻醬秋葵 $22分量超多嘅秋葵 可以清一清味蕾😚瀑布流沙西多士 $30冇諗過會喺呢

雪山叉燒餐包(2件) $20

呢款叉燒包非常特別, 外皮香脆,入面就係分量唔少嘅叉燒餡

蟹子燒賣皇(2件) $18

醬皇蒸鳳爪 $26

鳳爪蒸得軟淋,配上濃郁嘅醬汁,非常惹味

豉椒蒸排骨 $26

排骨鮮甜嫩滑 分量相對都比較多,唔會一味剩係得肥肉😍

鴛鴦鮮蝦網米腸 $35

牛油果沙律春卷(3件) $25

麻醬秋葵 $22

分量超多嘅秋葵 可以清一清味蕾😚

瀑布流沙西多士 $30
瀑布流沙西多士

冇諗過會喺呢度有西多士🤩 但係呢個西多士非常有驚喜😍 金黃色嘅西多士 我喺中間切開,真係有瀑布一般嘅流沙奶黃流出😍😍 非常邪惡
瀑布流沙西多士

另外餐廳亦都有好多唔同嘅抵食套餐
  • 蟹籽燒賣皇
  • 雪山叉燒餐包
  • 醬皇蒸鳳爪
  • 瀑布流沙西多士
💖簡直是個hidden gem!! 想每個星期都回頭!誠意100分全手工製作點心小店!好味+ 大份 +抵食💕-呢間私心推介,本人大愛的點心小店,位於虹方,係咪聽都無聽過😅(我都係),位處元朗邊皮,事實上是在朗屏站旁的朗屏8號旁😂無咩事都唔會經過,不過其實出港鐵站行去都係行幾分鐘👍🏻👍🏻-小店新開,不過由飲第一口茶果刻已有驚喜,係一杯唔錯嘅鐵觀音(可以揀其他)茶葉用網袋,老闆似乎係有要求的人!而當點心們逐一上桌後,簡直係驚喜浪接浪,雖則一盅得兩件但份量極大!每款點心食得出都係由小店手工製作,絕對誠意十足!!而且全都好好食 😋感覺老闆幾識食。8號蝦餃王($19/2件),一粒蝦餃=人地兩粒啦,好抵食! 同鮮蝦菜苗餃($19/2件)一樣,皮薄餡靚,熱辣辣。海苔鮮蝦腐皮卷($28/3件)入面係釀鮮蝦膠,勁正!木魚燒汁茄子($25/3件)估唔到釀左勁厚彈牙墨魚膠,仲要好大件,真心好爽啊!蟹子燒賣皇($18/2件)睇得出小店的心思與堅持,佢唔係用一般黃色的燒賣皮,而係淡色的,感覺好似較天然。鴛鴦鮮蝦網米腸($35)樣貌精緻,好少見點心小店做呢款,網米勁脆,係咪睇見都想食呢🥴最後大推8號特色竹筒飯,寫

8號蝦餃王($19/2件),一粒蝦餃=人地兩粒啦,好抵食!
同鮮蝦菜苗餃($19/2件)一樣,皮薄餡靚,熱辣辣。

海苔鮮蝦腐皮卷($28/3件)入面係釀鮮蝦膠,勁正!

最後大推8號特色竹筒飯,寫明用金鳳米,呢晚食左鮑魚雞粒竹筒飯($49),真係有隻可愛的珍珠鮑魚,雞粒滑,飯粒香,粒粒分明,連我平時夜晚唔食飯嘅都食左半份!

回頭率100%,期待下次再試其他點心。

早起的鳥兒有早餐吃❤️今日去迪士尼🤤 美好的一天由早餐開始🥰我地一早搵左間點心舖🤤 食飽飽出發去玩! 間野選擇都算多, 而且價錢扺食❤️五柳炸雲呑 $26香口小食一向勁中意食🥰炸到脆卜卜之餘又唔會太油!!點埋個醬汁酸酸甜甜,開胃醒神~8號蝦餃皇 $19蝦餃咬落去很彈性兼半透明狀✅蝦肉十分爽口彈牙✅而且蝦仁大大粒!絕對係必食之選~ yummy yummy 🤤 蟹籽燒賣皇 $18燒賣簡直係最有代表性的點心之一🥰而個咬落去好有嚼感,吃得出真材實料!醬皇鳳爪 $26蒸鳳爪肉質軟腍香口,有驚喜!雖然小店經營但絕不馬虎喔~鳳爪一吮就脫骨,再加上調味的醬料🤤🤤真係齒頰留香🥰豉椒蒸排骨 $26排骨雪白粉嫩🤤仲帶有濃濃的蒜香味🧄食落去排骨好滑,仲有少少微辣😍養顏紅棗糕 $24紅棗糕健康又可口🤤更加係美容聖品👍🏻棗香濃郁,口感細膩!軟糯香甜~食飽飽嚕❤️ 開心出發迪士尼啦~~
早起的鳥兒有早餐吃❤️
今日去迪士尼🤤 美好的一天由早餐開始🥰
我地一早搵左間點心舖🤤 食飽飽出發去玩!

間野選擇都算多, 而且價錢扺食❤️

五柳炸雲呑 $26
香口小食一向勁中意食🥰
炸到脆卜卜之餘又唔會太油!!
點埋個醬汁酸酸甜甜,開胃醒神~

8號蝦餃皇 $19
蝦餃咬落去很彈性兼半透明狀✅
蝦肉十分爽口彈牙✅而且蝦仁大大粒!
絕對係必食之選~ yummy yummy 🤤

蟹籽燒賣皇 $18
燒賣簡直係最有代表性的點心之一🥰
而個咬落去好有嚼感,吃得出真材實料!

醬皇鳳爪 $26
蒸鳳爪肉質軟腍香口,有驚喜!
雖然小店經營但絕不馬虎喔~
鳳爪一吮就脫骨,再加上調味的醬料🤤🤤
真係齒頰留香🥰

豉椒蒸排骨 $26
排骨雪白粉嫩🤤仲帶有濃濃的蒜香味🧄
食落去排骨好滑,仲有少少微辣😍

養顏紅棗糕 $24
紅棗糕健康又可口🤤更加係美容聖品👍🏻
棗香濃郁,口感細膩!軟糯香甜~

食飽飽嚕❤️ 開心出發迪士尼啦~~

2021-05-19 30 瀏覽
今晚探朋友, 去左附近一間茶居食晚飯, 估唔到呢度唔近市中心, 但係都好旺, 時間尚早, 唔使等位, 但係坐低幾分鐘後, 已經滿座!坐位都寬闊, 放左點心都唔覺迫. 除左基本既點心, 仲有竹筒飯同汽鍋燉湯, 選擇都唔少.中式飲茶食飯, 當然唔少得茶喇, 今晚飲鐵觀音, 茶味都唔差.金銀菜燉豬肺湯都足料, 金銀菜有少少似菜乾, 豬肺都清洗得好乾淨, 完全無任何異味, 仲好腍添.川味黃鱔竹筒飯大約2人份量, 黃鱔份量多. 因為川味, 有少少麻辣味同埋黑糊椒味, 醬汁同飯撈埋一齊, 好惹味.雪山叉燒包皮脆, 熱辣辣, 裡面叉燒好好味, 仲有好多醬汁, 唔會乾爭爭, 推介!8號蝦餃皇真係皮薄餡靚, 好大粒, 入面好多蝦.鮑汁豬手醬汁好惹味, 豬手都入哂味, 不錯既選擇!白灼唐生菜鐘意仔佢唔多油, 健康D.宮廷桂花糕唔會太甜, 亦都唔會硬實實, 口感好好.

金銀菜燉豬肺湯

雪山叉燒包

8號蝦餃皇
真係皮薄餡靚, 好大粒, 入面好多蝦.

鮑汁豬手
醬汁好惹味, 豬手都入哂味, 不錯既選擇!

白灼唐生菜
鐘意仔佢唔多油, 健康D.

宮廷桂花糕
唔會太甜, 亦都唔會硬實實, 口感好好.
2021-05-18
2021-05-19 259 瀏覽
男友今日放假我去左返工🙈😪收工後無心亦無力煮晚飯,就返屋企附近同男友去飲夜茶😁我地叫左個$83套餐包燉湯,竹筒飯,菜同埋甜品👏 揀左加$8既川味黃鱔竹筒飯,加$8轉既花旗參燉烏雞湯,跟餐既白灼菜心,另外叫咗鮮蝦菜苗餃,咖哩蒸土魷同埋醬皇鳳爪😋1. 花旗參燉烏雞個燉湯好香好足料,清甜唔油膩,有清熱得黎又補身既功效👍👍 岩晒我地呢啲無湯水兼成日食熱氣野同捱夜既年輕人🤣2. 川味黃鱔竹筒飯見到呢度既蒸飯有黃鱔呢個咁特別既選擇我諗都無諗就叫咗😁 仲要係川味更加香同好送飯,果然無令我失望👏 個飯唔算好辣,飯粒分明,帶啲麻香,黃鱔份量都幾多,肉質唔錯,完全唔腥👍(不過就算腥都俾啲川味遮晒😂)3. 鮮蝦菜苗餃未食已經見到晶瑩剔透好足料👍 外皮煙韌,蝦肉爽口,菜苗都爽口而且無草青味~4. 咖哩土魷咖哩汁好香,蒸得啱啱好,完全唔會韌😋5.醬皇鳳爪男友話個味ok,但略嫌蒸得唔夠淋所以唔夠入味同埋比較爽口,唔係佢食開嘅淋身口感😅6. 桂花糕跟餐甜品黎既,幾清香唔會太甜,仲咬到粒粒嘅杞子,唔會太硬又唔會太淋,口感非常好😊呢個位置夜晚人流應該唔多,但我地一路食一路愈黎愈旺場,7點幾埋單走果陣全場坐滿晒,真西利😂
男友今日放假我去左返工🙈😪
收工後無心亦無力煮晚飯,就返屋企附近同男友去飲夜茶😁

1. 花旗參燉烏雞
花旗參燉烏雞

2. 川味黃鱔竹筒飯

3. 鮮蝦菜苗餃
鮮蝦菜苗餃

未食已經見到晶瑩剔透好足料👍
外皮煙韌,蝦肉爽口,菜苗都爽口而且無草青味~

4. 咖哩土魷
咖哩蒸土魷

咖哩汁好香,蒸得啱啱好,完全唔會韌😋

5.醬皇鳳爪
醬皇蒸鳳爪

6. 桂花糕
桂花糕

呢個位置夜晚人流應該唔多,但我地一路食一路愈黎愈旺場,7點幾埋單走果陣全場坐滿晒,真西利😂😂
白灼菜心
2021-05-18